Kockknivar – Sammanställning av Bäst i Test vinnare

Vi listar endast kockknivar som är testvinnare
Det finns inget värre än slöa knivar hemma i köket. Det är ungefär som en hantverkare med en trasig hammare, det fungerar helt enkelt inte. Matlagningen blir tråkig och allt hackande av lök eller andra grönsaker blir plötsligt jobbigt.

Alla borde ha en ordentlig kockkniv hemma och genom att investera i en ordentlig allround kniv så har man en kniv för livet. Så länge man sköter om den med lite kärlek då och då så kan detta bli din närmsta vän i köket. Priset på dessa kockknivar varierar enormt och man behöver inte köpa det dyraste för att få en bra kniv.

Vi har sammanställt flera stora bäst i test källor och har skapar en komplett lista över de bästa kockknivarna på marknaden. I de flesta kockknivs test så presterar de lite dyrare knivarna bättre än de billigare alternativen, men det är definitivt inte en regel. Det är ingen garanti att en kockkniv är bra för att den är dyr.


Global G-2 20 cm – Bäst i test vinnare


ButikPris
849:-Besök
1019:-Besök
1049:-Besök
1399:-Besök

 • Bäst i test i SVT Plus 2014
 • 19 av 25 i Smarton Kockknivs Test
 • 3e plats i TestFakta
 • 3e plats i Aftonbladet Test 2015

Är detta Sveriges mest populära kockkniv?, Kanske. Global G-2 är en riktig klassiker i det svenska köket och är en del av en större serie knivar. Så vill man fixa ett helt knivset så att alla knivar har samma design så är detta ett bra alternativ.

Bäst i test vinnaren Global G-2 är på 20 cm som kanske är den bästa längden för en allroundkniv i köket. Den är absolut inte för lång eller för kort, den är som vi säger i Sverige ”Lagom stor”.

En bra ingångskniv

Är detta en riktigt proffskniv? Kanske inte. Men det är en fruktansvärt bra kockkniv för medelsvensson och det är väldigt enkelt att underhålla med ett enklare bryne. Med ett enklare bryne kan man rätta till eggen utan några större problem. Läs mer om hur du kan sköta om knivar lite längre ner på denna sida.

I testerna av denna kniv så visade det sig att kniven faktiskt håller sin skärpa väldigt bra under längre tid. Något annat som också var bra i testen var balansen, vilket är en egenskap som ofta missas på billigare kockknivar.

Globals knivar tillverkas i ett rostfritt stål som heter Cromova 18 vilket är ett stål som håller väldigt hög kvalité. Tar du hand om din Global-kniv och slipar den max 1-2 gånger per år så kan du vara säker på att kniven håller närma 20-30 åren.

Specifikationer för Global G-2 kockkniv – bäst i test vinnare

 • Slitstark och håller skärpan under lång tid.
 • Designen med handtaget gör att kökskniven sitter riktigt bra i handen.
 • Relativt lätt vikt på denna kockkniv.
 • Bra längd på en allround kockkniv.
 • Bäst i test vinnare i flera stora svenska oberoende kockkniv test.

Mac Mighty Kockkniv 21 cm – MBK85 – Testvinnare

Mac Mighty Kockkniv MBK85

ButikPris
1599:-Besök
1613:-Besök
1682:-Besök
1999:-Besök
 • Bäst i test i Aftonbladets stora test 2015.
 • 21 av 25 i Smartson kökskniv Test.
 • 4 av 5 i Hus & Hem.

Är du intresserad av att köpa en riktig proffskniv som kommer från Japan? Då kan detta vara ett av de bästa alternativen. Varumärket MAC har länge varit ett känt knivmärke och har varit kända för att göra förstklassiga knivar i japanskt hantverk. Mac Mighty knivarna är både hållbara och vansinnigt vissa, så ser upp med fingrarna.

Testvinnare i Aftonbladet

Mac Mighty kockkniven på 21 cm blev Aftonbladet stora testvinnare och i testet skriver Aftonbladet att det japanska knivbladet har perfekta skäregenskaper. Testvinnaren fixar alla moment utan några större problem och knivens konstruktion gör att balansen i kniven känns väldigt bra.

