knivslip bäst i test

Bästa knivslipen 2022 - Alla de bästa modellerna

Det finns inget värre än slöa köksknivar och faktum är att det kan vara ganska farligt att använda en slö kniv. Om du t.ex. använder en dålig kniv så kan det hända att man använder onödigt mycket med styrka/intensitet och på så sätt ökar risken för att något kan hända. Detta förutsätter att man hanterar knivar på ett korrekt sätt i köket för annars är vassa knivar minst lika farliga.

En kniv kan i princip hålla i all evighet d.v.s. så länge där finns stål kvar att slipa så har du möjlighet till att slipa kniven. Tyvärr finns det rent ut sagt kassa knivslipar ute på marknaden och många modeller kan faktiskt förstöra skärpan i stället för att förbättra den. Köper du däremot en knivslip som t.ex. har presterat bra i olika test så kan du underhålla din kniv nästan för evigt.

Vårt bäst i test av knivslipare är baserat på oberoende test, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper och pris. Vårt val av bästa knivslipen är också lämpad för personer som aldrig har använt en knivslip tidigare. De flesta toppmodeller vi har valt ut är väldigt enkla att använda för både proffs och nybörjare.

Senast uppdaterad September 2021

MinoSharp Plus 3 - Bäst i test

Bäst i test
MinoSharp Plus 3 bild 1
ButikPris
387:-Besök
393:-Besök
399:-Besök
403:-Besök
 • Bäst i test – Bästa knivslipen i Smartsons test 2009
 • Bästa knivslipen enligt Knives and Tools
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter närmare 700 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Att slipa knivar med en våtslipsten kräver en hel del finess och kunskap innan resultatet blir riktigt bra. Med Global MiniSharp Plus 3 fixar du knivarna i köket på ett väldigt enkelt sätt och även om eggen är helt förstörd så kan du börja bygga upp den igen med hjälp av denna knivslip.

Global Plus 3 är en prisbelönt knivslip som har vunnit bland annat Smartsons bäst i test av knivslipar och är troligtvis den mest enkla modellen på marknaden. Även nybörjare på knivslipning lyckas få sylvass knivsegg med hjälp av detta enkla sliphjälpmedel.

Tre sliphjul som tar alla symmetriska knivar

Global MiniSharp Plus 3 är nog den mest rekommenderade knivslipen på marknaden och en stor anledning till det är för att den alltid ger ett perfekt resultat. Även om du saknar kunskapen av att slipa knivar så kan du inte misslyckas med denna enkla modell.

Knivslipen/våtslipen har tre stycken sliphjul med olika grovhet, från grov, medium till väldigt fin slipsten för polering. Den grova slipstenen kan bygga upp en helt ny knivsegg även om kniven har blivit behandlat väldigt illa genom åren.

Global knivslipen klarar av både europeiska och japanska knivar som är symmetriska. Vilket är de flesta knivar som vi har i våra svenska kök, däremot klarar den inte av t.ex. brödknivar som har en tandad egg. Men dessa knivar brukar man inte slipa överhuvudtaget då de endast används till bröd som inte sliter ut eggen.

Slitna sliphjul?

Det bästa är så klart det fina resultatet från att använda Global knivslipen, även för nybörjare som inte är speciellt insatta med att slipa knivar. Men något annat vi också gillar är att du kan köpa nya sliphjul när dessa blir slitna. Även om detta tar väldigt lång tid så är det skönt att veta att där finns reservdelar till produkten.

Detta är definitivt en av marknadens bästa knivslipar just nu baserat på pris, enkelhet, resultat och förvaringsmöjligheter. Det låga priset är helt klart en avgörande faktor samt att modellen klarar av både japanska och europeiska knivar.

