Lökhackare Bäst i test 2022

Om du likt många andra har problem med att ögonen rinner som floder när du hackar lök så är det dags att införskaffa en lökhackare. Lökhackaren är ingen ny uppfinning utan har säkert funnits i över 50 år eller längre men det är först på senare år som de har blivit väldigt smidiga att använda.

Det finns ett par väldigt smidiga lökhackare idag som är både enkla att använda men är också väldigt enkla att rengöra efter användning. Små elektriska minihackare har på senare år blivit väldigt populära då de snabbt kan hacka både grönsaker och nötter. Dessutom är de enkla att rengöra.

I jakten på den bästa lökhackaren har vi gått igenom ett stort antal oberoende testkällor, kundrecensioner, egenskaper, funktioner och givetvis pris. Även om vi anser att den manuella lökhackaren är smidigast så finns det flera skäl att titta närmare på elektriska minihackare.

Senast uppdaterad November 2022

Alligator lökhackare i rostfritt stål - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Alligator lökhackare i rostfritt stål bild 1
ButikPris
1095:-Besök
1095:-Besök
1158:-Besök
1399:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Amazon USA efter över 1 400 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat lökhackaren
 • Prisad av Excellence in Housewares Awards 2004
 • Bäst i test enligt BestReviews.com

The Alligator of Sweden, en lökhackare som uppfanns av en Svensk man från Öland som ville underlätta matlagningen när han gjorde sina Ölands klimpar. I receptet för Ölands klimpar så ingår det en hel del hackad lök/potatis och för att få slut på floder av tårar så uppfann Benny Engdahl detta häftiga verktyg.

Alligator lökhackaren är idag en av världens mest kända hackare på marknaden och flera av deras modeller har fått toppbetyg hos de flesta butiker på nätet. Lökhackaren har vunnit flera stora priser genom åren och har bland annat vunnit Excellence in housewares awards 2004 som är ett viktigt pris.

Exklusiv konstruktion för hemma och professionella kök

Alligator i rostfritt stål tar denna fantastiska lökhackare till nya höjder och tack vare stålet så känns konstruktionen riktigt gedigen. Nu finns det också en plastversion av denna och är det alternativ av lökhackare som vi har satt som näst bästa alternativ, men det rostfria stålet höjer denna modellen snäppet bättre.

Alligator de luxe kommer med tre stycken utbytbara knivsatser där den första är avsedd för att hacka lök medans de andra två fungerar bra till pommes och schalottenlök. 6 x 6 mm för vanlig lök, 9 x 9 mm för vanliga pommes frites och 3 x 3 mm för små schalottenlökar.

Reservdelar

Lökskäraren från svenska Alligator kommer också med en uppsamlare i plast så att du på ett fiffigt sätt kan samla upp allt som hackas. Blir du av med uppsamlaren eller vill kunna använda flera så finns detta att köpa löst. Även extra knivsatser finns att köpa i fall det skulle behövas och dessa lökhackare är byggda för att hålla väldigt länge, speciellt De Luxe modellen i rostfritt stål.

Produktfilm som visar snabbt hur enkelt det är

 • Skäl att köpa
 • Rostfritt stål
 • 3 st olika knivsatser ingår, 3 x 3 mm, 6 x 6 mm, 9 x 9 mm
 • Ingår rengöringsnät
 • Uppsamlare ingår
 • Kan hacka lök, vitlök, pommes, schalottenlök med mycket annat
 • Passar professionella och vanliga hemmakök
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips Daily Collection HR1393 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Philips Daily Collection HR1393 bild 1
ButikPris
311:-Besök
318:-Besök
319:-Besök
330:-Besök
330:-Besök
 • 4,4 av 5 hos Amazon UK efter över 400 kundrecensioner
 • Bäst i test hos danska Forbrugerrådet Tænk 2015

Philips Minihackare HR1393 är en perfekt lökhackare som har vunnit flera stora bäst i test och kan hacka allt från lök till andra grönsaker samt nötter. Denna elektriska grönsakshackare från Philips är inte en renodlad lökhackare men fungerar minst lika bra som en lökhackare.

Fördelen med Philips Minihackare är att du får en liten köksmaskin som klarar så mycket mer än bara hacka lök. Dessutom är den väldigt billig och kostar någonstans kring 300 kronor hos de flesta butiker.

En stor fördel med t.ex. elektriska Philips lökhackare är att du själv kan välja hur fint löken ska hackas jämfört med de manuella alternativen. Vill du ha lite grövre lök så hackar du under kort tid och om du vill ha riktigt finhackad lök så hackar du lite längre. Den möjligheten har du inte med de manuella alternativen från Alligator.

Delar som klarar av maskindisk

Så klart så klarar inte den elektriska delen av att diskas i diskmaskinen, men alla delar som används för att hacka grönsakerna går att lossa på så att de enkelt kan diskas direkt i diskmaskinen.

Knivarna är tillverkade i högkvalitativt stål som håller skärpan väldigt länge och knivbladen drivs av en stark elektrisk motor på 450 watt som klarar av det mesta. För att aktivera minihackaren så behöver du endast trycka ner maskinen så startar knivbladen direkt.

Behållaren rymmer 0,7 liter som räcker gott och väl för att hacka upp ett par lökar samt några grönsaker i samma behållare. På sidan hittar du även en måttenhet ifall du följer något recept.

Vad tycker vi om Philips HR1393 minihackare? Philips lilla elektriska minihackare är utan tvekan värd sitt pris. I stället för att köpa en hackare som endast är avsedd till mjuka grönsaker får du i stället en minihackare som klarar det mesta i matlagningen. Som många kundomdömen nämner så fungerar minihackaren till allt från lök till att hacka nötter till yoghurtfrukost. 

Kort film som demonstrerar hur minihackaren fungerar.

 • Skäl att köpa
 • Hackar lök, grönsaker, örter och nötter på nolltid
 • Två vassa knivblad som håller sig vassa under lång tid
 • Smidig och snabb elektrisk minihackare
 • Enkel rengöring med behållare som tål diskmaskin
 • Behållare på 0,7 liter
 • Effekt på 450 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Hamilton Beach Stack & Press - Bästa elektriska minihackare

Bästa valet
Hamilton Beach Stack & Press bild 1Hamilton Beach Stack & Press bild 2Hamilton Beach Stack & Press bild 3
ButikPris
399:-Besök
425:-Besök
425:-Besök
425:-Besök
499:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon UK efter att över 16 000 kunder testat minihackaren
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Hamilton Beach Stack & Press är faktiskt en väldigt intressant minihackare som toppar försäljningslistor utanför Sverige. Konsumenter beskriver den som både enkel och smidig med sin unika stack-and-press-funktion. 

Det är tydligt att minihackaren är mycket populär. Kollar vi på Amazon i Storbritannien så har modellen över 16 000 kundrecensioner med ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor. Alltså en av marknadens mest populära minihackare.

Minihackare eller en minimatberedare?

Vi vet inte i vilken kategori vi bör placera Hamilton Beach Stack & Press då den både påminner om en minihackare och matberedare. Produkten bör ändå ses som minihackare då den är relativt liten och har bara en uppsättning knivblad. 

Det finns flera saker vi älskar med minihackaren från Hamilton Beach och är också en stor anledning till varför den är så populär. Kort sagt så är den extremt enkel och smidig att använda. Som namnet kanske antyder så slipper du vrid- och låsfunktion av behållaren med Stack & Press. Det är bara att placera behållaren på enheten och trycka ner på locket så startas den. En teknik som är patenterad.

En annan egenskap som konsumenter älskar är själva behållaren. Förutom stor kapacitet på 0,7 liter så är behållaren också av glas som underlättar rengöring vid både handdisk och diskmaskin. 

Vem bör köpa minihackaren från Hamilton Beach? Det är en lite större modell jämfört med andra liknande produkter men betydligt smidigare med sin Stack-and-press-funktion. Ska du bara hacka lök så finns det smidigare modeller att välja. Men kan du tänka dig en lite större elektrisk minihackare som även kan göra salsa och liknande såser så är detta en utmärkt produkt.

Det finns nog en anledning till varför produkten har funnits på marknaden i över 10 år. Den har egentligen allt som vi förväntar oss av en elektrisk grönsakshackare. Den är smidig, enkel att rengöra, enkel att använda och har även ett bra pris. Baserat på detta vinner minihackaren/grönsakshackaren vår utmärkelse "Bästa elektriska lökhackare".

 • Skäl att köpa
 • Patenterad stack-and-press teknologi som inte kräver någon låsfunktion
 • Aktiveras genom att pressa ner på behållaren
 • Minihackare för både grönsaker och såser
 • Behållare av glas, kan diskas i diskmaskin
 • Inbyggd kabelförvaring
 • Stor kapacitet på 0,7 liter
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Tefal Ingenio 5 sekunders hackare - Minihackare med dragkraft

Särskilt rekommenderad
Tefal Ingenio 5 sekunders hackare bild 1Tefal Ingenio 5 sekunders hackare bild 2
ButikPris
299:-Besök
299:-Besök
299:-Besök
329:-Besök
470:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 20 000 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat minihackaren

Det är väldigt få lökhackare eller minihackare som är så populära som Tefals 5 sekunders hackare. Bara på brittiska Amazon har den ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter att över 20 000 kunder som testat lökhackaren. Men även hos svenska e-butiker har lökhackaren fått toppbetyg från vanliga konsumenter.

Manuell lökhackare med snöre

Denna typ av minihackare liknar på många sätt de elektriska alternativen men där elen har bytts ut mot handkraft. Genom att dra i ett handtag med snöre får man rotation på knivarna som hackar lök eller andra grönsaker. Det är förvånadsvärt enkelt och effektivt även om resultatet inte blir helt perfekt.

Tefal Ingenio har mycket som talar för sig och framför allt storleken på 900 ml är extra välkommet. För att bestämma hur mycket grönsakerna ska hackas så räknar du bara antalet drag i snöret. Ju fler drag, desto finare resultat. Och resultatet är faktiskt bättre än förväntat. 

En annan sak som vi gillar är att behållaren har utrustats med anti-glid-fötter som håller minihackaren på plats medans man drar. Tittar vi på liknande modeller med snören så saknas ofta detta. 

Enligt manualen kan behållaren och kniven diskas i diskmaskin. Medans locket endast ska torkas av med en trasa. Vår rekommendation är däremot att hålla sig till handdisk då plast åldras betydligt snabbare i diskmaskin. 

Vem bör köpa Tefal 5 sekunders hackare?

Grönsakshackare av den här typen är ganska så effektiva och är enklare att använda än vad man tror. Är det den bästa lökhackaren? Det beror på. Trots att den är smidig att använda så kostar den ungefär lika mycket som elektriska modeller så som t.ex. Hamilton Beach Stack & Press och Philips Daily Collection HR1393. De har också ungefär samma rengöringskrav så varför inte gå med en elektrisk lökhackare?

Däremot ser vi andra bra användningsområden för minihackare med snören och det är på ställen där det saknas el. Eller varför inte i husbilen eller husvagnen där både plats och vikt har betydelse.

 • Skäl att köpa
 • Finhackade grönsaker med hjälp av dragkraft
 • Antal drag i snöret bestämmer hackningsgrad
 • Rymmer en hel del med sina 900 ml
 • Lämpar sig till lök och andra grönsaker
 • 5-6 drag räcker för att få finhackad lök
 • Enkel att skölja av
 • Anti-glid-fötter på undersidan
 • Skäl att inte köpa
 • Det kostar lika mycket som elektriska modeller

Bosch MMR08A1 - Bra elektrisk minihackare

Särskilt rekommenderad
Bosch MMR08A1 bild 1Bosch MMR08A1 bild 2Bosch MMR08A1 bild 3
ButikPris
395:-Besök
409:-Besök
439:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos brittiska Amazon efter 1100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner

Mixern eller minihackaren Bosch MMR08A1 har länge varit en stor favorit bland många hemmakockar. Bara på brittiska Amazon har modellen fått ett samlat kundbetyg på 4,6 av 5 efter över 1 000 kundomdömen.

Minihackare med visp-tillbehör

Bosch MMR08A1 är mer än bara en elektrisk minihackare för att hacka lök eller andra grönsaker. Med modellen medföljer där även en vispskiva för att t.ex. vispa grädde eller skumma mjölk. Är detta viktigt? Kanske inte. Men om vi bortser från denna funktion så är Bosch ”mixer” minihackare fortfarande en av de bästa alternativen på marknaden.

Precis som andra elektriska minihackare i vårt bäst i test så klarar Bosch-modellen av liknande saker som t.ex. hacka lök, nötter, ost, med mera. Behållaren är också relativt stor och rymmer upp till 0,8 liter. Perfekt för dig som vill mixa ihop såser eller vill sysslar med egna örtsalt.

När det gäller konstruktionen så är den väldigt smidig och genomtänkt. Detta gör den både kompakt men också enkel att rengöra efter användning. Minihackarens behållare och knivblad kan diskas i diskmaskin.

Baserat på kundomdömen, funktioner, egenskaper och pris gör att denna modell blir vår bäst i test vinnare för elektriska varianter. Trots sitt låga pris så levererar minihackaren både i funktion men också resultat.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat minihackaren
 • Stor behållare som rymmer 0,8 liter
 • Kan både hacka och vispa grädde
 • Kraftfull motor på 400 watt
 • Enkel att rengöra och använda med sina få delar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OXO Easy Pour grönsakshackare - Allsidig grönsakshackare

OXO Easy Pour grönsakshackare bild 1OXO Easy Pour grönsakshackare bild 2OXO Easy Pour grönsakshackare bild 3
ButikPris
399:-Besök
399:-Besök
401:-Besök
549:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 3 000 kundrecensioner
 • Högt betyg från svenska kunder som testat grönsakshackaren

OXO Easy Pour grönsakshackare är en bra allround modell som fått gott kundomdöme när vi kollar hos svenska butiker. Men även utomlands är modellen en storsäljare och på italienska Amazon har grönsakshackaren ett samlat betyg på 4,3 av 5 stjärnor efter över 3 000 kundrecensioner.

Smidig grönsakshackare för både grönt och frukt

Den populära grönsakshackaren OXO Easy Pour Veg Chopper är precis som på namnet en väldigt enkel och smidig modell med inbyggd skål/uppfångare. På ena sidan finns där en öppning för att du enklare ska kunna hälla ut de hackade grönsakerna utan att behöva ta av/på locket.

En smart sak med själva locket är den del som pressas igenom knivarna d.v.s. mönstret med så kallad silikonduk som hjälper en att få bort bitar som fastnat mellan. Detta underlättar givetvis rengöringen och är ett vanligt problem hos många modeller.

Grönsakshackaren fungerar minst lika bra till att hacka lök som till att hacka grönsaker eller frukt som t.ex. svamp, äpplen med mera. Vi hade däremot rekommenderat en annan modell om du endast kommer använda den till att hacka lök. Löken blir inte lika finhackad som med t.ex. bäst i test vinnaren Alligator lökhackare men är målet att ha något som klarar det mesta så är detta ett bra alternativ.

OXO grönsakshackare mäter 18 x 33 x 18 cm och knivbladen är tillverkade av rostfritt stål för längre hållbarhet.

 • Skäl att köpa
 • Billig grönsakshackare som fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner
 • Allsidig grönsakshackare som klarar allt från frukt till grönsaker
 • Smidig lösning med både lock och öppning för att hälla över det du har hackat
 • Smart silikonskydd som underlättar rengöringen
 • Modellen tål också diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Alligator lökhackare i hårdplast - Bra budgetval

Alligator lökhackare i hårdplast bild 1
ButikPris
484:-Besök
549:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Amazon efter 130 kundrecensioner
 • 5 av 5 stjärnor hos JuicingDetective

Alligator lökhackare i hårdplast är den modell som det Svenska företaget tog fram till en början och är också den modell som slog igenom på marknaden. Det är precis samma lökskärare som bäst i test vinnaren förutom att modellen är tillverkad i plast och även om den är tillverkad i plast så är den tuff.

En annan sak som också skiljer dessa grönsakshackare ifrån varandra är att denna plastmodell endast har ett färdigt mönster på 6 x 6 mm. Så du har inte möjligheten till att byta ut knivnätet så som du har på bäst i test vinnaren. Men för många personer så är 6 x 6 mm det mest intressant då det är det vi använder för att hacka lök regelbundet.

Hårdplast ger ändå en väldigt stabil konstruktion

Låt inte plastkonstruktionen lura dig, detta är en väldigt stabil konstruktion som snabbt kan hacka väldigt finhackad lök eller andra grönsaker / rotfrukter. Vill du snabbt hacka 1-5 lökar så tar det inte mer än några sekunder om de är färdigskalade.

Intresset kring dessa lökhackare ökar regelbundet allt eftersom vi äter nyttigare mat och börjar gå över till att äta mer grönsaker eller rotfrukter.

Det medföljer även en uppsamlare i plast som på ett smidigt samlar allt som blir hackat och är perfekt om du vill kunna hacka flera lökar på samma gång. För att underlätta rengöringen av knivnätet / lökhackaren så följer där även med ett rengöringsnät.

Specifikationer för Alligator lökhackare i plast

 • Skäl att köpa
 • Hållbar plastkonstruktion
 • Ett fast knivnät på 6 x 6 mm
 • Uppsamlare i plast ingår som rymmer flera hackade lökar
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Praktiskt rengöringsnät ingår
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Vilken grönsaks- och lökhackare är bäst för dig?

hackad lök med lökhackare

Är en lökhackare en nödvändighet i köket? Kanske inte för alla men för många hemmakockar är det ett smidigt verktyg som kan underlätta matlagningen. Speciellt för dig som verkligen lider av att ögonen börjar rinna så fort kniven hamnar i löken eller som inte riktigt har fått in tekniken med kökskniven.

Nu finns det ganska många olika grönsak- och lökhackare att välja mellan på marknaden. Allt från enkla manuella varianter till elektriska alternativ som kan hacka det mesta. Båda tekniker har sin fördelar och nackdelar varav ändamålet kan påverka vilken typ av minihackare som passar bäst.

Manuella lökhackare

Det finns flera olika manuella minihackare som smidigt kan hacka allt från lök till andra typer av grönsaker. En manuell variant är oftast smidigare än elektriska då dessa kräver mindre moment för att komma igång samt att rengöringen är enklare.

Om ditt mål är att använda minihackaren regelbundet för mindre mängder grönsaker när du lagar mat så är troligtvis en bra manuell minihackare att föredra. Ska du bara t.ex. hacka 1-2 lökar när du lagar mat så är det betydligt smidigare med en manuell.

Är du däremot glad i att göra olika grönsaksröror till grillat kött eller grytor så är troligtvis en elektrisk variant det bästa valet. Vid större mängder hackade grönsaker så är den elektriska minihackaren oslagbar. Den fungerar lite som en smidig liten matberedare.

Men det finns faktiskt lite olika manuella modeller att välja mellan. De två bästa alternativen har antingen press-funktion eller ett snöre som man drar i för att hacka löken med roterande knivar.

Lökhackare med pressfunktion

manuell lökhackare med pressfunktion

Lökhackare med så kallad pressfunktion där du pressar löken igenom ett tärningsgaller är oftast det många tänker på när de hör lökhackare. Modellen har funnits på marknaden under väldigt lång tid och är välbeprövad.

Största fördelen med denna enkla teknik är att resultatet alltid blir densamma med lika stora lökbitar. Nackdelen är så klart att man inte kan justera hackningsgraden så länge inte modellen har utbytbara knivar.

När det gäller rengöring så är dessa betydligt smidigare än elektriska modeller eller de manuella som drivs med hjälp av ett snöre. Antingen sköljer man av alla delar under kranen eller så stoppar man den i diskmaskinen.

Lökhackare med dragkraft/snöre

lökhackare med snöre som dragkraftManuella lökhackare med ett snöre man ska dra i för att hacka lök eller grönsaker har snabbt blivit populära. De är både effektiva och smidiga att använda för att finhacka. Det krävs bara några få drag så är löken finhackad.

Däremot kräver de samma disk eller rengöring som den elektriska varianten. Locket kan t.ex. inte diskas i diskmaskin och ska endast torkas av. Behållare och knivar kan oftast diskas förhand eller i diskmaskin. Vilket är samma tillvägagångssätt som med elektriska lökhackare.

De är trots allt ganska effektiva och ger ett snabbt resultat med finhackad lök eller andra grönsaker. När vi läser kundrecensioner på den här typen av minihackare så är det många som har valt att köpa en till husvagnen eller husbilen. Men många använder de även i det vanliga hemmaköket.

Elektriska minihackare

Elektriska minihackareDet finns flera väldigt bra elektriska minihackare från bland annat Philips och Bosch. Dessa är givetvis inte endast till för att hacka lök utan de fungerar bra till att hacka allt möjligt från nötter till morötter.

Elektrisk minihackare är väldigt snabb på att hacka större mängder lök eller andra grönsaker. Det är också enkelt att själv styra över hur fint ingredienserna ska hackas genom att köra minihackaren kortare eller längre tid. Att hacka en lök tar bara några sekunder.

Vi skulle rekommendera elektrisk minihackare till dig som både vill hacka lök och som vill kunna göra olika grönsaksröror. Den är framförallt lämplig till äldre som saknar styrka att pressa med en manuell variant.

Största nackdelen med en elektrisk är att den är något mer omständlig att använda och ta fram. Den ska trots allt kopplas in i vägguttag för att kunna användas vilket är ett extra moment. När det gäller rengöring så är den också ibland något mer omständlig beroende på modell.


FAQ – Vanliga frågor om minihackare

 1. Elektrisk minihackare eller en manuell?
 2. Vad mer än lök kan hackas i en minihackare?
 3. Varför är det så viktigt med enkel rengöring?
 4. Hur stor behållare behövs på en minihackare?

Elektrisk minihackare eller en manuell?

En elektrisk minihackare kan vara fantastisk att använda beroende på vad du vill göra men om du bara ska hacka lök 90% av tillfällena så rekommenderar vi en manuell variant som t.ex. bäst i test vinnaren Alligator. Manuell minihackare har många fördelar om målet är att hacka enklare saker som lök, vitlök, gurka och så vidare. Den behöver inte kopplas in i vägguttaget och den kan snabbt sköljas av under kranen.

Så vad är fördelarna med en elektrisk minihackare? Den största fördelen med en elektrisk minihackare är att du själv kan bestämma hur finhackad resultatet ska bli. Detta görs genom att du själv bestämmer hur länge du ska köra knivbladen, ju längre du kör, desto mer finhackat blir resultatet.

Vad mer än lök kan hackas i en minihackare?

Även om hackad lök är det vanligaste anledningen till att använda en minihackare så finns det andra alternativ. Köper du en elektrisk minihackare så är användningsområdet betydligt större än t.ex. en manuell variant. Med en manuell minihackare som t.ex. bäst i test vinnaren Alligator lökskärare så är du begränsad till ett par olika storlekar på grund av knivbladen. Här passar hackande av lök, vitlök, gurka eller andra grönsaker.

En elektrisk minihackare fungerar lite annorlunda och kan närmast liknas med en matberedare/mixer. Fördelen här är att du själv kan bestämma hur mycket du vill hacka t.ex. löken eller liknande grönsaker. Ju längre du kör knivarna, desto mer finhackat blir resultatet. I praktiken skulle du kunna hacka tills det blir en sås eller vinägrett.

Varför är det så viktigt med enkel rengöring?

En minihackare måste vara enkel att rengöra för annars kommer det sluta med att den tillslut kommer få jobba som bokstöd till dina matböcker. Förutom enkel rengöring så måste modellen också vara smidig att använda och inte innehålla alldeles för många delar.

Den största anledningen till varför denna typ av köksredskap oftast hamnar på hyllan är på grund av att de är alldeles för omständliga att använda eller rengöra. Därför rekommenderar vi att du väljer en lökhackare/minihackare som är så enkel som möjligt och som klarar av dina krav. Är t.ex. målet att endast hacka lök så bör du välja en manuell variant framför en elektrisk sådan.

Hur stor behållare behövs på en minihackare?

Behållare på manuella minihackare är oftast inte så stora och det behöver de inte vara då de är enkla att tömma. Vill du däremot kunna göra såser eller puré med en elektrisk minihackare så rymmer de allra flesta modeller ungefär 0,5 till 0,7 l.  


Så valde vi ut bästa lök- och minihackare

Bäst i testMinihackare, miniskärare, lökhackare och så vidare har samma ändamål d.v.s. underlätta hackningen av grönsaker. En kockkniv fungerar väl ganska bra för många hemmakockar men har man inte fått lära sig att hacka effektivt eller lider av rinnande ögon så är lökhackaren det näst bästa alternativet.

Det kanske blir lite mer disk med en mini- eller lökhackare men de är förvånansvärt effektiva för att hacka eller tärna grönsaker. Är det en ren lökhackare du är på jakt efter så är den manuella varianten att föredra. Men vill kunna hacka andra grönsaker också så är den elektriska minihackaren det bästa alternativet. Speciellt om du gillar att göra olika grönsaksröror som t.ex. ratatouille eller tillbehör till köttet.

De utvalda produkterna i vårt bäst i test är baserat på oberoende tester, kundomdömen, funktioner och egenskaper. Stora test som t.ex. danska Forbrugerrådet Tænk har varit en viktig testkälla då motsvarande är Råd & Rön i Sverige. Förutom detta så har både kundomdömen och speciellt kundrecensioner varit två viktiga parametrar då dessa talar om hur lökhackaren fungerar i verkligheten hos kunden själv

Uppdatering tidigt 2022 – Hamilton Beach Stack & Press kommer med i listan över marknadens bästa minihackare. Det är inte direkt någon nu ny modell då den har funnits på marknaden i över 10 år men vi har nu valt att ta med den i vårt bäst i test. Produkten påminner om både mixer och minihackare på flera sätt. Det är svårt att undvika alla positiva kundomdömen produkten har fått genom åren och toppar än idag flera populära marknadsplatser.

Källor

Forbrugerrådet Tænk

I Tænks stora bäst i test av minihackare så testades det hackare från bland annat Bosch, Cuisinar, Kenwood, Krups, OBH Nordica, och Philips. Bäst i test fick Philips Minihackare HR1393 som och var testets mest kraftfulla hackare. Men även om den hade den kraftfullaste motorn så var det ändå denna lökhackare som var en av de billigaste modellerna.

I deras test så var det flera grönsakshackare som klarade sig relativt bra och överlag så presterade de flesta modeller över förväntad. Men lökhackaren / minihackaren från Philips var snäppet bättre och med ett lägre pris jämfört med flera konkurrenter. Forbrugerrådet Tænk.

JuicingDetective

JuicingDetective har test ett stort antal olika lökhackare, allt från manuella till lite mer avancerade i form av elektriska. De har även testat alternativ där man behöver dra i ett snöre för att få knivarna roterande.

I deras test så tog de bland annat med bäst i test vinnaren från Svenska Alligator och enligt testet så var lökskäraren en väldigt smidig modell som sparar både förvaringsplats, men också tid vid användning. Enligt testat så räknas Alligator lökhackare som en av de bästa alternativen på marknaden.

Några av de fördelar som nämndes var enkelheten kring användning, men också enkelheten kring rengöring. Rengöring är annars ett relativt stort problem för om något tar tid att rengöra så drar man sig gärna från att använda det. De bästa köksverktygen är de vi använder dagligen. JuicingDetective.

BestReviews

Testpanelen på BestReviews har testat fem olika lökhackare så som t.ex. Alligator Rostfri, Fullstar Vegetable Chopper, OXO lökhackare, Vidalia hackare samt Kuhn Rikon. Bäst i test blev Alligator lökhackare i rostfritt stål som hade flera fördelar så som konstruktion, utbytbara knivar, diskmaskinssäker. Läs vidare om hur BestReviews utförde sitt test här.