knivslip bäst i test

Bästa knivslipen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Har du trötta knivar i köket? Det är viktigt att vårda sina köksknivar regelbundet med en knivslip för att kunna utnyttja knivens fulla potential. Dessutom är det säkrare att använda en vass kniv än en som har dålig skärpa.

En kniv kan i princip hålla i all evighet och så länge där finns stål kvar att slipa så har du möjlighet att slipa kniven. Tyvärr finns det rent ut sagt kassa knivslipar ute på marknaden och många modeller kan faktiskt förstöra kniven. En bra knivslip ska också vara enkel att använda när det gäller både grov- och finslipning av knivsegg. Bästa modellerna klarar också av både västerländska och japanska knivar som har olika slipvinkel.

Nedanför hittar du knivslipar som är bäst i test och som har fått högst betyg från vanliga konsumenter. Vår jämförelse är baserad på oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper och pris. Bästa knivslipen är också lämpad för personer som aldrig tidigare har använt en knivslip förut.

Vulkanus VG2 Professional Knivslip - Bäst i test

Bäst i test
Vulkanus VG2 Professional Knivslip bild Vulkanus VG2 Professional Knivslip bild
 • Pro
 • Classic
ButikPris
1390:-Besök
ButikPris
899:-Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2019
 • Snabbaste knivslipen enligt Knives and Tools
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter över 500 testande kunder
 • 4,9 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken

Bäst i test vinnaren är en modell som erbjuder både slipning och bryning i ett. Modellen har bland annat vunnit test hos Aftonbladet 2019 och det höga betyget stämmer överens med det vi ser hos konsumenter.

Perfekt till dig som har både Japanska och Europeiska knivar

Är du den glad amatörkok som vill lyckas med att slipa alla dina köksknivar på ett enkelt sätt? Då är Vulkanus VG2 Professional knivslip det rätta valet. Med denna fantastiska design kan du inte misslyckas med att slipa några knivar, inte ens om du aldrig har rört vid en knivslip.

Om du är en person som vanligtvis sköter om dina köksknivar så kan denna knivslip vara något för dig. Något annat som också gör denna knivslip något unik är dess förmåga att kunna slipa både raka och tandade knivar.

Med denna väldigt smidiga knivslip så har du en supervass kniv på bara några sekunder och faktum är att den både slipar och polerar samtidigt. Den är så pass enkel att använda att det nästan är omöjligt att göra fel och det är tack vare den unika designen, samt den patenterade fjädertekniken.

Vulkanus Professional knivslip anpassar själv sig efter knivens vinkel och på så sätt uppnår du det bästa resultatet utan att kunna göra fel. Vulkanus är unik på så sätt att den automatiskt anpassar slipvinkeln mellan 11 till 21 grader, vilket passar både Japanska och Europeiska knivar. 

Vem bör köpa knivslipen Vulkanus VG2?

Vill du slipa alla knivar i köket, även sågtandade så är detta det bästa valet för alla glada hemmakockar. Flera tester av knivslipar har också visat att Vulkanus är en av marknadens snabbaste modeller för att slipa fram en vass egg. Några drag i knivslipen räcker för att få kniven som ny.

Vill du komma undan lite billigare så kan vi i stället rekommendera Vulkanus VG2 Classic som är gjord av diskmaskinstålig plast i stället för rostfritt stål.

Så här enkelt slipar du knivar i en Vulkanus Professional

 • Skäl att köpa
 • Extremt enkel att använda, det går inte att misslyckas
 • Fjädersystemet anpassar slipvinkeln efter kniven helt automatiskt
 • Automatisk slipvinkel mellan 11 till 21 grader
 • Kan slipa både Japanska och Europeiska knivar
 • Slipa/bryn på samma gång
 • Du kan även slipa tandade knivar som t.ex. brödknivar
 • Slipar både enkel och dubbel slipade knivar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener bild Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener bild Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener bild Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener bild
ButikPris
3849:-Besök
 • 5 av 5 - Toppbetyg hos Bagaren & Kocken från kunder som testat Tormek T-1
 • Rekommenderas av svenska M3

Tormek är kanske mest känt inom professionella kök men nu har de även lanserat en knivslip för hemmakockar. Modellen har bland annat rekommenderats av svenska tidningen M3 och fått toppbetyg från konsumenter som testat modellen.

Dyr knivslip som tar slipningen till en ny nivå

Tormek T-1 är en knivslip som kanske vanligtvis används i professionella kök, men om du är på jakt efter en riktigt professionell knivslip för hemmabruk är Tormek T-1 ett utmärkt val.

De flesta knivslipar vi jämför i vårt test är bra för enklare underhåll, medan Tormek T-1 kan slipa fram en helt ny egg på bara några minuter. Så, ta fram alla dina slöa gamla knivar som du kanske har misshandlat och låt Tormek T-1 göra dem som nya igen.

Nu är T-1 den minsta och enklaste modellen från Tormek men som inriktar sig till glada hemmakockar i stället för kommersiella kök. Däremot bygger den på samma metod som används i deras dyrare modeller för industrikök.

Tormek T-1 kan göra flera saker. Allt från att grundslipa köksknivarna till att polera bort råeggen med brynskivan. När du ska grundslipa kniven kan du enkelt ställa in slipvinkel med den patenterade styrningen. När det gäller slipvinkel tar modellen både europeiska och japanska knivar.

När man väl har ställt in slipvinkel är det bara att föra in kniven i guideskåran och låta maskinen jobba över hela knivbladet ett par gånger. Det är väldigt svårt att göra fel när det gäller Tormek T-1 och den tar bara bort mer stål än nödvändigt.

