liggunderlag bäst i test uppblåsbara modeller

Bästa liggunderlagen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Nu när både vår och sommaren 2023 närmar sig är det dags att planera årets äventyr och kolla över sin utrustning. Bra liggunderlag är utan tvekan en av utrustningens viktigaste delar för både bra sömn och isolering av den kyla som kan komma från marken.

De flesta av oss har nog testat klassiska cellplast-liggunderlag och även om de fungerar så är de ingen match för nyare uppblåsbara liggunderlag. Uppblåsbara liggunderlag är också det som säljer bäst idag då de ger betydligt högre sömnkomfort och är lättare att packa ner.

Nedanför hittar du liggunderlag som är bäst i test och som har vunnit utmärkelser i olika produktrecensioner. Förutom testade liggunderlag har vi även tagit hänsyn till vanliga kundrecensioner för att få en enhetlig bild över marknadens bästa liggunderlag. Glöm inte bort att läsa vår köpguide som tar upp information kring R-värde och olika sorters liggunderlag.

Therm-a-Rest NeoAir XTherm - Bäst i test

Bäst i test
Therm-a-Rest NeoAir XTherm bild
ButikPris
1518:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa ultralätt liggunderlag
 • Bästa 4-säsongs liggunderlaget enligt Cleverhiker
 • 4,6 av 5 stjärnor nä BackPackers testa Therm-a-rest liggunderlag 2019
 • 4,6 av 5 på Amazon efter över 800 kunder testat liggunderlaget

Therm-a-Rest är ett väldigt populärt märke som tillverkar högkvalitativa liggunderlag till både nybörjare och avancerade bergsbestigare. NeoAir XTherm från Therm-a-rest är en riktig storsäljare för mer avancerade äventyrare och som vunnit flertalet utmärkelser. I skrivandes stund har liggunderlaget ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor och har bland annat vunnit högsta betyg hos Outdoogearlab.

Liggunderlag för alla 4 säsonger

Personen som startade Therm-a-Rest heter John Burroughs och är en person som själv tröttnade på att leta efter bra liggunderlag till sin äventyr. Därför startade han sitt egna märke under 70-talet för att ta fram liggunderlag som fungerar även till de lite tuffare äventyren.

Therm-a-Rest NeoAir XTherm är ett väldigt populärt liggunderlag som har en isoleringsförmåga i toppklass och kan användas under alla årstider på året. Liggunderlag som kan användas under alla årstider väger oftast över kilot för att kunna ge den bästa isoleringsförmågan, men Therm-a-Rest har löst detta på ett annat sätt.

De flesta tillverkare använder någon form av fyllning som t.ex. något syntetiskt material eller till och med dun i vissa fall. Men denna fyllning ökar på vikten en hel del även om det inte är speciellt mycket och i vissa fall så står 50% av vikten av endast fyllningen.

NeoAir XTherm liggunderlag från Therm-a-Rest har ingen fyllning, utan har i stället ett lager ThermCapture-teknologi. Detta lager är ett reflekterande material som reflekterar tillbaka ens egna kroppsvärme och som skapar små luftfickor som sedan värms upp. På så sätt så behålls mycket av den värme som våra kroppar utsöndrar under sömnen. Detta fantastiska reflekterande mellanlager är patenterat av Therm-a-Rest själva och kallas för ThermCapture TM.

Om du ska t.ex. bestiga något berg eller göra längre vandringar så är vikten ett av de största problemen när man packar sin utrustning. Vikten på detta fantastiska liggunderlag ligger endast på 430 gram och räknas definitivt till ett av de lättaste liggunderlagen på marknaden. Dessutom klarar det av alla fyra årstiderna.

Liggunderlaget NeoAir Xtherm tar inte heller speciellt mycket packvolym när det är nedpackat, faktum är att packpåsen är inte större än en vanlig 1 liters flaska d.v.s. 23 x 10 cm.

Vem bör köpa testvinnaren Therm-a-Rest NeoAir XTherm?

Detta är kanske inte ett liggunderlag för de som bara vill ut och campa någon natt vid sjön. Modellen inriktar sig till personer som behöver ett ultralätt liggunderlag för t.ex. fjällvandring och som klarar av extrema förhållanden. Vill du kunna ge dig ut under vinter eller tidig vår på fjället är detta liggunderlag ett utmärkt val.

Detsamma gäller för dig som ofta har svårt att hålla värmen under natten och som behöver något varmare än traditionella liggunderlag. Baserat på egenskaper, funktioner och testresultat vinner modellen vår utmärkelse bäst i test.

 • Skäl att köpa
 • R-värde 5,7 (isoleringsförmåga)
 • Vikt 430 gram
 • Storlek uppackad: 183 x 51 x 6,3 cm
 • Storlek nedpackad: 23 x 10 cm
 • Reparations kit ingår med manual
 • Kan användas på vinter, vår, sommar och höst d.v.s. alla säsonger
 • Skäl att inte köpa
 • Relativt dyrt men värdefull för personer som söker efter något varmt och ultralätt

Sea to Summit Ether Light XT - Bästa komfort

Bästa valet
Sea to Summit Ether Light XT bild Sea to Summit Ether Light XT bild Sea to Summit Ether Light XT bild
ButikPris
2301:-Besök
2395:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa liggunderlaget 2021
 • 4 av 5 poäng när T3 testa modellen 2022
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA efter 220 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Ether Light XT från kända Sea to Summit har snabbt blivit en av marknadens mest populära liggunderlag för de som föredrar komfort. Modellen har bland annat testats av T3 och Outdoorgearlab där den fick närmast toppbetyg. Även vanliga konsumenter rankar liggunderlaget som något av det bästa på marknaden för sitt pris och egenskaper.

En lite tjockare liggunderlag som är uppblåsbart

Varje gång vi tittar på liggunderlag från Sea to Summit så förväntar vi oss bara det bästa. Även om Ether Light XT inte är det bästa liggunderlaget på marknaden gällande värmeisolering så har modellen några väldigt bra egenskaper. Förutom en ultralätt vikt på endast 490 gram så tar liggunderlaget väldigt lite plats i ryggsäcken med en packstorlek på endast 24 x 12 cm.

Med ett R-värde på 3,2 så lämpar modellen sig bäst som ett 3-säsongs liggunderlag. D.v.s. vår, sommar och tidig höst. Vill du däremot kunna vandra eller backpacka tidigare på säsongen är bäst i test vinnaren Therm-a-rest NeoAir XTherm ett bättre val.

Men det finns också andra egenskaper som utmärker Ether Light XT. Likt Sea to Summits Comfort Plus har detta liggunderlag stort fokus på komfort. Det har ingen betydelse om du väger 80 eller 90 kg, du kommer inte sova på marken med Ether Light XT. Den extra tjockleken på 10 cm gör att vem som helst kan sova mjukt trots att marken är ojämn. Vilket är ett problem hos många uppblåsbara liggunderlag.

Sea to Summit Ether Light XT är ett uppblåsbart liggunderlag som använder en medföljande pumpsäck. I och med extra tjockleken på liggunderlaget är det skönt att kunna avlasta lungorna. I stället för att blåsa direkt i madrassen blåser man i pumpsäcken som avsevärt minskar arbetet. Dessutom minimerars mängden fukt som kommer från utandningsluften.

En annan liten sak vi gillar är Sea to Summit kuddsystem. Liggunderlaget har ett system för att fästa kudden så att den inte får för sig att vandra runt på natten. Kudden medföljer tyvärr inte men finns att köpa så som t.ex. Sea to Summit Aeros kudden.

Vem bör köpa Sea to Summit Ether Light XT?

Ether Light XT är utan tvekan ett prisvärt liggunderlag där både vikt och packstorlek ligger i fokus. Perfekt till längre vandringar eller för de personer som uppskattar bästa sovkomfort.

Modellen är kanske inte lika imponerande som testvinnaren NeoAir XTherm när det gäller sin värmeisolering. Men tillbringar du din tid utomhus under vår, sommar och tidig höst räcker denna modell mer än väl.

Är du på jakt efter ett prisvärt liggunderlag med hög komfort och låg vikt är Ether Light XT ett utmärkt val. Modellen vinner också vår utmärkelse bästa komfort.

 • Skäl att köpa
 • Extra tjockt uppblåsbart liggunderlag (10 cm)
 • Kan snabbt blåsas upp med medföljande pumppåsen
 • Multi-funktion ventil som snabbt släpper ut luften
 • Sea to Summit PillowLock-system
 • R-värde 3,2, 3-säsongs liggunderlag
 • Låg vikt på 490 gram
 • Storlek 183 x 55 x 10 cm
 • Packstorlek 12 x 24 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Therm-a-Rest ProLite Apex - Lätt självuppblåsande liggunderlag

Särskilt rekommenderad
Therm-a-Rest ProLite Apex bild Therm-a-Rest ProLite Apex bild Therm-a-Rest ProLite Apex bild
ButikPris
1857:-Besök
1976:-Besök
2025:-Besök
 • 4,7 av 5 på Amazon USA efter över 200 kunder testat liggunderlag
 • 89% när OutdoorGuru testa Therm-a-Rest ProLite Apex 2019
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter
 • Särskilt rekommenderad TreeLineBackpacker

Många som har testat liggunderlaget från Therm-a-Rest är väldigt nöjda med allt från komfort till den låga vikten. Bara på amerikanska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter över 200 recensioner. 

Lätt självuppblåsande liggunderlag för nybörjare och rutnerade äventyrare

Therm-a-Rest ProLite Apex har flera väldigt bra egenskaper som vi och många andra gillar. För det första så är liggunderlaget självuppblåsbart med en insida av skum som också ger en stabilare känsla. Stabilitet är oftast ett problem när det gäller uppblåsbara madrasser. Läser vi kundrecensioner så är den självuppblåsbara-funktionen inte 100%. Modellen blåser upp sig till ungefär 90% men sedan behöver du fylla på resten med 5-7 blås för att få rätt tryck.

Det som gör liggunderlaget lite unikt är den så kallade StrataCore-konstruktionen där lager av skum är inbäddat mellan omväxlande utrymmesstruktur. På så sätt kan liggunderlaget ge det bästa värme-till-vikt-förhållandet för självuppblåsande liggunderlag. Med ett relativt högt R-värde på 3,8 så lämpar sig modellen till säsonger så som vår, sommar och höst. Det är också tillräckligt högt för att klara av tidig vinter med temperaturer ner till -10ºC.

När det gäller komfort så är den toppklass. Vi läser om flera användare som ligger på sidan utan problem med att axlar eller höfter nuddar marken. Tjockleken på 5 cm är alltså mer än tillräckligt för flera nätters sömn ute i naturen. När det gäller reglering av hårdhet så justeras detta enkelt genom ventilerna.

Vem bör köpa Therm-a-Rest ProLite Apex? Är du på jakt efter ett självuppblåsbart liggunderlag med relativt låg vikt så är denna modell definitivt en rekommendation. Det är inte det lättaste liggunderlaget på marknaden men med en vikt på 0,62 kg så utmanar liggunderlaget flera andra testade modeller. Lämpar sig till allt från långa vandringar till vanlig camping.

 • Skäl att köpa
 • R-värde på 3,8. Vår, sommar, höst och tidig vinter ner till -10ºC
 • Självuppblåsande liggunderlag med skumfyllning
 • Bra materialval som inte låter när man vänder sig på liggunderlaget
 • Låg vikt på 620 gram
 • Längd x bredd: 183 x 51 cm
 • Packmått: 33 x 18 cm
 • Komfortabel tjocklek på 5 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Therm-a-Rest Z-Lite SOL - Bästa cellplast

Bästa valet
Therm-a-Rest Z-Lite SOL bild
ButikPris
690:-Besök
731:-Besök
736:-Besök
 • 4,6 av 5 på amerikanska Amazon efter 2 500 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som har testat liggunderlaget

Är du på jakt efter ett klassiskt liggunderlag? Då ska du spana in Therm-a-Rest Z Lite som är ett lätt liggunderlag med slutna celler. Modellen är kundfavorit på den amerikanska marknadsplatsen Amazon där den har ett samlat betyg på 4,6 av 5 efter hela 1 000 kundomdömen.

Billigt, kompakt och lätt liggunderlag med bra egenskaper

Therm-a-Rest Z-Lite passar bäst till dig som är ute efter något med låg vikt och kompakt men som samtidigt ger bättre komfort än traditionella liggunderlag med cellplast. Liggunderlaget har nämligen så kallade slutna celler och detta ger också bättre isolering vilket syns på r-värdet som ligger på 2,6. Enligt tillverkaren så klarar liggunderlaget av vår, sommar och höst.

Men Therm-a-Rest Z-Lite SOL har också flera andra smarta egenskaper. Skumgummit är t.ex. tillverkat i ett nytt material som är mjukare på toppen men hårdare i bottnen för bättre hållbarhet. En annan väldigt smart funktion är det aluminiserade lagret på ovandelen som reflekterar tillbaka värmen för den som ligger på liggunderlaget. 20% Förbättring jämfört med tidigare versioner.

Det bästa med liggunderlaget är trots allt den låga vikten på 410 gram och den mindre packvolymen på 51 x 13 x 14 cm. Vad vi vet så är detta en av marknadens mest kompakta alternativ med slutna celler. Om du är på jakt efter ett liggunderlag av cellplast så är detta utan tvekan ett av de bästa liggunderlagen just nu.

Sett till pris, prestanda, egenskaper så får Therm-a-Rest Z-lite vår utmärkelse bästa liggunderlag med cellplast. Perfekt till backpacking, vandring, camping eller liknande äventyr. 

 • Skäl att köpa
 • Bästa cellplast/skum liggunderlag
 • R-värde på 2.6
 • Låg vikt på 410 gram med en tjocklek på 2 cm
 • Storlek 183 x 51 cm, packvolym 51 x 13 x 14 cm
 • Aluminiumöverdrag på ovandelen för bättre värmehållning, 20% bättre än tidigare modeller
 • Madrassmaterialet har en mjuk ovandel och hårdare på undersidan för bättre hållbarhet
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Therm-a-Rest Trail Lite - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Therm-a-Rest Trail Lite bild
ButikPris
1085:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor efter att över 200 personer testat liggunderlaget på Amazon USA

Bra uppblåsbara liggunderlag behöver inte kosta en förmögenhet och med ett K-värde över 3 så är detta ett liggunderlag som passar att användas nästan året runt. Modellen räknas som ett 3-säsongsliggunderlag d.v.s. vår, sommar och höst, men många experter är överens om att ett K-värde över 3 är godkänt även för temperaturer under nollan.

Slitstarkt och självuppblåsbart liggunderlag

Likt bäst i test vinnaren så är detta ett liggunderlag som använder fyllning och även luft för att få till bra isoleringsförmåga. Testvinnaren kräver dock att man använder den inbyggda pumpen för att pumpa upp liggunderlaget, men Therm-a-Rest Trail Lite gör detta helt själv. D.v.s. ett sälvuppblåsande liggunderlag.

Stoppningen / fyllningen är en form av perforerad uretanskum som ger riktigt låg vikt, men som också expanderar och drar in luft när det inte utsätts för tryck. Detta skum ger också väldigt bra isoleringsfördelar och det blir ganska smidigt att låta liggunderlaget blåsa upp sig själv.

Släng in liggunderlaget i tältet, gå sedan iväg och gör något annat under ett par minuter medans liggunderlaget drar in luft. Efter ett par minuter så har du ett färdigt liggunderlag och nu behöver du bara stänga ventilen så luften inte kan pressas ut när du ligger på det. Väldigt smidig funktion som de flesta personer föredrar.

Passar lika bra till campingen som vandringen

Liggunderlaget passar lika bra till den enkla campingen, men också vandring på grund av den låga vikten på 740 gram. Storleken på denna modell Therm-a-Rest Trail Lite Regular är 183 x 51 x 3,4 cm uppackad och nedpackad i sin påse så är den endast 28 x 15 cm.

Specifikationer för självuppblåsbara liggunderlaget Therm-a-Rest Trail Lite

 • Skäl att köpa
 • K-värde på 3,4
 • Vikt 740 gram
 • Storlek uppackad: 183 x 51 x 3,4 cm
 • Storlek nedpackad: 28 x 15 cm
 • Kan användas på vår, sommar och höst. Ett K-värde över 3 ger en möjlighet till att använda liggunderlaget även om det är kallare än 0°C
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Sea to Summit Comfort Plus Insulated - Bra komfort

Särskilt rekommenderad
Sea to Summit Comfort Plus Insulated bild
ButikPris
2295:-Besök
2374:-Besök
2474:-Besök
 • 4,7 av 5 på amerikanska Amazon efter 30 kundomdömen
 • Toppbetyg på nätet från användare som testat liggunderlaget
 • Särskilt utvald i Outdoorgearlabs test av liggunderlag

Sea to Summit liggunderlag är utan tvekan en av marknadens mest populära modeller och Comfort Plus Insulated är inget undantag. Modellen har bland annat fått toppbetyg i produktrecensioner och även oberoende test så som t.ex. Outdoorgearlab.

Bästa liggunderlag för extra bra komfort

Hittar du inget liggunderlag som är tillräckligt skönt? Då ska du definitivt spana in Sea to Summits Comfort Plus Insulated liggunderlaget. Vart vi än läser på nätet så är testpanelen förvånade över den komfort som liggunderlaget erbjuder. Men vad beror det på egentligen?

Liggunderlaget från Sea to Summit har en ganska unik lösning med dubbla lager d.v.s. madrassen har två separata avdelningar för luften. Helt enkelt två liggunderlag i ett. Du skulle t.ex. kunna fylla underdelen relativt hård medans ovandelen får lite mindre luft för att passa dig personligen.

Med dubbla luftfickor så innebär det också att om ena lagret skulle börja läck så slipper du vakna upp på morgonen och ha ont i hela kroppen.

Förutom de två oberoende luftlagrena så är liggunderlaget utrustad med ett material som reflekterar din kroppsvärme för bättre värmebehållning. När vi tittar på r-vädret så är det på 4,0 vilket är relativt högt för den här typen av liggunderlag. Perfekt för dig som vill ha något som fungerar under vår, sommar och höst.

Den goda komforten kostar lite extra i form av högre vikt vilket hamnar på 845 gram. Men det kan det vara värt om komforten är det viktigaste. Det enda negativa vi har att säga om modellen är det höga priset.

 • Skäl att köpa
 • Bästa liggunderlag för komfort
 • Dubbla luftlager för ökad komfort, justeringsmöjligheter, isolering med mera
 • Exkin Platinum lager som reflekterar kroppsvärme
 • R-värde på 4,0
 • Vikt 845 gram
 • Storlek 183 x 55 x 6,3 cm
 • Packvolym 12 x 23 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thermarest Ridgerest - Bra budgetval

Thermarest Ridgerest bild
ButikPris
345:-Besök
373:-Besök
388:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 1500 kunder testat liggunderlaget

Therm-a-rest klassiska Ridgerest är ett utmärkt liggunderlag för den som bara behöver ett enkelt och billigt liggunderlag. Modellen har fått ett väldigt bra betyg från vanliga kunder och bara på Amazon USA har liggunderlaget ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor.

Ett billigt liggunderlag som kommer hålla många år

Vill du få bästa komfort så är ett uppblåsbart liggunderlag det bästa valet men ibland räcker det med ett enkelt och billigt liggunderlag. Therm-a-rest Ridgerest Classic är ett väldigt pålitligt liggunderlag som inte är känsligt för yttre påverkan och kan därför närmast beskrivas som oförstörbart.

Med en vikt på endast 400 gram så måste liggunderlaget ändå anses vara lätt men kanske inte det lättaste på marknaden. Men sett till pris, vikt, isolering och komfort så är detta ett utmärkt val för många som vill ha ett enkelt liggunderlag för korta äventyr. 

En direkt uppgradering på Therm-a-Rest Ridgerest är annars Therm-a-Rest Z-Lite som vann vårt val av bästa cellplast liggunderlag. Med Ridgerest får du ett R-värde på 2 medans på Z-Lite så är detta värde 2,6. 

Något annat som skiljer de två modellerna är också hur de packas. Med Ridgerest så rullar du ihop liggunderlaget med en packstorlek på 20 x 8 cm. Med Z-Lite så viker du i stället ihop liggunderlaget med en packstorlek på 51 x 13 x 14 cm.

Så båda liggunderlag från Therm-a-rest har sina fördelar och nackdelar. Men för många som ska ut på enklare äventyr så räcker det med Therm-a-rest Ridgerest och då är detta ett billigt alternativ som inte är känsligt för yttre påverkan.

 • Skäl att köpa
 • Bra cellplast liggunderlag som fått väldigt bra kundrecensioner
 • R-värde på 2,0
 • Vikt 400 gram
 • Packstorlek 20 x 8 cm
 • Tjocklek 1,5 cm
 • Yttermått (Regular) 183 x 51 cm
 • Billigt och smidigt liggunderlag som inte är känsligt för yttre påverkan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa liggunderlag för äventyret

köpguide så väljer du det bästa liggunderlaget

Det finns ett enormt utbud av liggunderlag att välja mellan, allt från vanliga klassiska cellplast-liggunderlag till modeller som självuppblåsande. Liggunderlag är utan tvekan något av det viktigaste när det kommer till att både hålla temperatur och sova gott. Liggunderlag och sovsäck är två av de viktigaste sakerna på din packlista om du ska spenderar natten utomhus. Även om du har världens bästa sovsäck så räcker inte det. Liggunderlaget är minst lika viktigt som en bra sovsäck om du vill kunna få fantastiska nätter ute på äventyret. Ju längre äventyr, desto viktigare. Dålig sömn förstör friluftsliv.

Ett bra sätt för att känna av om ditt befintliga liggunderlag inte räckte till på förra resan är om du kan minnas att kroppsdelar som t.ex. axlar eller höfter var frusna. Om du har problem med att hålla uppe temperaturen på dessa ställen så vet du säkert att det är dags att införskaffa ett nytt liggunderlag. Det är det allra vanligaste tecknet på att liggunderlaget inte isolerar tillräckligt och detta har inget med sovsäcken att göra.

Men vilken typ liggunderlag är bäst för dina äventyr egentligen?

Vi kommer i den här korta köpguiden att försöka guida dig till hur du ska tänka kring valet av det bästa liggunderlaget för dina egna äventyr. Ska du t.ex. bara ut och tälta lite enkelt i naturen på våren så finns det ingen anledning att investera i ett liggunderlag för 30 minusgrader.

R-värde på liggunderlag

r-värde isoleringsförmågaDetta är en väldigt vanlig fråga kring liggunderlag och är ett värde som skrivs ut på forum utan att personer egentligen vet vad det handlar om. Lite förenklat så beskriver detta värde isoleringsförmågan på ett liggunderlag och ju högre siffra, desto bättre isoleringsegenskaper har liggunderlaget.

R-värdet är alltså en siffra för värmemotstånd och R:et står för ”resistance” i detta sammanhang. Värmemotståndet mäts i kilowatt som kan ledas genom 1 m² material per timme när temperaturskillnaden är 1°C mellan de två ytorna.

Detta kanske låter lite komplicerat för många och det blir snabbt rörigt, men det man bör känna till är att R-värdet beskriver ett liggunderlags motståndskraft emot kyla. Värdet ligger oftast någonstans mellan 1,0 och 9,0 vanligtvis. Ju högre, desto bättre.

De flesta är överens om att R-värde på 3,0 och uppåt är tillräckligt för att användas även på vintern. Detta gäller dock normala vintertemperaturer som t.ex. -10°C eller liknande. Vill du däremot klara av temperaturer kring -20 till -30°C så hade vi valt betydligt högre R-värde och även sett till att man använder en väldigt välisolerad sovsäck.

Är du en frusen person så kan ett högre R-värde också vara rekommenderat. Dålig sömn på äventyret är något som snabbt kan förstöra upplevelsen.

Olika typer av liggunderlag – Vad passar dig bäst?

När det gäller olika typer av liggunderlag så finns det generellt tre olika sorter, vilket är cellplast, uppblåsbara och självuppblåsbara. Alla modeller har sina för- och nackdelar.

Cellplast / Skumgummi

cellplast liggunderlagNär någon pratar om liggunderlag så tänker de allra flesta tillbaka till de gamla klassiska cellplats-liggunderlagen. De kan kanske tyckas vara gamla och opraktiska men de är fortfarande aktuella vid vissa tillfällen.

Cellplastliggunderlag håller betydligt bättre och är inte lika känsliga när det gäller yttre påverkan i form av vassa kanter eller gnistor från brasan. De kan även bäras på utsidan av ryggsäcken utan att du behöver vara rädd för att liggunderlaget blir skadat. Cellplastliggunderlag är också oftast väldigt billiga och lätta.

Liggunderlag av cellplast kan också kombineras med ett uppblåsbart alternativ för att förbättra isoleringsförmågan när det är kallt. Det kan också fungera som ett skydd under det uppblåsbara liggunderlaget. Största nackdelarna med cellplast är däremot sämre komfort och den otympliga storleken.

Uppblåsbara och självuppblåsande liggunderlag

självuppblåsbara liggunderlagVanliga uppblåsbara liggunderlag ger troligtvis den bästa och mest bekväma komforten bland alla liggunderlag. Ett bra liggunderlag av denna sort har också en betydligt bättre isoleringsförmåga jämfört med t.ex. en i cellplast/skumgummi.

När det gäller vikt och packvolym så varierar det något mellan ett själv- och uppblåsbart liggunderlag. Men oftast tar ett uppblåsbart liggunderlag mer packvolym och väger också lite mer. Men det varierar från märke till modell. Men jämfört med cellplastliggunderlag så är packvolymen betydligt mindre.

Med uppblåsbara liggunderlag kan du lite själv styra över hur fast du vill ha den genom att släppa in/ut luft. Fördelen med självuppblåsbara alternativ är att du kan packa upp och göra annat medans liggunderlaget fylls med luft. Det är oftast en bra idé att plocka fram detta liggunderlag en tid innan läggdags så det fylls ordentligt. Innehållet i en självuppblåsbart liggunderlag har en form av skumvaddering som fungerar ungefär som en svamp.

Den största nackdelen med denna typ av liggunderlag är ju så klart risken för punktering och oftast medföljer där ett reperationskit som du alltid ska ha med dig på äventyret. Då dessa liggunderlag är så känsliga så bör du också bära liggunderlaget nedstoppad i din ryggsäck så inga taggar eller liknande kan punktera liggunderlaget under färden.

Liggunderlagets vikt kan ha stor betydelse

vilken vikt för liggunderlagFör den som ska ge sig ut på längre vandringar som på t.ex. fjället så kan vikten spela stor roll. Vid längre vandringar så är den totala packvikten väldigt avgörande och då är kanske inte t.ex. bäst i test vinnaren Exped SynMat 1100 gram det bästa alternativet längre. Då är kanske lättvikts-liggunderlaget Therm-a-Rest NeoAir XTherm ett bättre alternativ med sina 430 gram.

Ska du t.ex. vandra kortare sträckor eller paddla kajak så är inte vikten lika viktig längre och då kan du istället välja ett liggunderlag med bättre komfort. Komfort och vikt går nämligen lite hand i hand. Ska du inte bära din packning överhuvudtaget så kan faktiskt traditionella luftmadrasser som är tjocka och sköna vara ett bättre alternativ.

Så innan du väljer ett liggunderlag för dina äventyr så bör du funderar över vad du är beredd att bära med dig i packningen.

Vart du ska sova med ditt liggunderlag kan ha betydelse

liggunderlag områden kan ha betydelseEnligt de flesta experter så är uppblåsbara liggunderlag de bästa vid de flesta tillfällen och ska du sova på vanlig mark när du är ute i naturen så är denna typ av liggunderlag oftast det bästa alternativet. Uppblåsbara liggunderlag är också den typ av liggunderlag som isolerar bäst från kyla som kommer från marken och ger också bäst komfort. Luft är faktiskt en av de bästa ”isoleringsmaterialen”.

Ska du däremot sova på ställen där det kan finnas risk för att punktering av själva liggunderlaget så bör du se dig efter ett cellplast-liggunderlag istället. De är extremt slittåliga och kan fortfarande användas även om det skulle tillkomma en stor reva eller liknande.

För de allra flesta personer och äventyr så passar ett uppblåsbart liggunderlag bäst i de flesta situationer. När man en gång har provat sova på ett liggunderlag med luft så är det väldigt svårt att gå tillbaka till att använda cellplast-varianten.

Fördelar och nackdelar med cellplast-liggunderlag

 • Fördel – Väldigt lätta
 • Fördel – Väldigt slitstarka, kan användas även om där skulle bli en skada
 • Fördel – Billiga modeller finns, men också lite dyrare för bättre isoleringsförmåga
 • Nackdel – Tar relativt mycket plats
 • Nackdel – Sämre komfort jämfört med uppblåsbara
 • Nackdel – Sämre isoleringsförmåga rent generellt

Fördelar och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

 • Fördel – Relativt lätta med vissa modeller
 • Fördel – Fantastisk isoleringsförmåga
 • Fördel – Överlägsen komfort ute i naturen
 • Nackdel – Väger mer än cellplast
 • Nackdel – Kostar oftast mer
 • Nackdel – Klarar inte av alla typer av underlag som t.ex. klippor eller liknande

Vid vissa tillfällen kan det också vara läge att kombinera två olika typer av liggunderlag t.ex. så kan du kombinera ett uppblåsbart med ett vanligt i cellplast-liggunderlag när det är riktigt kallt. Det skulle också fungerar bra om du vill använda det uppblåsbara för extra skydd emot vassa kanter eller dylikt.

Storlek och tjocklek på liggunderlag

storlek och tjocklek liggunderlagDet bästa hade varit att välja ett liggunderlag som är längre en själv och gärna en bit större så man har möjlighet till att rulla runt under nätterna. Men vi lever inte i en perfekt värld så någonstans måste man välja en storlek som passar i både vikt och packstorlek. Ju större liggunderlag, desto mera vikt blir det och även packstorleken påverkas.

Det du bör fundera kring är vilken sovposition du sover med i en normal säng och om du sover på sidan med böjda ben, så kallad fosterställning  så fungerar en lite kortare modell bra. Sover du normalt på mage eller rygg så kräver det en längd som är lika lång som dig själv.

Vilken miljö du ska vistas i kan också spela stor roll kring val av liggunderlag. Tjockleken på liggunderlaget spelar ganska så stor roll om det är ett väldigt hårt underlag som berg eller liknande områden.

Ska du däremot använda liggunderlaget i vanliga skogsmiljöer så erbjuder marken en ganska mjuk miljö där tjockleken inte är lika viktigt. Men klimatet spelar också roll och även vilken säsong det är där du ska övernatta. Är det mitt i vintern så vill du definitivt ha något tjockt som skyddar emot kyla, men också från den hårda tjälen i marken.


FAQ – Vanliga frågor om liggunderlag

 1. Mitt uppblåsbara liggunderlag läcker - går det att laga?
 2. Hur fungerar självuppblåsbart liggunderlag?
 3. Vad är r-värde liggunderlag?
 4. Vilket K-värde bör du kolla efter?
 5. Hur tjockt liggunderlag?
 6. Vilket liggunderlag ska man välja?
 7. Vilken storlek bör liggunderlaget ha?

Mitt uppblåsbara liggunderlag läcker - går det att laga?

Det är så klart inget kul när det uppblåsbara liggunderlaget läcker luft och är det ett litet hål så går det oftast att laga ganska enkelt. Uppblåsbara liggunderlag är känsliga och därför rekommenderar vi att packa med ett reparationskit.

Reparationskit finns att köpa så som t.ex. Therm-a-Rest Instant reparationskit som kan användas när du är ute i fält. Det är däremot endast en tillfällig lagning men det finns även reparationskit t.ex. Therm-a-Rest Permanent som ger permanent lagning och som utförs hemma.

Hur fungerar självuppblåsbart liggunderlag?

Självuppblåsbara liggunderlag har ett form av skum som expanderar när du öppnar ventilen till liggunderlaget och på så sätt suger in luft när det expanderar. Att "blåsa" upp liggunderlaget går inte lika fort som med de som använder luftpåse eller liknande. Därför är det bra om du lägger fram liggunderlaget en period innan det är dags att lägga sig.

Vad är r-värde liggunderlag?

R-värdet beskriver lite kort liggunderlagets isoleringsförmåga och ju högre värde, desto bättre isoleringsförmåga. Ska du övernatta med minusgrader så är ett högre r-värde viktigt, speciellt om det är temperaturer ned mot minus 20 eller liknande. Vi rekommenderar att du läser vår korta guide om r-värden. Guiden hittar du här.

Vilket K-värde bör du kolla efter?

Normala användare som gör enklare äventyr behöver oftast inte stirra sig blinda på K-värdet alldeles för mycket. De flesta experter är överens om att ett K-värde över 3,0 är fullt tillräckligt för att sova i -10°C och de flesta personer kommer nog aldrig sova kallare än så. Ska du däremot sova kallare än -10°C så rekommenderar vi ett högre K-värde och de bästa liggunderlagen har ett K-värde 6 eller högre.

Hur tjockt liggunderlag?

Ju tjockare desto mer komfort kommer du få men allting har en kostnad i form av vikt, storlek, pris, temperatur med mera. Det är högst individuellt vad som passar dig bäst och det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Vilket liggunderlag ska man välja?

Det bästa liggunderlaget är det som passar ditt äventyr. Ska du ut på fjällvandring så vill du hitta ett lätt eller ultralätt liggunderlag för att minska packningen. Ska du ut och t.ex. paddla kanot eller liknande så spelar inte vikten någon roll längre. Så ditt äventyr bestämmer lite vad för liggunderlag du bör köpa om inte annat kan du välja ett bra allround liggunderlag som t.ex. Exped SynMat 7 LW eller Therm-a-Rest Trail Lite som är något lättare.

Vilken storlek bör liggunderlaget ha?

Vilken storlek som är bäst för din kroppslängd är ett hett diskussionsämne på olika outdoor-forum. Det bästa hade ju så klart varit ett liggunderlag som täcker hela kroppslängden men det tillkommer parametrar så som t.ex. sovposition, liggunderlagets vikt med mera. Men enligt de allra flesta gör det inget om liggunderlaget är några centimeter kortare än ens kroppslängd. Skulle fötterna sticka ut något så går det oftast att bara lägga något under fötterna så de kommer upp från marken och kommer upp i nivå med madrassen.

När det gäller bredden på liggunderlaget så vill du inte att axlarna kommer utanför madrassen för annars är risken stor att det kommer göra ont när du vaknar på morgonen.


Slutord och hur vi valde ut de bästa liggunderlagen

Bästa liggunderlaget 2023Nya friluftsentusiaster underskattar många gånger hur viktigt det är med ett bra liggunderlag. Oftast prioriteras sovsäck och tält. Givetvis är dessa två saker viktiga men liggunderlag är minst lika viktigt för att kunna få en bra nattsömn. Risken är annars att man kommer vara både trött och grinig under perioden.

Att hitta det perfekta liggunderlaget är inte helt lätt och det finns flera saker som kan avgöra vad som är det bästa valet. Om komfort ligger högt i kurs så ska du definitivt välja ett uppblåsbart alternativ för det fungerar egentligen vart som helst. Men både cellplast och uppblåsbara har sina fördelar/nackdelar.

Friluftslivet är väldigt populärt i både Sverige och utomlands. Därför kan vi använda oss av flera stora oberoende testkällor som testar liggunderlag årligen. Vi har också använt oss av produktrecensioner från kända outdoorexperter som testat produkterna i verkligheten. Kundomdömen har sedan fått komplettera dessa betyg så att resultatet överensstämmer med verkligheten när väl slutkunden får testa på liggunderlaget.

Pris har inte varit en avgörande faktor då vi har valt att ta med både billiga och dyra liggunderlag. Det är tydligt att även billigare alternativ presterar bra om inte klimatet är alldeles för kallt eller om packvikten inte sätter stopp.

Uppdatering 2023 – Therm-a-Rest NeoAir XTherm vinner utmärkelsen bäst i test på grund av sina fantastiska egenskaper. Det finns väldigt få liggunderlag på marknaden som kan erbjuda den komfort, värmeisolering och packvolym till den låga vikt. Helt enkelt en av marknadens bästa liggunderlag just nu som kan användas året runt d.v.s. 4-säsongs liggunderlag.

Nu är Therma-a-Rest NeoAir Xtherm också ganska dyr och är framför allt framtagen för rutinerade äventyrare. Om du klarar dig med ett 3-säsongs liggunderlag kan Sea to Summit Ether Light XT vara ett betydligt mer intressant val.

Nytt för 2023 är också Sea to Summit Ether Light XT som är ett extra tjockt liggunderlag för bättre komfort. Däremot påverkar inte tjockleken själva vikten vilket gör modellen extra intressant för många som söker efter något extra komfortabelt.


Källor

 • Outdoorgearlab har flera stora test och produktrecensioner för allt inom outdoor. Speciellt deras test av liggunderlag är något av det bästa på nätet där de testar alla modeller noggrant. De har bland annat testat populära Sea to Summits Comfort Plus Insulated som fick utmärkelsen ”Speciellt komfortabelt liggunderlag”. Det enda negativa var den något högre vikten men att liggunderlaget levererar i topp gällande komfort, värmeisolering och hållbarhet. Läs hela recensionen här.
 • Outdoorguru har testat Therm-a-Rest ProLite Apex under 2019 där modellen kammade hem toppbetyget 8,9 av 10. Största fördelarna som nämndes var bland annat sovkomforten, högt R-värde och den låga vikten. Det enda negativa var att liggunderlaget varit något svårare att packa ner jämfört med andra typer av modeller då den innehåller skum. Läs hela recensionen här.
 • Treelinebackpacker Therm-a-Rest ProLite Apex får en stark rekommendation när liggunderlaget testades 2019. Kvalitén ansågs vara toppklass och komforten var också ut över det vanliga. Modellen ansågs vara extra lämplig till personer som föredrar komfort framför extra låg vikt. Läs mer här.
 • Backpackers – Under 2017, 2018 och 2019 utsåg Backpackers Therm-a-rest NeoAir XTherm till bästa premiumval. Liggunderlaget har extremt bra egenskaper i form av värmeisolering, kvalitet och sin lätta vikt. Sitt höga r-värde gör detta liggunderlag utmärkt för alla 4 säsonger. läs mer här.
 • Cleverhiker – Även Cleverhiker har ett väl utformat test av therma-a-rest populära NeoAir XTherm som fick utmärkelsen bästa 4-säsongs liggunderlag. Positiva saker som nämndes var bland annat värmeisolering, kvalitet och framför allt den låga vikten. Läs mer här. En annan sak som utmärker modellen är den lilla formfaktorn när liggunderlaget är nerpackat.
 • Cleverhiker – Under 2019 testa Cleverhiker storsäljaren Sea to Summit Ether Light XT som är ett liggunderlag med låg vikt och hög komfort. Modellen är kanske inte lika lätt som testvinnaren NeoAir XTherm men har andra saker som utmärker sig. Framför allt tjockleken på liggunderlaget ger en komfort som saknas hos många modeller. Läs mer här.
 • T3 – Under 2022 testades Sea to Summit Ether Light XT där liggunderlaget kammade hem 4 av 5 stjärnor. Bästa egenskaperna var bland annat värmeisolering, tjockleken som gav extra komfort och att modellen är väldigt lätt jämfört med många andra konkurrenter. T3 var däremot noga med att poängtera att det finns lättare liggunderlag att köpa om vikten är oerhört viktig. Läs mer här.

Tidigare modeller

Här hamnar tidigare liggunderlag som varit med i vår testjämförelse. Antingen har modellen utgått från tillverkaren eller så har produkten blivit ersatt av något bättre. Däremot väljer vi att visa tidigare liggunderlag som vunnit bäst i test då många läsare vill kunna jämföra med tidigare modeller.

Exped SynMat 7 LW - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Exped SynMat 7 LW bild
 • SynMat (syntetisk fyllning)
 • DownMat (Gåsdun)
ButikPris
Hittade inga butiker.
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 8 av 10 för DownMat hos Backcountry Skiing Canada
 • Bäst i test hos Norska Klikk för DownMat verisonen
 • Bäst i test hos norska testsidan Test.no
 • 4,5 av 5 för SynMat på Amazon efter 150 kundrecensioner

Bäst i test vinnaren kommer från kända Exped som är en väldigt känd tillverkare av olika friluftsprylar som t.ex. liggunderlag, sovsäckar, tält med mera. Deras fokus ligger på att tillverka lättviktsprylar för vandringar och äventyr för både nybörjare och veteraner. 

Vi har valt att sätta två liggunderlag d.v.s. SynMat och DownMat som bäst i test vinnare då det egentligen är samma liggunderlag. Den enda skillnaden är att SynMat använder syntetisk fyllning medans DownMat använder gåsdun som stoppning. DownMat har något bättre isoleringsförmåga då dun isolerar lite bättre och priset är också något högre, men annars är det samma liggunderlag.

Exped liggunderlag SynMat/DownMat är utan tvekan två av marknadens bästa allround liggunderlag. Allt från komfort, funktioner, egenskaper gör att dessa liggunderlag passar en rad olika outdooraktiviteter.

Fantastisk komfort & isoleringsförmåga

Komfort och isoleringsförmågan i Exped SynMat / DownMat 7LW är oslagbart i jämförelse med ett vanligt cellplast-liggunderlag. Även i jämförelse med andra märken som också erbjuder uppblåsbara liggunderlag så kvalar Exped in som en av de bästa.

Exped Synmat 7 LW har ett R-värde på 4,9 som berättar hur bra isoleringsförmåga liggunderlaget har och även om det inte är det högsta på marknaden så är det väldigt bra. DownMat har ett något högre värde på 5,9. Uppblåsbara liggunderlag har nämligen den bästa isoleringsförmågan då vanlig luft räknas som den perfekta isolatorn.

Synmat 7 LW har också syntetfyllning som är någon form av microfiber fleece och i kombination med vanlig luft så blir isoleringsförmågan toppklass. Exped DownMat fyllning är från gåsfåglar, vilket ger något bättre isoleringsförmåga.

Stoppningen sitter fast i undersida/ovansida av liggunderlagets insida så fyllningen kommer inte förflytta sig även under lång tids användning.

Liten packvolym

Tack vare att fyllningen i SynMat är tillverkat av ett syntetiskt material som microfiber fleece så tar liggunderlaget väldigt lite plats när den komprimeras ner i sin lilla påse. När liggunderlaget är nerpackat så är påsen endast 21 x 16 cm stor och väger 1,1 kg.

DownMat modellen med gåsdun tar lite extra utrymme och när DownMat är nedpackad så är packpåsen 27 x 14 cm. Vikten är den samma.

Bäst i test vinnaren Exped Synmat 7 LW har en inbyggd pump i madrassen för att underlätta uppblåsningen, men också för att undvika att det kommer in fuktig luft från ens lungor. Ett ganska vanligt misstag är att använda ens egna lungor för att blåsa upp dessa uppblåsbara liggunderlag och det är inte alls rekommenderat. Fukta kommer in och försämrar isoleringsförmågan, speciellt om det är minusgrader.

Specifikationer för bäst i test vinnarna Exped Synmat  och  DownMat 7 LW

 • Skäl att köpa
 • R-värde på 4,9 för SynMat och 5,9 för DownMat
 • Temperaturgräns på -17 grader för SynMat och -24°C för DownMat
 • Vikt 1100 gram
 • Storlek uppackad: 197 x 65 x 7 cm för båda
 • Storlek nedpackad: 21 x 16 cm för SynMat och 27 x 14 cm för DownMat
 • Reparations kit ingår med manual för båda
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt