bästa knivset

Bästa Knivseten 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Ett bra grundset av köksknivar kan vara en smart investering för framtiden och är ett bra sätt för öka ens matlagningsintresse. Precis som med andra hantverk så är köksknivar ett viktigt verktyg för matlagning. Det är också ett krav för att du ska kunna laga mat på ett effektivt sätt.

Oftast sparar du pengar på att köpa ett knivset direkt från början. Köper du en kniv åt gången blir det oftast dyrare i slutändan. Däremot rekommenderar vi inte alldeles för stora knivset då många köksknivar aldrig kommer till användning. Börja med ett bra grundset och komplettera när behovet finns.

Nedanför hittar du marknadens bästa knivset baserat på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Ett bra knivset behöver nödvändigtvis inte kosta flera tusen och faktum är att även billigare alternativ har presterat bra hos olika testkällor.

Global G-9211 knivset 3-delar - Bäst i test

Bäst i test
Global G-9211 knivset 3-delar bild
ButikPris
2499:-Besök
 • Bäst i test – Kockkniven från Global fick bäst i test hos SVT Plus under 2014
 • Toppbetyg – Kockkniven fick toppbetyg i Aftonbladet, Testfakta och Smartsons test av kockknivar
 • Toppbetyg – Brödkniven har fått toppbetyget hos bland annat Mittkök
 • 4,7 av 5 stjärnor på amerikanska Amazon efter över 160 kundomdömen

Bästa knivset blev Globals G-9211 och en stor anledning till detta är för att flera av deras knivar har fått bäst i test i flera oberoende test. Knivarna från Global är något ut över det vanliga och många hemmakockar och professionella kockar rekommenderar deras knivar. Till och med det svenska kocklandslaget använder dessa knivar.

Snygg och stilren design

Nu är design en väldigt individuell sak, men de flesta kan nog hålla med om att Globalknivarna ser väldigt snygga ut. I och med de är helt av stål utan något trähandtag så tål dessa knivar en hel del och är dessutom enklare att rengöra.

Om du funderar på att köpa ett set knivar från Global så kan vi också rekommendera att köpa deras magnetlist. Designen på magnetlisten matchar den design som knivarna följer och passar perfekt.

I det här fallet så valde vi ut Global G-9211 knivset och i detta paket så hittar du tre av kökets mest vanliga knivar. Första kniven du får är Global G-2 som är Globals storsäljande kockkniv på 22 cm som vunnit flera stora oberoende test. Du får också en av marknadens bästa brödknivar d.v.s. Global G-9.

Den sista kniven i detta Global knivset så hittar du den lilla filékniven GS-11 och den är perfekt till mindre filéuppgifter, men den fungerar också bra till annat där det krävs finess.

Alla Globalknivar blir slipade i tre olika steg där det sista steget görs för hand i Japan av en så kallad ”Knivmästare”. Stålet i dessa knivar är av förstaklass material och är ett stål som kallas för Cromova 18, en egentillverkad blandning/recept som endast används av Global.

Specifikationer för bäst i test vinnaren – Global knivset G-9211

 • Skäl att köpa
 • Tillverkad och handslipad i Japan
 • Både kockkniven och brödkniven har vunnit flertalet tester
 • Tillverkad av ett unikt stål som kallas för Cromova 18, unikt för Global
 • Kocklandslaget använder dessa knivar, även några vinnare från Årets Kock
 • Som födelsedagspresent eller gåva så är detta set av knivar nästan oslagbart
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Victorinox Knivset 3-delar - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Victorinox Knivset 3-delar bild
ButikPris
1849:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Om du är ute efter ett väldigt prisvärt knivset av kockknivar och som dessutom har fått bäst i test i bland annat Mitt Kök för sin fantastiska brödkniv. Då är knivarna från Victorinox ett perfekt val. Med ett relativt lågt pris så får du ett bra grundset som täcker de flesta områdena i köket. Dessutom är de väldigt snygga med sitt klassiska utseende med handtag av rosenträ.