Så här enkelt använder du Global Minisharp Plus 3

 • Passar också för nybörjare som vill få ett perfekt resultat
 • Tar alla europeiska och japanska knivar
 • Tre olika grovhet, grov, medium, fin
 • Klarar av att bygga upp en helt ny knivsegg
 • Nya sliphjul finns att köpa

Vulkanus Professional Knivslip - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Vulkanus Professional Knivslip bild 1
ButikPris
999:-Besök
1012:-Besök
1012:-Besök
1060:-Besök
1149:-Besök
1799:-Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2019
 • Snabbaste knivslipen enligt Knives and Tools
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 300 kundrecensioner

Är du den glad amatörkok som vill lyckas med att slipa alla dina köksknivar på ett enkelt sätt? Då är Vulkanus Professional knivslip det rätta valet. Med denna fantastiska design kan du inte misslyckas med att slipa några knivar, inte ens om du aldrig har rört vid en knivslip.

Vulkanus knivslip är vårt andraval i detta bäst i test av våtslip/knivslipar och är en modell som erbjuder både slipning och bryning i ett. Modellen har bland annat vunnit bäst i test hos Aftonbladet 2019 och det höga betyget stämmer överens med det vi ser hos kundrecensioner.

Perfekt till dig som har både Japanska och Europeiska knivar

Om du är en person som vanligtvis sköter om dina köksknivar så kan denna knivslip vara något för dig. Något annat som också gör denna knivslip något unik är dess förmåga att kunna slipa både raka och tandade knivar.

Med denna väldigt smidiga knivslip så har du en supervass kniv på bara några sekunder och faktum är att den både slipar och polerar samtidigt. Den är så pass enkel att använda att det nästan är omöjligt att göra fel och det är tack vare den unika designen, samt den patenterade fjädertekniken.

Vulkanus Professional knivslip anpassar själv sig efter knivens vinkel och på så sätt uppnår du det bästa resultatet utan att kunna göra fel. Vulkanus är unik på så sätt att den automatiskt anpassar slipvinkeln mellan 11 till 21 grader, vilket passar både Japanska och Europeiska knivar. 

Har du däremot knivar som har större hack i eggen och som behöver slipas upp från grunden så är detta inte det bästa alternativet då den har en typ av grovhet på stenen. Då är bäst i test vinnaren ett bättre val. Vill du däremot slipa alla knivar i köket, även tandade så är detta det bästa valet för alla glada amatörkockar. Flera oberoende test av knivslipar har också visat att Vulkanus är en av marknadens snabbaste modeller för att slipa fram en vass kniv. Med bara ett par drag i knivslipen räcker för att få kniven som ny.

Så här enkelt slipar du knivar i en Vulkanus Professional

 • Extremt enkel att använda, det går inte att misslyckas
 • Fjädersystemet anpassar slipvinkeln efter kniven helt automatiskt
 • Automatisk slipvinkel mellan 11 till 21 grader
 • Kan slipa både Japanska och Europeiska knivar
 • Slipa/bryn på samma gång
 • Du kan även slipa tandade knivar som t.ex. brödknivar
 • Slipar både enkel och dubbel slipade knivar

Global G-91/SB - Populär för japanska knivar

Global G-91/SB bild 1
ButikPris
339:-Besök
339:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat knivslipen
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 400 kundomdömen

Globals knivslip G-91/SB är en av marknadens mest populära modeller och läser vi kundomdömen så är det tydligt att våtslipen ger ett väldigt gott resultat. Bara på amerikanska Amazon har knivslipen ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter över 400 kundrecensioner.

Två-stegs-knivslip för japanska knivar

Japanska Global är mycket populär bland svenska hemmakockar med deras fantastiska kockknivar och köksknivar. Global är mer eller mindre en synonym för kvalitet och knivslipen Global G-91/SB är inget undantag.

Global G-91/SB har flera liknelser med bäst i test vinnaren från MinoSharp d.v.s. en så kallad våtslip. Modellen är utrustad med två stycken sliphjul med olika grovhet, ett medelgrovt på 240 och ett lite finare med kornstorleken 600. Metoden är väldigt enkel, fyll på med vatten, dra kniven 7-10 gånger genom det grövsta hjulet, upprepa samma process i nästa sliphjul. 30 sekunder ska räcka för att få kniven vass igen. Är kniven skadad kan det krävas upprepade behandlingar.

