Bästa liggunderlagen 2019 – Test av uppblåsbara liggunderlag

liggunderlag bäst i test - uppblåsbara modeller

Sovsäcken är kanske det viktigaste att ha med sig när du ska sova ute i naturen, men en bra sovsäck kan bara isolera till en viss gräns och därför behövs också ett bra liggunderlag. Ett liggunderlag räknas till det näst viktigaste då det isolerar från kylan i marken och sover du under bar himmel så slipper du även fukten i marken. Dessutom får du bättre kvalitativt sömn som är så viktigt med ett liggunderlag då det inte är så skönt att ligga direkt på backen.

De flesta av oss har nog provat de klassiska cellplast-liggunderlagen och även om de fungerar så är de ingen match för de nyare uppblåsbara liggunderlagen. Uppblåsbara liggunderlag är det som säljer bäst idag och det är för att de är betydligt bekvämare samt att de isolerar bättre.

Vi har gått igenom flera test av liggunderlag i jakten på de bästa liggunderlagen och vi har även tagit hänsyn till alla de kundrecensioner samt produktrecensioner som finns tillgängligt på nätet. I bäst i test lista nedan så hittar du endast uppblåsbara liggunderlag då det är denna typ som presterar bäst i testen.


Exped SynMat / DownMat 7 LW – Bäst i test

Exped SynMat 7 LW bäst i test

Exped SynMat 7 LW (syntetisk fyllning)

ButikPris
1496:-Besök
1643:-Besök
1643:-Besök
1643:-Besök

Exped DownMat 7LW (Gåsdun)

ButikPris
1946:-Besök
2042:-Besök
2042:-Besök
2042:-Besök
 • 8 av 10 för DownMat hos Backcountry Skiing Canada.
 • Bäst i test hos Norska Klikk för DownMat verisonen.
 • Bäst i test hos norska testsidan Test.no.
 • 4,3 av 5 för SynMat på Amazon efter 100 kundrecensioner.

Bäst i test vinnaren kommer från det kända Exped som är en väldigt känd tillverkare av olika friluftsprylar som t.ex. liggunderlag, sovsäckar, tält med mera. Deras fokus ligger på att tillverka lättviktsprylar för vandringar och äventyr för både nybörjare, men också till de lite mer vana användarna.

Vi har valt att sätta två liggunderlag d.v.s. SynMat och DownMat som bäst i test vinnare då det egentligen är samma liggunderlag. Den enda skillnaden är att SynMat använder syntetisk fyllning medans DownMat använder gåsdun som stoppning. DownMat har något bättre isoleringsförmåga då dun isolerar lite bättre och priset är också något högre, men annars är det samma liggunderlag.

Vilken av dessa två liggunderlag som passar dig bäst finns att läsa i vår korta guide för val av liggunderlag som du hittar längre ner på sidan.

Fantastisk komfort & isoleringsförmåga

Komfort och isoleringsförmågan i Exped SynMat / DownMat 7LW är oslagbart i jämförelse med ett vanligt cellplast-liggunderlag. Även i jämförelse med andra märken som också erbjuder uppblåsbara liggunderlag så kvalar Exped in som en av de bästa med flera modeller.

Exped Synmat 7 LW har ett R-värde på 4,9 som berättar hur bra isoleringsförmåga liggunderlaget har och även om det inte är det högsta på marknaden så är det väldigt bra. DownMat har ett något högre värde på 5,9. Uppblåsbara liggunderlag har nämligen den bästa isoleringsförmågan då vanlig luft räknas som den perfekta isolatorn.

Vill du veta mer om R-värdet så finns det en längre förklaring längre ner på sidan.

Synmat 7 LW har också en form syntetfyllning som är någon form av microfiber fleece och i kombination med vanlig luft så blir isoleringsförmågan toppklass. Exped DownMat fyllning i form av dun från gåsfåglar, vilket ger något bättre isoleringsförmåga.

Stoppningen sitter fast i undersidan/ovansidan av liggunderlagets insida så fyllningen kommer inte förflytta sig även under lång tids användning.

Liten packvolym

Tack vare att fyllningen i SynMat är tillverkat av ett syntetiskt material som microfiber fleece så tar liggunderlaget väldigt lite plats när den komprimeras ner i sin lilla påse. När liggunderlaget är nerpackat så är påsen endast 21 x 16 cm stor och väger 1,1 kg.

DownMat modellen med gåsdun tar lite extra utrymme och när DownMat är nedpackad så är packpåsen 27 x 14 cm. Vikten är den samma.

Bäst i test vinnaren Exped Synmat 7 LW har en inbyggd pump i madrassen för att underlätta uppblåsningen, men också för att undvika att det kommer in fuktig luft från ens lungor. Ett ganska vanligt misstag är att använda ens egna lungor för att blåsa upp dessa uppblåsbara liggunderlag och det är inte alls rekommenderat. Fukta kommer in och försämrar isoleringsförmågan, speciellt om det är minusgrader.

Specifikationer för bäst i test vinnarna Exped Synmat  och  DownMat 7 LW

 • R-värde på 4,9 för SynMat och 5,9 för DownMat.
 • Temperaturgräns på -17 grader för SynMat och -24°C för DownMat.
 • Vikt 1100 gram.
 • Storlek uppackad: 197 x 65 x 7 cm för båda.
 • Storlek nedpackad: 21 x 16 cm för SynMat  och 27 x 14 cm för DownMat.
 • Reparations kit ingår med manual för båda.

Therm-a-Rest NeoAir XTherm – ✅ Ultralätt

Therm-a-Rest NeoAir XTherm

ButikPris
2235:-Besök
2795:-Besök
 • 4,4 av 5 på Amazon efter 120 kundrecensioner.

Therm-a-Rest eller Thermarest är ett väldigt populärt märke som tillverkar högkvalitativa liggunderlag till både nybörjare, men också till avancerade bergsbestigare. Personen som startade Therm-a-Rest heter John Burroughs och är en person som själv tröttnade på att leta efter bra liggunderlag till sin äventyr. Därför startade han sitt egna märke under 70-talet för att ta fram liggunderlag som fungerar även till de lite tuffare äventyren.

Liggunderlag för alla 4 säsonger

Therm-a-Rest NeoAir XTherm är ett väldigt populärt liggunderlag som har en isoleringsförmåga i toppklass och kan användas under alla årstider på året. Liggunderlag som kan användas under alla årstider väger oftast över kilot för att kunna ge den bästa isoleringsförmågan, men Therm-a-Rest har löst detta på ett annat sätt.

De flesta tillverkare använder någon form av fyllning som t.ex. något syntetiskt material eller till och med dun i vissa fall. Men denna fyllning ökar på vikten en hel del även om det inte är speciellt mycket och i vissa fall så står 50% av vikten av endast fyllningen.

NeoAir XTherm liggunderlag från Therm-a-Rest har ingen fyllning så som bäst i test vinnaren har, utan har i stället ett lager ThermCapture-teknologi. Detta lager är ett reflekterande material som reflekterar tillbaka ens egna kroppsvärme och som skapar små luftfickor som sedan värms upp. På så sätt så behålls mycket av den värme som våra kroppar utsöndrar under sömnen.

Detta fantastiska reflekterande mellanlager är patenterat av Therm-a-Rest själva och kallas för ThermCapture TM.

Ultralätt uppblåsbart liggunderlag som klarar av kyla

Om du ska t.ex. bestiga något berg eller göra längre vandringar så är vikten ett av de största problemen när man packar sin utrustning. Vikten på detta fantastiska liggunderlag ligger endast på 430 gram och räknas definitivt till ett av de lättaste liggunderlagen på marknaden. Dessutom klarar det av alla fyra årstiderna.

Liggunderlaget NeoAir Xtherm tar inte heller speciellt mycket plats när det är nedpackat, faktum är att packpåsen är inte större än en vanlig 1 liters flaska d.v.s. 23 x 10 cm.

Specifikationer för ultralätta Therm-a-Rest NeoAir XTherm liggunderlag

 • R-värde 5,7 (isoleringsförmåga).
 • Vikt 430 gram.
 • Storlek uppackad: 183 x 51 x 6,3 cm.
 • Storlek nedpackad: 23 x 10 cm.
 • Reparations kit ingår med manual.
 • Kan användas på vinter, vår, sommar och höst d.v.s. alla säsonger.

Therm-a-Rest Trail Lite – Bästa budgetval

Therm-a-Rest Trail Lite Bästa budgetval

ButikPris
821:-Besök
958:-Besök
 • Toppbetyg från befintliga användare.

Bra uppblåsbara liggunderlag behöver inte kosta en förmögenhet och med ett K-värde över 3 så är detta ett liggunderlag som passar att användas nästan året runt. Modellen räknas som ett 3-säsongsliggunderlag d.v.s. vår, sommar och höst, men många experter är överens om att ett K-värde över 3 är godkänt även för temperaturer under nollan.

Slitstarkt och självuppblåsbart liggunderlag

Likt bäst i test vinnaren så är detta ett liggunderlag som använder fyllning och även luft för att få till bra isoleringsförmåga. Testvinnaren kräver dock att man använder den inbyggda pumpen för att pumpa upp liggunderlaget, men Therm-a-Rest Trail Lite gör detta helt själv.