Den separata brynskivan som snurrar på andra sidan av knivslipen fungerar precis som ett helt vanligt skärpstål där eggen underhålls och rättas till. Det är också här som man polerar bort råeggen som skapas vid slipning.

Det finns även andra saker som utmärker knivslipen vilket framför allt är ljudnivån. Den är väldigt tyst med en ljudnivå på endast 45 dB, som en liten viskning. Det andra är garantitiden som erbjuds vilket är 5 år plus 3 år när man registrerar produkten på Tormeks hemsida.

Vem bör köpa Tormek T-1?

Det kan knappast gå fel med Tormek T-1 om du vill kunna slipa fram rakbladsvassa knivar på bara några minuter. Det är också extra kul att Tormek T-1 är tillverkad i Sverige med många år i den professionella branschen.

Är detta en knivslip för alla hemmakockar? Kanske inte. Men vill du köpa något av det bästa på marknaden som verkligen kan slipa knivar är Tormek T-1 ett utmärkt val. Den kan tyckas vara en dyr engångskostnad men använder man knivbrevs-tjänster regelbundet finns där en peng att spara.

 • Skäl att köpa
 • Knivslip med både elektrisk slip och bryne
 • Inställning av slipvinkel för både europeiska och japanska knivar
 • Guideskåra vid slipning, svårt att göra fel
 • Klarar av knivar som är 12–60 mm höga och upp till 5 mm tjocka
 • Extremt tystgående med endast 45 dB
 • 8 års garantitid efter registrering
 • Skäl att inte köpa
 • Premiumval med ganska stor prislapp
 • Kanske inget man har ståendes framme i köket

Anysharp Pro - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Anysharp Pro bild
ButikPris
237:-Besök
 • 4,5 av 5 på Amazon USA efter över närmare 8000 personer testat knivslipen
 • Bäst i test när The Guardian testa flera olika manuella knivslipar

Anysharp Pro har prisats av flera olika testkällor för sin smarta design men också resultatet som den levererar. Bara på amerikanska Amazon har den billiga knivslipen fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor efter att över 2 000 personer testat modellen. Knivslipen Anysharp Pro har också plockat hem bäst i test när The Guardian testade manuella knivslipar.

En liten, smart och effektiv knivslip som inte kostar många kronor

Precis som The Guardian nämner i sitt test av knivslipar så är Anysharp Pro en väldigt billig modell men som samtidigt presterar i topp när det gäller knivslipning. Utmärkelsen "Best value and the best sharpener" stämmer överens om vad många kunder säger om modellen.

Saker som vi gillar med Anysharp Pro knivslipen är det lilla formatet som endast mäter 6x6x6 cm och den smarta sugproppen som håller knivslipen på plats. Faktum är att du egentligen skulle kunna ha knivslipen framme på diskbänken permanent och på så sätt alltid vara redo att vässa kniven vid behov. Med ett par lätta drag och kniven är redo för nya utmaningar.

Så vilken typ av knivar klarar AnySharp Pro av? Om vi kollar vi på Anysharps hemsida så är är vinkeln fast vid 20° vilket gör att knivslipen endast klarar av europeiska/amerikanska knivar. Så använder du knivar från t.ex. Global, Satake, type 301, Mac (japanska) så fungerar inte denna knivslip tyvärr.

Knivslipen klarar däremot av allt från härdat stål till brödknivar med ojämn egg. Men använder du lite finare eller japanska knivar så rekommenderar vi ett annat alternativ. Det är också värt att nämna att knivslipen ej tar keramiska knivar.

Vem bör köpa Anysharp Pro?

Det behöver inte vara dyrare än så här för att lyckas underhålla knivarna i köket. Med ett slipblad av tungsten tar Anysharp Pro alla europeiska knivar med en slipvinkel på 20°. Det tar däremot inte knivar som är enkelslipade d.v.s. modeller där bara ena sidan är slipad. Baserat på detta vinner modellen vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från både användare och oberoende tester
 • Billig knivslip som tar europeiska knivar
 • Effektiv sugpropp som håller knivslipen på plats
 • Kompakt design på 6 x 6 x 6 cm som gör att knivslipen kan stå framme på diskbänken
 • Ett par lätta och enkla drag ska vara tillräckligt för att få kniven skarp igen
 • Skäl att inte köpa
 • Tar ej japanska knivblad t.ex. Global

Edge Fix från svenska SharpX - Automatisk slipvinkel

Särskilt rekommenderad
Edge Fix från svenska SharpX bild Edge Fix från svenska SharpX bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testad och rekommenderad av Youtube-profilen MatGeek
 • Toppbetyg hos Kitchentime där den säljs

Svenska Youtubern Matgeek testa Edge Fix knivslip under julen 2022 med ett gott resultat. Mest positiva aspekterna var bland annat enkelheten med slipfunktionen samt resultatet.

Stabil bas med förvaring av slipfixturer

Förutom att knivslipen är framtagen och tillverkad av ett svenskt företag så är den väldigt intressant på flera sätt. Knivslipen Edge Fix är framtagen av svenska SharpX som har många år inom branschen med industriella knivslipar för både butiker och restauranger. Edge Fix är däremot framtagen för vanliga konsumenter.

Så vad är det som gör Edge Fix så intressant? Det är egentligen tre saker som gör knivslipen extra intressant. För det första har den självjusterande slipstavar som anpassar sig till både europeiska (40°) och japanska (30°) knivar. Slipstavarna fjädrar för att anpassa slipvinkeln och så att knivseggen alltid är i full kontakt under slipningen.

Fjäder-funktionen påminner mycket om bäst i test vinnaren Vulkanus VG2 som har ungefär samma egenskaper. Men Edge Fix har en annan bra funktion som testvinnaren saknar vilket är vändbara slipstavar med olika beläggningar. På ena sidan av stavarna finns det diamantbeläggning (för slipning) och på andra är det keramisk beläggning för polering av knivseggen. Poleringen är ganska viktig och ger även knivseggen det där lilla extra för bättre skärpa.

En annan sak som gör knivslipen extra intressant är själva basen. Basen är ordentlig med anti-glid-fötter på undersidan som gör att knivslipen kan användas utan att man håller i basen. Något som flera konkurrenter inte erbjuder. Men SharpX har också lyckats med förvaringen genom avtagbara slipstavar som förvaras inne i själva basen.

Vem bör köpa Edge Fix knivslip?

Vi tycker Edge Fix är en helt fantastisk knivslip på flera sätt och att den kommer från en svenska tillverkare gör saken ännu roligare. Tyvärr verkar modellen vara slutsåld just nu men väntas vara i lager igen under februari 2023. 

Prismässigt kunde den varit ett par hundralappar billigare i nivå med testvinnaren Vulkanus VG2 men kanske är Edge Fix snäppet vassare. Den är däremot lätthanterlig och vem som helst kan använda den utan att göra fel.

 • Skäl att köpa
 • Automatisk slipvinkel för både europeiska och japanska knivar
 • Välj mellan 30 och 40 grader
 • Vändbara slipstavar, diamant- och keramisk beläggning, både slipar och polerar
 • Smidig förvaring där stavarna förvaras i basenheten
 • Basen står stadigt med anti-glid fötter och kräver endast en hand för slipning
 • Skäl att inte köpa
 • Lite dyr men har några funktioner som andra konkurrenter saknar

Chefs Choice M1520 Knivslip - Bra elektrisk knivslip

Chefs Choice M1520 Knivslip bild
ButikPris
2250:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 700 kundrecensioner

Chefs Choice har ett par olika elektriska knivslipar ute på marknaden, men Chefs Choice M1520 är enkelt det bästa alternativet av flera anledningar. Bland annat tar den både europeiska och japanska knivar, som har lite olika vinklar på slipningen.

M1520 från Chefs Choice är en av få elektriska knivslipar som vem som helst kan använda utan att behöva misslyckas. Knivslipen är väldigt enkelt att använda och det är nästan omöjligt att misslyckas med att få ett perfekt resultat.

Tar både europeiska och japanska knivar

Det är relativt ovanligt att elektriska knivslipar har möjligheten till att slipa både europeiska och japanska knivar. De europeiska knivarna har en slipvinkel på 20 – 25 grader medans japanska/asiatiska har en vinkel på 12 – 15 grader. Chefs Choice M1520 tar båda vinklarna utan några problem.

Det bästa med denna fantastiska elektriska knivslip är möjligheten till att slipa fram en ny fräsch råegg eller underhålla den befintliga  och sedan använda sista steget till att polera upp knivseggen ordentligt. Den första steget är för japanska knivar med en slipvinkel på 15 grader och den andra är för europeiska knivar.

Om du vill så skulle du kunna konvertera en japansk knivsegg till en europeisk vinkel och tvärtom. Sista steget på denna knivslip är endast till för att polera upp knivseggen ordentligt. Den kan också användas för att slipa tandade knivar som brödknivar eller liknande.

Resultatet blir perfekt varje gång och även om du är en nybörjare så är det näst intill omöjligt att misslyckas med denna maskin.

Kort video som visar hur enkelt den elektriska knivslipen används

 • Skäl att köpa
 • Väldigt enkel användning, du kan helt enkelt inte misslyckas på denna maskin.
 • Knivslipen klarar av både europeiska (25 grader) och japanska knivar (15 grader).
 • Kan slipa fram en helt ny grundegg från början till slut.
 • Steg #3 på knivslipen kan slipa brödknivar.
 • Perfekt resultat varje gång.
 • Knivslipen håller till ett par tusen slipningar.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

MinoSharp Plus 3 - Bra budgetval

Särskilt rekommenderad
MinoSharp Plus 3 bild
ButikPris
399:-Besök
 • Bäst i test – Bästa knivslipen i Smartsons test 2009
 • Bästa knivslipen enligt Knives and Tools
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter närmare 700 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Att slipa knivar med en våtslipsten kräver en hel del finess och kunskap innan resultatet blir riktigt bra. Med Global MiniSharp Plus 3 fixar du knivarna i köket på ett väldigt enkelt sätt och även om eggen är helt förstörd så kan du börja bygga upp den igen med hjälp av denna knivslip.

Global Plus 3 är en prisbelönt knivslip som har vunnit bland annat Smartsons bäst i test av knivslipar och är troligtvis den mest enkla modellen på marknaden. Även nybörjare på knivslipning lyckas få sylvass knivsegg med hjälp av detta enkla sliphjälpmedel.

Tre sliphjul som tar alla symmetriska knivar

Global MiniSharp Plus 3 är nog den mest rekommenderade knivslipen på marknaden och en stor anledning till det är för att den alltid ger ett perfekt resultat. Även om du saknar kunskapen av att slipa knivar så kan du inte misslyckas med denna enkla modell.

Knivslipen/våtslipen har tre stycken sliphjul med olika grovhet, från grov, medium till väldigt fin slipsten för polering. Den grova slipstenen kan bygga upp en helt ny knivsegg även om kniven har blivit behandlat väldigt illa genom åren.

Global knivslipen klarar av både europeiska och japanska knivar som är symmetriska. Vilket är de flesta knivar som vi har i våra svenska kök, däremot klarar den inte av t.ex. brödknivar som har en tandad egg. Men dessa knivar brukar man inte slipa överhuvudtaget då de endast används till bröd som inte sliter ut eggen.

Slitna sliphjul?

Det bästa är så klart det fina resultatet från att använda Global knivslipen, även för nybörjare som inte är speciellt insatta med att slipa knivar. Men något annat vi också gillar är att du kan köpa nya sliphjul när dessa blir slitna. Även om detta tar väldigt lång tid så är det skönt att veta att där finns reservdelar till produkten.

Detta är definitivt en av marknadens mest prisvärda knivslipar just nu baserat på pris, enkelhet, resultat och förvaringsmöjligheter. Det låga priset är helt klart en avgörande faktor samt att modellen klarar av både japanska och europeiska knivar.

Så här enkelt använder du Global Minisharp Plus 3

 • Skäl att köpa
 • Passar också för nybörjare som vill få ett perfekt resultat
 • Tar alla europeiska och japanska knivar
 • Tre olika grovhet, grov, medium, fin
 • Klarar av att bygga upp en helt ny knivsegg
 • Nya sliphjul finns att köpa
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Global G-91/SB - Populär för japanska knivar

Global G-91/SB bild
ButikPris
391:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat knivslipen
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 400 kundomdömen

Globals knivslip G-91/SB är en av marknadens mest populära modeller och läser vi kundomdömen så är det tydligt att våtslipen ger ett väldigt gott resultat. Bara på amerikanska Amazon har knivslipen ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter över 400 kundrecensioner.

Två-stegs-knivslip för japanska knivar

Japanska Global är mycket populär bland svenska hemmakockar med deras fantastiska kockknivar och köksknivar. Global är mer eller mindre en synonym för kvalitet och knivslipen Global G-91/SB är inget undantag.

Global G-91/SB har flera liknelser med bäst i test vinnaren från MinoSharp d.v.s. en så kallad våtslip. Modellen är utrustad med två stycken sliphjul med olika grovhet, ett medelgrovt på 240 och ett lite finare med kornstorleken 600. Metoden är väldigt enkel, fyll på med vatten, dra kniven 7-10 gånger genom det grövsta hjulet, upprepa samma process i nästa sliphjul. 30 sekunder ska räcka för att få kniven vass igen. Är kniven skadad kan det krävas upprepade behandlingar.

Det är däremot viktigt att poängtera att knivslipen endast är avsedd för japanska knivslipar med en slipvinkel mellan 10-15 grader. Vilket är standarden för japanska knivar så som t.ex. alla knivar från Global.

För någon som är investerad i knivar från Global så är Global G-91/SB ett enkelt val då knivvinkeln passar perfekt. Har du blandade knivar i köket med både europeiska och japanska knivar så finns där bättre alternativ som t.ex. Vulkanus.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som testat knivslipen
 • Anpassad endast för japanska slipvinklar, mellan 10-15 grader
 • Två-stegs-slip med två sliphjul
 • Kornstorlek 240 och 600
 • Extra sliphjul finns att köpa i form av reservdelar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Vulkanus Pocket Basic - Knivslip i fickformat

Vulkanus Pocket Basic bild Vulkanus Pocket Basic bild
ButikPris
482:-Besök
 • Silvermedalj 4/5 när Aftonbladet testa knivslipar 2019
 • Höga kundomdömen på tyska Amazon
 • Toppbetyg hos Bagaren & Kocken från vanliga användare

Vulkanus Classic VG2 är utan tvekan marknadens bästa knivslip just nu men hur står sig då lillebror Vulkanus Pocket Basic? Knivslipen har bland annat testats av Aftonbladet där den kammade hem silverpriset och även vanliga konsumenter ställer sig positiva till produkten.

Samma funktion som storebror men mindre

Bäst i test vinnaren Vulkanus Classic VG2 är en fantastisk knivslip som gör det enkelt att slipa alla typer av köksknivar inklusive tandade knivar. Nu finns samma funktion som fickformat för jägare och fiskare som behöver något ute i fält. Men givetvis fungerar knivslipen även till vanliga köksknivar.

Med Vulkanus Pocket får du både glov- och finslipning genom att vända på knivslipen. Slipningen går till på så samma sätt som de större modellerna, du drar kniven på ett håll för grovslipning och sedan vänder du på slipen för att finslipa. Hur man slipar sin kniv illustreras också på produkten genom fyra små bilder som tydligt indikerar vilka steg som ska genomföras.

Slipvinkeln är däremot något stramare jämfört med Vulkanus Classic VG2 men anpassar sig automatiskt mellan 15 till 20 grader. Vilket är spannet för både europeiska och japanska knivar. För sågtandade knivar ska den fungera enligt några källor men där verkar storebror VG2 vara bättre.

Vem bör köpa Vulkanus Pocket Basic?

Söker du en bärbar knivslip i fickformat så är Vulkanus Pocket Basic ett utmärkt val och speciellt om du inte har erfarenhet av att slipa knivar. Vulkanus fjäderbelastade knivslip gör slipningen enkel och du behöver inte vara orolig för att misslyckas. Söker du däremot en knivslip för köket så kan det vara värt att överväga testvinnaren Vulkanus VG2 som erbjuder lite extra.

 • Skäl att köpa
 • Smidig knivslip i fickformat som kan hänga med ut på äventyret
 • Kryss-stål som både kan slipa fram en ny egg och underhålla skärpan
 • Fjäderbelastad knivslip som automatiskt justerar slipvinkel (15 till 20 grader)
 • Passar både japanska och europeiska knivar
 • Klarar av sågtandade knivar
 • Tydliga instruktioner direkt på produkten
 • Tål maskindisk
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Chefs Choice FlexHone/Strop 320 - Europeiska knivar

Chefs Choice FlexHone/Strop 320 bild
ButikPris
1711:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 300 kundrecensioner

Om du bara har europeiska knivar i ditt kök och hem så kan Chefs Choice 320 var ett bättre val i stället för storsäljaren Chefs Choice M1520 som tar både europeiska och japanska knivar. Denna elektriska knivslip är minst lika bra som M1520 och om du inte har eller planerar på att köpa japanska knivar så kostar denna modellen ungefär hälften.

Två enkla steg till ett perfekt resultat

Anledningen till varför de flesta personer rekommenderar Chefs Choice olika elektriska knivslipar, är på grund av dess enkla användning. Även en nybörjare/amatör som aldrig har slipat en kniv kan misslyckas i denna apparat som mer eller mindre gör allt jobb åt en.

Steg nummer ett är den grövsta grovheten och där börjar du att dra kniven 3-4 gånger för att få en bra grundegg och har knivseggen fått extra stryk så kan det behövas ytterligare några genomkörningar. När grundeggen är färdigslipad, så kan du polera upp knivseggen ordentligt i steg nummer två. Resultatet efter 2 minuters knivslipning är oftast ett bättre resultat än när kniven var helt ny i lådan. I vissa fall.

Slipvinkeln på Chefs Choice FlexHone 320 är 20 grader, vilket passar alla europeiska knivar. Om du skulle vilja konvertera din japanska kockkniv till europeisk vinkel så går det.

Enligt tillverkaren av Chefs Choice elektriska knivslip så ska maskinen hålla för 2 000 – 3 000 slipningar. Vanligtvis så slipar man inte mer än några gånger per år om man har ett knivbryne i köket som används regelbundet. Det enda knivbrynet gör är att rätta till knivseggen genom några enkla drag över brynet.

 • Skäl att köpa
 • Fantastiskt enkel att använda, även för någon som aldrig har använt en knivslip förut.
 • Slipar europeiska knivar endast (20 graders vinkel).
 • Tvåstegsprocess.
 • Klarar av upp till 2 000 - 3 000 slipningar.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Minosharp våtslipsten 1000/8000 med fixturer - Vinkelfixtur ingår

Minosharp våtslipsten 1000/8000 med fixturer bild
ButikPris
1394:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kundomdömen

Globals Minosharp våtslipsten är det perfekta alternativet för dig som vill lära dig att bemästra konsten av att slipa sylvassa knivar. Konsten med att kunna slipa fram vassa knivar är något som många personer eftersträvar att lära sig under livstiden.

Med detta paket får du en perfekt våtslipsten med två olika grovheter, där den ena är 1 000 och den andra på 8 000. Sedan medföljer där även slipfixturer som du sätter på ryggen av kniven, som hjälper dig att få rätt vinkel på kniven.

Bemästra knivslipning, konsten att underhålla knivar

Det är inte helt enkelt att få till ett perfekt resultat på bara frihand, men med slipfixturerna så kan även nybörjare få till ett acceptabelt resultat gällande skärpan på kniven. Men för att verkligen bemästra och få till ett perfekt resultat så krävs det en hel del timmar framför sandstenen. Med de fixturer som medföljer är det inte alls lika komplicerat att få till ett väldigt bra resultat, trots att man är nybörjare på våtslipsten.

Slipstenen är dubbelsidig d.v.s. den har olika grovhet på båda sidor, där den grövsta är på 1 000 grit och där den andra är på 8 000. En grovhet på 1 000 är perfekt för knivar som har normalt slitage och skulle du ha mindre hack i eggen så ska det går bra att få bort dessa. Har däremot knivseggen betydligt större hack så kommer du behöva en slipsten som har grövre grovhet.

Den grövsta grovheten på 8 000 är endast tillför att polera upp knivseggen, så att det blir väldigt fin och jämn. Det är värt att nämna att det krävs en hel del tålamod för att få till ett perfekt resultat och därför bör man ha lite ledig tid för att göra det i lugn och ro. Det går helt enkelt inte att påskynda resultatet.

Kort film som visar hur Global Minosharp slipsten ska användas

 • Skäl att köpa
 • Perfekt resultat efter lite träning.
 • Grovheten är 1 000 och 8 000.
 • Slipfixturer för slipvinkel medföljer.
 • Inte så svårt som många tror.
 • En av de bästa slipstenarna på marknaden med högsta kvalité.
 • Slipstenen är gjord av sandsten.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Tips kring val av bästa knivslip

knivslip köpguide så väljer du bästa modell

I denna köpguide så har vi valt att koncentrera oss på modeller som vem som helst kan använda för att få till ett perfekt resultat. Inriktningen på testet av knivslipar riktar sig alltså till personer som helt eller delvis saknar kunskaper om knivslipning. Däremot så fungerar dessa modeller minst lika bra för professionella kockar som vill ha ett smidigt verktyg i köket.

För de som verkligen brinner för att slipa knivar så finns där andra dyrare alternativ i form av betydligt mer avancerad utrustning som kostar närmare 10 000 kronor. De flesta personer nöjer sig däremot med enkla modeller som vi har valt ut i vår testjämförelse.

Oftast kräver inte köksknivar speciellt mycket slipning för att liva upp skärpan igen. Några drag genom slipkniven innan användning är oftast allt som krävs för att hålla eggen vass. Detta innebär också att knivslipen inte behöver vara särskilt dyr och det finns det flera modeller som hjälper till att hålla korrekt slipvinkel.

Manuella och elektriska knivslipar

Vulkanus VG2 Professional KnivslipMinoSharp Plus 3 eller Vulkanus VG2 är två relativt billiga knivslipar men som ändå ger ett utmärkt resultat. Dessutom är de väldigt enkla att använda och alla kan använda dessa utan att förstöra sina knivar. Det är inte alls konstigt varför just dessa modeller har blivit testvinnare i flera oberoende tester.

Manuella alternativ med automatisk slipvinkel är det vi och många andra förespråkar. Då det oftast inte krävs så mycket slipning för att uppnå perfekt skärpa.

Tittar vi t.ex. på Vulkanus VG2 så har den en patenterad fjäderteknik som automatiskt anpassar slipvinkeln. Japanska knivar har en slipvinkel mellan 12-15 grader, till skillnad från europeiska som har en slipvinkel mellan 20-25 grader. Något som denna knivslip klarar av automatiskt.

Sen finns det också rena slipstenar men då blir det både dyrare och svårare att slipa. Men vill du lära dig konsten med att slipa knivar på slipsten så finns det så kallade fixturer som hjälper med korrekt slipvinkel. Mer om detta lite längre ner på sidan.

Elektrisk knivslip bör användas varsamt

elektrisk knivslip guide

Elektrisk knivslip är absolut det bästa om du snabbt vill få till en riktigt bra skärpa på kniven och resultatet blir riktigt bra. Däremot kan vissa modeller slipa ganska hårt på kniven och därför bör du vara lite försiktig med knivar som är dyra eller knivar du vill vara extra rädd om.

Har du fina köksknivar så rekommenderar vi antingen bäst i test vinnaren eller en vanlig våtslipsten. Då får du bättre kontroll på slipningen och du undviker att slipa bort onödigt mycket stål. En dyr och fin kökskniv kan ju hålla så länge där finns stål kvar att slipa, så slipa sparsamt!

Men om du väljer att köpa en elektrisk knivslip som t.ex. Chefs Choice M1520 eller liknande så behöver du vara lite försiktig över hur länge du slipar kniven. Ett tips är att först läsa manualen innan du sätter igång så du får rätt inställning beroende på vilken typ av kniv du använder. Just denna modell kan både slipa europeiska och japanska knivar. Börja också långsamt så att du får en känsla av hur länge du behöver slipa för att få fram en vass skärpa igen.

Egenskaper och funktioner du bör hålla ett öga på

Automatisk slipvinkel

Modeller som ger automatiskt stöd för korrekt slipvinkel gör processen så mycket enklare. Hur knivslipen hjälper till med slipvinkel varierar lite beroende på modeller. Vi föredrar den variant som Vulkanus VG2 erbjuder som är fjäderbaserad. Annars finns det liknande modeller med en skåra som guidar knivbladet.

Europeiska och japanska knivar

Vårt bästa tips är att köpa en knivslip som klarar både europeiska och japanska vinklar. Det är inte helt ovanligt att ens knivställ innehåller knivar som har olika vinklar på eggen. Därför är det bra om knivslipen klarar av båda typer.

Tandade knivar

De flesta har nog tandade knivar i köket som t.ex. brödkniv eller liknande. Därför kan det vara bra om knivslipen klarar av tandade knivblad vilket flera knivslipar gör. Däremot håller brödknivens skärpa väldigt länge så länge den används till endast bröd. Så kanske är det inte ett måste att knivslipen innehar denna funktionalitet även om det är ett stort plus.

Varför har ni inte med vanligt knivbryne eller skärpstål?

knivbryne

Skärpstål eller bryne är den där klassiska stålstaven med handtag som många har hemma i köken och den fungerar perfekt för sitt ändamål, men det är ingen knivslip. Målet med ett knivbryne är att rätta till själva knivseggen och inte direkt slipa.

Varje gång du använder din kniv så påverkas eggen på olika sätt, antingen viker den sig lite åt vänster eller höger. Detta påverkar så klart knivens skärpa. Eggen behöver därför bli rak och fin igen efter att du har använt kniven ett tag. Med ett diamantbryne eller stålbryne kan du enkelt resa råeggen igen och få bort alla ojämnheter. Detta fungerar ett tag för att underhålla knivens skärpa men efter något år så kommer du behöva slipa fram en ny egg och då räcker inte skärpstål längre.

Det är väldigt många som tror att det där klassiska skärpstål i köket duger för att slipa knivar men så är det inte. För när väl eggen är sliten eller förstörd så måste man slipa fram en ny för att kniven ska kunna bli vass igen och då behövs en knivslip.

Våga prova slipsten med slipfixturer

slipfixturer kniv våtsten

Om du är lite intresserad av att börja använda riktiga våtslipstenar så kan vi varmt rekommendera denna konst. För många personer är det en form av terapi att kunna sitta och slipa sina knivar över en slipstenen. Resultatet/tekniken kan alltid bli bättre, vilket också gör det extra intressant för många som vill lära sig och som dessutom vill kunna växa/utbilda sig.

Det är inte alls lika komplicerat som det ser ut och med hjälp av fixturer som sätts på ryggen av kniven. Dessa fixturer hjälper till att hålla rätt vinkel när kniven dras fram och tillbaka på stenen. Utan dessa hade det varit betydligt svårare och krävs en hel del tid för att få till känslan.

Var absolut inte rädd för att prova riktiga våtslipstenar, det är både roligt och intressant. Var däremot noga med att välja en fixtur med rätt vinkel för just din kniv. Detta då både japanska och europeiska knivar har olika vinklar.


FAQ – Vanliga frågor om knivslipar

 1. Är det svårt att slipa knivar med en knivslip?
 2. En elektrisk eller manuell knivslip?
 3. Vilken knipslip är bäst?
 4. Vad är skillnaden på en knivslip och ett bryne?
 5. Varför inte bara skicka in knivarna på knivslipning via en onlinetjänst?

Är det svårt att slipa knivar med en knivslip?

Idag är moderna knivslipar väldigt enkla att använda om du köper en modell som är avsedd för enkel knivslipning. Det finns flera väldigt bra modeller som hjälper dig/kniven att hålla rätt vinkel som t.ex. testvinnaren Vulkanus VG2 eller Professional. Den anpassar sig helt automatiskt så du slipper bry dig om slipvinkel och så vidare.

Använder du annan typ av knivslip där slipvinkel inte anpassas automatiskt så finns det ett bra tips. Du kan ta en spritpenna och rita på knivseggen, om färgen finns kvar efter lite slipning så är det fel vinkel på stenen. Är den däremot borta så är det rätt.

En elektrisk eller manuell knivslip?

På pappret låter det smidigt med en elektrisk knivslip vilket det också är många gånger. Men de allra flesta experter skulle nog hävda att det är ganska onödigt så länge du inte ska slipa svårt skadade knivar vilket de allra flesta inte gör. En manuell knivslip räcker långt och kräver inte speciellt mycket tid för att få en vass kniv igen. Några drag i knivslipen räcker för att få eggen vass igen så länge du inte har misshandlat kniven.

Vilken knipslip är bäst?

Den bästa knivslipen är den som passar dig och dina knivar. Om du bara vill ha en enkel knivslip för att snabbt kunna få till en vass kniv så rekommenderar vi antingen Global MinoSharp Plus 3 eller Vulkanus Professional. Har du lite dyrare knivar så är Vulkanus VG2 det bättre valet.

Men de allra flesta nöjer sig med en enkel knivslip som hjälper till att hålla kniven i rätt vinkel under slipningen. Det är trots allt resultatet som räknas.

Vad är skillnaden på en knivslip och ett bryne?

En knivslip kan slipa fram en helt ny knivsegg om kniven är väldigt sliten medans ett bryne mer eller mindre bara rättar till eggen på kniven. Nu skiljer det sig lite beroende på modell av knivslip och det är inte alla som riktigt klarar av att slipa fram en helt ny knivsegg.

Varför inte bara skicka in knivarna på knivslipning via en onlinetjänst?

Det finns flera tjänster på nätet som t.ex. Knivbrev där du enkelt kan skicka in dina knivar på professionell slipning och det kan vi varmt rekommendera. Det är absolut inget fel i det men det kan ändå vara bra att ha lite möjlighet hemma för enklare slipning. Du ska inte behöva skicka in kniven ett par gånger per år bara för att hålla dina knivar vassa. Skulle det däremot vara så att kniven är riktigt dålig med en helt förstörd knivsegg så kan det vara smart att skicka in kniven. Där kan de mer eller mindre nollställa kniven till original genom att slipa fram en helt ny knivsegg.


Modeller som vi har övervägt att ta med i vårt bäst i test

Lansky knivslip

Lansky Standard knivslipLansky har ett par olika knivslippaket på marknaden och många av deras modeller har fått väldigt bra kundomdömen. Det roliga med Lansky knivslipen är att den kan användas av både nybörjare och kniventusiaster. Systemet påminner ganska mycket om professionella slipsystem men är förenklat så alla kan göra det.

Största fördelen med Lansky är möjligheten till att slipa fyra olika vinklar mellan 17° till 30°. Filékniv (17°), europeiska knivar (20°), jaktknivar (25°) med mera. Knivslipen är däremot inte avsedd till japanska knivar. Vi anser att knivslipen är mer anpassad för kniventusiaster än glada hemmakockar.

OBH Nordica SharpX Elektrisk Knivslip

OBG Nordica SharpXDen elektriska knivslipen från OBH Nordica har fått lite blandade kundomdömen. Vissa tycker den är helt fantastisk medans andra rapporterar att den inte fungerar eller gått i sönder. Det är också den största anledningen till varför vi inte tog med den i vårt test.

Likt de flesta andra knivslipar så har denna keramiskt bryne. Just denna modellen använder 20 st stavar som själv anpassar sig efter knivens vinkel vilket i teorin ska vara det bästa. Men vart är diamantbrynet som behövs föra att slipa djupare?

Anders Petter Backaryd Knivslip

Anders Petter Backaryd knivslipAnders Petter är Cerveras egna märke de säljer och just deras knivslip har fått väldigt bra kundomdömen hos Cervera. Modellen Backaryd har två brynen varav en är keramiskt och det andra diamantbryne.

Knivslipen påminner om bäst i test vinnaren Minisharp men har ett mindre bryne. Den är däremot väldigt billig och kostar bara strax över 200 kronor. På grund av så få kundomdömen samt avsaknaden av oberoende test så har vi valt att inte ta med modellen.

Work Sharp kniv- och verktygslip

Work Sharp Ken Onion Edition KnivslipKnivslipen Work Sharp är en lite grövre modell som lämpar sig bäst till lite tuffare slipning av knivar och verktyg. Modellen liknar en typisk bandslip för knivar och olika verktyg. Knivslipen erbjuder både styrkena och slipning på fri hand för allt mellan 15 till 30°. Vilket gör att den både kan slipa vanliga köksknivar och lite tuffare jaktknivar.