Det är däremot viktigt att poängtera att knivslipen endast är avsedd för japanska knivslipar med en slipvinkel mellan 10-15 grader. Vilket är standarden för japanska knivar så som t.ex. alla knivar från Global.

För någon som är investerad i knivar från Global så är Global G-91/SB ett enkelt val då knivvinkeln passar perfekt. Har du blandade knivar i köket med både europeiska och japanska knivar så finns där bättre alternativ som t.ex. Vulkanus.

 • Toppbetyg från konsumenter som testat knivslipen
 • Anpassad endast för japanska slipvinklar, mellan 10-15 grader
 • Två-stegs-slip med två sliphjul
 • Kornstorlek 240 och 600
 • Extra sliphjul finns att köpa i form av reservdelar

Chefs Choice M1520 Knivslip - Bästa elektriska knivslip

Bästa valet
Chefs Choice M1520 Knivslip bild 1
ButikPris
2290:-Besök
2290:-Besök
3000:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 700 kundrecensioner

Chefs Choice har ett par olika elektriska knivslipar ute på marknaden, men Chefs Choice M1520 är enkelt det bästa alternativet av flera anledningar. Bland annat tar den både europeiska och japanska knivar, som har lite olika vinklar på slipningen.

M1520 från Chefs Choice är en av få elektriska knivslipar som vem som helst kan använda utan att behöva misslyckas. Knivslipen är väldigt enkelt att använda och det är nästan omöjligt att misslyckas med att få ett perfekt resultat.

Tar både europeiska och japanska knivar

Det är relativt ovanligt att elektriska knivslipar har möjligheten till att slipa både europeiska och japanska knivar. De europeiska knivarna har en slipvinkel på 20 – 25 grader medans japanska/asiatiska har en vinkel på 12 – 15 grader. Chefs Choice M1520 tar båda vinklarna utan några problem.

Det bästa med denna fantastiska elektriska knivslip är möjligheten till att slipa fram en ny fräsch råegg eller underhålla den befintliga  och sedan använda sista steget till att polera upp knivseggen ordentligt. Den första steget är för japanska knivar med en slipvinkel på 15 grader och den andra är för europeiska knivar.

Om du vill så skulle du kunna konvertera en japansk knivsegg till en europeisk vinkel och tvärtom. Sista steget på denna knivslip är endast till för att polera upp knivseggen ordentligt. Den kan också användas för att slipa tandade knivar som brödknivar eller liknande.

Resultatet blir perfekt varje gång och även om du är en nybörjare så är det näst intill omöjligt att misslyckas med denna maskin.

Kort video som visar hur enkelt den elektriska knivslipen används

 • Väldigt enkel användning, du kan helt enkelt inte misslyckas på denna maskin.
 • Knivslipen klarar av både europeiska (25 grader) och japanska knivar (15 grader).
 • Kan slipa fram en helt ny grundegg från början till slut.
 • Steg #3 på knivslipen kan slipa brödknivar.
 • Perfekt resultat varje gång.
 • Knivslipen håller till ett par tusen slipningar.

Anysharp Pro - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Anysharp Pro bild 1
ButikPris
268:-Besök
268:-Besök
268:-Besök
338:-Besök
 • 4,5 av 5 på Amazon USA efter över 2700 personer testat knivslipen
 • Bäst i test när The Guardian testa flera olika manuella knivslipar

Anysharp Pro har prisats av flera olika testkällor för sin smarta design men också resultatet som den levererar. Bara på amerikanska Amazon har den billiga knivslipen fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor efter att över 2 000 personer testat modellen. Knivslipen Anysharp Pro har också plockat hem bäst i test när The Guardian testade manuella knivslipar.

En liten, smart och effektiv knivslip som inte kostar många kronor

Precis som The Guardian nämner i sitt test av knivslipar så är Anysharp Pro en väldigt billig modell men som samtidigt presterar i topp när det gäller knivslipning. Utmärkelsen "Best value and the best sharpener" stämmer överens om vad många kunder säger om modellen.

