Köksmaskin Bäst i Test – Komplett lista över de bästa köksmaskinerna

Lista över testvinnare - Köksassistenter
En Köksassistent är kanske en av kökets mest populära hjälpreda i de svenska hushållen och kanske en av de dyraste. En alldeles för billig köksassistent är oftast inget som håller en längre tid, speciellt om man matar den med stora bröddegar dagligen. Då är risken stor att motorn bränner sig. Många stirrar sig blinda på hur stor effekt köksmaskinen har d.v.s. Watt-styrkan, men så enkelt är det inte och mycket handlar om vridmoment och så vidare.

I denna sammanställning av köksassistent tester så har vi letat upp så många bäst i test guider på marknaden och sedan kompilerat ihop en komplett lista över de bästa köksmaskinerna. Många populära modeller har funnits i flera år redan ute på marknaden och det är för att det är bra produkter som inte behöver ändras.


Ankarsrum Assistent AKM6220 – Bäst i test

Ankarsrum Assistent 6220 - Bäst i test vinnare

Butik Pris
4445:- Besök
4445:- Besök
 • 5 / 5  – Högsta betyg hos ICAKuriren 2014.
 • Bäst i test i Expressen, december 2016.
 • Bäst i test i WiseGuide

Ankarsrum köksassistent har imponerat i de flesta tester och de flest är överens om att detta är marknadens bästa köksmaskin för vanliga konsumenter. De har löst problemet med styrkan i köksmaskinen genom att göra helt annorlunda jämför med konkurrenterna.

En Köksassistent som inte har förändrats speciellt mycket under 75 år som den har funnits.

En imponerande design som löser de största problem med denna typ av köksmaskiner

Detta är antagligen det bästa alternativet för de som bakar med deg ofta. Denna maskin är superstark, men vänta nu här… Ankarsrum köksassistent är endast på 800 Watt medans andra maskiner är på 1000 W eller betydligt mer.

Minns du hur vi nämnde att watt-styrkan inte är det enda man ska kolla på när man väljer en köksassistent? Titta hur Ankarsrum köksassistent är utformad och jämför utseendet med andra köksassistenter. Då ser du hur olika de ser ut. Ankarsrum-köksmaskinen jobbar med att snurra skålen i stället för att ha en arm som måste jobba. På detta sätt så blir köksassistenten råstark och vridmomentet blir betydligt högre än konkurrenternas.

Detta är kvalité

Allt på denna köksassistent luktar kvalité och har en av marknadens största skålar på 7 liter. Detta är verkligen en köksassistent för den som bakar stora degar och just denna modellen har en maxgräns på 5 kg deg. Degkapaciteten är också en av marknadens bästa.

Många tillbehör

Ankarsrum är ingen ny aktör på marknaden, utan är ett företag som har funnits i över 75 år. Med 75 år på marknaden så här där kommit många tillbehör till deras köksmaskiner. Det går bland annat köpa till köttkvarn, pastatillbehör med mera.

Köper man Ankarsrum Assistent AKM6220 idag så följer där med degkrok samt dubbelvispar för att klara av det vanligaste i köket. Dubbelvispen är också en av de snabbaste på marknaden. Skålen på 7 liter är i rostfritt med ett plastlock. Sedan finns där skrapa, kakvisp, vispskål i vanlig plast, degrulle.

Fördelar med bäst i test vinnaren Ankarsrum Assistent 6220

 • Knådar deg utan några problem som helst, upp till 5 kg deg åt gången.
 • En av de starkade köksassistenterna på marknaden tack vare den speciella designen.
 • Ordentligt hastighetsreglage som är steglöst.
 • En timerfunktion.

