kökssaxar som är bäst i test

Bästa kökssaxen 2023

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Är du på jakt efter en ny sax till köket? Det finns ett enormt utbud av kökssaxar på att välja mellan men det är långt ifrån alla modeller som är bra eller ens är godkända överhuvudtaget. En dålig kökssax är nästan värre än en slö kökskniv. De bästa kökssaxar kostar inte speciellt mycket och även om det finns toppmodeller som kostar närmare tusenkronor så är det inget krav för att få en riktigt bra kökssax.

Kökssaxar från Fiskars har länge varit det mest prisvärda och är så än idag. Deras modeller kostar inte mycket men presterar lika bra eller likvärdigt med betydligt dyrare alternativ. De har även toppat flera stora oberoende tester.

Nedanför hittar du kökssaxar som är bäst i test och som vunnit konsumenternas omdömen. Fiskars Classic universalsax är fortfarande nummer ett enligt flera stora testkällor och konsumentomdömen. Trots ett lågt pris är det fortfarande marknadens bästa alternativ.

Fiskars Classic Universalsax - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Fiskars Classic Universalsax bild
ButikPris
188:-Besök
196:-Besök
199:-Besök
202:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Testfakta
 • Toppoäng hos svenska Smartson
 • 4,9 av 5 stjärnor på Amazon UK efter närmare 2000 kundrecensioner

Fiskars Classic Universalsax är kanske den mesta vanliga kökssaxen i våra svenska hem och det är också denna sax som de flesta är uppvuxna med. Den igenkännliga och orangefärgade kökssaxen från Fiskars har länge varit den stora favoriten i köket. Saxen är en perfekt allround-kökssax som kan klippa det mesta utan några större problem, den är dessutom slitstarkt och kostar knappt något.

Billig kökssax från ett känt märke

Läser man de bäst i test av kökssaxar som finns från både Testfakta och även Smartson så är det ändå ganska fascinerande att en sådan billig kökssax kan prestera så bra. Det är inte bara förmågan att kunna klippa i det mesta som gör en sax bra, utan den ska även ha bra ergonomi och balans. Lite som en kockkniv.

Fiskars sax har har en av marknadens bästa ergonomi och plasthandtaget är direkt pågjutet på bladen för att det ska hålla väldigt länge. Handtaget är speciellt utformat för att kökssaxen ska användas med höger hand, men Fiskars Classic universalsax finns också för vänsterhänta personer. Vilket är ungefär 10% av befolkningen.

Även om det är en relativt billig kökssax så har Fiskars trots allt satt in en ordentlig skruv som håller ihop saxbladen och denna är faktiskt justerbar. Så om själva spänningen mellan saxbladen skulle bli lite sämre över tid, så kan du alltid dra till den där skruven för att få högre spänning.

Fiskars kökssax är tillverkad av nickel och rostfritt stål för bästa kvalité och kan också diskas i diskmaskin utan att den tar skada.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Fiskars Classic Universalsax

 • Skäl att köpa
 • Perfekt ergonomi
 • Allround-bladlängd på 21 cm
 • Finns för högerhänta och vänsterhänta personer
 • Plasthandtag som är pågjutet direkt på bladet för bästa kvalité
 • Tål diskmaskin
 • Vikt 83 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Den fungerar bra till enklare saker i köket

Global GKS-210 21 cm kökssax - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Global GKS-210 21 cm kökssax bild
ButikPris
679:-Besök
679:-Besök
859:-Besök
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos olika butiker på nätet
 • 4,3 av 5 hos Amazon USA efter över 250 kundrecensioner

Global har länge varit ett riktigt hett märke gällande kockknivar och andra typer av köksknivar. Men på senare tid har också kökssaxen Global GKS-210 blivit väldigt populär och har fått ta emot fantastiska kundrecensioner. För den som redan har knivar från Global så passar denna kökssax in som en smäck, då det är exakt samma design.

En multifunktionell kökssax

Om du är på jakt efter en kökssax av bästa kvalité och vill dessutom ha en sax med unik design, så är detta definitivt rätt val för dig. Om man någon gång har fått prova kockkniven från Global, så vet man vilken kvalité och prestanda som Global levererar. Global kockkniven tog dessutom hem bäst i test i vårt test av kockknivar.

Något som gör Global kökssaxen något unik i jämförelse med andra alternativ är förmågan att använda handtaget som burköppnare. Handtaget smalnar av på ett särskilt sätt så att den kan användas för att öppna svåröppnade burkar och de har även integrerat en liten nötknäckarfunktion. Kökssaxen från Global är lite av en Schweizisk armékniv.

Hög kvalité och unik design

Global GKS-210 kökssax har precis som deras knivar den bästa tänkbara kvalitén, där både ergonomi och skärpa ligger i fokus. Saxbladen på GKS-210 har precis samma skärpa som deras bästa kockknivar och utmaningen har hela tiden varit på att ta fram något som är bättre än det som redan existerar på marknaden. Vi och andra skulle enkelt säga att Global har lyckats med detta och den enda anledningen till varför denna kökssax inte är bäst i test vinnare, är nämligen priset.

För många personer så går denna kökssax bort direkt på grund av det höga priset, men bortsett från priset så är detta en riktigt bra kökssax och är antagligen en av de bästa på marknaden. I framtida bäst i test av saxar från t.ex. Råd & Rön eller Testfakta, så kommer vi troligtvis få se denna kökssax prestera i toppen.

Global GKS-210 är tillverkad av det kända Cromova 18 rostfria stål, som är känt för sin extra höga hårdhet på 58. Tillverkaren rekommenderar att man endast diskar saxen för hand, då diskmaskinstabletter kan innehålla slipmedel som kan försämra skärpan i bladet.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt bra ergonomi, även om det kanske inte ser ut så
 • Längd på 21 cm
 • Passar för högerhänta och vänsterhänta personer
 • Bör endast diskas för hand
 • Fungerar även som nötknäckare
 • Inbyggd bend-locks öppnare som hjälper till att öppna svåra burkar med lock
 • Bra balans, rent viktmässigt
 • Skruv för att justera spänningen i bladen
 • Skäl att inte köpa
 • Saxen väger förvånansvärt mycket, men känns rejäl

Fiskars Kökssax Orange - Tandad

Fiskars Kökssax Orange bild
ButikPris
173:-Besök
187:-Besök
299:-Besök
 • Toppbetyg hos Bagaren & Kocken

Nu är kanske bäst i test vinnaren den stora favoriten från Fiskars, men faktum är att Fiskars har kommit med ett par riktigt bra modeller. Fiskars Orange kökssax har ett blad med tänder som gör att det man klipper hålls på plats och glider inte omkring.

Liknar bäst i test vinnaren på många sätt

Denna kökssax från Fiskars likar bäst i test vinnaren på flera plan och det enda som skiljer är bara längden på bladen, men också bladet med stora tänder. Vissa personer gillar blad med extra tydliga tänder och andra inte. Det har så klart betydelse på vad man använder kökssaxen till mest och med större tänder så går det att klippa i grövre saker.

Ska du bara klippa i papper, plastpåsar eller liknande så fungerar Fiskars Classic Universalsax bra. Ska du däremot klippa i lite grövre saker som t.ex. hårdplast eller liknande material, så underlättar det med större tänder på ett blad. Dessa tänder hjälper till att hålla materialet på plats medans man klipper och fungerar bäst till lite tjockare saker.

Denna kökssax/hushållssax har däremot exakt samma ergonomi som testvinnaren och är även tillverkad av samma höga kvalitativa stål. Bladet är något kortare av den enkla anledning att saxen ska vara något kraftfullare än den klassiska modellen. Även denna sax har en justerbar skruv för att justera tröghet och för att kunna justera saxbladen.

 • Skäl att köpa
 • Samma imponerande ergonomi som bäst i test vinnaren Fiskars Classic
 • Tål diskmaskin
 • Ordentliga tänder som håller kvar materialet när det ska klippas
 • Klarar av lite grövre material än klassiska modellen
 • Längd 18 cm
 • Justerbar skruv för att spänna bladen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zwilling Twin L universalsax - Perfekt universalsax

Zwilling Twin L universalsax bild
ButikPris
223:-Besök
223:-Besök
266:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter närmare 10 000 kundrecensioner

Det är få saxar som har fått så bra betyg från vanliga konsumenter och bara på tyska Amazon har Zwillings olika modeller närmare 10 000 kundrecensioner. Stort antal kundomdömen är från återkommande kunder som vill köpa en ny sax efter flera års användning.

En sax för allt i hemmet inklusive köket

Zwilling är en av världens mest berömda tillverkare av köksprodukter och framför allt är de kända för sina knivar. Universalsaxen Zwilling Twin L passar minst lika bra till uppgifter i köket till att klippa tyg och kartong. När vi läser kundrecensioner på produkten är det tydligt att saxen används väldigt brett i hemmet för vardagliga ändamål.

Kanske hänger det ihop med den flera hundra åriga erfarenhet Zwilling har när det gäller tillverkning av knivar och svärd. Det optimala förhållandet mellan krom och kol gör att saxen får goda egenskaper som ger jämnare snitt. Hårdheten på stålet ligger mellan 50-54 HRC som är ett mätvärde ur rockwellskalan.

Plasthandtaget är förstärkt med glasfiber för extra hållbarhet och är enligt tillverkaren sprängsäkert. Handtagets utformning gör också att modellen kan användas av både vänster- och högerhänta personer. Ett litet plus är den inbyggda korköppnaren.

Vem bör köpa universalsaxen Zwilling Twin L?

Hållbarheten bör vara väldigt bra och när vi läser kundrecensioner så är det tydligt att många köper en ny efter 3-7 års användning. Vilket också är en annan indikator för att produkten levererar det den ska. Saxar som funnits ute på marknaden under en lång tid är oftast en positiv signal. Söker du efter en kökssax eller en universalsax så kan vi varmt rekommendera saxen från Zwilling.

 • Skäl att köpa
 • Universalsax för antingen köket eller pyssel
 • Glasfiberförstärkt handtag som passar både vänster- och högerhänta personer
 • Relativt korta blad som ger mer kraft
 • Kan klippa allt från tyg till kartong
 • Behåller skärpan länge
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zwilling Multi Axis Kökssax 20cm - Högsta kvalitet

Zwilling Multi Axis Kökssax 20cm bild
ButikPris
895:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 250 kundrecensioner

Läser vi kundomdömen hos stora marknadsplatser som t.ex. Amazon USA så är det tydligt att Zwillings unika kökssax är något ut över det vanliga. I skrivande stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter att över 250 kunder testat kökssaxen.

Universalsax som kommer hålla en livstid

Vi vet sen tidigare att köksknivar från Tyska Zwilling håller extremt hög kvalitet och universalsaxen Multi Axis är heller inget undantag. Vi läser många kundrecensioner där flera konsumenter säger att de har ägt saxen i över 20 år och är än idag lika vass. Det är kanske också därför som designen anses vara klassisk.

Hur håller då kökssaxen från Zwilling sin skärpa? Zwilling har en ganska unik process där de värmer upp stålet till höga temperaturer och sedan kyler ner det långt under 0 grader. Resultatet av denna process gör att stålet håller sig vasst betydligt längre än andra processor. Saxbladen är också handskurna och har små mikrotandning som enkelt klipper allt från kartong till blommor, ärtor, grönsaker med mera.

Zwilling unverisalsax är ett multiverktyg som också kan användas som flasköppnare, öppna skruvlock och som locklyftare. 

Vem bör köpa unverisalsaxen från tyska Zwilling? Som kökssax är den närmast perfekt då den klarar av det mesta både i och utanför köket. Tyvärr är den ganska dyr modell men kan du tänka dig lägga närmare 1 000 kronor för en sax så lär du inte bli missnöjd. 

 • Skäl att köpa
 • Universalsax som klipper allt från kartong till grönsaker
 • Specialbehandlat stål som håller sig vasst under många år
 • Handskurna saxblad med mikrotandning
 • Inbyggd kapsylöppnare, skruvlocksöppnare och locköppnare
 • Klassisk design för universalsaxar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Fiskars Functional Form fisksax - Bra fisksax

Fiskars Functional Form fisksax bild
ButikPris
359:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon UK efter närmare 100 kundrecensioner

Fiskars multifunktionella fisksax har fått närmast toppbetyg från konsumenter som testat saxen. Bara på brittiska Amazon har modellen ett samlat kundbetyg på 4,8 av 5 stjärnor.

Stor och kraftig fisksax för lite tuffare arbeten

Fiskars Functional Form fisksax är kanske inte den mest typiska kökssaxen. Saxen är i stället ett komplement till den vanliga saxen när du ska rensa fisk så som lax eller abborre. Det kraftiga handtaget gör det enkelt att både klippa ben och fiskfenor för att få till snygga filéer.

Bladet är speciellt anpassat med sågtänder för att klippa lite grövre delar och lämpar sig bäst som fisksax. Bladet på undersidan är också anpassat för att ta bort fjäll men frågan är om inte en vanlig kockkniv är smidigare med att fjälla.

Däremot är handtaget anpassat för både vänster- och högerhänta personer med soft-touch. Handtaget är också låsbart med en låsfunktion som du enkelt öppnar med tummen. Läser vi kundomdömen på modellen så vittnar flera om bra kvalitet och en konsument skrev att de använt saxen i över 10 år innan den tillslut gav upp.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat fisksaxen
 • Handtag som ger bra med kraft för att klippa både ben och fiskfenor
 • Sågtandat blad för tuffare arbeten
 • Låsfunktion som enkelt kan öppnas med tummen
 • Anpassad för både vänster- och högerhänta personer
 • Skäl att inte köpa
 • Lämpar sig endast till fisk

Fiskars Amplify Sax - Skräddarsax

Fiskars Amplify Sax bild
ButikPris
299:-Besök
393:-Besök
404:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 1 600 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • Vinnare av Red Dot designpris 2013

Saxen Fiskars Amplify är kanske en av marknadens mest populära saxar för lite tjockare material så som tyg eller vinyl. Modellen har fått vansinnigt bra kundomdömen och bara på brittiska Amazon har saxen ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor.

Väldigt bra allsidig sax för tjockare material

Läser vi kundomdömen på modellen så är det extra tydligt att de allra flesta använder den för att klippa både tyg och läder. Den är alltså speciellt populär som skräddarsax eller sysax. Ska du bara klippa upp påsar eller liknande så rekommenderar vi i stället bäst i test vinnaren. Men för någon som vill ha en sax som klarar det mesta i hemmet så är Fiskars Amplify sax ett bra val.

Fiskars saxen har en ganska unik konstruktion som ger dubbel klippkraft. En konstruktion som vunnit designpris 2013 och som Fiskars kallar för ServoCut-teknik som speciellt är framtagen för tjockare material. Tekniken gör också så att bladen pressar sig tillsammans så att klippningen blir perfekt varje gång ända ut till spetsen.

Något vi snabbt uppmärksammade i kundrecensioner var skärpan på bladen. Många användare är extra försiktiga med saxen då den anses vara extremt vass, så låt inte barnen använda den. Denna sax kan också vara ett bra alternativ till äldre personer som inte riktigt har kvar styrkan i fingrarna då den kräver mindre klippkraft.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som testat saxen
 • Används framförallt av skräddare
 • Unik konstruktion "ServoCut" som ger dubbel klippkraft med mindre ansträngning
 • Saxen har bra ergonomi och är anpassad för högerhänta personer
 • Fiskars Amplify kan vara bra för äldre som har tappat sin styrka
 • Skäl att inte köpa
 • Kanske inte den bästa alternativet till kökssysslor

Köpguide – Tips kring val av bästa kökssaxen

köpguide - val av bästa kökssaxen

Som de flesta test av kökssaxar visar så är det värt att lägga ett par extra kronor för att få något bra. Kökssaxen är ändå ett relativt viktigt allround-verktyg i köket och som används regelbundet. Därför bör du köpa något som är bra redan från början och i Testfaktas kökssax test så visade det sig att de bättre saxarna höll skärpan betydligt längre.

Billiga kökssaxar från okända märken är oftast tillverkade i stål av låg kvalité och därför så behåller inte dessa saxar skärpan speciellt länge. Kökssaxar från t.ex. Fiskars eller Global är tillverkade i ett betydligt bättre stål och behåller sin skärpa under många år, förutsatt att du behandlar saxen väl under perioden.

Bra hushållssaxar håller under lång tid

Om vi tittar på de test av saxar som finns att läsa t.ex. Testfakta, så är det inte alla kökssaxar som klarar av slitage. En bra kökssax ska hålla under många år och enligt Testfaktas nötningstest så var det bara Fiskars Universal kökssax som höll måttet. Efter 5000 cykler i nötningsmaskinen så var denna populära sax fortfarande bättre än alldeles nya saxar från de andra märkena.

Flera av de saxar som testades förlorade upp till 90% av sin skärpa efter lite användning och därför är det svårt att prova saxarna i butik. Vårt tips är att du håller dig till det som har fungerat under många år, vilket är Fiskars Classic Universalsax. Eller att du köper dyrare kökssaxar som t.ex. den från Global som är ett väldigt välkänt märke.

En universalsax ska klara de flesta material

En bra universalsax ska klara de flesta material, allt från enkel plast till lite mer avancerade saker. Du kan däremot inte förvänta dig att kökssaxen ska klara av att klippa i fågel eller liknande. Till sådant så finns det särskilda saxar att köpa och det är också rekommenderat om det är något du ofta vill göra. Det finns också särskilda skaldjurssaxar och även fisksaxar som är specialtillverkade bara för dessa ändamål.

En bra universalsax ska ha tillräckligt bra klippförmåga för att klara av t.ex. papper, plast, hårdplastförpackningar, gasbinda och så vidare. Så klart ska de också klara av saker som t.ex. klippa upp baconbitar eller liknande.

Typer av kökssaxar

Trots deras tillsynes enkla utseende finns det en mängd olika typer av kökssaxar som kan tjäna en rad olika ändamål. Allroundsaxar är fantastiska, det behöver vi inte tvivla på. De är ofta tillverkade av rostfritt stål, vilket inte bara innebär att de är robusta utan också att de står emot korrosion. Allroundsaxar är utmärkta för en mängd olika uppgifter – från att öppna förpackningar till att klippa grönsaker.

Vidare möter vi kökssaxar med tandade blad. Dessa saxar utmärker sig genom sina speciella eggar, designade med mikroskopiska taggar som förhindrar att materialet glider undan när du klipper. För att ge dig en bild, tänk dig att du försöker klippa ett blankt papper. Mikrotaggade saxar gör ett fantastiskt jobb på sådana ytor.

Fågelsaxar som namnet antyder är avsedda för att hantera fågel. Och nej, vi pratar inte om att klippa fjädrar – dessa saxar är utmärkta för att klippa igenom fågelben och leder. Det som skiljer dessa saxar från resten är deras unika form. De har en fjäderbelastad design och ofta ett böjt blad som gör det enklare att manövrera runt benvinklar.

Slutligen har vi örtsaxar. Dessa saxar har flera blad vilket gör dem perfekta för att klippa örter snabbt och effektivt. Tänk dig att du behöver klippa en bunt persilja – med en örtsax blir det en lek att klippa igenom hela bunten på bara några sekunder. Dessutom minskar de skador på örterna vilket hjälper till att behålla deras färska utseende och smak.

Detta är bara toppen av isberget när det gäller kökssaxar. Det finns många fler typer att utforska, men att lära känna dessa fyra kan ge en bra grund för att börja förstå dessa ovärderliga köksverktyg. Oavsett om du behöver öppna en förpackning, klippa genom ett ben eller snabbt klippa upp färska örter, finns det en kökssax som passar ditt behov. Det är verkligen underbart hur denna enkla uppfinning har utvecklats till en sådan viktig del av vår dagliga matlagning.

Det viktigaste att komma ihåg när du väljer kökssax är att tänka på vad du mest kommer att använda dem till. Var och en har sina egna unika egenskaper som gör dem idealiska för vissa uppgifter. Allroundsaxar är fantastiska för en mängd olika ändamål, medan örtsaxar är bäst för att klippa örter.


Frågor & svar – Vanliga frågor om kökssaxar

 1. Vad är örtsaxar och behöver jag dem?
 2. Behöver jag mer än en typ av kökssax?
 3. Vilken kökssax är bäst?
 4. Finns det kökssaxar för vänsterhänta personer?
 5. Är det värt att investera i en dyr kökssax?
 6. Varför är fiskars saxar så populära?

Vad är örtsaxar och behöver jag dem?

Örtsaxar är speciella saxar med flera blad som är utformade för att snabbt och effektivt klippa örter. Om du ofta använder färska örter i din matlagning kan de vara en bra investering men oftast fungerar en helt vanlig kockkniv minst lika bra.

Behöver jag mer än en typ av kökssax?

Det beror på dina matlagningsbehov. Om du ofta hanterar olika uppgifter i köket, som att klippa örter, öppna förpackningar och dela kyckling, kan det vara användbart att ha olika typer av saxar. Men för de flesta räcker det med en bra allroundsax så länge man inte ska klippa fågel eller liknande.

Vilken kökssax är bäst?

Vill du köpa en bra allround-sax till ett bra pris så finns det nog ingen annan produkt som slår Fiskars Classic universalsax. Den är både billig och håller hög kvalitet för sitt pris. Är det den bästa på marknaden? Kanske inte. Vill du gå upp i pris till närmare en tusenlapp så finns det flera alternativ från Global och Zwilling som erbjuder något av det bästa som går att köpa.

Finns det kökssaxar för vänsterhänta personer?

Det finns flera märken på marknaden som erbjuder kökssaxar för både vänster- och högerhänta personer. Bland annat finns Fiskars mest populära kökssax som både vänster och höger. Däremot är flera av marknadens mest populära alternativ anpassade för både vänster och höger. Du tappar dock lite av ergnomin med saxar som är anpassade för båda händer.

Är det värt att investera i en dyr kökssax?

Om vi pratar om premiumsaxar från t.ex. Global eller Zwilling då kan det definitivt vara värt det. Oftast är dessa universalsaxar betydligt stadigare i sin konstruktion som tillåter tuffare jobb men är också av högre kvalitet. Tittar vi på t.ex. universalsaxar från Zwilling så använder de ett specialbehandlat stål som kommer hålla väldigt länge.

Varför är fiskars saxar så populära?

Det finns flera anledningar till varför Fiskars alla saxar är så populära men framför allt är de relativt billiga. Förutom ett lågt pris så håller de sin skärpa väldigt bra under flera år och har en ergonomi som tilltalar de allra flesta. Dessutom erbjuder de modeller som både är för vänster- och högerhänta personer.


Så valde vi ut de bästa och vassaste saxarna

Kökssax Bäst i test 2023Det finns ett enormt utbud av olika kökssaxar och övriga vassa saxar för olika ändamål. Saxen är utan tvekan ett av hushållets viktigaste redskap för öppning av förpackningar och så klart till själva matlagningen. Vi har däremot koncentrerat oss på modeller som bäst lämpar sig till köket och för enklare uppgifter i hushållet.

I jakten på en bäst i test vinnare har vi sammanställt både testkällor och kundrecensioner. Genom att kombinera dessa två källor får vi en enhetlig bild över vilka kökssaxar som presterar bäst i köket men också för närliggande ändamål. Vi har också tagit hänsyn till både egenskaper/funktioner och pris som utmärker de olika modellerna.

Vi har också tagit med några mer inriktade modeller som t.ex. fågelsax, fisksax och ört/kryddsaxar. Är dessa en nödvändighet för att lyckas i köket? Kanske inte då en bra universalsax klarar av det mesta i köket. Men i vissa fall kan även dessa vara av intresse om ändamålet är storskaligt.

När vi sammanställde olika testkällor är det tydligt att även billigare saxar kan prestera väldigt väl så som bäst i test vinnaren Fiskars Classic. Det är en fantastisk kökssax för sitt pris och utklassar modeller från t.ex. lågprisbutiker som kommer från okända tillverkare. Bästa premiumval fick Global GKS-210 som är en rejäl universalsax för lite tuffare jobb i köket. Den är inte lika smidig som Fiskars men betydligt kraftfullare.

Källor

Testfakta

Testfaktas test av kökssaxar visar direkt hur viktigt det är att investera i något bra och klassiska märken som Fiskars är något som fortfarande är aktuellt än idag. Bäst i test blev Fiskars mest kända och populära sax d.v.s. Fiskars Classic universalsax och det är också den sax som de flesta känner igen på grund av den något unika orange färgen.

Några av de kökssaxar som testades var ICA Cook & Eat universalsax, Scotch Titanium, Clas Ohlson Be Creative, Åhlens sax, Ikea Trojka, Orthex, Master Class Titanium. Fiskars Classic universalsax vann ganska överlägset med 4,3 av 5,0 och näst bästa kökssax blev ICA Cook & Eat som kammade hem 3,5 poäng. Kökssaxen från ICA fungerade väldigt bra till en början och klarade av alla klipptest, men efter slitage så blev saxen snabbt sämre. Antagligen har tillverkaren valt ett stål som inte håller speciellt länge.

Global GKS-210 fanns tyvärr inte när detta test utfördes och förhoppningsvis så kommer vi få se även denna sax i deras tester i framtiden. Testfakta.

Smartson

Smartson utförde ett test på kökssaxar redan 2004, men de flesta kökssaxar i detta test är fortfarande aktuella på många sätt. I testet av hushållssaxar så testades 10 stycken olika modeller från olika tillverkare och märken. De saxar som presterade bäst var Fiskars kökssax och Universalsax, som också fick det högsta betyget på 16 av 20 poäng.

Nu finns de flesta av dessa saxar inte idag och den enda vi känner igen är Fiskars Universalsax som länge har varit den bästa saxen för sitt pris. Det enda negativa med Fiskars Universalsax var den sämre förmågan att klippa i material som var blött. Enligt deras test så kan bladen halka något när material är kladdigt. Smartson.