Bästa ljusterapilampa 2020 – Boosta din energinivå


Ljusterapilampor har visat sig vara ett av de tillbehör som kan motverka höst- och vinterdepressioner. Många personer är skeptiska, men tester har visat att det faktiskt kan göra stor skillnad för de personer som lider av höst- och vintermörkret. De flesta som har provat en bra ljusterapilampa är oftast väldigt positiva till det.

I Sverige är det ganska många personer som lider av mörkret varje år och ljusterapilampor har visat sig kunna linda dessa besvär. De flesta forskare verkar ändå vara överens om att ljusterapilampor kan ha en positiv effektiv på personer som lider av mörkret. Läser vi kundrecensioner så är det tydligt att de flesta har en väldigt positivt inställning till ljusterapilampor och att det har någon form av effekt.

I har gått igenom flera oberoende test av ljusterapilampor, men också tagit del av många kundrecensioner för att skapa en lista över de bästa  ljusterapilamporna på marknaden.


Lumie Brazil – ✅ Bäst i Test

Lumie Brazil - Bäst i Test

ButikPris
1999:-Besök
2095:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos danska Depressionsföreningen.
 • 4,7 av 5 hos Amazon USA.
 • Rekommenderas av Independent.co.uk

Lumie är kanske en av marknadens mest kända märken när det kommer till ljusterapilampor och är kända för att göra väldigt bra produkter. Lumie har ett stort antal olika ljusterapilampor, där Brazil är en av deras mest sålda lampor som också är deras värstingmodell. Lumie Brazil har fått ett enormt positivt välkomnande hos de flesta bäst i test och även den danska depressionsföreningen rekommenderar denna ljusterapilampa.

Lider du av så kallad SAD (förkortning för seasonal affective disorder) d.v.s. höst- vinterdepressions så är Brazil det ultimata verktyget för att motverka dessa årliga problem. Ljusterapilampor motverkar även vintertrötthet, allmän energibrist och försämrad motivation. Det finns till och med rapporter om att dessa ljusterapilampor har positivt effekt på personer som överäter under vinterhalvåret.

Kraftfull ljusterapilampa

Bäst i test vinnaren Lumie Brazil är en av marknadens mest kraftfulla ljusterapilampor och på ett avstånd av 35 cm så får du 10 000 lux direkt på dig och med ett avstånd på 50 cm så får du 5 000 lux. I de tester som finns så brukar man prata om att 2 500 lux är minimum för att behandla vinterdepression. Hur man beräknar lux kan du läsa mer om lite längre ner på sidan.

Detta är också en av de största ljusterapilamporna och Brazil mäter 50 x 32 cm. Storleken gör att denna ljusterapilampa är perfekt att använda när du t.ex. äter frukost på morgonen vid köksbordet eller när du sitter vid datorn. En behandling bör vara ungefär 30 minuter för att det ska ge någon effekt och den bästa tiden på dygnet är morgonen.

Du vill helst inte använda dessa ljusterapilampor på kvällen då det kan påverka din sömn negativt. Av den enkla anledningen att du blir pigg när du sitter framför dessa lampor och skickar helt fel signaler till hjärnan om du använder den på kvällen.

Ganska tung

Lumie Brazil är relativt tung för att vara en ljusterapilampa så om du vill ta med dig din lampa vart du än reser så är detta kanske inte det bästa valet. Vikten på denna kloss är 2,85 kg så denna lampa är kanske inte det bästa alternativet om du vill ta med den i resväskan.

Den har däremot ett ordentlig handtag så att du enkelt ska kunna flytta omkring den hemma i hemmet, vilket vi ser som en viktig faktor med dessa lampor.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Lumie Brazil

 • Garantitid på 3 år.
 • Kraftfull ljusterapilampa på 10 000 lux.
 • En av de större på marknaden, måtten är Höjd 50 cm, bredd 32 cm, djup 15 cm.
 • Ljusterapilampan kommer med tre ljusrör och det finns lysrör att köpa extra i fall ett lysrör skulle sluta fungera. Priset för dessa lysrör ligger kring 130 kr styck.
 • Certifierad som medicinsk utrustning enligt Europarådets direktiv EC93/42

Beurer TL90 – Stor ljusterapilampa

Beurer TL 90 stor ljusterapilampa

ButikPris
1499:-Besök
1999:-Besök
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter 20 kundrecensioner.

Beurer TL90 är en relativt stor och kraftfull ljusterapilampa med flera smarta funktioner för effektivare ljusbehandling. Detta är också Beurers största modell av ljusterapilampa och passar bra till dig som vill ha en fast lampa på bordet eller där du spenderar tid.

Ljusterapilampan har fått bra betyg från kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser.

10 000 lux vid 15 cm avstånd

Beurer TL90 använder sig av lysrör istället för LED-lampor likt den mindre modellen TL30. Med ett avstånd på 15 cm så får vi ett värde på 10 000 lux, vilket är lumen per kvadratmeter. Som en jämförelse så ligger t.ex. ett kontor med bra ljus kring 500-900 lux.

Något annat som gör Beurer TL90 lite intressant är själva timern som visar och styr själva ljusbehandlingen. Timern är på 15 minuters intervaller och som visas med hjälp av 8 stycken LED-lampor för varje 15e minut för att du enklare ska kunna beräkna din behandlingstid.

Lampan har också ett stadigt stativ som du även kan justera vinkel på och på så sätt får rätt lutning beroende på hur du sitter vid bordet.

Något vi och andra också gillar är att lampan inte startar på max intensitet och i stället sakta men säkert höjer styrkan upp till ett par minuter. Dessa ljusterapilampor är ganska så kraftfulla och har man trötta ögon på morgonen så kan högsta ljusstyrkan vara lite jobbigt . Detta problem löser Beurer TL 90 ganska bra.

 • 10 000 lux vid 15 cm avstånd.
 • Timer med 15 minuters intervaller upp till 120 minuter.
 • Stadigt stativ där lampan även kan vinklas.
 • Smart ljus som ökar successivt första minuterna för att vänja ögonen med ljuset.
 • Toppbetyg när vi kollar hos butiker och marknadsplatser.

Philips EnergyUp HF3419/02 – 60 dagars nöjdhetsgaranti

Philips EnergyUp HF3419

ButikPris
1792:-Besök
 • 4,6 av 5 på Amazon efter 270 kundrecensioner.
 • Andraplats hos tyska ExpertenTesten.de

Philips EnergyUp HF3419/02 är en av de lite mer lyxigare ljusterapilamporna och som har fått väldigt höga kundrecensioner hos de flesta butiker. Tittar vi hos t.ex. Amazon så sätter nästan alla kunder högsta betyg på denna produkt.

Philips ljusterapilampa ingår även i Philips nöjdshetsgaranti så du har möjlighet till att testa ljusterapilampan i 60 dagar hemma. Om du inte är nöjd så kan du skicka tillbaka din lampa direkt till Philips så betalar de ut summan som du köpte lampan för. Det har heller ingen betydelse vart du köpte lampan, så länge du har ett kvitto på ditt köp.

Perfekt ljusterapilampa för arbetet

Sitter du och jobbar framför en datorn? varför då inte använda ljusterapilampan direkt när du anländer till jobbet. Det rekommenderas att använda lampan ungefär 20 – 30 minuter per dag för bästa behandling och effekt. Såklart så fungerar denna lampa även perfekt till när du äter frukost via köksbordet förutsatt att du hinner göra behandlingen innan du åker vidare till jobbet.

Vill du använda ljusterapilampan längre än 30 minuter så går det bra då lampan ej avger något UV-ljus överhuvudtaget. Meningen är inte heller att sitta och stirra in i lampan under 30 minuter, utan det räcker att du ställer lampan 30 – 50 cm bort. Sedan kan du göra vad du vill egentligen som t.ex. läsa tidningen eller kolla mobilen medans du äter din frukost eller när du jobbar.

Hög intensitet på 10 000 lux

Philips EnergyUp HF3419/02 har en hög intensitet på 10 000 lux, vilket räcker långt för en lyckad behandling. Olika ljusterapitest har visat att man i alla fall behöver 2 500 lux för att kunna behandla t.ex. vintertrötthet eller vinterdepression.

Ljuset är 100% fritt från UV-ljus som kan skada hud och ögon under för långa behandlingar, vilket gör det möjligt att använda ljusterapilampan utöver de 30 minuter som är minimum för en lyckad behandling. Vill du sitta 2 – 3 timmar med lampan i ansiktet för att drömma dig bort till en varm strand i medelhavet, så är det inget problem. Glöm inte bort hörlurar med svallvågor på YouTube för ökad effekt.

Specifikationer & fördelar med PHILIPS HF3419/02

 • 60 dagars nöjdhetsgaranti hos Philips själva.
 • En justerbar ställning och även möjlighet till att hänga ljusterapilampan på väggen med väggfästet.
 • Avger 10 000 lux vilket räcker långt till att motverka vinterdepression och vintertrötthet.
 • Egen indikator som visar behandlingstid.
 • Avger inget UV-ljus så vill du använda den flera timmar framför t.ex. datorn så är det inget problem.

Lumie Arabica

Lumie Arabica

ButikPris
1495:-Besök
1495:-Besök
1495:-Besök
 • Bästa Köp enligt brittiska tidningen Independent.
 • 4 av 5 stjärnor hos danska Depressionsföreningen.
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA.

Lumie Arabica är märkets näst största ljusterapilampa som har lyckats riktigt bra i flera stora test. Enligt brittiska Independent så är detta bästa köp med tanke på det låga priset, d.v.s. mest prisvärd. Även danska depressionsföreningen rekommenderar just denna ljusterapilampa och grav den 4 av 5 stjärnor.

Lumie Arabica ger dig definitivt mycket för pengarna och med sina 10 000 lux på 25 cm avstånd så får du en effektiv behandling efter bara 30 minuter. Det bästa är så klart om du kan placera ljusterapilampan på ett ställe där du ofta sitter och gärna under lite längre perioder. Bra ställen skulle kunna vara framför soffan, matbordet eller varför inte vid din dator.

Lumies alla ljusterapilampor är certifierade som medicinsk utrustning

Någon som vi gillar med Lumies ljusterapilampor är att de är speciellt certifierade som medicinsk utrustning enligt de europeiska direktivet EC93/42. Detta ger dessa ljusterapilampor ett betydligt starkare förtroende och det känns så klart säkrare att använda regelbundet.

Enligt Independent så är Lumie Arabica det mest prisvärda alternativet bland alla ljusterapilampor och vi håller med till 100%. Har du som plan att sitta ner någonstans regelbundet under morgonen och har tid att sitta ner ungefär 30 – 50 minuter varje morgon så är detta bästa valet. Har du däremot bråttom på morgnarna och har inte tid att göra behandlingen längre än 30 minuter så måste vi rekommendera den starkare varianten Lumie Brazil som vi satte som bäst i test. Den är betydligt starkare för kortare sessioner.

Så här ser rekommendationer ut för Lumie Arabica och dess behandlingstider.

 • På ett avstånd av 25 cm så bör ljusbehandling vara ungefär 30 minuter.
 • På ett avstånd av 50 cm så bör ljusbehandling vara ungefär 70 minuter.
 • På ett avstånd av 63 cm så bör ljusbehandling vara ungefär 120 minuter.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Lumie Arabica

 • 10 000 lux på 25 cm avstånd.
 • Strömförbrukning på 55 watt.
 • Måtten är höjd: 38 cm, bredd: 22 cm, djup: 17 cm.
 • Drivs av två lysrör som kan bytas och reservlysrör finns att köpa för kring hundra kronor styck.
 • Vikt 1 690 gram.
 • Certifierad som medicinsk utrustning.

Beurer TL30 – Portabel ljusterapilampa

Beurer TL30 LED ljusterapilampa

ButikPris
549:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
739:-Besök
 • 3,9 av 5 hos brittiska Amazon efter 170 kundrecensioner.

Beurer TL30 är vårt bäst i test billigaste ljusterapilampa och även den minsta modellen. Givetvis så kan inte denna modell producera lika mycket ljus som de dyrare alternativen i testet. Men för någon som vill ha en portabel ljusterapilampa att ta med till kontoret eller resa så kan detta vara ett bra alternativ.

Slimmad och portabel ljusterapilampa på resande fot

För bästa effekt så krävs det mycket ljus från en ljusterapilampa men för någon som är på resande fot eller som vill kunna ta med sig lampan regelbundet så finns där tyvärr inga alternativ. Beurer TL30 är så pass liten att den är enkel att tas med så länge där finns ett vanligt vägguttag där du ska sitta. Den är alltså inte batteridriven.

Trots sin minimalistiska formfaktor på 152 x 72 cm så producerar lampan 10 000 lux vid ett avstånd på 10 cm. Det är samma styrka som bäst i test vinnaren Lumie Brazil med ett avstånd på 35 cm. Som du kanske förstår så måste du sitta relativt nära till lampan för att få en effekt, men det är något som man kan leva med på resande fot.

Något som däremot skiljer Beurer TL30 och t.ex. bäst i test vinnaren är bland annat lampan. Denna modell använder LED-teknologi istället för klassiska lysrör och det innebär både fördelar/nackdelar. Fördelarna är så klart den mindre formfaktorn och längre livslängd. Däremot går det inte att byta ut LED-lampan när den är slut, men det kanske inte gör så mycket med en sådan här billig ljusterapilampa. Det är trots allt några tusen timmar en LED-lampa håller.

 • Toppbetyg från kundrecensioner.
 • Slimmad design med LED-teknologi vilket gör den väldigt portabel.
 • 10 000 lux vid 10 cm avstånd.
 •  Inget ljus som flimrar och fri från UV-ljus.
 • Förvaringsväska medföljer, inklusive stödben.

Lumie Brightspark

Lumie Brightspark ljusterapilampa

ButikPris
1795:-Besök
 • 4 av 5 hos danska depressionsföreningen.
 • 4,6 av 5 på Amazon USA efter nästan 30 kundrecensioner.

Lumie Brightspark är framförallt framtagen för kontorsbruk, men fungerar också perfekt för hemmet med sin enkla design. Lumie Brightspark har fått väldig höga kundrecensioner, men också lyckats kamma hem höga poäng i flera tester av ljusterapilampor. Bland annat så rekommenderar den danska depressionsföreningen just denna ljusterapilampa som nästan kammade hem högsta poäng.

Modern design som lämpar sig i kontorsmiljö

Designen på Lumie Brightspark är väldigt enkelt och har lite industriutseende som passar till de flesta kontorsmiljöer. Se det inte som ett hinder för att använda ljusterapilampan hemma, tvärtom så passar denna lampa minst lika bra hemma.

Denna ljusterapilampa lämpar sig bäst till personer som har stillasittande sysslor hemma eller på jobbet. Behandlingstiden är ungefär 30 min på ett avstånd av 20 cm, 45 minuter vid 30 cm, 90 min vid 50 cm. Som du ser så behöver du sitta ner en stund för att få tillräckligt med ljus för att ljusbehandlingen ska ge någon positiv effekt.

Det bästa sättet för att få tillräckligt mycket ljusbehandling är att helt enkelt använda ljusterapilampan samtidigt som du gör något stillasittande. Har du dåligt med tid under morgon och förmiddag eller inte har möjligheten att sitta ner en längre tid så rekommenderar vi den starkare modellen Lumie Brazil. Med Lumie Brazil räcker det med att äta frukost ungefär 30 minuter för att få en lyckas ljusbehandling som ger effekt.

Lumie Brightspark kommer med 2 x 24 W lysrör och skulle lysrören gå i sönder någon gång så finns det nya reservlysrör att köpa. Enligt oss är det ett stort plus när det kommer till så här dyra ljusterapilampor och det är också fördelen över t.ex. LED-belysning. Om det nu inte är utbytbara lysrör med LED-lampor.

Specifikationer & fördelar med Lumie Brightspark

 • Snygg ljusterapilampa med industri- kontorsutseende.
 • Rekommenderas av danska depressionsföreningen.
 • Certifierad som medicinsk utrustning.
 • Måtten är, Höjd: 40 cm, Bredd: 15 cm, Djup: 15 cm.
 • Vikten är 2,5 kg då det är aluminium baksida.

Fungerar verkligen en ljusterapilampa?

varför köpa en ljusterapilampa

Det korta svaret är Ja. De flesta experter och forskare är överens om att ljusterapilampor fungerar och mycket av den forskning som finns idag pekar på att det ger positiv effekt för de allra flesta. Hur stor effekt det ger på en person varierar så klart, allt från behandlingstid till hur kraftig ljusterapilampa som används kan ha betydelse. Vi fungerar också olika som personer och det är ingen garanti att just denna typ av behandling passar alla.

Läser man de kundrecensioner på produkter som Lumie Brazil eller t.ex. Philips EnergyUp som är klockrena ljusterapilampor så är det tydligt att ljusterapilampor har en effekt hos de flesta personer. De personer som en sådan lampa hemma eller på jobbet ser det som en självklarhet och kommer troligtvis investera i en ny ljusterapilampa när det är dags att byta. Det är väldigt fåtal gånger som någon ångrar sitt köp enligt alla de kundrecensioner vi har tagit del av.

Det är kanske inte så konstigt att Philips då kan erbjuda 60 dagars kundnöjdhet på sina ljusterapilampor då det är så få personer är missnöjda med produkten. Det bästa hade ju varit om fler tillverkare likt Philips hade kunnat ge denna typ av garanti så att fler hade vågat prova på behandlingen. En bra ljusterapilampa kostar trots allt ett par tusen kronor.

När är det bäst att använda ljusterapilampan?

Vill du få bästa möjliga behandling så ska du helst börja använda ljusterapilampan på morgonen, när du t.ex. sitter vi frukostbordet eller vid kontorsdatorn. Det är då som ditt inre batteri behöver laddas, samt att det då vi vill piggna till ordentligt. Gör du behandlingen på morgonen så kommer det ge effekt under hela dagen. Det är också därför som det inte rekommenderas att använda ljusterapilampa försent på eftermiddagen.

Vi vet att ljusterapi har en positiv effekt på hormoner som kortisol och melatonin, som vi behöver få en bra balans i kroppen.

Undvik att använda ljusterapilampan på kvällen

Oftast är det ingen bra idé att starta ljusterapilampan på kvällen för då finns risken att vi skjuter på dygnsrytmen. Risken är att du helt enkelt vrider på den inbyggda klockan i kroppen och att du inte kommer kunna somna på kvällen. Ju tidigare på dygnet, desto bättre blir resultatet.

Vilken forskning finns det kring ljusterapilampor?

Det finns väldigt många olika forskningsartiklar att läsa och även en hel del studier kring ämnet. En ganska känd svensk studie gjord av Cecilia Rastad som är en legitimerad sjukgymnast kom fram till att effekten var positiv redan vid 10 dagars ljusterapi. Enligt testet så hade depressionsgraden minskat med minst 50% hos i princip hela testgruppen och testgruppen var det 50 personer. Vill du läsa mer om studien så finns den att läsa hos forskning.se.

Vad är lux och hur beräknas det?

Lux är enheten av den så kallade belysningsgraden för lumen per kvadratmeter och det är hur mycket av ljuskällans ljus som träffar en bestämd yta. Ju längre ljuskällan är ifrån den bestämma ytan, desto mer sprids ljuset och allt mindre träffar den bestämma ytan.

Här är några exempel på vanliga miljöer:

 • Kontorsmiljö brukar ligga kring 500 – 700 lux.
 • Belysning i hemmet är från 50 – 100 lux.
 • Utomhus i solen är det 90 – 100 000 lux.
 • Från en vanlig ljusterapilampa är det 2 500 till 10 000 lux.

Ska man titta in i ljusterapilampan för bättre effekt?

Vad vi vet så ska det inte behövas och det är alltid en bra idé att läsa manualen innan användning. Däremot så rekommenderas det ofta att sätta ljusterapilampan lite snett från ansiktet så att du kan göra annat medans du får behandlingen.

Om du har lust så kan du sätta ljusterapilampan nära ansiktet och sedan blunda. Med ett par hörlurar med avkopplingsljud eller en bra podcast från YouTube så kan det väcka fantastiska sommarkänslor.

Stämmer det att ljusterapilampor hjälper emot jetlag?

En del studier visar på att det ska hjälpa mot jetlag, men det forskas fortfarande en hel del kring ämnet. De flesta studier visar dock på att man kan halvera sitt jetlag avsevärt med lite ljusterapi.

Är en ljusterapilampa samma som gryningssimulator?

Nä inte riktigt. En gryningssimulator ska väcka en person på ett mjukare sätt genom att öka ljuset successivt fram tills personen vaknar. En ljusterapilampa har ett betydligt starkare i ljus och är tillför att göra behandlingen under en kortare tid. Gryningssimulatorn är däremot ett väldigt bra komplement till ljusterapilampan och har man båda sakerna hemma så kan det göra de flesta personer extra pigga på morgonen.


Källor

Brittiska Independent

De flesta känner nog igen namnet Independent som är en jättestor tidning i Storbritannien och så sent som september 2017 publicerade de en lista över de 10 bästa ljusterapilamporna. I deras stora test av ljusterapilampor så testades 10 stycken olika ljusterapilampor som ska bota eller motverka vinterdepression och vintertrötthet. I deras bäst i test så testades bland annat Lumie Arabica, Beurer Bright Light Mini, Sad Light Co Diamond 5, LitePod Compact SAD Lightbox, Lumie Brazil och Philips EnergyUp.

Independent valde att sätta Lumie Arabica som bäst i test vinnare på grund av dess enkelhet men också effektivitet. Priset spelade också stor roll i deras sätt att bedöma vilken ljusterapilampa som var bäst. Testvinnaren hade även det mest bekväma ljuset för ögonen, vilket inte gav några som helst besvär.

I testet så fick även Lumie Brazil toppoäng och rekommenderades för dig som verkligen lider av mycket vintertrötthet, men också vinterdepression. Detta är alltså det tunga artilleriet som kan göra under om du har stora besvär. Independent.

Danska depressionsföreningen

Den danska depressionsföreningen ger regelbundet ut en tidning som heter Balance och under 2013 så gav de ut ett nummer där de testade olika ljusterapilampor. I tidningen hittar du bland annat flera artiklar kring vinterdepression och allmän vintertrötthet. I testet tittade de på sex olika ljusterapilampor och har därefter betygsatt de från 1 – 5 smileys. Balance.

Tyska Experttesten

Tyska Experttesten har samlat ihop ett stort antal olika ljusterapilampor för test. I deras testsammanställning så är Lumie brazil en av de stora vinnarna och är den ljusterapilampa som erbjuder mest terapiljus. Det är också en av de stora bästsäljarna inom ljusterapi. Expertentesten.