Stoppningen / fyllningen är en form av perforerad uretanskum som ger riktigt låg vikt, men som också expanderar och drar in luft när det inte utsätts för tryck. Detta skum ger också väldigt bra isoleringsfördelar och det blir ganska smidigt att låta liggunderlaget blåsa upp sig själv.

Släng in liggunderlaget i tältet, gå sedan iväg och gör något annat under ett par minuter medans liggunderlaget drar in luft. Efter ett par minuter så har du ett färdigt liggunderlag och nu behöver du bara stänga ventilen så luften inte kan pressas ut när du ligger på det. Väldigt smidig funktion som de flesta personer föredrar.

Passar lika bra till campingen som vandringen

Liggunderlaget passar lika bra till den enkla campingen, men också vandring på grund av den låga vikten på 740 gram. Storleken på denna modell Therm-a-Rest Trail Lite Regular är 183 x 51 x 3,4 cm uppackad och nedpackad i sin påse så är den endast 28 x 15 cm.

Specifikationer för självuppblåsbara liggunderlaget Therm-a-Rest Trail Lite

 • K-värde på 3,4.
 • Vikt 740 gram.
 • Storlek uppackad: 183 x 51 x 3,4 cm.
 • Storlek nedpackad: 28 x 15 cm.
 • Kan användas på vår, sommar och höst. Ett K-värde över 3 ger en möjlighet till att använda liggunderlaget även om det är kallare än 0°C.

R-värdet på liggunderlag

Detta är en väldigt vanlig fråga kring liggunderlag och är ett värde som skrivs ut på forum utan att personer egentligen vet vad det handlar om. Lite förenklat så beskriver detta värde isoleringsförmågan på ett liggunderlag och ju högre siffra, desto bättre isoleringsegenskaper har liggunderlaget.

R-värdet är alltså en siffra för värmemotstånd och R:et står för resistance i detta sammanhang. Värmemotståndet mäts i kilowatt som kan ledas genom 1 m² material per timme när temperaturskillnaden är 1°C mellan de två ytorna.

Detta kanske liter lite komplicerat för många och det blir snabbt rörigt, men det man bör känna till är att R-värdet beskriver ett liggunderlags motståndskraft emot kyla. Värdet ligger oftast någonstans mellan 1,0 och 9,0 vanligtvis. Ju högre, desto bättre.

De flesta är överens om att R-värde på 3,0 och uppåt är tillräckligt för att användas även på vintern. Detta gäller dock normala vintertemperaturer som t.ex. -10°C eller liknande. Vill du däremot klara av temperaturer kring -20 till -30°C så hade vi valt betydligt högre R-värde och även sett till att man använder en väldigt välisolerad sovsäck.


Så väljer du rätt liggunderlag för ditt äventyr

Det finns ett enormt utbud av liggunderlag att välja mellan, allt från vanliga klassiska cellplast-liggunderlag, uppblåsbara / självuppblåsbara liggunderlag och även lättvikts luftmadrasser. Men vilka typ och modell är de bästa på marknaden egentligen?.

Vart ska du sova med ditt liggunderlag?

Enligt de flesta så är de uppblåsbara liggunderlagen de bästa vid de flesta tillfällen och ska du sova på vanlig mark när du är ute i naturen så är denna typ av liggunderlag de bästa. Uppblåsbara liggunderlag är också den typ av liggunderlag som isolerar bäst från kylan, då luft är en av de bästa ”isoleringsmaterialen”.

Ska du däremot sova på ställen där det kan finnas risk för att punktera liggunderlaget så bör du se dig efter ett cellplast-liggunderlag i stället. De är extremt slittåliga och kan fortfarande användas även om det skulle tillkomma en stor reva eller liknande.

För de allra flesta personer och även äventyr så passar ett uppblåsbart liggunderlag bäst i de flesta lägen. När man en gång har provat sova på ett liggunderlag med luft så är det väldigt svårt att gå tillbaka till att använda cellplast-varianten igen.

Fördelar och nackdelar med cellplast-liggunderlag

 • Fördel – Väldigt lätta.
 • Fördel – Väldigt slitstarka, kan användas även om där skulle bli en skada.
 • Fördel – Billiga modeller finns, men också lite dyrare för bättre isoleringsförmåga.
 • Nackdel – Tar relativt mycket plats.
 • Nackdel – Sämre komfort jämfört med uppblåsbara.
 • Nackdel – Sämre isoleringsförmåga rent generellt.

Fördelar och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

 • Fördel – Relativt lätta med vissa modeller.
 • Fördel – Fantastisk isoleringsförmåga.
 • Fördel – Överlägsen komfort ute i naturen.
 • Nackdel – Väger mer än cellplast.
 • Nackdel – Kostar oftast mer.
 • Nackdel – Klarar inte av alla typer av underlag som t.ex. klippor eller liknande.

Vid vissa tillfällen kan det också vara läge att kombinera två olika typer av liggunderlag t.ex. så kan du kombinera ett uppblåsbart med ett vanligt i cellplast-liggunderlag när det är riktigt kallt. Det skulle också fungerar bra om du vill använda det uppblåsbara för extra skydd emot vassa kanter eller dylikt.

Storleken på liggunderlag

Det bästa hade varit att välja ett liggunderlag som är längre en själv och gärna en bit större så man har möjlighet till att rulla runt under nätterna. Men vi lever inte i en perfekt värld så någonstans måste man välja en storlek som en form av kompromiss för vikt och packstorlek. Ju större liggunderlag, desto mera vikt blir det och även packstorleken påverkas.

Det du bör fundera kring är vilken sovposition du sover med i en normal säng och om du sover på sidan med böjda ben, så kallad fosterställning  så fungerar en lite kortare modell bra. Sover du normalt på mage eller rygg så kräver det en längd som är lika lång som dig själv.

Vilket K-värde bör du kolla efter?

Normala användare som gör enklare äventyr behöver oftast inte stirra sig blinda på K-värdet alldeles för mycket. De flesta experter är överens om att ett K-värde över 3,0 är fullt tillräckligt för att sova i -10°C och de flesta personer kommer nog aldrig sova kallare än så. Ska du däremot sova kallare än -10°C så rekommenderar vi ett högre K-värde och de bästa liggunderlagen har ett K-värde 6 eller högre.

Tjockleken spelar roll beroende på miljöer och klimat

Mycket riktigt så spelar miljön stor roll kring valet av liggunderlag och tjockleken på detta. Tjockleken på liggunderlaget spelar ganska så stor roll om det är ett väldigt hårt underlag som berg eller liknande områden där det är torrt.

Ska du däremot använda liggunderlaget i vanliga skogsmiljöer så erbjuder marken en ganska mjuk miljö där tjockleken inte är lika viktigt. Men klimatet spelar också roll och även vilken säsong det är där du ska campa. Är det mitt i vintern så vill du definitivt ha något tjockt som skyddar emot kylan, men också från den hårda tjälen i marken.

Slutord

Liggunderlag är enkelt det näst viktigaste när det kommer till att hålla temperaturen uppe under nätterna och även om du världens bästa sovsäck så räcker inte det. Liggunderlaget är minst lika viktigt som en bra sovsäck om du vill kunna få några fantastiska nätter ute på ditt äventyr.

Ett bra sätt för att känna av om ditt befintliga liggunderlag inte räckte till på förra resan är om du kan minnas att kroppsdelar som t.ex. axlar eller höfter var frusna. Om du har problem med att hålla uppe temperaturen på dessa ställen, så vet du säkert att det är dags att införskaffa ett nytt liggunderlag. Det är det allra vanligaste tecknet på att liggunderlaget inte isolerar tillräckligt och detta har inget med sovsäcken att göra.

Om man inte får sin viktiga sömn under äventyret så kan resan snabbt blir ett tråkigt minne i stället för det positiva minne vi alla jagar efter regelbundet.

Dålig sömn förstör friluftsliv.


Källor

Backcountry Skiing Canada.com

En relativt stor blogg/hemsida om skidåkning och äventyr i Kanada där de får testa friluftsprylar under ganska så tuffa förhållanden. De testar prylar men ger också ut årliga priser för de bästa prylarna inom sport och friluftsliv. Testpersonen som fick testa bäst i test vinnaren Exped DownMat 7 LW blev glatt överraskad över resultatet för liggunderlaget.

Exped DownMat 7 LW fick ett toppbetyg på 8 av 10 och kammade hem högsta poäng för den lilla packstorleken. Backcountryskiingcanada.com.

Norska Klikk

Norska Klikk har gjort ett väldigt stort test på över 10 olika liggunderlag och bäst i test vinnaren blev DownMat 7 LW. Några av de andra liggunderlag som testades var Mammut Comfort, Mammut Light Pump Mat Winter, Thermarest NeoAir All Season, Exped Synmat UL 7 M, Thermarest Prolite Plus L, Exped Sim Lite UL,Bergans Folding Mat, med flera andra.

Bäst i test blev alltså Exped DownMat 7 LW som kammade hem fullpott d.v.s. 6 av 6 tärningar. Klikk.no.

Test.no

Den norska testsidan Test.no är kända för sina stora test och i deras test av liggunderlag så hittar du säkert över 50 liggunderlag som har testats. Allt från populära Sea to Summit till bäst i test vinnaren Exped DownMat 7. Kommentaren kring DownMat 7 är att den erbjuder fantastisk komfort med isolering i toppklass, men att den väger ganska mycket då den väger in på strax över 1 kilo. Test.no.