Kockknivar Bäst i test - 6 bästa köksknivar

Kockknivar Bäst i test - 6 bästa köksknivar

Det finns inget värre än slöa köksknivar som snabbt kan förstöra glädjen vid matlagning. Det är ungefär som en hantverkare med en trasig hammare, det fungerar helt enkelt inte. Matlagningen blir tråkig och allt hackande av lök eller andra grönsaker blir plötsligt en mardröm.

Alla borde ha en ordentlig kockkniv hemma och genom att investera i en bra allround kniv så har man en kniv för livet. Så länge man sköter om den med lite kärlek då och då så kan detta bli din närmsta vän i köket. Priset på dessa kockknivar varierar enormt och man behöver inte köpa det dyraste för att få en bra kockkniv.

Vi har sammanställt flera stora oberoende bäst i test och har skapar en komplett lista över de bästa kockknivarna på marknaden. I de flesta kockkniv test så presterar de lite dyrare knivarna bättre än de billigare alternativen, men det är definitivt inte en regel. Det är ingen garanti att en kockkniv är bra för att den är dyr.

Senast uppdaterad Juni 2021

Global G-2 Kockkniv 20 cm - Bäst i test vinnare

Bäst i test
Global G-2 Kockkniv 20 cm bild 1
ButikPris
789:-Besök
879:-Besök
899:-Besök
899:-Besök
949:-Besök
 • Bäst i test i SVT Plus 2014
 • Andraplats när Aftonbladet testa kockknivar 2019
 • 19 av 25 i Smartons test av kockknivar
 • 3e plats i TestFakta
 • 3e plats i Aftonbladet Test 2015

Är detta Sveriges mest populära kockkniv? Kanske. Global G-2 är en riktig klassiker i det svenska köket och är också en del av en större knivserie. Så vill du fixa ett helt knivset så att alla knivar har samma design och utseende så är detta ett bra alternativ.

Bäst i test vinnaren Global G-2 är på 20 cm som kanske är den bästa längden för en allround kockkniv i köket. Den är absolut inte för lång eller för kort, den är som vi säger lagom stor.

En värdig vinnare i vårt test av kockknivar

Är detta en riktigt proffskniv? Kanske inte. Men det är en fruktansvärt bra kockkniv för hemmakocken och som inte behöver alldeles för mycket underhåll efter regelbunden användning. I oberoende test av kockkniven så har det visat sig att kniven håller sin skärpa väldigt bra under längre tid. Däremot är det alltid bra om du har tillgång till ett bryne/skärpstav för att rätta till eggen vid regelbunden användning. Läs mer om hur du kan sköta om dina knivar lite längre ner på denna sida.

Globals knivar tillverkas i ett rostfritt stål som heter Cromova 18 vilket är ett stål som håller väldigt hög kvalitet. Tar du hand om din Global-kniv och slipar den max 1-2 gånger per år så kan du vara säker på att kniven håller närmare 20-30 år.

Bäst i test vinnaren Global G2 har en riktigt fin balans mellan klinga och handtag. Varför balansen är så trevlig hänger ihop med hur rostfria handtaget är konstruerad. Handtaget är nämligen fyllt med sand för att få till den rätta balansen. Med ett handtag av rostfritt stål så blir kniven inte lika känslig som ett med trähandtag.

Bästa kockkniven Global G2 är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda alternativ sett till pris, egenskaper och kvalitet.

Specifikationer för Global G-2 kockkniv – bäst i test vinnare

 • Slitstark och håller skärpan under lång tid
 • Designen med handtaget gör att kökskniven sitter riktigt bra i handen
 • Relativt lätt vikt på denna kockkniv
 • Bra längd på en allround kockkniv
 • Bäst i test vinnare i flera stora svenska oberoende kockkniv test

KAI Shun Classic 20 cm - Bästa premiumval

Bästa premiumval
KAI Shun Classic 20 cm bild 1KAI Shun Classic 20 cm bild 2
ButikPris
1719:-Besök
1719:-Besök
1879:-Besök
2399:-Besök
 • Bäst i test i Aftonbladets test av kockknivar 2019
 • 4,7 av 5 stjärnor på amerikanska Amazon efter 1400 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som har testat kockkniven

Den japanska kockkniven Kai Shun Shun Classic lyckades bland annat kamma hem 5 av 5 stjärnor när Aftonbladet 2019 testa 15 st kockknivar. Modellen är också väldigt hyllad utomlands och bara på amerikanska Amazon har kniven ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter 1 400 kundrecensioner.

Bästa kockkniven i premiumsegmentet

Kai Shun Classic är relativt dyr jämfört med andra modeller i vårt test av kockknivar men är den fortfarande värd sitt pris? Om du uppskattar handgjorda knivar och vill ha något som kommer hålla en livslängd så är detta utan tvekan ett bra köp.

Kockkniven Kai Shun Classic använder något som vi inte ser allt för ofta inom köksknivar vilket är damaskusstål. Damaskusstål användes redan av vikingarna och hade egenskaper som var enastående för sin tid vilket var oöverträffad skärpa, böjbarhet och ett unikt vågmönster. Kai Shun Classic har en handgjord klinga av 32 lager damaskusstål och en kärna av V10-goldstål vilket gör den både vass och tålig.

Varje Kai Shun kniv som kommer ut från den japanske knivmästarens ”fabrik” är helt unik med sitt vågmönster. En kockkniv med lite karaktär helt enkelt. Handtaget är också tillverkat på ett japanskt traditionellt vis och använder så kallat pakkaträ som är en blandning av trä samt epoxy.

Enligt de test av kockkniven så är storleken precis lagom och ger en fin balans i handen. Kockkniven fungerar perfekt till att skära allt från kött till att hacka grönsaker. Precis det vi förväntar oss av en kockkniv som ska vara allsidig.

 • Vunnit bäst i test när bland annat Aftonbladet testa kockknivar 2019
 • Ovanligt högt betyg från vanliga kundomdömen
 • Ett handgjort knivblad av damaskusstål i 32 lager
 • Högt blad som gör det enklare att hacka grönsaker
 • Konvext blad (ej V-formad)
 • Handtag av pakkaträ

Victorinox Rosenträ 22 cm - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Victorinox Rosenträ 22 cm bild 1
ButikPris
459:-Besök
459:-Besök
459:-Besök
459:-Besök
 • Bästa kockkniven enligt Testfakta 2019
 • 4,6 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter 70 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från helt vanliga kundomdömen

Kockkniven Victorinox Rosenträ 22 cm har bland annat tagit hem utmärkelsen bästa kockkniven när svenska Testfakta utförde ett test på 8 knivar. Modellen har också fått toppbetyg hos svenska butiker och tyska Amazon från helt vanliga kundomdömen.

En prisvärd kockkniv med utmärkt kvalitet och skärpa

Victorinox klassiska kockkniv på 22 cm är perfekt för dig som inte vill lägga alldeles för mycket pengar på en kockkniv men som samtidigt vill ha något som levererar. När svenska Testfakta utförde sitt test av kockkniven så fick modellen mer eller mindre toppbetyg på alla moment när det gäller skärpa och tålighet. Däremot så vart de lite skeptiska till handtaget av rosenträ som blev strävt efter har blivit utsatt för vatten. Detta är alltså ingen kockkniv som ska ligga i blöt eller diskas i diskmaskin.

Modellen finns i ett par olika storlekar från 12 till 31 cm men vi rekommenderar storlekar kring 22 cm för en smidig allroundkniv. Kockkniven passar bra till att både skära kött eller hacka grönsaker. Trähandtaget är tillverkat av FSC-certifierat rosenträ från Indien och är väldigt greppvänligt med sitt runda mönster för fingrarna.

Detta är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda kockknivar just nu och som dessutom fått toppbetyg i oberoende test. Därför vinner kockkniven Victorinox Rosenträ 22 cm vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Vann utmärkelsen Bäst i test - Testfakta 2019
 • Högt kundomdöme hos både svenska och utländska butiker
 • Bra skärpa och slitagetålighet
 • Relativt låg vikt med sitt rostfria stål
 • Finns i flera olika storlekar mellan 12 - 31 cm
 • Trähandtag i rosenträ som ger bra grepp

Mac Mighty Kockkniv 21 cm MBK85 - Testvinnare 2015

Särskilt rekommenderad
Mac Mighty Kockkniv 21 cm MBK85 bild 1
ButikPris
1595:-Besök
1595:-Besök
1755:-Besök
2198:-Besök
2499:-Besök
 • Bäst i test i Aftonbladets stora test 2015
 • 21 av 25 i Smartsons test av kockknivar
 • 4 av 5 i Hus & Hem 2015

Är du intresserad av att köpa en riktig proffskniv som kommer från Japan? Då kan detta vara ett av de bästa alternativen. Varumärket MAC har länge varit ett känt knivmärke och har varit kända för att göra förstklassiga knivar i japanskt hantverk. Mac Mighty knivarna är både hållbara och vansinnigt vissa, så ser upp med fingrarna.

Testvinnare i Aftonbladet

Mac Mighty kockkniven på 21 cm blev Aftonbladet stora testvinnare och i testet skriver Aftonbladet att det japanska knivbladet har perfekta skäregenskaper. Testvinnaren fixar alla moment utan några större problem och knivens konstruktion gör att balansen i kniven känns väldigt bra.

Handtaget har europeiska influenser och är tillverkat av trä. Enligt de flesta bäst i test källor så är detta en av de bästa handtagen för kockknivar. Det är dessutom väldigt snyggt och passar in i de flesta svenska kök.

En bra proffskniv

Detta är en relativt dyr kockkniv, men med lite kärlek så är detta en kockkniv man har resten av sitt liv. Underhållet på dessa typ av knivar är inte speciellt mycket och man behöver egentligen endast rätta till eggen regelbundet. Slipning är inte aktuellt så länge du inte förstör kniven genom att göra jack i knivbladet.

De flesta som älskar att stå i köket drömmer ofta om att han ett knivset som är helt tillverkat i Japan. Just denna Japan-kockkniv är tillverkad i Seki där de har tillverkat de bästa svärden / knivarna i över 700 år.

Specifikationer för testvinnaren Mac Might kockkniv 21 cm

 • Utmärkt kvalité och japansk kvalité
 • En välbalanserad kniv
 • Tillhör de knivar som har lite tunnare knivblad. Vilket de flesta nog föredrar
 • Europeisk design
 • Spetsig framsida som förenklar vissa moment som att styckning

Satake Pro Kockkniv 21 cm - Testvinnare

Satake Pro Kockkniv 21 cm bild 1
ButikPris
1254:-Besök
1375:-Besök
1664:-Besök
1664:-Besök
 • 5 av 5 i Hus & Hem – Testvinnare
 • Andraplats i Aftonbladets stora test av kockknivar 2015

Ännu en japansk kockkniv plockar hem högsta poäng i ett test och denna gången är det japanska Satake som tar hem ett pris. Just denna modellen är framtagen med hjälp av svenska kockar som har fått vara med och tycka till vid produktionen. Detta gör också det lite roligare.

Satake Professional – Styrka av stål

Japanerna är kända för att göra de bästa knivarna i världen och det är extra tydligt i det här gängen. Materialet i knivbladet är AUS8-stål som är känt för att vara extra hårt. Det gör att Satake kockkniven håller skärpan under lång tid, men stålet har också förmågan att kunna återskärpas utan några större problem.

Kniven är smidd i ett enda stycke AUS8-stål vilket gör att kniven tål en hel del och balansen med kniven blir betydligt bättre.

Trähandtaget är typisk europeisk design och i det här fallet så har de valt att använda träsorten pakkaträ som har flera god fördelar. Pakkaträ är nämligen väldigt hårt och klarar det mesta i köket, samt att det klarar av rikligt med väta.

Specifikationer för japanska kockkniven från Satake Pro kockkniv

 • AUS8-stål som håller skärpan under lång tid
 • En kockkniv som har tagit fram med hjälp av svenska kockar
 • Lagom längd på 21 cm
 • Professionell kockkniv som håller livet ut

Chroma type 301 20 cm - Toppbetyg

Chroma type 301 20 cm bild 1
ButikPris
859:-Besök
859:-Besök
859:-Besök
859:-Besök
 • Bäst i test i GPs stora test av kockknivar
 • Bäst i test hos TestFakta 2011

Är detta den snyggaste och bästa kockkniven för all typ av matlagning?. Alla kanske inte tycker denna underbara kockkniv är så snygg och den ser inte speciellt bekväm ut när man tittar på bilder på nätet. Men bilderna ger inte kniven rättvisa och faktum är att denna välbalanserade kockkniv på 20 cm är grymt skön att hålla i handen. Den passar som en handske i handflatan.

Speciell design av Porsche

Utseendet på denna underbara kockkniv är väldigt speciell och de flesta gillar designen. Designen är dock inte allt. Denna kniven är grymt bra, tillverkad av japanskt stål som får kniven att hålla skärpan under lång tid. Hade det bara varit designen som var snygg så hade inte kniven fått bäst i test i två olika test.

I de flesta test så har Chroma type 301 fått bra betyg där de testar skärpan under stress och överlag så verkar så håller knivbladet sin skärpa under långa perioder. Med som alla andra knivar så behöver man rätta till äggen då och då med ett bryne. Inte slipa!. Läs mer om det lite längre ner i denna artikel.

I och med denna design där knivblad och knivhandtag är gjort i ett stycke metall så kan man få fram en balans i kniven som är ganska svår att ta fram som tillverkare. Denna bäst i test vinnare ligger helt rätt i handen och det märks direkt att där finns balans i kockkniven.

Specifikationer för Chroma Type 301 – Testvinnare i två tester

 • Grym ergonomisk hållning och balans
 • Skärpan på kniven håller väldigt länge
 • Unik design som de flesta nog gillar
 • Vem vill inte ha en porsche?
 • Bra skydd emot korrosion

Köpguide – Så väljer du den bästa kockkniven

köpguide så väljer du bästa kockkniven

Ett kök utan en bra allround kockkniv är närmast dysfunktionellt. Kockkniven är troligtvis det viktigaste köksredskapet du kan ha hemma i köket och är egentligen den enda kökskniven du behöver för att kunna laga mat. Alla andra knivar är egentligen bara ett komplement för att underlättar arbetet ytterligare.

Val av den bästa kockkniven för dig är högst individuellt och det ser vi gång på gång när vi läser de oberoende test som finns på nätet. Det är helt enkelt en smaksak för många personer. Givetvis vill vi ha en kockkniv som är vass vid leverans och som behåller sin skärpa under en lång tid. Här faller många billiga modeller men det finns undantag även här. En dyr kockkniv behöver nödvändigtvis inte vara bättre.

Kockknivens storlek kan ha betydelse

Storlekarna varierar väldigt mycket men en generell storlek på 20 cm är oftast en bra storlek för de allra flesta personer. Vilken storlek du bör välja är högst individuellt men ett tips är att inte välja en alldeles för stor kockkniv. En för stor kockkniv kan lätt kännas klumpig och är också oftast svårare att hantera.

Om du är osäker kring storleken du bör välja så är det aldrig fel att besöka en butik för att känna efter vad som skulle kunna fungera. Men en bladlängd på ungefär 20 till 24 cm är en bra gräns för de allra flesta personer. Det går alltid att köpa en större kockkniv vid ett senare tillfälle.

Vilket skaft, trä, plast eller metall?

Det finns väldigt fina kockknivar med skaft av trä som t.ex. rosenträ, ek eller andra träsorter. Detta är vad vi kallar för europeiska knivar men som också är vanligt på japanska knivar. Fördelen med träskaft är att där hamnar lite vikt på skaftet och på så sätt blir balansen bättre. Så gäller även skaft med metall.

Nackdelen med trä är ju att det är betydligt känsligare och tål oftast inte ligga i blöt. Är du en person som brukar fuska med att köra kniven i diskmaskin så är träskaft ett dåligt val. Välj då i stället en variant med metall så förstörs inte handtaget. Givetvis ska man inte köra knivar i diskmaskin men ibland händer det.

Skärpa och slitagetålighet

En kockkniv är ingenting utan en bra skärpa och som dessutom håller sin skärpa under längre perioder. Det får inte vara så att kniven tappar sin skärpa bara för att du har hackat några gurkor och tyvärr så finns det modeller som snabbt tappar skärpan.

Skärpan är utan tvekan den viktigaste egenskapen på en kockkniv och mycket hänger på vilka material som har använts vid tillverkningen. Om tillverkaren har använt ett billigt stål så kommer inte kockkniven hålla sin skärpa speciellt länge.

Men givetvis så behöver du även sköta om din kockkniv för att behålla skärpan vilket kan göras genom att använda ett bryne och en knivslip. Mer om hur du sköter om dina knivar hittar du nedan.

Underhåll – Så tar du hand om din kockkniv

Så tar du hand om din nya kockkniv

Undvik diskmaskinen

Undvik att använda diskmaskinen helt då det ibland innehåller slipmedel i diskmaskinstabletterna. Handdiska endast dina dyra knivar så håller de mycket längre och det är också något som man får in rutinen på ganska snabbt.

Visst, det är inte världens undergång om kniven hamnar i diskmaskinen någon gång men försök undvika det med kockknivar med träskaft. De är speciellt känsliga då handtaget kan spricka samt att oljan/lacken släpper efter några tvättar i diskmaskinen.

Förvara inte knivarna på varandra i lådan

Det bästa sättet att förvara knivar på är att använda sig av en magnetlist på väggen. Då kan inte knivarna skada varandra och behåller sin skärpa betydligt längre. Du undviker också jack i eggen som endast kan slipas bort med en slipsten eller knivslip.

Det bästa du kan göra är att montera upp en magnetisk knivlist där dina knivar kan förvaras på ett bra sätt. Det är också det mest smidiga om du har flera köksknivar du vill använda regelbundet. Spana in vår lista över bästa magnetlist.

Undvik att skjuta undan med eggen

Det finns ett moment som verkligen kan skada eggen på en kockkniv och det är när man hackar t.ex. lök så drar man kniven i sidleds med eggen mot skärbrädan. Undvik detta då detta kan skada eller böja eggen på kniven ganska ordentligt. Du kan däremot skrapa med ryggen i stället om du fortfarande vill använda den tekniken.

Knivar är lite som ett levande ting d.v.s. de kommer behöva lite kärlek då och då för att behålla skärpan. Hur ofta man behöver fixa till skärpan varierar väldigt mycket och på billigare knivar med sämre stål så blir det lite oftare. Dyrare japanska knivblad tillverkade av förstklassigt stål kräver oftast inte omvårdnad varje gång du ska använda kockkniven.

Men vilken typ av omvårdnad är det vi pratar om egentligen?

Brynstål är inte samma sak som knivslip

Många tror att man behöver slipa om kockkniven regelbundet, men det är faktiskt helt fel. Det man brukar prata om är att bryna en kniv på t.ex. ett brynstål. Det är inte samma sak som att slipa en kniv!

Målet med att bryna en kniv är att rätta till eggen på kniven som kan bli sned eller sämre vid vanligt användande. Detta är enkelt fixat med ett brynstål och är något som alla kök borde ha hemma i lådan för att kunna underhålla skärpan på sina knivar.

Så här går det till när man underhåller eggen på ett brynstål:

Att underhålla sina knivar med ett brynstål gör man regelbundet, annars tappar kniven sin skärpa. Om du är nybörjare så använd brynstålet försiktigt innan du har fått in tekniken, då du kan skada dig själv eller knivbladet. 80% har en övertro på sin förmåga att rätta till eggen och har fel vinkel när de ska bryna.

Investera i en bra knivslip

Många är rädda för att slipa sina egna köksknivar men det är inte så svårt som många tror. Det finns flera modeller som hjälper till att guida kniven medans den slipar och med några enkla instruktioner så kan vem som helst göra det. Dessutom är många bra knivslipar relativ billiga och kan användas under många år framöver.

Vi kan rekommendera vår köpguide av bästa knivslipen där det finns flera bra modeller i alla prisklasser. Läs mer i vårt bäst i test. Om det verkligen är så att du inte vill slipa dina egna knivar så finns det väldigt bra och smidiga tjänster som t.ex. knivbrev där du skickar iväg dina knivar så får de en professionell slipning. Detta är inte något du behöver göra varje månad, utan oftast räcker det bra med en gång per år.

FAQ – Vanliga frågor om kockknivar

 1. När ska man slipa sin kockkniv?
 2. Rostfritt stål eller kolstål?
 3. Varför inte diska kockkniven i disksmaskin?
 4. Vilket typ av skaft?

När ska man slipa sin kockkniv?

Vanligtvis så slipar man inte sin kockkniv varje år utan håller det till 1-2 gånger per år. Oftast räcker det långt. För att slipa sin kniv så kan man inte använda ett brynstål utan måste använda en riktig slipsten eller en knivslip. Läs vårt test av knivslipar.

En ordentlig slipsten/knivslip är också något som de flesta bör ha hemma eller så kan man skicka i väg sin kniv på slipning till t.ex. Knivbrev eller liknande tjänster. För den som gillar att göra det själv så finns det bra knivslipar att köpa och det är inte alls svårt att slipa sina egna knivar.

En bra kockkniv kan man slipa hur många gånger som helst och så länge där finns stål kvar så kan en ny skärpa slipas fram. Det är inte jättesvårt att slipa en kniv och detta är endast något du behöver göra högst en gång per år.

Rostfritt stål eller kolstål?

De allra flesta kockknivar i vårt test är tillverkade av rostfritt stål och den största fördelen är det minimala underhållet. Där är alltså ingen risk för rostangrepp eller liknande. Du behöver alltså inte vara rädd för att kniven börjar rosta bara för att du sköljer kniven under kranen eller att den ligger i blöt.

Varför inte diska kockkniven i disksmaskin?

En gång är väl ingen gång men det bästa du kan göra är att helt enkelt glömma diskmaskinen när det gäller knivar. Maskindiskmedel innehåller nämligen slipmedel som kan påverka skärpan ganska avsevärt och därför rekommenderas det alltid att diska för hand. Även trähandtag och liknande mår inte alls bra av att diskas i diskmaskin.

Vilket typ av skaft?

Det finns många vackra skaft i både bambo och rosenträ men dessa kan också vara väldigt känsliga för vatten. Behandlade träsorter är väldigt snyggt så länge det inte utsätts för olika element som vatten. Om du är en person som ofta lämnar kockkniven i blöt eller liknande så rekommenderar vi modeller som t.ex. bäst i test vinnaren Global G2 som har ett rostfritt skaft/handtag.

Så valde vi ut de bästa köksknivarna

Bäst i testDet finns säkert tusen tals olika kockknivar att välja mellan men det är långt ifrån alla som levererar en bra skärpa och som hållet hög kvalitet. Men vi har turen att det regelbundet kommer nya oberoende test av kockknivar från flera stora källor som t.ex. Aftonbladet, Testfakta och Råd & Rön.

Något som blir extra tydligt när vi sammanställer testen är att mycket verkar vara en smaksak från testpanelen. Skärpa och slitagetålighet kan ganska enkelt testas men när det kommer ned till ergonomi och hur kniven känns i handen så blir valet inte lika enkelt. En kockkniv kanske sitter perfekt för dig men för någon som har mindre eller större händer så kanske valet är annorlunda. Något som vi tycker vi har sett i de test som finns på ämnet.

En annan sak som också är tydligt när vi läser kockkniv test från olika källor är att även billigare kockknivar kan leverera ett gott resultat. Modeller som t.ex. IKEA Briljera och Fiskars Norr är båda helt okej kockknivar trots sitt låga pris. Victorinox Rosenträ-modell är en annan billig kockkniv som presterar i topp vilket också är vårt val av bästa budgetmodell.

Global G2 förblir fortfarande vår bäst i test vinnare av den enkla anledning att den fortfarande presterar i toppen när den testas. Allt från tredjeplats till förstaplats i flera oberoende tester. Den är både prisvärd och behåller sin skärpa under lång tid. Att hela konstruktionen är av rostfritt stål tilltalar många personer då den tål lite stryk och man slipper oroa sig för att handtaget ska ta skada av vatten eller dylikt.

Källor

Som vanligt så presenterar vi alla våra källor så att du som besökare kan läsa alla tester så att du kan dra egna slutsatser. Ofta är det ganska intressant att läsa hela testerna då de går in djupare kring själva test, men också tankarna kring produkterna.

Aftonbladet Plus 2019

Sent 2019 testa Aftonbladet 15 olika kockknivar och inte helt oväntat hamnade Global G2 på en andraplats. Men på förstaplats hamnade den kända kockkniven Kai Shun Classic vilket är en enorm storsäljare utomlands. Priset för denna fantastiska kockkniv är däremot över 2 000 kr och hamnar därför i vårt premiumsegment. På tredjeplats hamnade Miyabi Mizu 5000 MCT med nära toppoäng. Hela testet hittar du här.

SVT Plus

Vem gillar inte SVTs populära program Plus, tyvärr så ser vi inte Sverker Olofsson längre. I det kockkniv test som SVT utförde så provade 5 olika kockknivar på marknaden och kom fram till att Global G-2 var den bästa produkten av flera anledningar.

Global G-2 var vassast av de alla fem knivarna de testade och är en kniv som ligger riktigt bra i handen. D.v.s. en välbalanserad kockkniv med ett stål som håller sin skärpa under lång tid. Läs mer här.

Göteborgs Posten

Det är inte ofta vi använder Göteborgs Posten som källa i våra sammanställningar, men den här gången gjorde GP ett ordentligt kockknivs test. I deras bäst i test så visade det sig att Chroma type 301 som är designas av Porsche var den bästa kockkniven. Knivarna som testades i testet var Sabatier, Åhlens Zeus, OBH Nordica Oden, Jamie Oliver med flera.

När GP gjorde sitt stora test av kockknivar så tittade de på fem olika egenskaper med knivarna. Vilket var säkerhet, balans, böjbarhet, korrisionstest och skärpa. Du kan läsa mer om testet här.

TestFakta

I TestFaktas stora test av köksknivar så testade de hela 9 olika kockknivar. En riktigt bra grund för att kora de bästa knivarna på marknaden. I detta test så vann Chroma type 301 och tog hem bäst i test sigillet denna gången.

Den enda nackdelen de kunde hitta med bäst i test vinnaren Chroma Type 301 var att glidstoppet kunde varit lite bättre. Där finns ett glidstopp på kniven men själva vinkeln på det kunde varit lite bättre. Ens värsta mardröm är ju att helt enkelt tappa greppet och glida ner på kniven med handen. Så klart ska man använda en kniv med högst försiktighet. Mer om testet här och här.

Testfakta utförde ett nytt test under 2019 för att se vilka kockknivar som levererar. Modeller som testades var bland annat Victorinox Rosenträ, IKEA Briljera, MAX Chef, Sabatier Lion Ideal, Yaxell Zen, Fiskars Norr, Global G2 och Mora of Sweden Classic 1891. Alla knivar i testet fick egentligen ganska bra betyg men Victorinox Rosenträ kammade hem förstapriset. Läs hela testet här.

Smartson

Smartson är också en väldigt viktig källa till våra testsammanställningar och den här gången testade Smartson 10 olika kockknivar inom de flesta prisklasser. I detta testet kom Mac Mighty proffskniven MBK-85 tvåa, en väldigt stark två. Testvinnaren i detta test som heter Takamura Synergy finns inte längre att köpa tyvärr.

När Smartson testade kockknivarna så tittade de bland annat på skäregenskaperna, balans, grepp, japanskt eller europeiskt. De kom i alla fall fram till att japanska knivblad är de bästa på marknaden och den slutsatsen upprepas i de flesta knivtest. Det finns nämligen något speciellt med knivblad som är tillverkade i Japan och köper man en bra proffskniv så är det oftast en kniv som man behåller under hela sitt liv. Förutsatt att man tar hand om den. Läs mer om testet här.

Hus & Hem

Även Hus & Hem har testat flertalet kockknivar och har kommit fram till att knivar från Japan är både dyra samt bäst. Till största del i alla fall. En dyr kockkniv från Japan är nödvändigtvis inte det bästa, men ofta kommer de bästa knivarna från Japan.

I testet så visade det sig att hårdheten i stålet är det som gör att kniven håller sig längre d.v.s. skärpan på eggen. Ju hårdare, desto bättre är kockkniven. I detta test så provar de flera japanska knivar och det är också dessa som blir vinnare i testet. Mer om testet här.