Bästa L-glutamin 2018

bästa glutamin

Glutamin är för bra för många saker, men framför allt är det extra effektivt för de som sysslar med tuffa anaerobiska träningspass/sportaktiviteter som kräver hög uthållighet. Glutamin har vi vanligtvis lagrat i kroppen som en form av energikälla, men under extrem stress i form av träning eller andra aktiviteter så kan vi få brist på denna aminosyra. Glutamin är framförallt viktigt för att hjälpa kroppen att återhämta/reparera sig, men också för att tillföra energi till hjärna och celler. Dessutom hjälper det kroppen av göra sig av med dåliga biprodukter som muskler producerar under och efter träning.

Glutamin har också blivit ett populärt hjälpmedel för att minska ens sötsug vid t.ex. diet eller under helt vanligt kost. Perfekt om du vill försöka gå ner i vikt genom att minska sötsakerna under hela veckan och under helgen.

Nu finns det en hel del L-glutamin produkter att välja mellan, men där finns egentligen inget som skiljer de åt. Glutamin som glutamin och därför har vi tagit extra stor hänsyn till priset, men också alla de kundrecensioner som finns tillgängligt hos butikerna. För att lista bästa glutamin har vi valt ut ett par alternativ som har ett lågt pris per portion och mängden l-glutamin, men som också har fått toppbetyg från befintliga användare.


Uppdaterad 2018


Core Glutamine – ✅ Bästa L-glutamin

core glutamin kosttillskott

ButikPris
319:-Besök
319:-Besök

Vår bäst i test vinnare blev Core Glutamine och en stor anledning till detta är så klart det låga priset, men också alla de fantastiska kundrecensioner som produkten har fått. Glutamin som glutamin, det finns egentligen inget mellanting så vilket glutamin som helst fungerar bra och därför fungerar Core Glutamin minst lika bra som de andra märkena på marknaden.

Glutamin i pulverform

Det bästa med Core Glutamin är dess pulverform och är också det som de flesta föredrar när de vill ta kosttillskottet innan sin träning. Varför inte passa på att blanda ner det i din proteinshake innan träningen?

Core Glutamin innehåller 100% rent glutamin och kräver inga andra substanser för att ge någon effekt på kroppen. Glutaminet är en aminosyra som har en väldigt central roll i kroppen för att påskynda återhämtning efter hård träning. Glutaminet hjälper också till att transportera kväve till musklerna när de används på ett krävande sätt.

Läser vi kommentarerna på produkten så ser vi att personer tar glutamin av flera olika anledningar. Några personer tar det för att öka kroppens förmåga att återhämta sig efter tunga träningspass, medans andra tar det för extra energi till hjärnan för att på så sätt bli lite klarare.

Andra tar det som ett sätt att stilla kroppens sötsug, vilket har visat sig vara väldigt effektivt för många personer som har problem med sötsaker och som också vill gå ner i vikt.

Specifikationer för bästa glutamin – Core Glutamine 1 kg

 • 2 x 500 gram 100% L-glutamin, vilket motsvarar 200 portioner.
 • En portion ger 5 gram L-glutamin.
 • Doseringsskopa ingår.
 • 1 portion på morgonen och en på kvällen. Under träningsdagar kan det intas ytterligare en portion före träningspasset.

Holistic Glutamin – Populärt märke

holistic glutamin

ButikPris
269:-Besök
269:-Besök
269:-Besök

Holistic Glutamin är kanske marknadens mest vanliga glutamin-kosttillskott på marknaden och är troligtvis det som många väljer att köpa på nätet. Holistic är också ett märke som de flesta känner igen, vilket får de flesta personer att känna sig tryggare med att köpa ett märke de känner igen.

Glutaminet från Holistic har fått topprecensioner från befintliga kunder och innehåller 100% rent glutamin.

Högkvalitativt glutamin

Glutamin är som sagt en av de 20 stycken aminosyror som ett protein är uppbyggt av och hör till den grupp som är hydrofila. Brist på glutamin i kroppen kan påverkar en väldigt negativt, men är inte speciellt vanligt så länge man inte tränar hårt regelbundet.

För de som har fått brist på glutamin får oftast problem med tarmsystemet, men även magen kan vara ett känt problem. För att bota många av dessa mag och tarmproblem så väljer många att inta extra glutamin för att på så sätt få en lugnare mage.

Studier har visat att personer som springer t.ex. maraton eller liknande tuffa utmaningar drar stora fördelar av att äta extra glutamin som kosttillskott. Detta är aktiviteter som är extremt immunförsvarsnedbrytande och då har studier visat att extra glutamin kan skydda extra mot infektioner.

Holistic Glutamin marknadsför sin produkt som ett bra kosttillskott efter träningen, men också för de som har problem med tarmen eller magen. Mängden L-glutamin per portion är något mindre än bäst i test vinnaren Core Glutamin, men detta styr du lite själv.

Specifikationer för Holistic Glutamin 400 gram

 • 1-3 tsk och 1-2 gånger per dag för normal dosering. Helst bör det intas med kall vätska, då värme bryter ned glutamin.
 • Innehåller 100% L-glutamin.
 • En portion innehåller 3 gram glutamin.

vanliga frågor om glutamin

Vanliga frågor om glutamin och dess effekter

Glutamin är speciellt populärt inom styrketräning och även andra sporter som kräver hård träning, speciellt de sporter som kräver uthållighet. En stor anledning till varför glutamin har blivit så populärt de senaste åren är för att vi svenskar allt mer utövar längre/hårdare träningspass. När vi aktiverar oss under längre perioder och framförallt hårda träningspass, så sjunker glutaminnivåerna i blodet ganska snabbt.

Men det finns också andra anledningar till varför glutamin kan vara bra att ta regelbundet och mer om detta kan du läsa om i vår korta guide om just glutamin. Vi har sökt upp de bästa och mest vanliga frågorna gällande glutamin och dess egenskaper. Förhoppningsvis så kan vi besvara de flesta frågor du kan tänkas ha gällande detta effektiva kosttillskott och varför vissa personer bör överväga regelbunden dos av L-glutamin.

Var är glutamin bra för?

När vi pratar om L-glutamin så finns där en mängd olika användningsområden och även om glutamin-kosttillskott är det bästa för de som tränar hårt, så finns där betydligt fler användningsområden.

Förutom träning så är glutamin-tillskott framförallt effektivt för terapeutisk behandling så som t.ex.:

 • Depression.
 • Motverkar schizofreni och senilitet.
 • Utmattning och trötthet.
 • Minnesrubbningar.
 • Minskning av sötsug och alkolol.
 • Benmärgstransplantation.
 • Hjälper läkning efter operationer, speciellt tarmoperationer.
 • Dålig lever.
 • ADHD.
 • Cellgiftsbehandling (metotrexat)
 • Strålbehandlingar.
 • Minskad risk för infektioner hos t.ex. atleter.

Det finns betydligt fler anledningar till varför du bör äta glutamin regelbundet, däremot rekommenderar vi att endast inta om du har någon form av bristsymptom eller som du utför någon form av anaerobiskt träningspass. Då glutamin är icke-essentiell så behöver oftast inte vanliga personer inta något extra av denna aminosyra, vanligtvis så har koppen inga problem med att producera denna aminosyra.

Utsätter du däremot kroppen för stress i form av träning, operationer, trauma eller liknande så kan det vara högst aktuellt med glutamin-kosttillskott. L-glutamin är speciellt effektivt för personer som håller på med uthållighetsträning på grund av att glutaminniåverna inte räcker till för längre/tuffare pass.

Glutaminet har som funktion att hjälpa eller stödja reparation av muskler och även hjälpa till för att påskynda musklernas återhämtning. Får du brist på glutamin så är risken stor att återhämtningen tar längre tid, vilket är direkt negativt om du tränar ofta. Glutaminet hjälper också till vid tillverkningen av glukos och dessutom så hjälper det kroppen att göra sig av med ammoniakrester som är en biprodukt av träning.

Glutaminet är helt enkelt en av kroppens viktigaste energikällor som underhåller både hjärna och kroppens celler. Dessutom är det en väldigt viktig energikälla för tarmen, vilket också är något som många får problem med när de får brist på glutamin.

I vilken typ av mat hittar man glutamin?

Glutamin är oftast inget man behöver inta extra av d.v.s. en icke-essentiell aminosyra, men det finns tillfällen då det kan krävas extra glutamin. Speciellt i stressiga situationer kan det behövas extra glutamin till kroppen, så som hård träning eller andra aktiviteter som pågår under längre perioder. Men också efter operationer eller om man har fått skador på kroppen så kan extra glutamin vara aktuellt.

I dessa livsmedel hittar du naturligt glutamin:

 • fisk
 • fågel
 • yoghurt
 • ägg
 • mjölk
 • ost
 • linser
 • bönor
 • vitkål
 • rödbeta
 • spenat
 • persilja

Kan glutamin minska ens sötsug?

Detta är faktiskt en ganska vanlig fråga gällande glutamin och sötsug. För många personer som har provat ta glutamin mot sötsug har känt av ett betydligt mindre sötsug efter ha intagit glutamin. Däremot så bör man inte svälja glutaminet direkt då det tar längre tid för bästa effekten, prova i stället lägga tabletten/pulver direkt under tungan. Vänta sedan några minuter och låt tungan absorbera glutaminet.

Efter 10 till 15 minuter så ska sötsuget ha minskat avsevärt, i alla fall enligt de som har testat. Glutamin kan bota ditt sockerberoende? kanske och det kan vara värt att testa om du verkligen har problem med att få bort ditt sötsug.

Anledningen till detta är för att hjärnan kan använda L-glutamin som en form av energikälla. Det är inte långt ifrån vad ketoner och glukos gör för kroppen. Det ska också vara en av de anledningar till varför vi är så sötsugna dagen efter vi har druckit för mycket alkohol. Efter att ha druckit större mängder alkohol så stannar glutamin-produktionen av helt eller delvis och därför blir vi extra sötsugna dagen efter.

Som om du har ett stort problem med sötsug så kan det vara värt att testa glutamin för att på så sätt sänka sötsuget eller förhoppningsvis bli av med det helt.

Dosering av glutamin per dag

Dosering av glutamin skiljer sig lite beroende på vilken effekt/behandling man är ute efter. Om du t.ex. ska ta glutamin för inflammation i tarmen så finns där rekommendationer för 1 – 40 gram per dag. Däremot rekommenderas det att börja lågt till en början och kanske är det värt att börja med 1 – 2 gram per portion och sedan inta det 3 gånger per dag. Sedan kan du stega upp med att öka 1 gram per portion.

Tittar vi på bäst i test vinnaren Core Glutamin så är det 5 gram glutamin två gånger per dag och kommer därför inte ens i närheten av maxdosen. Du bör dock följa de anvisningar som medföljer produkten gällande doseringsmängd.

Glutamin ska intas med kall dryck och inte varm, så som t.ex. helt vanligt vatten eller mjölk. Anledningen till detta är att varm dryck eller mat bryter ner glutaminet relativt snabbt.

Glutamin – biverkningar och toxicitet

Intas glutaminet endast oralt så ska det inte vara några problem med en dos upp till 30-40 gram per dag. Enligt flera experter så finns där inga allvarliga rapporterade biverkningar av att inta glutamin i större doser. Däremot kan vissa känna ett litet obehag i magen, gaser, uppblåsthet och även förstoppning vid högre doser.

Dessa biverkningar är oftast relaterade till personer som börjar med hög dosering på en gång. De flesta experter rekommenderar med en lägre dos till en början och sedan försiktigt stega upp doseringen med något gram per servering och gång.