Saker som vi gillar med Anysharp Pro knivslipen är det lilla formatet som endast mäter 6x6x6 cm och den smarta sugproppen som håller knivslipen på plats. Faktum är att du egentligen skulle kunna ha knivslipen framme på diskbänken permanent och på så sätt alltid vara redo att vässa kniven vid behov. Med ett par lätta drag och kniven är redo för nya utmaningar.

Så vilken typ av knivar klarar AnySharp Pro av? Om vi kollar vi på Anysharps hemsida så är är vinkeln fast vid 20° vilket gör att knivslipen endast klarar av europeiska/amerikanska knivar. Så använder du knivar från t.ex. Global, Satake, type 301, Mac (japanska) så fungerar inte denna knivslip tyvärr.

Knivslipen klarar däremot av allt från härdat stål till brödknivar med ojämn egg. Men använder du lite finare eller japanska knivar så rekommenderar vi ett annat alternativ. Det är också värt att nämna att knivslipen ej tar keramiska knivar.

 • Toppbetyg från både användare och oberoende test av knivslipar
 • Billig knivslip som tar europeiska knivar
 • Effektiv sugpropp som håller knivslipen på plats
 • Kompakt design på 6 x 6 x 6 cm som gör att knivslipen kan stå framme på diskbänken
 • Ett par lätta och enkla drag ska vara tillräckligt för att få kniven skarp igen

Chefs Choice FlexHone/Strop 320 - Europeiska knivar

Chefs Choice FlexHone/Strop 320 bild 1
ButikPris
1153:-Besök
1153:-Besök
1153:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 300 kundrecensioner

Om du bara har europeiska knivar i ditt kök och hem så kan Chefs Choice 320 var ett bättre val i stället för storsäljaren Chefs Choice M1520 som tar både europeiska och japanska knivar. Denna elektriska knivslip är minst lika bra som M1520 och om du inte har eller planerar på att köpa japanska knivar så kostar denna modellen ungefär hälften.

Två enkla steg till ett perfekt resultat

Anledningen till varför de flesta personer rekommenderar Chefs Choice olika elektriska knivslipar, är på grund av dess enkla användning. Även en nybörjare/amatör som aldrig har slipat en kniv kan misslyckas i denna apparat som mer eller mindre gör allt jobb åt en.

Steg nummer ett är den grövsta grovheten och där börjar du att dra kniven 3-4 gånger för att få en bra grundegg och har knivseggen fått extra stryk så kan det behövas ytterligare några genomkörningar. När grundeggen är färdigslipad, så kan du polera upp knivseggen ordentligt i steg nummer två. Resultatet efter 2 minuters knivslipning är oftast ett bättre resultat än när kniven var helt ny i lådan. I vissa fall.

Slipvinkeln på Chefs Choice FlexHone 320 är 20 grader, vilket passar alla europeiska knivar. Om du skulle vilja konvertera din japanska kockkniv till europeisk vinkel så går det.

Enligt tillverkaren av Chefs Choice elektriska knivslip så ska maskinen hålla för 2 000 – 3 000 slipningar. Vanligtvis så slipar man inte mer än några gånger per år om man har ett knivbryne i köket som används regelbundet. Det enda knivbrynet gör är att rätta till knivseggen genom några enkla drag över brynet.

 • Fantastiskt enkel att använda, även för någon som aldrig har använt en knivslip förut.
 • Slipar europeiska knivar endast (20 graders vinkel).
 • Tvåstegsprocess.
 • Klarar av upp till 2 000 - 3 000 slipningar.

Minosharp våtslipsten 1000/8000 med fixturer - Vinkelfixtur ingår

Minosharp våtslipsten 1000/8000 med fixturer bild 1
ButikPris
1450:-Besök
1999:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kundomdömen

Globals Minosharp våtslipsten är det perfekta alternativet för dig som vill lära dig att bemästra konsten av att slipa sylvassa knivar. Konsten med att kunna slipa fram vassa knivar är något som många personer eftersträvar att lära sig under livstiden.

Med detta paket får du en perfekt våtslipsten med två olika grovheter, där den ena är 1 000 och den andra på 8 000. Sedan medföljer där även slipfixturer som du sätter på ryggen av kniven, som hjälper dig att få rätt vinkel på kniven.