Schweizisk kvalité

Victorinox är till mesta del kända för sina populära Swiss Army knivar med flera olika verktyg och faktum är att Victorinox har tillverkat förstklassiga knivar sedan 1884. Idag är Victorinox även kända för sina kockknivar som används av både professionella och vanliga glada hemmakockar.

I detta knivset från Victorianox så medföljer där tre av de vanligaste knivarna d.v.s. en enkel skalkniv på 9 cm, en kockkniv på 19 cm och sedan en lite större kockkniv på 22 cm. Där finns även ett knivset där det ingår en brödkniv från Victorinox.

Victorinox knivset är också en perfekt present eller gåva, som dessutom kommer i en fin presentförpackning. Knivsetet är också perfekt för dig som söker efter en grundsats av knivar vid t.e.x utflyttning till första boendet. Det kan dock vara värt att komplettera med en brödkniv för att få hela setet.

Perfekta knivar för både professionella och glada amatörer i köket, en välbalanserad kockkniv som slår betydligt dyrare märken och modeller.

Då handtagen är tillverkade av rosenträ så kan det vara värt att nämna att dessa knivar ej ska ligga alldeles för länge i blöt. Som vanligt gällande köksknivar så bör de inte heller diskas i diskmaskin då det sliter på bladen, men också på träet. Håll dig till att diska knivar för hand så håller de en livslängd.

 • Skäl att köpa
 • Ett perfekt grundset knivar för köket med ett bra pris
 • Skalkniv 9 cm, mindre kockkniv 19 cm, större kockkniv 22 cm
 • Tillverkas av kända Victorinox som även tillverkar de klassiska Swiss Army knivarna
 • Trähandtag av rosenträ
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Yaxell Zen Knivset 3-delar - Trefaldig testvinnare

Särskilt rekommenderad
Yaxell Zen Knivset 3-delar bild Yaxell Zen Knivset 3-delar bild Yaxell Zen Knivset 3-delar bild
ButikPris
2799:-Besök
 • Testvinnare Aftonbladet 2016, 2017 och 2018
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter som testat knivarna

Yaxell knivserie Zen har bland annat testats av två rutinerade kockar i Aftonbladets kockkniv test 2016, 2017 och 2018. Yaxell Zen plockade faktiskt hem förstaplatsen tre år i rad där båda kockarna tyckte kniven hade bästa skärpa, balans/tyngd och ett handtag som är lite strävare för ett bättre grepp. Båda kockarna Johack Jureskog och Natasa Hodzic Jansson som var en del av testpanelen tyckte också att kniven var väldigt snygg med sitt damaskusmönster.

Gamla japanska traditioner och kunskaper är hemligheten

Damaskusmönster är troligtvis den snyggaste designen en kockkniv kan ha men det ger också viktiga egenskaper. Damaskering är en smidesteknik för att förbättra stålets egenskaper vilket leder till både bättre skärpa och seghet. En samurajsvärdssmide som funnits i över 1 000 år.

Är då Yxaell Zen det bästa knivsetet för dig? Är du är en person som uppskattar fint hantverk och design som är unikt för varje kniv så är detta definitivt ett fantastiskt val. Knivarna har också ett fantastiskt handtag av svart micarta som är en hållbar plastblandning av linne och papperstyg.

När du köper knivsetet medföljer där en kockkniv på 20 cm och en lite kortare universalkniv på 15 cm. Den minsta kniven på 8 cm är en så kallad örtkniv och den används till att arbeta med örter, små grönsaker och frukter. Perfekt till att hugga, dela, skära eller skala både grönsaker och frukter.

