Multikokare Bäst i Test 2017 – Den nya moderna kökshjälpen

En multikokare är inte en slow cooker, men har ändå många liknelser och det är också därför som många har problem med att sära på dessa två köksmaskiner. En slow cooker är bra till sitt ändamål och en multikokare är bra till sitt. En multikokare har betydligt fler valmöjligheter, men oftare mindre kapacitet än en slow cooker. Är man en familj på två personer så är detta inget problem, är man däremot 4 – 6 personer så blir kapaciteten viktigare.

En multikokare kan erbjuda fantastisk hjälp i köket och vad en sådan köksmaskin kan erbjuda beror på pris samt modell. Vissa kan göra risotto, soppor, baka, grilla, värma, koka snabbt och långsamt, sjuda, ånga, bryna, steka med mera. Vissa multikokare har även möjligheten till att röra runt maten automatiskt, perfekt när det finns program för t.ex. risotto.

Vi har gått igenom bäst i test av multikokare från flera källor och även vanliga produktrecensioner i jakten på de bästa maskinerna på marknaden.


Crock-Pot Multikokare CSC024 5,6L

ButikPris
1901:-Besök
 • Bra kundrecensioner.
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 60 kundrecensioner
 • Rekommenderas och har blivit testad av GoSlowCook

Crock-Pot CSC024 är en relativt stor multikokare med hela 5,6 liter och det är ganska stort för att vara en multikokare. Nu är denna köksmaskin en blandning mellan en slow cooker och en multikokare så storleken är kanske inte så konstig. Crock-Pot är ett väldigt känt märke och är till största del kända för sina fantastiska slow cookers som vi även har skrivit ett test om. Slow Cooker Test.

De flesta kokmaskiner som Crock-Pot bygger har fått väldigt bra betyg i flera stora test och denna multikokare är inget undantag. Dessutom så har den gott om bra kundrecensioner på stora shoppingsidor som amerikanska Amazon, där den har fått toppbetyg.

En multikokare med många funktioner

Syftet med en multikokare är att den ska kunna tillaga så mycket som möjligt på egen hand och Crock-Pot 5,6 l multikokare är fullproppad med funktioner. För dig som letar efter en väldigt bra slow cooker, men som skulle uppskatta ytterligare funktioner så är detta ett bra val. Förutom att den är en traditionell slow cooker med alla de finesser som man kan tänka sig när det gäller slow cookers så har denna ytterliggare finesser så som riskokare, stekgryta, ångkokare och miniugn.

Om du vill så kan du välja att bryna råvarorna direkt i grytan innan du väljer att börja använda slow cookern, detta är något som ingen annan konkurrent har möjlighet till. Oftast måste man bryna köttet i en stekpannan innan det hamnar i slow cookern. Men i och med det går att bryna direkt i multikokaren så slipper man extra disk.

Crock-Pot 5 in 1 5,6 liter har flera färdigprogrammerade program som är redo att användas och det enda du behöver göra är att placera ingredienserna i aluminiumgrytan så sköter maskinen resten.

Enkelt med många recept

Fördelen med att köpa en Crock-Pop framför t.ex. andra märken är att det finns ett enormt arkiv av recept på Crock-Pots hemsida. Detta är något som många konkurrenter ligger efter med och är något som de bör fixa omgående då det är oftast sådana saker som användare uppskattar.

Crock-Pot 5 in 1 5,6 liter är enkel att använda och kommer med ett ordentligt glaslock som du kan inspektera genom.

Specifikationer och fördelar med Crock-Pot multikokare 5 in 1 5,6 liter

 • Stor gryta i aluminium på 5,6 liter.
 • Fungerar som slow cooker och multikokare, fungerar som miniugn, riskokare, stekgryta och ångkokare.
 • Stort plus för att det går att bryna t.ex. kött direkt i grytan innan man slänger ner resten av ingredienserna när man vill använda den som en slow cooker. På så sätt så slipper man massa onödig disk.
 • Flera väldigt bra program.

DeLonghi Extra Chef FH1394

ButikPris
3583:-Besök
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 20 kundrecensioner.
 • 4 av 5 hos TrustedReviews

DeLonghi Extra Chef FH1394 är en väldigt populär multikokare som har funnits ett tag på den svenska marknaden och har lyckats få bra i flera test. DeLonghi överlag är ett relativt känt märke utomlands och är kända för att tillverka köksmaskiner av hög kvalité. DeLonghi Extra Chef multikokare fungerar som en fritös men även som multikokare med 4 olika matprogram som t.ex. potatis, pizza, bakelser och gryta.

Flera bra matprogram

DeLonghi Extra Chef har flera väldigt bra matprogram för den som älskar friterade pommes med väldigt lite olja, men som också vill kunna göra det lilla extra som t.ex. bakning, pizza med mera. Som gryta är denna multikokare en perfekt maskin och något som många multikokare saknar är att de inte rör om i grytan, vilket denna gör.

Det är få multikokare som har omrörning i grytan och det är oftast endast de dyra maskinerna som har denna funktion. Går vi upp i pris så har de flesta multikokare denna funktion, de billiga saknar däremot detta.

DeLonghi FH1394 har ett speciellt värmesystem som gör att maten blir krispig på ytan, men som också tillagar maten jämnt. Hur detta hänger ihop har med fläkten att göra, som sitter på ovansidan som drar runt luften ordentligt. Resultatet blir bättre och det går fortare att tillaga maten.

Hur stor är då kapaciteten i denna multikokare?. Enligt DeLonghis hemsida så går det att göra 1,7 kg färskpotatis i en satts, vilket borde räcka till ungefär 8-9 personer.

Specifikationer & fördelar med DeLonghi Extra Chef FH1394

 • En stor fritös som kan göra pommes med väldigt lite olja, men som också har multikokare-funktioner.
 • Blandar i grytan helt automatiskt.
 • Matprogram som potatis, bakelse, pizza och gryta.
 • Stor behållare som räcker till många personer.
 • Unikt värmesystem med fläkt på ovansidan så att mat blir riktigt krispigt på utsidan men fint på insidan.

KitchenAid 5KMC4241 – En riktig multikokare

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testad och rekommenderas av Consumer Report.
 • 4,2 av 5 på amerikanska Amazon efter 36 kundrecensioner.

KitchenAid 5KMC4241 är vad vi kallar en riktig multikokare och har flera tillbehör som t.ex. blandtorn som går att köpa till om man vill göra grytor som kräver omrörning. En riktig multikokare är tyvärr också dyrare och KitchenAid 5KMC4241 är inte speciellt billig. Vill man dessutom köpa till blandartornet så är det ytterligare 2 500 kronor, men då får man också en komplett multikokare som kan göra allt.

Oändligt med möjligheter

Huvudsyftet med en riktigt multikokare är så klart att få möjligheten till att tillaga det mesta utan att ens behöva röra multikokaren under tillagningsprocessen. Med KitchenAid 5KMC4241 så skapas det oändliga möjligheter för matlagning och med 12 matprogram så blir denna köksassistent snabbt din bästa vän i vardagen.

I denna multikokare från KitchenAid kan du bland annat sjuda, bryna, långkok (slow cooker), koka eller ånga och även baka. Det är egentligen bara ditt eget huvud som sätter stopp för vad du kan tillaga med denna multikokare. Varför inte tillaga ris eller göra din egna yoghurt, eller vad sägs som din egna risotto eller paella.

En multikokare med steg-för-steg guide

KitchenAid 5KMC4241 kommer med steg-för-steg guide som hjälper en med momenten via den display som finns på enheten. På displayen kan man tydligt se tid och den nuvarande temperaturen. Denna multikokare har väldigt bra värmefördelning där temperaturen kan regleras från 75 grader till 230 grader beroende på vad du vill tillaga. Där finns också ett särskilt program endast för yoghurt som endast är 35 grader.

Grytan har så kallad CeramaShield vilket är en keramisk non-stickbeläggning som är betydligt bättre än teflon som kan utsöndra gifter. Dessutom så håller keramisk beläggning mycket längre och är inte alls lika känsligt för yttre åverkan.

Tyvärr så följer där inte med ett blandartorn till just denna produkt, utan finns att köpa som tillbehör eller så kan man köpa hela paketet på en gång. Alternativet är att börja utan blandartornet och sedan köpa till vid ett senare tillfälle.

KitchenAid 5KMC4241 med blandartorn

ButikPris
Hittade inga butiker.

Endast rörtorn / blandartorn till KitchenAid 5KMC4241

ButikPris
Hittade inga butiker.

Riktigt bra multikokare idag är ganska så dyra och troligtvis kommer de gå ner i pris i framtiden. Multikokaren har fortfarande inte riktigt slagit igenom i Sverige, däremot har slow cooker blivit väldigt populära. Men än idag så är det ganska så få personer som egentligen känner till vad en multikokare är för något, i alla fall i Sverige. I USA är dessa maskiner ganska vanliga och kommer troligtvis bli populära även här inom ett par år.

Specifikationer & fördelar med KitchenAid 5KMC4241

 • En riktig multikokare med 12 olika matprogram.
 • Du kan sjuda, brynam sautera, långkok, ånga, koka, baka.
 • Eget program för att göra egen yoghurt.
 • Möjlighet till att köpa till ett rörtorn som kan röra runt när man t.ex. gör en köttgryta.
 • Snygg tidlös design, vilket är viktigt då denna typ av maskin helst ska stå framme för att användas regelbundet.
 • Keramisk non-stick beläggning.
 • Volymen är på 395 cl.
 • Ett ordentlig glaslock som tål diskmaskin.

Källor

TrustedReviews

TrustedReviews testade DeLonghi Multifry Extra Chef och blev gladligen överraskade över de finesser som kommer med multikokaren. En sak de däremot inte gillade var att inte alla delar är diskmaskinssäkra, men överlag så tyckte de att denna multikokare är en perfekt köksmaskin för den som vill kunna göra mer än bara pommes.

Fördelarna med DeLonghi Extra Chef FH1394 enligt TrustedReviews var att den tillagar maten med eller utan blandaren. Bra förinställda matprogram. Justerbar timer-funktion samt justerbar temperatur. TrustedReviews.

GoSlowCook

GoSlowCook är en relativt stor hemsida som skriver om slow cookers och de har bland annat testat Crock-Pots 5 in 1 multi cooker. Denna multikokare är ett mellanting mellan en slow cooker och en multicooker. I testet så går de igenom allt som kokaren har att erbjuda och kan tillslut rekommendera denna produkt för de som är intresserade av en lite mer avancerad slow cooker. GoSlowCook.

Consumer Reports

Consumer Reports har testat KitchenAids stora multikokare och har verkligen gått igenom de förinställda program som finns med i maskinen. Resultatet blev över förväntad och Consumer Reports rekommenderar produkten för de personer som älskar att laga mat. Consumer Reports.