Bemästra knivslipning, konsten att underhålla knivar

Det är inte helt enkelt att få till ett perfekt resultat på bara frihand, men med slipfixturerna så kan även nybörjare få till ett acceptabelt resultat gällande skärpan på kniven. Men för att verkligen bemästra och få till ett perfekt resultat så krävs det en hel del timmar framför sandstenen. Med de fixturer som medföljer är det inte alls lika komplicerat att få till ett väldigt bra resultat, trots att man är nybörjare på våtslipsten.

Slipstenen är dubbelsidig d.v.s. den har olika grovhet på båda sidor, där den grövsta är på 1 000 grit och där den andra är på 8 000. En grovhet på 1 000 är perfekt för knivar som har normalt slitage och skulle du ha mindre hack i eggen så ska det går bra att få bort dessa. Har däremot knivseggen betydligt större hack så kommer du behöva en slipsten som har grövre grovhet.

Den grövsta grovheten på 8 000 är endast tillför att polera upp knivseggen, så att det blir väldigt fin och jämn. Det är värt att nämna att det krävs en hel del tålamod för att få till ett perfekt resultat och därför bör man ha lite ledig tid för att göra det i lugn och ro. Det går helt enkelt inte att påskynda resultatet.

Kort film som visar hur Global Minosharp slipsten ska användas

 • Perfekt resultat efter lite träning.
 • Grovheten är 1 000 och 8 000.
 • Slipfixturer för slipvinkel medföljer.
 • Inte så svårt som många tror.
 • En av de bästa slipstenarna på marknaden med högsta kvalité.
 • Slipstenen är gjord av sandsten.

Köpguide – Tips kring val av bästa knivslip

knivslip köpguide så väljer du bästa modell

I detta bäst i test av knivslipar så har vi valt att koncentrerat oss på modeller som vem som helst kan använda för att få till ett perfekt resultat. Inriktningen på testet av knivslipar riktar sig alltså till personer som helt eller delvis saknar kunskaper om knivslipning. Däremot så fungerar dessa modeller minst lika bra för professionella kockar som vill ha ett smidigt verktyg i köket.

För de som verkligen brinner för att slipa knivar så finns där andra dyrare alternativ i form av betydligt mer avancerad utrustning som kostar närmare 10 000 kronor. De flesta personer nöjer sig däremot med de modeller som vi har valt ut till detta test.

Bäst i test vinnaren från Global är en relativt billig knivslip men som ändå ger ett väldigt bra resultat. Dessutom är den väldigt enkel att använda och i princip vem som helst kan använda den utan att förstöra sina knivar. Det är inte alls konstigt varför just denna modell har blivit testvinnare i flera olika test av knivslipar.

Varför har ni inte med vanligt knivbryne eller skärpstål?

knivbryne

Skärpstål eller bryne är den där klassiska stålstaven med handtag som många har hemma i köken och den fungerar perfekt för sitt ändamål, men det är ingen knivslip. Målet med ett knivbryne är att rätta till själva knivseggen och inte direkt slipa.

Varje gång du använder din kniv så påverkas eggen på olika sätt, antingen viker den sig lite åt vänster eller höger. Detta påverkar så klart knivens skärpa. Eggen behöver därför bli rak och fin igen efter att du har använt kniven ett tag. Med ett diamantbryne eller stålbryne kan du enkelt resa råeggen igen och få bort alla ojämnheter. Detta fungerar ett tag för att underhålla knivens skärpa men efter något år så kommer du behöva slipa fram en ny egg och då räcker inte skärpstål längre.

Det är väldigt många som tror att det där klassiska skärpstålet i köket duger för att slipa knivar men så är det verkligen inte. För när väl eggen är sliten eller förstörd så måste vi slipa fram en ny för att kniven ska kunna bli vass igen och då behöver vi en knivslip.

Våga prova slipsten med slipfixturer

slipfixturer kniv våtsten

Om du är lite intresserad av att börja använda riktiga våtslipstenar så kan vi varmt rekommendera denna konst. För många personer är det en form av terapi att kunna sitta och slipa sina knivar över en slipstenen. Resultatet/tekniken kan alltid bli bättre, vilket också gör det extra intressant för många som vill lära sig och som dessutom vill kunna växa/utbilda sig.

Det är inte alls lika komplicerat som det ser ut och med hjälp av fixturer som sätts på ryggen av kniven. Dessa fixturer hjälper till att hålla rätt vinkel när kniven dras fram och tillbaka på stenen. Utan dessa hade det varit betydligt svårare och krävs en hel del tid för att få till känslan.

Var absolut inte rädd för att prova riktiga våtslipstenar, det är både roligt och intressant. Var däremot noga med att välja en fixtur med rätt vinkel för just din kniv. Detta då både japanska och europeiska knivar har olika vinklar.

Elektriska knivslipar bör undvikas om du har riktigt dyra knivar

elektrisk knivslip guide

Elektriska knivslipar är absolut det bästa om du snabbt vill få till en riktigt bra skärpa på kniven och resultatet blir riktigt bra. De slipar däremot ganska hårt på knivarna i vissa fall och därför bör du vara lite försiktig med knivar som är dyra eller knivar du vill vara extra rädd om.

Har du väldigt fina köksknivar så rekommenderar vi antingen bäst i test vinnaren eller en vanlig våtslipsten. Då får du bättre kontroll på slipningen och du undviker att slipa bort onödigt mycket stål. En dyr och fin kökskniv kan ju hålla så länge där finns stål kvar att slipa, så slipa sparsamt!

Men om du väljer att köpa en elektrisk knivslip som t.ex. Chefs Choice M1520 eller liknande så behöver du vara lite försiktig över hur länge du slipar kniven. Ett tips är att först läsa manualen innan du sätter igång så du får rätt inställning beroende på vilken typ av kniv du använder. Just denna modell kan både slipa europeiska och japanska knivar. Börja också långsamt så att du får en känsla av hur länge du behöver slipa för att få fram en vass skärpa igen.

FAQ – Vanliga frågor om knivslipar

 1. Är det svårt att slipa knivar med en knivslip?
 2. En elektrisk eller manuell knivslip?
 3. Vilken knipslip är bäst?
 4. Vad är skillnaden på en knivslip och ett bryne?
 5. Varför inte bara skicka in knivarna på knivslipning via en onlinetjänst?

Är det svårt att slipa knivar med en knivslip?

Idag är moderna knivslipar väldigt enkla att använda om du köper en modell som är avsedd för enkel knivslipning. Det finns flera väldigt bra modeller som hjälper dig/kniven att hålla rätt vinkel som t.ex. bäst i test vinnaren Global MinoSharp Plus 3. Detta är vad vi kallar för en rullslip där du sätter ned kniven i skåran och du slipper hålla koll på vilken vinkel du behöver. Däremot är det extra viktigt att rullslipen är avsedd för de knivar du har i hemmet så inte du får fel vinkel. 

Är du osäker så finns där ett litet trick där du kan ta en spritpenna och rita på knivseggen och om färgen finns kvar efter lite slipning så är det fel vinkel på stenen. Är den däremot borta så är det rätt.

En elektrisk eller manuell knivslip?

På pappret låter det smidigt med en elektrisk knivslip vilket det också är många gånger. Men de allra flesta experter skulle nog hävda att det är ganska onödigt så länge du inte ska slipa svårt skadade knivar vilket de allra flesta inte gör. En manuell knivslip räcker långt och kräver inte speciellt mycket tid för att få en vass kniv igen. Några drag i knivslipen räcker för att få eggen vass igen så länge du inte har misshandlat kniven.

Vilken knipslip är bäst?

Den bästa knivslipen är den som passar dig och dina knivar. Om du bara vill ha en enkel knivslip för att snabbt kunna få till en vass kniv så rekommenderar vi antingen Global MinoSharp Plus 3 eller Vulkanus Professional. Är du däremot intresserad av att lära dig slipa med en våtslipsten så finns det andra alternativ. Även det behöver inte vara så svårt om du börjar använda slipfixturer för att få rätt vinkel på kniven.

