Bästa magnetlist

Magnetlist bäst i test

Magnetlist för köksknivar eller knivlist som det ibland kallas för, är en relativt populär köksdetalj av flera anledningar. Förut var knivstället i trä det mest effektiva sättet för att förvara sina knivar, men när den starka magneten Neodymium kom in på marknaden så har magnetlisten tagit över helt. Det är betydligt smidigare med en magnetlist i stället för en stor träkloss för att förvara knivarna då det tar betydligt mindre plats och det är lättare att rengöra runt omkring.

Det finns gott om olika magnetlister på marknaden, men det är långt ifrån alla som är bra. Oftast är det modeller från lågprisbutiker som inte håller vad de ska göra, d.v.s. hålla kniven på plats. Antingen har de inte tillräckligt med magneter eller så är magneterna inte av tillräckligt hög kvalité. En magnetlist som hela tiden har problem med att hålla kniven på plats är både farligt och väldigt irriterande.

Vi har gått igenom produktrecensioner och andra källor i jakten på den bästa magnetlisten för köksknivar. Något som är extra tydligt, är populariteten med Globals olika magnetlister i diverse olika storlekar. Det är också den knivlist som har fått bäst betyg bland kundomdömen och produktrecensioner.

Uppdaterad sommaren 2018


Global magnetlist 41 cm – ✅ Bästa val

global magnetlist 41 cm

ButikPris
899:-Besök
999:-Besök
 • 4,3 av 5 hos bland annat amerikanska Amazon efter 30 kundrecensioner.
 • Toppbetyg från befintliga kundomdömen hos de flesta butiker.

Köksknivarna från Global som har vunnit ett stort antal olika bäst i test är kanske en av marknadens mest sålda modeller. Men det väldigt få känner till är att det finns en väldigt snygg magnetlist som efterliknar de populära Global-knivarna, samma snygga design och kvalité.

Global magnetlist passar så klart för vilka knivar som helst, så länge där finns metall i knivbladet så fungerar den magnetiska förmågan. För dig som vill köpa en magnetlist från Global men som inte har deras knivar, så finns det en modell som är helt slät. Prickarna på just denna modellen efterliknar det som finns på deras knivar.

Global magnetlist finns i flera storlekar

Priserna du ser för Global magnetlist är för den modell som är 41 cm, vilket också är den vanligaste storleken gällande denna typ av produkt. Priset för Globals magnetlister är också relativt högt i jämförelse med andra märken, däremot så är kvalitén i toppklass och kommer hålla livet ut.

Den vanligaste storleken är 41 cm, men det finns också betydligt större längder om du har väldigt många knivar och utrymme. Den minsta modellen är på 31 cm och den största är på 81 cm, storleken påverkar priset avsevärt då neodymium-magneter är relativt dyra.

Storlekarna som finns är: 31, 41, 51 och 81 cm för de som mer eller mindre samlar på knivar.

Vårt val av bästa magnetlist från Global är både rostfri och är en snygg detalj i köket för effektivt förvaring av knivar. För montering så rekommenderas skruvar, som också medföljer paketet. Vissa väljer däremot att fästa med dubbelhäftande tejp, men då gäller det att välja en väldigt stark variant. Det mest säkra är dock att använda de skruvar som medföljer.

Specifikationer för testvinnaren Global magnetlist 41 cm

 • Tillverkat av rostfritt stål.
 • Finns i olika längder: 31 cm, 41 cm, 51 cm och en stor på 81 cm.
 • Monteras genom vanliga skruvar som medföljer.
 • Väldigt starka neodymium-magneter.

Global magnetlist slät 41 cm – Slät och rostfri modell

global magnetlist slät 41 cm

ButikPris
749:-Besök
1099:-Besök
 • Toppbetyg från befintliga kundomdömen hos de flesta butiker.

Detta är en precis lika bra magnetlist som testvinnaren och den enda skillnaden är egentligen själva utseendet. De flesta personer som har knivar från andra märken än just Global, vill gärna ha en design som är lite mer diskret. Du kan däremot förvänta dig samma goda kvalité som testvinnaren och magneterna i denna modellen är också minst lika starka för att hålla knivarna på plats.

Denna släta modellen från Global är också något billigare än testvinnaren.

Samma märke, samma kvalité, man annat utseende

Antingen så gillar man Globals design, eller så gör man det inte. Det samma gäller för deras knivar, de flesta är dock väldigt glada i den stilrena design som Global erbjuder, denna modell av magnetlist är inget undantag.

Designen på denna modell är betydligt enklare och är tillverkad i rostfritt stål med en slät finish. Magnetlisten levereras med skruvar för montering direkt på väggen, vi rekommenderar att använda skruva upp listen i stället för att använda dubbelhäftande tejp.

Likt testvinnaren så finns även denna släta modell i flera olika längder och de längder som finns är 31, 41, 51 och 81 cm. Magnetlisten på 41 cm är den mest vanliga längden och passar perfekt för att hålla de vanligaste köksknivarna.

Specifikationer för Global magnetlist 41 cm – rostfri och slät modell

 • Samma kvalité som testvinnaren från Global, enda skillnaden är själva designen.
 • Finns tillgängligt i flera olika storlekar från 31 till 81 cm.
 • Monteras med skruvar, som också medföljer produkten.
 • Starka neodymium-magneter.

Fiskars Functional Form Plus Magnetlist 39 cm – Bästa budgetval

Fiskars Functional Form Plus

ButikPris
225:-Besök
243:-Besök
249:-Besök
260:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska nätbutiken KitchenTime.

Fiskars egna magnetlist på 39 cm har fått ett relativt bra betyg bland alla de kundrecensioner som finns att hitta hos diverse olika butiker. Produkten har bland annat fått toppbetyg hos KitchenTime som också är en av de butiker vi rekommenderar.

Stabil och stark magnetlist från Fiskars

Fiskars Funktional Form är en väldigt stilren knivmagnet som håller knivarna på plats med hjälp av sina starka magneter. Magnetlisten kanske passar bäst till Fiskars Funktional knivar som är svarta, men vi tycker däremot att designen passar minst lika bra till andra typer av knivar.

Designen är väldigt minimalistisk och diskret, perfekt för dig som inte vill att magnetlisten ska synas alldeles för mycket. Fiskars Funktional Form magnetlist finns i två olika storlekar, en på 32 cm och en på 39 cm. En väggmonteringssats ingår i paketet och är relativt enkel att sätta upp.

Fiskars Funktional Form Plus är alltså vårt bästa budgetval av knivmagneter. Detta är framförallt baserad på alla de positiva kundomdömen som finns tillgängligt hos butikerna, men också på grund av det låga priset. Helt enkelt en billig magnetlist som levererar precis vad den ska.

Specifikationer för Fiskars magnetlist – Bästa budgetval

 • Stark magnetlist som håller knivarna på plats.
 • Toppbetyg hos de flesta kundomdömen.
 • Finns i två olika storlekar, 39 cm och 32 cm.
 • Monteringskit ingår.

Satake magnetlist i ek – Snygg trädesign

Satake magnetlist i ek trä

ButikPris
801:-Besök
822:-Besök
822:-Besök

Satake är ett mycket populärt märke inom köksknivar/kockknivar och har nu även börjat tillverka snygga magnetlister i diverse olika träslag. En magnetlist i trä som t.ex. ek eller liknande träslag, är framförallt eftertraktade av personer som gillar en jordnära inredning i köket.

Snygg design av olika träslag

Vi vet att just denna naturliga design är väldigt omtyckt bland många hemmakockar i Sverige och framförallt för vanliga hemmakök är det en väldigt snygg inredningsdetalj. För storkök är denna typ av magnetlist inte lika effektiv, detta då alla knivar måste torkas av från vått innan de sätts tillbaka på knivmagneten. Annars finns risken att träet slår sig när det blir fuktigt eller att där bli fläckar, var därför noga med att torka av knivarna innan du använder magnetlisten.

Satake magnetlist finns i lite olika träslag och i vårt test så har vi valt att visa modellen av ek. Ekträ är något som mer eller mindre är typiskt svenskt och som också har flera fördelar framför andra träslag, en av dessa fördelar är så klart hårdheten.

Magnetlisten från Satake finns i bland annat ek, bok och valnöt. Det finns dessutom två olika storlekar att välja mellan där den största är 50 cm, samt en liten på 35 cm.

Specifikationer för populära Satake magnetlist i ekträ

 • Finns i ek, bok eller valnöt.
 • Två storlekar: 35 cm och 50 cm.
 • Snygg design som passar in i vilket kök som helst.

Vanliga frågor

Hur bra fungerar t.ex. magnetlist från Biltema eller andra lågprisbutiker?

Vår rekommendation är att inte köpa någon billig modell från t.ex. Biltema eller någon annan lågsprisbutik. Vi har fått in en hel del frågor gällande Biltemas magnetlist och många personer vi har varit i kontakt med säger att den är ganska svag och har en tendens till att släppa knivarna. Dessutom har modellen ett plastöverdrag som ska efterlikna krom, man ser tydligt att det är fejk och plasten kommer inte hålla under några års användande.

Denna typ av lågsprisbutiker säljer billiga kinamodeller och kvalitén på de magneter som sitter i listen är oftast väldigt svaga. Det krävs magneter av hög kvalité för att knivarna ska kunna sitta ordentligt på plats.

Vilket är bäst: magnetlist eller knivställ?

Knivstället i trä har länge varit populärt i våra svenska kök och är så än idag. Men många hemmakockar har börjat gå över helt till att använda magnetlist för köksknivar, av den enkla anledningen att det är betydligt smidigare. Av och på med knivarna under matlagningen är en fröjd.

En stor fördel med att använda en knivlist/magnetlist är at du får helt ledigt på diskbänken eller där du förvarar ditt knivställ. Det är också betydligt enklare att rengöra en magnetlist än ett knivställ i trä. Speciellt om det har kommit fettstänk från allt stekande på spisen, ofta är detta fett väldigt svårt att få bort från obehandlat trä.

Vi och även proffskockar skulle också hävda att knivarna skyddas bättre med en magnetlist. Då kniven sätts på sin sida så finns där ingen risk för att kniveggen ska ta någon skada eller liknande.

Vilken typ av magnetlist är mest funktionell?

Om vi tittar på funktion/smidighet gällande magnetlister så är modellen med rostfritt stål den mest funktionella typen. De magnetlister tillverkade av trä som t.ex. ek eller valnöt är kanske något som de flesta nog gillar mest, rent utseendemässigt.

Men faktum är att dessa trälister är ganska ömtåliga och det är framförallt allt viktigt att torka av kniven varje gång den ska sättas tillbaka på magnetlisten. Risken är annars att träfinishen får fläckar eller i värsta fall så kan hela trälisten slå sig av fukta.

Ett rostfritt alternativ är inte alls lika känsligt och är också betydligt enklare att hålla rent övertid.


Så här utsågs testvinnaren

Vi kan vara tydliga med att säga att det inte finns några test av magnetlister på nätet och vi har därför gått helt på de omdömen/kundrecensioner som finns ute på nätet. En av de källor vi har använt för att välja ut en testvinnare, är nämligen amerikanska Amazon som har en stor mängd kundrecensioner. Dessa recensioner är dessutom verifierade av Amazon så att det är riktiga kunder som har köpt produkten.

Priset har också varit en avgörande faktor och i detta fallet så är Globals magnetlister testets dyraste. Anledningen till att bra magnetlister är så dyra, är på grund av de neodymiummagneter som används för att kunna skapa ett starkt magnetfält. Det går helt enkelt inte att använda helt vanliga magneter då de inte kan lyfta lika mycket. Bra magneter av hög kvalité kostar att tillverka tyvärr, därför är priserna också relativt höga på denna typ av produkt.