Luftavfuktare bäst i test


Ägare av hus och andra typer av fastigheter har ofta problem med fukt och det kan bero på många olika anledningar. Men oftast räcker inte den naturliga avfuktningen till så som t.ex. solvärme och ventilation. Speciellt på sensommaren och framåt är det då som fuktproblemen börjar dyka upp och med klimatförändringar samt alternativa värmekällor så blir problemen allt vanligare.

För de personer som letar efter en luftavfuktare så är det inte så enkelt att veta vilka produkter som faktiskt är bra eller inte. Dessutom så vill man köpa en luftavfuktare som är driftsäker och pålitlig under en lång tid då den kanske hamnar i sommarstugan eller liknande.

Vi har gått igenom bäst i test av luftavfuktare samt andra tester och har sedan kompilerat ihop en komplett lista över de bästa luftavfuktarna på marknaden. Vi har även tagit hänsyn till de många kundrecensioner som finns för de olika produkterna.


Woods ED50F

ButikPris
5379:-Besök
5475:-Besök
 • Bäst i Test hos Villaliv
 • Väldigt bra kundrecensioner.

Woods ED50F är en fulländad luftavfuktare från Woods som bland annat har fått bäst i test hos Villaliv och har dessutom väldigt bra kundrecensioner. Enligt Villaliv så spelar Woods ED50F i en egen serie och är helt överlägsen när det gäller avfuktningskapacitet, men också energieffektivitet. Denna luftavfuktare passar lika bra uppe i värmen som nere i kalla källaren och detta påverkar inte energiförbrukningen nämnvärt.

Högt energivärde hos svenska energimyndigheten

Något som är väldigt viktigt när det gäller luftavfuktare är själva energiförbrukningen och med sämre luftavfuktare så springer elkostnaden iväg relativt fort. En billig investering blir snabbt dyr på sikt.

Statens Tekniska Forskningsinstitut har bland annat testat Woods ED50F och kom fram till att den är den mest energieffektiva luftavfuktaren som någonsin har testats i deras labb. När de testar dessa produkter så får de ett värde som heter DER-värde, vilket är ett energieffektivitetsvärde. Woods ED50F fick ett fantastiskt värde på 1,44 liter / kWh vid 22 grader Celsius och en luftfuktighet på 60%.

Dessa värden är det bästa som en luftavfuktare någonsin har fått i deras testlabb. I teorin så skulle det vara möjligt att avfukta 13 liter per dygn vid 22°C och med en luftfuktighet på 60%. Om vi säger att rummet i stället har en luftfuktighet på 90% så skulle detta motsvara 28 liter per dygn.

Byggd för svenskt klimat med hög luftfuktighet

Woods ED50F är utan tvekan testets stora bäst i test vinnare och även om det är dyrast av de alla vi har tagit med så kan detta vara en bra investering för framtiden. Om du dessutom registrerar din luftavfuktare Woods hemsida och sedan byter filter varje år så får du 6 års garanti på din produkt. Det är ingen annan tillverkare som är så självsäkra på sina produkt som kan erbjuda sådan lång garantitid.

De kräver dock att man sparar alla sina kvitton på alla filter man har köpt, men dessa kan man enkelt spara i en plastficka som sätts direkt på luftavfuktaren. Då vet man vart dessa är om när luftavfuktaren ska reklameras.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Woods ED50F

 • Kan avfukta upp till 230 kvm.
 • ED50F kan användas i rum eller utrymmen där det är minst 10°C.
 • Bästa energieffektiviteten som Statens Tekniska Forskningsinstitutet någonsin har uppmätt.
 • Går strömmen på grund av strömavbrott så startar luftavfuktaren sig själv igen automatiskt.
 • Stor vattentank på 10 liter och har stöd för slangutrustning.
 • Bra filter emot mögel.
 • Automatisk avfrostning.
 • Är inte utrymmet fuktigt längre så stängs den av. Blir det sedan fuktigt igen så sätts den på automatiskt.
 • Sex års garantitid om produkten registreras.

Woods DS28F

ButikPris
3892:-Besök
4479:-Besök
 • Bäst i Test hos Råd&Rön 2001.
 • En av Sveriges mest sålda luftavfuktare.

Enligt Woods själva och ett par andra källor så är Woods DS28F den mest sålda luftavfuktaren i Sverige. Enligt de test som finns så är även denna luftavfuktare väldigt energieffektiv, precis som sin storebror Woods ED50F så har denna en fantastisk avfuktningskapacitet. DS28F är däremot en mindre kraftfullare version av bäst i test vinnaren ED50F och klarar endast av arbetsytor upp till 140 kvm. Vilket är fullt tillräckligt för de allra flesta boenden eller sommarstugor.

6 års garanti på de flesta luftavfuktare från Woods

För att få en garantitid på 6 år så krävs det att man registrerar sin produkt på Woods egna hemsida och att man dessutom köper nytt filter varje år. Som man sedan sparar ifall det skulle vara aktuellt att reklamera luftavfuktaren. Det bästa är att tejpa på en plastficka på sidan av enheten där du sparar alla kvitton samt inköpsdatum på avfuktaren.

Det är tydligt att dessa luftavfuktare gör ett väldigt bra jobb och förblir aktuella än idag, även om denna luftavfuktaren fick bäst i test redan 2001 i Råd & Rön. När en produkt finns så länge på marknaden så är det oftast ett väldigt positivt tecken.

Kraftfull luftavfuktare med bra energieffektivtitet

Woods DS28F klarar alltså utrymmen upp till 140 m², men det rekommenderas att utrymmena helst understiger 100 m² för snabbast resultat. Om det är 20°C i utrymmet med en luftfuktighet på 70% så kommer luftavfuktaren att avfukta över 10 liter per dygn. Detta skulle i sin tur använda 6,5 kWh per dygn, vilket är väldigt energieffektivt jämfört med andra konkurrenter på marknaden.

Just denna luftavfuktare föredrar en utrymmestemperatur från 5 – 35°C och inom dessa temperaturer så bör luftavfuktaren förbruka ungefär likvärdigt med energi. Ju högre temperaturen blir, desto högre blir energiförbrukningen och vid 35°C och en luftfuktighet på 80% så drar enheten 460 watt. Vilket motsvarar 11 kWh per dygn.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Woods DS28F

 • Klarar upp till 140 kvm.
 • Föredrar utrymmestemperaturer från 5 – 35°C.
 • Antimögelfilter.
 • Helt automatisk avfrostning vid behov.
 • Automatisk omstart om strömmen skulle brytas plötsligt.
 • Stor vattentank på 10,4 liter.
 • Startar och stängs av automatiskt efter behov.
 • En av Sveriges mest sålda luftavfuktare.

CANVAC Q AIR D14

ButikPris
4175:-Besök
4395:-Besök
 • Bäst i Test hos Råd&Rön i nummer 8 2007.

Denna produkten gick under namnet Mitsubishi Electric MJ-E14CG / MJ-E16VX förut, men har nu bytt namn till Canvac Q AIR D14 efter några uppdateringar. Nej detta är ingen bil från Mitsubishi och faktum är att Mitsubishi har tillverkat andra typer av produkter än bara bilar i långt över 40 år. När denna luftavfuktaren testades i olika test så gick den under namnet Mitsubishi Electric MJ-E14CG, men har nu bytt namn till Canvac Q AIR D14 efter några ändringar.

Det är däremot samma produkt som testades i testen och rent tekniskt så är dessa produkter identiska. Förutom startknappen som nu är gul i stället för vit.

Bra egenskaper trots låga temperaturer under drift

I Råd&Rön så fick Canvac Q AIR D14 bäst i Test av flera anledningar, men det som utmärkte sig mest vart driften under kallare temperaturer. Trots låga utrymmestemperaturer så hade denna luftavfuktare väldigt bra egenskaper med energiförbrukning och avfuktningskapacitet.

I den nya versionen så har de även lagt in en funktion för att torka tvätt för ett bättre resultat och några mindre småjusteringar i designen. Som t.ex. startknappen som nu är gul i stället för vit och det också så du kan se om du har fått den nya enheten eller den gamla.

Automatisk avfuktningsprogram och energieffektiv

Canvac Q AIR D14 har några olika inställningar, bland annat går det att köra luftavfuktaren i automatiskt läge som kör efter behov. Där finns dessutom timerfunktion för att själv avgöra hur länge den ska vara igång t.ex. när det är dags att torka tvätt.

Canvac Q AIR D14 är en relativt tyst luftavfuktare som endast avger ett ljud på 37 dB och har dessutom en mögelvakt som talar om när det finns mögel. Den har också barnlås ifall det skulle behövas. Denna luftavfuktare kommer i en exklusiv design som är både snygg och smal jämfört med sina konkurrenter. Mer tilltalande för de som vill ha den framme där den syns.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Canvac Q AIR D14

 • Klarar av utrymmen upp till 100 m².
 • Låg energiförbrukning vid låg temperatur.
 • Vattentanken är på 14 liter.
 • Luftriktare.
 • Tystgående modell 37 dB endast.
 • Mögelvakt.
 • Timerfunktion för On / Off. Avfuktningsprogram för torka tvätt med i 12 timmar.
 • Vid 22°C och en luftfuktighet på 60% så avfuktas 4,8 liter per dygn.
 • Luftreningsfunktion, fotokatalytiskt filter.
 • Barnlås.
 • Slangutrustning till golvbrunn om så behövs.

Woods DS15F – Populär modell för krypgrunder

ButikPris
3725:-Besök
3995:-Besök
 • Bra kundrecensioner.
 • Woods mest populära luftavfuktare för krypgrunder.

Woods är kända för att tillverka luftavfuktare med hög kvalité och Woods DS15F är inget undantag. Den har både bra kundrecensioner och är dessutom Woods mest populära enhet för krypgrunder. Denna luftavfuktaren är framförallt framtagen för krypgrunder, källare och garage.

Så om du är ute efter en typisk krypgrundsavfuktare så är detta en av de bästa enheterna på marknaden. Med sin låga höjd på 53 cm så passar denna avfuktare in i de flesta låga krypgrunder. Måtten på denna enhet är höjd 527 mm, bredd 343 mm och djup 406 mm.

Sveriges mest sålda krypgrundsavfuktare

Woods DS15F är en luftavfuktare som är speciellt framtagen för att arbeta i utrymmen som garage, källare och krypgrunder. Även om det är kallare ner till 5°C så jobbar luftavfuktaren effektivt och klarar även temperaturer upp till 35°C. Är temperaturen under 5 grader så är det inte längre lönt att köra avfuktaren då luften inte kan bära fukta så bra och då kommer enheten att frosta.

Woods DS15F kommer med två olika fläkthastigheter där den ena ger en lägre luftgenomströmning på 256 kvm per timme, medans den på max flyttar 520 kvm luft per timme.

Woods luftavfuktare kommer med en hygrostat som som själv reglerar när luftavfuktaren ska startas och stängas. När den når den nivå av luftfuktig som har önskats så stängs enheten av och om det sedan stiger igen så startar den automatiskt.

 • Vid 20°C och en luftfuktighet på 70% så avfuktas 6,7 liter per dygn med en energiförbrukning på 4,3 kWh per dygn.
 • Vid 35°C och en luftfuktighet på 80% så avfuktas 12 liter per dygn med en energiförbrukning på 5,8 kWh per dygn.
Robust luftavfuktare med 6 års garantitid

Woods DS15F är en riktigt robust luftavfuktare med ordentliga hjul och kommer med 6 års garanti om avfuktaren registreras på Woods hemsida. Dessutom behöver du köpa nytt filter varje år och sedan även byta filtret. Kvittot sparar du på en säker plats så att du kan uppvisa dessa kvitton om enheten skulle behöva reklameras.

Luftfuktaren har så klart slanganslutning som är bäst att använda när den ska användas i krypgrund, så att du slipper krypa under för att tömma vattentanken. Hur du på bästa sätt skapar en stenkista där du leder ner vattnet finns att hitta på nätet. Det är en relativt enkel process som de flesta väljer att använda.

Specifikationer & fördelar med Woods DS15F

 • Arbetsytor upp till 100 kvm.
 • Klarar av temperaturer från 5 – 35 °C.
 • Låg energiförbrukning, även vid högre temperaturer.
 • Tankvolym på 10,4 liter.
 • Möjlighet till att ansluta slang för att leda bort vattnet.
 • Ljudnivån är från 38 – 58 dB beroende på vilken fläktinställning man kör på.
 • Finns två olika fläktsteg, lägsta flyttar 256 kvm luft per timme. Medans högsta flyttar 520 kvm per timme.
 • Vid 20°C och en luftfuktighet på 70% så avfuktas 6,7 liter per dygn med en energiförbrukning på 4,3 kWh per dygn.
 • Sveriges mest sålda luftavfuktare för krypgrunder.

Woods MRD14 – Kompakt luftavfuktare

ButikPris
1790:-Besök
2180:-Besök
3049:-Besök
4715:-Besök
4725:-Besök
 • Bra kundrecensioner.

Woods MRD14 är en smidig liten luftavfuktare med en stilren design som passar de flesta hem och som passar lika bra i fritidshuset eller i husvagnen. Vart du ställer denna lättanvända luftavfuktare har ingen betydelse och några av de områden som den passar till är badrummet, källaren, fritidshus, båten och husvagnen.

Luftavfuktaren MRD14 kommer med 4 stycken förinställda värden så att du snabbt kan komma igång med avfuktningen. En snygg men också funktionell detalj är handtaget som gör det enkelt att bära runt luftavfuktaren till ställen där den behövs för stunden.

Framtagen för att vara portabel

Woods MRD14 är framförallt framtagen för att vara portabel d.v.s. det ska vara enkelt att ta med den till stugan eller till andra ställen där den behövs för tillfället. Trots att den är liten och portabel så har den kapacitet till att avfukta ytor upp till 60 kvm. Mängden luft som förflyttas genom avfuktaren per timme motsvarar ungefär 100 kubikmeter luft och kan avfukta som mest 14 liter per dygn.

 • Med 20°C och en luftfuktighet på 70% så avfuktas 7,7 liter per dygn med en energiförbrukning på 5,3 kWh per dygn.
 • Med 30°C och en luftfuktighet på 805 så avfuktas 14 liter per dygn med en förbrukning på 6,2 kWh per dygn.

Luftavfuktaren från Woods är en väldigt energieffektiv avfuktare som kan användas kontinuerligt eller användas tillfälligt. Vattenbehållaren rymmer 2,7 liter och på displayn kan man tydligt se när det är dags att tömma. Dessutom har den en termostat samt automatisk avstängning när tanken är full för att spara energi.

Snäll mot plånboken

Detta är en av de billigare luftavfuktarna från Woods som gör de bästa maskinerna på marknaden när det gäller avfuktning. Detta är inget undantag och för någon som är intresserad av att köpa en mindre luftavfuktare så är detta ett givet köp.

Även för den som letar efter en enklare luftavfuktare till sitt fritidsställe eller husvagnen så är detta ett bra val. Med en lägre luftfuktighet i sommarstugan så blir trivseln betydligt bättre och det motverkar skador av annat slag.

Specifikationer & fördelar med Woods MRD14

 • Klarar av en arbetsyta på 60 kvm.
 • Mängden luft som flyttas per timme är 100 kubikmeter.
 • Perfekt till fritidshuset, källare, badrum, tvättstuga, husvagn med mera.
 • Tankvolymen är på 2,7 liter.
 • Har även slanganslutning.
 • Automatisk avstängning när vattentanken är full eller när den har nått önskad luftfuktighet.
 • Billig och låg energiförbrukning.
 • Ljudnivån är på 43 dB på max.
 • Arbetar endast efter behov.

Fuktproblem blir allt vanligare

Det är många idag som får problem med för hög luftfuktighet och oftast kommer problemen smygandes redan under sensommaren. Detta då det kanske har regnat mycket under juli månad och sedan kommer augustivärmen som gör att det blir fuktigt i luften. Sedan kan det även bero på att man har en annan ny typ av värmekälla till sitt hem i stället för direktvärmande el.

Ju tidigare man tar tag i problem, desto billigare blir det i längden och att man blir lite smått orolig på grund av fukt är både normalt samt befogat. Fukt är något som man verkligen inte vill ha på vissa ställen t.ex. i krypgrunden eller på andra platser där mikroorganismer trivs och som kan frodas fritt.

Det bästa sättet för att motverka fukta i hemmet är att dra på med värmen, men då ökar också kostnaden ordentligt. Efter en viss grad så är det inte längre effektivt att värma på extra då kostnaden skulle skena iväg snabbt. Näst bästa sätt är att ta hjälp av en ordentlig luftavfuktare för att reda bot på problemet. Högre uppvärmning i hemmet löser bara en del av problemet och finns problemet nere i krypgrunden så hjälper det inte speciellt mycket med att höja värmen.

Har du problem med fukta i krypgrunden så är det bäst att ta till hjälp direkt med en ordentlig luftavfuktare så att besvären eller problemen inte blir värre än vad redan är.

Anledningen till varför allt fler köper luftavfuktare är av flera anledningar, men speciellt två anledningar bidrar till varför allt fler köper dessa maskiner. Just nu är det ganska många personer som kastar ut sina gamla oljepannor och ersätter det med nya värmekällor. Det fina med oljepannan var att den höll fukten torr nere i källaren och var dessutom effektivt på det.

Sedan så genomgår vi stora förändringar på vårt klimat på grund av alla utsläpp och detta kommer påverka ytterligare i framtiden. De som inte har problem idag kan få problem i framtiden när det blir varmare. Då kan problemet blir utspritt under hela året i stället för på sommaren.


Källor

Villalivet

Villalivet utförde ett ganska så stort test av luftavfuktare där de bland annat testade Sandtröm SD-h20L13E, Meaco 20l Platinum, Mitsubichi Eletric MJ-E14CG, Mill TG-10B, Woods ED50, Woods MRD20. Bäst i test blev storsäljaren Woods ED50 som hade överlägsen förmåga att avfukta luften på ett väldigt effektivt sätt. Avfuktningseffektiviteten hamnade på 2 liter per kWh som är överlägset bäst. Vid 18 grader och med en luftfuktighet på 70% så skulle denna avfukta 22 liter per dygn utan några större problem. Enligt rapporten från statens SP så har de aldrig testat en sådan effektiv luftavfuktare förut. Villalivet.

Råd & Rön

Råd & Rön har gjort två tester av luftavfuktare vid två olika tillfällen d.v.s en 2001 och en vid 2007. Dessa bör finnas tillgängliga på deras hemsida genom att man köper de nummer som har publicerats. Luftavfuktaren Woods DS28F fick bäst i test redan 2001 och Canvac Q AIR D14 fick bäst i test 2007 som förr hette Mitsubishi Electric MJ-E14CG / MJ-E16VX.

Svenska Energimyndigheten

Även den svenska Energimyndigheten har gjort ett stort test på olika luftavfuktare och där  testades bland annat Woods 28F. Några av de produkter som testades var Electrolux EXD20DN3W, Canvac Q Air D220, Sandström SDh08L5E, Acetec PD250 med flera. Totalt testades 11 olika luftavfuktare.