Läser vi kundomdömen på knivsetet Yaxell Zen så vittnar många om hur vassa de är och kan närmast likna skärpan på rakblad. Se därför till att du har fått in tekniken med hur du håller knivarna.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare i Aftonbladet 2016, 2017 och 2018
 • Japanskt damaskusstål för bättre skärpa och seghet
 • Knivsetet består av kockkniv på 20 cm, universalkniv 15 cm, örtkniv på 8 cm
 • Hantverk som ger unik design och mönster för varje kniv
 • Perfekt balans och vikt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zwilling Four Star Knivblock 5-delar - Toppbetyg

Zwilling Four Star Knivblock 5-delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg med 4,3 av 5 på amerikanska Amazon efter 60 kundomdömen

Zwilling är kanske en av marknadens mest populära märken gällande köksutrustning. Allt från grillbestick till grymma kastruller och grytor. Zwilling är dock också världskända för sina köksknivar och räknas till en av de bästa på marknaden.

Zwilling är däremot inte något billigt märke och många av deras satser/set kostar ett par tusen kronor, men för många som köper köksprylar av märket Zwilling gör det som en form av investering. Att köksprylarna håller en livslängd är inga konstigheter gällande Zwilling-produkter.

Perfekta knivar från Zwilling med ett träblock

Många av Zwillings produkter och serier har vunnit flertalet olika priser runt om i världen, deras knivar är inte heller något undantag. Det tyska märket har tillverkat knivar i över 280 år och besitter därför en hel del erfarenheter samt kunskaper som många tillverkare saknar.

I detta set från Zwilling så får du 4 stycken knivar som klarar av det mesta du gör i köket, dessutom medföljer det ett ordentligt knivbryne för att kunna underhålla knivarna regelbundet. Med detta paket får du också ett snyggt block av trä för att du enkelt ska kunna förvara dina knivar.

Knivarna som ingår i detta paket är skalkniv, allround kniv, kockkniv och så även en brödkniv. Som vanligt så skriver tillverkaren att knivarna är godkända för maskindisk, men det är något som vi och andra inte rekommenderar. Sköter du om dessa knivar så har du köksknivar för resten av ditt liv.

 • Skäl att köpa
 • 4 knivar och ett knivbryne medföljer
 • Snyggt knivblock för att förvara knivarna på bästa sätt
 • Tyska knivar av hög kvalité från Zwilling
 • Zwilling har tillverkat knivar i över 280 år och har därför en enorm kunskap
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Sabatier Trompette Knivset 3-delar - För entusiasten

Sabatier Trompette Knivset 3-delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg med 4,7 av 5 på amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos de flesta svenska butiker

Ett annat väldigt prisvärt köksknivset är Sabatier Trompette som kommer i tre olika delar och är kanske det paket som är mest prisvärt. Brinner du för matlagning och är på jakt efter en komplett knivsats så är detta troligtvis ett av de bästa och mest prisvärda paketen på marknaden. Gillar du franskt, så gillar du dessa knivar.

Skandinavisk design av hög kvalité

Designen på knivarna från V Sabatier är kanske det utseende som de flesta hemmakockar tittar efter då det är den mest klassiska designen som nästan alla kan relatera till. 

Knivseggen/bladen är tillverkade i japanskt rostfritt stål, medans handtagen är tillverkade av hård ABS-plast. Som vanligt gällande köksknivar så bör du endast diska knivarna för hand och inte i diskmaskinen. Enligt tillverkaren så kan dessa knivar diskas i diskmaskinen men det är inget vi rekommenderar och bör undvikas.

Sabatier Trompette har både bra balans och vikt med ett handtag som ger ett bra grepp. Några användare tycker däremot skärpan blir ännu bättre när råeggen slipas bort men är inte ett krav för att använda knivarna.

Vad som medföljer i setet från franska V Sabatier
 • Stor kockkniv 20 cm
 • Mellan kockkniv 15 cm
 • Skalkniv 12 cm
 • Skäl att köpa
 • Japanskt stål av hög kvalitet
 • Bekväm ergonomi som ger bra balans och vikt
 • Kan diskas i diskmaskin men för hand rekommenderas
 • Sabatier passar både nybörjare och professionella kockar
 • Klassisk design som passar in i vilket svenskt kök som helst
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Satake Houcho Knivset 6-delar - Japanskt knivset

Satake Houcho Knivset 6-delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

De flesta experter är överens om att Japan tillverkar några av de bästa knivarna på marknaden och likt bäst i test vinnaren från Global så slipas/tillverkas även dessa Satake-knivar i Japan. Det japanska knivsetet från Satake är en av marknadens mest populära alternativ när det gäller japanska knivar och är också ett perfekt set att ge bort om något fyller år.

För seriösa hemmakockar eller professionella kockar

Vi svenskar älskar japansk kultur och design. Knivarna från Satake är något ut över det vanliga, både gällande design men också själva ergonomin. Många som har köpt Satake Houcho har berättat att det är de bästa knivarna de någonsin har testat eller provat. Detta påstående stämmer överens med alla de positiva kundrecensioner som finns gällande dessa knivar.

Något som är ännu bättre med detta knivset, är nämligen det låga priset, faktum är att detta japanska set är väldigt billigt med tanke på vad man får. Med en prislapp på ungefär 2 000 kronor så får du sex stycken japanska knivar av hög kvalité och som dessutom täcker hela behovet för vilka knivar du behöver i köket.

Knivbladet är tillverkad i förstklassigt Hi Carbon Steel, vilket gör att knivseggen håller sig sylvass väldigt länge. Det snygga handtaget är tillverkad av magnoliaträ, som är det trä i Japan som blommar så fint på våren.

Det japanska setet innehåller
 • Kockkniv 17 cm
 • Brödkniv 20 cm
 • Grönsakshack 17 cm
 • Sashimikniv 12 cm
 • Köttkniv 17 cm
 • Skalkniv 12 cm

Det är värt att nämna att dessa japanska knivar är slipade i en 15 grader vinkel, vilket inte är samma som europeiska knivar. Detta är något du bör känna till om du vill slipa dina knivar vid något tillfälle, alternativet är att slipa om dem till en europeisk vinkel, som är mellan 20 – 25 grader.

 • Skäl att köpa
 • 6 olika knivar som klarar det mesta i köket
 • Japanska knivar och som är slipade med 15 grader vinkel
 • Handtag av magnoliaträ
 • Ett rostfritt stål av Hi Carbon Steel
 • Ett set som passar både vanliga hemmakockar, men också professionella kockar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Chroma Type 301 4-delar - Unik ergonomi

Chroma Type 301 4-delar bild Chroma Type 301 4-delar bild Chroma Type 301 4-delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat knivsetet
 • Testvinnare Testfakta 2011 och andraplats 2015

Vart vi än vänder oss så har Chrome Type 301 fått toppbetyg men det finns många diskussioner kring ergonomin. Antingen älskar man ergonomin, eller så avskyr man den. Chrome Type 301 kockkniven har bland annat vunnit bäst i test när Testfakta testa kockknivar 2011.

Porsches unika knivserie Chroma Type 301

Köksknivarna Chroma Type 301 är utan tvekan unika i sitt utseende och ergonomi. Antingen älskar eller avskyr man ergonomin vilket blir tydligt när vi läser kundomdömen på modellen. Handtaget är utformat på ett speciellt sätt som inte liknar något annat marknaden. Handtaget börjar som en vanlig kniv men som sedan går över till ett plattare handtag. Faktum är att formen påminner mycket om det vi ser hos Global-knivar men är betydligt mer framträdande på Chroma Type 301.

Bladet är tillverkat av Japanskt 301 stål som sedan har sammanfogats med ett handtag av rostfritt stål.  Handtaget är också rejält med mycket vikt bakom sig och denna balans mellan knivblad samt handtag är definitivt inte för alla. Knivbladet är däremot riktigt vass och har bra skärpegenskaper enligt flera oberoende tester.

Chroma type 301 grundset innehåller fyra av de vanligaste knivarna till köket. En ordentligt kockkniv på 20 cm, brödkniv 21 cm, skalkniv 8 cm och en vanlig grönsakskniv på 14 cm. Detta är en perfekt grund att börja med och kan eventuellt kompletteras med ytterliggre knivar som t.ex. filékniv eller liknande.