Denna typ av elektrisk slip med bandslip passar troligtvis bäst till dig som både vill slipa verktyg och knivar. Är det en knivslip för köket? Kanske inte men slipar du många knivar regelbundet så kan denna vara ett alternativ.


Så valde vi ut bästa knivslip

Knivslip bäst i test 2023Det finns gott om modeller att välja mellan och det är inte helt lätt att veta vilken typ av modell som presterar bäst. Men som också passar ens knivar då det vinkeln skiljer mellan japanska och europeiska knivar. Det har krävts många timmars research för att hitta de bästa modellerna.

Vi har bland annat använt oss av flera oberoende tester men också helt vanliga produktrecensioner. Även kundrecensioner har varit avgörande i valet av bästa knivslip. En kombination av både testresultat och kundrecensioner ger en betydligt bättre helhetsbild.

Priset har inte direkt varit avgörande denna gången och även om elektrisk knivslip fungerar väldigt bra så får du inte riktigt samma kontroll och känsla som att göra det manuellt. Därför har inte någon av de elektriska modellerna vi har med i vårt test blivit testvinnare. Sen finns det ännu bättre elektriska varianter där du får mer kontroll på själva slipningen men det är inget för vanliga konsumenter på grund av det höga priset.

Global MinoSharp Plus 3 är en superpopulär knivslip som är mångas favorit och har bland annat blivit testvinnare i Smartsons knivslip test. Dessutom har modellen fått väldigt bra kundrecensioner som få konkurrenter har. Däremot är Vulkanus Professional knivslip ett mycket bättre val och denna har även fått bäst i test i Aftonbladets knivslip test 2019. Läser vi kundrecensioner så är det också uppenbart att Vulkanus VG2 Classic är det bättre valet med kundomdömen som slår det mesta på marknaden.

Uppdatering våren 2023 – Anysharp Pro plockar tillslut hem utmärkelsen bästa budgetval. Det är få knivslipar som erbjuder så bra egenskaper till samma pris. Den tar tyvärr inte japanska knivar.

För 2023 har vi även valt ut ett bästa premiumval som hamna på Tormek T-1 som snabbt har blivit en favorit hos många hemmakockar. Den har däremot ett ganska högt pris, men med tanke på sina slipegenskaper och garantitid på 8 år är det kanske inte så farligt. Det är trots allt en knivslip som verkligen kan slipa fram en råegg.

Vulkanus VG2 Professional behåller också sin utmärkelse bäst i test av flera anledningar. Förutom fantastiska kundomdömen som slår det mesta på marknaden så är den extremt enkelt att använda och man riskerar inte att skada sina knivar. Vulkanus knivslip klarar också både europeiska och japanska knivar inklusive sågtandade alternativ vilket är ett måste för många.

Källor

 • Smartsons – Smartson testade 9 olika knivslipar under tusenlappen och några av de modeller som testades var Minosharp Plus 3, Gerber Pocket, Minosharp Whetstone, IKEA Aspekt, Fiskars Roll Sharp, Gerber DF8, OBH Nordica SharpX, Biltema 85-044 knivslip, Chefs Choice. Globals Minosharp Plus 3 fick bäst i test och vann mer eller mindre överlägset över de andra alternativen. Tyvärr gjordes knivslip testet redan 2009, så inga andra av de modeller vi har med i vår testsammanställning finns med i deras test. Däremot är det fantastiskt att Globals Minosharp Plus 3 fortfarande är en bäst i test vinnare efter så många år ute på marknaden. Det visar lite på hur bra denna produkt verkligen är. Smartsons.
 • Aftonbladets knivslip test 2019 – Så sent som under våren 2019 kom Aftonbladet ut med ett test på flera olika knivslipar där de bland annat testade flera krysstål och rullslip. Bäst i test vinnaren blev Vulkanus Professional som också är vårt val av bästa knivslip. Krysstålet kan både underhålla eggen men också slipa fram en helt ny egg. Vill du läsa hela Aftonbladets test av 13 olika knivslipar så hittar du deras artikel här. Det är däremot en betalartikel men det kan det vara värt för att få mer kännedom kring ämnet.
 • The Guardian – Tidningen The Guardian testa flera olika manuella knivslipar och enligt deras egna oberoende test så levererade Anysharp knivslipen det bästa resultatet. Dessutom var priset betydligt lägre än många andra alternativ. Några av de egenskaper som utmärkte sig mest med testvinnaren var bland annat sugproppen som håller knivslipen på plats vilket också var extra smidigt att få till med hjälp av handtaget. Det enda negativa är kanske att modellen endast klarar av europeiska knivblad, så kända märken som t.ex. Global, Mac, Satake med flera går helt enkelt bort.
 • Svenska M3 – Under 2023 gav svenska M3 ut nio stycken rekommenderde knivslipar där bland annat Tormek T-1 prisades för sin slipförmåga. Den har också separat bryne för att ta bort råeggen som slipats fram. Läs mer här.
 • Knives and Tools – Knives and Tools har testat 6 olika knivslipar där modeller som Minosharp Plus 3, Chef’s Choice 460, Vulkanus Standard, Wüsthof 4343, Zwilling Twinsharp och Zwilling Twinsharp Select. Något som utmärker testet jämfört med andra oberoende test är att eggen inspekteras med ett förstoringsglas efteråt. I deras resultat så gav Minosharp Plus 3 en betydligt bättre skärpa än de andra konkurrenterna. Vulkanus utmärkte sig extra mycket med sitt snabba resultat. Läs hela testet här.