Köksmaskin Bäst i test

Köksmaskin Bäst i test

En köksassistent eller hushållsassistent som det ibland kallas för är kanske en av kökets bästa verktyg att använda vid bakning och matlagning. Att knåda deg för hand kan vara ganska så omständligt och oftast är det detta moment som gör att vi undviker att baka regelbundet. Med hjälp av en bra köksassistent så får du ett par extra händer i köket som gör mycket av den jobbiga biten.

Men köksassistenten kan också vara en ganska dyr investering och ofta hamnar priset över det man planerade från början. Så är en dyr hushållsassistent alltid det bästa valet? Kanske inte. Mycket hänger på vad du vill baka regelbundet och är det tunga bröddegar så krävs det något ordentligt. Ska du däremot baka kakor eller vispa grädde så belastas inte maskinen lika mycket.

Så vilken modell passar dig och dina ändamål? I vår sammanställning hittar du marknadens bästa köksassistenter baserat på oberoende test, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper, funktioner och givetvis pris. Glöm inte att läsa vår korta köpguide för mer tips om hur du väljer rätt modell.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Ankarsrum Assistent AKM6230 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Ankarsrum Assistent AKM6230 bild 1
ButikPris
6490:-Besök
6490:-Besök
6490:-Besök
6490:-Besök
6490:-Besök
 • Bäst i test när norska Tek.no testa 11 stycken köksmaskiner 2021
 • 5 / 5 poäng – Högsta betyg hos ICAKuriren 2014
 • Bäst i test i Expressen December 2016
 • Bäst i test i WiseGuide

Ankarsrum köksassistent har imponerat i de flesta oberoende test och de flest är överens om att detta är marknadens bästa köksmaskin för vanliga konsumenter. De har löst problemet med styrkan genom att göra helt annorlunda jämför med konkurrenterna.

Köksassistenten har inte förändrats speciellt mycket under 75 år som den har funnits. Föregående modell 6220 har nu blivit uppgraderad och har förbättrats avsevärt. Bland annat har den fått en starkare motor på 1500 watt jämfört med tidigare 800 watt. Detta ger högre vridmoment och motorn belastas inte lika hårt.

Motoråterkoppling där motorn själv kan justera varvtalet efter hur hårt belastad den är

Testvinnaren har en imponerande konstruktion som löser de många av de problem som köksmaskiner lider av. Detta är antagligen det bästa alternativet för de som bakar med deg ofta. Denna maskin är superstark med sina 1500 watt och är betydligt starkare än många konkurrenter på grund av den unika kraftöverföring.

Minns du hur vi nämnde att effekten inte är det enda man ska kolla på när man väljer en köksassistent? Titta på hur Ankarsrum AKM6230 köksassistent är utformad och jämför utseendet med andra köksassistenter. De ser helt olika ut. Ankarsrums köksmaskin jobbar med att rotera skålen i stället för att ha en arm som måste jobba. På detta sätt så blir köksassistenten råstark och vridmomentet blir betydligt högre samt att belastningen inte skjuts sidleds.

Den unika kraftöverföringn gör att köksmaskinen inte något problem med hävarmsprincipen. Alla andra hushållsassistenter lider av detta problem mer eller mindre vilket gör modellen något unik.

Köksassistent med kvalitet rakt igenom

Allt på denna köksassistent luktar kvalitet och har en av marknadens största skålar på 7 liter. Detta är verkligen en köksassistent för den som föredrar storbak och just denna modell har en maxgräns på 5 kg deg vilket också är en av marknadens bästa. Ankarsrum är ingen ny aktör på marknaden utan är ett företag som har funnits i över 75 år. Med så lång tid på marknaden så har det även kommit många tillbehör till deras köksmaskiner. Det går bland annat köpa till köttkvarn, pastatillbehör med mycket annat.

Vid köp av Ankarsrum Assistent AKM6220 så medföljer där degkrok samt dubbelvispar för att klara av det vanligaste i köket. Dubbelvispen är också en av de snabbaste på marknaden. Skålen på 7 liter är i rostfritt med ett plastlock. Sedan finns där skrapa, kakvisp, vispskål i vanlig plast, degrulle.

 • Knådar tung deg utan några problem och upp till 5 kg deg åt gången
 • Volym 7 liter
 • Effekt på 1500 watt
 • En av de starkaste köksassistenter på marknaden, tack vare den speciella konstruktionen
 • Ordentligt hastighetsreglage som är steglöst
 • En timerfunktion
 • Köttkvarn finns att köpa till. Se vårt avsnitt om köttkvarnar till köksmaskiner

Bosch MUM54A00 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Bosch MUM54A00 bild 1Bosch MUM54A00 bild 2Bosch MUM54A00 bild 3
ButikPris
1499:-Besök
1499:-Besök
1500:-Besök
1790:-Besök
1903:-Besök
 • Testvinnare i danska Tænk 2018 för budgetmodeller
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen
 • 4,6/5,0 hos Amazon UK efter över 2100 kundrecensioner

Bosch MUM54A00 är en lite mindre köksassistent på 3,9 liter som fått toppbetyg i flera oberoende test. Den har bland annat presterat i topp i danska testmagasinet Tænk 2018 och har också fått väldigt bra kundomdömen hos butiker/marknadsplatser. I skrivande stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon UK efter att över 2000 konsumenter testat köksmaskinen.

