Bästa kökssaxen 2021

Bästa kökssaxen 2021

Är du på jakt efter en ny sax till köket? Det finns ett enormt utbud av kökssaxar på att välja mellan, men det är långt ifrån alla modeller som är bra eller ens är godkända överhuvudtaget. En dålig kökssax är nästan värre än en slö kökskniv och därför bör du överväga att köpa något som kan prestera under lång tid. De bästa kökssaxar kostar inte speciellt mycket och även om det finns toppmodeller som kostar närmare tusenkronor så är det inget krav för att få en riktigt bra kökssax.

Kökssaxar från Fiskars har länge varit det mest prisvärda alternativet och är så än idag. Deras modeller kostar inte speciellt mycket, men presterar lika bra eller likvärdigt med betydligt dyrare alternativ. De har även toppat de bäst i test som finns tillgängliga på nätet.

I jakten på den bästa kökssaxen så har vi gått igenom både bäst i test på nätet, men också alla de kundrecensioner som finns tillgängligt. Priset har inte varit avgörande i detta test och den billigaste saxen har faktiskt vunnit utmärkelsen bäst i test och har dessutom varit en favorit i våra svenska hem under en väldigt lång tid.

Fiskars Classic Universalsax - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Fiskars Classic Universalsax bild 1
ButikPris
180:-Besök
180:-Besök
180:-Besök
212:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Testfakta
 • Toppoäng hos svenska Smartson
 • Toppbetyg från kundrecensioner

Fiskars Classic Universalsax är kanske den mesta vanliga kökssaxen i våra svenska hem och det är också denna sax som de flesta är uppvuxna med. Den igenkännliga och orangefärgade kökssaxen från Fiskars har länge varit den stora favoriten i köket. Saxen är en perfekt allround-kökssax som kan klippa det mesta utan några större problem, den är dessutom slitstarkt och kostar knappt något.

Billig kökssax från ett känt märke

Läser man de bäst i test av kökssaxar som finns från både Testfakta och även Smartson så är det ändå ganska fascinerande att en sådan billig kökssax kan prestera så bra. Det är inte bara förmågan att kunna klippa i det mesta som gör en sax bra, utan den ska även ha bra ergonomi och balans. Lite som en kockkniv.

Finländska Fiskars allround-sax har har en av marknadens bästa ergonomi och plasthandtaget är direkt pågjutet på bladen för att det ska hålla väldigt länge. Handtaget är speciellt utformat för att kökssaxen ska användas med höger hand, men Fiskars Classic universalsax finns också för vänsterhänta personer. Vilket är ungefär 10% av befolkningen.

Även om det är en relativt billig kökssax så har Fiskars trots allt satt in en ordentlig skruv som håller ihop saxbladen och denna är faktiskt justerbar. Så om själva spänningen mellan saxbladen skulle bli lite sämre över tid, så kan du alltid dra till den där skruven för att få högre spänning.

Kökssaxen från Fiskars är tillverkad av nickel och rostfritt stål för bästa kvalité och kan också diskas i diskmaskin utan att den tar skada.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Fiskars Classic Universalsax

 • Perfekt ergonomi
 • Allround-bladlängd på 21 cm
 • Finns för högerhänta och vänsterhänta personer
 • Plasthandtag som är pågjutet direkt på bladet för bästa kvalité
 • Tål diskmaskin
 • Vikt 83 gram

Global GKS-210 21 cm kökssax - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Global GKS-210 21 cm kökssax bild 1
ButikPris
679:-Besök
999:-Besök
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos olika butiker på nätet
 • 4,3 av 5 hos amerikanska Amazon efter 30 kundrecensioner

Global har länge varit ett riktigt hett märke gällande kockknivar och andra typer av köksknivar. Men på senare tid har också kökssaxen Global GKS-210 blivit väldigt populär och har fått ta emot fantastiska kundrecensioner. För den som redan har knivar från Global så passar denna kökssax in som en smäck, då det är exakt samma design.

En multifunktionell kökssax

Om du är på jakt efter en kökssax av bästa kvalité och vill dessutom ha en sax med unik design, så är detta definitivt rätt val för dig. Om man någon gång har fått prova kockkniven från Global, så vet man vilken kvalité och prestanda som Global levererar. Global kockkniven tog dessutom hem bäst i test i vårt test av kockknivar.

Något som gör Global kökssaxen något unik i jämförelse med andra alternativ är förmågan att använda handtaget som burköppnare. Handtaget smalnar av på ett särskilt sätt så att den kan användas för att öppna svåröppnade burkar och de har även integrerat en liten nötknäckarfunktion. Kökssaxen från Global är lite av en Schweizisk armékniv.

Hög kvalité och unik design

Global GKS-210 kökssax har precis som deras knivar den bästa tänkbara kvalitén, där både ergonomi och skärpa ligger i fokus. Saxbladen på GKS-210 har precis samma skärpa som deras bästa kockknivar och utmaningen har hela tiden varit på att ta fram något som är bättre än det som redan existerar på marknaden. Vi och andra skulle enkelt säga att Global har lyckats med detta och den enda anledningen till varför denna kökssax inte är bäst i test vinnare, är nämligen priset.

För många personer så går denna kökssax bort direkt på grund av det höga priset, men bortsett från priset så är detta en riktigt bra kökssax och är antagligen en av de bästa på marknaden. I framtida bäst i test av saxar från t.ex. Råd & Rön eller Testfakta, så kommer vi troligtvis få se denna kökssax prestera i toppen.

Global GKS-210 är tillverkad av det kända Cromova 18 rostfria stål, som är känt för sin extra höga hårdhet på 58. Tillverkaren rekommenderar att man endast diskar saxen för hand, då diskmaskinstabletter kan innehålla slipmedel som kan försämra skärpan i bladet.

 • Väldigt bra ergonomi, även om det kanske inte ser ut så
 • Längd på 21 cm
 • Passar för högerhänta och vänsterhänta personer
 • Bör endast diskas för hand
 • Fungerar även som nötknäckare
 • Inbyggd bend-locks öppnare som hjälper till att öppna svåra burkar med lock
 • Bra balans, rent viktmässigt
 • Skruv för att justera spänningen i bladen

Fiskars Kökssax Orange - Tandad

Fiskars Kökssax Orange bild 1
ButikPris
180:-Besök
180:-Besök
180:-Besök
212:-Besök

Nu är kanske bäst i test vinnaren den stora favoriten från Fiskars, men faktum är att Fiskars har kommit med ett par riktigt bra modeller. Fiskars Orange kökssax har ett blad med tänder som gör att det man klipper hålls på plats och glider inte omkring.

Liknar bäst i test vinnaren på många sätt

Denna kökssax från Fiskars likar bäst i test vinnaren på flera plan och det enda som skiljer är bara längden på bladen, men också bladet med stora tänder. Vissa personer gillar blad med extra tydliga tänder och andra inte. Det har så klart betydelse på vad man använder kökssaxen till mest och med större tänder så går det att klippa i grövre saker.

Ska du bara klippa i papper, plastpåsar eller liknande så fungerar Fiskars Classic Universalsax bra. Ska du däremot klippa i lite grövre saker som t.ex. hårdplast eller liknande material, så underlättar det med större tänder på ett blad. Dessa tänder hjälper till att hålla materialet på plats medans man klipper och fungerar bäst till lite tjockare saker.

Denna kökssax/hushållssax har däremot exakt samma ergonomi som testvinnaren och är även tillverkad av samma höga kvalitativa stål. Bladet är något kortare av den enkla anledning att saxen ska vara något kraftfullare än den klassiska modellen. Även denna sax har en justerbar skruv för att justera tröghet och för att kunna justera saxbladen.

 • Samma imponerande ergonomi som bäst i test vinnaren Fiskars Classic
 • Tål diskmaskin
 • Ordentliga tänder som håller kvar materialet när det ska klippas
 • Klarar av lite grövre material än klassiska modellen
 • Längd 18 cm
 • Justerbar skruv för att spänna bladen

Fiskars Amplify Sax - Skräddarsax

Fiskars Amplify Sax bild 1
ButikPris
270:-Besök
270:-Besök
303:-Besök
318:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 1 600 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • Vinnare av Red Dot designpris 2013

Saxen Fiskars Amplify är kanske en av marknadens mest populära saxar för lite tjockare material så som tyg eller vinyl. Modellen har fått vansinnigt bra kundomdömen och bara på brittiska Amazon har saxen ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor.

Väldigt bra allsidig sax för tjockare material

Läser vi kundomdömen på modellen så är det extra tydligt att de allra flesta använder den för att klippa både tyg och läder. Den är alltså speciellt populär som skräddarsax eller sysax. Ska du bara klippa upp påsar eller liknande så rekommenderar vi i stället bäst i test vinnaren. Men för någon som vill ha en sax som klarar det mesta i hemmet så är Fiskars Amplify sax ett bra val.

Fiskars Amplify har en ganska unik konstruktion som ger dubbel klippkraft. En konstruktion som vunnit designpris 2013 och som Fiskars kallar för ServoCut-teknik som speciellt är framtagen för tjockare material. Tekniken gör också så att bladen pressar sig tillsammans så att klippningen blir perfekt varje gång ända ut till spetsen.

Något vi snabbt uppmärksammade i kundrecensioner var skärpan på bladen. Många användare är extra försiktiga med saxen då den anses vara extremt vass, så låt inte barnen använda den. Denna sax kan också vara ett bra alternativ till äldre personer som inte riktigt har kvar styrkan i fingrarna då den kräver mindre klippkraft.

 • Toppbetyg från konsumenter som testat saxen
 • Används framförallt av skräddare
 • Unik konstruktion "ServoCut" som ger dubbel klippkraft med mindre ansträngning
 • Saxen har bra ergonomi och är anpassad för högerhänta personer
 • Fiskars Amplify kan vara bra för äldre som har tappat sin styrka

Fiskars Functional Form fisksax - Bra fisksax

Fiskars Functional Form fisksax bild 1
ButikPris
248:-Besök
248:-Besök
248:-Besök
287:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon UK efter närmare 100 kundrecensioner

Fiskars multifunktionella fisksax har fått närmast toppbetyg från konsumenter som testat saxen. Bara på brittiska Amazon har modellen ett samlat kundbetyg på 4,8 av 5 stjärnor.

Stor och kraftig fisksax för lite tuffare arbeten

Fiskars Functional Form fisksax är kanske inte den mest typiska kökssaxen. Saxen är i stället ett komplement till den vanliga saxen när du ska rensa fisk så som lax eller abborre. Det kraftiga handtaget gör det enkelt att både klippa ben och fiskfenor för att få till snygga filéer.

Bladet är speciellt anpassat med sågtänder för att klippa lite grövre delar och lämpar sig bäst som fisksax. Bladet på undersidan är också anpassat för att ta bort fjäll men frågan är om inte en vanlig kockkniv är smidigare med att fjälla.

Däremot är handtaget anpassat för både vänster- och högerhänta personer med soft-touch. Handtaget är också låsbart med en låsfunktion som du enkelt öppnar med tummen. Läser vi kundomdömen på modellen så vittnar flera om bra kvalitet och en konsument skrev att de använt saxen i över 10 år innan den tillslut gav upp.

 • Toppbetyg från kunder som testat fisksaxen
 • Handtag som ger bra med kraft för att klippa både ben och fiskfenor
 • Sågtandat blad för tuffare arbeten
 • Låsfunktion som enkelt kan öppnas med tummen
 • Anpassad för både vänster- och högerhänta personer

Tips kring valet av bästa kökssaxen

Som de flesta test av kökssaxar visar så är det värt att lägga ett par extra kronor för att få något bra. Kökssaxen är ändå ett relativt viktigt allround-verktyg i köket och som används regelbundet. Därför bör du köpa något som är bra redan från början och i Testfaktas kökssax test så visade det sig att de bättre saxarna höll skärpan betydligt längre.

Billiga kökssaxar från okända märken är oftast tillverkade i stål av låg kvalité och därför så behåller inte dessa saxar skärpan speciellt länge. Kökssaxar från t.ex. Fiskars eller Global är tillverkade i ett betydligt bättre stål och behåller sin skärpa under många år, förutsatt att du behandlar saxen väl under perioden.

Bra hushållssaxar håller under lång tid

Om vi tittar på de test av saxar som finns att läsa t.ex. Testfakta, så är det inte alla kökssaxar som klarar av slitage. En bra kökssax ska hålla under många år och enligt Testfaktas nötningstest så var det bara Fiskars Universal kökssax som höll måttet. Efter 5000 cykler i nötningsmaskinen så var denna populära sax fortfarande bättre än alldeles nya saxar från de andra märkena.

Flera av de saxar som testades förlorade upp till 90% av sin skärpa efter lite användning och därför är det svårt att prova saxarna i butik. Vårt tips är att du håller dig till det som har fungerat under många år, vilket är Fiskars Classic Universalsax. Eller att du köper dyrare kökssaxar som t.ex. den från Global som är ett väldigt välkänt märke.

En universalsax ska klara de flesta material

En bra universalsax ska klara de flesta material, allt från enkel plast till lite mer avancerade saker. Du kan däremot inte förvänta dig att kökssaxen ska klara av att klippa i fågel eller liknande. Till sådant så finns det särskilda saxar att köpa och det är också rekommenderat om det är något du ofta vill göra. Det finns också särskilda skaldjurssaxar och även fisksaxar som är specialtillverkade bara för dessa ändamål.

En bra universalsax ska ha tillräckligt bra klippförmåga för att klara av t.ex. papper, plast, hårdplastförpackningar, gasbinda och så vidare. Så klart ska de också klara av saker som t.ex. klippa upp baconbitar eller liknande.


Källor

Testfakta

Testfaktas test av kökssaxar visar direkt hur viktigt det är att investera i något bra och klassiska märken som Fiskars är något som fortfarande är aktuellt än idag. Bäst i test blev Fiskars mest kända och populära sax d.v.s. Fiskars Classic universalsax och det är också den sax som de flesta känner igen på grund av den något unika orange färgen.

Några av de kökssaxar som testades var ICA Cook & Eat universalsax, Scotch Titanium, Clas Ohlson Be Creative, Åhlens sax, Ikea Trojka, Orthex, Master Class Titanium. Fiskars Classic universalsax vann ganska överlägset med 4,3 av 5,0 och näst bästa kökssax blev ICA Cook & Eat som kammade hem 3,5 poäng. Kökssaxen från ICA fungerade väldigt bra till en början och klarade av alla klipptest, men efter slitage så blev saxen snabbt sämre. Antagligen har tillverkaren valt ett stål som inte håller speciellt länge.

Global GKS-210 fanns tyvärr inte när detta test utfördes och förhoppningsvis så kommer vi få se även denna sax i deras tester i framtiden. Testfakta.

Smartson

Smartson utförde ett test på kökssaxar redan 2004, men de flesta kökssaxar i detta test är fortfarande aktuella på många sätt. I testet av hushållssaxar så testades 10 stycken olika modeller från olika tillverkare och märken. De saxar som presterade bäst var Fiskars kökssax och Universalsax, som också fick det högsta betyget på 16 av 20 poäng.

Nu finns de flesta av dessa saxar inte idag och den enda vi känner igen är Fiskars Universalsax som länge har varit den bästa saxen för sitt pris. Det enda negativa med Fiskars Universalsax var den sämre förmågan att klippa i material som var blött. Enligt deras test så kan bladen halka något när material är kladdigt. Smartson.