Bästa lövblåsar 2018

Här hittar du en hel lista över bästa lövblås

Är du trött på att behöva kämpa med lövräfsan varje höst? då kan det vara en bra idé att uppgradera till något mer modernt som underlättar arbetet avsevärt, d.v.s. en lövblås. Lövblåsen ses oftast som något lyxigt och dyrt, men faktum är att priserna har gått ner ganska mycket de senaste åren och idag kan du få en bra lövsug för för någon tusenlapp.

Men det gäller att ha koll på vilka modeller som har en bra effekt och som dessutom har en bra ergonomi så att lövblåsen inte känns klumpig när maskinen ska manövreras i trädgården. Tyvärr finns där en hel del lövblåsar som inte alls klarar av de moment som maskinen faktiskt är tillverkad för att klara av.

För att du enkelt ska kunna hitta den bästa lövblåsen på marknaden så har vi sammanställt flera tester av lövblåsar och nedan hittar du hela listan över de bästa modellerna.

Uppdaterad sommaren 2018


Bosch ALS 25 – ✅Bästa lövblåsen

Bosch ALS 25

ButikPris
1013:-Besök
 • Andraplats hos Råd & Röns stora test av lövblåsar 2017.
 • Högsta poäng bland modeller med kabel i Råd & Röns test av lövblåsar 2017.

Låt inte det låga priset på denna fantastiska lövblås avskräcka dig. Denna lövblås från Bosch är ett säkert kort för nästan alla trädgårdar och levererar betydligt bättre än många andra dyrare modeller.

Bosch ALS 25 tog hem ett andrapris i Råd & Röns stora test av lövblåsar och fick faktiskt högst betyg av alla modeller som använder elkabel. Denna lövblås är alltså ett självklart val för dig som vill ha en lövblås som inte begränsas av batterier och kan därför användas även till större trädgårdar.

En lövblås med kabel har sina fördelar

Batterier i all ära, men det finns tillfällen då maskiner drivs betydligt effektivare med hjälp av en elkabel och i detta fallet så vinner den eldrivna lövblåsen av flera anledningar. En stor fördel med en kabelansluten lövblås är att du inte behöver stressa för att kunna hinna med hela trädgården.

Om du har en stor trädgård så är kabel att föredra då dagens batterier inte håller speciellt länge.

Priset för denna modell är betydligt lägre än flera konkurrenter, dessutom så presterar den minst lika bra eller bättre än många andra dyrare modeller.

Uppsamlingssäck med malfunktion

En lövblås som endast blåser omkring löven i trädgården är så klart ganska kul att använda, men det är inte alls lika effektivt som en modell med uppsamlingssäck. Dessutom har denna modell en funktion som söndersmular löven till en betydligt mindre modell och därför kan uppsamlingssäcken förvara mera.  Just denna modell söndersmular löven till en storlek av 10:1 vilket också är det mest vanliga.

Bosch ALS 25 är kanske inte den lättaste modellen på marknaden, men den är trots allt väldigt smidig med hjälp av sitt ordentliga axelband som är vadderat. Vikten är 3,2 kg och med säcken väger den in på 4,4 kg.

Specifikationer för Bosch ALS 25

 • Lövblås som blåser, suger och söndersmular löven.
 • Uppsamlingssäck som tar 45 liter.
 • Motoreffekt på 2 500 watt, blåshastighet 300 km/h.
 • Drivs med hjälp av en elkabel.
 • Väger 3,2 kg utan säcken och 4,3 kg när det är dags att suga upp löven.
 • Vadderad axelrem för enklare hantering.

Stihl BGA 56 – Batteridriven

STIHL BGA 56

ButikPris
:-Besök
2832:-Besök
 • Bäst i test hos Råd & Röns stora test av lövblåsar 2017.

Stihl är kanske mest kända för sina förstklassiga motorsågar, men faktum är att Stihl nu också har blivit kända för sina batteridrivna lövblåsare. Stihl BGA 56 är en batteridriven modell som bland annat har fått bäst i test i Råd & Röns stora lövblås test 2017.

Kraftfull lövblås trots att den är batteridriven

Man skulle kunna tro att denna bäst i test vinnare som drivs av ett batteri inte är speciellt kraftfull, men det är precis tvärtom. Är den lika kraftfull som de modeller på kabel? kanske inte, men det är kraftfull nog för mellanstora till mindre trädgårdar. Luftflödet är 45 m/s vilket motsvarar 162 km/h om du vill jämföra med andra modeller.

Batteriet håller upp till 30 minuter innan det är dags att ladda batteriet igen, oftast är 20 minuter tillräckligt för att fixa till sin lilla till mellanstora trädgård. Om du ändå bara ska nyttja lövblåsen i 20 minuter så är det extra smidigt att slippa den långa elkabeln.

Ljudnivån på denna enhet är inte heller så illa som de lite kraftfullare alternativen och har bara en ljudnivå kring 91 dB.

Vikten på denna enhet är inte heller speciellt mycket trots att den har ett litiumjonbatteri, utan batteri så väger enheten bara 2,1 kg. Både batteri och laddare ingår i detta paket så att du enkelt kan komma igång med höststädningen.

Specifikationer för testvinnaren Stihl BGA 56 – batteridriven lövblås

 • Batteridriven lövblås.
 • Batteriet håller upp till 30 min och kan laddas fullt igen på 1 timme.
 • Detta är endast en lövblås d.v.s. den kan bara blåsa.
 • Vikt utan batteri är 2,1 kg.
 • Blåshastighet kring 160 km/h.
 • Ljudnivå 91 dB.

Ryobi RBV3000CESV – Bra kundrecensioner

Ryobi RBV3000CESV lövblås

ButikPris
868:-Besök
 • Bra kundrecensioner hos flera olika ehandlare och butiker.

Märket Ryobi har länge varit ett väldigt populärt märke inom andra typer av verktyg och en stor anledning till detta är för att Ryobi erbjuder bra kvalité till ett ganska lågt pris. Ryobi är kanske mest känt för sina elektriska verktyg som drivs med hjälp av deras litiumjonbatterier, men i detta fallet så drivs denna lövblås med hjälp av en elkabel.

Modellen har fått ta emot väldigt bra kundrecensioner hos flera nätbutiker och genomsnittsbetyget ligger någonstans vid 4 av 5.

Kraftfull lövblås med malfunktion

Den största fördelen med att driva en lövblås med en elkabel är ju att effekten kan nå nivåer på 3000 watt, vilket också kan köras så länge du behöver för att få ordning på hela trädgården. Modeller som drivs med hjälp av batterier är inte rekommenderat för lite större trädgårdar.

Ryobi RBV3000CESV har en effekt på 3000 watt och på pappret så ska den generera en blåst på hela 375 km/h. Så klart kostar denna effekt en hel del i form av hög ljudnivå och det gäller att använda hörselskydd när du startar upp lövblåsen. Ljudnivån hamnar på 110 dB, vilket också är en av de högsta värdena vi har sett i detta bäst i test.

Just denna modellen klarar av att både blåsa och suga upp löven i trädgården. Ryobi är utrustad med dubbla kvarnhjul för att kunna finfördela löven ordentligt och på pappret ska lövblåsen kunna finfördela 16 liter löv till 1 liter. Kvarnhjulen klarar dessutom av att mala hårdare material som t.ex. kottar, bark eller liknande.

Uppsamlingssäcken rymmer 45 liter och lövblåsen har även ett vanligt universalfäste för att kunna fästa vanliga soppåsar.

Specifikationer för populära Ryobi RBV3000CESV

 • Lövblås som blåser,suger och maler ner löven.
 • Uppsamlingspåse på 45 liter medföljer. Modellen har även universalfäste för vanliga soppåsar.
 • Hög effekt på 3000 watt och som ger en vindhastighet på 375 km/h.
 • Relativt billig lövblås.
 • Två kvarnar som även klarar av att mala kottar, barr med mera.

Black & Decker GW3030 – Eldriven

Black & Decker GW3030

ButikPris
822:-Besök
948:-Besök
1199:-Besök
1495:-Besök

De flesta känner nog till märket Black & Decker som länge har varit en av marknadens mest populära märke inom verktyg och så är det än idag. Black & Decker GW3030 är en väldigt effektiv och kraftfull lövblås som har fått ta emot en hel del positiva kundomdömen.

Perfekt om du älskar att göra jobbet snabbt

Tiden då vi måste räfsa omkring löv i trädgården är äntligen förbi och med rätt typ av verktyg så är jobbet dessutom lite roligt. Att samla upp löv med Black & Decker GW3030 är en ren fröjd och likt bäst i test vinnaren från Bosch så har även denna lövblås alla de funktioner man önskar av en bra lövblås.

Förutom den extremt höga blåshastigheten på 418 km/h så har även denna modell en sugfunktion som effektivt samlar upp alla löv i en uppsamlingspåse. Dessutom har den en kvarn som finfördelar löven ytterligare ner från 16 liter till bara 1 liter och med en stor uppsamlingssäck på 51 liter, så får du snabbt din trädgård städad.

Hastigheten på blåsten och uppsugningsfunktionen går att justera med hjälp av ett reglage på enheten, då blir det inget onödigt körande på högsta effekten regelbundet. Men det är trots allt ganska skönt att kunna ha möjligheten till att dra på ordentligt när det verkligen behövs. Speciellt våta löv kan behöva en extra effekt för att släppa från gräsmattan.

Modellen är relativt populär hos flera butiker och har också fått ta emot väldigt höga kundrecensioner hos många butiker.

Specifikationer för Black & Decker GW3030 lövblås

 • Lövblås som kan blåsa, suga och finfördela 16 till 1.
 • Effekt på 3 000 watt och som drivs med hjälp av elkabel.
 • Reglerbar blåshastighet från 230 till 418 km/h.
 • Bärsele ingår.
 • 50 liters uppsamlingspåse ingår.
 • Vikt 3,7 kg.
 • Ljudnivå 106 dB.

Detta bör du titta efter när du väljer lövblås

Att impulsköpa en lövblås i sin närbutik är oftast en väldigt dålig investering och har du otur så kan du få tag på en modell som inte alls levererar det man gärna önskar sig. Flera av de lövblås test som vi har fått gå igenom för att färdigställa denna guide visar på att närmare 50% av de modeller som testas inte alls lever upp till de önskemål man har på en lövblås.

Det är väldigt stor skillnad från lövblås till lövblås och även om priset är på 3 000 kr så kan en lövblås för 800 kr göra ett betydligt bättre jobb. Det är alltså ingen garanti att köpa det dyraste på marknaden och sedan tro att modellen ska prestera på topp. Testerna har också visat att det är betydligt värre kring de modeller som ligger under tusenlappen, men det finns trots allt modeller under tusenlappen som gör ett väldigt fint jobb.

Ljudnivå

Vi kan vara ärliga med att säga att nästan alla modeller låter extremt mycket och är tyvärr något som man inte kan undvika gällande denna typ av maskiner. Nästan alla lövblåsar ligger kring 100 dB och detta betyder att du måste använda hörselskydd när du använder maskinen.

100 dB motsvarar ungefär en konsert eller en motorsåg, däremot finns det modeller som genererar en ljudnivå upp till 110 dB, vilket motsvarar ett utryckningsfordon. Även om du inte kan påverka ljudnivån så mycket så kan man ändå försöka välja en modell som inte avger onödigt mycket ljud.

Ergonomi / manövrering

Vikten på lövblåsar varierar väldigt mycket och ju högre vikt, desto viktigare är själva ergonomin på modellen. Vissa lövblåsar har till och med stödhjul i vissa fall för att underlätta manövreringen, men det är inte helt vanligt.

Vikten på lövblåsen är högst individuell då vi är olika starka och sedan har ju storleken på trädgården också stor betydelse. Vikten på lövblåsar varierar så klart och de flesta enklare modeller ligger någonstans kring 2 – 3 kg, vilket också är den vikt som de flesta föredrar. Det finns dock modeller som också väger en bra bit över 5 kg.

Den bästa lövblåsen för dig är så klart den modellen som passar dig rent viktmässigt och se därför till att välja en modell som inte väger alldeles för mycket. Meningen med en lövblås är ju trots allt att jobbet ska bli enklare/smidigare än en traditionell lövräfsa.

Lövblås som blåser och suger

Många personer tror att en lövblås endast kan blåsa bort löven, men faktum är att flera modeller även har egenskapen att kunna suga upp löven. Dessa modeller har oftast en påse som fästs direkt på lövblåsen och som dessutom maler löven så att de tar mindre plats i förvaringspåsen.

Med dessa två egenskaper i kombination så blir lövblåsen en av trädgårdens mest effektiva hjälpmedel till en välstädad trädgård. Det är helt enkelt bara till att blåsa ihop en stor lövhög och sedan börja suga upp alla löven på ett väldigt enkelt sätt.

Kraftig luftström

För att en lövblås ska vara extra effektiv så krävs det att maskinen har en riktigt kraftig luftström och gärna på hastigheter över 300 km/h. Hade nu löven varit torra vid alla tillfällen så hade det inte krävts så höga hastigheter, men då löv oftast är fuktiga eller blöta så krävs det lite extra kraft på grund av extra vikten.

Tyvärr är det många som köper en alldeles för klen lövblås och då blir det snabbt tråkigt att använda maskinen. Satsa istället på en lövblås med en relativt hög effekt och med en ordentlig luftström, du bör däremot ha koll på hur mycket effekt som din elcentral klarar av.

Eldriven, batteridriven eller en lövblås som går på bensin?

Många skulle troligtvis föredra modeller som går på batterier och även om batteriteknologin har stått stilla ett par år så kan faktiskt litiumjonbatterier generera en hel del effekt under en viss tid. Bland annat lövblåsen BGA 56 från Stihl har fått bäst i test i bland annat Råd & Rön och den modellen presterar bra upp till 20-30 minuter. För de flesta personer så räcker 30 minuter för att få ordning på trädgården, däremot så har inte modellen någon kvarn som finfördelar löven.

En bensindriven lövblås har en stor fördel och det är att den är väldigt mobil d.v.s. du kan täcka av stora områden utan några problem. Vanligtvis så behöver inte vanliga familjer en bensindriven lövblås och det är egentligen bara parkförvaltare eller liknande som använder dessa. Det är också därför som vi har valt att endast ta fram alternativ som är eldrivna eller batteridriva. En bensindriven lövblås kräver också sitt regelbundna underhåll i form av service och oljebyte.

De flesta är överens om att eldrivna lövblåsar fortfarande är det bästa valet då de måste kunna generera en enorm effekt, vilket också kostar väldigt mycket energi. Med hjälp av kabel så kan även lövblåsar utrustas med kvarnar för att suga upp och sedan finfördela löven ytterligare, en egenskap som är svår att vara utan. Det kommer troligtvis dröja fram tills att vi har lyckats ta fram kraftfullare batterier innan de eldrivna alternativen fasas ut helt, men vi är inte där idag.


Säkerhet – Tänk på detta vid användning

En lövblås kan vara enormt effektiv och är för många är detta ett självklart verktyg att använda under hösten för att få bukt med lövproblemet. Men faktum är att dessa lövblåsar kan generera ett extremt kraftigt luftflöde och tänker man sig inte för så kan det faktiskt uppstå olyckor.

Det är inte alls ovanligt att vissa modellerna generera ett luftflöde på över 300 km/h och vissa fall upp emot 400 km/h. En vindhastighet på 118 km/h räknas som orkan och då förstår man ganska fort hur kraftfulla dessa maskiner är.

Det är inte alls ovanligt att grus eller mindre objekt kan flyga iväg och därför är det viktigt att skydda ögonen, gärna skyddsglasögon om möjligt och gärna visir om möjligt. Du bör också införskaffa dig ett par öronskydd då ljudnivån kan uppnå nivåer på 100 dB, vilket motsvarar en konsert.

Välj ett bra tillfälle för att köra igång med lövblåsen d.v.s. en tid då inte så många människor rör sig fritt där du använder maskinen. Du bör i alla fall vara ensam i trädgården när du använder lövblåsen.

Med ett luftflöde på 300 km/h så är chansen för flygande objekt som t.ex. kottar eller liknande stor och därför bör du aldrig rikta lövblåsen emot ömtåliga saker. Sådana ömtåliga områden kan t.ex. vara ditt uterum eller väggar med stora glasrutor eller liknande.


Så här har vi tagit fram testvinnaren

Vi har gått igenom ett par olika test av lövblåsar och har sedan tittat på vilka modeller som har presterat bra i dessa tester. Vi har bland annat tittat på testet som Råd & Rön publicerade 2017, men också andra test som t.ex. Gör Det Själv och Expressen har publicerat. Även ett par andra utländska källor har används för att kunna ta fram vår bäst i test vinnaren.

Som vanligt har vi även använt oss av kundrecensioner från bland annat amerikanska Amazon och i detta fallet har även priset varit en avgörande faktor. Enligt oss på Inspekto.se så är priset en väldigt viktig faktor när vi väljer ut våra bästa modeller inom olika produktkategorier.


Källor

Råd & Rön

Råd & Rön är kanske en av de bästa källorna vi har för att kora en testvinnare i våra sammanställningar och så är det även med denna guide. Råd & Rön testade 12 stycken olika lövblåsar under 2017 och där testades en rad olika modeller från batteridriva varianter till vanliga modeller som körs på kabel.

Bäst i test fick faktiskt Stihl BGA 56 som är en batteridriven lövblås och som dessutom överraskade testpanelen ordentligt. En batteridriven lövblås som håller ungefär 30 min räcker för de allra flesta normalstora trädgårdar och därför blir det extra effektivt att slippa elkabel.

Högst betyg bland de modeller som använder elkabel fick Bosch ALS 25, som också är en modell som är väldigt billig. Oftast så levererar inte de billigare modellerna i denna typ av produkt, men Bosch ALS 25 gör precis tvärtom. Ett stort plus är att denna modell även kan suga upp löv och som dessutom kan söndersmula löven till en betydligt mindre modell. På så sätt får det plats en hel del löv i den uppsamlingspåse som går att montera direkt på lövblåsen.

Om du vill läsa mer om vilka andra modeller som fick genomgå Råd & Röns stora test så hittar du hela guiden här.