Bästa knivset – Vilka modeller levererar egentligen?

Bästa knivset

Att investera i ett bra set av köksknivar kan vara en smart investering för framtiden och kan också vara ett bra sätt för öka ens intresse gällande matlagning. Precis som vilket annat hantverk som helst så räknas köksknivarna som ett viktigt grundverktyg i kökslådan och är ett krav för att du ska kunna laga mat på ett effektivt sätt. Knivset kan vara relativt dyra beroende på märke och antalet knivar, men oftast klarar man sig bra på set som innehåller tre av de vanligaste knivarna.

Däremot så sparar du oftast pengar på att köpa ett set av köksknivar direkt från början, istället för att köpa en kniv åt gången eller efterhand som du behöver de olika knivmodellerna. Investerar du i ett bra knivmärke så kommer du antagligen aldrig mer behöva köpa nya knivar under din livslängd, förutsatt att du tar hand om knivarna.

Japanska köksknivar eller andra köksknivar i olika set, är också en väldigt populär present eller gåva i många fall. I vår sammanställning över bästa knivset så har vi valt ut olika märken i flera olika prisklasser. Du behöver alltså inte lägga flera tusen kronor för att få ett set knivar som levererar ett bra resultat.


Global G-9211 knivset 3 delar – Bäst i Test

Global G-9211

ButikPris
1899:-Besök
1995:-Besök
2190:-Besök
2195:-Besök
 • Bäst i test – Kockkniven från Global fick bäst i test hos SVT Plus under 2014.
 • Toppbetyg – Kockkniven fick toppbetyg i Aftonbladet, Testfakta och Smartsons test av kockknivar.
 • Toppbetyg – Brödkniven har fått toppbetyget hos bland annat Mittkök.

Bästa knivset blev Globals G-9211 set och en stor anledning till detta är för att flera av deras knivar har fått bäst i test i flera olika bäst i test. Knivarna från Global är något ut över det vanliga och det är därför som de flesta hemmakockar och professionella kockar rekommenderar deras knivar. Till och med det svenska kocklandslaget använder dessa knivar.

Snygg och stilren design

Nu är design en väldigt individuell grej, men de flesta kan nog hålla med om att Globalknivarna ser väldigt snygga ut. I och med de är helt av stål utan något trähandtag så tål dessa knivar en hel del och är dessutom enkla att rengöra.

Om du funderar på att köpa ett set knivar från Global så kan vi också rekommendera att köpa deras magnetlist. Designen på magnetlisten stämmer överens med den design som knivarna följer och passar perfekt.

I det här fallet så valde vi ut Global G-9211 knivset och i detta set så hittar du tre av kökets mest vanliga knivar. Första kniven du får är Global G-2 som är Globals storsäljande kockkniv på 22 cm och sen får du även med marknadens bästa brödkniv, som heter G-9. Designen på denna brödkniv har inte ändrats sen de började tillverka modellen under 1985.

Den sista kniven i detta Global set så hittar du den lilla filékniven GS-11 och den är perfekt till mindre filéuppgifter, men den fungerar också bra till det mesta i köket.

Alla Globalknivar blir slipade i tre olika steg, där det sista steget görs för hand i Japan av en så kallad Master. Stålet i dessa knivar är av förstaklass material och är ett stål som kallas för Cromova 18, en egen blandning/recept som endast används av Global.

Specifikationer för bäst i test vinnaren – Global knivset G-9211

 • Tillverkad och handslipad i Japan.
 • Både kockkniven och brödkniven har vunnit flertalet tester.
 • Tillverkad av ett unikt stål som kallas för Cromova 18, unikt för Global.
 • Kocklandslaget använder dessa knivar, även några vinnare från Årets Kock.
 • Som födelsedagspresent eller gåva så är detta set av knivar nästan oslagbart.

Victorinox knivar set på 3 delar – Bästa budgetval

Victorinox knivset

ButikPris
1485:-Besök
1485:-Besök

Om du är ute efter ett väldigt prisvärt set av köksknivar och som dessutom har fått bäst i test i bland annat Mitt Kök för sin fantastiska brödkniv, så är knivarna från Victorinox ett perfekt val. Med ett väldigt lågt pris så får du ett bra grundset som täcker de flesta områden i köket, dessutom är de väldigt snygga med sitt handtag av rosenträ.

Schweizisk kvalité

Victorinox är till mesta del kända för sina populära Swiss Army knivar med flera olika verktyg och faktum är att Victorinox har tillverkat förstklassiga knivar sedan 1884. Idag är Victorinox även kända för sina kockknivar som används av både professionella och vanliga hemmakockar.

I detta set från Victorianox så medföljer där tre av de vanligaste knivarna d.v.s. en enkel skalkniv på 9 cm, en kockkniv på 19 cm och sedan en lite större kockkniv på 22 cm. Där finns även ett knivset där det ingår en brödkniv från Victorinox.

Setet från Victorinox är en perfekt present eller gåva, som dessutom kommer i en fin presentförpackning, en perfekt gåva som gör vem som helst glad. Knivsetet är också perfekt för dig som söker efter en grundsats av knivar vid t.e.x utflyttning till första boendet. Det kan dock vara värt att komplettera med en brödkniv för att få hela setet.

Perfekta knivar för både professionella och glada amatörer i köket, en välbalanserad kockkniv som slår betydligt dyrare märken och modeller.

Så handtagen är tillverkade av rosenträ så kan det vara värt att nämna att dessa knivar ej ska ligga alldeles för länge i blöt. Som vanligt gällande köksknivar så bör de inte heller diskas i maskin då det sliter på bladen, men också på handtaget som är tillverkad av trä. Håll dig till att diska knivar för hand så håller de en livslängd.

Specifikationer för Victorinox knivset – Bästa budgetval

 • Ett perfekt grundset för köket.
 • Skalkniv 9 cm, mindre kockkniv 19 cm, större kockkniv 22 cm.
 • Tillverkas av kända Victorinox som även tillverkar de klassiska Swiss Army knivarna.
 • Trähandtag av rosenträ.

V Sabatier Trompette knivset 15 delar – För matlagningsintresserade

Sabatier Trompette

ButikPris
1699:-Besök
1795:-Besök
1795:-Besök
2598:-Besök
 • Toppbetyg med 4,7 av 5 på amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner.
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos de flesta svenska butiker.

Ett annat väldigt prisvärt set av knivar är knivsetet Sabatier Trompette som kommer i hela 15 olika delar och är kanske det paket som är mest prisvärt. Brinner du för matlagning och är på jakt efter en komplett knivsats så är detta troligtvis det bästa och mest prisvärda paketet på marknaden. Gillar du franskt, så gillar du dessa knivar.

Vid fullpris så kostar detta paket någonstans omkring 4 000 kronor, men väldigt ofta ser vi detta paket nedsatt till omkring 2 000 kronor. Även om du får ge en bit över 3 000 kronor för detta set så är det fortfarande ett väldigt prisvärt knivset från V Sabatier.

Skandinavisk design av hög kvalité

Designen på knivarna från V Sabatier är kanske det utseende som de flesta hemmakockar tittar efter, då det är den mest klassiska designen som nästan alla kan relatera på något sätt.

Knivarna Trompette från V Sabatier passar både professionella men också glada amatörkockar och kommer med en ordentlig knivväska för att kunna förvara knivarna på ett säkert sätt. Väskan fungerar perfekt som transportväska eller helt enkelt för vanlig förvaring av alla knivar.

Knivseggen/bladen är tillverkade i rostfritt stål, medans handtagen är tillverkade av hård ABS-plast. Som vanligt gällande köksknivar så bör du endast diska knivarna för hand och inte i diskmaskinen. Enligt tillverkaren så kan dessa knivar diskas i diskmaskinen, men det är inget vi rekommenderar och bör undvikas.

Vad som medföljer i setet från franska V Sabatier
 • Stor kockkniv 25 cm
 • Mellan kockkniv 20 cm
 • Mindre kockkniv 15 cm
 • Brödkniv 22,5 cm
 • Skalkniv
 • Örtkniv 9 cm
 • Grönsakskniv 11 cm
 • Köttyxa
 • Tranchergaffel 20 cm
 • Trancherkniv 20 cm
 • Stekspade
 • Filékniv 15 cm
 • Slipstål/knivbryne 22 cm
 • Urbeningskniv 15 cm

Specifikationer för V Sabatier 15 delars knivset

 • Stort set på 15 olika delar, knivbryne ingår också för att sköta om knivarna.
 • Bra förvaringsväska/transportväska för alla delar.
 • Setet från V Sabatier passar nybörjare som professionella kockar.
 • En design som passar in i vilket svenskt kök som helst.

Satake Houcho Knivset 6 delar – Japanskt set

Satake Houcho japanskt set

ButikPris
2895:-Besök
2899:-Besök
2899:-Besök

De flesta experter är överrens om att Japan tillverkar en av de bästa knivarna på marknaden och likt bäst i test vinnaren från Global så slipas/tillverkas även dessa Satake-knivar i Japan. Det japanska knivsetet från Satake är en av marknadens mest populära alternativ när det gäller japanska knivar och är ett perfekt set att ge bort om något fyller år.

För seriösa hemmakockar eller professionella kockar

Vi svenskar älskar japansk kultur och design. Knivarna från Satake är något ut över det vanliga, både gällande design men också själva ergonomin. Många som har köpt Satake Houcho har berättat att det är de bästa knivarna de någonsin har testat eller provat. Detta påstående stämmer överens med alla de positiva kundrecensioner som finns gällande dessa knivar.

Något som är ännu bättre med detta knivset, är nämligen det låga priset, faktum är att detta japanska set är väldigt billigt med tanke på vad man får. Med en prislapp på ungefär 2 000 kronor så får du sex stycken japanska knivar av hög kvalité och som dessutom täcker hela behovet för vilka knivar du behöver i köket.

Knivbladet är tillverkad i förstklassigt Hi Carbon Steel, vilket gör att knivseggen håller sig sylvass väldigt länge. Det snygga handtaget är tillverkad av magnoliaträ, som är det trä i Japan som blommar så fint på våren.

Det japanska setet innehåller
 • Kockkniv 17 cm
 • Brödkniv 20 cm
 • Grönsakshack 17 cm
 • Sashimikniv 12 cm
 • Köttkniv 17 cm
 • Skalkniv 12 cm.

Det är värt att nämna att dessa japanska knivar är slipade i en 15 grader vinkel, vilket inte är samma som europeiska knivar. Detta är något du bör känna till om du vill slipa dina knivar vid något tillfälle, alternativet är att slipa om dem till en europeisk vinkel, som är mellan 20 – 25 grader.

Specifikationer för det japanska knivsetet från Satake

 • 6 olika knivar som klarar det mesta i köket.
 • Japanska knivar och som är slipade med 15 grader vinkel.
 • Handtag av magnoliaträ.
 • Ett rostfritt stål av Hi Carbon Steel.
 • Ett set som passar både vanliga hemmakockar, men också professionella kockar.

Zwilling Four Star Set 5 delar i block

Zwilling knivset i träblock

ButikPris
1399:-Besök
1545:-Besök
1545:-Besök

Zwilling är kanske en av marknadens mest populära märken gällande köksutrustning. Allt från grillbestick till grymma kastruller och grytor. Zwilling är dock också världskända för sina köksknivar och räknas till en av de bästa på marknaden.

Zwilling är däremot inte något billigt märke och många av deras satser/set kostar ett par tusen kronor, men för många som köper köksprylar av märket Zwilling gör det som en form av investering. Att köksprylarna håller en livslängd är inga konstigheter gällande Zwilling-produkter.

Perfekta knivar från Zwilling med ett träblock

Många av Zwillings produkter och serier har vunnit flertalet olika priser runt om i världen, deras knivar är inte heller något undantag. Det tyska märket har tillverkat knivar i över 280 år och besitter därför en hel del erfarenheter samt kunskaper som många tillverkare saknar.

I detta set från Zwilling så får du 4 stycken knivar som klarar av det mesta du gör i köket, dessutom medföljer det ett ordentligt knivbryne för att kunna underhålla knivarna regelbundet. Med detta paket får du också ett snyggt block av trä för att du enkelt ska kunna förvara dina knivar.

Knivarna som ingår i detta paket är skalkniv, allround kniv, kockkniv och så även en brödkniv. Som vanligt så skriver tillverkaren att knivarna är godkända för maskindisk, men det är något som vi och andra inte rekommenderar. Sköter du om dessa knivar så har du köksknivar för resten av ditt liv.

Specifikationer för Zwilling Four Star set – 4 knivar och ett knivbryne

 • 4 knivar och ett knivbryne medföljer.
 • Snyggt knivblock för att förvara knivarna på bästa sätt.
 • Tyska knivar av hög kvalité från Zwilling.
 • Zwilling har tillverkat knivar i över 280 år och har därför en enorm kunskap.

Källor

Inspekto.se

Vi har redan skrivit testguider om både kockknivar och brödknivar, därför har dessa test legat till grund till denna sammanställning av bästa knivset. Några av de testkällor som användes i både test av kockknivar och brödknivar hittar du på respektive sida eller artikel.

Några av de testkällor som användes var Mitt Kök, SVT Plus, Göteborgs Posten, Testfakta, Smartson och Hus & Hem. Dessutom har vi tagit stor hänsyn till alla de tusen kundrecensioner som finns tillgängligt hos bland annat amerikanska Amazon, recensioner som är verifierade d.v.s. korrekta recensioner från riktiga användare.

Så sammanställde vi listan över bästa knivseten

Nu finns där inte direkt några enskilda test som testar hela knivset, det som finns är test på enskilda knivtyper som t.ex. kockknivar eller brödknivar, något som vi redan har skrivit om förut. Därför är detta resultat baserat på hur kockknivarna har presterat i test, det är också den kniv som man använder i köket 90% av tiden och är alltså den viktigaste kniven.

Då det inte finns några test av hela knivset så har kundrecensioner/omdömmen varit en väldigt viktig aspekt gällande vilket knivset som är det bästa på marknaden. Det har alltså varit en parameter i beslutet.

Men till största del så har befintliga test av kockknivar och brödknivar varit en avgörande faktor i detta test av knivset. Priset har också spelat en viss roll, men väger in väldigt lite då bra knivset kostar lite. Visst finns det billiga set av knivar på marknaden, men slår du ut priset och livslängden på dessa knivar så blir det inte så billigt längre.

Knivar är en typisk sådan sak som är värt att investera i och gör du en bra investering så har du köpt knivar som varar en hel livslängd. Förutsatt att du sköter om dina knivar.