bästa löparbälte

Löparbälte Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Få en bra start på din löpträning 2023 med ett nytt och effektivt löparbälte. Förvaring av nycklar, mobil och plånbok under sin löparrunda är ett stort problem för många motionärer. Fickor kanske fungerar för många men långt ifrån alla uppskattar att det skramlar i fickorna när man springer.

En bra midjeväska för löpning som enkelt kan förvara nycklar och mobiltelefon är oftast den bästa lösningen. Bästa mobilhållaren enligt de allra flesta motionärer. Med ett löparbälte får du också rätt balans på prylarna och som dessutom sitter runt midjan där det påverkar en minst.

Det finns en rad olika löparbälten att välja mellan. Allt från vätskebälten till enklare bälten som endast rymmer nycklar och mobiltelefon. Men vilket löparbälte är bäst för dig? Nedanför hittar du bästa löparbälte baserat på oberoende tester/guider från både svenska och internationella källor. Även egenskaper, funktioner och pris har varit en avgörande faktor när vi valt ut bästa modeller.

FlipBelt - Bästa löparbälte

Bäst i test
FlipBelt bild
 • Classic
 • Zipper
ButikPris
449:-Besök
449:-Besök
ButikPris
499:-Besök
499:-Besök
 • Bäst i test hos verywellfit.com
 • Bästa köp hos independent.co.uk
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter över 19 000 kundrecensioner

Vår bäst i test vinnare är FlipBelt som troligtvis är en av marknadens mest sålda löparbälte och som dessutom finns i två olika modeller. Löparbältet har fått bäst i test hos bland annat VeryWellFit, bästa köp hos Independent och även ett toppbetyg på amerikanska marknadsplatsen Amazon.

Extremt smidigt löparbälte som räcker för de allra flesta löpare

FlipBelt är just nu det mest smidiga löparbältet på marknaden och det stora fokuset har varit på att ta fram ett bälte som har komfort i åtanke. Men som samtidigt kan förvara ens viktiga prylar på ett smidigt sätt utan att det stör en under löprundan.

Bäst i test vinnaren FlipBelt är inte justerbart då det är helt elastiskt och därför måste du vara extra noga med att välja rätt storlek. Men det är också det som gör FlipBelt extra attraktivt då det breda bältet fördelar vikten jämnt över ett stort område.

FlipBelt löparbälte kanske inte ser ut att rymma speciellt mycket, men faktum är att det finns fyra stycken fickor där du kan placera nycklar, mobiltelefon, kort eller vad du nu önskar att ha med dig. En ficka är också speciellt anpassat med en nyckelhållare så att dina nycklar sitter extra säkert. Det finns även små vätskeflaskor på 250 ml som kan förvaras i bältet.

FlipBelt Zipper – En uppgradering av den klassiska modellen

FlipBelt Classic är fortfarande den stora favoriten bland många löpare, men för de som vill ha extra säkerhet så finns det nu även FlipBelt Zipper. Detta är den senaste versionen av FlipBelt där tillverkaren introducerade en ficka med dragkedja.

FlipBelt Zipper är också något bredare och kan därför rymma lite större modeller av dagens mobiltelefoner så som Galaxy Note/iPhone XL eller liknande.

Det bästa med FlipBelt är definitivt dess enkelhet och för de flesta typer av träningspass så behöver man bara få med det mest nödvändiga. Ska du springa maraton eller liknande så kommer du troligtvis behöva ett annat löparbälte.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test och testvinnare i flera oberoende test av löparbälten
 • Finns i två olika modeller, Classic och Zipper. Varav Zipper är den nyaste modellen
 • Båda modeller rymmer enkelt mobiltelefon eller en liten 250 ml vattenflaska
 • 4 stycken fickor, varav en har en nyckelhållare. Zipper har en ficka med dragkedja
 • FlipBelt är inte justerbart, se därför till att du väljer rätt storlek
 • FlipBelt passar också bra till löpning, på resan, till träningen och så vidare
 • Det elastiska materialet eliminerar rörelser och studsar under löprundan
 • Vänd på bältet så låser man fast allt som förvaras i bältet
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Salomon Pulse Belt - Bästa vätskebälte

Bästa valet
Salomon Pulse Belt bild
ButikPris
296:-Besök
 • 9 av 10 hos svenska Marathon.se
 • 8 av 10 hos RunnerClick.com

Salomon Pulse Belt är ett annat väldigt populärt midjebälte för löpning som bland annat har fått toppbetyg hos svenska Marathon.se och RunnerClick.com. Bältet påminner mycket om bäst i test vinnaren FlipBelt och är så klart positivt då de flesta älskar denna typ av löpbälte.

