luftavfuktare bäst i test

Bästa Luftavfuktare 2023

Fuktigt inomhusklimat är inte speciellt ovanligt och för att skydda hemmet samt förbättra inomhusklimatet så finns det bra luftavfuktare att välja mellan. Speciellt under sommar/sensommar och framåt är då fukta oftast uppstår vilket kan bero på flera orsaker.

Det finns flera olika typer av luftavfuktare. Vissa är anpassade för att köras i krypgrund och andra lite enklare kan användas i badrum, källare, vind eller liknande utrymmen. Målet är att köpa en luftavfuktare som är driftsäker och pålitlig under långaperioder då den kanske står i sommarstugan eller liknande utrymmen.

Vårt bäst i test av luftavfuktare är baserat på oberoende tester, kundrecensioner, egenskaper, funktioner, ändamål och givetvis pris. Val av luftavfuktare bestäms av vart du vill använda den samt hur stort utrymme som behöver regleras. Glöm inte bort att läsa vår korta köpguide som kan hjälpa dig med ditt val av bästa avfuktare.

Senast uppdaterad Maj 2022

Woods SW38FW - Bästa luftavfuktare

Bästa valet
Woods SW38FW bild 1
ButikPris
5500:-Besök
5549:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat Woods luftavfuktare
 • #1 i popularitet på flera marknadsplatser

Woods SW38FW är en av marknadens mest sålda luftavfuktare och kollar vi hos svenska butiker så har modellen fått närmare toppbetyg från svenska konsumenter. 

Kraftfull avfuktare med 6 års garanti vid registrering

Den svensktillverkade Woods SW38FW är efterföljaren på den populära modellen DS28 som bland annat vann bäst i test 2001 när Råd & Rön testa luftavfuktare. Idag är Woods SW38FW en av marknadens mest populära luftavfuktare för stora utrymmen som garage, källare eller liknande. Med en väldigt bra avfuktningskapacitet ända ned till +2°C och upp till +35°C så kan avfuktaren användas i de flesta utrymmen.

Modellen passar de allra flesta utrymmen där du behöver bli av med fukten. Med ett enormt luftflöde på 336 m3/h så klarar modellen upp till 140 m² men med ett rekommenderat arbetsområde på 10 till 84 m². Avfuktningskapacitet hamnar på 19 liter per dygn och kan antingen använda den inbyggda tanken på 11,4 liter eller så kan du använda en avledningsslang direkt till avloppet. Skulle vattenbehållaren bli full så stänger maskinen av sig.

Förutom den höga avfuktningskapaciteten så är modellen utrustad med ett antimögelfilter som filtrerar bort både mögelsporer och dammpartiklar. Med detta filter så kan nu Woods leverera en garantitid på 6 år om du registrerar enheten på deras hemsida.

Modellen är också utrustad med ett nytt intelligent avfrostningssystem som gör luftavfuktaren snabbare och mer energieffektiv. Woods luftavfuktare är relativt enkel att transportera runt med sina hjul på undersidan men från vad vi har läst oss till så saknar många ett bra bärhandtag.

Woods SW38FW är utan tvekan en av marknadens bästa luftafuktare sett till prestanda, egenskaper, pris och garantitid. Förutom en förträfflig prestanda så har modellen närmast fått toppbetyg från vanliga konsumenter som hunnit testa avfuktaren.

 • Skäl att köpa
 • 19 liter avfuktning per dygn
 • Arbetsområde mellan 10-84 m² är rekommenderat men kan användas upp till 140 m²
 • Inbyggd vattentank på 11,4 liter
 • Arbetstemperatur mellan +2°C och upp till +35°C
 • Kan också koppla på avledningsslang direkt till avloppet
 • Antimögelfilter som tar både mögelsporer och damm
 • Intelligent avfrostningssystem för effektivare avfuktning
 • Låg energiförbrukning på max 425 watt
 • Högsta ljudnivå 56 dB
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods DSC50FM - Bästa krypgrundsavfuktare

Bästa valet
Woods DSC50FM bild 1Woods DSC50FM bild 2
ButikPris
5390:-Besök
5490:-Besök
5500:-Besök
5549:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat Woods krypgrundsavfuktare

Är du på jakt efter en väldigt bra krypgrundsavfukturare? Du bör du kolla in Woods DSC50FM som är en av marknadens bästa modeller. Avfukturaren har bland annat fått svenska konsumenters positiva omdömen där den beskrivs som väldigt effektiv och enkel att installera.

Woods DSC50FM är en specialanpassad avfuktare för just krypgrund

Fukt i krypgrund eller torpargrund är ett väldigt vanligt förekommande då det är den mest utsatta delen av huset. För hög luftfuktighet under huset kan leda till väldigt stora problem och det kanske därför vara värt att ligga ett steg före med en avfuktare under huset.

Woods DSC50FM är en specialanpassad luftavfuktare för just krypgrunder och rekommenderas till krypgrunder upp till 100 m². Avfuktningskapaciteten varierar något beroende på temperatur och luftfuktighet. Men som exempel har Woods skrivit att Woods DSC50FM avfuktar ungefär 8,8 liter vid 20 ºC och 70 % luftfuktighet. Samt 16,2 liter när det är 35 ºC och 80 % luftfuktighet.

Woods krypgrundsavfuktare hör också till en av marknadens mest effektiva modeller med låg energiförbrukning. För att effektivsera luftreningen så finns det även ett intelligent avfrostningssystem som förbättrar både energiförbrukning och avfuktning.

Förutom avfuktning så är modellen även utrustad med ett SMF-filter för både damm och mögelpartiklar. Detta filter måste däremot bytas en gång per år för att behålla garantitiden på 6 år när du registrerar produkten på Woods hemsida.

Inte helt oväntat så är denna modell fri från en vattentank och därför måste du koppla på en helt vanlig slang för att leda bort vattnet. Både slang och koppling är det samma som används i vanliga trädgårdar. Det bästa är också om du bygger en liten stenkista där vattnet kan dräneras eller om där finns en brunn i närheten.

Krypgrundsavfuktaren Woods DSC50FM är en perfekt modell för att motverka både mögel och fuktskador. Finns där redan synliga tecken på fuktskador så rekommenderas det att kontakta en expert på området då det kanske krävs något mer avancerat för att få bukt med problemen.

Woods DSC50FM passar bäst till enklare rektangulära krypgrunder. Har du ett L-format hus så finns det bättre alternativ från Woods som t.ex. DSC-70ESDSC eller DSC-90ES som har betydligt högre kapacitet.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat avfuktaren
 • Klarar av 100 m² stor krypgrund som är rektangulär
 • Stort luftflöde på 572 kubikmeter per timme
 • Maximal avfuktning på 16,2 liter per dygn
 • Snabbanslutning till vanlig 1/2” trädgårdsslang
 • Både avfuktar och renar luften
 • 6 års garantitid om du registrerar produkten och byter filter en gång per år
 • Kan arbeta effektivt mellan +2 till +35ºC
 • Ljudnivå mellan 37 och 56 dB beroende på inställning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods MRD10G - Perfekt till badrummet

Woods MRD10G bild 1Woods MRD10G bild 2Woods MRD10G bild 3Woods MRD10G bild 4
ButikPris
1790:-Besök
 • Höga kundomdömen från svenska konsumenter som testat luftavfuktaren

Badrumsavfuktaren Woods MRD10G är utan tvekan en lite enklare modell men som är fullt tillräcklig för att ha ståendes i uppvärmda utrymmen som t.ex. badrum. Kunder som har hunnit testa avfuktaren har mer eller mindre satt ett toppbetyg nära 5 stjärnor.

Prisvärd badrumsavfuktare från populära Woods

Woods MRD10G är en lite enklare avfuktare för just badrum eller liknande utrymmen. Givetvis kan den också användas i den lilla sommarstugan eller liknande platser. Det är inte alls ovanligt att badrum känns väldigt fuktiga och att det faktiskt kan kännas obekvämt med för hög fuktighet. Många gånger är det även där man hänger upp tvätten vilket ytterligare spär på med fukt. 

Badrumsavfuktaren från Woods är en liten och kompakt modell som lätt kan placeras på ett ställe i badrummet. Även om den har en inbyggd vattentank på 2 liter så rekommenderar vi en smart placering i badrummet där du kan leda ned slangen till golvsbrunnen. På så sätt slipper du ständigt tömma vattentanken då badrum ofta har hög luftfuktighet.

Avfuktaren Woods MRD10G har en rekommenderad arbetsyta mellan 2 till 30 m² och kan både avfukta samt torka tvätt. Maximal avfuktningskapacitet är 10 liter per dygn med en luftfuktighet på 80%. Arbetstemperaturen är mellan +10°C till +35ºC vilket betyder att modellen endast kan användas i uppvärmda utrymmen.

Modellen är också utrustad med ett smidigt och tvättbart luftfilter som du finner på baksidan. Den har också automatisk avfrostning samt ett smidigt bärhandtag om du vill kunna flytta runt maskinen till där det behövs för tillfället. 

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat badrumsavfuktaren
 • Rekommenderas till utrymmen från 2 till 30 m2
 • Maximal avfuktningskapacitet är 10 liter per dygn
 • Egen vattentank på 2,7 liter och även stöd för 10 mm slang som medföljer
 • Avfuktar samtidigt som den torkar
 • Tvättbart luftfilter
 • 3 års garanti om du registrerar produkten
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Eeese Adam - För grovkök, källare, vardagsrum

Särskilt rekommenderad
Eeese Adam bild 1Eeese Adam bild 2Eeese Adam bild 3
ButikPris
2625:-Besök
2625:-Besök
2626:-Besök
 • Toppbetyg hos butiker från svenska konsumenter som testat Eeese avfuktare

Luftavfuktare från Eeese har länge ansetts vara några av de mest prisvärda alternativen på marknaden. Flera av deras modeller så som t.ex. Eeese Emil är en riktig storsäljare. Eeese Adam har bland annat fått toppbetyg från vanliga konsumentrecensioner hos svenska butiker.

Tystgående avfuktare med klädtorkning och WiFi

Eeese Adam passar perfekt till antingen vardagsrummet, grovköket, garaget, eller källaren då den är både tystgående och har bra kapacitet på 20 liter. Kapaciteten beskriver hur många liter fukt den kan avfukta per dygn och fungerar bäst om det finns ett avlopp i närheten där den kan dränera vattnet. Annars finns det en inbyggd vattentank på 4,8 liter som kan tömmas.

Avfuktaren har också en låg ljudnivå vilket gör att den kan placeras i utrymmen där du befinner dig regelbundet så som t.ex. vardagsrummet. På steg ett är ljudnivån endast 36 dB och 42 dB på steg två, vilket kan jämföras med ljudnivån på ett kylskåp.

Så vad skiljer då mellan Eeese Adam och storsäljaren Eeese Emil? Den största skillnaden är att Eeese Adam har WiFi-kompatibilitet där du nu kan styra avfuktaren med hjälp av mobilen eller Google Assistant. Den är också utrustad med timer-funktion som du kan ställa in önskade drifttider på dygnet. Det går också att ställa in önskad luftfuktighet och låta avfuktaren jobba automatiskt vid behov.

Likt flera andra avfuktare i vår sammanställning så har Eeese Adam en klädtorkningsfunktion som snabbt torkar kläder. Hänger du upp vanligtvis upp kläder efter tvätten så är detta en funktion som snabbt påverkar torktiden till det bättre. Använder du torktumlaren så är det kanske en onödig funktion.

Vem bör köpa Eeese Adam? Prismässigt är modellen något dyrare än Eeese Emil. Däremot är Eeese Adam betydligt smartare med WiFi-anslutning som möjliggör styrning med hjälp av mobilen. Den har också betydligt större kapacitet på 20 liter per dygn som ska räcka till 100 m2.

 • Skäl att köpa
 • Kapacitet på 20 liter per dygn
 • Rekommenderad arbetsområde max 70 m2
 • Inbyggd vattentank på 4,8 liter eller slang för dränering direkt till avlopp
 • WiFi-anslutning för styrning genom mobiltelefon
 • Tystgående avfuktare från 36 dB på lägsta nivån
 • Timerfunktion och inställningar för önskad luftfuktighet
 • Tvättbart filter
 • Storlek 335 x 285 x 540 mm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Eeese Emil 10 l - Prisvärd avfuktare

Eeese Emil 10 l bild 1
ButikPris
1769:-Besök
1770:-Besök
 • Bra betyg från konsumenter som testat modellen

Eeese Emil luftavfuktare har fått bra kundomdömen hos både butiker och marknadsplatser på nätet. Läser vi kundrecensioner så är det tydligt att de allra flesta köper enheten för att använda i badrum eller tvättstuga.

Luftavfuktare som stänger av sig själv när fuktnivån är nådd

Eeese Emil 10 liter har som namnet antyder en maximal avfuktningskapacitet på 10 liter per dygn och rekommenderas till uppvärmda utrymmen mellan 2 till 30 m2. D.v.s. avfuktaren är anpassad för inomhusklimat mellan +5 till +35 °C vilket skulle kunna vara tvättstuga, källare, mindre rum eller liknande.

Något av det bästa med Eeese luftavfuktare är läget för att styra luftfuktigheten automatiskt i rummet d.v.s. avfuktaren kör tills att rätt luftfuktighet är uppnådd enligt dina önskemål. Vattentanken är som väntat ganska liten på 2,6 liter men likt flera andra modeller i vårt test så är även denna utrustad med koppling för slang så den kan dränera kontinuerligt.

Modellen är som gjord för att användas i badrum eller tvättstuga där den kan både hålla rätt luftfuktighet men också torka kläder som hänger i närheten. Torkfunktionen som finns är ett strömsnålt och miljövänligt sätt att torka kläder, som dessutom är billigare än t.ex. torktumlare.

Hur är då ljudnivån? Eeese Emil är utan tvekan en väldigt tyst modell och även om du kör högsta nivån så blir det bara 40 dB. Lägstanivån är däremot tystare med sina 36 dB. Oftast så behöver man inte köra högsta nivån hela tiden när väl luftfuktigheten når rätt nivåer. Avfuktaren är också utrustad med timerfunktion där du kan ställa när den ska vara aktiv på dygnet.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat
 • Rekommenderat arbetsområde 2-30 m2
 • Max avfuktningskapacitet på 10 liter per dygn
 • Vattentank på 2,6 liter samt koppling för dräneringsslang
 • Modellen är anpassad för inomhusklimat mellan +5 till +35 °C
 • Tvättbart luftfilter
 • Timerfunktion mellan 1-24 timmar
 • Strömförbrukning på 155W
 • Torka kläder funktion
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods WDD80 - Kompakt modell

Särskilt rekommenderad
Woods WDD80 bild 1Woods WDD80 bild 2
ButikPris
2690:-Besök
 • Toppbetyg från konsumenter som testat luftavfuktaren

Woods WDD80 är en mycket populär luftavfuktare för mindre kalla och varma utrymmen som kräver en kompakt modell. Bara genom att kolla kundrecensioner hos svenska butiker så är det tydligt varför just denna är en stor favorit hos många kunder.

Liten kompakt luftavfuktare för badrum, båtar, stugor eller husvagnar

Woods WDD80 är en lite kompakt luftavfuktare som lämpar sig bäst till mindre utrymmen som t.ex. sommarstugor, badrum, båtar, husvagnar, tvättstugor eller mindre källare. Modellen är en så kallad sorptionsavfuktare vilket är en teknik som fungerar bra även när det är lite kallare. Just denna modell klarar av temperaturer mellan 0°C till +37ºC.

Trots sin kompakta design så har Woods WDD80 en bra kapacitet på ungefär 60 kvm men enligt tillverkarens hemsida så är modellen som mest effektiv till utrymmen upp till 40 m². Med en avfuktningskapacitet på 8 liter per dygn kan du antingen använda den inbyggda vattentanken på 2 liter eller koppla på en slang direkt till avloppet/brunnen.

Woods luftavfuktare WDD80 har tre olika hastighetslägen som lämpar sig till olika användningsområden. De tre olika lägena är låg, hög och tvättläge. Givetvis kan du också ställa vilken luftfuktighet du önskar som t.ex. 40, 50 eller 60%. Tvättläget kan användas för att bland annat torka kläder med det svingande utblåset och med ett oscillerande utblås så ökar också luftcirkulationen i rummet.

Luftavfuktaren har också en ställbar timerfunktion som styr hur länge den ska vara igång innan den stänger av. Du kan sätta timern på 1,2,4 eller 8 timmars avfuktning och som sedan stänger av sig. Om strömmen skulle gå så är den även utrustad med automatisk omstart.