Mindre köksassistent som överraskar - Bästa billiga kökassistent

Kan en billig köksassistent hjälpa till med bakning? Om du planerar att baka bröd regelbundet med svårjobbad deg så är detta kanske inte rätt köksassistent för dig. Bosch köksassistent MUM54A00 är så klart lite begränsad men det är fortfarande en relativt stark modell för sitt låga pris och kan knåda deg ganska bra. Perfekt modell för lite mindre bröddeg och kakdegar.

Köksmaskinen levereras med alla tillbehör som behövs för att baka så som degkrok, visp med silikonöverdrag och en vanlig ballongvisp. Assistenten har sju olika hastighetsinställningar och blandaren rör sig med planetarisk rörelse som effektivare fångar upp alla ingredienser i bunken. Flera oberoende test av köksassistenten har också visat att maskinen håller sig på plats trots ganska tuffa degar. Undersidan har nämligen en gummibotten som håller allt på plats. 

Likt flera andra modeller i vårt bäst i test så kan ytterligare tillbehör köpas till så som mixer, köttkvarn, pastafäste, kornkvarn, matberedare med mera.

Vem bör köpa Bosch MUM54A00? Bosch köksassistent är en ganska liten modell jämfört med andra konkurrenter men för många räcker detta ganska långt. Fördelen med en mindre köksmaskin är att den inte tar lika mycket plats samt att den är enklare att flytta. Vill du kunna baka kakor eller göra potatismos så räcker denna gott och väl. För större satser med bröd- eller pizzadeg så bör du välja ett annat alternativ.

 • Lite mindre köksassistent på 3,9 liter
 • Degkrok, visp och ballingvisp medföljer
 • Perfekt till kakdeg och vispa sås
 • Sju stycken hastighetsinställningar
 • Gott om extra tillbehör så som köttkvarn, grönsaksskärare med mera.
 • Motoreffekt på 900 watt
 • Vikt 5,4 kg

Kenwood KVL4100S - Toppbetyg i test

Kenwood KVL4100S bild 1Kenwood KVL4100S bild 2Kenwood KVL4100S bild 3
ButikPris
3138:-Besök
3390:-Besök
3690:-Besök
3990:-Besök
3990:-Besök
 • Testvinnare i danska Tænk 2018
 • 4,9/5,0 hos Bagaren & Kocken från vanliga konsumenter
 • 4,6/5,0 hos Amazon UK efter över 200 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker och marknadsplatser från vanliga konsumenter

Köksmaskinen Kenwood KVL4100S kan vara marknadens mest prisvärda köksassistent just nu. Modellen har bland annat vunnit danska Tænks stora test av köksassistenter 2018 och även vanliga konsumenter berömmer assistenten för sina egenskaper.

Prisvärd modell som både har stor kapacitet och kraftfull motor

Köksmaskiner från Kenwood är några av marknadens bästa alternativ baserat på pris, egenskaper och funktioner. Kenwood KVL4100S har allt vi kan önska oss av en köksassistent i denna prisklass med både stark motoreffekt på 1200 watt och inkluderande tillbehör så som degkrok, ballongvisp och flatblandare.

Något som utmärker Kenwood KVL4100S är utan tvekan den stora kapaciteten på 6,7 liter som får många konkurrenter att blekna. Ett vanligt problem med köksassistenter med lägre kapacitet är att det inte riktigt räcker till storbak så som t.ex. till jul eller andra högtider. I kombination med både hög effekt och stor bunke så klarar Kenwood KVL4100S av det mesta.

Kenwood köksassistent använder så kallad planetarisk blandning som säkerställer att allt i bunken blandas korrekt och inte lämnar kvar oblandade ingredienser. Det finns även en pulsfunktion som du kan använda när du behöver säkerställa så att deg eller liknande inte överarbetas eller för att blanda in frukt i en kakblandning. Den har också en smidig och enkel hastighetskontroll som indikerar hastigheten.

Det medföljande stänkskyddet monteras på ovandelen och när den lyfts så följer skyddet med vilket är extra smidigt. När det gäller externa tillbehör så finns det en rad olika enheter att köpa till som kan kopplas på köksmaskinen. Några av dessa är matberedare, köttkvarn, pastamaskin, juicepress med mera.

Vem bör köpa köksassistenten från Kenwood? Vi tycker att modellen passar vem som helst som vill kunna baka allt från enklare kakor till brödlimpor och som samtidigt vill köpa något relativt billigt. Om du är ensam i hushållet så är den givetvis lite för stor och då finns det kanske bättre alternativ att välja mellan. Är detta den bästa köksassistenten i sin prisklass? Kanske, eller är den i alla fall en av dem.