Handtaget har europeiska influenser och är tillverkat av trä. Enligt de flesta bäst i test källor så är detta en av de bästa handtagen för kockknivar. Det är dessutom väldigt snyggt och passar in i de flesta svenska kök.

En bra proffskniv

Detta är en relativt dyr kockkniv, men med lite kärlek så är detta en kockkniv man har resten av sitt liv. Underhållet på dessa typ av knivar är inte speciellt mycket och man behöver egentligen endast rätta till eggen regelbundet. Slipning är inte aktuellt så länge du inte förstör kniven genom att göra jack i knivbladet.

De flesta som älskar att stå i köket drömmer ofta om att han ett knivset som är helt tillverkat i Japan. Just denna Japan-kockkniv är tillverkad i Seki där de har tillverkat de bästa svärden / knivarna i över 700 år.

Specifikationer för testvinnaren Mac Might kockkniv 21 cm

 • Utmärkt kvalité och japansk kvalité.
 • En välbalanserad kniv.
 • Tillhör de knivar som har lite tunnare knivblad. Vilket de flesta nog föredrar.
 • Europeisk design.
 • Spetsig framsida som förenklar vissa moment som att styckning.

Satake Pro Kockkniv 21 cm – Testvinnare

Satake Pro Kockkniv

ButikPris
1067:-Besök
1067:-Besök
1067:-Besök
1695:-Besök

 • 5 av 5 i Hus & Hem – Testvinnare
 • Andraplats i Aftonbladets stora test av kockknivar 2015

Ännu en japansk kockkniv plockar hem högsta poäng i ett test och denna gången är det japanska Satake som tar hem ett pris. Just denna modellen är framtagen med hjälp av svenska kockar som har fått vara med och tycka till vid produktionen. Detta gör också det lite roligare.

Satake Professional – Styrka av stål

Japanerna är kända för att göra de bästa knivarna i världen och det är extra tydligt i det här gängen. Materialet i knivbladet är AUS8-stål som är känt för att vara extra hårt. Det gör att Satake kockkniven håller skärpan under lång tid, men stålet har också förmågan att kunna återskärpas utan några större problem.

Kniven är smidd i ett enda stycke AUS8-stål, vilket gör att kniven tål en hel del och balansen med kniven blir betydligt bättre.

Trähandtaget är typisk europeisk design och i det här fallet så har de valt att använda träsorten pakkaträ som har flera god fördelar. Pakkaträ är nämligen väldigt hårt och klarar det mesta i köket, samt att det klarar av rikligt med väta.

Specifikationer för japanska kockkniven från Satake Pro kockkniv

 • AUS8-stål som håller skärpan under lång tid.
 • En kockkniv som har tagit fram med hjälp av svenska kockar.
 • Lagom längd på 21 cm.
 • Professionell kockkniv som håller livet ut.

Chroma type 301 20 cm, design av Porsche – Bäst i test vinnare

Porsche Chroma Type 301 testvinnare

ButikPris
849:-Besök
910:-Besök
959:-Besök
1295:-Besök

 • Bäst i test i GPs stora test av kockknivar.
 • Bäst i test hos TestFakta 2011

Är detta den snyggaste och bästa kockkniven för all typ av matlagning?. Alla kanske inte tycker denna underbara kockkniv är så snygg och den ser inte speciellt bekväm ut när man tittar på bilder på nätet. Men bilderna ger inte kniven rättvisa och faktum är att denna välbalanserade kockkniv på 20 cm är grymt skön att hålla i handen. Den passar som en handske i handflatan.

Speciell design av Porsche

Utseendet på denna underbara kockkniv är väldigt speciell och de flesta gillar designen. Designen är dock inte allt. Denna kniven är grymt bra, tillverkad av japanskt stål som får kniven att hålla skärpan under lång tid. Hade det bara varit designen som var snygg så hade inte kniven fått bäst i test i två olika test.

I de flesta test så har Chroma type 301 fått bra betyg där de testar skärpan under stress och överlag så verkar så håller knivbladet sin skärpa under långa perioder. Med som alla andra knivar så behöver man rätta till äggen då och då med ett bryne. Inte slipa!. Läs mer om det lite längre ner i denna artikel.

I och med denna design där knivblad och knivhandtag är gjort i ett stycke metall så kan man få fram en balans i kniven som är ganska svår att ta fram som tillverkare. Denna bäst i test vinnare ligger helt rätt i handen och det märks direkt att där finns balans i kockkniven.

Specifikationer för Chroma Type 301 – Testvinnare i två tester.

 • Grym ergonomisk hållning och balans.
 • Skärpan på kniven håller väldigt länge.
 • Unik design som de flesta nog gillar.
 • Vem vill inte ha en porsche?
 • Bra skydd emot korrosion.

Så tar du hand om din nya kockkniv

Skötsel av kockknivar

Knivar är lite som ett levande ting d.v.s. de kommer behöva lite kärlek då och då för att behålla skärpan. Hur ofta man behöver fixa till skärpan varierar väldigt mycket och på billigare knivar med sämre stål så blir det lite oftare. T.ex. dyrare japanska knivblad tillverkade av förstklassigt stål kräver inte omvårdnad varje gång du ska använda kockkniven.

Men vilken typ av omvårdnad är det vi pratar om egentligen?

Många tror att man behöver slipa om kockkniven regelbundet, men det är faktiskt helt fel. Det man brukar prata om är att bryna en kniv på t.ex. ett brynstål. Det är inte alls samma sak som att slipa en kniv!.

Målet med att bryna en kniv är att rätta till eggen på kniven, som kan bli sned eller sämre vid vanligt användande. Detta är enkelt fixat med ett brynstål och är något som alla kök måste ha hemma i lådan för att kunna underhålla skärpan på sina knivar.

Så här går det till när man underhåller eggen på ett brynstål:

Att underhålla sina knivar med ett brynstål gör man regelbundet, annars tappar kniven sin skärpa. Om du är nybörjare så använd brynstålet försiktigt innan du har fått in tekniken, då du kan skada dig själv eller knivbladet. 80% har en övertro på sin förmåga att rätta till eggen och har fel vinkel när de ska bryna.

När ska man slipa sin kockkniv?

Vanligtvis så slipar man inte sin kockkniv varje år, utan håller det till kanske vartannat år. Oftast räcker det långt. För att slipa sin kniv så kan man inte använda ett brynstål, utan måste använda en riktig slipsten.

En ordentlig slipsten är också något som de flesta bör ha hemma eller så kan man skicka iväg sin kniv på slipning till t.ex. Knivbrev eller liknande tjänster. För den som gillar att göra det själv så finns det bra slipstenar att köpa och det är inte alls svårt att slipa sina egna knivar.

Det viktiga är att hålla rätt vinkel bara och använda en tillräckligt fin slipsten. För att få rätt vinkel vid slipning så finns det små hållare att köpa som hjälper till med att hålla rätt vinkel och det kostar inte många kronor. En eller två bra slipstenar i olika grad går att köpa för någon 500-lapp som varar livet ut.

En bra kockkniv kan man slipa hur många gånger som helst och hela kniven är gjord i samma stål så det blir samma kvalité av skärma över hela knivbladet.

Så här slipar man en kockkniv med hjälp av en slipsten / våtsten:

Som du ser så är det inte jättesvårt att slipa en kniv och detta är endast något du behöver göra högst en gång om året. Så länge du inte misshandlar dina knivar. I och med man inte slipar knivarna så ofta så är det faktiskt en ganska kul grej. Oftast tar man alla knivar på en gång så slipper man plocka fram slipstenen regelbundet.