KitchenAid Artisan 150EAC – Kundfavoriten

KitchenAid Artisan 150EAC

Butik Pris
4290:- Besök
4499:- Besök
-:- Besök

 • Nummer #1 i The Telegraph UK
 • 4,6 av 5,0 på Amazon USA efter 8 000 kundrecensioner.
 • 5 av 5 hos ICAKuriren

KitchenAid är utan tvekan kundfavoriten och är en av marknadens mest vanliga hushållsassistent. Den finns i flera olika färger som svart, röd, rosa, orange, lime, brun, silver med flera andra färger. KitchenAid Artisan 150 är ett säkert kort för någon som ha en köksmaskin som håller livet ut. Visst är det en ganska dyr investering till köket men tanken är att denna maskin ska hålla under lång tid.

KitchenAid har varit populär sen 1920-talet

KitchenAid är och har varit en väldigt populär köksassistent sen 1920 då den gavs ut till fruar på en fabrik där de jobbade och det är också där som den fick sitt namn. Bästa hjälpen i köket (Kitchen Aid).

Faktum är att de började massproducera denna köksassistent redan 1930 och sålde slut flera gånger på grund av att alla ville ha en i köket. Nästan 100 år senare så är KitchenAid fortfarande en av de bästa i branschen och är en riktig kundfavorit.

Det bästa på marknaden?

Det råder inga tvivel att denna är en av de bästa köksassistenterna på marknaden. Vi känner dock att denna maskin är perfekt för den som bakar kakor och använder visp ofta. Du som däremot bakar mycket bröd bör välja Ankarsrum – bäst i test då det är en köksmaskin som är avsedd för att knåda tunga degar.

Denna kundfavorit som har presterat imponerande i de flesta test kan knåda deg utan några större problem. Vilket den också är framtagen för att göra. Med en stark 300-watts motor där rörelseenergin går via kugghjul i stället för remmar gör att denna motorn kan knåda ordentligt och förblir ganska tystgående.

Gott om tillbehör

Precis som bäst i test vinnaren Ankarsrum köksassistent så finns det gott om tillbehör som hänger med, men också som går att köpa i efterhand för att komplettera.

Detta följer med köksassistenten. En skål på 4,83 liter, degkrok, flatblandare, ballongvisp, stänkskydd. Sedan finns det ett enormt utbud av tillbehör att köpa i fall du skulle vilja komplettera hushållsassistenten.

Det bästa med KitchenAid Artisan 150 – testvinnare & kundfavorit

 • Medellivslängd på 30 år, d.v.s. ett köp för hela livet.
 • Finns i många olika färger och kan nog passa in i de flesta kök.
 • Gott om tillbehör.
 • Stark motor och en konstruktion av metall.
 • Väldigt stilig klassisk design.

Electrolux Assistent EKM4

Butik Pris
2290:- Besök
2459:- Besök
2549:- Besök
2799:- Besök
2989:- Besök
 • 5 av 5 i ICAKuriren 2014

Electrolux är ett ganska populärt märke hos de flesta svenskar och är kända för att göra riktigt bra produkter. Hos ICA Kurirens köksassistent Test så lyckades Electrolux plocka hem 5 av 5 poäng med sin Assistent EKM4100. Den blev inte bäst i test vinnare i detta men plockade ändå hem maxpoäng.

Electrolux Assistent EKM4 är en av de billigare köksassistenterna i denna artikeln och för någon som inte har råd med de dyrare varianterna kan nog överväga att köpa denna assistent i stället.

Konstruktion

Det första intrycket med denna köksassistent är att allt är av väldigt hög kvalité, med ordentliga reglage, lampa som lyser ner i skålen och har en vikt på hela 8 kg. Alltså den tyngre viktklassen när det kommer till köksassistenter. Definitivt ett positivt intryck.

Motoreffekten på Electrolux EKM4 är på hela 1000 watt och har ett ordentligt vridmoment som gör att maskinen klarar av tjocka degar. Detta är inte den mest tysta köksmaskinen i denna artikeln och kan faktiskt komma upp i 75 dB beroende på vad samt hur snabbt den snurrar. Egentligen är ingen köksassistent direkt tyst så det borde inte ses som något jätteproblem.

Specifikationer

Det finns ett par olika färger att välja mellan, men det är inte alla butiker som säljer alla varianter. Färgerna som finns att välja mellan är Crèmevita som finns på bilden och sedans finns det även marinblå, orange, lila, ljusblå, röd.

Tillbehören som följer med är skål i rostfritt, blandare, en mindre skål, degkrok, visp.

Fördelar med Electrolux Assistent EKM4

 • Ordentlig öppning när man fäller upp huvudet.
 • Stänkskyddet som följer med har en stor öppning.
 • Relativt billig köksassistent som har fått bra betyg i testen.
 • Snygg design om man vill ha maskinen framme hela tiden.
 • Maxvolym på 5,5 liter

 


Källor på bäst i test sammanställningen

Amazon USA

En av våra viktigaste källor är kundrecensionerna på Amazon USA. Då man får allmän feedback från helt vanliga kunder och inte bara resultatet från ett testlabb där produkten testas inom särskilda ramar. Sen bygger oftast betyget på flera hundra kundrecensioner, vilket skapar en riktigt tung testkälla. Som i det här fallet så finns det över 8 000 kundrecensioner på bara KitchenAid Artisian 150.

Att en köksassistent får 4,6 av 5,0 efter så många kundrecensioner är ganska fantastiskt och då kan man som användare gå tillbaka för att ändra sitt betyg om man ändrar sig. De flesta verkar vara riktigt nöjda med sin KitchenAid hushållsassistent och det är nog inte så konstigt varför denna assistent presterar så bra i de olika bäst i test testerna på nätet.

The Telegraph

Vi använder faktiskt The Telegraph lite då och då för att sammanställa våra testvinnare i de olika produktkategorierna. The Telegraph har oftast väldigt bra artiklar om de bästa produkterna inom en kategori.

I denna artikeln har The Telegraph sammanställt de bästa köksassistenterna på marknaden och har kommit fram till att KitchenAid fortfarande är det bästa. De vill dock påpeka att KitchenAid Artisian är en av de dyraste på marknaden, men sen så har de också en medellivslängd på 30 år. De billigare alternativen har inte det, inte ens i närheten. Läs mer här.

ICAKuriren – Köksassistent bäst i test

Redan julen 2014 gjorde ICAKuriren ett test på marknadens bästa köksassistenter och kom fram till att Ankarsrum Assistent samt KitchenAid vart de bästa köksmaskinerna. Testet hos ICAKuriren visade att där finns fler alternativ att överväga om man vill ha en bra hjälpreda i köket.

De flesta köksassistenter klarar de flesta test ganska bra, men där många faller är degtestet. Med större degar så får de flesta köksmaskiner problem och kör man för länge så är risken stor att man bränner motorn. Eller så sliter man ut sin nya köksmaskin väldigt fort och tyvärr så är de dyrare köksassistenterna de bästa degknådarna. Mer om testvinnarna här.

Expressen

I detta test av hushållsassistenter så vann Ankarsrum Assistent 6220 och det enda negativa som Expressen ville påpeka är att tillbehören är ganska unika. Det Expressen menar är att det finns en liten inlärningskurva innan man förstår hur vissa delar / tillbehör ska användas. Detta då Ankarsrum köksassistenten är ganska unik jämfört med andra assistenter på marknaden.

Expressen påpekar även att en köksassistent är en livsinvestering och man förväntar sig att de ska hålla under väldigt många år. Gärna livet ut. Det är något som vi håller helt med om och därför gäller det att inte slänga sina pengar på något som bara håller ett par år. Billigt till en början, men dyrt i slutändan.

Ankarsrum Assistent 6220 fick alltså bäst i test i denna guide och även KitchenAid lyckades prestera bra i detta test. Överlag håller Expressens olika tester ganska hög standard och vi blir alltid lika glada när de publicera sina egna test. Mer om testet hittar du här.