Mjölkskummare Bäst i test

Mjölkskummare Bäst i test

Är en dyr mjölkskummare alltid bäst? Kanske inte.

Det är en alldeles speciell känsla att kunna avnjuta sitt kaffe med ett tjockt och gräddigt mjölkskum. Vanlig svart kopp kaffe i all ära. Men det är ändå något alldeles speciellt med en cappuccino eller en stor Caffè latte på morgonen.

Men vilken typ av mjölkskummare är bäst egentligen? Det finns både manuella och automatiska modeller att välja mellan. Elektriska mjölkskummare har ibland förinställda program för sojamjölk, laktosfritt, cashewmjölk, chokladmjölk med mera. Men manuella mjökskummare är också bra har det visat sig, de är både billiga och effektiva.

I jakten på bästa mjölkskummare har vi jämfört oberoende test, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper, funktioner och givetvis pris. Dyrare modeller har visat sig ha fler funktioner och program men är inte nödvändigtvis det bästa valet. Läs vår korta köpguide som tar upp både egenskaper och funktioner du bör kolla efter när du väljer mjölkskummare.

Senast uppdaterad September 2021

Melitta Cremio II - Bäst i test

Bäst i test
Melitta Cremio II bild 1Melitta Cremio II bild 2Melitta Cremio II bild 3
ButikPris
699:-Besök
699:-Besök
769:-Besök
772:-Besök
794:-Besök
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 600 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • Bästa produkt utmärkelse i Plus X Award för 2016/2017
 • 90% när tyska ETM Testmagazin testa 17 st mjölkskummare

Melitta Cremio 2.0 är en fantastisk mjölkskummare som närmast fått toppbetyg när vi jämför kundomdömen på marknadsplatser och butiker. Bara på tyska Amazon så är modellen en stor kundfavorit med ett samlat betyg på 4,3 av 5 efter hela 600 kundrecensioner.

Varm eller kallt mjölkskum med en knapptryckning

Melitta Cremio 2.0 är utan tvekan en förbättring på den första versionen (Cremio 1.0) och det syns också på det höga kundomdömet. Bäst i test vinnaren passar bäst till dig som vill kunna skapa perfekt mjölkskum för både cappuccino och macchiato. Men givetvis kan du också skumma mjölk till andra kaffedrycker. Modellen kan skumma allt från sojamjölk, laktosfritt eller standardmjölk. Du kan även vidga vyerna ytterligare genom att skumma mjölk till olika desserter.

Testvinnaren Melitta Cremio 2.0 mjölkskummare har en effekt på 450 watt för snabb uppvärmning och du väljer själv om du vill ha kall eller uppvärmd mjölk. Kapaciteten för skummad mjölk är 100 till 150 ml vilket borde räcka till två latte macchiato eller fyra cappuccino. Kapaciteten för bara uppvärmd mjölk är 100 till 250 ml.

Mjölkskummaren från Melitta har också non-stick beläggning på insidan för enklare rengöring. Däremot kan du bara maskindiska visp och lock, behållaren går enkelt att skölja direkt under kranen. Något som vi däremot gillar är att själva höljet håller sig svalt och kan vidröras när som helst.

Sett till pris, kundomdömen, funktioner och kapacitet så blir Melitta Cremio 2.0 vår bäst i test vinnare.

 • Toppbetyg från kundomdömen och utmärkelser
 • Enkel mjölkskummare med bra kapacitet till flera koppar samtidigt
 • Billig mjölkskummare jämfört med många andra konkurrenter
 • Automatisk avstängning när behållaren lyfts
 • Skumma mjölk till macchiato, cappuccino eller varför inte ett fettsnålt alternativ till grädde till desserter
 • Kan både skumma kall eller varm mjölk
 • Utsidan håller sig kall och vidröras när som helst

Severin SM 3590 - Bästa Mini-visp

Bästa budgetval
Severin SM 3590 bild 1
ButikPris
104:-Besök
104:-Besök
106:-Besök
141:-Besök
 • 4,5 av 5 på brittiska Amazon efter 1 000 kundrecensioner

Severin SM 3590 är en fantastisk liten mini-visp som bland annat har fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner på brittiska marknadsplatsen Amazon. Modellen har just nu när detta skrivs ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter hela 1 000 kundrecensioner.

Ser inte mycket ut för världen, men är trots allt relativt effektiv

Mini-vispen från Severin ser nästan löjlig ut men faktum är att dessa små mini-vispar är relativt effektiva för att skumma mjölk. Dessutom är de vansinnigt billiga och tar i princip ingen förvaringsplats. Även för dig som även dricker O’boy dagligen så denna visp ett måste för att på några sekunder får bort alla klumpar.

Så hur lång tid tar det att få till mjölkskum? Någonstans mellan 30 till 60 sekunder tar det för att få till mjölkskum för en cappuccino eller liknande. Vill du ha något mer tjockare mjölkskum så kanske det tar extra 30 sekunder. Men denna process kan du så klart utföra medans kaffet brygger.

Severin 3590 mini-visp mjölkskummare drivs av två AA-batterier som genererar ungefär 11 500 varv per minut. Ett snabbt sätt för att skumma mjölk på ett effektivt sätt och som inte kostar speciellt mycket. Modellen är inte diskmaskinssäker och bör endast sköljas under kranen med själva visp-delen.

 • Mini-visp för att skumma mjölk eller liknande vätskor
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen på nätet
 • Billig mjölkskummare i miniformat som är praktisk och enkel att använda
 • Drivs av två AA-batterier
 • 11 500 varv per minut

Severin Spuma 700 Plus 3587 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Severin Spuma 700 Plus 3587 bild 1Severin Spuma 700 Plus 3587 bild 2Severin Spuma 700 Plus 3587 bild 3
ButikPris
1323:-Besök
1431:-Besök
1434:-Besök
1434:-Besök
1749:-Besök
 • 4,6 av 5 på Amazon UK efter över 600 konsumenter testat mjölkskummaren

Severin SM 3587 är en populär mjölkskummare från Severin som liknar tidigare testvinnaren Severin 9685 på flera sätt. Nästan identisk med bara mindre skillnader. Om du är ute efter en helt automatisk mjölkskummare med avancerad patenterad induktionsteknik som ger ett superresultat varje gång så är detta ett av de bästa valen.

Komplett lösning för flera olika kaffedrycker

Har du en kaffemaskin / kapselmaskin som saknar mjölkskummare? Då kan du komplettera med denna mjölkskummare. Med Severin Spuma 700 Plus får du 13 förinställda program för skumning av sojamjölk, vanlig mjölk, laktosfri mjölk. cashewmjölk med mera. Även program proteinshakes, glögg, varm choklad från blockchoklas. Med varm choklad tillsätter du bara mjölk och släpper ned några bitar blockchoklad.

Dessutom så klarar Severin SM 3587 av att skumma kall mjölk för dig som dricker iskaffe eller liknande kalla kaffedrycker. Givetvis kan den också skumma mjölk som värms upp med den patenterade induktionstekniken vilket gör att mjölken aldrig bränns. Temperaturen kan du ställa in manuellt mellan 45 till 65 grader.

Det går också att endast värma mjölk till vanligt svart kaffe och på så sätt slipper du dricka kallt kaffe då kall mjölk snabbt kyler ner kaffet. Eller varför inte göra lite varm choklad.

Mjölkbehållaren är fullt diskmaskinssäker för att underlätta rengöring och koppens storlek rymmer hela 7 dl. Severin Spuma 700 Plus är utan tvekan en av marknadens bästa mjölkskummare men tyvärr kostar den också betydligt mer än alternativa modeller. Den är både lyxig och smidigt. Den patenterade induktionstekniken är både snabb och säker på så sätt att ingenting kan brännas vid. På grund av det höga priset vinner mjölkskummaren vår utmärkelse "bästa premiumval".

 • Effekt på 500 watt för snabb skummjölk
 • Kapacitet på 7 dl med både kall och varm mjölk
 • 13 olika program för mjölk, laktosfritt, soja, chokladmjölk med mera
 • Manuell justering av temperatur mellan 45 och 65 grader
 • Diskmaskinssäker kopp
 • Patenterad induktionsteknik som snabbt värmer upp och inte bränner vid

Smeg mjölkskummare retro MFF01 - 50-talet är tillbaka

Särskilt rekommenderad
Smeg mjölkskummare retro MFF01 bild 1Smeg mjölkskummare retro MFF01 bild 2Smeg mjölkskummare retro MFF01 bild 3
ButikPris
1436:-Besök
1795:-Besök
1795:-Besök
1795:-Besök
1795:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på tyska Amazon
 • Toppbetyg från konsumenter hos svenska butiker

Smeg mjölkskummare MFF01 är troligtvis en av marknadens snyggaste modeller. Men levererar mjölkskummaren mer än bara en snygg retro design? Spanar vi in kundrecensioner så är det tydligt att modellen även presterar i form av funktioner och egenskaper. Hos svenska butiker är det ett väldigt populär val med toppbetyg från konsumenter som testat mjölkskummaren.

Smeg mölkskummare återupplivar 50-talet

Om du gillar design från 50-talet så är Smeg mjölkskummare en riktig "centerpiece" som utan problem kan stå framme och vara en del av inredningen i köket. Modellen finns i flera olika färger som t.ex. pastellgrön, rosa, röd, blå med flera.

Men är det en bra mjölkskummare eller är det bara design?

Mjölkskummaren från Smeg har flera egenskaper som liknar det vi ser på maskiner från Severin. Precis som på modeller från Severin så har Smeg även induktionsvärme som effektivt värmer upp och inte bränner mjölken. Något unikt är locket som är tillverkat av tritan medans kannan är rostfritt stål. Tritan-materialet är en sorts polymer som är genomskinligt och starkt.

Den elektriska mjökskummaren kan både skumma kall och varm mjölk beroende på vad du är ute efter. Med sex olika förinställda program kan den t.ex. både skumma lätt eller kraftigt. Ett program för varm choklad där du tillsätter både mjölk och chokladbitar med mera.

Själva kannan rymmer upp till 500 ml för vanlig uppvärmning av vätska och 250 ml när du ska skumma mjölk till kaffe eller cappuccino. Mjölkskummaren presterar i klass med många av de bästa modellerna men tyvärr är priset högt i jämförelse. Uppskattar du design från 50-talet så är detta en klockren modell men annars finns där billigare mjölkskummare.

 • Toppbetyg från konsumenter som testat Smeg retro mjölkskummare
 • Induktionsvärme som är effektivare och som inte bränner mjölken
 • Snyggaste mjölkskummaren på marknaden?
 • Sex olika program för både kall och varm mjölk, kan även göra chokladmjölk
 • Koppkapacitet på 500 ml vid uppvärmning och 250 ml när du ska skumma

Bialetti Hot And Cold - Toppkvalitet

Bialetti Hot And Cold bild 1Bialetti Hot And Cold bild 2
ButikPris
489:-Besök
925:-Besök
925:-Besök
927:-Besök
927:-Besök
973:-Besök
 • Högt kundomdöme hos svenska butiker
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 600 kundomdömen

Modellen har fått toppbetyg från konsumenter som testat mjölkskummaren och bara på Amazon UK har den ett samlat betyg på 4,4 av 5 stjärnor efter 600 kundrecensioner.

Lite mindre mjölkskummare med stor potential

Är du en stor kaffeälskare så har du nog någon gång hört talas om Bialetti som är kända för sina mokabryggare och olika kaffetillbehör. Bialettis elektriska mjölkskummare är en stor kundfavorit som toppar flera marknadsplatser i Sverige och i utlandet.

Mjölkskummaren från Bialetti är automatisk, ned med mjölken, tryck i gång maskinen och ut kommer tjock skummad mjölk. Dessutom stänger den av sig själv när det är färdig. Bialetti har några egenskaper som utmärker sig jämfört med andra enheter i vårt bäst i test.

Insidan av koppen har fått en non-stick beläggning som gör det betydligt enklare vid rengöring. Det krävs bara en enkel avsköljning under kranen för att den ska bli ren. Vilket är bra då den inte tål diskmaskinen.

Bialetti mjölkskummare har två olika vispar som är speciellt anpassade för både cappuccino och kaffe latte. Den kan likt de flesta andra modeller både skumma kall och varm mjölk beroende på vilken dryck du vill göra.

Kapaciteten är något snål kan vi tycka. Ska du skumma mjölk så rymmer den 115 ml och 240 ml vid vanlig uppvärmning. Är du bara du själv som ska dricka så är detta kanske inte ett problem. Däremot är där inget fel på själva resultatet. Mjölken blir riktigt varm samt att skummet blir tjockt och fluffigt. 

 • Toppenprodukt som fått fina kundrecensioner
 • Kan både skumma kall och varm mjölk
 • Två olika vispar för cappuccino och café latte
 • Kapacitet som räcker till 1 kopp, 115 ml till skumning och 240 ml uppvärmning
 • Insidan av koppen har non-stick beläggning för enklare rengöring

WMF Lineo Mjölkskummare - Tidigare testvinnare

WMF Lineo Mjölkskummare bild 1
ButikPris
1199:-Besök
1266:-Besök
 • Testvinnare i tyska Computer Bild
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 300 kundrecensioner

WMF Lineo mjölkskummare är en helautomatisk och elektrisk mjölkskummare som har flera bra inställningar samt egenskaper. WMF Lineo är även testvinnare i Computer Bild’s stora test av mjölkskummare och enligt testet så var resultat det som fick denna mjölkskummare att vinna.

Designen och utförandet hos WMF Lineo är både snyggt men också enkelt. WMF Lineo har flera bra egenskaper som t.ex. en non-stick beläggning som gör rengöringen extra enkel. Något som flera konkurrenter saknar.

Många funktioner samt praktisk

WMF Lineo mjölkskummare kommer med flera väldigt bra funktioner och för någon som är förälskad i mjölkdrycker så är detta ett måste i köket. WMF Lineo kommer med automatisk avstängning, vilket bryter strömmen när mjölkskummet är färdigt.

Den har även flera inställningar för att göra olika mjölkskum d.v.s. den anpassar sig efter vad du är ute efter. T.ex. så vill man gärna ha ett lite mjukare mjölkskum till kaffe latte och cappuccino. Men till latte macchiato så ska mjölkskummet vara lite fastare i sin konsistens. Allt detta kan du själv styra över med olika lägena som går att välja på WMF Lineo.

Det går även bra att skumma mjölk till kalla drycker som iskaffe eller till andra drycker som grekiska frappé.

Storleken på kannan är också något som i det tyska testet visade sig vara extra intressant. Mjölkskummaren rymmer upp till 150 ml mjölkskum och 250 ml varm mjölk. Perfekt storlek för t.ex. extra stora cappuccinos  eller kaffe latte.

 • Automatisk avstängning
 • Ordentlig storlek på kannan. Höjd 20 cm, djup 12 cm, bredd 17 cm. Rymmer upp till 150 ml mjölkskum
 • Flera inställningar för olika drycker
 • Non-stick beläggning
 • Hög kvalité

Bodum Latteo - Bra budgetval

Bodum Latteo bild 1
ButikPris
311:-Besök
 • 4,4 av 5 – Toppbetyg på Amazon USA efter 1000 kundrecensioner
 • Toppoäng hos tyska TestFazit
 • Toppoäng hos BusinessInsider

Vill du ha en riktigt bra men billig mjölkskummare? Bodum Latteo är kanske inte helautomatisk som de dyrare konkurrenterna, men gör fantastisk mjölkskum. Bodum Latteo har fått toppoäng i flera stora internationella tester och har även toppbetyg på Amazon USA efter över 1000 kundrecensioner. Den är dessutom superbillig och för någon som inte har råd med att köpa de elektriska varianterna så är detta ett perfekt val.

Bodum Latteo kommer från den kända danska tillverkaren Bodum, som länge varit kända för att tillverka produkter av hög kvalité och produkter med skandinavisk design.

Skumma mjölk förhand

Nu är detta kanske inte tillför alla, men att skumma mjölk för hand är ganska enkelt och gör man inte det för ofta så är det helt okej att göra det förhand. Jobbigt för vissa, men enkelt för andra personer.

Bodum Latteo är enkel att använda och det du behöver göra är att hälla upp mjölk till det svarta strecket på behållaren. Sedan köra glaskoppen i mikrovågsugnen på max effekt i ca 30 – 60 sekunder och sedan sätter man på locket för att börja pumpa igenom mjölken. Det krävs ungefär 50 – 100 pumpningar / pressar för att mjölken ska blir fint skummad.

Hur pass tjock skummet ska vara är något man får testa sig fram till och med lite användning så lär man sig vilket resultat man är ute efter. Detta är något som tar lite tid att lära sig och det kan mycket väl liknas med t.ex. hantverk. Det blir däremot inte äckligt bara för skummet är lite för hårt eller mjukt. Kanske upptäcker man att det är bättre med en annan konsistens på mjölken och varför inte experimentera med resultatet.

 • Toppbetyg från både oberoende test och kundomdömen
 • Väldigt billig mjölkskummare som ger gott resultat
 • Alla delar kan diskas i diskmaskin
 • Fungerar både till kall och varm mjölk

Köpguide – Så väljer du den bästa mjölkskummaren

köpguide för mjölkskummare

Det är kanske inte helt konstigt att den helautomatiska mjölkskummaren är det vanligaste alternativet. Det enda du behöver göra är att hälla på mjölken från kylen så fixar apparaten resten.

Men även manuella och handhållna mini-vispar är intressanta på många sätt. De är oftast billigare och dessutom tar de nästan ingen förvaringsplats. För någon som bara ibland vill kunna göra skummad mjölk så kan en manuell mjölkskummare vara det bästa alternativet. Är du en friluftsperson så kan även detta alternativ följa med ut på utflykten för en lyxigare tillvaro.

Givetvis påverkar också priset vårt val av mjölkskummare och alla är kanske inte redo att lägga närmare tusen kronor för en bra mjölkskummare. Men även billigare modeller kan göra bra mjölkskum och det är inget måste att köpa den dyraste varianten. Det som styr priset allra mest är oftast funktioner och egenskaper.

Helautomatiska och elektrisk mjölkskummare

helautomatisk mjölkskummareDe allra flesta föredrar mjölkskummare som är helt automatiska och gärna med olika program. Du väljer ett mjölkskum-program och mjölkskummaren sköter sedan allt från uppvärmning av mjölken till det färdiga resultatet. Perfekt till dig som vill kunna göra mjölkskum relativt ofta.

Förut har dessa helautomatiska alternativ varit relativt dyra men idag så kostar de bästa modellerna bara ungefär en femhundralapp. Storleken på dessa varierar så klart något och vår rekommendation är att inte välja en alldeles för liten modell eller för stor. Helst en modell som i alla fall har kapacitet till 2-4 koppar åt gången.

Fördelen med en helautomatisk mjölkskummare är att det ger ett perfekt resultat varje gång och du slipper förvärma mjölken. De kan kanske tyckas vara omständliga att rengöra men om du sköljer ur den direkt under kranen efter användning så räcker det.

Manuell mjölkskummare

manuell mjölkskummareManuella mjölkskummare fungerar också bra och ger oftast ett väldigt bra resultat. Visst, det är lite mer jobb än en automatisk modell men om den ska användas relativt sällan så kan detta var det bästa alternativet för dig.

Bodum Latteo är t.ex. en manuell mjölkskummare som fått toppbetyg från vanliga kundomdömen och den kan dessutom diskas direkt i diskmaskinen med alla delar. De flesta kanske tror att det tar lång tid för att få till ett bra skum men det räcker faktiskt med ungefär 50-100 pumpningar.

Med en manuell kan du också enklare styra hur tjock skummet ska bli även om det inte är det enda som avgör fastheten på skummet.

Handhållen mini-visp

minivisp mjölkskummareVill du komma undan väldigt billigt så finns alltid den klassiska mini-vispen som drivs med batteri. Den kanske ser löjligt enkel ut men de är faktiskt väldigt effektiva som mjölkskummare. Ett mellanting mellan en manuell och automatisk mjölkskummare.

Mini-vispen är dessutom enkel att rengöra, tar ingen förvaringsplats, kan användas i vilken behållare som helst med mera. De är också relativt snabba med att skumma mjölk, oftast tar det inte längre än 30-60 sekunder för att få färdig mjölkskum. Dricker du andra drycker med pulver som t.ex. Oboy så är detta det bästa sättet för att få bort alla klumpar på några sekunder.

En handhållen mjölkskummare i form av denna mini-visp kan också enkelt tas med ut på utflykten om du vill kunna göra lite lyxigare kaffedrinkar på äventyret. Ta bara med lite mjölk och kaffe i vars en termos. Kaffet är trots allt det viktigaste på en utflykt så varför inte lyxa till det.

Mjölkskummare – Viktiga egenskaper och funktioner

I vårt bäst i test finns det både manuella och elektriska modeller. Men vilka egenskaper och funktioner bör du ta hänsyn till när du väljer modell? Nedan listar vi några punkter du bör överväga innan du köper en mjölkskummare.

Kapacitet

Ska du använda mjölkskummaren till dig själv och ingen annan så fungerar egentligen vilken modell som helst. Men är ni flera i familjen som vill ha två eller fler koppar så behövs lite större kapacitet.

Kapaciteten skiljer sig också beroende på om du ska skumma mjölk eller bara värma upp vätska. Skummad mjölk tar givetvis mer plats än om det bara ska värmas. Därför brukar tillverkare skriva ut två olika kapaciteter, varav den ena är för skummad mjölk och den andra för vanlig uppvärmning.

Temperaturer

De bästa modellerna har en termostats där du själv ställer temperaturen. Bästa temperaturen för skummad mjölk ligger någonstans mellan 60 till 65 grader. Högre temperatur än så förändrar smaken på mjölken till det sämre.

Funktioner

Huruvida vilka funktioner som ingår i mjölkskummaren varierar ganska kraftigt beroende på modell. Dyrare mjölkskummare har oftast fler funktioner än de billigare alternativen. Det kan vara allt från automatisk avstängning till att den klarar av att skumma både kall och varm mjölk.

Uppvärmningstekniken de allra flesta föredrar är induktionsvärme som ger både snabbare och effektivare uppvärmning. Dessutom är det betydligt mindre risk att mjölken kan brännas.

Design & formfaktor

När det gäller design så skiljer det sig ganska kraftigt och kanske vill du hitta en mjölkskummare som passar in i köket bredvid kaffemaskinen. Ett exempel är Smeg som gör retro mjölkskummare som ser ut att komma direkt från 50-talet. Sen finns det även andra modeller som är mer minimalistiska med mer modern design.

Förinställda program

Tittar vi på de mest lyxiga modellerna så har flera av dessa förinställda program som cappuccino, kaffe latte och varm choklad. Gillar du att testa olika kaffedrycker så bör du välja en modell som kan göra olika saker. Vissa förprogrammerade mjölkskummare har också egna program för alternativ till mjölk så som t.ex. laktosfritt, cashewmjölk, sojamjölk med mera.

Så lyckas du med mjölkskummaren

Vi kommer ge lite tips till hur du på bästa sätt lyckas med att göra fin och fluffig skummjölk. Det finns nämligen småsaker man bör tänka på när man ska göra skummad mjölk och med några enkla knep så blir resultatet betydligt bättre.

För det första så ska du välja en mjölk med hög proteinhalt och enligt mjölkskummare testet från tyska Computer Bild så ska mjölken helst ha 3,4 procent protein eller mer.

Ju mer protein, desto mer fluffig samt krämig blir den skummade mjölken. Detta har med hur protein och luftbubblor fungerar när mjölken skummas.

Du bör också välja en homogeniserad mjölk och det är en process som gör att fettet i mjölken fördelas upp lika i storlek. Fettet i mjölk är som små kulor och dessa måste helst vara jämnstora för att den skummade mjölken ska blir riktigt bra. Detta görs genom en process som heter homogenisering.

Rätt temperatur är också väldigt viktigt och kör man för hög temperatur så är risken att mjölken får problem med att skummas. Allt över 70 grader är dåligt för mjölken och når den en sådan temperatur så kommer inte mjölken smaka gott. Dessutom får du problem med att skumma mjölken.

Helst bör inte värmen överstiga 65 grader och det bästa är så klart om mjölken kan hålla sig kring 65 grader för att kunna få en krämig konsistens. Ska du göra iskaffe så är det självklart att mjölken är kall, men du får också räkna med att skummandet av mjölken  tar lite längre tid.

FAQ – Vanliga frågor om mjölkskummare

 1. Manuell eller automatisk mjölkskummare?
 2. Hur rengöra mjölkskummaren?
 3. Vilken mjölk skummar bäst?
 4. Kan man skumma vanlig mjölk?
 5. Går det att skumma växtbaserade drycker som t.ex. Oatly?

Manuell eller automatisk mjölkskummare?

Båda typer har sina fördelar och nackdelar. Fördelen med en manuell variant är att det blir lite mer ett hantverk och du får själv bestämma skummets tjockhet genom att testa dig fram. Den manuella varianten är också billigare.

Automatisk mjölkskummare är däremot det de allra flesta väljer. De flesta personer vill bara ha skummad mjölk på ett enkelt och effektivt sätt.

Hur rengöra mjölkskummaren?

Det allra bästa sättet att rengöra en mjölkskummare är att skölja av den direkt efter användning så att mjölken/proteinet inte hinner torka in. Har det gått en tid sen användning så brukar lite såpa och vatten fungera bra. Se bara till så att du sköljer ur den ordentligt så att du inte får såpa nästa gång du gör skummad mjölk.

Vilken mjölk skummar bäst?

Det finns faktiskt inget lätt svar på den frågan. Enligt vissa experter så ger vanlig rumstempererad mjölk med lång hållbarhet bra skummad mjölk. Ju högre proteinhalt desto bättre skum och fetthalten ska inte vara för hög. Läser vi vad vanliga konsumenter så rekommenderas vanlig mellanmjölk eller produkter som är avsedd för mjölkskum så som t.ex. Arlas Latte Art eller Latte del Barista. Båda produkter innehåller högre proteinhalt än fetthalt.

Kan man skumma vanlig mjölk?

Det går bra och är också något som de allra flesta konsumenter använder. Välj däremot en mjölk som innehåller mycket protein och lite mindre fett. Detta är en liten balansgång som du behöver testa dig fram till och för att se vilken mjölk som passar bäst.

Går det att skumma växtbaserade drycker som t.ex. Oatly?

Vanligtvis så fungerar det inte så bra men många av de företag som säljer denna typ av dryck har tagit fram särskilda produkter för kaffe så som Oatly iKaffe, Garant Barista, Valio Oddlygood Barista, Coop Havre till kaffe, Alpro Barista Oat med flera och dessa kan göra väldigt bra "mjölkskum".

Så valde vi ut mjölkskummare till vårt bäst i test

Bäst i testMarknaden för mjölkskummare har närmast exploderad de senaste fem åren och idag hittar vi en rad olika modeller. Allt från små vispar till helautomatiska alternativ som kan köra olika program för önskat resultat.

Vi ser också att priserna börjar gå ner något nu när fler märken börjar ger sig in på marknaden och många av de billiga alternativen presterar väldigt bra. Ibland även bättre än flera ”lyxmärken” inom mjölkskummare.

Grunden till vårt bäst i test har alltid varit att använda oberoende test men vi börjar allt mer väga in kundrecensioner som en viktig faktor. Speciellt på mjölkskummare som har flera hundra och ibland över tusen kundomdömen.

Enligt oss blir vårt bäst i test bättre om vi väger in både oberoende test och kundomdömen. Det händer då och då att vi ser modeller presterar perfekt i testlabb, men som sedan faller platt när väl slutkunden får testa modellen. Genom att inkludera kundomdömen får vi bort modeller som har dålig kvalitet.

2020 – Bäst i test vinnaren för 2020 hamnade på Melitta Cremio II som är den andra generationen av modellen. Den är både relativt billig och ger ett fantastiskt mjölkskum. Modellen har också fått utmärkelser och ett högt kundomdöme som få konkurrenter kan matcha.

2021 – Melitta Cremio II behåller sin förstaplats då produkten har det mesta vi önskar oss av en testvinnare. Dessutom ligger den bra till i pris jämfört med andra konkurrenter i segmentet. Under 2021 har vi även tagit fram ett ”Bästa premiumval” som hamnar på Severin Spuma 700 Plus. Det är en ganska dyr mjölkskummare men som har allt vi förväntar oss av en modell i premiumklassen.

Källor

Good House Keeping

Good House Keeping är en brittisk nättidning som skriver om allt inom hemmets gränser, allt från recept till att testa produkter. De har bland annat testat mjölkskummaren Krups XL2000 som överraskade testpanelen med bra ergonomi, enkel rengöring och enkel att använda. Något de tyckte var negativt var att det inte finns något program för att göra kall skummad mjölk, vilket de flesta andra konkurrenter klarar av. Dricker man däremot inte kallt så ofta, så är det kanske inte ett problem. GoodHouseKeeping.

Tweak

Danska Tweak är ett stort forum för hårdvara och arrangerar en hel del tester av olika produkter så som t.ex. mjölkskummare. I detta test så fick Tweak låna hem en Severin SM 9685 för att göra ett ordentligt test på produkten. Resultatet som de fick ut av testet var väldigt positivt och det enda negativa med Severin SM 9650 var det höga priset. Förutom priset så var de väldigt nöjda med enkelheten, bra lagom värme på mjölken och sedan ett gott resultat på den skummade mjölken. Severin SM 9650 fick alltså toppoäng med ett betyg på 8,5 av 10. Tweak.

Computer Bild

I tyska tidningen Computer Bild så testades det 8 olika mjölkskummare som hade ett pris från 30 till 140 euro. Saker som de tittade på var bland annat rengöring, enkelheten och så klart resultatet på mjölkskummet. Testvinnaren i testet en var självklar vinnare d.v.s. WMF Lineo som också är en stor kundfavorit när man läser kundrecensioner. Computer Bild.

TestFazit

I tyska TestFazit så testades det 7 olika mjölkskummare och några av de kriterier som de kollade efter var kvalité på skummet, enkelheten för användning, rengöring, manualen. Den mjölkskummare som fick bäst i test var Severin SM 9684 som av ett oerhört fantastiskt resultat som hela testpanelen gillade. Ett stort plus var att koppen kunde diskas i diskmaskin, vilket är en nödvändighet för de flesta personer. TestFazit.

TestFazit har även testat den enkla mjölkskummaren Bodum Latteo som fick hela 81% i deras test. En billig och enkel mjölkskummare som passar många. TestFazit.

BusinessInsider

I tidningen Business Insider så kan du läsa mer om vilka mjölkskummare som rekommenderas och de har testat ett par olika modeller i jakten på bästa mjölkskummaren. BusinessInsider.

Modeller som har utgått

Krups XL2000 - Populär modell

Krups XL2000 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 83 av 100 hos engelska tidningen Good House Keeping
 • 4,2 av 5 hos Amazon USA efter 115 kundrecensioner

En helautomatisk mjölkskummare från Krups och som har fått bra betyg från både tidningar samt kundrecensioner. Använder ett eget patenterat system för att skumma mjölk till ett perfekt resultat vid varje tillfälle och har flera olika program beroende på vad du vill göra.

Enkel, men funktionell mjölkskummare

Något som gör Krups XL2000 till en vinnare är enkelheten och så klart resultatet. På ett ganska enkelt sätt kan du välja mellan tre olika program för att skumma mjölk till t.ex. en cappuccino eller kaffe latte. Där finns även ett program för att endast värma upp mjölk och varje program har en egen knapp på sidan av mjölkskummaren.

Någon Krups XL2000 inte klarar av är att skumma kall mjölk så är detta en funktion du är ute efter så får du kolla efter andra alternativ. Vi hade så klart önskat att denna mjölkskummare kunde klara av att skumma kall mjölk också. Vissa kanske tycker det är en onödig funktion då de inte dricker kallt kaffe.

Användarvänlig mjölkskummare

Detta är kanske den mjölkskummaren på marknaden som är mest användarvänlig av all de elektriska skummare som finns. Den kommer dessutom med automatisk avstängning som bryter strömmen när den är färdig. Du kan helt enkelt misslyckas med att skumma mjölk.

Krups XL2000 mjölkskummare har även ett transparent lock som kan vara bra för flera anledningar. För det första så är det så klart bra att kunna se processen, men det ger också möjligheten att själv kunna styra över resultatet genom att stänga av när man har nått sitt önskade resultat.

 • Helautomatisk och användarvänlig
 • Har tre enkla program, en för cappuccino, en för kaffe latte och sedan en för att värma mjölk
 • Alla program har en egen knapp på sidan av mjölkskummaren
 • Patenterad teknologi för ett bra resultat varje gång
 • Transparent lock så att man kan se hela processen
 • Automatisk avstängning

Severin SM 9685 - Testvinnare

Severin SM 9685 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testvinnare hos tyska TestFazit
 • 8,5 av 10 hos danska Tweak

Severin SM 9685 är en helautomatisk mjölkskummare som har blivit testvinnare i bland annat tyska TestFazit. Sverein har även fått toppbetyg hos danska Tweak som gjorde ett utförligt test på produkten. Designen samt utseendet är något unikt på denna mjölkskummare och faktum är att just denna modellen använder en patenterad induktionsteknik för bättre resultat.

Smidiga funktioner

Severin 9685 är en fulländad mjölkskummare med alla funktioner du kan tänkas behöva för att göra cappuccino eller kaffe latte. Den har även inställningar för att skumma kall mjölk för t.ex. iskaffe eller andra liknande drycker.

För den som älskar att göra varm choklad så finns där en öppning i locket där man kan hälla ner chokladpulver. Med denna mjölkskummare så kan du skumma mjölken till olika resultat beroende på vilken kaffedryck du vill göra.

Till Severin mjölkskummare så kommer det två olika vispar och dessa två har då olika användningsområden. Den ena vispen är tillför kaffe latte och den andra är för cappuccino, då dessa drycker har lite olika konsistent på skummjölken.

Enligt de recensioner och test vi har hittat så sägs det att mjölkskummaren ska vara relativt tyst jämfört med andra konkurrenter. Något som så klart uppskattas då många mjölkskummare faktiskt låter en del.

Koppen är av rostfritt stål och är även avtagbar ifall man vill ta med den till bordet där man sitter. Den är dessutom diskmaskinssäker.

 • Har en kapacitet på 350 ml för skummjölk och 700 ml för endast uppvärmning av mjölk
 • Effekt på 500 watt
 • Helautomatisk med automatisk avstängning
 • Den rostfria koppen är avtagbar och kan diskar i diskmaskinen
 • Inställningar för olika temperaturer, 35 - 65 grader
 • En relativt tyst mjölkskummare