Likt flera andra modeller i vårt bäst i test så är även denna modell utrustad med ett filter. I filtret används jonisering för att klumpa ihop dammpartiklar och som sedan fastnar i filtret. Filtret är avtagbart och kan enkelt rengöras under antingen kranen eller dammsugaren.

 • Skäl att köpa
 • Kompakt luftavfuktare för utrymmen som husvagn, garage, tvättstuga, båt
 • Rekommenderas till utrymmen upp till 40 m²
 • Avfuktningskapacitet på 8 liter per dygn
 • Sorptionsavfuktare som klarar kallare utrymmen ned till 0 grader
 • Inbyggd vattentank på 2 liter och slanganslutning
 • Tvättbart filter med jonisering
 • Storlek på 500 x 351 x 180 mm
 • Timerfunktion 1,2,4 och 8 timmar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa avfuktare till rätt ändamål

Luftavfuktare har faktiskt flera väldigt bra användningsområden och det är inte bara i krypgrund eller torpagrund där det behövs avfuktning. Avfuktare kan även användas på andra ställen som garage, tvättstuga, båtar, husvagnar, källare med mera. Men vilken luftavfuktare fungerar bäst till de olika utrymmena?

Det finns några tekniker att välja mellan och varje teknik har sina användningsområden. Mer om dessa typer av luftavfuktare hittar du här nedan. Letar du speciellt efter en krypgrundsavfuktare så finns där ytterligare saker du bör känna till så som hur huset ser ut undertill.

Är det ett enkelt rektangulärt hus så fungerar egentligen vilken bra krypgrundsavfuktare som helst. Men har du t.ex. ett L-format hus så kan det behövas mer avancerade modeller.

Olika typer av luftavfuktare och användningsområden

Det finns lite olika typer av luftavfuktare och för att få bästa resultat så bör du välja rätt typ av avfuktare. Genom att välja rätt typ av avfuktare säkerställer du att maskinen fungerar korrekt och att du även sparar energi.

Kondensationsavfuktare eller kylavfuktare är just nu marknadens mest vanliga luftavfuktare och används i utrymmen där temperaturen inte går under +2 ºC som t.ex. källare, tvättstuga eller liknande utrymmen där det oftast finns någon form av uppvärmning.

Tekniken tappar sin effektivitet vid lägre temperaturer och om temperaturen faller ned för långt så är där risk för isbildning som givetvis kan ge ytterligare problem. Nu finns det däremot modeller från t.ex. Woods som använder denna teknik och som är speciellt anpassade för det nordiska klimatet med avfrostning med mera.

Sorptionsavfuktare är den bästa tekniken för riktigt kalla utrymmen där temperaturen kan falla ned ganska lågt. Tekniken kan i bästa fall avfukta om temperaturen faller ned till -20 ºC med en bra modell.

Sorptionsavfuktare är oftast också en dyrare teknik som vi hittar på modeller för mer avancerade jobb som saneringsjobb eller torka husgrunden. Är du säker på att  temperaturen kommer falla ned till 0 ºC eller mindre så kan det ändå vara mer ekonomiskt att köpa en sorptionsavfuktare.

Funktioner och egenskaper du bör ta hänsyn till

Ljudnivå

ljudnivåDet är långt ifrån alla luftavfuktare som är tysta och oftast låter de mer om de körs på max. Om du vill ställa avfuktaren på ett ställe i hemmet där du vet att ljudnivån kommer störa så var noga med att kolla upp ljudnivån innan du köper.

Ännu bättre är om avfuktaren har olika fläkthastigheter som du kan välja för oftast behöver du inte köra avfuktaren på max hela tiden. När du väl når rätt luftfuktighet i utrymmet så finns det oftast ingen anledning att köra på max om enheten är rätt dimensionerad.

Avfuktningskapacitet

Köp inte en alldeles för klen avfuktare till ditt utrymme d.v.s. en underdimensionerad modell som alltid måste jobba på max. Många gånger skriver tillverkare ut i beskrivningen vad max storlek/utrymmet bör vara. Men oftast är detta inte den rekommenderade storleken.

Tittar vi t.ex. på vårt val över bästa luftavfuktare så ser vi att modellen kan användas till 140 m² men rekommendationen är upp till 84 m². Vilket är den storlek som den fungerar mest effektivt.

Vattentank och koppling till slang

vatten koppling slangBeroende på var du tänker ställa avfuktaren så kan det vara värt att fundera över om enheten ska ha både vattentank och slangkoppling. Vill du köpa en luftavfuktare till t.ex. tvättstugan så finns där ofta en brunn i närheten och då är det rätt skönt att slippa tömma behållaren regelbundet.

Vill du använda luftavfuktaren till krypgrunden så måste du välja en modell som har möjlighet att kopplas till en slang för att dränera bort vattnet effektivt.

Filter för damm och mögelpartiklar

Det känns alltid tryggare om avfuktaren har ett effektivt filter som tar bort både mögel- och dammpartiklar. Vilket typ av filter de olika maskinerna klarar av varierar ganska kraftigt. De som är mest effektiva är oftast ett engångsfilter som ska bytas i alla fall en gång per år. Medans enklare kan sköljas rent under kranen eller dammsugaren.

Andra funktioner

Timer-funktion kan vara bra till dig som inte vill köra luftavfuktaren hela tiden. Flera modeller i vårt bäst i test har förprogrammerade tidsintervaller du kan välja så att enheten endast körs 1-8 timmar när du trycker igång den.

Andra luftavfuktare har också ett ställbart oscillerande utblås för att effektivisera luftcirkulationen i rummet. Dessa har också oftast ett tvättläge som kan torka kläder.

Fuktproblem är vanligt och blir allt vanligare

Det är många idag som får problem med för hög luftfuktighet och oftast kommer problemen smygandes redan under sensommaren. Detta då det kanske har regnat mycket under juli månad och sedan kommer augustivärmen som gör att det blir fuktigt i luften. Sedan kan det även bero på att man har en annan ny typ av värmekälla till sitt hem i stället för direktvärmande el.

Ju tidigare man tar tag i problem, desto billigare blir det i längden och att man blir lite smått orolig på grund av fukt är både normalt samt befogat. Fukt är något som man verkligen inte vill ha på vissa ställen t.ex. i krypgrunden eller på andra platser där mikroorganismer trivs och som kan frodas fritt.

Det bästa sättet för att motverka fukta i hemmet är att dra på med värmen, men då ökar också kostnaden ordentligt. Efter en viss grad så är det inte längre effektivt att värma på extra då kostnaden skulle skena iväg snabbt. Näst bästa sätt är att ta hjälp av en ordentlig luftavfuktare för att reda bot på problemet. Högre uppvärmning i hemmet löser bara en del av problemet och finns problemet nere i krypgrunden så hjälper det inte speciellt mycket med att höja värmen.

Har du problem med fukta i krypgrunden så är det bäst att ta till hjälp direkt med en ordentlig luftavfuktare så att besvären eller problemen inte blir värre än vad redan är.

Anledningen till varför allt fler köper luftavfuktare är av flera anledningar, men speciellt två anledningar bidrar till varför allt fler köper dessa maskiner. Just nu är det ganska många personer som kastar ut sina gamla oljepannor och ersätter det med nya värmekällor. Det fina med oljepannan var att den höll fukten torr nere i källaren och var dessutom effektivt på det.

Sedan så genomgår vi stora förändringar på vårt klimat på grund av alla utsläpp och detta kommer påverka ytterligare i framtiden. De som inte har problem idag kan få problem i framtiden när det blir varmare. Då kan problemet bli utspritt under hela året i stället för på sommaren.


FAQ – Vanliga frågor om avfuktare

 1. Vad kostar en avfuktare till krypgrund?
 2. Hur fungerar en avfuktare?
 3. Hur länge ska en avfuktare gå?
 4. Vilken luftavfuktare ska man välja?
 5. Vad kostar det att ha igång en luftavfuktare?

Vad kostar en avfuktare till krypgrund?

En krypgrundsavfuktare kan kosta allt från 4 000 kr och uppåt. Söker du efter en permanent avfuktare så finns det mer avancerade system som kräver installation från leverantör och dessa är givetvis dyrare. För tillfälliga lösningar finns det portabla avfuktare som klarar 100 m² krypgrund för 5000-6000 kr. Vilket också är denna typ vi har koncentrerat oss på i vårt jämförelse.

Hur fungerar en avfuktare?

Luftavfuktare har olika ändamål och tekniker. Antingen kan de avfukta t.ex. badrum som oftast är fuktigt eller så kan de plocka bort fukta i krypgrunden. Men i grunden fungerar de ungefär likadant.

Adsorptionsavfuktare eller sorptionsavfuktare som det ibland kallas för kan användas i krypgrunden. Denna teknik använder speciellt material som aborberar fukt i luften när det leds genom ett fläktsystem. När tillräckligt med fukt har samlats upp så värms det upp för förångning som sedan transporteras bort.

Sen finns det även andra typer av avfuktare så som t.ex. kondensavfuktare. termisk avfuktare med flera. I grunden gör de samma sak men använder olika tekniker. Alla tekniker har sina fördelar och nackdelar. 

Hur länge ska en avfuktare gå?

Beroende på vilken typ av avfuktare som används så sköter de sig själva förutom tömning på vissa modeller. De flesta avfuktare har ett automatisk system som känner av luftfuktighet och anpassar driften därefter.

Vilken luftavfuktare ska man välja?

Det första du bör fråga dig är vart avfuktaren ska arbeta. Är det i badrummet eller källaren så fungerar de flesta modeller på marknaden. Ska den däremot användas i krypgrund där temperaturen faller ner till 0 grader så måste särskilda krypgrundsavfuktare användas. Läs vår köpguide om vilka typer av luftavfuktare som finns.

Vad kostar det att ha igång en luftavfuktare?

Om vi tittar på vanliga modeller som används inomhus så som t.ex. till källare och badrum så förbrukar de allt mellan 100 till 500 watt. Givetvis kommer förbrukningen vara högre innan önskad luftfuktighet är uppnådd vilket gör det svårt att beräkna. Sedan finns det även olika tekniker där bland annat sorptionsavfuktare drar mycket ström men som samtidigt klarar av tuffare miljöer.


Så valde vi ut bästa luftavfuktaren

Bäst i testLuftavfuktare kan användas på så många olika sätt men den vanligaste användningen är utrymmen där det är extra fuktigt så som badrum, källare, husvagn med mera. Det finns även avfuktare för krypgrund och där det ställs helt andra krav på utrustningen.

Därför har vi valt att utnämna två vinnare. En för uppvärmda utrymmen och en för krypgrund där temperaturen kan falla ned mot nollan. Woods SW38FW anser vi vara den bästa luftavfuktaren för inomhusbruk även om den klarar temperaturer ner till +2 grader. Detta är också ersättaren till DS28 som bland annat vann bäst i test 2001 hos Råd & Rön.

Bästa modellen för krypgrund är Woods DSC50FM som är särskilt framtagen för krypgrunder där det både är fuktigt och kallt. Den har också ett smart avfrostningsystem för optimal drift.

Även om dessa avfuktare anses vara några av de bästa på marknaden så finns det andra modeller som är väldigt bra. Kundrecensioner har varit särskilt viktiga när vi valt ut modeller då nya oberoende test av avfuktare saknas. Tittar vi på tidigare test av avfuktare så har Woods alltid varit i toppen då dessa är anpassade för skandinaviskt klimat.

Tyvärr är de två bästa modellerna också dyrast i vår sammanställning. Istället för pris har vi har prioriterat modeller med pålitlig drift och som uppfyller de krav samt förväntningar som finns. Garantitid har också varit en viktig faktor när vi valt ut modeller.

Uppdatering våren 2022 – Avfuktaren Eeese Adam imponerar hos svenska konsumenter med både kapacitet och funktionalitet. Vi har tidigare rekommenderat Eeese Emil som är en riktigt storsäljare men är du på jakt efter en lite smartare avfuktare så är Eeese Adam ett bättre alternativ.

Källor

Villalivet

Villalivet utförde ett ganska så stort test av luftavfuktare där de bland annat testade Sandtröm SD-h20L13E, Meaco 20l Platinum, Mitsubichi Eletric MJ-E14CG, Mill TG-10B, Woods ED50, Woods MRD20. Bäst i test blev storsäljaren Woods ED50 som hade överlägsen förmåga att avfukta luften på ett väldigt effektivt sätt. Avfuktningseffektiviteten hamnade på 2 liter per kWh som är överlägset bäst. Vid 18 grader och med en luftfuktighet på 70% så skulle denna avfukta 22 liter per dygn utan några större problem. Enligt rapporten från statens SP så har de aldrig testat en sådan effektiv luftavfuktare förut. Villalivet.

Råd & Rön

Råd & Rön har gjort två tester av luftavfuktare vid två olika tillfällen d.v.s. en 2001 och en vid 2007. Dessa bör finnas tillgängliga på deras hemsida genom att man köper de nummer som har publicerats. Luftavfuktaren Woods DS28F fick bäst i test redan 2001 och Canvac Q AIR D14 fick bäst i test 2007 som förr hette Mitsubishi Electric MJ-E14CG / MJ-E16VX. Råd & Rön.

Svenska Energimyndigheten

Även den svenska Energimyndigheten har gjort ett stort test på olika luftavfuktare och där testades bland annat Woods 28F. Några av de produkter som testades var Electrolux EXD20DN3W, Canvac Q Air D220, Sandström SDh08L5E, Acetec PD250 med flera. Totalt testades 11 olika luftavfuktare. Läs mer på Energimyndigheten.


Utgångna modeller

Här listar vi några utgångna modeller som tidigare har presterat bra i oberoende test och som har blivit ersatta av modeller vi har med i vårt bäst i test.

DeLonghi DNS65 - Populär modell utomlands

DeLonghi DNS65 bild 1DeLonghi DNS65 bild 2DeLonghi DNS65 bild 3DeLonghi DNS65 bild 4
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor efter över 1300 kundomdömen på Amazon UK

DeLonghi DNS65 är en storsäljare på flera utländska marknadsplatser och bara på brittiska Amazon har modellen fått ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor efter att över 1300 konsumenter testat avfuktaren.

En kompetent luftavfuktare för inomhusmiljöer

Modellen marknadsförs som både tyst och effektiv luftavfuktare för utrymmen upp till 75 m2. Vi vill däremot poängtera att denna siffra oftast inte stämmer överrens med verkligheten och därför bör du räkna med ungefär 50 m2. Modellen är däremot väldigt tyst med sina 34 dB jämfört med många andra avfuktare vi har med i vårt test.

DeLonghis luftavfuktare DNS65 är en så kallad kondensationsavfuktare vilket innebär att den fungerar som bäst i miljöer där det finns någon form av uppvärmning. Enligt specifikationerna så klarar modellen av temperaturer mellan 1 och 35 ºC. Men ju närmre lägsta eller högsta temperatur du kommer desto mindre effektivt blir luftavfuktaren. Exempel på bra utrymmen där den kan användas är tvättstuga, källare med mera.

Maximal avfuktningskapacitet ligger på 6 liter per dygn vid optimala förhållanden och den inbyggda tanken rymmer 2,8 liter. Men likt flera andra modeller i vårt bäst i test så är DeLonghi DNS65 även utrustad med koppling för slang och en dräneringsslang ingår. När den synliga vattentanken är full så stänger maskinen också av sig automatiskt.

Avfuktaren är också utrustad med ett smidigt och tvättbart filter som fångar upp bakterier/damm med jonisering. Den har också ett oscillerande spjäll med tre olika lägen för att öka luftcirkulationen i utrymmet. Ett av dessa lägen tillåter också klädtorkning.

DeLonghi DNS65 är något dyrare än t.ex. Woods WDD80 som har liknande egenskaper och frågan är vilken luftavfuktare som är bäst att köpa. Vi ser mer detta som ett val av design då båda maskiner har helt olika design och form men ungefär samma egenskaper. 

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat luftavfuktaren
 • Max arbetsområde på 75 m2 men räkna med något lägre närmare 50 m2
 • Avfuktningskapacitet vid 35 grader och 80% luftfuktighet 6 liter/per dygn
 • Klarar av temperaturer mellan +1 och +35 grader
 • Inbyggd vattentank på 2,8 liter och har dräneringsslang som medföljer
 • Höjd 501 mm, Bredd 192 mm, Djup 340 mm
 • Tvättbart filter för bakterier/damm
 • Smidigt bärhandtag för att flytta runt avfuktaren
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods ED50F -

Woods ED50F bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i Test hos Villaliv
 • Väldigt bra kundrecensioner.

Woods ED50F är en fulländad luftavfuktare från Woods som bland annat har fått bäst i test hos Villaliv och har dessutom väldigt bra kundrecensioner. Enligt Villaliv så spelar Woods ED50F i en egen serie och är helt överlägsen när det gäller avfuktningskapacitet, men också energieffektivitet. Denna luftavfuktare passar lika bra uppe i värmen som nere i kalla källaren och detta påverkar inte energiförbrukningen nämnvärt.

Högt energivärde hos svenska energimyndigheten

Något som är väldigt viktigt när det gäller luftavfuktare är själva energiförbrukningen och med sämre luftavfuktare så springer elkostnaden iväg relativt fort. En billig investering blir snabbt dyr på sikt.

Statens Tekniska Forskningsinstitut har bland annat testat Woods ED50F och kom fram till att den är den mest energieffektiva luftavfuktaren som någonsin har testats i deras labb. När de testar dessa produkter så får de ett värde som heter DER-värde, vilket är ett energieffektivitetsvärde. Woods ED50F fick ett fantastiskt värde på 1,44 liter / kWh vid 22 grader Celsius och en luftfuktighet på 60%.

Dessa värden är det bästa som en luftavfuktare någonsin har fått i deras testlabb. I teorin så skulle det vara möjligt att avfukta 13 liter per dygn vid 22°C och med en luftfuktighet på 60%. Om vi säger att rummet i stället har en luftfuktighet på 90% så skulle detta motsvara 28 liter per dygn.

Byggd för svenskt klimat med hög luftfuktighet

Woods ED50F är utan tvekan testets stora bäst i test vinnare och även om det är dyrast av de alla vi har tagit med så kan detta vara en bra investering för framtiden. Om du dessutom registrerar din luftavfuktare Woods hemsida och sedan byter filter varje år så får du 6 års garanti på din produkt. Det är ingen annan tillverkare som är så självsäkra på sina produkt som kan erbjuda sådan lång garantitid.

De kräver dock att man sparar alla sina kvitton på alla filter man har köpt, men dessa kan man enkelt spara i en plastficka som sätts direkt på luftavfuktaren. Då vet man vart dessa är om när luftavfuktaren ska reklameras.

 • Skäl att köpa
 • Kan avfukta upp till 230 kvm
 • ED50F kan användas i rum eller utrymmen där det är minst 10°C
 • Bästa energieffektiviteten som Statens Tekniska Forskningsinstitutet någonsin har uppmätt
 • Går strömmen på grund av strömavbrott så startar luftavfuktaren sig själv igen automatiskt
 • Stor vattentank på 10 liter och har stöd för slangutrustning
 • Bra filter emot mögel
 • Automatisk avfrostning
 • Är inte utrymmet fuktigt längre så stängs den av. Blir det sedan fuktigt igen så sätts den på automatiskt
 • Sex års garantitid om produkten registreras
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods DS28F -

Woods DS28F bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i Test hos Råd&Rön 2001
 • En av Sveriges mest sålda luftavfuktare

Enligt Woods själva och ett par andra källor så är Woods DS28F den mest sålda luftavfuktaren i Sverige. Enligt de test som finns så är även denna luftavfuktare väldigt energieffektiv, precis som sin storebror Woods ED50F så har denna en fantastisk avfuktningskapacitet. DS28F är däremot en mindre kraftfullare version av bäst i test vinnaren ED50F och klarar endast av arbetsytor upp till 140 kvm. Vilket är fullt tillräckligt för de allra flesta boenden eller sommarstugor.

6 års garanti på de flesta luftavfuktare från Woods

För att få en garantitid på 6 år så krävs det att man registrerar sin produkt på Woods egna hemsida och att man dessutom köper nytt filter varje år. Som man sedan sparar ifall det skulle vara aktuellt att reklamera luftavfuktaren. Det bästa är att tejpa på en plastficka på sidan av enheten där du sparar alla kvitton samt inköpsdatum på avfuktaren.

Det är tydligt att dessa luftavfuktare gör ett väldigt bra jobb och förblir aktuella än idag, även om denna luftavfuktaren fick bäst i test redan 2001 i Råd & Rön. När en produkt finns så länge på marknaden så är det oftast ett väldigt positivt tecken.

Kraftfull luftavfuktare med bra energieffektivtitet

Woods DS28F klarar alltså utrymmen upp till 140 m², men det rekommenderas att utrymmena helst understiger 100 m² för snabbast resultat. Om det är 20°C i utrymmet med en luftfuktighet på 70% så kommer luftavfuktaren att avfukta över 10 liter per dygn. Detta skulle i sin tur använda 6,5 kWh per dygn, vilket är väldigt energieffektivt jämfört med andra konkurrenter på marknaden.

Just denna luftavfuktare föredrar en utrymmestemperatur från 5 – 35°C och inom dessa temperaturer så bör luftavfuktaren förbruka ungefär likvärdigt med energi. Ju högre temperaturen blir, desto högre blir energiförbrukningen och vid 35°C och en luftfuktighet på 80% så drar enheten 460 watt. Vilket motsvarar 11 kWh per dygn.

 • Skäl att köpa
 • Klarar upp till 140 kvm
 • Föredrar utrymmestemperaturer från 5 – 35°C
 • Antimögelfilter
 • Helt automatisk avfrostning vid behov
 • Automatisk omstart om strömmen skulle brytas plötsligt
 • Stor vattentank på 10,4 liter
 • Startar och stängs av automatiskt efter behov
 • En av Sveriges mest sålda luftavfuktare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

CANVAC Q AIR D14 -

CANVAC Q AIR D14 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i Test hos Råd&Rön i nummer 8 2007

Denna produkten gick under namnet Mitsubishi Electric MJ-E14CG / MJ-E16VX förut, men har nu bytt namn till Canvac Q AIR D14 efter några uppdateringar. Nej detta är ingen bil från Mitsubishi och faktum är att Mitsubishi har tillverkat andra typer av produkter än bara bilar i långt över 40 år. När denna luftavfuktaren testades i olika test så gick den under namnet Mitsubishi Electric MJ-E14CG, men har nu bytt namn till Canvac Q AIR D14 efter några ändringar.

Det är däremot samma produkt som testades i testen och rent tekniskt så är dessa produkter identiska. Förutom startknappen som nu är gul i stället för vit.

Bra egenskaper trots låga temperaturer under drift

I Råd&Rön så fick Canvac Q AIR D14 bäst i Test av flera anledningar, men det som utmärkte sig mest vart driften under kallare temperaturer. Trots låga utrymmestemperaturer så hade denna luftavfuktare väldigt bra egenskaper med energiförbrukning och avfuktningskapacitet.

I den nya versionen så har de även lagt in en funktion för att torka tvätt för ett bättre resultat och några mindre småjusteringar i designen. Som t.ex. startknappen som nu är gul i stället för vit och det också så du kan se om du har fått den nya enheten eller den gamla.

Automatisk avfuktningsprogram och energieffektiv

Canvac Q AIR D14 har några olika inställningar, bland annat går det att köra luftavfuktaren i automatiskt läge som kör efter behov. Där finns dessutom timerfunktion för att själv avgöra hur länge den ska vara igång t.ex. när det är dags att torka tvätt.

Canvac Q AIR D14 är en relativt tyst luftavfuktare som endast avger ett ljud på 37 dB och har dessutom en mögelvakt som talar om när det finns mögel. Den har också barnlås ifall det skulle behövas. Denna luftavfuktare kommer i en exklusiv design som är både snygg och smal jämfört med sina konkurrenter. Mer tilltalande för de som vill ha den framme där den syns.

 • Skäl att köpa
 • Klarar av utrymmen upp till 100 m²
 • Låg energiförbrukning vid låg temperatur
 • Vattentanken är på 14 liter
 • Luftriktare
 • Tystgående modell 37 dB endast
 • Mögelvakt
 • Timerfunktion för On / Off. Avfuktningsprogram för torka tvätt med i 12 timmar
 • Vid 22°C och en luftfuktighet på 60% så avfuktas 4,8 liter per dygn
 • Luftreningsfunktion, fotokatalytiskt filter
 • Barnlås
 • Slangutrustning till golvbrunn om så behövs
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Woods DS15F - Populär modell för krypgrunder

Woods DS15F bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner
 • Woods mest populära luftavfuktare för krypgrunder

Woods är kända för att tillverka luftavfuktare med hög kvalité och Woods DS15F är inget undantag. Den har både bra kundrecensioner och är dessutom Woods mest populära enhet för krypgrunder. Denna luftavfuktaren är framförallt framtagen för krypgrunder, källare och garage.

Så om du är ute efter en typisk krypgrundsavfuktare så är detta en av de bästa enheterna på marknaden. Med sin låga höjd på 53 cm så passar denna avfuktare in i de flesta låga krypgrunder. Måtten på denna enhet är höjd 527 mm, bredd 343 mm och djup 406 mm.

Sveriges mest sålda krypgrundsavfuktare

Woods DS15F är en luftavfuktare som är speciellt framtagen för att arbeta i utrymmen som garage, källare och krypgrunder. Även om det är kallare ner till 5°C så jobbar luftavfuktaren effektivt och klarar även temperaturer upp till 35°C. Är temperaturen under 5 grader så är det inte längre lönt att köra avfuktaren då luften inte kan bära fukta så bra och då kommer enheten att frosta.

Woods DS15F kommer med två olika fläkthastigheter där den ena ger en lägre luftgenomströmning på 256 kvm per timme, medans den på max flyttar 520 kvm luft per timme.

Woods luftavfuktare kommer med en hygrostat som som själv reglerar när luftavfuktaren ska startas och stängas. När den når den nivå av luftfuktig som har önskats så stängs enheten av och om det sedan stiger igen så startar den automatiskt.

 • Vid 20°C och en luftfuktighet på 70% så avfuktas 6,7 liter per dygn med en energiförbrukning på 4,3 kWh per dygn.
 • Vid 35°C och en luftfuktighet på 80% så avfuktas 12 liter per dygn med en energiförbrukning på 5,8 kWh per dygn.

Robust luftavfuktare med 6 års garantitid

Woods DS15F är en riktigt robust luftavfuktare med ordentliga hjul och kommer med 6 års garanti om avfuktaren registreras på Woods hemsida. Dessutom behöver du köpa nytt filter varje år och sedan även byta filtret. Kvittot sparar du på en säker plats så att du kan uppvisa dessa kvitton om enheten skulle behöva reklameras.

Luftfuktaren har så klart slanganslutning som är bäst att använda när den ska användas i krypgrund, så att du slipper krypa under för att tömma vattentanken. Hur du på bästa sätt skapar en stenkista där du leder ner vattnet finns att hitta på nätet. Det är en relativt enkel process som de flesta väljer att använda.

 • Skäl att köpa
 • Arbetsytor upp till 100 kvm
 • Klarar av temperaturer från 5 – 35 °C
 • Låg energiförbrukning, även vid högre temperaturer
 • Tankvolym på 10,4 liter
 • Möjlighet till att ansluta slang för att leda bort vattnet
 • Ljudnivån är från 38 – 58 dB beroende på vilken fläktinställning man kör på
 • Finns två olika fläktsteg, lägsta flyttar 256 kvm luft per timme. Medans högsta flyttar 520 kvm per timme
 • Vid 20°C och en luftfuktighet på 70% så avfuktas 6,7 liter per dygn med en energiförbrukning på 4,3 kWh per dygn
 • Sveriges mest sålda luftavfuktare för krypgrunder
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt