Bästa knivslipen 2019 – Alla de bästa modellerna

Det finns inget värre än slöa köksknivar och faktum är att det kan vara ganska farligt att använda en slö kniv. Om du t.ex. använder en dålig kniv så kan det hända att man använder onödigt mycket med styrka/intensitet och på så sätt ökar risken för att något kan hända. Detta förutsätter att man hanterar knivar på ett korrekt sätt i köket för annars är vassa knivar minst lika farliga.

En kniv kan i princip hålla i all evighet d.v.s. så länge där finns stål kvar att slipa så har du möjlighet till att slipa kniven. Tyvärr finns det rent ut sagt kassa knivslipar ute på marknaden och många modeller kan faktiskt förstöra skärpan i stället för att förbättra den. Köper du däremot en knivslip som t.ex. har presterat bra i olika test så kan du underhålla din kniv nästan för evigt.

Vi har i detta bäst i test av knivslipar sammanställt flera modeller som har fått toppbetyg i olika tester och den bästa knivslipen är också lämpad för personer som aldrig har använt en knivslip förut. De flesta toppmodeller vi har valt ut är väldigt enkla att använda, även för nybörjare.

Uppdaterad 2018


Global MinoSharp Plus 3 knivslip – Bäst i test

Global MinoSharp Plus 3

ButikPris
398:-Besök
399:-Besök
595:-Besök
599:-Besök
 • Bäst i test – Bästa knivslipen i Smartsons test 2009.
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 60 kundrecensioner.

Att slipa knivar med en våtslipsten kräver en hel del finess och kunskap innan resultatet blir riktigt bra. Med Global MiniSharp Plus 3 fixar du knivarna i köket på ett väldigt enkelt sätt och även om eggen är helt förstörd, så kan du börja bygga upp den igen med hjälp av denna knivslip.

Global Plus 3 är en prisbelönt knivslip som har vunnit bland annat Smartsons bäst i test av knivslipar och är troligtvis den mest enkla modellen på marknaden. Även nybörjare på knivslipning lyckas få sylvass knivsegg med hjälp av detta enkla sliphjälpmedel.

Tre sliphjul som tar alla symmetriska knivar

Global MiniSharp Plus 3 är nog den mest rekommenderade knivslipen på marknaden och en stor anledning till det är för att den alltid ger ett perfekt resultat. Även om du saknar kunskapen av att slipa knivar så kan du inte misslyckas med denna enkla modell.

Knivslipen/våtslipen har tre stycken sliphjul med olika grovhet, från grov, medium till väldigt fin slipsten för polering. Den grova slipstenen kan bygga upp en helt ny knivsegg även om kniven har blivit behandlat väldigt illa genom åren.

Global knivslipen klarar av både europeiska och japanska knivar som är symmetriska. Vilket är de flesta knivar som vi har i våra svenska kök, däremot klarar den inte av t.ex. brödknivar som har en tandad egg. Men dessa knivar brukar man inte slipa överhuvudtaget då de endast används till bröd som inte sliter ut eggen.

Slitna sliphjul?

Det bästa är så klart det fina resultatet från att använda Global knivslipen, även för nybörjare som inte är speciellt insatta med att slipa knivar. Men något annat vi också gillar är att du kan köpa nya sliphjul när dessa blir slitna. Även om detta tar väldigt lång tid, så är det skönt att veta att där finns reservdelar till produkten.

Detta är definitivt den bästa knivslipen på marknaden just nu och det baseras på priset, enkelheten, resultatet och förvaringsmöjlighet.

Så här enkelt använder du Global Minisharp Plus 3

Specifikationer för bäst i test vinnaren Global Minosharp Plus 3 knivslip

 • Perfekt för nybörjare som vill få ett perfekt resultat.
 • Tar alla europeiska och japanska knivar.
 • Tre olika grovhet, grov, medium, fin.
 • Klarar av att bygga upp en helt ny knivsegg.
 • Nya sliphjul finns att köpa.

Vulkanus Professional Knivslip – Näst bäst

Vulkanus Professional

ButikPris
1190:-Besök
1299:-Besök
1299:-Besök
1399:-Besök
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 100 kundrecensioner.

Är du den glad amatörkok som vill lyckas med att slipa alla dina köksknivar på ett enkelt sätt? då är Vulkanus Professional knivslip det rätta valet. Med denna fantastiska design kan du inte misslyckas med att slipa några knivar, inte ens om du aldrig har rört vid en knivslip.

Vulkanus knivslip är vårt andraval i detta bäst i test av våtslip/knivslipar och är en modell som erbjuder både slipning och bryning i ett.

Perfekt för dig som sköter dina knivar väl

Om du är en person som vanligtvis sköter om dina köksknivar väldigt väl d.v.s. förvarar de korrekt eller diskar inte i diskmaskin, så kan denna knivslip vara något för dig. Något som också gör denna knivslip något unik, är dess förmåga att kunna slipa både raka och tandade knivar.

Med denna väldigt smidiga knivslip så har du en supervass kniv på bara några sekunder och faktum är att den både slipar och polerar samtidigt. Den är så pass enkel att använda att det nästan är omöjligt att göra fel och det är tack vare den unika designen, samt den patenterade fjädertekniken.

Vulkanus Professional knivslip anpassar själv sig efter knivens vinkel och på så sätt uppnår du det bästa resultatet utan att kunna göra fel.

Har du däremot knivar som har större hack i eggen och som behöver slipas upp från grunden så är detta inte det bästa alternativet då den har en typ av grovhet på stenen. Då är bäst i test vinnaren ett mycket bättre val. Vill du däremot slipa alla knivar i köket, även tandade så är detta ett perfekt val för alla glada amatörkockar.

Så här enkelt slipar du knivar i en Vulkanus Professional

Specifikationer för Vulkanus Professional knivslip

 • Extremt enkel att använda, det går inte att misslyckas.
 • Fjädersystemet anpassar slipvinkeln efter kniven helt automatiskt.
 • Slipa/bryn på samma gång.
 • Du kan även slipa tandade knivar i denna modell.
 • Klarar av diskmaskin.
 • Slipar både enkel och dubbel slipade knivar.

Chefs Choice M1520 Knivslip – Bästa elektriska knivslip

Chefs Choice M1520

ButikPris
1995:-Besök
1995:-Besök
2090:-Besök
2155:-Besök
2195:-Besök
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 300 kundrecensioner.

Chefs Choice har ett par olika elektriska knivslipar ute på marknaden, men Chefs Choice M1520 är enkelt det bästa alternativet av flera anledningar. Bland annat tar den både europeiska och japanska knivar, som har lite olika vinklar på slipningen.

M1520 från Chefs Choice är en av få elektriska knivslipar som vem som helst kan använda utan att behöva misslyckas. Knivslipen är väldigt enkelt att använda och det är nästan omöjligt att misslyckas med att få ett perfekt resultat.

Tar både europeiska och japanska knivar

Det är relativt ovanligt att elektriska knivslipar har möjligheten till att slipa både europeiska och japanska knivar. De europeiska knivarna har en slipvinkel på 20 – 25 grader medans japanska/asiatiska har en vinkel på 12 – 15 grader. Chefs Choice M1520 tar båda vinklarna utan några problem.

Det bästa med denna fantastiska elektriska knivslip är möjligheten till att slipa fram en ny fräsch råegg eller underhålla den befintliga  och sedan använda sista steget till att polera upp knivseggen ordentligt. Den första steget är för japanska knivar med en slipvinkel på 15 grader och den andra är för europeiska knivar.

Om du vill så skulle du kunna konvertera en japansk knivsegg till en europeisk vinkel och tvärtom. Sista steget på denna knivslip är endast till för att polera upp knivseggen ordentligt. Den kan också användas för att slipa tandade knivar som brödknivar eller liknande.

Resultatet blir perfekt varje gång och även om du är en nybörjare så är det näst intill omöjligt att misslyckas med denna maskin.

Kort video som visar hur enkelt den elektriska knivslipen används

Specifikationer för Chefs Choice M1520 – bästa elektriska knivslip

 • Väldigt enkel användning, du kan helt enkelt inte misslyckas på denna maskin.
 • Knivslipen klarar av både europeiska (25 grader) och japanska knivar (15 grader).
 • Kan slipa fram en helt ny grundegg från början till slut.
 • Steg #3 på knivslipen kan slipa brödknivar.
 • Perfekt resultat varje gång.
 • Knivslipen håller till ett par tusen slipningar.

Chefs Choice FlexHone 320 – Europeiska knivar

Chef's Choice Diamond Hone FlexHone 320

ButikPris
1139:-Besök
1299:-Besök
1299:-Besök
1329:-Besök
1500:-Besök
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 14 kundrecensioner.

Om du bara har europeiska knivar i ditt kök och hem så kan Chefs Choice 320 var ett bättre val i stället för storsäljaren Chefs Choice M1520 som tar både europeiska och japanska knivar. Denna elektriska knivslip är minst lika bra som M1520 och om du inte har eller planerar på att köpa japanska knivar så kostar denna modellen ungefär hälften.

Två enkla steg till ett perfekt resultat

Anledningen till varför de flesta personer rekommenderar Chefs Choice olika elektriska knivslipar, är på grund av dess enkla användning. Även en nybörjare/amatör som aldrig har slipat en kniv kan misslyckas i denna apparat som mer eller mindre gör allt jobb åt en.

Steg nummer ett är den grövsta grovheten och där börjar du att dra kniven 3-4 gånger för att få en bra grundegg och har knivseggen fått extra stryk så kan det behövas ytterligare några genomkörningar. När grundeggen är färdigslipad, så kan du polera upp knivseggen ordentligt i steg nummer två. Resultatet efter 2 minuters knivslipning är oftast ett bättre resultat än när kniven var helt ny i lådan. I vissa fall.

Slipvinkeln på Chefs Choice FlexHone 320 är 20 grader, vilket passar alla europeiska knivar. Om du skulle vilja konvertera din japanska kockkniv till europeisk vinkel så går det.

Enligt tillverkaren av Chefs Choice elektriska knivslip så ska maskinen hålla för 2 000 – 3 000 slipningar. Vanligtvis så slipar man inte mer än några gånger per år om man har ett knivbryne i köket som används regelbundet. Det enda knivbrynet gör är att rätta till knivseggen genom några enkla drag över brynet.

Specifikationer för Chefs Choice elektriska knivslip för europeiska knivar

 • Fantastiskt enkel att använda, även för någon som aldrig har använt en knivslip förut.
 • Slipar europeiska knivar endast (20 graders vinkel).
 • Tvåstegsprocess.
 • Klarar av upp till 2 000 – 3 000 slipningar.

Minosharp våtslipsten 1000/8000 – Vinkel fixturer ingår

Global minosharp våtslipsten

ButikPris
1450:-Besök
1613:-Besök

Globals Minosharp våtslipsten är det perfekta alternativet för dig som vill lära dig att bemästra konsten av att slipa sylvassa knivar. Konsten med att kunna slipa fram vassa knivar är något som många personer eftersträvar att lära sig under livstiden.

Med detta paket får du en perfekt våtslipsten med två olika grovheter, där den ena är 1 000 och den andra på 8 000. Sedan medföljer där även slipfixturer som du sätter på ryggen av kniven, som hjälper dig att få rätt vinkel på kniven.

Bemästra knivslipning, konsten att underhålla knivar

Det är inte helt enkelt att få till ett perfekt resultat på bara frihand, men med slipfixturerna så kan även nybörjare få till ett acceptabelt resultat gällande skärpan på kniven. Men för att verkligen bemästra och få till ett perfekt resultat så krävs det en hel del timmar framför sandstenen. Med de fixturer som medföljer är det inte alls lika komplicerat att få till ett väldigt bra resultat, trots att man är nybörjare på våtslipsten.

Slipstenen är dubbelsidig d.v.s. den har olika grovhet på båda sidor, där den grövsta är på 1 000 grit och där den andra är på 8 000. En grovhet på 1 000 är perfekt för knivar som har normalt slitage och skulle du ha mindre hack i eggen så ska det går bra att få bort dessa. Har däremot knivseggen betydligt större hack så kommer du behöva en slipsten som har grövre grovhet.

Den grövsta grovheten på 8 000 är endast tillför att polera upp knivseggen, så att det blir väldigt fin och jämn. Det är värt att nämna att det krävs en hel del tålamod för att få till ett perfekt resultat och därför bör man ha lite ledig tid för att göra det i lugn och ro. Det går helt enkelt inte att påskynda resultatet.

Kort film som visar hur Global Minosharp slipsten ska användas

Specifikationer för Global MinoSharp våtslipsten 1000/8000

 • Perfekt resultat efter lite träning.
 • Grovheten är 1 000 och 8 000.
 • Slipfixturer för slipvinkel medföljer.
 • Inte så svårt som många tror.
 • En av de bästa slipstenarna på marknaden med högsta kvalité.
 • Slipstenen är gjord av sandsten.

Tips kring valet av knivslip

I detta bäst i test av knivslipar så har vi koncentrerat oss på produkter som vem som helst kan använda för att få till ett näst in till perfekt resultat. Inriktningen på testet av knivslipar riktar sig till personer som helt saknar några som helst kunskaper gällande vanlig knivslipande. Däremot så fungerar dessa modeller minst lika bra för professionella kockar som vill ha ett smidigt verktyg i köket, som snabbt kan få till en perfekt skärpa.

För de som verkligen brinner för att slipa knivar så finns där betydligt bättre val i form av betydligt mer avancerad utrustning som kostar närmare 10 000 kronor. De flesta personer nöjer sig dock gott och väl med de modeller som vi har valt ut till detta bäst i test.

Bäst i test vinnaren från Global är en relativt billig knivslip, men som ändå ger ett väldigt bra resultat. Dessutom är den väldigt enkel att använda, så i princip vem som helst kan använda den utan att förstöra sina knivar. Det är inte alls konstigt varför just den modellen har blivit bäst i test i flera olika tester av knivslipar.

Våga prova slipsten med slipfixturer

Om du är lite intresserad av att börja använda riktiga våtslipstenar, så kan vi varmt rekommendera denna konst. För många personer är det en form av terapi att kunna sitta och slipa sina knivar över slipstenen. Resultatet/tekniken kan alltid bli bättre, vilket också gör det extra intressant för många som vill lära sig och som dessutom vill kunna växa/utbilda sig.

Det är inte alls lika komplicerat som det ser ut och med hjälp av fixturer som sätts på ryggen av kniven. Dessa fixturer hjälper till att hålla rätt vinkel när kniven dras fram och tillbaka på stenen. Utan dessa hade det varit betydligt svårare och krävs en hel del tid för att få till känslan.

Var absolut inte rädd för att prova riktiga våtslipstenar, det är både roligt och intressant.

Elektriska knivslipar bör undvikas om du har riktigt dyra knivar

Elektriska knivslipar är absolut det bästa om du snabbt vill få till en riktigt bra skärpa på kniven och resultatet blir riktigt bra. De slipar däremot ganska hårt på knivarna i vissa fall och därför bör man vara lite försiktig med knivar som är dyra eller du vill vara extra rädd om.


Källor

Smartsons

Smartson testade 9 olika knivslipar under tusenlappen och några av de modeller som testades var Minosharp Plus 3, Gerber Pocket, Minosharp Whetstone, IKEA Aspekt, Fiskars Roll Sharp, Gerber DF8, OBH Nordica SharpX, Biltema 85-044 knivslip, Chefs Choice.

Globals Minosharp Plus 3 fick bäst i test och vann mer eller mindre överlägset över de andra alternativen. Tyvärr gjordes knivslip testet redan 2009, så inga andra av de modeller vi har med i vår testsammanställning finns med i deras test. Däremot är det fantastiskt att Globals Minosharp Plus 3 fortfarande är en bäst i test vinnare efter så många år ute på marknaden. Det visar lite på hur bra denna produkt verkligen är. Smartsons.