Men de allra flesta nöjer sig med en enkel knivslip som hjälper till att hålla kniven i rätt vinkel under slipningen. Det är trots allt resultatet som räknas.

Vad är skillnaden på en knivslip och ett bryne?

En knivslip kan slipa fram en helt ny knivsegg om kniven är väldigt sliten medans ett bryne mer eller mindre bara rättar till eggen på kniven. Nu skiljer det sig lite beroende på modell av knivslip och det är inte alla som riktigt klarar av att slipa fram en helt ny knivsegg.

Varför inte bara skicka in knivarna på knivslipning via en onlinetjänst?

Det finns flera tjänster på nätet som t.ex. Knivbrev där du enkelt kan skicka in dina knivar på professionell slipning och det kan vi varmt rekommendera. Det är absolut inget fel i det men det kan ändå vara bra att ha lite möjlighet hemma för enklare slipning. Du ska inte behöva skicka in kniven ett par gånger per år bara för att hålla dina knivar vassa. Skulle det däremot vara så att kniven är riktigt dålig med en helt förstörd knivsegg så kan det vara smart att skicka in kniven. Där kan de mer eller mindre nollställa kniven till original genom att slipa fram en helt ny knivsegg.

Så valde vi ut bästa knivslip

Bäst i testDet finns gott om modeller att välja mellan och det är inte helt lätt att veta vilken typ av modell som presterar bäst. Men som också passar ens knivar då det vinkeln skiljer mellan japanska och europeiska knivar. Det har krävts många timmars research för att hitta de bästa modellerna.

Vi har bland annat använt oss av flera oberoende bäst i test men också helt vanliga artiklar kring ämnet om knivslipar. Även produktrecensioner och kundrecensioner har varit avgörande i valet av bästa knivslip.

Priset har inte direkt varit avgörande denna gången och även om elektriska knivslipar fungerar väldigt bra så får du inte riktigt samma kontroll och känsla som att göra det manuellt. Därför har inte någon av de elektriska knivslipar vi har med i vårt test blivit testvinnare. Sen finns det ännu bättre elektriska varianter där du får mer kontroll på själva slipningen men det är inget för vanliga konsumenter på grund av det höga priset.

Global MinoSharp Plus 3 är en superpopulär knivslip som är mångas favorit och har bland annat blivit testvinnare i Smartsons knivslip test. Dessutom har modellen fått väldigt bra kundrecensioner som få konkurrenter har.

På andraplats kom faktiskt Vulkanus Professional knivslip och även denna har fått bäst i test vilket var i Aftonbladets knivslip test 2019. Även denna har fantastiska kundrecensioner med ett toppbetyg på 4,5 av 5. Vi skulle hävda att denna knivslip är minst lika bra som Global Minosharp och egentligen skulle dessa två modeller kunna dela på utmärkelsen bäst i test. Global Minosharp är något billigare vilket förmodligen tilltalar de allra flesta.

Modeller som vi har övervägt att ta med i vårt bäst i test

Lansky knivslip

Lansky Standard knivslipLansky har ett par olika knivslippaket på marknaden och många av deras modeller har fått väldigt bra kundomdömen. Det roliga med Lansky knivslipen är att den kan användas av både nybörjare och kniventusiaster. Systemet påminner ganska mycket om professionella slipsystem men är förenklat så alla kan göra det.

Största fördelen med Lansky är möjligheten till att slipa fyra olika vinklar mellan 17° till 30°. Filékniv (17°), europeiska knivar (20°), jaktknivar (25°) med mera. Knivslipen är däremot inte avsedd till japanska knivar. Vi anser att knivslipen är mer anpassad för kniventusiaster än glada hemmakockar.

OBH Nordica SharpX Elektrisk Knivslip

OBG Nordica SharpXDen elektriska knivslipen från OBH Nordica har fått lite blandade kundomdömen. Vissa tycker den är helt fantastisk medans andra rapporterar att den inte fungerar eller gått i sönder. Det är också den största anledningen till varför vi inte tog med den i vårt test.

Likt de flesta andra knivslipar så har denna keramiskt bryne. Just denna modellen använder 20 st stavar som själv anpassar sig efter knivens vinkel vilket i teorin ska vara det bästa. Men vart är diamantbrynet som behövs föra att slipa djupare?

Anders Petter Backaryd Knivslip

Anders Petter Backaryd knivslipAnders Petter är Cerveras egna märke de säljer och just deras knivslip har fått väldigt bra kundomdömen hos Cervera. Modellen Backaryd har två brynen varav en är keramiskt och det andra diamantbryne.

Knivslipen påminner om bäst i test vinnaren Minisharp men har ett mindre bryne. Den är däremot väldigt billig och kostar bara strax över 200 kronor. På grund av så få kundomdömen samt avsaknaden av oberoende test så har vi valt att inte ta med modellen.

Work Sharp kniv- och verktygslip

Work Sharp Ken Onion Edition KnivslipKnivslipen Work Sharp är en lite grövre modell som lämpar sig bäst till lite tuffare slipning av knivar och verktyg. Modellen liknar en typisk bandslip för knivar och olika verktyg. Knivslipen erbjuder både styrkena och slipning på fri hand för allt mellan 15 till 30°. Vilket gör att den både kan slipa vanliga köksknivar och lite tuffare jaktknivar.

Denna typ av elektrisk slip med bandslip passar troligtvis bäst till dig som både vill slipa verktyg och knivar. Är det en knivslip för köket? Kanske inte men slipar du många knivar regelbundet så kan denna vara ett alternativ.


Källor

Smartsons

Smartson testade 9 olika knivslipar under tusenlappen och några av de modeller som testades var Minosharp Plus 3, Gerber Pocket, Minosharp Whetstone, IKEA Aspekt, Fiskars Roll Sharp, Gerber DF8, OBH Nordica SharpX, Biltema 85-044 knivslip, Chefs Choice.

Globals Minosharp Plus 3 fick bäst i test och vann mer eller mindre överlägset över de andra alternativen. Tyvärr gjordes knivslip testet redan 2009, så inga andra av de modeller vi har med i vår testsammanställning finns med i deras test. Däremot är det fantastiskt att Globals Minosharp Plus 3 fortfarande är en bäst i test vinnare efter så många år ute på marknaden. Det visar lite på hur bra denna produkt verkligen är. Smartsons.

Aftonbladets knivslip test 2019

Så sent som under våren 2019 så kom Aftonbladet ut med ett test på flera olika knivslipar där de bland annat testade flera krysstål och rullslip. Bäst i test vinnaren blev Vulkanus Professional som också är vårt näst bästa val i vår lista. Krysstålet kan både underhålla eggen men också slipa fram en helt ny egg.

Vill du läsa hela Aftonbladets test av 13 olika knivslipar så hittar du deras artikel här. Det är däremot en betalartikel men det kan det vara värt för att få mer kännedom kring ämnet.

The Guardian

The Guardian testa flera olika manuella knivslipar och enligt deras egna oberoende test så levererade Anysharp knivslipen det bästa resultatet. Dessutom var priset betydligt lägre än många andra alternativ. Några av de egenskaper som utmärkte sig mest med testvinnaren var bland annat sugproppen som håller knivslipen på plats vilket också var extra smidigt att få till med hjälp av handtaget.

Det enda negativa är kanske att modellen endast klarar av europeiska knivblad, så kända märken som t.ex. Global, Mac, Satake med flera går helt enkelt bort.

Knives and Tools

Knives and Tools har testat 6 olika knivslipar där modeller som Minosharp Plus 3, Chef’s Choice 460, Vulkanus Standard, Wüsthof 4343, Zwilling Twinsharp och Zwilling Twinsharp Select. Något som utmärker testet jämfört med andra oberoende test är att eggen inspekteras med ett förstoringsglas efteråt. I deras resultat så gav Minosharp Plus 3 en betydligt bättre skärpa än de andra konkurrenterna. Vulkanus utmärkte sig extra mycket med sitt snabba resultat. Läs hela testet här.