Vem bör köpa Chroma Type 301? Modellen är mycket omtyckt bland svenska hemmakockar men samtdigt är det långt ifrån alla som gillar serien. Ergonomin är väldigt unik och egentligen behöver du själv testa för att se om det passar dig. Använder du klassiskt nypgrepp är det större chans att knivarna passar dig.

 • Skäl att köpa
 • Japanskt 301 stål som ger bra skärpa och som håller skärpan länge
 • Medföljande knivar är kockkniv (20 cm), brödkniv (21 cm), grönsakskniv (14 cm) och skalkniv (8 cm)
 • Rostfritt handtag som inte är så känsligt (ska inte diskas i diskmaskin)
 • Rejält handtag med bra vikt
 • Slipas med keramiskt bryne eller slipsten
 • Skäl att inte köpa
 • Handtaget är väldigt unikt och man måste testa knivarna själv för att avgöra om de passar eller inte.

Köpguide – Så väljer du bästa knivset för dina behov

köpguide bästa knivset

Valet av ett knivset ska helst inte underskattas om målet är att hitta några knivar ska hålla under en lång tid framöver. Ett par riktigt bra knivar kan utan tvekan hålla 10 till 30 år beroende på hur de används och bara för de blir slöa efter några år så ska du inte slänga knivarna. Är det en bra kniv med bra stål så kan de alltid räddas så länge där finns stål kvar att slipa.

Det finns flera väldigt bra tjänster som t.ex. Knivbrev där du kan skicka in dina knivar så att de få nytt liv även om de är ganska slitna.

Men en bra kniv är mer än bara bra skärpa och slipvänligt stål. Knivar ska också vara ergonomiska och sitta bra i handen när de används. Knivens balans är också viktig och här skiljer det sig väldigt mycket mellan billiga och lite finare knivar.

Antal knivar – Hitta ett knivset som fyller dina behov

vilka knivar är mest nödvändiga i ett knivsetHur stort grundset ska du köpa? Räcker det med de tre vanligaste modellerna? För de allra flesta så räcker det gott och väl med ett set med de tre vanligaste knivmodellerna. Den absolut viktigaste kniven är kockkniven, sen en eller två mindre knivar för mindre arbeten med frukt eller liknande. Äter du bröd så är ju givetvis en brödkniv ett måste.

När det gäller andra typer av knivar som t.ex. filékniv eller köttkniv är inte behovet lika stort. Men det är väldigt individuellt. Skulle det vara så att du en dag vill komplettera ditt knivset med t.ex. en filékniv så tjänar du på att köpa ett knivset från ett känt märke som t.ex. Global, Satake eller liknande. Då är chansen stor att din nya kniv även kommer passa den äldre uppsättningen när det gäller design.

Sen finns det också större knivset med upp till 15 olika delar och detta passar bäst till dig som verkligen vill ha knivar till alla olika ändamål. Men för de allra flesta hemmakockar kommer 70% av knivarna att bara hamna på hyllan vilket är ganska onödigt.

Så vårt tips är att du funderar över vad du egentligen kommer behöva i köket. Börja med ett mindre knivset och komplettera när du märker av ett behov.

Knivskaft – Materialval

kniv med träskaftBör man välja en modell med bara stål eller knivar med ett vackert träskaft? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Träskaft är vackra med olika träsorter men samtidigt är de också känsliga när det gäller vatten. Köksknivar med träskaft (trots att de är behandlade) ska aldrig ligga i blöt då de kan ta skada och i värsta fall kan spricka när de torkar.

Knivskaft av stål har inte alls dessa problem och är därför ett bättre val för många hemmakockar. Är du en person som ofta väntar med disken och låter kniven ligga i diskhon så är stålskaft att föredra. Det finns givetvis också köksknivar som använder någon form av kompositmaterial och som ibland efterliknar trä. Dessa kompositmaterial bör klara av vatten precis som stål.

 • Träskaft – Trä är ett hygroskopiskt material d.v.s. det tar upp fukt från omgivningen. Det är snyggt, ger bra grepp men är känsligt mot fukt. Köksknivar med träskaft kan diskas men bör torkas omgående för att undvika skador.
 • Stålskaft – Enkelt att hålla rent och kan ligga i vattenbad utan att ta skada.
 • Kompositskaft – Nu finns det ett stort antal olika kompositmaterial som används av tillverkare men oftast är dessa väldigt hållbara.

Fler bra märken än de vi har med i vårt bäst i test

I vårt bäst i test så finns det egentligen bara några få märken att välja mellan och även om dessa är några av de bästa på marknaden så finns det betydligt fler alternativ. Det finns säkert lika många märken som antalet knivmodeller och tyvärr kan inte alla komma med i testet. Här nedan hittar du andra märken/modeller som vi har kommenterat.

Dorre knivset

Dorre knivset är något av ett riktigt lågprisalternativ och finns i ett par olika modeller. Trots ett ganska dåligt betyg från vanliga kundrecensioner så är de ganska populära. Men det är troligtvis det låga priset på 200-300 kr för fem stycken knivar som lockar många konsumenter. Tyvärr inget alternativ vi kan rekommendera.

Fiskars knivset

Man ska verkligen inte underskatta knivar från Fiskars då många av deras knivar har fått toppbetyg i flera olika oberoende test. De är både billiga och funktionella. Designen är kanske inte den bästa alltid med sina plasthandtag men det finns även med metall. Fiskars knivset Functional Form är ett ganska populärt alternativ med bra kundomdömen.

Jamie Oliver knivset

Jamie Oliver har ett ganska brett sortiment inom kök och vissa produkter de tillverkar har också fått toppbetyg i flera oberoende test. När det gäller deras knivar så är det oftast ett ganska blandat resultat när vi kollar på kundrecensioner. Ett knivset som har fått bra kundomdöme är bland annat Jamie Oliver Acacia knivset men som inte verkar säljas i Sverige i dagsläget.

Mannerström

Svenska storkocken Mannerström är väldigt populär och på senare år har det också börjat dyka upp en rad olika köksprylar med detta märke. Mannerströms knivset på 11 delar ser ut att vara ett lyxigt alternativ med en snygg förvaringslåda och snygga knivar i stål. Men tyvärr har vi inte hittar några kundomdömen eller oberoende test på dessa knivar. Överlag så håller Mannerström-produkter hög kvalitet när vi tittar på andra kategorier.


FAQ – Vanliga frågor om knivar och knivset

 1. Varför köpa köksknivset istället för lösa knivar?
 2. Vilka typer av köksknivar är viktigast?
 3. Finns det bra billiga knivset?
 4. Är köksknivar från IKEA bra?
 5. Varför skiljer sig resultaten så mycket i oberoende test?

Varför köpa köksknivset istället för lösa knivar?

Den allra största fördelen med att köpa ett färdigt paket av knivar är det lägre priset. Jämför vi priset på lösa knivar och färdiga knivset så är prisskillnaden ganska stor. Ibland kan det skilja över 1 000 kronor för ett 3-delars knivset.

Vilka typer av köksknivar är viktigast?

Vilka knivar som är bäst för ditt kök och matlagning avgörs lite av vad du äter regelbundet. Generellt är kockkniven alltid den viktigaste kniven i ett knivset då den kan användas till i princip allt. Den används till allt från att hacka grönsaker till att skära upp kött. Är du glad i fisk så är filékniven utan tvekan en viktig modell. Även brödkniven är överlägsen när det kommer till bröd.

Grönsakskniv och skalkniv är också två smidiga knivar att använda om du äter mycket grönsaker samt frukt. Övriga knivar som köttknivar och så vidare kan övervägas vid ett senare tillfälle om du vill komplettera utrustningen.

Finns det bra billiga knivset?

Det finns flera prisvärda köksknivset som inte kostar speciellt mycket där bland annat Victorinox 3-delar knivset är det som rekommenderas i oberoende tester. Schweizisk kvalité där kockkniven bland annat vann Testfaktas test 2019.

Är köksknivar från IKEA bra?

IKEA Briljera är en relativt billig serie som fått bra betyg i flera test av köksknivar. Det är kanske inte det bästa på marknaden men de har presterat väldigt bra i tester och vi kan varmt rekommendera dessa om du vill hålla en låg budget.

Varför skiljer sig resultaten så mycket i oberoende test?

Knivar är ett mycket intressant ämne när det gäller test av knivar och knivset. Vissa saker som skärpa, rostskydd eller slipning är ganska enkelt att testa i labb men när det gäller känsla och grepp så skiljer sig resultatet ganska mycket. Testpaneler där både kvinnor och män får testa köksknivar visar snabbt hur personliga knivar kan vara. Testpanelen har olika handstorlekar, grepp, bedömning av vikt, balans och därför är känslan högst individuell.


Så valde vi ut bästa knivset till vårt bäst i test

Bäst i test - cykellamporNu finns där inte direkt några oberoende test som testar hela knivset utan det som finns är test på enskilda knivtyper som t.ex. kockknivar eller brödknivar. Något som vi redan har skrivit om förut. Därför är detta resultat baserat på hur kockknivarna har presterat i oberoende test. Det är också den kniv som används i köket 90% av tiden och är alltså den viktigaste kniven.

Då det inte finns några test av hela knivset så har kundrecensioner/omdömen varit en väldigt viktig aspekt gällande vilket knivset som vi anser vara det bästa på marknaden. Pris har också varit en avgörande faktor när vi har tittat på de olika paketen och vi blev ganska överraskade över hur billigt vissa knivset är. Även om priset ibland kan tyckas vara högt så är det en engångskostnad där du får flera olika knivmodeller. Att köpa dessa knivar löst hade kostat betydligt mer i de flesta fallen. Så det är oftast direkt en fördel att köpa ett knivset om du vill hålla ned kostnaden.

Knivar är en typisk sådan sak som är värt att investera i och gör du en bra investering så har du antagligen köpt knivar som varar en hel livstid. Förutsatt att du sköter om dina nya knivar och där finns ett stålblad kvar så kan de alltid slipas till.

2022– Global knivset behåller utmärkelse ”Bäst i test” och fortsätter prestera i topp i flera oberoende tester. Det toppar också försäljningen hos både butiker och marknadsplatser. Dessutom är de prisvärda och förlåtande när det gäller skötsel på grund av stålskaft. Nytt för hösten 2022 är Chroma Type 301 som är en ganska unik serie köksknivar. Kockkniven har bland annat vunnit bäst i test när Testafakta testa modeller 2011.

Källor/test

Inspekto.se

Vi har redan skrivit testguider om både kockknivar och brödknivar, därför har dessa test legat till grund till denna sammanställning av bästa knivset. Några av de testkällor som användes i både test av kockknivar och brödknivar hittar du på respektive sida eller artikel.

Några av de testkällor som användes var Mitt Kök, SVT Plus, Göteborgs Posten, Testfakta, Smartson och Hus & Hem. Dessutom har vi tagit stor hänsyn till alla de tusen kundrecensioner som finns tillgängligt hos bland annat amerikanska Amazon, recensioner som är verifierade d.v.s. korrekta recensioner från riktiga användare.

Aftonbladet

2016, 2017 och 2017 vann kockkniven Yaxell Zen bäst i test när Aftonbladets testpanel fick prova på ett stort urval japanska och europeiska köksknivar. Läs mer här.

Kundomdömen

Vi anser att en blandning mellan oberoende test och vanliga kundomdömen är det bästa sättet för att skapa en komplett bäst i test lista. Denna kombination berättar hur produkten presterar i testlabbet, men också när väl produkten tillslut hamnar i kundens händer.

Det händer då och då att modeller presterar perfekt i labbet men som sedan mer eller mindre floppar när väl kunde får testa. Därför är det extra viktigt att även inkludera vad kunderna säger om produkten. Givetvis måste där finnas en hel del kundomdömen för att kunna styrka betyget och finns där endast ett fåtal kundomdömen så används inte den statistiken.