Kom-igång-guide – Torka din egen mat med svamptork
Älskar du också att plocka svamp och bär på hösten, men hinner inte äta upp dem medan de är färska? Då kan en svamptork eller en torkugn vara ett alternativ till att frysa svampen. En torkugn kallas ibland för dehydrator och är ett alternativ som dessutom koncentrerar smaken och håller svampen god länge.
Man kan också torka annat än svamp i en torkugn och möjligheterna är fler än vad många tror. Genom att torka olika sorters frukt och bär kan man skapa sitt eget nyttiga fredagsgodis som ett alternativ till chipspåsen eller smågodisskålen, men man har också ett perfekt tillbehör till ostbrickan eller förrätten.
Hur fungerar en torkugn?
En torkugn drar ut all eller den mesta vätskan ur råvarorna genom att låta varm luft cirkulera i ugnen. Jämfört med en varmluftsugn tar det betydligt kortare tid att torka mat i en torkugn, och den förbrukar också mindre energi. Genom att torkningen går fortare och blir jämnare i en torkugn, så bevaras både smak och näring i maten som torkas och resultatet blir att den torkade maten smakar godare och håller längre.
Många torkugnar har också en mer exakt termostat än en varmluftsugn, vilket gör att man kan ställa in temperaturen vid torkningen mer exakt för ett bättre resultat. Eftersom en torkugn inte håller så hög temperatur, blir maten aldrig bränd som den riskerar att bli om man använder en varmluftsugn eller en vanlig ugn.
Varför ska man torka sin mat?
Mat utan vatten får en mer koncentrerad smak, har kvar alla näringsämnen hos det råa livsmedlet, väger mindre och tar mindre plats. Det är dessutom ett bra sätt att bevara maten längre, om man inte vill frysa eller konservera på annat sätt.
Tänk på att förvara torkad mat i burkar med ett tätt lock för att undvika kondens som kan leda till mögel. Torkat kött har lite kortare hållbarhetstid än till exempel torkade grönsaker eller frukt, på grund av dess fettinnehåll.
Vad kan man torka i en torkugn?
Många som äter enligt raw food-modellen använder sig av en torkugn, då detta ger livsmedel med koncentrerad smak samtidigt som näringsämnena bevaras på ett sätt som inte är möjligt vid tillagning som kokning, grillning eller stekning. Dessutom förlänger man livslängden på livsmedlen, vilket gör att matsvinnet minskar.
Man kan torka i princip allt som innehåller vatten: frukt, grönsaker, kött och svamp är bara några exempel. Genom att torka svampen som plockas på hösten har man alltid smakrik svamp att tillsätta i såser, buljonger, soppor och grytor under hela vintern (eller till dess att svampen är slut…).
Torkad frukt är ett gott och nyttigt mellanmål eller snacks och passar också utmärkt att använda i müsli eller som ensam topping på frukostfilen eller yoghurten. Torkat kött är ett bra mellanmål som fungerar lika bra att tillsätta i en gryta som att ha med sig när man är ute i skog och mark. Tack vare att torkad mat väger mycket mindre, passar den bra att packa ner i ryggsäcken när man är ute och tältar eller vandrar.
För den som tränar och vill ha ett nyttigt mellanmål kan det vara ett alternativ att göra egna så kallade müslibars i torkugnen. Det är godare och betydligt billigare än att köpa dem i affären.
Olika livsmedel torkar bäst vid olika temperatur. Innan man torkar sina grönsaker eller sin frukt ska man tvätta, skala, kärna ur och förbereda maten ordentligt. Det är också bra att skicka eller dela maten tunt för ett bättre torkresultat.
Man kan också torka örter för att använda som krydda. Örter torkas på ungefär 30 grader i mellan 8 och 12 timmar. De kan sedan hällas upp i en snygg glasburk och användas precis som de torkade kryddorna man kan köpa i butiken.
Torktid och temperatur för frukt
Vill man att exempelvis frukt ska bli semi-torkad och behålla en lite segare kärna kan man till exempel välja lite tjockare skivor eller bitar. Vill man torka citrusfrukter, till exempel till julgodiset, blir dessa allra godast vid ungefär 50 grader i 12 timmar, medan svamp endast tar ungefär 4 timmar på samma temperatur.
Bananer – max 50°C ca. 5-6 timmar
Välj bananer som fortfarande är färska och inte övermogna då du vill ha lite konsistens i köttet. Skär upp bananen med ungefär 3 mm tjocka skivor.
Jordgubbar – max 50°C ca. 6-7 timmar
Välj ut färska jordgubbar som inte är övermogna. Skär jordgubbarna i 3 mm tjocka skivor och torka de tills de har en läderkonsistens.
Äpplen – max 50°C ca. 3-4 timmar
Skiva äpplena i 2 mm tjocka skivor och torka tills de får önskas konsistens.
Fisk och kött – Torktider och temperaturer
Kött och fisk torkas bäst på ungefär 70 grader, och tar 8–10 timmar att torka beroende på typ av kött och storlek på skivor eller bitar. Både fisk och kött är perfekt att ta med sig på vandringsäventyr då det inte väger speciellt mycket samt behåller sin näring.
Fisk (lax) – 70°C ca. 8 timmar
Det rekommenderas att frysa fisken först och sen tina den lite innan man steker på den. Du kan skära fisken i ca 2-3 mm tjocka skivor och sedan steka på den utan fett. Glöm inte bort rikligt med salt då fisk smakar bättre med salt.
Kött (nötkött) – 70°C ca. 8 timmar
Vi rekommenderar nötkött med låg fett halt då det torkar snabbare och härsknar inte lika snabbt. Även kött bör frysas först så det blir enklare att skära tunnare skivor. Bästa tjockleken är 1-2 mm men upp till 0,5 cm fungerar. Kött behöver däremot en trevlig marinad som bäst appliceras efter du har stekt köttet. Torka sedan köttet i torkugnen.
Torktider och temperatur för svamp
Svamp är troligtvis det enklaste att torka i en torkugn. Torkad svamp kan användas till så mycket så som t.ex. såser, soppor, wok, risotto, pasta, paj med mera.
Vanlig svamp – 45°C ca 4-6 timmar
Torktiden på svamp kan skilja sig lite beroende på om du skivar eller hackar den. För skivad svamp bör de torka 4-6 timmar medans hackad är 2-4 timmar. Var noga med att läsa på i svampboken om vilka som är lämpliga att torka direkt och vilka som bör kokas av.
Murklor – 40-50°C ca 4-6 timmar
Är man inte kunnig inom svamp bör man undvika torka murklor helt och hållet. Vissa murklor är mycket giftiga och bör hanteras på korrekt sätt.
Rotfrukter – Temperatur och tider
Rotfrukt kan torkas till goda chips om man skivar dem tunt och torkar dem i ungefär 7 timmar. De flesta frukter och grönsaker blir godast om man torkar dem runt 50 grader, medan svamp kan torkas på något mindre.
Rotfrukt – 50°C ca 7 timmar
Rotfrukter som du vill torka bör skalas först och sedan förvälls i kokande vatten. Vattnet bör också vara lite lättsaltat. Koka rotfrukten ungefär 3-4 minuter och skölj de sedan under kallt vatten. Skivorna bör torkas av innan de sedan hamnar i torkugnen.
Hur ska man välja torkugn?
När man ska köpa en torkugn är det bra att fundera över hur mycket, och vad, man tänker att man vill torka i den. Svampentusiasten som bär hem säckvis med svamp varje höst kanske behöver en lite större svamptork än den som vill torka lite jordgubbar och aprikoser att ha till frukost eller ostbrickan. Vill du ha tips på modeller kan du alltid läsa vår köpguide där vi jämför svamptorkar som är bäst i test.
Det kan vara värt att tänka på att olika torkugnar har olika jämnt torkresultat, där livsmedlen torkar olika snabbt inne i ugnen. En mindre torkugn för hushållsbruk är ofta rund och torkar maten nerifrån och upp.
Om man vill ha ett mer exakt resultat, där allt blir färdigt samtidigt, så gäller det att skaffa en torkugn med det som kallas horisontellt luftflöde, som ofta används till exempel i restaurangkök. Till skillnad från de runda modellerna, där den varma luften släpps in i botten av ugnen för att sedan cirkulera uppåt, har de mer professionella modellerna luftflöden från sidan i hela ugnen.
Vill man ha exakt koll på hur många grader torkugnen torkar i så ska man leta efter en torkugn där temperaturinställningen är mer exakt. Det kan till exempel vara användbart för den som vill äta raw food, då detta innebär att maten inte får bli varmare än 48 grader för att inte räknas som tillagad i vanlig mening.
För att torkugnen ska vara enkel och bekväm att använda kan det också vara värt att titta på hur enkel den är att rengöra mellan användningarna. En torkugn som är krånglig att rengöra blir troligen inte använd.