Kolgrill bäst i test 2021 - Investera i något som håller länge

Kolgrill bäst i test 2021 - Investera i något som håller länge

Grillsäsongen är äntligen här! Vilket betyder att det är dags att inviga både vår och sommar med grillning under bar himmel. Finns det något bättre och ljuvligare än vårkänslor och doften av grillat?

Tyvärr är det alldeles för många som inviger grillsäsongen med att kasta grillen som köptes in året innan. Oftast på grund av att grillen har rostat sönder. Skillnaden mellan en bättre kolgrill och en lågprismodell från t.ex. matbutiker är faktiskt väldigt stor. En bra kolgrill ska hålla många år och inte bara en enda grillsäsong.

Vi har gått igenom flera stora bäst i test av kolgrillar och har kommit fram till ett par alternativ som troligtvis tilltalar de flesta personer i både form och storlek. Vårt bäst i test är baserat på oberoende test, produktrecensioner och kundrecensioner. Pris har också varit en avgörande faktor.

Om du är intresserad av gasolgrillar så har vi även ett test på det. Se vårt Gasolgrillar test.

Senast uppdaterad Mars 2021

Weber Master Touch GBS - Bäst i test

Bäst i test
Weber Master Touch GBS bild 1Weber Master Touch GBS bild 2Weber Master Touch GBS bild 3
 • GBS
 • GBS Premium
ButikPris
3299:-Besök
3299:-Besök
3393:-Besök
3699:-Besök
ButikPris
3590:-Besök
3799:-Besök
3999:-Besök
4167:-Besök
 • Bäst i test hos norska TV2 i programmet Vi hjelper deg
 • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1100 kundrecensioner (Premiummodellen)
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 200 kundrecensioner

Vårt bäst i test hade inte varit komplett utan en klassisk klotgrill och det är inte vilken klotgrill som helst. Den absolut bästa klotgrillen som går att köpa idag är bäst i test vinnaren Weber Master-Touch. Utan tvekan bästa kolgrillen sett till pris och prestanda.

Vill du ha en bra klotgrill som alltid levererar och som fortfarande ser ny ut efter flera år så är detta rätt kolgrill för dig. Weber levererar mellan 2 – 10 års fabriksgaranti på de olika delarna i denna kolgrill. Lock och balja har en fabriksgaranti på 10 år. Så länge emaljen inte skadas så kommer den inte rosta.

Det bästa inom klassiska klotgrillar

Det är fortfarande ganska många personer som föredrar klotgrillar framför andra alternativ som t.ex. grilltunnor eller liknande. Klotgrillen är inte bara klassisk, den är också en väldigt funktionell på så sätt att du får plats med mycket på grillgallret då det är runt. I och med grillgallret är runt så är det ett effektivare sätt att grilla då värmen når allting med minimalt med kol.

Weber Master Touch är av typen klotgrill och vanligtvis så är det ett problem att grilla med indirekt värme på dessa, speciellt de billiga varianterna från lågprisbutikerna. Testvinnaren Weber Master Touch har däremot avskilda kolbäddar för indirekt grillning.

Många bra egenskaper hos testvinnaren

Kolgrillen Weber Master Touch är en väldigt välgenomtänkt klotgrill som har lyckats få till det där lilla extra. Några av de finesser / egenskaper vi verkligen gillar med Master Touch är t.ex. askfångaren i botten men också vaggan eller gångjärnen för locket. Premiummodellen har gångjärn, medans den vanliga har en vagga där du sätter locket.

Askfångaren är smidig på så sätt att den går att klicka loss från hela kolgrillen, vilket gör tömningen extra smidig. Något som fler kolgrillar borde ta efter eller komma på en liknande lösning.

På locket sitter där också en termometer som hjälper en att få till lagom temperatur till grillningen. Grillytan på Weber Maser Touch är 57 cm i diameter som bör vara lagom till grillning för 10 – 12 personer.

Testvinnaren Master Touch finns i ett par olika färger vilket vi tycker är extra kul. Bland annat så finns den klassiska svart färgen. Men den finns också i Spring Green, Crimson Red, Slate Blue och Smokey Grey.

Förutom det som ingår när du köper Weber Master Touch så finns där gott om olika extra tillbehör att köpa. Vill du grilla kyckling så är ju Webers rotisseri ett måste. Sen finns där också andra tillbehör så som olika grillgaller, pizzasten och så vidare.

 • Grillyta med en diameter på 57 cm, vilket bör räcka till 10 personer
 • En genomtänkt klotgrill med lång fabriksgaranti på de olika delarna
 • Finns i ett stort antal olika färger som röd, grön, grå, blå med flera
 • Lyxig klotgrill med fantastisk kvalité med emalj som håller länge
 • Livslängd på 10 år är inte ovanligt
 • Emalj är bättre för att undvika rost, så länge den inte skadas
 • Beroende på modell så finns det både vagga och gångjärn till locket
 • Gott om extra tillbehör att köpa så som t.ex. populära Weber Rotisseri
Grillyta57 cm
Materialaluminium, emalj, stål
FunktionerInbyggd termometer i locket
LockhållareVagga eller gångjärn beroende på modell
ViktFrån 17 kg
GarantiUpp till 10 år
Höjd107 cm

Kamado Sumo Maxi 25 - Bästa kamado grill

Bästa valet
Kamado Sumo Maxi 25 bild 1Kamado Sumo Maxi 25 bild 2Kamado Sumo Maxi 25 bild 3Kamado Sumo Maxi 25 bild 4
ButikPris
12989:-Besök
12995:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner och produktrecensioner

Kamado grillen Sumo Maxi 25 är ett billigare alternativ till stora och populära konkurrenten Big Green Egg, men som kostar ungefär det dubbla. Kamado Sumo Maxi 25 tum ser i princip likadan ut och presterar likvärdigt. Dessutom har kamado grillen fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner.

Kamado grill fungerar som en varmluftsugn med kolbädd

Unikt för kamadogrillar är förmågan att kunna isolera men också reflektera värmen jämnt över hela grillytan. Ungefär som en varmluftsugn fast med en kolbädd som ger grillsmak.

Men den största fördelen med en kamado grill är själva isoleringen som gör att det inte behövs så mycket luftflöde under grillningen. Med ett lägre luftflöde så torkas köttet inte ut och blir på så sätt saftigare än traditionella grillar.

Den största nackdelen med den keramiska isoleringen är så klart vikten. Kamado Sumo Maxi väger in på hela 108 kg och är ingen grill du flyttar runt på gräsmattan. Grillen har däremot transporthjul så att du kan förflytta grillen på hårdare underlag.

En kolgrill för den riktiga entusiasten

Kamado Sumo Maxi är seriens största kamado grill och erbjuder en stor grillyta på 57 cm. Vilket bör räcka till 10-12 personer när väl grillfesten är aktuell. Grillgallret har också flera olika nivåer för bättre flexibilitet under grillningen. Dessutom finns det något som kallas för keramisk värmereflektor som gör att du kan grilla med indirekt värme på ett väldigt smidigt sätt.

Modellen är också utrustad med två stycken fällbara sidobord med krokar för dina grillverktyg. En termometer i locket, toppluftventil i riktigt gjutjärn, dämpare runt locket med mera.

Kamado Sumo Maxi är fortfarande en ganska dyr kolgrill och det är troligtvis endast grillentusiaster som blir intresserade av modellen. Därför får kamado grillen utmärkelsen ”bästa premiumval” i vårt bäst i test. Grillen är också designad i Sverige och klarar av alla våra skandinaviska årstider.

 • Toppbetyg från konsumenter som har testat kamado grillen
 • Bästa kolgrillen för att få jämn temperatur och saftigt kött
 • Stor grillyta på 56 cm, räcker till 10-12 personer
 • Bra smidiga sidobord som är fällbara
 • Deflektorplatta för smidigare indirekt värme
 • Design och konstruktion som tål vårt skandinaviska väder
 • Enkel tömning av aska med hjälp av en askraka
Grillyta57 cm
Materialgjutjärn, emalj, stål, keramik
FunktionerInbyggd termometer i locket
LockhållareGångjärn
ViktFrån 108 kg
Höjd123 cm

Boretti Barilo grilltunna - Bästa grilltunnan

Bästa valet
Boretti Barilo grilltunna bild 1Boretti Barilo grilltunna bild 2Boretti Barilo grilltunna bild 3
ButikPris
4290:-Besök
4390:-Besök
5068:-Besök
 • Väldigt bra kundomdömen från kunder som testat modellen utomlands

Boretti är ett känt förstklassigt varumärke från Italien som tillverkar allt från kolgrillar till lyxiga vitvaror till köket. Boretti kolgrillen Barilo levererar både kvalité och en snygg design med många finesser. Tittar vi på utländska marknadsplatser så har Boretti Barilo grilltunnan fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner.

Grilltunna med stor grillyta på 84 x 41 cm

Den klassiska grilltunnan är för många den bästa kolgrillen. En stor anledning till detta är så klart möjligheten till att dela upp olika livsmedel under grillningen men också enkelheten av att kunna köra indirekt grillning. Med en grillyta på 84 x 41 cm kan du enkelt både grilla kött på ena sidan och köra grönsaker på den andra delen.

Den bästa finessen är de avtagbara kolbrickor som ger dig ytterligare möjligheter för att nå rätt och exakt temperatur för varje del. Kolgrillen har två riktiga gjutjärnsgaller medans det tredje är ett stekbord för stekning av t.ex. grönsaker och liknande.

Boretti grilltunnan är också utrustad med en snygg och funktionell termometer i locket. På sidorna hittar du också justerbara luftventiler både uppe och nere så att du enklare kan hitta rätt temperatur. Se bara till att de vidöppna när du startar upp grillen.

Om du är en riktig grillentusiast som älskar grilltunnor så är Boretti Barilo en fantastisk produkt av hög kvalité. Vikten på 43,5 kg avslöjar också att modellen inte är tillverkad av något billigt och tunt stål som vi ofta ser på lågprismodeller.

Även om vi kanske hade önskat att det fanns en rökdel på sidan av grillen så ger vi modellen utmärkelsen ”Bästa grilltunnan”.

 • Toppbetyg från kunder som har testat kolgrillen
 • Stor grillyta på 84 x 41 cm
 • Bra uppdelning av tre olika grillsektioner med en stekplatta i mitten
 • Stadig konstruktion på 43 kg som kommer hålla länge
 • Enkel tömning av aska genom att lyfta ut hela kolbäddsplattan
 • Grilltunna som gör grillning med indirekt värme enklare
 • Riktiga gjutjärnsdetaljer
Grillyta84 x 41 cm
FunktionerInbyggd termometer i locket
LockhållareGångjärn
ViktFrån 43,5 kg
Mått104 x 105 x 49 cm

Landmann Grillchef grilltunna - Testvinnare

Landmann Grillchef grilltunna bild 1
ButikPris
2788:-Besök
3031:-Besök
 • Bäst i test i svenska tidningen Hus & Hem 2012
 • Bäst i test hos den svenska testsidan Smartson 2011

Märket Landmann är troligtvis något som de allra flesta har erfarenheter av på något sätt. Landmann Grillchef grilltunna fick bland annat bäst i test hos Hus & Hem och Smartson där modellen lyckades kamma hem toppoäng i båda testen.

Grilltunna-modellen är troligtvis den formfaktor som tilltalar oss svenskar absolut mest, då det ger en större grillyta jämfört med t.ex. klotgrillar. Det är också lättare att få till så kallad indirekt grillning d.v.s. kolen ligger på ena sidan, medans köttet ligger på den andra sidan.

Grilltunna av hög kvalité

Grillchef från Landmann har en relativt stor grillyta på 75 x 45 cm som räcker gott och väl till grillning för 10-12 personer. Det är också denna stora grillyta som tilltalar de flesta då det helt enkelt öppnar upp till större grillmöjligheter, samt att det är ganska skönt med stor arbetsyta.

Arbetshöjden på denna grilltunna är 85 cm, vilket är ett av de högsta när vi tittar på andra populära modeller från både Landmann men också klotgrillar från Weber. Det finns nämligen inget värre än grillar som är för låga, långa sessioner blir snabbt jobbiga då.

Ojämn kvalité

Förut har konstruktionen på Landmann Grillchef varit av hög kvalité och som kändes påkostad. Men efter vi har läst en hel del kundrecensioner så verkar det som kvaliteten varierar något. Vissa ser sin nya Landmann rosta redan första året vilket betyder att skyddet inte är tillräckligt så vi utfärdar en liten varning.

Det bästa med Landmann Grillchef är helt klart locket som är av mycket hög kvalité och i locket finner du även en termometer som talar om exakt temperatur. Men enkelheten med att öppna/stänga locket med gångjärn är ett stort plus. Ett annat stort plus är den höj- och sänkbara glödbädden som man kan använda för att verkligen kunna få till rätt grillegenskaper. Grillgallret är emaljerat så att inget fastnar och kommer inte rosta överhuvudtaget.

En annan populär detalj är det värmehållningsgaller som återfinns längst in i grillen där du placerar allt som behöver hålla värmen fram tills det är dags att äta. Grilltunnan har också en väldigt smidig asklucka på ena sidan där du enkelt kan skrapa ut all gammal aska.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Landmann Grillchef grilltunna

 • Stor grillyta på 75 x 45 cm, räcker till grillning för 12 - 14 personer
 • Hög arbetshöjd på 85 cm.Termometer i locket som visar exakt temperatur
 • Avlastningsbord framtill.Bäst i test i flera stora grilltest
 • Höj- och sänkbar glödbädd
 • Fått bäst i test i flera olika oberoende tester

Landmann Tennessee 200 - För dig som vill börja röka

Landmann Tennessee 200 bild 1
ButikPris
2360:-Besök
2552:-Besök
 • Toppoäng bland kundrecensioner hos olika butiker på nätet
 • Rekommenderas av brittiska The Guardian

Kolgrillen Landmann Tennessee 200 är en modell vi kallar för barbecue smoker d.v.s. det är en kolgrill i kombination med en avskild box för rökning. Om du verkligen till öppna upp ditt grillande till nya nivåer och du älskar mat som är rökt så är detta ett bra alternativet.

Tennessee 200 från Landmann är en väldigt populär kolgrill som ger det bästa ur två världar och modellen kännetecknar typisk amerikanskt utförande, där av namnet. Rökt kött under grillning är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren och som ger en ny dimension av nya smaker.

Stora möjligheter till rökning av kött och fisk

Så klart kan du använda rökspån i bäst i test vinnaren Landmann Grillchef för att få till lite röksmak, men för att kunna röka under en längre tid så krävs det att temperaturen är låg. Ska du t.ex. röka en stor bit kött under 6-8 timmar med långsam tillagning så krävs det att röklådan ligger i en separat utrymme.

När man ska röka under en lång tid så är det egentligen bara röken du vill åt och så lite värme som möjligt. Vår rekommendation är att köpa riktiga vedbitar till röklådan och inte använda spån eller flis då det brinner upp för fort.

Grillytan på den stora grilltunnan är 72 x 38 cm som räcker för att grilla till 12 – 13 personer utan några större problem. Röklådans storlek är 36 x 18 cm, vilket ändå rymmer en hel del rökvirke eller om du bara vill grilla något lite.

Landmann Tennessee 200 liknar bäst i test vinnaren Landmann Grillchef grilltunna på alla sätt och det är egentligen bara mindre förändringar som urskiljer dessa två modeller. Förutom den separata röklådan som finns på denna modellen.

Tennessee 200 är en instegsmodell till lite mer avancerad rökning och grillning. Skulle det visa sig att detta är något du verkligen uppskattar så finns där dyrare modeller i denna serie. Bland annat Tennessee 300 och Tennessee 400 som är en uppgradering av denna modell. De kostar också betydligt mer.

Specifikationer & fördelar med kundfavoriten Landmann Tennessee 200 Smoker

 • En grillyta på 72 x 38 cm. Inklusive en röklåda på 36 x 18 cm
 • Röklådan kan användas som vanlig grillyta om du bara vill grilla till 1 – 3 personer för att spara på kol
 • Perfekt instegsmodell för personer som vill utforska lite mer avancerad rökning av mat
 • Det mesta liknar bäst i test vinnaren Landmann Grillchef och så gör även kvalitén
 • Vikten på denna kolgrill är 33 kg
 • Termometer i locket, höj- och sänkbar grillbädd, avlastningsbord framtill med mera

Big Green Egg Medium kolgrill - Grillen många drömmer om

Särskilt rekommenderad
Big Green Egg Medium kolgrill bild 1Big Green Egg Medium kolgrill bild 2Big Green Egg Medium kolgrill bild 3
ButikPris
15801:-Besök
15809:-Besök
17599:-Besök
 • Rekommenderas av The Guardian om du vill investera i något för livet

Detta är definitivt en av marknaden bästa grillar överhuvudtaget och då jämför vi med alla typer av grillar. Detta är kolgrillen många drömmer om, men som också kostar en månadslön beroende på utförande. T.ex. så ingår inte ett ställ för grillen, det är något som måste köpas till och det kan kosta allt från 500 kr till över 4 000 kr om du vill ha hjul på ställningen.

Den är väldigt dyr, men den har något som ingen annan kolgrill har och det är formen. Detta gör den ganska så unik och formen är inte gjord för syns skull, utan är framtagen för att leverera jämn värme över hela grillytan.

Något av det svåraste när det kommer till grillning är att få till jämn värme över hela grillytan. Många gånger är det så att man behöver flytta runt köttet flera gånger så allt man grillar får en jämn genomstekning. Big Green kolgrillen har inte detta problem, på grund av formen. Detta gör så klart att köttet förblir extra saftigt och allt som finns i grillen blir färdigt samtidigt förutsatt att råvarorna har samma tjocklek.

Priset avskräcker många

Priset på denna kolgrill är något som nog de flesta helst undviker och många gånger så behöver man vara en väldigt inbiten grillfantast för att kunna lägga den summan. Hade denna kolgrill kostat kanske 3 000 – 4000 kronor i stället för 10 000 så hade vi satt denna som bäst i test. Detta är helt klart den bästa kolgrillen som finns på marknaden i dagsläget, men priset gör att den inte kan hamna högst upp.

Är man däremot ute efter något som man vill använda under många år och är beredd att investera så är detta den bästa kolgrillen. En stor fördel med att investera i denna typ av kolgrill är att det finns reservdelar att köpa om något skulle bli dåligt.

Gott om tillbehör / tillval

Big Green Egg kolgrillen håller extremt hög kvalité och det finns nästan oändligt med olika tillbehör att köpa till.

Standard utrustningen som medföljer är nedre öppningsbar lucka, rostfritt galler, keramisk knopp till toppen inklusive gjutjärnsreglae för justering av värmen, dubbel emalj som skyddar äggets utsida, trähandtag för att öppna locket.

Allt annat behöver du köpa till så som t.ex. ställning, för många är detta så klart negativt men det har ändå sina fördelar. Fördelen är att du själv väljer att utrusta din favoritgrill och då blir kolgrillen lite custom made. T.ex. så finns det ställningar med hjul eller varför inte montera ett par stycken sidobord i trä.

 • Kanske den bästa grillen på marknaden, men ett högt pris.
 • Vikt 45 kg
 • Formen av ett ägg som gör att värmen förblir jämn över hela grillytan, något som de flesta grillar har problem med
 • En storsäljare bland personer som investerar i sin drömgrill.Gott om tillbehör / tillval
 • Fantastisk till både grillning och rökning. Även perfekt för grillning med låga temperaturer

Köpguide – Så väljer du den bästa kolgrillen

köpguide för köp av kolgrillar

Din ekonomi är egentligen det som avgör vilken kolgrill som är det bästa köpet och så klart vilka mål du har med ditt grillande. Om du vill komma relativt billigt undan och kunna göra det mesta inom grillning så fungerar bäst i test vinnaren Weber Master Touch klotgrill bra.

Weber klotgrillen är enkel att använda och har en kvalité som slår i princip allt på marknaden. Kollar vi kundrecensioner så är det inte alls ovanligt med användare som har haft sin grill närmare 10 år utan rost. Weber har också lång garantitid på sina delar.

För dig som vill ha något ut över det vanliga så finns det betydligt mer intressanta val så som t.ex. keramikgrillar och BBQ smoker grillar. Båda alternativen passar bäst till dig som är en riktig grillentusiast.

Nedan hittar du de mest vanliga alternativen och vilka fördelar samt nackdelar de har. För de allra flesta personer så är den klassiska klotgrillen eller grilltunna det bästa alternativet. Det är också de två mest prisvärda alternativen just nu.

Klassiska klotgrillen

klassisk klotgrillDe flesta är nog uppväxta med den klassiska klotgrillen och även om det är en väldigt enkelt form så är den väldigt funktionell. Nä, locket är inte bara tillför att släcka uppflammande eld när det blir för varmt. Locket fyller en viktig funktion för att kontrollera så grillen kan hålla en jämn och fin temperatur. Men också så att luftgenomströmningen inte blir alldeles för mycket och på så sätt torkar vi inte ut köttet.

Ganska enkelt kan vi säga att när locket är av så steker vi på köttet och med locket på så blir det lite som en ugn med mer kontrollerad temperatur. Klotgrillen kan både grilla med direkt eller indirekt värme men hur bra det fungerar beror på märke och modell. Weber klotgrillar har oftast fördelare som håller kolen på plats i ena delen, annars kan det vara svårt att köra med indirekt värme på klotgrillar.

Klotgrillen är nog det mest prisvärda alternativet i dagsläget och som ger ett gott resultat om du väljer en bra modell.

Grilltunna

GrilltunnaGrilltunnan är för många den stora favoriten och är också en av de mest populära kolgrillarna på marknaden. En grilltunna ger oftast en väldigt stor grillyta som räcker till många personer men du kan också styra hur mycket av ytan som ska användas. Även om du bara vill grilla till dig själv så kan du välja att endast använda en mindre del av grilltunnan.

Den bästa fördelen med en grilltunna är enkelheten av att kunna grilla med indirekt värme. Kolen på ena sidan och livsmedlet på andra sidan. Ingen annan typ av kolgrill gör det så här enkelt. Indirekt grillning i kombination med direkt är den bästa sorten för att få till det perfekta köttet.

Kamado grillar

Kamado grillarKeramikgrillar eller kamado grillar som det oftast kallas för är en gammal 3 000 år gammal asiatisk uppfinning. Vad som gör kamadogrillar extra intressanta är förmågan att bevara fuktighet och på så sätt blir resultatet extra saftigt. Du kan också välja mellan att både köra direkt eller indirekt grillning.

Denna typ av keramikgrillar behöver inte speciellt mycket kol för att få upp jämn och fin temperatur. Det keramiska materialet isolerar effektivt och ger grillen högst optimal effektivitet. Styrkan med kamadogrillar är att antingen kunna köra låg eller hög temperatur vilket så klart är perfekt till att röka i.

Däremot är det extra viktigt att inte använda någon tändvätska i den här typen av grillar då keramiken kan dra åt sig doft/smak. Använd i stället eltändare, värmepistol, braständare, tändpapp eller liknande tändmaterial. Det är också värt att poängtera att dessa kamado grillar väger en hel del d.v.s. 50-100 kg beroende på modell och märke. Därför behöver du ha en plats i trädgården med ett hårt underlag för att kunna förflytta grillen.

BBQ Smoker – Grill med rökfunktion

BBQ smoker grillFör den som älskar rökt kött så är en riktig smoker det bästa valet. Oftast har denna typ av grill en separat del där du kan elda/röka in till den större enheten för att få lägre temperatur. Med en lägre röktemperatur så finns det helt andra möjligheter och för någon som har provat rökta revbensspjäll eller brisket så är det svårt att nöja sig med något annat.

Men det är värt att poängtera att vissa köttstycken kan ta ganska lång tid att röka om det är större bitar. Vill du t.ex. röka en större brisket så är det inte alls ovanligt med 4-8 timmar beroende storlek och temperatur. Grillningen kräver också kontinuerlig påfyllning av både bränsle och rökmaterial. Kanske inget för en glad amatör men ger en fantastisk smakupplevelse.

Riktig BBQ smoker är fortfarande ganska ovanligt i Sverige men tittar vi över Atlanten i USA så är det väldigt vanligt. BBQ smoker kan du också användas som en helt vanlig grill i de flesta fall.

Öppen pelargrill/direktgrill

öppen pelargrill Detta är kanske den mest enkla kolgrillen ute på marknaden och är egentligen ingenting vi kan rekommendera. Med en kolgrill utan lock så kommer temperaturen oftast alltid vara för hög och även om det oftast går att höja/sänka grillgallret så blir det oftast ett ganska torrt resultat.

För att köttet ska kunna bli saftigt så behöver kolgrillen ha ett lock, annars blir luftgenomströmningen alldeles för stor. Därför kan vi inte rekommendera en vidöppen kolgrill som denna.

Slutord

Vad som egentligen passar dig bäst är svårt för oss att avgöra och om du bara grillar kött en eller två gånger per år så kan en kolgrill från en lågprisbutik vara fullt tillräcklig. Vill du däremot förbättra din teknik och på så sätt även förbättra resultatet så är det definitivt värt att investera i något som man ska använda under en lång tid.

Du kan också spara pengar på att investera i något som du ska ha under en lång tid framöver och väljer du att köpa en kolgrill från ett känt märke så är det ovanligt att dessa håller 10-20 år. Dessutom så säljer tillverkarna också reservdelar i fall något skulle gå i sönder eller slitas ut.

Tänk igenom ditt köp noggrant så att du gör rätt val i slutändan. Väljer du t.ex. bäst i test vinnaren från Weber så är chansen stor att du blir nöjd en lång tid framöver. Ett ganska säkert kort för de allra flesta personer som vill sluta köpa en ny grill varje år på grund av rost.

FAQ – Vanliga frågor om kolgrillar

 1. Hur tänder man en kolgrill?
 2. Hur grillar man i en kolgrill?
 3. Vilken typ av kolgrill är bäst?
 4. Eldningsförbud, får jag inte tända grillen nu?
 5. Använda briketter eller vanlig kol?

Hur tänder man en kolgrill?

Många skulle nog säga tändvätska men det är faktiskt något vi inte rekommenderar. Bättre är det om du använder någon form av grilltändare som t.ex. tändgaffel på el, skorstenständare eller liknande hjälpmedel. Skorstenständare i kombination med papper i botten eller tändkuber är nog det snabbaste samt smidigaste alternativet.

Hur grillar man i en kolgrill?

Du kan grilla på flera olika sätt i kolgrillen men det många gör fel är att hälla kol över hela grillytan. Det man brukar prata om är indirekt värme/grillning d.v.s. köttet tillagas i en del av grillen där inte kolen inte finns precis under köttet. Det är ett bra sätt för att sakta tillaga köttet så det även blir färdigt på insidan och inte torkar ut. När väl köttet börjar bli färdigt vill du få till både smak och yta. Det är då vi använder direkt värme d.v.s. köttet placeras direkt ovanför kolen. Det är då både grillsmak och grillyta kommer fram.

Sen finns där även andra alternativ som t.ex. röka lax med spån eller flis. Även här bör du köra indirekt värme så att fisken tillagas långsamt och att röken från träet tränger in i fisken. Grillar du laxen med direkt värme så kommer det inte bli någon större sensation.

Vilken typ av kolgrill är bäst?

Vi skulle säga att den klassiska klotgrillen är det bästa alternativet om du köper en bra modell som t.ex. bäst i test vinnaren från Weber. Men den är inte alltid bäst till just allt. Grilltunnan har t.ex. bättre fördelar när det kommer till att röka både kött eller fisk. I och med tunnan är avlång så blir det enklare att placera grillkolen längre ifrån köttet och på så sätt tillagas det långsammare. Vilket är nyckeln till att lyckas med varmrökning av kött eller fisk.

Klotgrillen klarar också av att röka kött och på bra modeller som Weber så finns där oftast hållare som håller kolen åt sidan. Men det smidigare på grilltunnan helt enkelt.

Kamadogrillen är unik på flera sätt med sina egenskaper. Vill du kunna köra i flera timmar med både hög och låg temperatur så är detta grillen för dig. Den är extremt energisnål och även om det är 30 minus så presterar den minst lika bra som på sommaren med sin isolering.

Eldningsförbud, får jag inte tända grillen nu?

Det finns lite olika klasser av eldningsförbud och därför är det viktigt att veta vilken typ av eldningsförbud som gäller i din kommun. I den ena får du grilla i din kolgrill på din tomt, medans i det andra så är det strikt förbjudet. Det bästa sättet för att vara helt säker på att du följer reglerna är att besöka kommunens hemsida.

Använda briketter eller vanlig kol?

Ska du upp i riktigt höga temperaturer snabbt så är vanlig kol det bästa alternativet. Men oftast är det inget som vi eftersträvar vid vanlig grillning och då passar briketter bättre. Med briketter är det enklare att styra temperaturen så att den inte springer i väg och dessutom håller de längre. Många gånger går det att återanvända briketterna som finns kvar sen förra gången du grilla.

Det finns även de som väljer att blanda både briketter och vanligt kol. Här kan man testa sig fram vad som passar bäst men rent generellt så är kol bra till snabba grillningar som t.ex. korv eller tunna köttstycken. Briketter till längre grillningar där du behöver balansera temperaturen på ett smidigare sätt.

Så valde vi ut bästa kolgrillarna till vårt bäst i test 2021

Det finns ett enorm utbud av olika kolgrillar på marknaden och tyvärr så köper de flesta sina modeller direkt i matbutik eller liknande lågprisbutiker. Dessa modeller är tyvärr oftast en skämt när det gäller kvalitet och det är inte alls ovanligt att de börjar rosta nästan omgående.

”Du får vad du betalar för” stämmer delvis när det gäller kolgrillar. Men det krävs inte speciellt mycket extra pengar för att hitta en modell som håller 5-10 år så som t.ex. bäst i test vinnaren Weber Master Touch GBS. Där får du dessutom en lång garantitid på de olika delarna och modellen kostar endast ungefär det dubbla jämfört med de som säljs i matbutiker/lågprisbutiker.

En bra kolgrill ska hålla många år utan att det börjar rosta och även om de kostar det dubbla så är det pengar som sparas in snabbt efter ett par år. Dessutom sparar vi på våra dyrbara resurser här på jorden.

Men för att hitta de bästa kolgrillarna till vårt test så har vi behövt använda både oberoende test men också kundrecensioner. Något som oftast missas i oberoende test är själva rostskyddet som är svårt att testa under kortare perioder. Ett exempel är märket Landmann där flera av deras modeller har presterat i topp i flera oberoende test. Men tittar vi på kundrecensioner så ser vi relativt många som klagar över rostskyddet och att grillen har börjat rosta.

Jämför vi t.ex. kundrecensioner på en Weber kolgrill och en Landmann kolgrill så är det som natt och dag gällande kvalitet. Därför tror vi att vårt bäst i test av kolgrillar blir mer rättvist om vi använder både resultat från oberoende test i kombination med vanliga kundrecensioner.

För 2021 ser vi inga direkta nyheter på marknaden och därför håller vi kvar de modeller som fanns även under 2020. Weber klotgrill är enligt oss fortfarande den bästa kolgrillen på marknaden sett till pris, kvalitet och egenskaper. Klotgrillen är helt enkelt en klassiker som Weber har tagit lite längre med små förbättringar hela tiden.

Källor

The Guardian

2014 så skrev The Guardian en artikel om kolgrillar där de testade grillar som t.ex. Napoleon PRO22k, Weber Smokey Mountain Cooker, Landmann Tennessee Smoker, BBQ Tower och så klart Big Green Egg. Något som testades var förmågan att tillaga mat långsamt, men också möjligheten till att grilla snabbt. Helst bör en bra kolgrill klara av båda dessa saker utan några större problem.

Favoriterna i detta bäst i test var Landmanns Tennessee modell, men också det gröna ägget. Det enda negativa med Big Green Egg är så klart priset, men det är också den enda kolgrillen som skulle klara av att finnas på t.ex. en restaurang eller liknande kök. Deras kommentar kring ägget är att om du bara ska grilla ett par gånger per år så är detta inte rätt val. Vill du däremot ha något för resten av ditt liv så är detta en bra investering.

I deras artikel så förvånades de hur kul det är att tillaga mat på Landmann Tennessee grillen. Speciellt när det kommer till tillagning med värme och rök. The Guardian.

Smartson

De flesta känner nog till Smartson vid det här laget och deras test är kända för att vara väldigt bra utförda. Deras test av kolgrillar är inget undantag och i deras test så hittar man en stor jämförelse mellan 10 olika kolgrillar. I testet så har både dyrare, men också billigare från lågprisbutiker som t.ex. Ö.B testats emot varandra.

Resultatet är väldigt tydligt kring vilka kolgrillar som är de bästa och varför man ska hålla sig borta från att köpa kolgrillar från lågprisbutikerna. Några av de kolgrillar som testades var testvinnaren Landmann Grillchef grilltunna, men sen också modeller som Landmann Black Pearl, Weber One-Touch, Capere, Nordic Season Montana, ÖoB Grillvagn med flera.

Båda modellerna från Landmann tog första och andra pris, där testvinnaren blev Landmann Grillchef grilltunna. Enligt testpersonerna på Smartson så är GrillChef perfekt för större bjudningar då den erbjuder en grillyta som de flesta nog eftersträvar. Även om man inte alltid använder den stora grillytan så vill man ändå ha möjligheten till att grilla till ett större sällskap. Landmann Grillchef tog hem 21 av 25 poäng. Smartson.

Hus & Hem

Redan 2012 så testade Hus & Hem ett stort antal olika kolgrillar där de bland annat testade Nordic Season Richmond, ÖoB Grillvagn Exklusiv , Capere 34-8327, Nordic Season Montana, Scandy Garden Klotgrill 57 Deluxe, Landmann Grill Chef grilltunna, Landmann Black Pearl 31342 och Weber One-Touch Premium special edition.

Även i deras test var det tydligt att de billigare kolgrillarna inte alls levererar något gott resultat och det är egentligen bara de dyrare modellerna som ger ett gott resultat. De dyraste modellerna är de bästa enligt deras test och det är också det som de flesta bäst i test av kolgrillar kommer fram till. Det går helt enkelt inte att fuska.

Bäst i test blev grilltunnan Landmann Grillchef som kammade hem 4 av 5 poäng. Det fanns dock andra alternativ som också fick 4 poäng i testet, vilket var Landmann Black Pearl 31342 och Weber One-Touch Premium special edition. Hus & Hem.

Norska TV2 testar klotgrillar

Norska TV2 har en hel del intressanta test kring grillar och har även testat gasolgrillar. I detta test så inriktar de sig på klassiska klotgrillar som finns på marknaden. Allt från billiga alternativ till lite dyrare modeller från t.ex. Weber.

Några av de klotgrillar som testades var Biltema klotgrill, Landmann och en klotgrill från Weber. Den som tar hem bäst i test är Weber Master Touch GBS som är den perfekta kolgrillen. En stor fördel med en klotgrill framför t.ex. en grilltunna är att värmen fördelas jämnare över hela grillytan.

Något som de flesta billiga klotgrillar har problem med är att det är svårt att få till så kallad indirekt grillning. Men med Webers GBS-system så är det verkligen enkelt och det är oftast indirekt tillagning som får det mest saftiga resultatet. Sen är det aldrig fel att avsluta grillningen direkt ovanför kolen för att få en fin grillyta. Norska TV2.