Gott om plats för mobil, men även mindre vattenflaskor

Med Salomon Pulse Belt får du ett mobilbälte som även rymmer både mobilen och upp till två mindre 500 ml vattenflaskor. Materialet är stretchbart och sitter väldigt bekvämt under eller över löparkläderna. Förutom en fantastisk passform så är materialet ventilerande och kan på så sätt andas.

Midjebältet har två stretchfickor där du kan få ner två stycken softflasks på 500 ml, perfekt för dig som gärna vill kunna ta med dig lite vätska på löppasset. Men egentligen passar detta löpbälte flera andra typer av konditionsidrottare så som t.ex. längdskidåkare, vandrare, motionärer eller varför inte helt vanliga resenärer.

Salomon Pulse Belt har också gömda fickor där du kan förvara din värdesaker på ett säkert sätt och bältet är även utrustat med remmar för extra förvaring eller hållare för stavar.

Salomon Pulse Belt är ett väldigt billigt löparbälte som levererar precis det de flesta personer eftersöker och som dessutom sitter bekvämt med packning.

 • Skäl att köpa
 • 2 stycken elastiska fickor, varav ett har en blixtlås
 • Diagonala remmar för extra förvaring av t.ex. stavar
 • Stretchbart midjebälte som sitter bekvämt och som andas
 • Passar löpning, skidåkning, vandring eller annan typ av träning
 • Ett relativt billigt löparbälte som kommer hålla länge
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

FlipBelt Elite - Stor vattentålig ficka

Särskilt rekommenderad
FlipBelt Elite bild FlipBelt Elite bild FlipBelt Elite bild
ButikPris
589:-Besök
589:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat FlipBelt Elite
 • Rekommenderad av flera löparprofiler på Youtube

Både konsumenter och olika löparprofiler på Youtube är överlag väldigt nöjda med modellen. FlipBelt Elite har några fördelar som gör löparbältet lite vassare jämfört med Flipbelt Zipper och Classic. Rejäl vattenresistens framficka och blixtlås för av/på gör detta till en utmärkt modell.

Löparbälte med smidigt blixtlås för av och på

Både Flipbelt Classic och Zipper har länge varit en av marknadens mest populära löparbälten. Båda modeller är superlätta och sitter stabilt runt midjan. Men nya FlipBelt Elite erbjuder några förändringar i form av blixtlås och en vattentålig ficka för t.ex. mobil eller bilnyckel.

FlipBelt Elite utmärker sig framför allt med sin blixtlås som underlättar på och avtagning av bältet. Blixtlåset är rejält och ska inte kunna öppna sig själv medans man springer vilken styrks av det vi har läst från kundrecensioner. Däremot är det någon som har klagat över att blixlåset kan nypa till om man inte har kläder mellan bälte och kropp.

Den stora fickan på framsidan med blixtlås är också rymlig. Så pass rymlig att även stora mobiler så som t.ex. Samsung Ultra får plats utan problem. Denna ficka ska också vara vattenresistens vilket vi tidigare har saknat med FlilBelts olika modeller.

På baksidan av bältet finns det också en tubformad ficka utan blixtlås där man t.ex. kan förvara Flipbelts ARC vattenflaska som rymmer 33 cl. Öppningarna av dessa fickor är väldigt stretchvänliga så det ryms en hel del.

Nytt för FlipBelt Elite är också insidan av bältet som nu har ett lager anti-glid (silikon) som håller löparbältet på plats. När bältet väl är på plats så rör det inte sig trots att du använder blanka kläder. Med detta sagt så kan inte löparbältet roteras utan att det drar i kläderna. Om du tidigare använt Flipbelt och brukar rotera bältet så kommer FlipBelt Elite var ett problem.

Vem bör köpa löparbältet FlipBelt Elite?

Vi tycker att FlipBelt Elite tillför en hel del förbättringar jämfört med tidigare modeller. Att använda blixtlås i stället för att behöva kliva igenom/ur löparbältet ser vi som något väldigt positivt. Prismässigt ligger inte FlipBelt Elite så mycket högre än Zipper och därför kan det vara värt att överväga Elite framför Zipper. Speciellt om du är på jakt efter ett löparbälte med vattenresistent ficka för mobil eller bilnycklar.

Vi tycker däremot att reflexerna på FlipBelt Elite lämnar lite att önska. Reflexerna runt kanterna och loggan är i minsta laget. Vi hade gärna sett ytterligare reflexer längs bältet.

 • Skäl att köpa
 • Stor framficka som är vattentålig och som rymmer stora mobiler t.ex. Samsung Ultra
 • Blixtlås för smidigare av och på
 • Bakfickor som rymmer Flipbelts olika vattenflaskor
 • Krok för att säkra ens nycklar
 • Insidan har antiglid-lager av silikon
 • Skäl att inte köpa
 • Om du brukar rotera löparbältet så fungerar antiglid-lagret dåligt

Silva Strive Belt - Passar stora mobiler

Särskilt rekommenderad
Silva Strive Belt bild Silva Strive Belt bild
ButikPris
224:-Besök
285:-Besök
299:-Besök
 • Bra kundomdömen från konsumenter som testat Silva löparbälte

Löparbältet Silva Strive har fått bra kundomdömen hos flera utländska butiker och många är nöjda med funktionaliteten. Speciellt nöjda är de konsumenter som vill kunna bära med mobiltelefon, nycklar med mera. Silva Strive rymmer stora mobiler utan några som helst problem.

Mångsidigt löparbälte som passar större telefoner

Silva har på senare år levererat löparprodukter i toppklass så som t.ex. deras löparvästar och pannlampor. Löparbältet Silva Strive är heller inget undantag och det är tydligt att tillverkaren har tänkt till extra kring förvaring, synlighet, komfort, material med mera.

Silva Strive Belt är ett något bredare löparbälte som enkelt kan förvara större mobiltelefoner och andra tillbehör som kan tänkas följa med på löpturen. Det är en stor trygghet att kunna ta med både nycklar och mobil ut på löpturer ifall något skulle hända.

Huvudfickan är också vattentålig med stretchmaterial. Ett stort plus är den extra utgången för trådade hörlurar om du inte gillar trådlöst. Förutom huvudfickan finns det två små fickor där ena fickan har en nyckelkrok med blixtlås. Den andra fickan lämpar sig bra till både energi bar och gel.

Andra detaljer vi gillar är synligheten på löparbältet där Silva har använt bra synliga och reflekterande material som syns tydligt. Löparbältets placering fungerar också bäst på ryggen då det är av den bredare sorten och föredrar du framvända modeller så kan Silva Strive ändå fungera även om det inte är någon garanti. Däremot är det tydligt när vi läser kundrecensioner på modellen att löparbältet sitter på plats och inte studsar runt när man springer.

Vem bör köpa löparbältet Silva Strive? Är du på jakt efter ett smidigt löparbälte som har bra utrymme för flera tillbehör så är Silva Strive ett utmärkt val. Löparbältet är dessutom billigt jämfört med många andra modeller som är med i vårt bäst i test och kanske utmanar det även testvinnaren FlipBelt.

 • Skäl att köpa
 • Smart och genomtänkt löparbälte från Silva
 • Flera smarta fickor för nycklar, mobiltelefon och andra tillbehör
 • Vattentålig huvudficka som rymmer stora mobiltelefoner
 • Ficka för nycklar med nyckelkrok
 • Synlig och reflekterande utsida
 • Låg vikt på 100 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

SPIbelt Original - Inget studsande

Särskilt rekommenderad
SPIbelt Original bild
ButikPris
279:-Besök
 • 9 av 10 hos RunnerClick.com
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1400 kundrecensioner

SPIbelt är ett annat väldigt populärt löparbälte som finns i en rad olika färger och modeller. SPIbelt Original liknar inte alls t.ex. bäst i test vinnaren FlipBelt och liknar istället mer än vanlig midjeväska.

Nu kanske du tror att SPIbelt fladdrar precis som en stor midjeväska, men så är inte fallet. Vad som passar dig bäst är högst personligt, men många föredrar denna typ av midjebälte för löpning.

Smidig förvaring med dragkedja

Det bästa med SPIbelt midjebälte är definitivt fickan med dragkedja där du förvarar allt du behöver få med på träningspasset. Många föredrar enkelheten med att endast använda en ficka för nycklar och mobiltelefon, medans andra föredrar t.ex. FlipBelt med flera olika fickor.

Löparbältet sitter både bekvämt och säkert runt midjan utan att väskan glider runt eller rör på sig under löprundan. Huvudfacket rymmer utan problem de mest vanliga mobiltelefonerna som t.ex. Samsung Galaxy eller iPhone. Enligt tillverkaren så rymmer fickan mobiltelefoner upptill 16,5 cm som t.ex. iPhone 6.

SPIbelt löparbälte är justerbart i storlek och kan användas för midjemått mellan 61 till 119 cm. Detta är enligt många en stor fördel för de löpare som varierar sina kläder beroende på vädret utomhus om du vill använda midjebältet utanpå kläderna.

Detta är ett utmärkt midjebälte för personer som springer, styrketränar eller bara vill ha med det på resan utomlands. SPIbelt är ej vattentätt så en plastficka är att föredra till mobilen.

 • Skäl att köpa
 • Justerbart löparbälte som passar midjemått mellan 61 till 119 cm
 • Ett huvudfack med dragkedja som rymmer både mobil och nycklar
 • Fått toppbetyg i olika löparbälte test på nätet
 • Toppbetyg på amerikanska Amazon efter närmare 1500 kundrecensioner
 • Midjebältet sitter bekvämt och säkert även under de tuffare träningspassen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Salomon Active löparbälte - Bra vätskebälte

Salomon Active löparbälte bild Salomon Active löparbälte bild
ButikPris
279:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 220 kunder testat löparbältet

Löparbältet Salomon Active är fortfarande en ganska ny produkt på marknaden (2020). Men på Amazon USA har modellen fått ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor efter över 200 kundrecensioner.

Vätskebälte med snäv passform och med vattenflaska på 600 ml

Salomon Active löparbälte passar bäst till dig som vill kunna bära med dig både vatten och energigel. Med en relativt stor vattenflaska på 600 ml så har du nu möjlighet att springa både tuffare och längre sträckor. Ett stort plus är förvaringen som håller vatten flaskan som är särskilt vinklad till 45 grader så det blir både enklare att ta ur och sätta tillbaka flaskan medans du springer.

Från vad vi har kunnat läsa oss till så tycker användare att detta är ett smidigare sätt än t.ex. Salomon Pulse som har två fickor för två mindre vattenflaskor. Men det är också tydligt att detta är en smaksak. Däremot sitter vattenflaskan ordentligt intill kroppen på Salomon Active och studsar inte runt medans du springer.

Förutom förvaring av vattenflaska så finns där ett ganska stort fack för mindre föremål som nycklar, energigel eller liknande prylar.

Vattenflaska och förvaring hamnar på baksidan och ger lättare möjligheter till att justera samt dra åt passformen med spännet på framsidan. Detta är utan tvekan det mest optimala när du inte vill stanna för att justera passformen.

Precis som namnet antyder så är inte bältet endast tillför löpning. Utan bältet fungerar även bra till flera andra aktiviteter som t.ex. till backpacking, vandring eller liknande aktiviteter.

Utklassar detta vätskebälte Salomon Pulse Belt som plockade hem vår utmärkelse "Bästa vätskebälte"? Vi får helt enkelt vänta på att där dyker upp oberoende test av löparbältet. Däremot har Salomon Active flera väldigt bra egenskaper som vi gillar och förväntar oss av ett smidigt löparbälte.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat vätskebältet
 • Relativt stor vattenflaska på 600 ml
 • Smidigt fack för vattenflaska som gör det enklare att ta ur/sätta i flaskan under löprundan
 • Ett stort fack för övrig förvaring som t.ex. energigel, nycklar eller liknande
 • Passformen kan enkelt justeras under joggingrundan utan att du behöver stanna
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Salomon Agile 250 - Plats för mobil & vattenflaska

Salomon Agile 250 bild Salomon Agile 250 bild Salomon Agile 250 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,2 av 5 stjärnor efter över 100 kundomdömen på Amazon USA
 • 7,6 av 10 när RunnerClick testa löparbältet

RunnerClick har testat joggingbältet Salomon Agile 250 och där fick modellen ett toppbetyg på 7,6 av 10. Några av de fördelar de hittade var bland annat den låga vikten, bra passform för normalstora användare, reflex och regnsäker.

Bra löparbälte med förvaring för mobil och liten vattenflaska

Vad är det mest nödvändiga att få med sig på löprundan? De allra flesta skulle nog säga mobiltelefon, nycklar och en mindre vattenflaska. Salomon Agile 250 är kanske det löparbälte som hänger med ut på ett marathon men för kortare sträckor mellan 1-3 mil så är modellen perfekt.

Löparbältet är utrustad med två fack varav det ena används till en mjuk vattenflaska på 250 ml. Den mjuka flaskan medföljer. I det andra kan du förvara din mobil, nycklar eller energigel. Det finns däremot endast ett fack som har dragkedja men båda expanderbara med elastiskt material. Om inte vattenflaskan måste följa med så kan alltid mobilen placeras bakom dragkedjan.

En annan sak vi gillar med bältet är att där sitter reflexer, något som fler tillverkare bör ta efter. Materialet på modellen är regntätt d.v.s. vattenavstötande men den är inte vattentät. Så springer du med mobilen så kan det vara smart att lägga den i en liten plastpåse för att vara på den säkra sidan.

Är detta det bästa löparbältet på marknaden? Kanske inte. Men det är ändå ett högst godkänt alternativ för någon som behöver ett bra all-round löparbälte.

 • Skäl att köpa
 • Bra kundomdömen och betyg i oberoende test
 • Kan bära både mobiltelefon och en liten vattenflaska på 250 ml
 • Regnsäkert material (ej vattentät)
 • Utrustad med reflexer
 • Väldigt låg vikt på 90 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du det bästa löparbältet för just dig

köpguide så hittar du bästa löparbältet för dig

Det finns en rad olika löparbälten att välja mellan och faktum är att de flesta modeller är relativt billiga jämfört med andra löpartillbehör. De midjebälten vi har tagit med i vårt bäst i test inriktar sig till alla typer löpare som springer korta till längre sträckor.

Vill du däremot springa maraton eller längre sträckor så kan ett större löparbälte med flaskor vara ett bättre val. Men det finns också andra alternativ som t.ex. löparryggsäck som kanske är smidigare för att frakta vätska.

Men 90% av alla löparrundor är inte speciellt långa och springer du en mil eller två så fungerar dessa löparbälten vi har med i testet bra. Om det är extremt varmt någon dag du så kan du köpa små 250 till 500 ml flaskor som oftast ryms i dessa bälten.

Även om inriktningen för dessa midjebälten är fokuserat på personer som sysslar med löpning så passar de även bra till andra aktiviteter. Ett löparbälte är perfekt för dig som cyklar, motionerar, vandrar, tränar på gymmet, ute på resan med mera. Ett perfekt sätt att förvara ens värdeföremål på ett smidigt och säkert sätt.

Bästa löparbälte för mobiltelefoner

flipbelt löparbälte för mobil

Alla modeller vi har tagit med i vårt test av löparbälten ska kunna förvara normalstora mobiltelefoner. Även om du har en av större modeller som iPhone XS Max eller Galaxy Note så ska t.ex. FlipBelt kunna rymma dessa.

Bäst i test innaren FlipBelt har en kompatibilitetssida med tabeller för vilka mobiler som ryms i Flipbelt och det hittar du på den här hemsidan.

Men hur står sig ett löparbälte jämfört med sportarmband/mobilhållare på armen?

Enligt de flesta som har fått testa en midjeväska till löpningen är ganska eniga om att bältet är smidigare på flera sätt. Den största nackdelen med en plastficka på armen är att det skapar lite obalans med vikten och dessutom så sitter de inte speciellt bekvämt.

Löparbälten sitter oftast stadigare och motverkar rörelser/vibrationer väldigt bra när det studsar som mest under löpningen. Midjan är också det bästa stället på kroppen för att belasta med extra vikt utan att man störs av det.

Löparbälten för vätska / vätskebälten

vätskebälte flipbelt flaskor

Vårt test av midjebälten för löpning är inte fokuserat på långlöpare som behöver flera flaskor för att klara av långa löprundor på 3-4 mil. Vi har istället koncentrerat oss på vanliga midjeväskor till löpning som passar 90% av alla löpare och löpsträckor.

Tittar vi på t.ex. testvinnaren FlipBelt så kanske bilden inte är 100% rättvis med att illustrerar hur mycket som ryms i bältet. Men faktum är att många köper FlipBelts egna flaskor på 18 till 31 cl som passar i bältet.

Så även du vill få med en liten vattenflaska så finns det möjlighet till detta om du väljer att köpa en av dessa småflaskor för löparbälten. Dessa flaskor är dessutom smått rundade för att följa kroppens form på ett smidigt sätt.

Men vanligtvis är det inte nödvändigt att bära med en vattenflaska till normallånga löppass. För sträckor upp till milen är vattenflaska inte en nödvändighet. Bär inte runt på en vattenflaska vid så korta avstånd så länge det inte är ovanligt varmt ute.


FAQ – Vanliga frågor om löparbälten

 1. Vilket är det bästa löparbältet?
 2. Löparbälte med vätska eller en vätskeväst?
 3. Hur stor kapacitet bör man ha på ett vätskebälte?
 4. Passar alla mobiler i ett löparbälte?
 5. En mobilhållare på armen eller löparbälte?

Vilket är det bästa löparbältet?

För att svara på den frågan behöver du veta vilka saker du vill få med på löpturen. Vill bara kunna bära med mobiltelefon och nycklar så anses FlipBelt vara en av marknadens bästa löparbälten. Vill du däremot kunna få med vätska eller kanske energi bar/gel så finns det andra bättre alternativ på marknaden.

Löparbälte med vätska eller en vätskeväst?

Det finns flera saker som avgör vilken typ vätskesystem/kapacitet som passar bäst och mycket hänger ihop hur långt du springer samt hur varmt det är ute. Springer du längre än 1 timme så kan en löparväst med 1 liter vätska vara att föredra om du springer under de mest varma dagarna. Löparbälten med vattenflaskor rymmer oftast endast 0,25 till 0,5 liter vatten.

Hur stor kapacitet bör man ha på ett vätskebälte?

De bästa löparbältena med mjuka vattenflaskor rymmer antingen 250 ml eller 500 ml. Det är inte speciellt mycket om vi jämfört med mer avancerade vätskesystem på löparvästar eller löparryggsäckar. Men oftast räcker det till lite kortare löpturer som sträcker sig upp till 1 eller 1,5 timme när det även är relativt varmt. Springer du längre än så kan vi i stället rekommendera mer avancerade system.

Passar alla mobiler i ett löparbälte?

Jättesvår fråga då alla mobiler är olika stora och på senare år har de även blivit generellt större. Har du en stor mobil bör du kolla efter löparbälten som är avsedda för större mobiler. Nu har de flesta löparbälten stretchmaterial så oftast är det inget problem.

En mobilhållare på armen eller löparbälte?

Många motionärer avskyr att bära mobilen på armen med mobilhållare, medans andra tycker det är okej. Fördelen med ett löparbälte är att du kan förvara mer än bara mobilen så som nycklar, kreditkort eller varför inte energibar eller gel.


Så valde vi ut bästa löparbälten

Bästa löparbälte 2023Intresset för löpning har länge varit populärt i Sverige och under en rapport från 2017 så ansågs 1,8 miljoner svenskar att de kan tänka sig att springa ett lopp. Närmare 30% av den vuxna befolkningen i Sverige kör någon form av löpträning varje vecka.

Men hur viktigt är då löparbältet? Det har alltid varit problematiskt att kunna få med sig det mest nödvändiga ut på löpturen. Oftast har inte byxor, tröjor eller löparjackor några bra fickor för att förvara tunga saker så som t.ex. mobiltelefoner. Löparbältet löser i princip alla problem som finns med förvaringssvårigheter och dessutom håller de sig på plats så att inte prylarna rör sig under löpningen.

I vårt test av löparbälten har vi valt ut flera olika modeller som har presterat bra i oberoende tester, produktrecensioner och vanliga kundrecensioner. Vårt bäst i test har framförallt koncentrerat sig på vanliga motionärer som kör regelbundna löpträningar varje vecka. Testet är inte riktigt avsett till personer som sysslar med Marathon eller andra aktiviteter inom ultralöpning.

Förutom betyg i tester/produktrecensioner har vi kollat närmare på både egenskaper och funktioner. Löparbälten tillhandahåller helt olika funktioner och egenskaper beroende på hur de ska användas. Vissa modeller har inbyggt vätskesystem för längre löpturer, medans andra fungerar som
mobilhållare under löpning. Men som även rymmer nycklar eller liknande.

Uppdatering våren 2023 – Flipbelt Classic och framför allt Zipper behåller utmärkelsen bästa löparbälte. Löparbältet räknas fortfarande som en av marknadens mest sålda modeller tack vare sitt pris och egenskaper.

Nytt i vår jämförelse är bland annat Flipbelt Elite som försöker förbättra det vi redan har sett från företaget. Med sitt blixtlås för enklare av/på och en stor vattensäker framficka kan modellen utmana bäst i test vinnaren Flipbelt Zipper. Vi vill däremot invänta ytterligare produktrecensioner och kundrecensioner som tydligt kommer visa hur bra blixtlåset fungerar.

Källor

FlipBelt Bäst i test vinnare

FlipBelt är utan tvekan det bästa löparbältet för de allra flesta personer som sysslar med löpning eller liknande aktiviteter. Dess enkelhet och komfort är nästan oslagbart jämfört med andra modeller på marknaden. Passformen och stretchmaterialet gör detta till en värdig bäst i test vinnare som slår de flesta löparbälten.

Om du sysslar med joggning eller löpning på fritiden så är detta ett självklart val om du springer kortare sträckor runt milen. Sysslar du med maraton så finns där troligtvis bättre alternativ.

 • Bäst i test hos Verywellfit.com – Bästa av 7 testade löparbälten – Länk
 • Bästa köp hos Independent.co.uk – En klar vinnare hos testpanelen – Länk
 • 4,5 av 5 hos Amazon USA – 19 000 kundrecensioner

Salomon Pulse Belt & Salomon Agile 250

Salomon Pule Belt liknar bäst i test vinnaren FlipBelt på många sätt och egentligen är det ungefär samma typ av midjebälte för löpning. Den största skillnaden mellan de två olika modellerna är de diagonala spännbanden som Salomon löparbälte har.

Spännbanden är gjorda för att hålla t.ex. vandringsstavar eller liknande utrustning. Perfekt för både löparen och de personer som vandrar regelbundet. Salomon Pule Belt har också något färre fickor, vilket kan vara en avgörande faktor för de som gillar att dela upp värdesakerna.

Precis som FlipBelt så har du möjlighet till att hushålla en liten vattenflaska i en av fickorna. Det kanske inte räcker till de riktigt långa löppassen när det är varmt, men för det mesta räcker det väldigt långt. Vattenflaskan säljs separat.

Salomon Agile 250 är ett bra löparbälte som tillåter både mobiltelefon och en liten vattenflaska på 250 ml. Modellen fick ett bra betyg på 7,6 av 10 när den testades 2019 men lyckades inte riktigt nå upp till modeller som storsäljaren Pulse Belt.

 • 9 av 10 hos svenska Marathon.se – Bra passform med stor ficka – Länk
 • 8 av 10 hos RunnerClick – Mångsidigt midjebälte – Länk
 • 7,6 av 10 hos RunnerClick – Löparbälte med låg vikt – Länk

SPIbelt Original

SPIbelt Original är ett annan väldigt populärt löparbälte som har fått toppbetyg i de flesta oberoende tester och kundrecensioner. Förutom SPIbelt Orginal så finns det en rad olika liknande modeller som har kommit senare med små ändringar. Men Original verkar fortfarande vara den stora favoriten hos kunderna.

 • 9 av 10 hos RunnerClick – Justerbart löparbälte – Länk
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon

Amazon USA

Då löparbälten är så populära i Sverige och framförallt utomlands så är Amazon USA en perfekt källa att använda i våra testsammanställningar. Då marknaden är mycket större i USA så får vi enklare en bild över hur dessa midjeväskor för löpning presterar i utlandet. Med en större marknad så får vi även tillgång till ett betydligt större antal kundrecensioner för att bilda oss en uppfattning över vilka modeller som presterar i toppen.

Det bästa med att kolla på Amazon är att vi får säkra kundrecensioner som endast har skickats in av de som verkligen har köpt produkten. Verifierade kundomdömen väger alltså ganska tungt då vi är säkra på att recensioner är från riktiga kunder.

Bäst i test vinnaren FlipBelt och SPIbelt är två väldigt populära modeller som sälja på Amazon USA. Båda modeller har fått toppbetyg och är baserat på flera tusen kunder på Amazon. Bara FlipBelt har över 5 000 kundrecensioner och är det löparbälte som säljer bäst just nu.