Test av luftrenare

Luftrenare Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Förebygg potentiella följdsjukdomar med ren inomhusluft

Alla hem har luftföroreningar och det är inte konstigt med tanke på alla prylar så som t.ex. elektronik, kläder, plast släpper ifrån sig små giftiga partiklar hela tiden. Det är helt enkelt oundvikligt. Det enda vi kan göra är att försöka förebygga potentiella sjukdomar till följd av dessa luftföroreningar.

Luftrenare är också en frälsare för många personer som lider av allergier, astma eller pollen. Luftrenare fungerar till alla hem och även för dig som inte har några synliga besvär. Luftrenare är effektiva för att förebygga sjukdomar som kommer från dålig inomhusluft. Bor du i innerstan där luften hela tiden förorenas av bussar och bilar så är luftrenare det bästa alternativet.

Nedanför hittar du luftrenare som är bäst i test och som har fått toppbetyg. Jämförelsen är baserat på oberoende tester, kundrecensioner, pris, funktionalitet, kapacitet och egenskaper. Modeller som rekommenderas av Astma och Allergiförbundet har också varit en viktig faktor när vi valt ut de bästa modellerna.

Coway AP-1220B - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Coway AP-1220B bild Coway AP-1220B bild Coway AP-1220B bild Coway AP-1220B bild
ButikPris
3359:-Besök
3490:-Besök
 • Bäst i test 2020 i svenska Testfaktas laboratorietest av 13 st maskiner
 • Godkänd och testad av Asthma Allergy Nordic
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat luftrenaren från Coway

Coway AP-1220B är en väldigt bra luftrenare som bland annat har testats i Testfaktas laboratorietest 2020. Coway luftrenaren presterade bäst när de jämförde ljudnivå och kapacitet för rumsstorlekar. Målet med laboratorietestet var att hitta den bästa luftrenaren med låg ljudnivå på 37 till 38 dB och här presterade Coway AP-1220B i topp med sina 40 m². Modellen klarar av större ytor upp till 70 m² men då ökar ljudnivån till 50 dB.

Bästa kapacitet baserat på ljudnivå vid 37 dB

Coway AP-1220B slår flera betydligt dyrare modeller och märken med ganska stora marginaler. Om du är på jakt efter en luftrenare som verkligen är tystgående och som samtidigt behåller en stor del av sin kapacitet vid låga varvtal så är detta en av marknadens bästa luftrenare. Den rekommenderade rumsstorleken är 40 till 70 m² med en ljudnivå mellan 29 till 63 dB. På högsta läget kan den byta ut luften två gånger per timme i en bostad på 70 m².

Något vi verkligen gillar är formen och storleken på enheten. Den mäter endast 71,7 cm (höjd), 37,6 cm (bredd) och ett djup på 19,6 cm. Detta gör den väldigt lättplacerad i hemmet vilket oftast är ett problem med denna typ av enheter.

Är luftrenaren från Coway smart? Likt andra modeller i vårt bäst i test så har AP-1220B ett helautomatiskt läge som kontrollerar inomhusluften och anpassar effekten därefter. Den har också en ljussensor som automatiskt släcker alla lampor och går ned i tyst läge när du släcker ned rummet inför nattsömnen. Därför kan vi varmt rekommendera luftrenaren om du vill använda den i sovrummet.

Ett stort plus är att enheten själv indikerar när förfiltret som samlar upp damm/hår behöver rengöring. Den kommer också larma när övriga filter behöver bytas ut. Modellen har både ett kolfilter och ett HEPA-filter som filtrerar bort allt från odörer till bakterier men också virus. Faktum är att den tar 99,5% av alla partiklar ned till 0,3 µm.

Om du har småbarn hemma eller en katt som gärna vill sitta på enheten så kan du lösa detta genom knapplåset. En funktion som allt för många enheter saknar och som är underskattat. Coway AP-1220B är enligt oss den mest intressanta luftrenaren just nu och är förvånadsvärt prisvärd för sin kapacitet. Med en väldigt låg ljudnivå, stor kapacitet, funktioner, egenskaper, oberoende test, kundrecensioner och pris så vinner Coway AP-1220B vår utmärkelse bäst i test.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test när svenska Testfakta 2020 testa kapacitet och ljudnivå
 • Har en rekommenderad rumsstorlek på 70 m²
 • Effektivt luftflöde som kan byta ut luften två gånger per timme på 70 m²
 • Automatiskt läge som styr luftrenaren baserat på luftkvalitén
 • Nattläge som släcker ned lampor och går ned i tyst läge när rummet släcks
 • LED-indikationslampa som visar luftkvalitén med färger
 • Luftrenare med barnlås
 • Tvättbart förfilter, Kol- och HEPA-filter som tar allt från pollen till virus
 • Ljudnivå lägsta: 29 dB, Ljudnivå högsta: 63 dB
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Electrolux Pure A9 - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
Electrolux Pure A9 bild
ButikPris
5488:-Besök
 • Näst bäst när Testfakta testar luftrenare 2021
 • Luftrenaren imponerar i svenska M3
 • Bra betyg från vanliga kundrecensioner

Electrolux Pure A9 PA91-604GY är en luftrenare som bland annat rekommenderas av svenska Astma- och Allergiförbundet. Modellen har också fått bra betyg från kundrecensioner och har även imponerat i M3 test av luftrenaren. Modellen 604GY för (129 m²) toppresterade också i Testfaktas stora luftrenare test 2021.

App-styrd luftrenare

Det är viktigt att påpeka att luftrenaren finns i två modeller, A9 404GY (för ytor på 92m²) och A9 604GY (för ytor på 128m²). A9 Electrolux Pure A9 levererar en hel del smarta funktioner som möjliggör styrning via appen i telefonen. Det är också i appen som du gör mjukvaruinstallation och kan ställa in önskade parametrar.

Något vi älskar med Electrolux luftrenare är möjligheten att kunna se statistik över inomhusklimatet med hjälp av alla sensorer på enheten. Här kan du följa hur inomhusluften förändras över tid efter att du har startat upp luftrenaren. Statistiken visar allt från luftfuktighet, koldioxid och temperaturer. Tyvärr går det bara att se data för senaste 12 timmarna vilket tyvärr är lite snålt.

När det gäller luftrening så presterar Electrolux Pure A9 väldigt bra och precis som vår bäst i test vinnare Blueair Classic 405 så använder denna jonisering. Men enheten använder också klassiskt kolfilter.

Något unikt för den här luftrenaren är möjligheten till att köpa till särskilda filter för olika partiklar så som t.ex. ett specialanpassat filter för pollen. Även ett filter för bakterier ska finnas till försäljning när vintern står för dörren.

Snygg design som passar modern hem

Något av det bästa med Electrolux Pure A9 luftrenare är designen. Denna simpla design som passar in i de flesta modern svenska hem har också en funktion. Utformningen av systemet gör att luftrenaren skapar en luftgenomströmning som Electrolux kallar för Air-surround. Detta medvetna designval gör att luftrenaren sprider luften effektivt i en spiralrörelse så att luften sprids till alla hörn i rummet.

De flesta som har testat luftrenaren är överens om att det är väldigt enkel modell att komma igång med. Barnsligt enkel faktiskt. Luftrenaren är också tyst med en ljudnivå på 17 dB på lägsta nivån.

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar luftrenaren i driftläge 3 och ytor upp till 44 m2.

 • Skäl att köpa
 • Rekommenderas av svenska Astma- och Allergiförbundet för utrymmen på 44 m2
 • Bra betyg i test och från kundrecensioner
 • Modern design som har ett syfte för bättre luftgenomströmning
 • Kan kompletteras med specialanpassade filter för damm, pollen och bakterier
 • Använder jonisering i kombination med kolfilter
 • Tyst och effektiv luftrenare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Smartmi Air Purifier 2 - Prisvärd luftrenare

Särskilt rekommenderad
Smartmi Air Purifier 2 bild Smartmi Air Purifier 2 bild Smartmi Air Purifier 2 bild Smartmi Air Purifier 2 bild
ButikPris
2489:-Besök
2719:-Besök
 • 4,1 av 5,0 hos Amazon USA efter 50 kundrecensioner
 • 5 av 5 när M3 testa modellen 2022
 • 4 av 5 när svenska Teknikveckan testa luftrenaren 2022

Många skulle nog hävda att Smartmi Air Purifier 2 är en av marknadens bästa luftrenare för pollenallergiker. Modellen har placerat sig i absoluta toppen hos flera oberoende tester och även svenska konsumenter anser att enheten levererar topprestanda.

Effektiv luftrenare med långvariga filter

Smartmi Air Purifier har uppdaterats ganska rejält sen första generationen och har en hel del nyheter under skalet. Förutom den nya färgen så har nu luftrenaren även fått certifieringen Allergy Care från oberoende tyska TUV Rheinland. En klassning som säkerställer att luftrenaren effektivt kan rensa luften på både bakterier och virus.

Denna certifiering är väldigt ovanlig än så länge på marknaden. Men Smartmi Air Purifier 2 använder bland annat ett sensorsystem i kombination med UV-ljus för att rena luften på både virus och bakterier. 

Den vanlig filterförmågan är också fantastisk enligt flera tester av luftrenaren. Modellen använder sig av klassiskt HEPA-filter som tar 99,97% av alla partiklar. Partiklar som pollen, mögel eller andra farliga partiklar. Men först finns där ett förfilter som fångar upp större partiklar som damm, fiber med mera. Innanför förfiltret finns där också ett aktivt kolfilter som renar luften på oönskade lukter.

Smartmi Air Purifier 2 har också flera lägen att välja mellan. Du kan bland annat välja viloläge, favoritläge och helt automatiskt läge där luftrenaren själv känner av innehusluften. På det automatiska läget ska modellen själv anpassa fläktflöde baserat på luftkvalitét. 

Vem bör köpa Smartmi Air Purifier 2?

Smartmi Air Purifier Gen 2 är kanske den mest effektiva luftrenaren på marknaden med sin filtreringsförmåga av både virus och baktetier. Dessutom är den extremt tyst på lägsta läget (16dB) om man vill sova med den i sovrummet under värsta pollenperioden. Däremot är den inte helt perfekt med det automatiska läget för att känna av inomhusluften vilket är lite segt jämfört med premiumprodukter.

Men det finns många andra saker som lyfter modellen över andra konkurrenter. Några saker är bland annat appen, stöd för röstassistenter (Google och Apple), enkel att rengöra från ovan, bra tydlig OLED-display med mera. Förutom detta har den en bra kapacitet på ungefär 50 kvadratmeter och till ett bra pris.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt effektiv på att rena luften
 • Certifierad för att kunna filtrera bort både virus och bakterier med UV-ljus
 • Väldigt tyst på lägsta läget, 16 dB
 • Grym OLED-skärm på ovansidan
 • Enkel att rengöra
 • Filter som är enkelt att byta och som håller länge, ungefär 7200 timmar
 • Stöd för flera röstassistenter så som t.ex. Google och Apple
 • Skäl att inte köpa
 • Automatiska läget fungerar så där. Lite långsamt jämfört med dyrare luftrenare

Coway 1008CH luftrenare - Tidigare testvinnare

Särskilt rekommenderad
Coway 1008CH luftrenare bild
ButikPris
2789:-Besök
2789:-Besök
 • Bäst i test i Testfaktas test av flera luftrenare
 • Rekommenderas av Astma och Allergiförbundet
 • Toppbetyg från kundrecensioner

Coways luftrenare 1008CH är en av marknadens mest populära luftrenare av flera anledningar. För det första så är den godkänd och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. För det andra så har denna luftrenare fått bäst i test i bland annat i svenska Testfakta där Coway 1008CH utklassar alla de andra modellerna.

Det händer då och då att produkter som blir testvinnare i diverse olika tester oftast inte är det mest stilrena eller snyggaste. Däremot så är Coway luftrenare faktiskt den snyggaste modellen bland alla de luftrenare vi har sett på marknaden. Det är också något som underlättar då en luftrenare ska stå framme centralt i hemmamiljön för att kunna uppnå det bästa resultatet.

Specifikationer – Kortfattat

Coway 1008CH luftrenare klarar att rengöra luften upp till 73 m2 med en lägsta ljudnivå på 32 dB, vilket är en av de lägsta ljudnivåerna alla de tester vi har kikat på. Den enda luftrenaren som var tystare än Coway 1008CH var Electrolux EAP300 som presterande nästan likvärdigt med just denna modellen.

Storleken på denna testvinnare är 64 x 35 x 19 cm och är en av de lite större modellerna, men vad gör det när den är snygg?. Många kundrecensioner vittnar om att det gärna blir en del frågor kring luftrenaren när någon kommer på besök hos någon som har Coway luftrenaren. Designen i sig är ganska unik och framförallt enkel, något som kanske andra tillverkare också borde ha i åtanke.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test i Testfakta
 • Energieffektiv
 • Förbannat snygg med en stilren design
 • Väldigt tyst luftrenare med en lägsta ljudnivå på 32 dB
 • Klarar att rena luften upp till 73 m2
 • Använder 3-stegs filter
 • Förfilter - A3 Medium - HEPA-filter. Filtren går att byta ut och det är enkelt att beställa nya
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Coway AirMega AP-1515G - Storsäljare

Coway AirMega AP-1515G bild Coway AirMega AP-1515G bild Coway AirMega AP-1515G bild Coway AirMega AP-1515G bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Högt omdöme när Testfakta testar Coway luftrenare 2021
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 4 500 kundrecensioner
 • Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet

Det är få luftrenare som är så populära som Coway AirMega och på amerikanska Amazon har produkten fått ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor. Detta efter att över 4 500 konsumenter har testat luftrenaren. Men även svenska Testfakta gav modellen ett toppbetyg på 7,6 av 10 under deras labbtest 2021.

Hög kapacitet på 117m² och en modern design som passar in i hemmet

Coway har utan tvekan några av marknadens bästa luftrenare och Coway AirMega är heller inget undantag. Förutom hög rengöringskapacitet på 117m² så är denna modell rik på smarta funktioner. Då luftrenaren kopplar upp sig genom hemmanätverket (WiFi) kan du styra och övervaka enheten med hjälp av app till telefonen. Väl i appen kan du kolla historiken gällande inomhusluften men också sätta upp timer, fläkthastighet, filterbyte med mycket annat. Vill du däremot inte använda app så går det bra att styra luftrenaren utan app.

En annan egenskap som gör luftrenaren smart är att den i Smart-mode känner av luftkvalitén och anpassar fläkthastigheten efter behov. Detta innebär att om partikelsensorn känner av dålig inkommande luft från t.ex. ett fönster så ökar den rengöringshastigheten. På enheten hittar du också en led-indikator som tydligt talar om den rådande luftkvaliteten med hjälp av olika färgkombinationer.

Vill du kunna sova med luftrenaren? Coway AirMega AP-1515G är utrustad med vilolägare där du både kan stänga av alla lampor och anpassa fläkthastigheten. På så sätt finns där inget som kommer störa din nattsömn. Lägsta ljudnivå är 22 dB.

När det gäller filter så har Coway AirMega ett tvättbart förfilter som fångar upp håret från katten eller vanligt damm. Bakom detta förfilter finns ytterligare ett MAX2-kombinationsfilter som fångar upp 99,97% av alla partiklar ner till 0,3 mikron. Detta filter plockar även bort obehagliga dofter och rök. Givetvis håller luftrenaren koll på när det är dags för rengöring av filter och filterbyte. Det kan vara värt att nämna att enheten har två MAX2-filter som bör bytas en gång om året medans förfiltret kan du rengöra själv.

Vem bör köpa Coway AirMega AP-1515G? Söker du efter en luftrenare som ska ta stora delar eller mindre hem är Coway AirMega fullt kapabel. Största fördelarna är helt klart styrning genom app, låg ljudnivå till sovrummet, partikelsensor som anpassar luftrenare efter luftkvaliteten.

 • Skäl att köpa
 • Tyst luftrenare 22 till 57 dB med sömnläge
 • Luftflöde max: 561 m³ / h
 • Smart partikelsensor som anpassar fläkthastigheten efter luftkvalitet
 • Kan styras och övervakas med app till telefonen
 • Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet upp till 32m²
 • Filterkombination som eliminerar 99,97% av alla partiklar
 • Rekommenderas för bostäder upp till 117m² vilket kan byta ut luften två gånger per timme
 • Skäl att inte köpa
 • Dyrare med 2 filter, ungefär 1500 kr för 2 st MAX2-filter

Philips AC2889 - Bra ljudnivå & kapacitet

Philips AC2889 bild Philips AC2889 bild Philips AC2889 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Godkänd av svenska Astma & Allergiförbundet
 • 8,2 av 10 poäng när svenska Testfakta testa luftrenaren 2020
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

Philips AC2889 har länge varit en kundfavorit som bland annat har testats av både svenska Testfakta och Astma & Allergiförbundet. Modellen placerade sig på en tredjeplats när Testfakta 2020 testa tretton olika luftrenare där de testa både prestanda och ljudnivå.

Flera smarta egenskaper från Philips

Om du är ute efter en luftrenare för lite mindre hem så är Philips AC2889 en av marknadens bästa luftrenare. Den klarar av utrymmen upp till 79 m² vilket också har visat sig stämma ganska så bra i oberoende test som bland annat Testafkta har gjort på modellen. Lider du av t.ex. pollenallergi så kan det var en bra idé att sätta luftrenaren så nära sovrummet som möjligt för bästa möjliga resultat.

Philips är kända för att ta fram nya patenterade teknologier och det syns verkligen på deras luftrenare. Philips AC2889 har också Intelligenta sensorer som själv känner av luftförhållandena och styr sedan automatiskt fläkt samt reningsprocess efter de olika föroreningsnivåerna i luften. Denna sensorteknologi gör det också möjligt att kunna fånga upp de minsta partiklarna i luften vilket är ned till 0,02 mikron i storlek. Enligt Philips sjävla så tar luftrenaren 99,9% av virus och aerosoler i luften.

Philips luftrenare har en bra ljudnivå på ungefär 38 dB beroende på vilket läge du väljer. På turboläget är ljudnivån däremot på 62 dB men som tur är så är detta läge inget man använder dagligen. Ljudnivån är inte det bästa i segmentet, men det är heller inte det sämsta.

Modellen ger också feedback i realtid på skärmen som visar den nuvarande luftkvalitén inomhus. Störs du av lampan eller ljudet från feedback-displayen så kan detta så klart justeras så att du inte störs på natten. Den kan till och med stängas av, något som har efterfrågats väldigt mycket, då många pollenallergiker väljer att använda luftrenare så nära sängen som möjligt.

Flera automatiska lägen som underlättar användningen av luftrenaren d.v.s. ett extra känsligt läge, allmänt läge och sedan det kraftfullaste läget i fall förhållanden skulle blir riktigt kassa. Som t.ex. när pollensäsongen drar i gång på riktigt.

Philips AC2889 kan också styras genom Philips Clean Home+ app och här hittar du även information om hur det ser ut med rådande luftkvalitet.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i oberoende test och godkänd av Astma & Allergiförbundet
 • Populär modell bland pollenallergiker
 • Hög kapacitet upp till 79 m²
 • Bra ljudnivå mellan 35 dB och 62 dB
 • Partikelfilter och kolfilter
 • Partiklar 99,97 % 0,003 mikron, Allergen 99,99 %, Virus 99,9 %
 • Styr luftrenaren genom Philips egna app
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips AC2729 - Kombinerad luftrenare & luftfuktare

Philips AC2729 bild Philips AC2729 bild Philips AC2729 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter hos svenska butiker
 • 4,4 av 5 på tyska Amazon efter att över 200 kunder har testat luftfuktaren

Philips AC2729 är en mycket populär modell som både fungerar som luftrenare och luftfuktare. Vart vi än vänder oss så har luftrenaren fått toppbetyg från vanliga konsumenter.

Ganska unik luftfuktare som också kan styra luftfuktigheten

Philips AC2729 är en riktig storsäljare på flera marknadsplatser och modellen har även vunnit vår utmärkelse "bästa premiumval" i vårt bäst i test. Philips luftrenare har länge varit en av marknaden bästa modeller och Philips AC2729 tar steget längre genom att styra luftfuktigheten. Lider du redan av astma eller torra slemhinnor så kan denna modell kanske lindra besvären ytterligare.

Enligt Philips så har AC2729 en kapacitet på 65 m² med både luftrening och för att styra luftfuktigheten. Tittar vi på kundrecensioner så verkar detta stämma väldigt bra. Vi skulle säga att luftrenaren passar perfekt till dig som vill använda den i ett större rum eller mindre lägenhet.

Luftrenaren använder sig av HEPA-filter som kan ta bort 99,97% av partklar ned till 0,003 µm vilket är det mesta vi har i inomhusluften. Detta innebär att den plockar allt från pollen till små virus. Modellen har också ett effetivt kol- och förfilter. För att styra luftfuktigheten så använder den sig av Philips egna NanoCloud-teknik som både är automatisk och som inte lämnar vattendroppar.

Det bästa med luftrenaren är alla de program som kan styras både manuellt och automatiskt. Vill du t.ex. låta enheten sköta allt så kan den det. Vill du endast köra luftrening så går det också. Luftrenarne är givetvis utrustad med en teknik som mäter och känner av luftkvalitén i rummet vilket anpassar maskinen automatiskt.

Philips AC2729 har tre olika lägen, normal, allergen och ett nattläge för när det måste vara tyst i sovrummet. Enligt flera konsumenter så behövs knappt nattläge då den redan är så tyst. Ett stort plus är också barnlåset i fall du har småbarn hemma.

Denna kombinerade luftrenare och luftfuktare från Philips är tyvärr ganska dyr. Men lider du av torr inomhusluft så är Philips AC2729 faktiskt en av de bästa valen just nu. Torr luft under vinterhalvåret kan ge en rad olika besvär som hosta och huvudvärk.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som testat luftrenaren
 • Kombinerad luftrenare & luftfuktare
 • Kapacitet för rum upp till 65 m²
 • HEPA-filter, kolfilter och ett förfilter
 • Tar bort 99,97 % av partiklar på 0,003 µm och 99,9 % av virus och aerosoler
 • Väldigt tyst modell med flera automatiska och manuella lägen
 • Barnlås och nattläge
 • Luftfuktaren rymmer 3,5 l vatten
 • Kopplas upp via hemmet Wi-Fi nätverk och styras genom en app
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Blueair Classic 405 - Särskilt rekommenderad

Blueair Classic 405 bild
ButikPris
2490:-Besök
 • Bäst i test hos Testfakta under september 2017
 • Toppbetyg från kundrecensioner
 • Rekommenderas av Asthma Allergy Nordic

Blueair är ett välkänt märke inom luftrenare och många som jobbar i branschen rekommenderar dessa enheter. Blueair Classic 405 är en fantastik luftrenare som slår alla konkurrenter på fingrarna i den här prisklassen. 

Högst kapacitet i flera stora luftrenare test

Vi ska vara ärliga, Blueair Classic 405 är inte speciellt stilig som som t.ex. Coway 1008CH. Men funktion gå före utseende enligt oss. Även om testvinnaren från Blueair presterar bättre så är Coway 1008CH fortfarande en av marknadens snyggaste och bästa luftrenare i sin prisklass.

Blueair Classic 405 vinner på princip allting när vi kollar oberoende test av luftrenare. Modellen hade högst kapacitet och rekommenderas för utrymmen upp till 40 m2, vilket innebär att den också klarar av mindre lägenheter.

Ett annat vanligt problem med sämre luftrenare är att den producerar ozon som inte alls är bra för hälsan. Men i Testfaktas test av luftrenare så visade det sig att Blueair Classic 405 producerade minst ozon i hela testet. Om vi jämför med Philips AC3256 som placerade sig på andraplats i deras test så producera Blueair nästan fyra gånger mindre ozon.

Luftrenaren Blueair vann också på en rad olika luftrenande egenskaper som t.ex. damm och pollen. Så om du lider av pollen- eller dammallergi så är detta en särskilt bra luftrenare på marknaden i den här prisklassen.

Tyst och smart luftrenare med WiFi-anslutning

Luftrenare Blueair Classic 405 är kanske inte den mest tysta modellen på marknaden, men den har riktigt bra kapacitet baserat på ljudnivå. Men även om den inte vann i ljudnivå så är det fortfarande en väldigt tyst modell.

Luftrenaren blir också smart med hjälp av WiFi-anslutning och här kan du sedan använda din mobiltelefon för att styra enheten med hjälp av Blueair Friend-app. Här styr du allt från styrka till LED-belysning, barnskydd med mera. Filtret som används i testvinnaren är HEPASilent-teknologi, som både är en elektrostatisk och mekanisk filterteknik. 

Fram till 2020 så var Blueair Classic 405 vår egna bäst i test vinnare men nu har den blivit ersatt av Coway AP-1220B som är en lite modernare luftrenare med hög kapacitet.

 • Skäl att köpa
 • Rekommenderas av Asthma Allergy Nordicför dig som lider av allergier eller astma
 • Rekommenderas till 40 m2
 • Bästa luftrenare i Testfaktas stora test av luftrenare 2017
 • Producerar väldigt lite ozon vid reningsprocessen
 • Låg energiförbrukning
 • Fantastisk luftrenare mot damm och pollen, högst effektivitet i test
 • Filterteknik: Partikelfilter och jonisering
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Coway Storm AP-1516D - Hög kapacitet och luftflöde

Coway Storm AP-1516D bild Coway Storm AP-1516D bild
ButikPris
4499:-Besök
5091:-Besök
 • Godkänd och testad av Asthma Allergy Nordic
 • Högt kundbetyg från svenska konsumenter

Coway AP1516D är en mycket kraftfull och effektiv luftrenare som klarar utrymmen upp till 100 m2. Luftrenaren har bland annat testats av svenska Astma & Allergiförbunden och fått deras utmärkelse. Svenska konsumenter har också testat luftrenaren och anser att det är en toppen-produkt. Det enda minus vi har hittat är att den saknar barnlås så om du har ben hemma så finns risken att de leker med knapparna på ovansidan.

Luftrenare med stor kapacitet - Upp till 100 m2 yta

Coway har flera väldigt bra luftrenare på marknaden och flera av deras modeller har vunnit bäst i test. Luftrenare Coway AP1516D är en av deras mest kraftfulla modeller som klarar utrymmen upp till 100 m2. Som namnet kanske antyder så har denna luftrenare extremt effektiv luftcirkulation på högsta läget (hög) vilket är ett läge för att snabbt rensa luften. Trots sitt höga luftflöde på 8,2 m³ luft per minut (max) så är luftrenaren relativt tystgående med en max ljudnivå av 58 dB. På ekonomi- och tyst-läget så är ljudnivån endast 21,6 till 48 db vilket är något av det bästa i vårt test.

Luftrenaren från Coway har en partikelsensor som hela tiden mäter luftkvalitén inomhus och körs denna på auto-läge så anpassas fläkthastigheten automatiskt efter hur luftkvalitén ser ut. Startar du luftrenaren för första gången med auto-läge igång så kommer den köras på max tills att luften blir bättre. Hur känslig denna sensor ska vara kan däremot ställas in med tre olika lägen (hög, medium eller låg).

Något av det bästa med luftrenaren är sin mörkerinställning där du antingen kan släcka alla lampor manuellt eller så kan detta skötas automatiskt via ljussensorn. Vill du använda den i sovrummet så släcks lamporna när du släcker ned rummet. En annan trevlig detalj är den belysta cirkeln som indikerar hur bra eller dålig luftkvalitet det är i rummet. Detta visas i form av olika färger där blå är bäst, grön är okej, gul är dåligt och röd är väldigt dålig luft.

Coway Storm AP-1516D bygger på ett 4-stegs filter där det första försöker fånga upp lite störe partiklar som hår och dammtussar. Nästa filter fångar upp pollen, mögelsporer och hudpartiklar. Tredje filtret är så kallat kolfilter som tar bort odörer, matos eller andra störande lukter. Fjärde filtret är ett HEPA-filter som tar resterande partiklar som bakterier, micropartiklar, rök och andra skadliga ämnen.

Om du är på jakt efter en väldigt kompetent luftrenare som klarar av lite större utrymmen och som snabbt kan jobba igenom inomhusluften så är Coway AP1516D det perfekta valet. Modellen rekommenderas inte bara till vanliga bostäder utan kan även användas inom skolmiljö eller sjukvård.

 • Skäl att köpa
 • Godkänd och testad av Asthma Allergy Nordic
 • Klarar av utrymmen upp till 100 m2
 • Partikelsensor som automatiskt läser av luftkvalitén och styr enheten
 • Extremt effektiv luftcirkulation med den stora fläkten
 • Fyrstegsfilter med kol-/HEPA-filter som eliminerar 99,5 % av dofter och partiklar ner till 0,3 micrometer
 • Mörkerläge som släcker alla lampor, automatiskt eller manuellt
 • Ljudnivå från 21,6 till 58 dB beroende på läge
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Xiaomi Mi Air Purifier 3H - Prisvärd luftrenare

Xiaomi Mi Air Purifier 3H bild Xiaomi Mi Air Purifier 3H bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundomdömen hos svenska butiker

Bra och prisvärd luftrenare från kinesiska Xiaomi som fått bra kundomdömen. Tittar vi på kundrecensioner hos svenska butiker så är det tydligt att de allra flesta är nöjda med sitt köp.

Billig luftrenare med bra betyg från svenska konsumenter

Xiaomi är kända för sina väldigt prisvärda enheter inom flertalet områden som robotdammsugare, handdammsugare och nu även luftrenare. Xiaomi Mi Air Purifier 3H är kanske inte den bästa luftrenaren på marknaden och oberoende test har visat att modellerna presterar godkänt vid lägre ljudnivåer. Det finns däremot bättre modeller som t.ex. bäst i test vinnaren från Coway men då är också prislappen nästan det dubbla.

Mi Air Purifier 3H är däremot väldigt kompakt jämfört med konkurrenterna och med sin lilla formfaktor räcker den till 42 m². Den har ett effektivt filter som ska ta 99,97% av farliga partiklar i luften så som t.ex. damm, dofter, bakterier, pollen, hår och liknande. Enheten använder ett EPA-12 filter vilket är något sämre än HEPA.

Maximal ljudnivå är 64 dB vilket är ganska högt för denna typ av luftrenare men vid lägre varvtal så kommer den ned till 33 dB eller lägre.

Något vi älskar med modellen är stödet för Google Assistant vilket gör att du kan styra enheten med rösten. I och med den har stöd för Google Assistant så måste du ha ett fungerade Wi-fi hemma för att kunna styra luftrenaren via appen. Den har också en snygg OLED-display som tydligt visar temperatur, luftfuktighet med mera. 

Så till vem passar denna luftrenare bäst till? Xiaomi Mi Air Purifier 3H passar dig som inte vill spendera närmare 3 000 kr för en bra luftrenare. Xiaomis luftrenare är fortfarande godkänd på så sätt att den fångar upp farliga partiklar men kapaciteten är begränsad om du vill ha låg ljudnivå. Den skulle t.ex. passa bra till kontoret eller i sovrummet.

 • Skäl att köpa
 • Kompakt luftrenare med godkänd kapacitet för mindre rum
 • Kapacitet på 42 m² men vi rekommenderar mindre rum för lägre ljudnivå
 • Max. Ljudnivå 64 dB, Min. Ljudnivå 32 dB
 • Filter EPA 12
 • Luftrenare kräver ett fungerade Wi-fi för att styras
 • Stöd för Google Assistant med röststyrning
 • OLED-display som visar temperatur, luftfuktighet med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bästa luftrenaren för ditt hem

köpguide luftrenare

I vår korta köpguide kommer vi gå igenom egenskaper och funktioner som du bör fundera över innan du väljer ut din framtida luftrenare. Ett bra filter för att kunna rena luften i hemmet är så klart något av det viktigaste men även egenskaper som ljudnivå, nattläge, barnlås kan ha stor betydelse.

Luftrenarens kapacitet d.v.s. hur stora utrymmen den klarar av är också en viktig faktor. Flera om de modeller som finns med i vårt test klarar av ytor upp till 70 till 100 m2 men bor du i en tvåvåningsvilla så kan det vara aktuellt att köpa två stycken för att sedan placera en på varje våningsplan för att få bästa resultat.

Välj en luftrenare med bra filter

luftrenare och olika filterLuftrenaren måste givetvis klara av att fånga upp farliga partiklar och då krävs det att modellen använder sig av bra filter. De bästa luftrenarna använder sig av flera olika filter som t.ex. ett HEPA-filter och ett kolfilter. Ibland kombineras dessa två filter även med ett lite enklare och tvättbart förfilter för att fånga upp större partiklar som damm och hår.

Förfilter – Flera modeller har ett så kallat förfilter som ska fånga upp lite större partiklar så som hår och damm. Detta filter är avtagbart och kan rengöras direkt under vattenkranen.

HEPA-filter – De allra flesta har nog hört talas om HEPA-filter då det finns i så många andra produkter som t.ex. dammsugare. Det är också detta filter som många gånger används i helt vanliga skyddsmasker mot Covid 19. HEPA-filter står för High Efficiency Particulate Arresting och är en av marknadens bästa filter för rening av riktigt små partiklar. Det finns ett par olika HEPA-filter men vanliga är H13 och H14, ju högre nummer, desto bättre.

Kolfilter – Flera luftrenare använder sig också av kolfilter eller aktivt kolfilter som det oftast benämns. Kolfiltret innehåller aktivt kol som ska rena luften från dofter, kemikalier och andra farliga gaser.

EPA-filter – Luftrenare som använder EPA-filter är inte speciellt vanligt längre då HEPA-filter har tagit över och är effektivare på att fånga upp små partiklar.

Kapacitet och placering av luftrenaren i hemmet

Kapacitet och luftflödeEn luftrenare ska gärna placeras på ett ställe i hemmet där man ofta vistas eller på ett ställe som är centralt i hemmet. Det kan skilja sig lite vart man ska placera sin luftrenare då det finns lite parametrar att ta hänsyn till. Väljer du en luftrenare som endast kan rena upp till 40 m2 och ditt hem är på 70 m2 så är det bäst att placera luftrenaren där du spenderar mest tid.

Köper du däremot en luftrenare som klarar att rena luften upp till 70 m2 så är det bättre att placera luftrenaren så centralt som möjligt. Eller på en plats som har anknytningen till de flesta rummen i hemmet eller till de viktigaste rummen så som t.ex. sovrummet, köket, vardagsrummet. Rum som garderob eller toaletten är inte lika viktiga.

Vårt tips är att inte snåla med kapaciteten när du väljer en luftrenare. Oberoende test av luftrenare har visat att kapaciteten (m²) som anges av tillverkaren har visat sig stämma relativt bra med verkligheten. Men för att luftrenaren ska klara av sin maxkapacitet så måste den gå på högsta inställningen vilket i sin tur gör att ljudnivån går upp. Därför rekommenderar vi alltid att köpa en enhet som har mer kapacitet än vad du egentligen behöver så att ljudnivån inte blir alldeles för hög.

Låg ljudnivå är viktigare än du tror

luftrenare och ljudnivåLuftrenaren ska stå igång 24/7 vilket betyder att du mer eller mindre ska kunna leva med denna pryl i ett nära förhållande. Hur mycket en luftrenare behöver jobba skiljer sig ganska mycket beroende på hur husmiljön ser ut, men också hur miljön ser ut utanför fönstret. Är det t.ex. innerstan i en storstad så kommer det ofta in ganska mycket smutsiga partiklar vilket gör att luftrenaren behöver jobba oftare.

Även om luftrenaren inte jobbar konstant så vill du ha en luftrenare som är tyst för annars kommer du snabbt tröttna på din nya rumskamrat. Ljud är något som kan irritera ordentligt under längre perioder. Kanske inte till en början, men efter några veckor kan det bli extremt jobbigt om luftrenaren låter för mycket. Därför är det oerhört viktigt med en tystgående luftrenare.

De flesta luftrenare som har fått bäst i test eller som har presterat väldigt bra i tester har en ljudnivå kring 30 dB vilket är ganska lågt. Här nedan ser du vad 30 dB motsvarar ungefär.

 • Ett bibliotek ligger mellan 30 – 40 dB
 • Även ett vanligt kontor ligger någonstans mellan 30 – 40 dB
 • Sovrummet på natten ligger kring 20 – 30 dB

Luftrenare som t.ex. Coway 1008CH och bäst i test vinnaren Coway AP-1220B ligger precis över vad ett vanligt sovrum har i ljudnivå på natten. Det är fullt möjligt att man kommer höra luftrenaren de första dagarna som den används. Men man kommer snabbt vänja sig med ljudet.

Om du är känslig för ljud så skulle vi rekommendera en luftrenare som har ett nattläge där enheten går ned i hastighet. Hur detta nattläge fungerar varierar beroende på modell men flera enheter i vårt bäst i test har automatiskt nattläge som aktiveras automatiskt när du släcker lamporna.

Andra bra funktioner du bör kolla efter när du väljer luftrenare

Barnlås – Knapplås eller barnlås är en spärr du kan sätta på luftrenaren så att kontrollpanelen inte fungerar. Luftrenare med lysande lampor är en väldigt intressant pryl för småbarn och då är det rätt skönt om inställningarna kan låsas. Vi har även läst att vissa konsumenter har problem med att katten hoppar upp på luftrenaren och trycker på knapparna.

Nattläge – Luftrenare med nattläge har lite olika funktion beroende på modell. Men oftast har luftrenaren ett nattläge som både kan vara automatiskt eller manuellt. Under nattläget så släcker luftrenaren alla lampor och går ned till silent-mode. Vissa modeller sköter detta automatiskt genom en ljussensor som känner av när du släcker ned rummet. Är du väldigt känslig för ljud när du ska somna så rekommenderar vi denna funktion.

Smarta funktioner – Luftrenare kan också vara smarta d.v.s. de kan kopplas upp till hemmanätverket via WiFi. På så sätt kan enheten styras på avstånd och i vissa fall har de även störd för röststyrning genom t.ex. Google Assistant.

Automatiska lägen – Flera luftrenare i vårt bäst i test har automatiska lägen som gör att luftrenaren själv kan läsa av inomhusluften. Genom att läsa av luftkvalitén så kan luftrenaren själv anpassa hastigheten på fläkten och på så sätt sköter enheten sig själv.

Manuella lägen – Även om det automatiska läget på luftrenaren är smidigt och effektivt så är det alltid bra om den också har manuella lägen. Det kan vara att du behöver flytta luftrenaren och vill kunna köra igång den på max så att luften i rummet snabbt blir rensat. Eller så vill du kunna stänga av den på natten.


Behovet av renare luft ökar för varje år

Dåliga partiklar från trafikMånga personer i Sverige lider idag av för dålig luft i inomhusmiljön och då vi dagligen ständigt utsätts för kemikalier från kläder samt elektronikprylar. För många är detta inte ett problem idag, men det är mycket möjligt att man utvecklar en allergi vid ett senare skede i livet.

Många lider redan idag av för mycket dåliga partiklar i luften och framförallt hemma i hemmet. För den som lever i storstan så utsätts man för sämre luft än den som bor ute i naturen. Har man då också öppet fönster regelbundet så förvärras inomhusluften snabbt. Men även om du inte har öppet fönster så finns där fortfarande ventiler vid fönsterna där luft ska cirkulera utomhus till inomhus för att förbättra luften.

Nu är vi inte så hårt drabbade i Sverige, men tittar vi t.ex. i Asien så har de enorma problem med luftföroreningar i luften och där är det ännu viktigare med inomhusmiljön.

Den flamsäkra katten i hemmet

Du har kanske hört talas om den flamsäkra katten?. Man brukar prata om att våra husdjur är flamsäkra av den enkla anledningen att t.ex. katter rör sig mycket i dammet i våra hem. I detta dammet hittar vi stora mängder partiklar från olika material, men som i detta fallet är flamsäkert. Detta damm hamnar på katten vilket gör att kattens päls blir tillfälligt flamsäkert på grund av alla giftiga flamsäkra partiklar som lossnar från t.ex. våra kläder.

Det är framförallt våra husdjur som får lida av den sämsta luften då många partiklar lägger sig på golven, men när vi rör oss igenom lägenheten / huset så störs dessa partiklar runt i luften. Detta betyder också att t.ex. barn / bebisar som rör sig mycket på golvet får i sig dessa giftiga kemikalier dagligen


Luftrenare hjälper när det är som värst för en pollenallergiker

luftrenare för pollenallergikerDet blir allt vanligare att vanliga pollenallergiker köper hem luftrenare för att förbättra inomhusluften. För många pollenallergiker så kan det vara ett enormt problem med pollenallergi även inomhus och vissa känner stor uppgivenhet att de inte ens kan skydda sig inomhus.

På något sätt så vill man kunna ha en fristad hemma i hemmet där du kan vila ut ordentligt utan att behöva få problem med dålig luft och som pollenallergiker så kan det vara en mardröm att inte kunna fly någonstans utan att må dåligt. I hemmet ska man kunna slappna av och inte behöva känna av alla sina allergibesvär.

De flesta som lider av allvarlig pollenallergi och som har provat en luftrenare skulle aldrig igen kunna klara sig utan detta verktyg. Vi har hittat väldigt många positiva kundrecensioner när det gäller luftrenare och pollenallergiker.

Idag är det nästan vart femte svensk som har problem med pollenallergi och som antagligen haft haft stor nytta av att använda en luftrenare i hemmet för att lindra besvären. Framförallt i sovrummet gör det extra stor nytta.

Vårt tips: Pollen sitter inte nödvändigtvis i luften bara och känner du av pollen trots att du har en luftrenare så rekommenderar vi att du tvättar alla kläder noggrant. Även sängkläder och så vidare behöver tvättas ordentligt. Glöm inte heller bort att stänga alla fönster och kanske även luftventiler. Har du varit utomhus bör du duscha så att pollen försvinner från hår och kläder.


Dålig luft med astma och allergi

Astma är en mycket allvarlig sjukdom och som kan vara väldigt allvarligt om personen hamnar i andnöd. Enligt den statistik som har publicerats så ser forskarna att astma är något som öknar årligen. Anledningen till detta tros vara att vi människor utsätts av för mycket tvivelaktiga partiklar från kläder och elektronikprylar. Luften är helt enkelt för dålig hemma i hemmet.

Många tror att det räcker med att vädra lite då och då, men det är inte så enkelt för alla då alla inte bor på landet. Bor man i storstan så kan effekten bli precis tvärtom, beroende på hur mycket trafik det finns utanför fönstret.

Astma & Allergiförbundet rekommenderar luftrenare

astma och allergiförbundet rekommenderar luftrenareDär finns ett par olika modeller av luftrenare som Astma & Allergiförbundet rekommenderar och en av dessa modeller är bäst i test vinnaren Coway 1008CH som blev testvinnare i Testfaktas test 2016.

Astma & Allergiförbundet är väldigt hårda när det kommer till att rekommendera luftrenare och det är bara de bästa produkterna som de rekommenderar. De rekommenderar även Electrolux EAP300 som vi också nämner som en bra produkt och som också har fått väldigt bra i tester.

Överlag så är Astma & Allergiförbundet väldigt hårda kriterier för att en produkt ska kunna rekommenderas på deras rekommendationslista. Detta gäller inte bara luftrenare utan också andra produkter som målarfärger, Tvättmaskiner, dammsugare med mera. Vi på Inspekta.se ser definitivt Astma & Allergiförbundet som en viktig källa när vi rekommenderar produkter i våra bäst i test guider.


FAQ – Vanliga frågor om luftrenare och filter

 1. Hur länge ska en luftrenare stå på?
 2. Hur ofta ska man byta filter i en luftrenare?
 3. Hur mycket el drar en luftrenare?
 4. Är det värt att köpa en luftrenare?
 5. Är det dyrt att byta filter?

Hur länge ska en luftrenare stå på?

Hela meningen med en luftrenare är att den kontinuerligt ska rengöra inomhusluften på farliga partiklar eller andra oönskade lukter. Köper du en smart luftrenare så anpassar den själv drift och fläkthastighet beroende på hur inomhusluften ser ut. När väl luftkvaliteten är bra igen så går luftrenaren ner till en minimal hastighet.

Hur ofta ska man byta filter i en luftrenare?

Oftast har luftrenaren olika filter varav ett är ett förfilter som ska rengöras regelbundet från damm och större partiklar. HEPA-filter är det som behöver bytas regelbundet vilket oftast är en gång per år. Därför är det viktigt att välja en luftrenare från en känd tillverkare som kan tillhandahålla filter flera år framåt.

Hur mycket el drar en luftrenare?

Elförbrukningen är inte speciellt hög när det gäller luftrenare och en ganska stor modell drar ungefär 50 watt på högsta läget. Men i och med luftrenare inte körs på högsta läget speciellt ofta så drar de betydligt mindre i verkligheten. När väl luftkvaliteten når acceptabla nivåer så kommer luftrenaren dra betydligt mindre ström.

Är det värt att köpa en luftrenare?

Det är egentligen bara du själv som kan avgöra den frågan men oftast är det personer som lider av astma eller allergier som köper luftrenare. Lider du inte av några problem så kommer man ganska långt med att städa och dammsuga regelbundet. Men vissa personer är känsligare och kan få stora problem med vanliga dammpartiklar eller pollen i luften.

Bor du däremot i innerstan där det kör mycket bilar så kan det vara bra att investera i en luftrenare som renar luften från farliga utsläpp. Men det kan också vara så att du redan har olika symtom utan att du vet om det vilket kan beror på att inomhusluften är dålig. Oftast är dessa symtom luftvägs- och slemhinnesymtom. Kanske lite irritation och torrhet i ögon, svalg eller näsa.

Är det dyrt att byta filter?

Tittar vi på populära luftrenare från Coway så säljer de utbytbara filter för ungefär 500-1500 kr som behöver köpas en gång om året. Andra märken som Philips säljer sina filter för mellan 500 till 800 kr. Men priset för att byta filter varierar lite beroende på vad för filter det är samt vilket märke du har på maskinen.


Så valde vi ut luftrenare till vårt bäst i test

Luftrenare bäst i test 2023Det är faktiskt lite lurt med luftrenare. Trots att de ska rena luften från olika skadliga partiklar så producerar faktiskt många modeller ozon som inte alls är bra för oss. I en artikel Göteborgs Posten 2016 så testade de en rad olika luftrenare för att kolla hur mycket ozon som producerades. I deras test så visade det sig att alla modeller producerar en viss mängd ozon som kan reta våra luftvägar. I ett fall så producerade en modell giftig ozongas som är direkt skadligt för hälsan. Hela artikeln hittar du här

Vi har koncentrerat oss på luftrenare som fungerar bra mot damm och pollen då många köper luftrenare på grund av detta. Sen finns det modeller med filter mot bakterier, virus, dofter och så vidare. Detta har varit en faktor när vi har valt ut modeller till vårt bäst i test.

Oberoende tester har varit en avgörande faktor när vi har valt ut bästa luftrenare men även aspekter som filter, pris, funktioner, egenskaper, kapacitet har var avgörande. De två viktigaste egenskaperna har varit luftcirkulation och filter-funktion. Luftrenaren måste använda filter som kan fånga upp det mesta i inomhusluften för annars faller hela idén med luftrenare. Vi har också tagit hänsyn till vad Astma och Allergiförbundet rekommenderar för modeller.

Det har börjat dyka upp luftrenare från andra kända tillverkare som t.ex. Xiaomi Mi Air Purifier, Dyson TP04 och Winix Tower QS JBL. I Testfaktas senaste test för 2020 så presterade Xiaomi Mi Air Purifier och Dyson TP04 ganska dåligt jämfört med det som finns. Speciellt Dyson TP04 borde prestera betydligt bättre då den kostar närmare 6 000 kronor. Men de verkar ha valt design före funktion.

Uppdatering 2023 – Coway AP-1220B behåller utmärkelsen bäst i test på grund av pris, funktioner, egenskaper och framför allt betyget i oberoende tester. Men även Coway 1008CH är ett utmärkt alternativ om priset är bra. Nytt för 2023 är bland annat Smartmi Air Purifier 2 som har visat sig vara väldigt effektiv i flera tester av modellen.

Källor

Här nedan hittar du alla våra källor till denna artikel och lite kort information kring de test som vi har använt oss av. Vi har alltid som mål att alltid länka till oberoende tester vi väljer att använda eller till andra viktiga källor som vi nämner i våra guider.

Astma & Allergiförbundet

 • Detta är kanske av av våra viktigaste källor då det faktiskt visar på att dessa luftrenare fungerar och inte bara är något påhitt. Astma & Allergiförbundet har själva gjort stora tester och har kommit fram till att vissa modeller verkligen hjälper mot astmabesvär samt allergibesvär. Att en produkt som t.ex. Coway 1008CH fungerar finns där ingen som tvivlar på och det är också en produkt som har fått gå igenom flertalet tester och allt visar på att inomhusluften blir avsevärt bättre. Du kan läsa mer om vilka luftrenare som Astma & Allergiförbundet rekommenderar på den här länken.

Testfakta

 • 2016 – Testfaktas test av luftrenare som skedde April 2016 är det nyaste test vi har kunnat hitta på nätet. I alla fall ett svenskt test. I testet visade det sig att de billigaste modellerna faktiskt förorenade luften i stället för att rena den. Föroreningen är i form av ozon som bildas i denna typ av produkter och som borde varit fixat sen flera år tillbaka. Därför är det ännu viktigare att man köper rätt luftrenare som faktiskt har fått ett gott betyg i riktiga laboratorietester. Även om vissa modeller inte förorenar luften så skiljer det sig mycket i hur mycket luft som verkligen renas. T.ex. så var både Coways 1008CH och Electrolux EAP300 helt överlägsna i dessa bäst i test tester, där Coways luftrenaren blev testvinnare. Du kan läsa hela testet av luftrenare på den här länken.
 • 2017– Testfakta utförde också ett nytt test av luftrenare under 2017 där Blueair Classic 405 tillslut blev testvinnare. Luftrenaren var något överlägsen i princip alla parametrar och det är väldigt få modeller i deras test som ens kommer i närheten med kapacitet. Andra luftrenare som testades var Philips AC3256, Coway AP-1008DH, Electrolux EAP300, Woods ELFI 300, Fellowes AeraMax DX95, Wilfa AP-5W med flera. Hela artikeln hittar du här.
 • 2020 – Under december 2020 utförde svenska Testfakta ett laboratorietest på 13 luftrenare. I testlabbet tittade de närmare på kapaciteten och ljudnivån vilket resulterade i ganska stora skillnader mellan modellerna. En sak som de däremot upptäckte var att den deklarerade kapaciteten stämmer överens med verkligheten ganska bra. Däremot är det stora skillnader mellan kapacitet och ljudnivå.Bäst i test hamnade Coway AP1220B som hade en imponerande kapacitet vid 38 dB vilket är betydligt effektivare än andra dyrare modeller. Sämst i testet blev Dyson TP04 som också var den dyraste modellen. Andra modeller som inte lyckades var Xiaomi Mi Air Purifier 2H, Stadler Form Roger Little och Sharp UA-PG50E-W.Testfaktas senaste luftrenare test är speciellt intressant för dig som vill se vilka modeller som håller låg ljudnivå men som samtidigt jobbar effektivt. Hela artikeln hittar du här.
 • 2021 – Testfakta har gjort ett nytt laboratorietest på flera nya luftrenare där både Blueair och Electrolux har högre kapacitet än många konkurrenter. Testvinnare blev Blueair HealthProtect 7770i som tyvärr är en väldigt dyr luftrenare över 10 000 kr. På andraplats kom faktiskt Electrolux PA91.604GY som kostar närmare hälften bara. Läs mer här.

Smartson

 • Smartson valde faktiskt ut 45 olika personer som fick prova Electrolux EAP300 under en länge period. Efter att testgruppen hade fått prova luftrenaren ett tag så var det hela 91% av gruppen som hade rekommenderat luftrenaren till en nära vän. En del av gruppen hade svårt att sova med den i sovrummet, även om den var tyst. Bland annat så blev de störda av lampan som lyser konstant, men som de flesta löste på sitt eget sätt. Överlag så var de flesta alldeles nöjda med produkten och många personer märkte skillnad direkt t.ex. så slutade någon nysa regelbundet, vilket annars var ett väldigt vanligt fenomen. Smartson.

Philips

 • Det händer att vi använder tillverkarens egna hemsida för att se de kundrecensioner som finns på produkten. Ett stort plus med dessa kundrecensioner är att de endast kommer från verifierade kunder som har köpt produkten. I detta fallet så tittade vi närmare på Philips AC3259 luftrenare som är en av Philips mest populära modeller.Det är extra intressant att läsa om när förstagångsanvändare tömmer filtret för första gången och då de upptäcker för första gången hur smutsig luften i hemmet är. Den värsta föroreningar i luften syns nämligen inte, men på filtret så syns det direkt och det är ingen rolig syn om man aldrig har använd en luftrenare i hemmet.En annan sak som de flesta kunder verkar vara extra nöjda med, är möjligheten till att styra luftrenaren med hjälp av appen i telefonen. Även de värsta skeptikerna som är astmatiker och har pälsdjursallergier blir snabbt förvånande över hur bra dessa luftrenare åtgärdar problemet inom de första dagarna. Philips AC3259.

Andra källor

 • M3 – 5 av 5 stjärnor – Smartmi Air Purifier 2 – länk
 • Teknikveckan – 4 av 5 stjärnor – länk

Luftrenare – Modeller som inte längre säljs

Electrolux Z9124 - Populär modell

Electrolux Z9124 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Godkänd av Astma & Allergiförbundet
 • Toppbetyg från alla de kundrecensioner som finns tillgängligt hos butikerna

Electrolux Z9124 är en mycket populär luftrenare och det som gör den extra populär är det låga priset i kombination med en reningskapacitet på 60 m². Men en kapacitet på 60 m² så räcker denna modellen till normalstora lägenheter utan några större problem. Det förutsätter så klart att man sätter luftrenaren på en central plats i hemmet där man rör sig mycket och som knyter ihop alla utrymmen så som hallen.

En av Electrolux mest populära modeller

Electrolux säljer ett par riktigt trevliga luftrenare som har presterat bra i flera bäst i test på nätet och det är tydligt att denna modellen har flera liknelser med testvinnaren EAP300 från Electrolux. Båda modeller har HEPA-filer och kolfilter som är enkla att tvätta av och om det behövs så går det att beställa nya filter direkt från Electrolux.

Luftrenare från Electrolux har en egen luftsensor som känner av när luften blir sämre och på så sätt reglerar hastighet på luftgenomströmning samt ökar/minskar reningsprocessen. Det räcker med att någon röker utomhus och att den luften kommer in genom ventilationen så kör luftrenaren igång. Även andra saker som avgaser, parfymer gör att luftreningsprocessen ökar.

Modellen kommer med fjärrkontroll så att det blir lite smidigare med att justera dess inställningar. Med en ljudnivå på endast 27 dB gör att denna luftrenare är en av de mest tysta på marknaden. Perfekt för dig som är extra känsligt för olika ljud på natten. Detta kan jämföras med bäst i test vinnaren från Coway som har en ljudnivå på 32 dB och även den räknas som väldigt tystgående jämfört med andra konkurrenter. Med en ljudnivå på 27 dB så finns det ingen risk att du hör den på natten.

Många pollenallergiker väljer att ställa just denna modellen direkt i sovrummet för att lindra besvären ordentligt under natten. Sömnkvalitén för en pollenallergiker med en luftrenare som tar 60 m² förbättrar sömnen avsevärt och är för många en räddare i nöden.

 • Skäl att köpa
 • Klarar upp till 60 m²
 • Luftrening 313 m³ per timme
 • Godkänd av Astma & Allergiförbundet
 • Låg ljudnivå
 • Effektförbrukning 5,5 till 28 watt
 • Vikt 6,8 kg
 • HEPA-filter, kolfilter som är tvättbara
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Electrolux Oxygen EAP300 - Testvinnare

Electrolux Oxygen EAP300 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testvinnare i Testfaktas test av luftrenare
 • Rekommenderas av Astma och Allergiförbundet
 • 91 av 100 enligt Smartson

Electrolux EAP300 blev inte testvinnare i Testfaktas test av luftrenare, men fick ändå väldigt gott betyg. Faktum är att Electrolux EAP300 låg väldigt nära Coway 1008CH i de flesta tester och i vissa fick den till och med bättre resultat.

Priset mellan Electrolux EAP300 och bäst i test vinnaren Coway 1008CH skiljer sig inte speciellt mycket så då är frågan om man ska gå med testvinnaren eller Electrolux luftrenare. Vi skulle säga att dessa två luftrenare är ungefär likvärdiga i prestandan och där är egentligen inte så mycket som skiljer de åt.

Specifikationer på Electrolux EAP300

Electrolux luftrenaren EAP300 renar luften minst lika bra som bäst i test vinnaren Coway 1008CH, men har något högre ljudnivå. Energiförbrukningen på Electrolux luftrenaren är det bästa enligt Testfaktas egna test och slår alla de andra luftrenarna. Detta är så klart positivt då en luftrenare står igång 24/7 för att säkerställa så att luften hela tiden renas.

Filtren i Electrolux EAP 300 är ett HEPA-filter, samt ett vanligt kolfilter. Dessa två filter använder de flesta luftrenare i branschen. Vi hade dock önskat att även Electrolux luftrenaren hade ett anti-bakteriellt filter som testvinnaren Coway använder.

 • Skäl att köpa
 • Låg energiförbrukning
 • Lågt pris strax över 2 000 kronor
 • Väldigt bra och effektivt luftrening upp till 70 m2
 • De flesta kundrecensioner skriver positivt om just denna modellen
 • Kom 2a i Testfaktas bäst i test av luftrenare från April 2016
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips AC3259 - För stora hem på 95 m²

Philips AC3259 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Godkänd av Astma & Allergiförbundet
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos olika butiker på nätet
 • 100 av 100 från de kundrecensioner som finns på Philips egna produkthemsida

Philips AC3259 är en av marknadens mest avancerade luftrenare just nu och är en väldigt populär modell för de lite större hemmen med en kapacitet på 95 m². Nu kanske detta inte räcker för stora villor på 200 m² med två våningar och då får man helt enkelt ställa luftrenaren på en plats där man rör sig mycket eller införskaffa två stycken. För de som bor i lägenhet så räcker kapaciteten på 95 m² gott och väl.

Philips AC3259 är en av de dyraste i detta test av luftrenare, men det finns flera anledningar till varför just denna modellen är så dyr i jämförelse med liknande modeller.

Smart luftrenare med övervakning

Detta är utan tvekan en av marknadens mest avancerade luftrenare och det som ligger till grund för detta påstående är den teknologi som övervakar luftkvalitén i hemmet. Luftrenaren 3259 från Philips kan nämligen övervaka luften med sin AeraSense-teknologi som själv känner av alla förändringar i inomhusluften och på så sätt justera fläkthastigheten. Philips har också ett auto-läge för allergener i luften och känner själv av när det är dags att öka rengöringsprocessen.

Modellen har tre stycken automatiska lägen och upp till fem olika manuella inställningar. De lägen som är automatiska är ”allmänt läge”, ”allergiläge” och sedan ett ”kraftfullt läge” som tar extra bra hand om bakterier eller virus. Perfekt när vi befinner oss i influensaperioder under vintern. Sen har luftrenaren flera manuella lägen som fläkthastighet, reningsprocess med mera.

En annan sak som också gör Philips AC3259 extra smart jämfört med andra konkurrenter är kontrollen via appen i telefonen. Detta ger dig möjlighet till att själv kunna styra din luftrenare vart du än är och här kan du styra din luftrenare genom att justera fläkthastighet med mera.

I appen kan du också se statistik över hur luftkvalitén har förändras över tid och när på dygnet det är som värst. Du kan även se data kring luftkvalitén för utomhusluft och även kolla pollennivåer. Appen ger också dig råd och tips på hur du kan förbättra den nuvarande luftkvalitén med några enkla steg.

Perfekt för dig som lider av astma eller någon form av allergi

Philips AC3259 luftrenare är godkänd av både Astma & Allergiförbundet och Europeiskt Centrum, som har testat denna luftrenare igenom flera tuffa test. Modellen är testad och certifierad av Europeiskt Centrum för allergiforskning ECARF.

Likt bäst i test vinnaren så har denna luftrenare en överlägsen filtrering som tar även de minsta partiklarna i luften. Philips VitaShield IPS-teknologi gör det möjligt att fånga upp små partiklar och även alla de vanligaste allergenerna i hemmet.

 • Skäl att köpa
 • 100% nöjdhetsgaranti under 60 dagar
 • Kapacitet på 95 m³, 393 m3 per timme
 • Ljudnivå 33 till 64 dB
 • HEPA-filter, kolfilter
 • Energiförbrukning på bara 11-60 watt beroende på intensitet
 • Godkänd av Astma & Allergiförbundet och Europeiskt Centrum för allergiforskning ECARF
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt