Kolgrill bäst i test 2020 – Investera i något som håller länge

Kolgrill bäst i test - testvinnare
Nu när grillsäsongen äntligen är här så är det många personer som jagar en ny kolgrill till trädgården och för att underlätta jakten så har vi tagit fram ett par olika testvinnare. Dessa testvinnare är några av de absolut populäraste modellerna på marknaden och framförallt är det märken som Landmann samt Weber som har de största favoriterna.

Många tror att det inte är någon stor skillnad mellan en finare kolgrill och en lågprismodell av okänt märke som kan köpas hos några av de lågprisbutiker / matbutiker som finns i Sverige. Men skillnaden är enorm i både kvalité, men också hur slutresultatet blir på det man grillar. Nu finns det också vissa lågprisalternativ som kan göra ett bra jobb, men dessa ser också ut som en rosthög efter en eller två månader. En kolgrill från t.ex. Weber rostar inte.

Vi har gått igenom flera stora bäst i test av kolgrillar och har kommit fram till ett par alternativ som troligtvis tilltalar de flesta personer i både form och storlek. Om du är intresserad av gasolgrillar så har vi även ett test på det. Gasolgrillar Test.


Weber Master Touch GBS – Bäst i test

Weber Master-Touch 57 cm bild 1Weber Master-Touch 57 cm bild 2Weber Master-Touch 57 cm bild 3
 • GBS
 • GBS Premium
2990:-Besök
2999:-Besök
3199:-Besök
3299:-Besök
2969:-Besök
3799:-Besök
3799:-Besök
3799:-Besök
 • Bäst i test hos norska TV2 i programmet Vi hjelper deg.
 • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1100 kundrecensioner (Premiummodellen).
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 200 kundrecensioner.

Detta test av kolgrillar hade aldrig varit ett komplett test om vi inte tog med en klassisk klotgrill och inte vilken klotgrill som helst. Den absolut bästa klotgrillen som går att köpa idag är från märket Weber och bäst i test vinnaren Weber Master-Touch är definitivt en av marknadens bästa grillar överhuvudtaget.

Vill du ha en bra klotgrill som alltid levererar och som fortfarande ser ny ut efter flera år, så är detta rätt kolgrill för dig. Weber levererar mellan 2 – 10 års fabriksgaranti på de olika delarna i denna kolgrill. Lock och balja har en fabriksgaranti på 10 år. Så länge emaljen inte skadas så kommer den inte rosta.

Det bästa inom klassiska klotgrillar

Det är fortfarande ganska många personer som föredrar klotgrillar framför andra alternativ som t.ex. grilltunnor eller liknande. Klotgrillen är inte bara klassisk, den är också en väldigt funktionell på så sätt att det går att få plats med en hel del på grillgallret då det är runt. I och med grillgallret är runt så är det ett effektivare sätt att grilla då värmen når allting med minimalt med kol.

Weber Master Touch är av typen klotgrill och vanligtvis så är det ett problem att grilla med indirekt värme på dessa, speciellt de billiga varianterna från lågprisbutikerna. Bäst i test vinnaren Weber Master Touch har däremot avskilda kolbäddar för indirekt grillning om det är något du eftersöker.

Med dessa avskilda kolbäddar så blir det också enklare att använda rökspån för att få till det där lilla extra.

Många bra egenskaper hos testvinnaren

Kolgrillen Weber Master Touch är en väldigt välgenomtänkt klotgrill som har lyckats få till det där lilla extra. Några av de finesser / egenskaper vi verkligen gillar med Master Touch är t.ex. askfångaren i botten men också vaggan eller gångjärnen för locket. Premiummodellen har gångjärn, medans den vanliga har en vagga där du sätter locket.

Askfångaren är smidig på så sätt att den går att klicka loss från hela kolgrillen, vilket gör tömningen extra smidigt. Något som fler kolgrillar borde ta efter eller komma på en liknande lösning. På locket sitter där också en termometer som hjälper en att få till lagom temperatur till grillningen.

Grillytan på Weber Maser Touch är 57 cm i diameter som bör vara lagom till grillning för 10 – 12 personer.

Testvinnaren Master Touch finns i ett par olika färger vilket vi tycker är extra kul. Bland annat så finns den i klassisk svart färg, men den finns också i Spring Green, Crimson Red, Slate Blue och Smokey Grey. Detta är ganska så unikt och är något som andra konkurrenter inte alls erbjuder. Det finns egentligen ingen anledning att endast tillverka svarta kolgrillar och efter ha sett dessa andra färgalternativ så blir det svårt att inte vilja ha en färgglad grill.

De flesta färger finns att köpa hos Bagaren & Kocken som säljer alla färger.

Förutom det som ingår när du köper Weber Master Touch så finns där gott om olika extra tillbehör att köpa. Vill du grilla kyckling så är ju Webers rotisseri ett måste. Sen finns där också andra tillbehör så som olika grillgaller, pizzasten och så vidare.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Weber Master Touch GBS

 • Grillyta med en diameter på 57 cm, vilket bör räcka till 10 personer.
 • En genomtänkt klotgrill med lång fabriksgaranti på de olika delarna.
 • Finns i ett stort antal olika färger som röd, grön, grå, blå med flera.
 • Lyxig klotgrill med fantastisk kvalité med emalj som håller länge
 • Livslängd på 10–20 år är inte ovanligt.
 • Emalj är bättre för att undvika rost, så länge den inte skadas.
 • Beroende på modell så finns det både vagga och gångjärn till locket.
 • Gott om extra tillbehör att köpa så som t.ex. populära Weber Rotisseri.
Grillyta57 cm
Materialaluminium, emalj, stål
FunktionerInbyggd termometer i locket
LockhållareVagga eller gångjärn beroende på modell
ViktFrån 17 kg
GarantiUpp till 10 år
Höjd107 cm

Landmann Grillchef grilltunna – Testvinnare

Landmann kolgrill bäst i test

ButikPris
2190:-Besök
2195:-Besök
2295:-Besök
2495:-Besök
 • Bäst i test i svenska tidningen Hus & Hem 2012.
 • Bäst i test hos den svenska testsidan Smartson 2011.

Märket Landmann är troligtvis något som de flesta har erfarenheter av på något sätt. Landmann är ett tyskt kvalitetsmärke som de flesta svenskar har hört talas om och det är inte ovanligt att vi tror det är ett svenskt märke.

Landmann Grillchef grilltunna fick bäst i test hos bland annat Hus & Hem och Smartson där modellen lyckades kamma hem toppoäng i båda testen. Grilltunna-modellen är troligtvis den formfaktor som tilltalar oss svenskar absolut mest, då det ger en större grillyta jämfört med t.ex. klotgrillar. Det är också lättare att få till så kallad indirekt grillning d.v.s. kolen ligger på ena sidan, medans köttet ligger på den andra sidan.

Grilltunna av hög kvalité

Grillchef från Landmann har en relativt stor grillyta på 75 x 45 cm som räcker gott och väl till grillning för 10-12 personer. Det är också denna stora grillyta som tilltalar de flesta då det helt enkelt öppnar upp till större grillmöjligheter, samt att det är ganska skönt med stor arbetsyta.

Arbetshöjden på denna grilltunna är 85 cm, vilket är ett av de högsta när vi tittar på andra populära modeller från både Landmann men också klotgrillar från Weber. Det finns nämligen inget värre än grillar som är för låga, långa sessioner blir snabbt jobbiga då.

Påkostad konstruktion som kommer hålla länge

Konstruktionen på Landmann Grillchef är av väldigt hög kvalité och känns väldigt påkostad. Nu finns det liknande kolgrillar i matbutikerna, men det är inte alls samma kvalité överhuvudtaget. Skillnaden är som natt och dag när det gäller dessa grillar.

Det bästa med Landmann Grillchef är helt klart locket som är av mycket hög kvalité och i locket finner du även en termometer som talar om exakt temperatur. Men enkelheten med att öppna/stänga locket med gångjärn är ett stort plus. Ett annat stort plus är den höj- och sänkbara glödbädden som man kan använda för att verkligen kunna få till rätt grillegenskaper. Grillgallret är emaljerat så att inget fastnar och kommer inte rosta överhuvudtaget.

En annan populär detalj är det värmehållningsgaller som återfinns längst in i grillen där du placerar allt som behöver hålla värmen fram tills det är dags att äta. Grilltunnan har också en väldigt smidig asklucka på ena sidan där du enkelt kan skrapa ut all gammal aska.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Landmann Grillchef grilltunna

 • Stor grillyta på 75 x 45 cm, räcker till grillning för 12 - 14 personer.
 • Hög arbetshöjd på 85 cm.Termometer i locket som visar exakt temperatur.
 • Avlastningsbord framtill.Bäst i test i flera stora grilltest.
 • Höj- och sänkbar glödbädd.
 • Fått bäst i test i flera olika oberoende tester.

Landmann Tennessee 200 – För dig som vill börja röka

Grilltunna med rökbox - Landmann

ButikPris
2174:-Besök
2189:-Besök
2190:-Besök
2495:-Besök
2590:-Besök
 • Toppoäng bland kundrecensioner hos olika butiker på nätet.
 • Rekommenderas av brittiska The Guardian.

Kolgrillen Landmann Tennessee 200 är en modell vi kallar för barbecue smoker d.v.s. det är en kolgrill i kombination med en avskild box för rökning. Om du verkligen till öppna upp ditt grillande till nya nivåer och du älskar mat som är rökt så är detta det bästa alternativet.

Tennessee 200 från Landmann är en väldigt populär kolgrill som ger det bästa ur två världar och modellen kännetecknar typisk amerikanskt utförande, är av namnet. T.ex. rökt kött under grillning är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren och även prylar som rökpistoler till köket är något som ständigt ökar i intresse. Det har till och med blivit mode att röka vissa saker som t.ex. grädde till olika bakverk för att få till en ny nivå av smaker.

Bäst i test vinnaren, plus möjligheten till att röka

Så klart kan du använda rökspån i bäst i test vinnaren Landmann Grillchef för att få till lite röksmak, men för att kunna röka under en längre tid så krävs det att temperaturen är låg. Ska du t.ex. röka en stor bit kött under 6-8 timmar med långsam tillagning så krävs det att röklådan ligger i en separat låda. När man ska röka under en lång tid så är det egentligen bara röken du vill åt och så lite värme som möjligt.

Vår rekommendation är att köpa riktiga vedbitar till röklådan och inte använda spån eller flis då det brinner upp för fort.

Något annat du också kan använda röklådan till är vanlig grillning, om du är en eller två personer bara så räcker denna grillyta perfekt. Det är onödigt att tända upp den stora grilltunnan om du bara ska grilla till dig själv och någon annan personer.

Grillytan på den stora grilltunnan är 72 x 38 cm som räcker för att grilla till 12 – 13 personer utan några större problem. Röklådans storlek är 36 x 18 cm, vilket ändå rymmer en hel del rökvirke eller om du bara vill grilla något lite.

Landmann Tennessee 200 liknar bäst i test vinnaren på alla sätt och det är egentligen bara mindre förändringar som urskiljer dessa två modeller. Förutom den separata röklådan som finns på denna modellen.

Tennessee 200 är en instegsmodell till lite avancerad rökning och grillning. Skulle det visa sig att detta är något du verkligen uppskattar så finns där dyrare modeller i denna serie. Bland annat Tennessee 300 och Tennessee 400 som är en uppgradering av denna modell. De kostar också betydligt mer.

Specifikationer & fördelar med kundfavoriten Landmann Tennessee 200 Smoker

 • En grillyta på 72 x 38 cm. Inklusive en röklåda på 36 x 18 cm.
 • Röklådan kan användas som vanlig grillyta om du bara vill grilla till 1 – 3 personer för att spara på kol.
 • Perfekt instegsmodell för personer som vill utforska lite mer avancerad rökning av mat.
 • Det mesta liknar bäst i test vinnaren Landmann Grillchef och så gör även kvalitén.
 • Vikten på denna kolgrill är 33 kg.
 • Termometer i locket, höj- och sänkbar grillbädd, avlastningsbord framtill med mera.

Big Green Egg Medium kolgrill – Grillen många drömmer om

drömgrillen

ButikPris
12299:-Besök
14299:-Besök
 • Rekommenderas av The Guardian om du vill investera i något för livet.

Detta är definitivt en av marknaden bästa grillar överhuvudtaget och då jämför vi med alla typer av grillar. Detta är kolgrillen många drömmer om, men som också kostar en månadslön beroende på utförande. T.ex. så ingår inte ett ställ för grillen, det är något som måste köpas till och det kan kosta allt från 500 kr till över 4 000 kr om du vill ha hjul på ställningen.

Den är väldigt dyr, men den har något som ingen annan kolgrill har och det är formen. Detta gör den ganska så unik och formen är inte gjord för syns skull, utan är framtagen för att leverera jämn värme över hela grillytan.

Något av det svåraste när det kommer till grillning är att få till jämn värme över hela grillytan. Många gånger är det så att man behöver flytta runt köttet flera gånger så allt man grillar får en jämn genomstekning. Big Green kolgrillen har inte detta problem, på grund av formen. Detta gör så klart att köttet förblir extra saftigt och allt som finns i grillen blir färdigt samtidigt förutsatt att råvarorna har samma tjocklek.

Priset avskräcker många

Priset på denna kolgrill är något som nog de flesta helst undviker och många gånger så behöver man vara en väldigt inbiten grillfantast för att kunna lägga den summan. Hade denna kolgrill kostat kanske 3 000 – 4000 kronor i stället för 10 000 så hade vi satt denna som bäst i test. Detta är helt klart den bästa kolgrillen som finns på marknaden i dagsläget, men priset gör att den inte kan hamna högst upp.

Är man däremot ute efter något som man vill använda under många år och är beredd att investera så är detta den bästa kolgrillen. En stor fördel med att investera i denna typ av kolgrill är att det finns reservdelar att köpa om något skulle bli dåligt.

Gott om tillbehör / tillval

Big Green Egg kolgrillen håller extremt hög kvalité och det finns nästan oändligt med olika tillbehör att köpa till.

Standard utrustningen som medföljer är nedre öppningsbar lucka, rostfritt galler, keramisk knopp till toppen inklusive gjutjärnsreglae för justering av värmen, dubbel emalj som skyddar äggets utsida, trähandtag för att öppna locket.

Allt annat behöver du köpa till så som t.ex. ställning, för många är detta så klart negativt men det har ändå sina fördelar. Fördelen är att du själv väljer att utrusta din favoritgrill och då blir kolgrillen lite custom made. T.ex. så finns det ställningar med hjul eller varför inte montera ett par stycken sidobord i trä.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med Big Green Egg kolgrillen

 • Kanske den bästa grillen på marknaden, men ett högt pris.
 • Vikt 45 kg.
 • Formen av ett ägg som gör att värmen förblir jämn över hela grillytan, något som de flesta grillar har problem med.
 • En storsäljare bland personer som investerar i sin drömgrill.Gott om tillbehör / tillval.
 • Fantastisk till både grillning och rökning. Även perfekt för grillning med låga temperaturer.

Slutord

Vad som egentligen passar dig bäst är svårt för oss att avgöra och om du bara grillar kött en eller två gånger per år så kan en kolgrill från en lågprisbutik vara fullt tillräcklig. Vill du däremot förbättra din teknik och på så sätt även förbättra resultatet så är det definitivt värt att investera i något som man ska använda under en lång tid.

Du kan också spara pengar på att investera i något som du ska ha under en lång tid framöver och väljer du att köpa en kolgrill från ett känt märke så är det ovanligt att dessa håller 10-20 år. Dessutom så säljer tillverkarna också reservdelar i fall något skulle gå i sönder eller slitas ut.

Tänk igenom ditt köp noggrant så att du gör rätt val i slutändan. Väljer du t.ex. bäst i test vinnaren från Weber så är chansen stor att du blir nöjd en lång tid framöver. Ett ganska säkert kort för de allra flesta personer som vill sluta köpa en ny grill varje år på grund av rost.


Källor

The Guardian

2014 så skrev The Guardian en artikel om kolgrillar där de testade grillar som t.ex. Napoleon PRO22k, Weber Smokey Mountain Cooker, Landmann Tennessee Smoker, BBQ Tower och så klart Big Green Egg. Något som testades var förmågan att tillaga mat långsamt, men också möjligheten till att grilla snabbt. Helst bör en bra kolgrill klara av båda dessa saker utan några större problem.

Favoriterna i detta bäst i test var Landmanns Tennessee modell, men också det gröna ägget. Det enda negativa med Big Green Egg är så klart priset, men det är också den enda kolgrillen som skulle klara av att finnas på t.ex. en restaurang eller liknande kök. Deras kommentar kring ägget är att om du bara ska grilla ett par gånger per år så är detta inte rätt val. Vill du däremot ha något för resten av ditt liv så är detta en bra investering.

I deras artikel så förvånades de hur kul det är att tillaga mat på Landmann Tennessee grillen. Speciellt när det kommer till tillagning med värme och rök. The Guardian.

Smartson

De flesta känner nog till Smartson vid det här laget och deras test är kända för att vara väldigt bra utförda. Deras test av kolgrillar är inget undantag och i deras test så hittar man en stor jämförelse mellan 10 olika kolgrillar. I testet så har både dyrare, men också billigare från lågprisbutiker som t.ex. Ö.B testats emot varandra.

Resultatet är väldigt tydligt kring vilka kolgrillar som är de bästa och varför man ska hålla sig borta från att köpa kolgrillar från lågprisbutikerna. Några av de kolgrillar som testades var testvinnaren Landmann Grillchef grilltunna, men sen också modeller som Landmann Black Pearl, Weber One-Touch, Capere, Nordic Season Montana, ÖoB Grillvagn med flera.

Båda modellerna från Landmann tog första och andra pris, där testvinnaren blev Landmann Grillchef grilltunna. Enligt testpersonerna på Smartson så är GrillChef perfekt för större bjudningar då den erbjuder en grillyta som de flesta nog eftersträvar. Även om man inte alltid använder den stora grillytan så vill man ändå ha möjligheten till att grilla till ett större sällskap. Landmann Grillchef tog hem 21 av 25 poäng. Smartson.

Hus & Hem

Redan 2012 så testade Hus & Hem ett stort antal olika kolgrillar där de bland annat testade Nordic Season Richmond, ÖoB Grillvagn Exklusiv , Capere 34-8327, Nordic Season Montana, Scandy Garden Klotgrill 57 Deluxe, Landmann Grill Chef grilltunna, Landmann Black Pearl 31342 och Weber One-Touch Premium special edition.

Även i deras test var det tydligt att de billigare kolgrillarna inte alls levererar något gott resultat och det är egentligen bara de dyrare modellerna som ger ett gott resultat. De dyraste modellerna är de bästa enligt deras test och det är också det som de flesta bäst i test av kolgrillar kommer fram till. Det går helt enkelt inte att fuska.

Bäst i test blev grilltunnan Landmann Grillchef som kammade hem 4 av 5 poäng. Det fanns dock andra alternativ som också fick 4 poäng i testet, vilket var Landmann Black Pearl 31342 och Weber One-Touch Premium special edition. Hus & Hem.

Norska TV2 testar klotgrillar

Norska TV2 har en hel del intressanta test kring grillar och har även testat gasolgrillar. I detta test så inriktar de sig på klassiska klotgrillar som finns på marknaden. Allt från billiga alternativ till lite dyrare modeller från t.ex. Weber.

Några av de klotgrillar som testades var Biltema klotgrill, Landmann och en klotgrill från Weber. Den som tar hem bäst i test är Weber Master Touch GBS som är den perfekta kolgrillen. En stor fördel med en klotgrill framför t.ex. en grilltunna är att värmen fördelas jämnare över hela grillytan.

Något som de flesta billiga klotgrillar har problem med är att det är svårt att få till så kallad indirekt grillning. Men med Webers GBS-system så är det verkligen enkelt och det är oftast indirekt tillagning som får det mest saftiga resultatet. Sen är det aldrig fel att avsluta grillningen direkt ovanför kolen för att få en fin grillyta. Norska TV2.