Lökhackare Bäst i test – Nu slipper du rinnande ögon

Bästa lökhackare - Test

Om du likt många andra personer har problem med att ögonen rinner som floder när du hackar lök så är det dags att införskaffa en lökhackare. Lökhackaren är ingen ny uppfinning utan har säkert funnits i över 50 år eller längre, men det är först på senare år som de har blivit väldigt smidiga att använda.

Hur pass påverkad varje person blir från att hacka lök varierar väldigt mycket från individ till individ. Vissa har enorma problem med att ögonen rinner och kan mer eller mindre klassas som ett handikapp då dessa personer drar sig eller helst undviker att hacka lök överhuvudtaget.

Det finns ett par väldigt smidiga lökhackare idag som är både enkla att använda men är också väldigt enkla att rengöra efter användning. Rengöringen av denna typ av utrusning har länge varit det moment som gör det extra omständligt vid användning, men idag är flera modeller väldigt enkla att rengöra.

Vi har gått igenom hela marknaden i jakten på den bästa lökhackaren och har kommit fram till ett par olika modeller som nog kan intressera dig. Alla modeller vi listar har fått toppbetyg i oberoende test och även fått höga kundrecensioner.

Alligator lökhackare i rostfritt stål - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Alligator lökhackare i rostfritt stål bild 1
ButikPris
799:-Besök
799:-Besök
799:-Besök
1199:-Besök
1399:-Besök
 • 4,7 av 5 hos brittiska Amazon efter 40 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat lökhackaren
 • Prisad av Excellence in Housewares Awards 2004
 • Bäst i test enligt BestReviews.com

The Alligator of Sweden, en lökhackare som uppfanns av en Svensk man från Öland som ville underlätta matlagningen när han gjorde sina Ölands klimpar. I receptet för Ölands klimpar så ingår det en hel del hackad lök/potatis och för att få slut på floder av tårar så uppfann Benny Engdahl detta häftiga verktyg.

Alligator lökhackaren är idag en av världens mest kända hackare på marknaden och flera av deras modeller har fått toppbetyg hos de flesta butiker på nätet. Lökhackaren har vunnit flera stora priser genom åren och har bland annat vunnit Excellence in housewares awards 2004 som är ett viktigt pris.

Exklusiv konstruktion för hemma och professionella kök

Alligator i rostfritt stål tar denna fantastiska lökhackare till nya höjder och tack vare stålet så känns konstruktionen riktigt gedigen. Nu finns det också en plastversion av denna och är det alternativ av lökhackare som vi har satt som näst bästa alternativ, men det rostfria stålet höjer denna modellen snäppet bättre.

Alligator de luxe kommer med tre stycken utbytbara knivsatser där den första är avsedd för att hacka lök medans de andra två fungerar bra till pommes och schalottenlök. 6 x 6 mm för vanlig lök, 9 x 9 mm för vanliga pommes frites och 3 x 3 mm för små schalottenlökar.

Reservdelar

Lökskäraren från svenska Alligator kommer också med en uppsamlare i plast så att du på ett fiffigt sätt kan samla upp allt som hackas. Blir du av med uppsamlaren eller vill kunna använda flera så finns detta att köpa löst. Även extra knivsatser finns att köpa i fall det skulle behövas och dessa lökhackare är byggda för att hålla väldigt länge, speciellt De Luxe modellen i rostfritt stål.

Produktfilm som visar snabbt hur enkelt det är

 • Rostfritt stål
 • 3 st olika knivsatser ingår, 3 x 3 mm, 6 x 6 mm, 9 x 9 mm
 • Ingår rengöringsnät
 • Uppsamlare ingår
 • Kan hacka lök, vitlök, pommes, schalottenlök med mycket annat
 • Passar professionella och vanliga hemmakök

Alligator lökhackare i hårdplast - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Alligator lökhackare i hårdplast bild 1
ButikPris
349:-Besök
449:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Amazon efter 130 kundrecensioner
 • 5 av 5 stjärnor hos JuicingDetective

Alligator lökhackare i hårdplast är den modell som det Svenska företaget tog fram till en början och är också den modell som slog igenom på marknaden. Det är precis samma lökskärare som bäst i test vinnaren förutom att modellen är tillverkad i plast och även om den är tillverkad i plast så är den tuff.

En annan sak som också skiljer dessa grönsakshackare ifrån varandra är att denna plastmodell endast har ett färdigt mönster på 6 x 6 mm. Så du har inte möjligheten till att byta ut knivnätet så som du har på bäst i test vinnaren. Men för många personer så är 6 x 6 mm det mest intressant då det är det vi använder för att hacka lök regelbundet.

Hårdplast ger ändå en väldigt stabil konstruktion

Låt inte plastkonstruktionen lura dig, detta är en väldigt stabil konstruktion som snabbt kan hacka väldigt finhackad lök eller andra grönsaker / rotfrukter. Vill du snabbt hacka 1-5 lökar så tar det inte mer än några sekunder om de är färdigskalade.

Intresset kring dessa lökhackare ökar regelbundet allt eftersom vi äter nyttigare mat och börjar gå över till att äta mer grönsaker eller rotfrukter.

Det medföljer även en uppsamlare i plast som på ett smidigt samlar allt som blir hackat och är perfekt om du vill kunna hacka flera lökar på samma gång. För att underlätta rengöringen av knivnätet / lökhackaren så följer där även med ett rengöringsnät.

Specifikationer för Alligator lökhackare i plast

 • Hållbar plastkonstruktion
 • Ett fast knivnät på 6 x 6 mm
 • Uppsamlare i plast ingår som rymmer flera hackade lökar
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Praktiskt rengöringsnät ingår

BOSCH MMR08A1 - Bästa elektriska minihackare

Bästa valet
BOSCH MMR08A1 bild 1BOSCH MMR08A1 bild 2BOSCH MMR08A1 bild 3
ButikPris
340:-Besök
439:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos brittiska Amazon efter 1100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner

Mixern eller minihackaren Bosch MMR08A1 har länge varit en stor favorit bland många hemmakockar. Bara på brittiska Amazon har modellen fått ett samlat kundbetyg på 4,6 av 5 efter över 1 000 kundomdömen.

Minihackare med visp-tillbehör

Bosch MMR08A1 är mer än bara en elektrisk minihackare för att hacka lök eller andra grönsaker. Med modellen medföljer där även en vispskiva för att t.ex. vispa grädde eller skumma mjölk. Är detta viktigt? Kanske inte. Men om vi bortser från denna funktion så är Bosch ”mixer” minihackare fortfarande ett av de bästa alternativen på marknaden.

Precis som andra elektriska minihackare i vårt bäst i test så klarar Bosch-modellen av liknande saker som t.ex. hacka lök, nötter, ost, med mera. Behållaren är också relativt stor och rymmer upp till 0,8 liter. Perfekt för dig som vill mixa ihop såser eller vill sysslar med egna örtsalt.

När det gäller konstruktionen så är den väldigt smidig och genomtänkt. Detta gör den både kompakt men också enkel att rengöra efter användning. Minihackarens behållare och knivblad kan diskas i diskmaskin.

Baserat på kundomdömen, funktioner, egenskaper och pris gör att denna modell blir vår bäst i test vinnare för elektriska varianter. Trots sitt låga pris så levererar minihackaren både i funktion men också resultat.

 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat minihackaren
 • Stor behållare som rymmer 0,8 liter
 • Kan både hacka och vispa grädde
 • Kraftfull motor på 400 watt
 • Enkel att rengöra och använda med sina få delar

OXO Easy Pour grönsakshackare - Allsidig grönsakshackare

OXO Easy Pour grönsakshackare bild 1OXO Easy Pour grönsakshackare bild 2OXO Easy Pour grönsakshackare bild 3
ButikPris
289:-Besök
303:-Besök
305:-Besök
305:-Besök
 • Högt betyg från kunder som testat grönsakshackaren

OXO Easy Pour grönsakshackare är en bra allround modell som fått gott kundomdöme när vi kollar hos svenska butiker. Men även utomlands är modellen en storsäljare och på italienska Amazon har grönsakshackaren ett samlat betyg på 4,4 av 5 stjärnor efter över 2 000 kundrecensioner.

Smidig grönsakshackare för både grönt och frukt

Den populära grönsakshackaren OXO Easy Pour Veg Chopper är precis som på namnet en väldigt enkel och smidig modell med inbyggd skål/uppfångare. På ena sidan finns där en öppning för att du enklare ska kunna hälla ut de hackade grönsakerna utan att behöva ta av/på locket.

En smart sak med själva locket är den del som pressas igenom knivarna d.v.s. mönstret med så kallad silikonduk som hjälper en att få bort bitar som fastnat mellan. Detta underlättar givetvis rengöringen och är ett vanligt problem hos många modeller.

Grönsakshackaren fungerar minst lika bra till att hacka lök som till att hacka grönsaker eller frukt som t.ex. svamp, äpplen med mera. Vi hade däremot rekommenderat en annan modell om du endast kommer använda den till att hacka lök. Löken blir inte lika finhackad som med t.ex. bäst i test vinnaren Alligator lökhackare men är målet att ha något som klarar det mesta så är detta ett bra alternativ.

OXO grönsakshackare mäter 18 x 33 x 18 cm och knivbladen är tillverkade av rostfritt stål för längre hållbarhet.

 • Billig grönsakshackare som fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner
 • Allsidig grönsakshackare som klarar allt från frukt till grönsaker
 • Smidig lösning med både lock och öppning för att hälla över det du har hackat
 • Smart silikonskydd som underlättar rengöringen
 • Modellen tål också diskmaskin

Philips Daily Collection HR1393 - Elektrisk lökhackare

Philips Daily Collection HR1393 bild 1
ButikPris
323:-Besök
349:-Besök
349:-Besök
 • 4,4 av 5 hos Brittiska Amazon efter 50 kundrecensioner
 • Bäst i test hos danska Forbrugerrådet Tænk 2015

Philips Minihackare HR1393 är en perfekt lökhackare som har vunnit flera stora bäst i test och kan hacka allt från lök till andra grönsaker samt nötter. Denna elektriska grönsakshackare från Philips är inte en renodlad lökhackare men fungerar minst lika bra som en lökhackare.

Fördelen med Philips Minihackare är att du får en liten köksmaskin som klarar så mycket mer än bara hacka lök. Dessutom är den väldigt billig och kostar någonstans kring 300 kronor hos de flesta butiker.

En stor fördel med t.ex. elektriska Philips lökhackare är att du själv kan välja hur fint löken ska hackas jämfört med de manuella alternativen. Vill du ha lite grövre lök så hackar du under kort tid och om du vill ha riktigt finhackad lök så hackar du lite längre. Den möjligheten har du inte med de manuella alternativen från Alligator.

Delar som klarar av maskindisk

Så klart så klarar inte den elektriska delen av att diskas i diskmaskinen, men alla delar som används för att hacka grönsakerna går att lossa på så att de enkelt kan diskas direkt i diskmaskinen.

Knivarna är tillverkade i högkvalitativt stål som håller skärpan väldigt länge och knivbladen drivs av en stark elektrisk motor på 450 watt som klarar av det mesta. För att aktivera minihackaren så behöver du endast trycka ner maskinen så startar knivbladen direkt.

Behållaren rymmer 0,7 liter som räcker gott och väl för att hacka upp ett par lökar samt några grönsaker i samma behållare. På sidan hittar du även en måttenhet ifall du följer något recept.

Kort film som demonstrerar hur minihackaren fungerar.

 • Hackar lök, grönsaker, örter och nötter på nolltid
 • Behållare på 0,7 liter
 • Behållare som tål diskmaskin
 • Två vassa knivblad som håller sig vassa under lång tid
 • Effekt på 450 watt

FAQ – Vanliga frågor om minihackare

 1. Elektrisk minihackare eller en manuell?
 2. Vad mer än lök kan hackas i en minihackare?
 3. Varför är det så viktigt med enkel rengöring?
 4. Hur stor behållare behövs på en minihackare?

Elektrisk minihackare eller en manuell?

En elektrisk minihackare kan vara fantastisk att använda beroende på vad du vill göra men om du bara ska hacka lök 90% av tillfällena så rekommenderar vi en manuell variant som t.ex. bäst i test vinnaren Alligator. Manuell minihackare har många fördelar om målet är att hacka enklare saker som lök, vitlök, gurka och så vidare. Den behöver inte kopplas in i vägguttaget och den kan snabbt sköljas av under kranen.

Så vad är fördelarna med en elektrisk minihackare? Den största fördelen med en elektrisk minihackare är att du själv kan bestämma hur finhackad resultatet ska bli. Detta görs genom att du själv bestämmer hur länge du ska köra knivbladen, ju längre du kör, desto mer finhackat blir resultatet.

Vad mer än lök kan hackas i en minihackare?

Även om hackad lök är det vanligaste anledningen till att använda en minihackare så finns det andra alternativ. Köper du en elektrisk minihackare så är användningsområdet betydligt större än t.ex. en manuell variant. Med en manuell minihackare som t.ex. bäst i test vinnaren Alligator lökskärare så är du begränsad till ett par olika storlekar på grund av knivbladen. Här passar hackande av lök, vitlök, gurka eller andra grönsaker.

En elektrisk minihackare fungerar lite annorlunda och kan närmast liknas med en matberedare/mixer. Fördelen här är att du själv kan bestämma hur mycket du vill hacka t.ex. löken eller liknande grönsaker. Ju längre du kör knivarna, desto mer finhackat blir resultatet. I praktiken skulle du kunna hacka tills det blir en sås eller vinägrett.

Varför är det så viktigt med enkel rengöring?

En minihackare måste vara enkel att rengöra för annars kommer det sluta med att den tillslut kommer få jobba som bokstöd till dina matböcker. Förutom enkel rengöring så måste modellen också vara smidig att använda och inte innehålla alldeles för många delar.

Den största anledningen till varför denna typ av köksredskap oftast hamnar på hyllan är på grund av att de är alldeles för omständliga att använda eller rengöra. Därför rekommenderar vi att du väljer en lökhackare/minihackare som är så enkel som möjligt och som klarar av dina krav. Är t.ex. målet att endast hacka lök så bör du välja en manuell variant framför en elektrisk sådan.

Hur stor behållare behövs på en minihackare?

Behållare på manuella minihackare är oftast inte så stora och det behöver de inte vara då de är enkla att tömma. Vill du däremot kunna göra såser eller puré med en elektrisk minihackare så rymmer de allra flesta modeller ungefär 0,5 till 0,7 l.  

Källor

Forbrugerrådet Tænk

I Tænks stora bäst i test av minihackare så testades det hackare från bland annat Bosch, Cuisinar, Kenwood, Krups, OBH Nordica, och Philips. Bäst i test fick Philips Minihackare HR1393 som och var testets mest kraftfulla hackare. Men även om den hade den kraftfullaste motorn så var det ändå denna lökhackare som var en av de billigaste modellerna.

I deras test så var det flera grönsakshackare som klarade sig relativt bra och överlag så presterade de flesta modeller över förväntad. Men lökhackaren / minihackaren från Philips var snäppet bättre och med ett lägre pris jämfört med flera konkurrenter. Forbrugerrådet Tænk.

JuicingDetective

JuicingDetective har test ett stort antal olika lökhackare, allt från manuella till lite mer avancerade i form av elektriska. De har även testat alternativ där man behöver dra i ett snöre för att få knivarna roterande.

I deras test så tog de bland annat med bäst i test vinnaren från Svenska Alligator och enligt testet så var lökskäraren en väldigt smidig modell som sparar både förvaringsplats, men också tid vid användning. Enligt testat så räknas Alligator lökhackare som en av de bästa alternativen på marknaden.

Några av de fördelar som nämndes var enkelheten kring användning, men också enkelheten kring rengöring. Rengöring är annars ett relativt stort problem för om något tar tid att rengöra så drar man sig gärna från att använda det. De bästa köksverktygen är de vi använder dagligen. JuicingDetective.

BestReviews

Testpanelen på BestReviews har testat fem olika lökhackare så som t.ex. Alligator Rostfri, Fullstar Vegetable Chopper, OXO lökhackare, Vidalia hackare samt Kuhn Rikon. Bäst i test blev Alligator lökhackare i rostfritt stål som hade flera fördelar så som konstruktion, utbytbara knivar, diskmaskinssäker. Läs vidare om hur BestReviews utförde sitt test här.