Luftrenare Test – Bästa luftrenaren

I detta test tittar vi närmare på luftrenare som är en frälsare för många personer som lider av någon form av allergi eller astma. Men också för personer som bor vid platser där det finns dålig luft så som t.ex. innerstan i någon storstad.

Vi samlat ihop de bästa produkter genom att sammanställa bäst i test tester, men också kollat hur kunderna har satt för betyg på produkter. Oftast är det bättre att sammanställa både tester och kundrecensioner för att få en bättre bild hur luftrenarna fungerar i det verkliga livet.

Tänk på att vi själva inte gör några tester i dagsläget och det enda vi gör idag är att sammanställer tester för att det ska bli enklare att kunna hitta alla luftrenare som har fått bäst i test.


Coway 1008CH – Luftrenare

Coway 1008CH testvinnare

Butik Pris
2790:- Besök
2990:- Besök
2990:- Besök

 • Bäst i Test i Testfakta.
 • Rekommenderas av Astma och Allergiförbundet.

Coways luftrenare 1008CH är en av marknadens mest populära luftrenare av flera anledningar. För det första så är den godkänd och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. För det andra så har denna luftrenare fått bäst i test i bland annat i svenska Testfakta där Coway 1008CH utklassar alla de andra modellerna.

Det händer då och då att produkter som blir testvinnare i diverse olika tester oftast inte är det mest stilrena eller snyggaste. Däremot så är Coway luftrenare faktiskt den snyggaste modellen bland alla de luftrenare vi har sett på marknaden. Det är också något som underlättar då en luftrenare ska stå framme centralt i hemmamiljön för att kunna uppnå det bästa resultatet.

Specifikationer – Kortfattat

Coway 1008CH luftrenare klarar att rengöra luften upp till 73 m2 med en lägsta ljudnivå på 32 dB, vilket är en av de lägsta ljudnivåerna alla de tester vi har kikat på. Den enda luftrenaren som var tystare än Coway 1008CH var Electrolux EAP300 som presterande nästan likvärdigt med just denna modellen.

Storleken på denna testvinnare är 64 x 35 x 19 cm och är en av de lite större modellerna, men vad gör det när den är snygg?. Många kundrecensioner vittnar om att det gärna blir en del frågor kring luftrenaren när någon kommer på besök hos någon som har Coway luftrenaren. Designen i sig är ganska unik och framförallt enkel, något som kanske andra tillverkare också borde ha i åtanke.

Fördelar med testvinnaren Coway 1008CH luftrenare

 • Bäst i test i Testfakta.
 • Energieffektiv.
 • Förbannat snygg med en stilren design.
 • Väldigt tyst luftrenare med en lägsta ljudnivå på 32 dB.
 • Klarar att rena luften upp till 73 m2.
 • Använder 3-stegs filter. Förfilter – A3 Medium – HEPA-filter. Filtren går att byta ut och det är enkelt att beställa nya.

Electrolux Oxygen EAP300

Electrolux EAP300 luftrenare

Butik Pris
2389:- Besök
2389:- Besök
2389:- Besök
3420:- Besök

 • Testvinnare i Testfaktas test av luftrenare.
 • Rekommenderas av Astma och Allergiförbundet
 • 91 av 100 enligt Smartson.

Electrolux EAP300 blev inte testvinnare i Testfaktas test av luftrenare, men fick ändå väldigt gott betyg. Faktum är att Electrolux EAP300 låg väldigt nära Coway 1008CH i de flesta tester och i vissa fick den till och med bättre resultat.

Priset mellan Electrolux EAP300 och bäst i test vinnaren Coway 1008CH skiljer sig inte speciellt mycket så då är frågan om man ska gå med testvinnaren eller Electrolux luftrenare. Vi skulle säga att dessa två luftrenare är ungefär likvärdiga i prestandan och där är egentligen inte så mycket som skiljer de åt.

Specifikationer på Electrolux EAP300

Electrolux luftrenaren EAP300 renar luften minst lika bra som bäst i test vinnaren Coway 1008CH, men har något högre ljudnivå. Energiförbrukningen på Electrolux luftrenaren är det bästa enligt Testfaktas egna test och slår alla de andra luftrenarna. Detta är så klart positivt då en luftrenare står igång 24/7 för att säkerställa så att luften hela tiden renas.

Filtren i Electrolux EAP 300 är ett HEPA-filter, samt ett vanligt kolfilter. Dessa två filter använder de flesta luftrenare i branschen. Vi hade dock önskat att även Electrolux luftrenaren hade ett anti-bakteriellt filter som testvinnaren Coway använder.

Fördelar med Electrolux EAP300

 • Låg energiförbrukning.
 • Lågt pris strax över 2 000 kronor.
 • Väldigt bra och effektivt luftrening upp till 70 m2.
 • De flesta kundrecensioner skriver positivt om just denna modellen.
 • Kom 2a i Testfaktas bäst i test av luftrenare från April 2016.

Vilka detaljer är viktiga med en luftrenare?

Så klart är det viktigaste att där finns ett tillräckligt bra filter för att kunna rena luften i hemmet och även att där finns kapacitet nog till att kunna rena en mindre lägenhet i alla fall. Gärna upp emot 70 m2 är något man bör kolla efter när man tittar efter en luftrenare.

Sitter man däremot i en tvåplansvilla så kan man tyvärr inte förvänta sig att ett luftrenare ska kunna rena hela huset. Då kan det vara aktuellt att köpa två stycken för att sedan placera en på varje husplan för bästa resultat.

Placering av luftrenaren i hemmet

En luftrenare ska gärna placeras på ett ställe i hemmet där man ofta vistas eller på ett ställe som är centralt i hemmet. Det kan skilja sig lite vart man ska placera sin luftrenare då det finns lite parametrar att ta hänsyn till. Väljer du en luftrenare som endast kan rena upp till 40 m2 och ditt hem är på 70 m2 så är det bäst att placera luftrenaren där du vistas ofta.

Köper du däremot en luftrenare som klarar att rena luften upp till 70 m2 så är det bättre att placera luftrenaren så centralt som möjligt. Eller på en plats som har anknytningen till de flesta rummen i hemmet eller till de viktigare rummen så som t.ex. sovrummet, köket, vardagsrummet. Rum som garderob eller toaletten är inte de absolut viktigaste rummen.

Ljudnivån är viktigare än du tror

Luftrenaren ska stå igång 24/7 vilket betyder att du mer eller mindre ska kunna leva med denna pryl i ett nära förhållande. Hur mycket en luftrenare behöver jobba skiljer sig ganska mycket beroende på hur husmiljön ser ut, men också hur miljön ser ut utanför fönstret. Är det t.ex. innerstan i en storstad så kommer det ofta in ganska mycket smutsiga partiklar, vilket gör att luftrenaren behöver jobba oftare.

Även om luftrenaren inte jobbar konstant så vill du ha en luftrenare som är tyst för annars kommer du snabbt tröttna på din nya rumskamrat. Ljud är något som kan irritera ordentligt under längre perioder. Kanske inte till en början, men efter några veckor kan det bli extremt jobbigt om luftrenaren låter för mycket. Därför är det oerhört viktigt med en tystgående luftrenare.

De flesta luftrenare som har fått bäst i test eller som har presterat väldigt bra i tester har en ljudnivå kring 30 dB vilket är ganska lågt. Här nedan ser du vad 30 dB motsvarar ungefär.

 • Ett bibliotek ligger mellan 30 – 40 dB.
 • Även ett vanligt kontor ligger någonstans mellan 30 – 40 dB.
 • Sovrummet på natten ligger kring 20 – 30 dB.

Så luftrenare som t.ex. Coway 1008CH och Electrolux EAP300, ligger precis över vad ett vanligt sovrum har i ljudnivå på natten. Det är fullt möjligt att man kommer höra luftrenaren de första dagarna som den används, men man kommer snabbt vänja sig med ljudet. Däremot finns det sämre luftrenare som har en ljudnivå på 40 – 50 dB


Behovet av renare luft ökar för varje år

Många personer i Sverige lider idag av för dålig luft i inomhusmiljön och då vi dagligen ständigt utsätts för kemikalier från kläder samt elektronikprylar. För många är detta inte ett problem idag, men det är mycket möjligt att man utvecklar en allergi vid ett senare skede i livet.

Många lider redan idag av för mycket dåliga partiklar i luften och framförallt hemma i hemmet. För den som lever i storstan så utsätts man för sämre luft än den som bor ute i naturen. Har man då också öppet fönster regelbundet så förvärras inomhusluften snabbt. Men även om du inte har öppet fönster så finns där fortfarande ventiler vid fönsterna där luft ska cirkulera utomhus till inomhus för att förbättra luften.

Nu är vi inte så hårt drabbade i Sverige, men tittar vi t.ex. i Asien så har de enorma problem med luftföroreningar i luften och där är det ännu viktigare med inomhusmiljön. I den så kallade safe zonen, d.v.s. där man kopplar av och sover.

Den flamsäkra katten i hemmet

Du har kanske hört talas om den flamsäkra katten?. Man brukar prata om att våra husdjur är flamsäkra av den enkla anledningen att t.ex. katter rör sig mycket i dammet i våra hem. I detta dammet hittar vi stora mängder partiklar från olika material, men som i detta fallet är flamsäkert. Detta damm hamnar på katten vilket gör att kattens päls blir tillfälligt flamsäkert på grund av alla giftiga flamsäkra partiklar som lossnar från t.ex. våra kläder.

Det är framförallt våra husdjur som får lida av den sämsta luften då många partiklar lägger sig på golven, men när vi rör oss igenom lägenheten / huset så störs dessa partiklar runt i luften. Detta betyder också att t.ex. barn / bebisar som rör sig mycket på golvet får i sig dessa giftiga kemikalier dagligen


Luftrenare hjälper när det är som värst för en pollenallergiker

luftrenare för pollenallergikerDet blir allt vanligare att vanliga pollenallergiker köper hem luftrenare för att förbättra inomhusluften. För många pollenallergiker så kan det vara ett enormt problem med pollenallergi även inomhus och vissa känner stor uppgivenhet att de inte ens kan skydda sig inomhus.

På något sätt så vill man kunna ha en fristad hemma i hemmet där du kan vila ut ordentligt utan att behöva få problem med dålig luft och som pollenallergiker så kan det vara en mardröm att inte kunna fly någonstans utan att må dåligt. I hemmet ska man kunna slappna av och inte behöva känna av alla sina allergibesvär.

De flesta som lider av allvarlig pollenallergi och som har provat en luftrenare skulle aldrig igen kunna klara sig utan detta verktyg. Vi har hittat väldigt många positiva kundrecensioner när det gäller luftrenare och pollenallergiker.

Idag är det nästan vart femte svensk som har problem med pollenallergi och som antagligen haft haft stor nytta av att använda en luftrenare i hemmet för att lindra besvären. Framförallt i sovrummet gör det extra stor nytta.


Dålig luft med astma och allergi

Astma är en mycket allvarlig sjukdom och som kan vara väldigt allvarligt om personen hamnar i andnöd. Enligt den statistik som har publicerats så ser forskarna att astma är något som öknar årligen. Anledningen till detta tros vara att vi människor utsätts av för mycket tvivelaktiga partiklar från kläder och elektronikprylar. Luften är helt enkelt för dålig hemma i hemmet.

Många tror att det räcker med att vädra lite då och då, men det är inte så enkelt för alla då alla inte bor på landet. Bor man i storstan så kan effekten bli precis tvärtom, beroende på hur mycket trafik det finns utanför fönstret.

Astma & Allergiförbundet rekommenderar luftrenare

astma och allergiförbundet rekommenderar luftrenareDär finns ett par olika modeller av luftrenare som Astma & Allergiförbundet rekommenderar och en av dessa modeller är bäst i test vinnaren Coway 1008CH som blev testvinnare i Testfaktas test 2016.

Astma & Allergiförbundet är väldigt hårda när det kommer till att rekommendera luftrenare och det är bara de bästa produkterna som de rekommenderar. De rekommenderar även Electrolux EAP300 som vi också nämner som en bra produkt och som också har fått väldigt bra i tester.

Överlag så är Astma & Allergiförbundet väldigt hårda kriterier för att en produkt ska kunna rekommenderas på deras rekommendationslista. Detta gäller inte bara luftrenare utan också andra produkter som målarfärger, Tvättmaskiner, dammsugare med mera. Vi på Inspekta.se ser definitivt Astma & Allergiförbundet som en viktig källa när vi rekommenderar produkter i våra bäst i test guider.


Källor

Här nedan hittar du alla våra källor till denna artikeln och lite kort information kring de tester som vi har valt ut. Vi har alltid som mål att alltid länka till de oberoende tester vi väljer att använda eller till andra viktiga källor som vi nämner i våra guider.

Astma & Allergiförbundet

Detta är kanske av av våra viktigaste källor då det faktiskt visar på att dessa luftrenare fungerar och inte bara är något påhitt. Astma & Allergiförbundet har själva gjort stora tester och har kommit fram till att vissa modeller verkligen hjälper mot astmabesvär samt allergibesvär. Att en produkt som t.ex. Coway 1008CH fungerar finns där ingen som tvivlar på och det är också en produkt som har fått gå igenom flertalet tester och allt visar på att inomhusluften blir avsevärt bättre.

Du kan läsa mer om vilka luftrenare som Astma & Allergiförbundet rekommenderar på den här länken.

Testfakta

Testfaktas test av luftrenare som skedde April 2016 är det nyaste test vi har kunnat hitta på nätet. I alla fall ett svenskt test. I testet visade det sig att de billigaste modellerna faktiskt förorenade luften i stället för att rena den. Föroreningen är i form av ozon som bildas i denna typ av produkter och som borde varit fixat sen flera år tillbaka.

Därför är det ännu viktigare att man köper rätt luftrenare som faktiskt har fått ett gott betyg i riktiga laboratorietester. Även om vissa modeller inte förorenar luften så skiljer det sig mycket i hur mycket luft som verkligen renas. T.ex. så var både Coways 1008CH och Electrolux EAP300 helt överlägsna i dessa bäst i test tester, där Coways luftrenaren blev testvinnare.

Du kan läsa hela testet av luftrenare på den här länken.

Smartson

Smartson valde faktiskt ut 45 olika personer som fick prova Electrolux EAP300 under en länge period. Efter att testgruppen hade fått prova luftrenaren ett tag så var det hela 91% av gruppen som hade rekommenderat luftrenaren till en nära vän. En del av gruppen hade svårt att sova med den i sovrummet, även om den var tyst. Bland annat så blev de störda av lampan som lyser konstant, men som de flesta löste på sitt eget sätt. Överlag så var de flesta alldeles nöjda med produkten och många personer märkte skillnad direkt t.ex. så slutade någon nysa regelbundet, vilket annars var ett väldigt vanligt fenomen. Smartson.