Bästa magnetlist för knivförvaring

Bästa magnetlist för knivförvaring

Magnetlist för köksknivar eller knivlist som det ibland kallas för är en relativt populär köksdetalj av flera anledningar. Förut var knivstället i trä det mest effektiva sättet för att förvara sina knivar men när den starka magneten Neodymium kom in på marknaden så har magnetlisten tagit över helt. Det är betydligt smidigare med en magnetlist i stället för en stor träkloss för att förvara knivarna då det tar betydligt mindre plats och det är lättare att rengöra runt omkring.

Det finns gott om olika magnetlister på marknaden men det är långt ifrån alla som är bra. Oftast är det modeller från lågprisbutiker som inte håller vad de ska göra d.v.s. hålla kniven på plats. Antingen har de inte tillräckligt med magneter eller så är magneterna inte av tillräckligt hög kvalité.

Vi har gått igenom produktrecensioner och andra källor i jakten på den bästa knivlisten för köksknivar. Något som är extra tydligt är populariteten med Globals olika magnetlister i diverse olika storlekar. Det är också den knivlist som har fått bäst betyg bland kundomdömen och produktrecensioner.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Global Magnetlist 41 cm - ✅ Bästa val

Global Magnetlist 41 cm bild 1
ButikPris
949:-Besök
999:-Besök
 • 4,3 av 5 hos bland annat amerikanska Amazon efter 30 kundrecensioner
 • Toppbetyg från befintliga kundomdömen hos de flesta butiker

Köksknivarna från Global som har vunnit ett stort antal olika bäst i test är kanske en av marknadens mest sålda modeller. Men det väldigt få känner till är att det finns en väldigt snygg magnetlist som efterliknar de populära Global-knivarna, samma snygga design och kvalité.

Global magnetlist passar så klart för vilka knivar som helst, så länge där finns metall i knivbladet så fungerar den magnetiska förmågan. För dig som vill köpa en magnetlist från Global men som inte har deras knivar, så finns det en modell som är helt slät. Prickarna på just denna modellen efterliknar det som finns på deras knivar.

Global magnetlist finns i flera storlekar

Priserna du ser för Global magnetlist är för den modell som är 41 cm, vilket också är den vanligaste storleken gällande denna typ av produkt. Priset för Globals magnetlister är också relativt högt i jämförelse med andra märken, däremot så är kvalitén i toppklass och kommer hålla livet ut.

Den vanligaste storleken är 41 cm, men det finns också betydligt större längder om du har väldigt många knivar och utrymme. Den minsta modellen är på 31 cm och den största är på 81 cm, storleken påverkar priset avsevärt då neodymium-magneter är relativt dyra.

Storlekarna som finns är: 31, 41, 51 och 81 cm för de som mer eller mindre samlar på knivar.

Vårt val av bästa magnetlist från Global är både rostfri och är en snygg detalj i köket för effektivt förvaring av knivar. För montering så rekommenderas skruvar, som också medföljer paketet. Vissa väljer däremot att fästa med dubbelhäftande tejp, men då gäller det att välja en väldigt stark variant. Det mest säkra är dock att använda de skruvar som medföljer.

 • Tillverkat av rostfritt stål
 • Finns i olika längder: 31 cm, 41 cm, 51 cm och en stor på 81 cm
 • Monteras genom vanliga skruvar som medföljer
 • Väldigt starka neodymium-magneter

Global magnetlist slät 41 cm - Slät och rostfri modell

Global magnetlist slät 41 cm bild 1
ButikPris
766:-Besök
766:-Besök
824:-Besök
1099:-Besök
 • Toppbetyg från befintliga kundomdömen hos de flesta butiker

Detta är en precis lika bra magnetlist som vinnaren och den enda skillnaden är egentligen själva utseendet. De flesta personer som har knivar från andra märken än just Global, vill gärna ha en design som är lite mer diskret. Du kan däremot förvänta dig samma goda kvalité som vinnaren och magneterna i denna modellen är också minst lika starka för att hålla knivarna på plats.

Samma märke, samma kvalité, man annat utseende

Antingen så gillar man Globals design, eller så gör man det inte. Det samma gäller för deras knivar, de flesta är dock väldigt glada i den stilrena design som Global erbjuder, denna modell av magnetlist är inget undantag.

Designen på denna modell är betydligt enklare och är tillverkad i rostfritt stål med en slät finish. Magnetlisten levereras med skruvar för montering direkt på väggen, vi rekommenderar att använda skruva upp listen i stället för att använda dubbelhäftande tejp.

Likt vårt förstaval av bästa magnetlist så finns även denna släta modell i flera olika längder och de längder som finns är 31, 41, 51 och 81 cm. Magnetlisten på 41 cm är den mest vanliga längden och passar perfekt för att hålla de vanligaste köksknivarna.

Specifikationer för Global magnetlist 41 cm – rostfri och slät modell

 • Finns tillgängligt i flera olika storlekar från 31 till 81 cm
 • Monteras med skruvar, som också medföljer produkten
 • Starka neodymium-magneter

Andersen Furniture Knivlist 32 cm - Knivlist i ek

Andersen Furniture Knivlist 32 cm bild 1
ButikPris
680:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken

De flesta konsumenter hos Bagaren & Kocken ställer sig väldigt positiva till Andersen Furniture knivlist på 32 cm. I skrivande stund har knivlisten ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor efter 13 kundrecensioner.

Snygg trälist som håller köksknivarna på plats

Vem älskar inte trä? Andersen knivlist i ek levereras obehandlad och du kan antingen låta den vara så eller olja in den innan användning. Tänk däremot på att färgen blir något mörkare när den väl oljas in.

Knivlisten mäter 32 cm och rymmer dina mest använda köksknivar utan några större problem. Skulle din knivsamling öka så går det alltid att komplettera med ytterligare en knivlist i framtiden. Knivlisten har inbyggda magneter och som någon kommenterade så är dessa runda vilket kan göra att kniven svajar något men lossnar inte.

Läser du kundomdömen på produkten så kommenterar någon också att skruvarna som medföljer är ganska långa. Men att magnetlisten kan monteras upp med monteringstejp eller liknande utföranden.

 • Snygg knivlist tillverkad av ek
 • Levereras obehandlad
 • Starka inbyggda magneter som håller knivarna på plats
 • Magnetlisten kan antingen skruvas upp eller limmas
 • Längd på 32 cm

Fiskars Functional Form Plus - Bästa budgetval

Fiskars Functional Form Plus bild 1
ButikPris
191:-Besök
191:-Besök
225:-Besök
249:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska nätbutiken KitchenTime

Fiskars egna magnetlist på 39 cm har fått ett relativt bra betyg bland alla de kundrecensioner som finns att hitta hos diverse olika butiker. Produkten har bland annat fått toppbetyg hos KitchenTime som också är en av de butiker vi rekommenderar.

Stabil och stark magnetlist från Fiskars

Fiskars Funktional Form är en väldigt stilren knivmagnet som håller knivarna på plats med hjälp av sina starka magneter. Magnetlisten kanske passar bäst till Fiskars Funktional knivar som är svarta, men vi tycker däremot att designen passar minst lika bra till andra typer av knivar.

Designen är väldigt minimalistisk och diskret, perfekt för dig som inte vill att magnetlisten ska synas alldeles för mycket. Fiskars Funktional Form magnetlist finns i två olika storlekar, en på 32 cm och en på 39 cm. En väggmonteringssats ingår i paketet och är relativt enkel att sätta upp.

Fiskars Funktional Form Plus är alltså vårt bästa budgetval av knivmagneter. Detta är framförallt baserad på alla de positiva kundomdömen som finns tillgängligt hos butikerna, men också på grund av det låga priset. Helt enkelt en billig magnetlist som levererar precis vad den ska.

Specifikationer för Fiskars magnetlist – Bästa budgetval

 • Stark magnetlist som håller knivarna på plats
 • Toppbetyg hos de flesta kundomdömen
 • Finns i två olika storlekar, 39 cm och 32 cm
 • Monteringskit ingår

Satake magnetlist i ek - Snygg trädesign

Satake magnetlist i ek bild 1
ButikPris
773:-Besök
773:-Besök
773:-Besök

Satake är ett mycket populärt märke inom köksknivar/kockknivar och har nu även börjat tillverka snygga magnetlister i diverse olika träslag. En magnetlist i trä som t.ex. ek eller liknande träslag, är framförallt eftertraktade av personer som gillar en jordnära inredning i köket.

Snygg design av olika träslag

Vi vet att just denna naturliga design är väldigt omtyckt bland många hemmakockar i Sverige och framförallt för vanliga hemmakök är det en väldigt snygg inredningsdetalj. För storkök är denna typ av magnetlist inte lika effektiv, detta då alla knivar måste torkas av från vått innan de sätts tillbaka på knivmagneten. Annars finns risken att träet slår sig när det blir fuktigt eller att där bli fläckar, var därför noga med att torka av knivarna innan du använder magnetlisten.

Satake magnetlist finns i lite olika träslag och i köpguide så har vi valt att visa modellen av ek. Ekträ är något som mer eller mindre är typiskt svenskt och som också har flera fördelar framför andra träslag, en av dessa fördelar är så klart hårdheten.

Magnetlisten från Satake finns i bland annat ek, bok och valnöt. Det finns dessutom två olika storlekar att välja mellan där den största är 50 cm, samt en liten på 35 cm.

Specifikationer för populära Satake magnetlist i ekträ

 • Finns i ek, bok eller valnöt
 • Två storlekar: 35 cm och 50 cm
 • Snygg design som passar in i vilket kök som helst

Köpguide – Val av knivlist för bästa funktionalitet

köpguide knivlist

Knivlisten har mer eller mindre ersatt det klassiska knivblocket i trä sen neodymmagneter kom ut på marknaden. Träblocket har kanske lite mer karaktär än en magnetlist på väggen men det tar också betydligt mer plats på köksbänken.

Den största fördelen med att montera upp en magnetlist på köksväggen är att knivarna alltid är redo att användas och att det inte tar någon plats på köksbänken. Dessutom förvaras de på ett korrekt sätt så att knivarna inte tar skada och håller sig skarpa längre.

Knivlisten är också ett designelement i köket där du kan visa upp dina fina köksknivar.

Magnetlist eller vanligt knivblock – Vilket är bäst?

knivblock eller knivlistKnivblocket i trä har länge varit populärt i våra svenska kök och är så än idag. Men många hemmakockar har börjat gå över helt till att använda magnetlist för köksknivar, av den enkla anledningen att det är betydligt smidigare. Av och på med knivarna under matlagningen är en fröjd.

En stor fördel med att använda en knivlist/magnetlist är at du får helt ledigt på köksbänken eller där du förvarar ditt knivställ. Det är också betydligt enklare att rengöra en magnetlist än ett knivställ i trä. Speciellt om det har kommit fettstänk från allt stekande på spisen. Ofta är fett väldigt svårt att få bort från obehandlat/behandlat trä.

Vi och även proffskockar skulle också hävda att knivarna skyddas bättre med en magnetlist. Då kniven sätts på sin sida så finns där ingen risk för att knivseggen ska ta någon skada eller liknande.

Knivlist – Design, storlek och materialval

knivlist i trä som ekOm vi tittar på funktion/smidighet gällande magnetlister så är modellen med rostfritt stål den mest funktionella typen. De magnetlister tillverkade av trä som t.ex. ek eller valnöt är kanske något som de flesta nog gillar mest rent utseendemässigt.

Men faktum är att dessa trälister är ganska ömtåliga och det är framförallt allt viktigt att torka av kniven varje gång den ska sättas tillbaka på magnetlisten. Risken är annars att träet får fläckar eller i värsta fall så kan hela trälisten slå sig av fukta.

Ett rostfritt alternativ är inte alls lika känsligt och är också betydligt enklare att hålla rent övertid. Men är du noga med att torka av knivarna efter att de har blivit diskade så skulle ek eller andra trämaterial fungera bra.

Storleken har också betydelse i form av utrymmet på väggen samt hur många köksknivar du vill kunna hänga upp. Undvik att köpa en för liten magnetlist så att dina knivar får plats utan att de behöver beröra varandra. Givetvis måste där också finnas plats på väggen eller kaklet där du tänker montera upp listen.

Enkel montering med både skruv och självhäftande tejp

monteringstejp knivlistDen mest vanliga monteringen är med hjälp av både skruv och plugg. Det bästa är att borra i kakelfogen lite försiktigt så inte kaklet spricker. Borra ej på ställen där det finns fuktspärr/tätskikt så som t.ex. i badrummet. Tätskikt används oftast inte i köket bakom kaklet förutom lite primer men när du väl har borrat hålen bör du täta med lite silikon.

Det andra alternativet är att köpa självhäftande tejp för att montera upp knivlisten. Men det går inte att köpa vilken tejp som helst då bärstyrkan varierar kraftigt beroende på vilket märker du väljer. Undvik lågprisbutiker och deras egna produkter.

En bra monteringstejp vi kan rekommendera är Pattex No More Nails som är en liten rulle på 1,5 meter. Den klarar av ganska tunga föremål och fäster i princip på alla släta ytor. Endast 30 cm monteringstejp räcker för att klara en bärvikt upp till 24 kg. Var däremot noga med att tvätta av kaklet/väggen ordentligt innan montering och följ anvisningarna.

Undvik magnetlister från lågprisbutiker

Vår rekommendation är att inte köpa någon billig modell från t.ex. Biltema eller någon annan lågsprisbutik. Vi har fått in en hel del frågor gällande Biltemas magnetlist och många personer vi har varit i kontakt med säger att den är ganska svag och har en tendens till att släppa knivarna. Dessutom har modellen ett plastöverdrag som ska efterlikna krom, man ser tydligt att det är fejk och plasten kommer inte hålla under några års användande.

Denna typ av lågsprisbutiker säljer billiga kinamodeller och kvalitén på de magneter som sitter i listen är oftast väldigt svaga. Det krävs magneter av hög kvalité för att knivarna ska kunna sitta ordentligt på plats.


Så här valde vi ut bästa magnetlist

2021 bästa valVi kan vara tydliga med att säga att det inte finns några bra oberoende tester på nätet och vi har därför gått helt på de omdömen/kundrecensioner som finns ute på nätet. En av de källor vi har använt för att välja ut en ”testvinnare”, är nämligen amerikanska Amazon som har en stor mängd kundrecensioner. Dessa recensioner är dessutom verifierade av Amazon så att det är riktiga kunder som har köpt produkten.

Priset har också varit en avgörande faktor och i detta fallet så är Globals magnetlister de dyraste. Anledningen till att bra magnetlister är så dyra är på grund av de neodymiummagneter som används för att kunna skapa ett starkt magnetfält. Dessa behöver vara av hög kvalitet och det går helt enkelt inte att använda helt vanliga magneter då de inte kan lyfta lika mycket. Bra magneter av hög kvalité kostar att tillverka tyvärr därför är priserna också relativt höga på denna typ av produkt.

Men det finns också billigare knivlister som fått bra kundomdömen så som t.ex. Fiskars Functional Form Plus. Räcker storleken på 32 cm och du gillar designen så kan detta vara ett billigt alternativ för att hänga upp både knivar och andra tillbehör.