 • Extra stor kapacitet på 6,7 liter
 • Hög motoreffekt på 1200 watt som klarar allt från enklare till tuffare bakning
 • Smidigt vred för att styra hastighetsnivå
 • Pulsfunktion för korta stötar vid blandning av t.ex. frukter eller liknande
 • Degkrok, ballongvisp och flatblandare medföljer
 • Kan utrustas med ytterligare tillbehör så som matberedare, köttkvarn med mera
 • Kapacitet på 2,5 kg bröddeg och 4,5 kg kakdeg
 • Vikt 9,4 kg

Kenwood Chef XL Titanium Patissier - Smartaste köksassistenten

Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 1Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 2Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 3Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 4Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 5Kenwood Chef XL Titanium Patissier bild 6
ButikPris
8539:-Besök
8539:-Besök
8990:-Besök
8990:-Besök
9797:-Besök
 • Vann utmärkelsen Mycket bra i norska Tek 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat modellen
 • 4,4/5,0 på Amazon UK efter att över 50 kunder testat köksassistenten

Toppmodern köksassistent som tar bakningen till nya nivåer med hjälp av smarta lösningar. Modellen har bland annat vunnit utmärkelsen "Mycket Bra" när norska Tek testa köksassistenter 2021. Den har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter hos både butiker och marknadsplatser.

Kraftfull och smart köksmaskin med nya innovationer

Kenwood Chef XL Titanium Patissier är utan tvekan en av marknadens bästa och smartaste köksassistenter just nu. Kenwood har verkligen överträffat sig själva med en rad olika innovationer som får andra modeller att blekna.

Om vi börjar med egenskaper/funktioner som utmärker sig allra mest så är det framförallt pekskärmen och de förprogrammerade program. BakeAssist-skärmen som Kenwood kallar det har en 2,4 tum stor pekskärm där du kan välja bakprogram men också få hjälp av den. Något av det bästa med BakeAssist är att den hjälper till med vägning av ingredienser och ja den har inbyggd våg vilket underlättar bakningen avsevärt.

Utan att gå in alldeles för djupt på alla smarta finesser så kan vi också nämna att Kenwood Chef XL Titanium Patissier är utrustad med uppvärmning som antingen kan smälta choklad, smör eller värma degen så den jäser snabbare.

Med en stor kapacitet på 7 liter och en motoreffekt på 1400 watt så klarar Kenwood köksassistent av allt från enklare bak till tuffare deg. Den levereras också med dubbla rostfria skålar med 7 l och 5 l som gör bakningen lite smidigare beroende på vad du vill göra.

Bör du köpa Kenwood smarta köksassistent? För någon som vill köpa en köksassistent som underlättar bakningen ytterligare så är Kenwood Chef XL Titanium Patissier utan tvekan det bästa valet. Största nackdelen är givetvis prislappen som får bäst i test vinnaren Ankarsrum att verka billig i jämförelse. Största fördelen är att allt finns i en köksmaskin från uppvärmning till vägning av ingredienser.

 • Marknadens smartaste köksassistent med allt i en maskin
 • Stor kapacitet på 7 liter och kraftfull motor på 1400 watt
 • Touch-display för förprogrammerade bakprogram och bakhjälp
 • Inbyggd våg för att väga ingredienser
 • Köksassistenten har uppvärmningsfunktion som antingen kan smälta smör eller värma upp deg för snabbare jäsning
 • Dubbla skålar för smidigare bakning, en 7 liter och en på 5 liter

KitchenAid Artisan 150EAC - Väldigt populär

KitchenAid Artisan 150EAC bild 1
ButikPris
4799:-Besök
6999:-Besök
 • Nummer #1 i The Telegraph UK
 • 4,6 av 5,0 på Amazon USA efter 8 000 kundrecensioner
 • 5 av 5 hos ICAKuriren

KitchenAid är utan tvekan kundfavoriten och är en av marknadens mest vanliga hushållsassistent. Den finns i flera olika färger som svart, röd, rosa, orange, lime, brun, silver med flera andra färger. KitchenAid Artisan 150 är ett säkert kort för någon som ha en köksmaskin som håller livet ut. Visst är det en ganska dyr investering till köket men tanken är att denna maskin ska hålla under lång tid.

KitchenAid har varit populär sen 1920-talet

KitchenAid är och har varit en väldigt populär köksassistent sen 1920 då den gavs ut till fruar på en fabrik där de jobbade och det är också där som den fick sitt namn. Bästa hjälpen i köket (Kitchen Aid).

Faktum är att de började massproducera denna köksassistent redan 1930 och sålde slut flera gånger på grund av att alla ville ha en i köket. Nästan 100 år senare så är KitchenAid fortfarande en av de bästa i branschen och är en riktig kundfavorit.

Den bästa köksassistenten på marknaden?

Det råder inga tvivel att denna är en av de bästa köksassistenterna på marknaden. Vi känner dock att denna maskin är perfekt för den som bakar kakor och använder visp ofta. Du som däremot bakar mycket bröd bör välja Ankarsrum – bäst i test då det är en köksmaskin som är avsedd för att knåda tunga degar.

Denna kundfavorit som har presterat imponerande i de flesta test kan knåda deg utan några större problem. Vilket den också är framtagen för att göra. Med en stark 300-watts motor där rörelseenergin går via kugghjul i stället för remmar gör att denna motorn kan knåda ordentligt och förblir ganska tystgående.Precis som bäst i test vinnaren Ankarsrum köksassistent så finns det gott om tillbehör som hänger med, men också som går att köpa i efterhand för att komplettera.

Detta följer med köksassistenten. En skål på 4,83 liter, degkrok, flatblandare, ballongvisp, stänkskydd. Sedan finns det ett enormt utbud av tillbehör att köpa i fall du skulle vilja komplettera hushållsassistenten.

 • Medellivslängd på 30 år, d.v.s. ett köp för hela livet
 • Effekt på 325 watt
 • Finns i många olika färger och kan nog passa in i de flesta kök
 • Gott om tillbehör
 • Stark motor och en konstruktion av metall
 • Väldigt stilig klassisk design
 • Köttkvarn finns att köpa till. Se vårt avsnitt om köttkvarnar till köksmaskiner

Electrolux Assistent EKM4 - Prisvärd

Electrolux Assistent EKM4 bild 1
ButikPris
2799:-Besök
 • 5 av 5 i ICAKuriren 2014

Electrolux är ett ganska populärt märke hos de flesta svenskar och är kända för att göra riktigt bra produkter. Hos ICA Kurirens köksassistent Test så lyckades Electrolux plocka hem 5 av 5 poäng med sin Assistent EKM4100. Den blev inte bäst i test vinnare i detta men plockade ändå hem maxpoäng.

Electrolux Assistent EKM4 är en av de billigare köksassistenterna i denna artikeln och för någon som inte har råd med de dyrare varianterna kan nog överväga att köpa denna assistent i stället.

Konstruktion

Det första intrycket med denna köksassistent är att allt är av väldigt hög kvalité, med ordentliga reglage, lampa som lyser ner i skålen och har en vikt på hela 8 kg. Alltså den tyngre viktklassen när det kommer till köksassistenter. Definitivt ett positivt intryck.

Motoreffekten på Electrolux EKM4 är på hela 1000 watt och har ett ordentligt vridmoment som gör att maskinen klarar av tjocka degar. Detta är inte den mest tysta köksmaskinen i denna artikeln och kan faktiskt komma upp i 75 dB beroende på vad samt hur snabbt den snurrar. Egentligen är ingen köksassistent direkt tyst så det borde inte ses som något jätteproblem.

Specifikationer

Det finns ett par olika färger att välja mellan, men det är inte alla butiker som säljer alla varianter. Färgerna som finns att välja mellan är Crèmevita som finns på bilden och sedans finns det även marinblå, orange, lila, ljusblå, röd.

Tillbehören som följer med är skål i rostfritt, blandare, en mindre skål, degkrok, visp.

 • Ordentlig öppning när man fäller upp huvudet
 • Stänkskyddet som följer med har en stor öppning
 • Relativt billig köksassistent som har fått bra betyg i testen
 • Snygg design om man vill ha maskinen framme hela tiden
 • Maxvolym på 5,5 liter
 • Köttkvarn finns att köpa till. Se vårt avsnitt om köttkvarnar till köksmaskiner

KitchenAid Artisan 175 - Nytt för 2017

KitchenAid Artisan 175 bild 1
ButikPris
5599:-Besök
5799:-Besök
6999:-Besök
6999:-Besök

Våren 2017 så kom KitchenAid med två nya ”modeller” för att bredda sitt sortiment ytterligare. Där finns inte någon större skillnad mellan dessa två modeller och ”gamla” Artistan 150/156. Det som skiljer dessa modeller från varandra är själva grundutbudet i tillbehör.

Fler tillbehör till KitchenAid Artistan 175

Den stora nyheten med KitchenAid KSM175 är ytterliggare tillbehör i grundutbudet när du köper din första KitchenAid. Det som följer med KSM175 är 8 stycken tillbehör d.v.s. 4,8 liters skål, 3 liters skål, ballongvisp, flatblandare, degkrok, stänkskydd.

Nytt för KitchenAid 175 är den nya vispen med mjuk gummikant som fungerar ungefär som en slickepott som skrapar ner smeten från väggarna automatiskt. Detta gör att du slipper stanna maskinen för att skrapa ner det som har fastnat på väggen på insidan av skålen, vilket var ett relativt vanligt problem förut.

Nytt för 2017 är också de två helt nya färgerna plommon och blåbär. Även logotypen har ändrats något för att visa att det är en ny modell och det som har ändrats är färgen på logon. Nu har logon blivit inpräglad i stålet i stället för att vara svart.

Stark direktdrivande motor

Direktdrivande motor på 300 watt kanske låter lite klent och det kan det faktiskt vara om du gillar att göra storbak regelbundet. Gillar du storbak så är det Ankarsrum som gäller, då den är starkare. Men för de flesta personer så räcker 300 watt gott och väl för vanligt bak.

Den direktdrivande motorn är dock väldigt effektiv och har bra vridmoment. En normalstor deg på ungefär 1 kg förbrukar endast kring 60-80 watt på denna hushållsassistent. Som vanligt så rekommenderar vi att du inte stirra dig helt blind på motoreffekten då detta inte berättar hela sanningen.

 • Två nya färger plommon och blåbär
 • Två skålar, en på 4,8 liter och 3,0 liter
 • Skärm för att undvika stänk när maskinen är igång
 • Motoreffekt på 300 watt
 • Garantitid på 5 år. Medellivslängd på 30 år
 • Ny typ av visp med flexibel kant som fungerar som en slickepott
 • Ballongvisp, flatblandare, degkrok

Köpguide – Så väljer du bästa köksassistent efter dina egna behov

köpguide val av bästa köksassistenten

Det finns ändå ganska mycket saker du bör fundera över när det väl är dags att välja ut en köksmaskin/hushållsassistent. Vi hjälper dig att hitta den bästa köksmaskinen efter dina behov och en bäst i test vinnare behöver nödvändigtvis inte vara det bästa köpet. Detta då vi alla har olika behov av en köksmaskin d.v.s. hur mycket den ska användas, men också till vad vi vill använda den till.

Investera i något för framtiden eller välj något enklare

Pengar styr det mesta i våra liv och så gör även valet av köksmaskin. En bäst i test vinnare behöver nödvändigtvis inte vara det bästa valet i alla lägen och man bör därför funderar över hur mycket hushållsassistenten kommer användas. Även hur och till vad köksmaskinen kommer användas har stor betydelse i valet av maskin.

Baka lussekatter - köksassistentDe flesta som köper en hushållsassistent har som plan att antingen baka regelbundet eller då och då. Vissa är även intresserade av att mala eget kött och då ställs det krav på att det finns tillbehör för detta. Vill man också kunna baka pizzadeg så bör man välja en kraftfullare hushållsassistent som klarar av detta. Pizzadeg är något av det svåraste och mest slitsamma degtyper för denna typ av maskiner.

Om det mesta ovan stämmer överens över vad du vill använda köksmaskinen till så rekommenderar vi att du investerar i något för framtiden, d.v.s. en Ankarsrum eller en bra KitchenAid. Då kan du vara säker på att din köksmaskin kommer hålla under väldigt lång tid och du kan vara säker på att motorn är stark nog för att klara av dessa moment.

Har du som mål att baka ett par gånger per år som t.ex. lussekatter eller använda vispen ibland, så är kanske en billigare köksassistent är ett bättre val. Men så klart så styr pengarna över vad vi köper eller välja att investera i. Du klarar dig däremot bra på en Electrolux Assistent EKM4 om du bara vill göra lite enklare bak som det vi nämnde ovan. Då hamnar du ungefär på halva priset i jämförelse med Ankarsrum eller KitchenAid.

Hushållsassistenter och tillbehör

pastatillbehör till kitchenaidDet är lätt att man köper på sig flera olika köksmaskiner för olika ändamål till köket och det går ganska snabbt att fylla upp det förvaringsutrymme som finns i köket. De bästa hushållsassisterna har tillbehör som kan göra det mesta som enskilda köksmaskiner kan göra. Investerar man smart så kan man spara både pengar och förvaringsutrymme med rätt typ av köksassistent.

Köksassistenter från kända märken som t.ex. KitchenAid eller Ankarsrum har gott om tillbehör inom det mesta och väljer du en av dessa märken så tjänar du på att köpa tillbehören i stället för att nya fristående köksmaskiner.

Nu kan vi omöjligt lista alla de tillbehör som finns till KitchenAid och Ankarsrum för då hade listan blivit alldeles för lång.

Några av de tillbehör som finns att köpa till de mest populära köksassistenter.

 • Köttkvarn
 • Citronpress
 • Pastavals / lasagne, fettuccine, spaghetti, pastaskivor med mera
 • Mixer/blender
 • Visp, dubbel och enkel
 • Mördegsvisp
 • Sprits
 • Passertillsatser
 • Rivjärn
 • Korvhorn
 • Grönsaksskärare och hackare
 • Kvaffekvarn
 • Mjölkvarn
 • Musslikvarn
 • Med mera

Vill du kunna växa med din nya hushållsassistent och bygga ut de möjligheter som finns, så rekommenderar vi att du väljer en hushållsassistent som har gott om tillbehör. Det är värt att spara lite extra och köpa rätt maskin direkt från början i stället för att ödsla tid/pengar på något som bara ska fungera tillfälligt.

Stirra dig inte blind på motoreffekten

Något som har missbrukats ordentligt bland tillverkare är motoreffekten och speciellt när vi tittar på dammsugare så har den höga motoreffekten varit ett knep att marknadsföra produkten. De flesta tror att en hög motoreffekt (watt) är det absolut bästa ur alla världar, men riktigt så enkelt är det inte. EU har tröttnat på detta fuskande och har redan satt regler kring motoreffekt på dammsugare.

motoreffekt på köksassistentNu är det inte lika illa när vi tittar på köksassistenter och deras motoreffekter, men det finns fortfarande ganska många personer som stirrar sig blinda på motoreffekten. Det finns så mycket mer att titta på än bara motoreffekt och en köksassistent på 800 watt kan knåda deg bättre än en maskin som har närmare 2000 watt. Mycket kommer ner till konstruktion och vridmoment i maskinen.

Faktum är att Ankarsrums gamla modell AKM6220 endast hade en effekt på 800 watt, men var betydligt starkare än modeller med den dubbla effekten. Deras senaste modell har dock uppgraderats till 1500 watt, som också har fått automatisk reglering av varvtal beroende på hur hårt maskinen belastas. Denna automatiska reglering påverkar bullernivån från köksassistenten.

En hög effekt kan också påverka bullernivå/ljudnivå på köksassistenten och är något man bör kolla upp innan köp. Motoreffekt har dock ingen direkt koppling till en högre ljudnivå, flera maskiner med hög effekt och som också är de starkaste på marknaden, är också några av de mest tysta.

Vikt kan ha betydelse om du vill kunna sätta undan maskinen regelbundet

Många personer väljer att köpa en köksassistent som kan tas fram och ställas undan regelbundet. Vi vill dock rekommendera att försöka hitta ett ställe i köket där köksassistenten kan stå framme hela tiden. En plats där den kan stå även om den inte används för tillfället, då är chansen större att den används regelbundet.

vikt på hushållsassistent kan ha betydelseDet är lätt hänt att vi slutar använda denna fantastiska köksmaskin på grund av att det blir för omständligt att behöva plocka fram hushållsassistenten varje gång den ska användas. Det bästa är att helt enkelt hitta ett ställe i köket där den kan så hela tiden, för då kommer den komma till användning regelbundet. Det är också först då som vi börjar uppskatta hur smidiga dessa köksassistenter faktiskt är. Allt från avancerad bakning till att vispa till grädden.

Vikten på en köksassistent är också viktig på flera sätt och en tung maskin fungerar oftast mycket bättre än en enkel. Då står köksmaskinen stabilt även när den får jobba med tunga degsorter som t.ex. pizzadeg. Annars är det lätt hänt att maskinen kan förflytta sig eller till och med hoppa. Även om Ankarsrum AKM6230 är den lättaste så står denna maskin bra med hjälp av sina sugproppar till fötter.

Men om du verkligen inte har plats till att ha maskinen ståendes framme så kan vikten vara ganska viktig. Bäst i test vinnaren väger 8,6 kg, KitchenAid väger in på 11,9 kg och Electrolux Assistent EKM4 väger strax över 9 kg. Lättast är bäst i test vinnaren och även om den är lättast så är den ändå ganska tung att förflytta. Men använder man inte köksassistenten regelbundet t.ex. ett par gånger i veckan så är det nog inget problem.

Vi vill däremot rekommendera att du försöker hitta en plats i köket där den kan stå. Har du ett stort köksbord så skulle den kunna stå på ett hörn och kan enkelt tas bort om det kommer gäster på besök.

Design och ändamål

Designen skiljer sig ganska mycket mellan de olika modellerna som finns på marknaden och den design som uppskattas mest är den populära KitchenAid. Det är helt klart favoriten när det gäller utseende och är väldigt populär bland inredningsbloggare eller liknande bakbloggar.

köksmaskiners olika designerKitchenAid kanske har den snyggaste designen och det finns gott om färger att välja mellan så att den enkelt kan passa in i köket. Bunken är däremot inte störst och rymmer 4,83 liter. Detta är dock fullt tillräckligt för de allra flesta familjer och är inget som de flesta hakar upp sig på. Det finns dessutom gott om tillbehör för att göra det mesta inom bak och matlagning. Allt från att mala kött, till att pressa juice.

En stor fördel med designen på KitchenAid är den smala formfaktorn och detta gör att det blir ganska enkelt att kunna förvara köksassistenten framme hela tiden. En tidlös design från 50-talet USA gör att många ser denna maskin som en viktig designdetalj i köket. Designen har dessutom tagit hem flera stora utmärkelser genom åren.

Ankarsrums design är kanske inte lika tilltalande som KitchenAid, men den är däremot den bästa och mest funktionella köksassistenten på marknaden. För storbak är Ankarsrum överlägsen och har också den största bunken av alla kända märken och modeller.

Rent funktionellt så är Ankarsrum Assistent ett klockrent val och det syns i alla de bäst i test som den har vunnit. Ankarsrum har däremot försökt jobba med att förbättra designen genom att erbjuda nya färger och för de flesta personer så har Ankarsrum en relativt attraktiv design. Modellens design är något bredare än t.ex. KitchenAid, men är inget som stör de flesta personer. Men det skulle kunna vara avgörande för de som verkligen har problem med att få plats med allt i köket.


Köksmaskiner med köttkvarn – Investera i rätt assistent

Intresset kring med köksmaskiner med köttkvarn har ökat stadigt de senaste åren och allt fler personer börjar uppskatta detta gamla hantverk som var vanligt förr i tiden. Att själv kunna bestämma innehållet i nötfärs, grisfärs, kycklingfärs eller vad nu som intresserar har flera fördelar och även nymalen färs har en fräsch konsistens som är svår att få från butikerna. Perfekt när det är dags att grilla färsk hamburgare på grillen.

Att få full kontroll över vad som finns i köttfärsen är för många väldigt viktigt och jagar man själv eller köper ekologiskt kött från det lokala slakteriet så vill man gärna ha något som fungerar perfekt. Beroende på hur mycket kött du tänker mala så kan valet av rätt köksmaskin vara extra viktigt. Vi vet att bäst i test vinnaren Ankarsrum Assistent AKM6230 har en grymt bra köttkvarn som orkar med mycket.

De bästa köksmaskinerna har oftast köttkvarn som tillbehör, däremot är det något man själv behöver köpa till i efterhand. Priset för dessa köttkvarnar varierar från 500 till 2 000 kronor beroende på märke och modell.

Köttkvarn till ankarsrum Assistent AKM6230

Köttkvarn för bäst i test vinnaren Ankarsrum Assistent AKM6230

ButikPris
5990:-Besök
6490:-Besök
6490:-Besök

Köttkvarnen till populära Ankarsrum AKM 6230 är en av marknadens mest stabila om vi bara jämför köttkvarnar för köksmaskiner. Kvarnen har fler funktioner än bara mala kött och kan också skiva/strimla som på en matberedare, dessutom kan den hacka.

Vare sig du ska göra dina egna patéer eller korvar, så fungerar denna köttkvarn perfekt. Många personer väljer även att göra eget skorpmjöl i maskinen då den enkelt krossar fram fint skorpmjöl. Denna köttkvarn kan också användas i kombination med de pasta tillbehör som finns att köpa till.

Det som ingår är korvhorn, matarbord, propp, malskiva 4,5 mm och ett stänkskydd.

 

köttkvarn till kitchenaid

Köttkvarn till KitchenAid

ButikPris
1439:-Besök
1699:-Besök

KitchenAid är kanske en av marknadens mest populära köksmaskin och de flesta gillar designen samt färgerna på dessa maskiner. Något få inte känner till är att dessa köksmaskiner även har stöd för köttkvarn och andra tillbehör.

Jupiter köttkvarn till KitchenAid Artisian är tillverkad av riktigt stål, vilket vi föredrar när det gäller köttkvarnar. Det finns även en modell i plast, men den modellen är inte lika populär. Jupiter köttkvarn kommer med tre stycken skivor för olika grovhet på köttfärsen. En malskiva på 2 mm, 3 mm och 7 mm för ökad variation.

Det är värt att nämna att dessa tillbehör ej gillar diskmaskin, men är enkla att rengöra förhand.

 

köttkvarn till Electrolux Assistent EKM4

Electrolux Assistent EKM4 köttkvarn

ButikPris
Hittade inga butiker.

Det är tydligt att Electrolux också vill slå sig in på marknaden med deras köksmaskiner och har därför släppt ett par olika tillbehör för sina hushållsassistenter. Köttkvarn för EKM-serien är det senaste från Electrolux och passar EKM4000, EKM4200, EKM4300 och EKM9000.

I paketet ingår köttkvarn, matarrör, spillbricka och två stycken malskivor. En för finare tjocklek och en för lite grövre.

Köttkvarnen för Electrolux Assistent EKM4 är perfekt för att mala egen färs till köttbullar, hamburgare eller helt vanlig köttfärssås. Alla delar är enkla att lossa på och är även enkla att diska.


Så valde vi ut de bästa modellerna

Bäst i testKöp av en bra köksassistent är inte alltid så lätt och oftast hamnar prislappen betydligt högre än vad man planerade från början. Många konsumenter tvekar till att gå upp en prisklass för att köpa något som håller länge vilket vi kan förstå på alla sätt och frågan är om det är värt det för alla hemmakockar. Mycket hänger på hur hushållsassistenten kommer användas d.v.s. vad kommer du baka och hur ofta tänker du använda den.

Men är då billiga köksassistenter dåliga? Inte alltid. Det finns några modeller på marknaden som erbjuder en ganska trevlig hjälpreda till köket. De klarar av mindre deg under 1,5 kg ganska enkelt och kan också användas för att vispa grädde, göra potatismos med mera.

I vårt bäst i test har vi försökt välja ut modeller som passar alla plånböcker och som fått bra betyg i oberoende test. Resultatet från dessa testkällor har sedan kombinerats med vad vanliga konsumenter säger i form av kundrecensioner. På så sätt säkerställer vi att testresultatet överensstämmer med verkligheten när kunden väl får testa. Andra egenskaper och funktioner som har varit avgörande är bland annat garantitider, tillbehör, motorstyrka, hastighetsinställningar med mera.

Pris har inte varit en avgörande faktor då vi har tagit med modeller i alla segment som premiumklass, mellanklass och budgetklass. Dessa nivåer är alltid en kompromiss mellan krav och förväntningar.

2021 – Ankarsrum Assistent AKM6230 behåller sin utmärkelse bäst i test då den fortsätter leverera topprestanda i oberoende test. Den är både pålitlig och håller hög kvalitet. Bosch MUM54A00 vinner utmärkelsen ”Bästa budgetval” då den överraskar i både prestanda och pris.


Källor

Tek.no

Norska Tek.no har gjort ett stort och bra övergripande test av köksmaskiner i alla prisklasser. Testet uppdateras regelbundet med nya maskiner som hittar ut på marknaden där bland annat modeller som Ankarrum AKM6230, Electrolux EKM4300, Kenwood Chef XL KQL6300, Kenwood Chef XL Titanium Patissier, KitchenAid 5KSM175PS och Sage Bakery Boss BEM825 har testats.

Bäst i test vann den svenska klassikern Ankarsrum Assistent AKM6230 som vi på Inspekto har satt som testvinnare 3 år i rad. En annan modell som överraska var Kenwood Chef XL Titanium Patissier som troligtvis är marknadens smartaste modell just nu. Läs hela deras test här.

Danska Taenk

Taenk är Danmarks version av Råd & Rön i Sverige och de tar testat ett stort antal köksmaskiner 2018. Flera populära modeller som t.ex. Bosch MUM54A00 och Kenwood Chef XL KVL4100S vann utmärkelser för bästa alternativen. Läs mer på deras hemsida.

Amazon USA

En av våra viktigaste källor är kundrecensionerna på Amazon USA. Då man får allmän feedback från helt vanliga kunder och inte bara resultatet från ett testlabb där produkten testas inom särskilda ramar. Sen bygger oftast betyget på flera hundra kundrecensioner, vilket skapar en riktigt tung testkälla. Som i det här fallet så finns det över 8 000 kundrecensioner på bara KitchenAid Artisian 150.

Att en köksassistent får 4,6 av 5,0 efter så många kundrecensioner är ganska fantastiskt och då kan man som användare gå tillbaka för att ändra sitt betyg om man ändrar sig. De flesta verkar vara riktigt nöjda med sin KitchenAid hushållsassistent och det är nog inte så konstigt varför denna assistent presterar så bra i de olika bäst i test testerna på nätet.

The Telegraph

Vi använder faktiskt The Telegraph lite då och då för att sammanställa våra testvinnare i de olika produktkategorierna. The Telegraph har oftast väldigt bra artiklar om de bästa produkterna inom en kategori.

I denna artikeln har The Telegraph sammanställt de bästa köksassistenterna på marknaden och har kommit fram till att KitchenAid fortfarande är det bästa. De vill dock påpeka att KitchenAid Artisian är en av de dyraste på marknaden, men sen så har de också en medellivslängd på 30 år. De billigare alternativen har inte det, inte ens i närheten. Läs mer här.

ICAKuriren – Köksassistent bäst i test

Redan julen 2014 gjorde ICAKuriren ett test på marknadens bästa köksassistenter och kom fram till att Ankarsrum Assistent samt KitchenAid vart de bästa köksmaskinerna. Testet hos ICAKuriren visade att där finns fler alternativ att överväga om man vill ha en bra hjälpreda i köket.

De flesta köksassistenter klarar de flesta test ganska bra, men där många faller är degtestet. Med större degar så får de flesta köksmaskiner problem och kör man för länge så är risken stor att man bränner motorn. Eller så sliter man ut sin nya köksmaskin väldigt fort och tyvärr så är de dyrare köksassistenterna de bästa degknådarna. Mer om testvinnarna här.

Expressen

I detta test av hushållsassistenter så vann Ankarsrum Assistent 6220 och det enda negativa som Expressen ville påpeka är att tillbehören är ganska unika. Det Expressen menar är att det finns en liten inlärningskurva innan man förstår hur vissa delar / tillbehör ska användas. Detta då Ankarsrum köksassistenten är ganska unik jämfört med andra assistenter på marknaden.

Expressen påpekar även att en köksassistent är en livsinvestering och man förväntar sig att de ska hålla under väldigt många år. Gärna livet ut. Det är något som vi håller helt med om och därför gäller det att inte slänga sina pengar på något som bara håller ett par år. Billigt till en början, men dyrt i slutändan.

Ankarsrum Assistent 6220 fick alltså bäst i test i denna guide och även KitchenAid lyckades prestera bra i detta test. Överlag håller Expressens olika tester ganska hög standard och vi blir alltid lika glada när de publicera sina egna test. Mer om testet hittar du här.