Allmänna tips

 • Undvik diskmaskinen – Undvik att använda diskmaskinen helt då det ibland innehåller slipmedel i diskmaskinstabletterna. Handdiska endast dina dyra knivar så håller de mycket längre och det är också något som man får in rutinen på ganska så snabbt.
 • Förvara inte knivarna på varandra i lådan – Det bästa sättet att förvara knivar på är att använda sig av en magnetlist på väggen. Då kan inte knivarna skada varandra och behåller sin skärma betydligt längre. Man undviker också jack i eggen som endast kan slipas bort med en slipsten.
 • Undvik att skjuta undan med eggen – Det finns ett moment som verkligen kan skada eggen på en kockkniv och det är när man hackar t.ex. lök för att sedan flytta undan den hackade löken, genom att dra i sidled. Undvik detta då det kan ska eller böja eggen på kniven ganska ordentligt. Du kan däremot skrapa med ryggen i stället om du fortfarande vill använda den tekniken.

Källor

Som vanligt så presenterar vi alla våra källor så att du som besökare kan läsa alla tester så att du kan dra egna slutsatser. Ofta är det ganska intressant att läsa hela testerna då de går in djupare kring själva test, men också tankarna kring produkterna.

SVT Plus

Vem gillar inte SVTs populära program Plus, tyvärr så ser vi inte Sverker Olofsson längre. I det kockkniv test som SVT utförde så provade 5 olika kockknivar på marknaden och kom fram till att Global G-2 var den bästa produkten av flera anledningar.

Global G-2 var vassast av de alla fem knivarna de testade och är en kniv som ligger riktigt bra i handen. D.v.s. en välbalanserad kockkniv med ett stål som håller sin skärpa under lång tid. Läs mer här.

Göteborgs Posten

Det är inte ofta vi använder Göteborgs Posten som källa i våra sammanställningar, men den här gången gjorde GP ett ordentligt kockknivs test. I deras bäst i test så visade det sig att Chroma type 301 som är designas av Porsche var den bästa kockkniven. Knivarna som testades i testet var Sabatier, Åhlens Zeus, OBH Nordica Oden, Jamie Oliver med flera.

När GP gjorde sitt stora test av kockknivar så tittade de på fem olika egenskaper med knivarna. Vilket var säkerhet, balans, böjbarhet, korrisionstest och skärpa. Du kan läsa mer om testet här.

TestFakta

I TestFaktas stora test av köksknivar så testade de hela 9 olika kockknivar. En riktigt bra grund för att kora de bästa knivarna på marknaden. I detta test så vann Chroma type 301 och tog hem bäst i test sigillet denna gången.

Den enda nackdelen de kunde hitta med bäst i test vinnaren Chroma Type 301 var att glidstoppet kunde varit lite bättre. Där finns ett glidstopp på kniven men själva vinkeln på det kunde varit lite bättre. Ens värsta mardröm är ju att helt enkelt tappa greppet och glida ner på kniven med handen. Så klart ska man använda en kniv med högst försiktighet. Mer om testet här och här.

Smartson

Smartson är också en väldigt viktig källa till våra testsammanställningar och den här gången testade Smartson 10 olika kockknivar inom de flesta prisklasser. I detta testet kom Mac Mighty proffskniven MBK-85 tvåa, en väldigt stark två. Testvinnaren i detta test som heter Takamura Synergy finns inte längre att köpa tyvärr.

När Smartson testade kockknivarna så tittade de bland annat på skäregenskaperna, balans, grepp, japanskt eller europeiskt. De kom i alla fall fram till att japanska knivblad är de bästa på marknaden och den slutsatsen upprepas i de flesta knivtest. Det finns nämligen något speciellt med knivblad som är tillverkade i Japan och köper man en bra proffskniv så är det oftast en kniv som man behåller under hela sitt liv. Förutsatt att man tar hand om den. Läs mer om testet här.

Hus & Hem

Även Hus & Hem har testat flertalet kockknivar och har kommit fram till att knivar från Japan är både dyra samt bäst. Till största del i alla fall. En dyr kockkniv från Japan är nödvändigtvis inte det bästa, men ofta kommer de bästa knivarna från Japan.

I testet så visade det sig att hårdheten i stålet är det som gör att kniven håller sig längre d.v.s. skärpan på eggen. Ju hårdare, desto bättre är kockkniven. I detta test så provar de flera japanska knivar och det är också dessa som blir vinnare i testet. Mer om testet här.