Bästa Myggfångare för att utrota myggen

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Hade du stora problem med mygg förra sommaren? Det är hög tid att börja förbereda sin myggfångare inför vår- och sommarsäsongen 2023. Så fort temperaturen når sina stadiga 10 grader börjar myggen flyga. När man väl sett första myggan är det läge att starta upp myggfångaren och på så sätt utrotar man myggpopulationen innan den tagit fart.

Blodtörstiga mygg är för många familjer en mardröm varje sommar. När det är som värst går det inte att vistas utomhus även med sol mitt på dagen. Det bästa är att investera i en myggfångare som effektivt kollapsar hela myggsamhällen inom några veckor.

Nedanför hittar du marknadens bästa myggfångare baserat på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Testvinnare är myggmaskiner med gasol som klarar av att utrota myggpopulationer upp till 4 000 m². Undvik däremot billiga sådana då dessa inte alls levererar vad de lovar.

Letar du efter vanligt myggskydd? Spana in vårt test av myggskydd

Mosquito Magnet Pioneer - Bäst i test

Bäst i test
Mosquito Magnet Pioneer bild
ButikPris
8999:-Besök
 • Mosquito Magnet fick bäst i test hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2011
 • 7 av 10 när svenska Byggahus testar ”Patriot” den äldre modellen

Pioneer är kanske Mosquito Magnets billigaste modell, men trots lägre pris så är detta en väldigt kompetent myggfångare som levererar ett gott resultat. Pioneer myggfångare har samma täckningsyta som dyrare modeller d.v.s. 4000 m². Däremot så saknar den vissa funktioner som de dyrare alternativen erbjuder, men vi känner att det lägre priset gör detta till en bäst i test vinnare.

Start av myggfångaren sker via elkabel istället för batteri

Nackdelen med just denna modell är kanske avsaknaden av batteristart, men för många personer så är detta inget krav. Har du tillgång till ett elnät på 230V och har möjlighet till att dra en förlängningskabel så kan detta faktiskt vara en fördel. Har du däremot inte tillgång till elnätet så rekommenderar vi den dyrare Mosquito Magnet Executive som startas med uppladdningsbart batteri.

Bäst i test vinnaren Pioneer har också fått ett betydligt större fångstnät jämfört med andra instegsmodeller. Med ett större fångstnät så slipper du tömma fångsten allt för ofta och vanligtvis räcker det med en gång per månad.

Myggfångaren Mosquito Magnet Pioneer klarar av områden upp till 4000 m² och är också helt ljudlös samt doftfri. Konstruktionen är också något förbättrad för att klara av dåligt väder så som regn eller liknande. Enligt de test av myggdödaren vi har läst så är modellen utan tvekan en av marknadens mest effektiva.

Myggfångaren är också väldigt enkel att montera och köra igång nästan direkt. Det första resultatet kommer redan efter 1 till 2 veckors användning och då ska du märka av en stor minskning av både mygg och knott. För att uppnå det bästa resultatet så behöver du vänta 4 till 6 veckor och då ska det vara närmast noll mygg på tomten när myggbeståndet har kollapsat. Ju tidigare du startar myggdödaren, desto snabbare kommer resultatet.

Som vi tidigare skrev så har denna modell endast en nackdel, vilket är kravet på en strömkälla. Men är det värt att betala 3 000 till 4 000 kronor extra för att slippa strömkabeln i trädgården? Vi tycker inte det och därför vinner Mosquito Magnet Pioneer vårt test av myggdödare.

Denna myggdödare med gasol är fruktansvärt effektiv jämfört med många andra modeller på marknaden. Alternativet är Predator Dynamic men den har något högre driftkostnad jämfört med denna.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Mosquito Magnet Pioneer

 • Skäl att köpa
 • Täckningsyta 4 000 m²
 • Ansluts direkt till elnätet 230V
 • Väderbeständig konstruktion som klarar av regn
 • Miljövänlig
 • Helt doftfri och ljudlös
 • Bevisad effekt i flera oberoende tester
 • Förbrukar en gasoltub per månad
 • Ett av de billigaste alternativen på marknaden
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Predator Dynamic - Toppbetyg i oberoende test

Särskilt rekommenderad
Predator Dynamic bild Predator Dynamic bild
ButikPris
8495:-Besök
 • Andraplats i Aftonbladets test av myggprodukter 2019
 • 8 av 10 när Sveriges Prylsajt M3 testade myggfångaren
 • Tredjeplats när Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testade tre populära modeller

Myggfångaren Predator Dynamic är en väldigt populär modell som både fått bra betyg i oberoende tester men också från vanliga kundrecensioner. Myggmaskinen har bland annat fått toppbetyg i Aftonbladets test av olika myggdödare och andra produkter som ska skrämma bort myggen. Svenska M3 har också testat myggdödaren med ett väldigt bra resultat och är enligt dem värd sitt pris.

En väldigt effektiv myggdödare som täcker ett stort område

Myggfällor eller myggdödare som det oftast kallas för har länge varit det enda alternativet för att få bukt med stora mängder mygg. Predator Dynamic har alla egenskaper för att klara av att ta bort myggen från både hus- eller stugtomten. Kapaciteten gör att Predator Dynamic klarar av områden upp emot 5 000 kvm och klarar av att hålla 3,7 liter mygg innan det är dags för tömning.

Predator Dynamic är framförallt effektiv när det gäller mygg men enligt M3s test av myggdödaren så var den inte alls lika effektiv mot knotten. Men det är viktigt att poängtera att denna myggfångare använder olika dofttabletter och när det gäller mygg ska den svarta varianten användas. För knott (knoty och svidknott) rekommenderas den gröna varianten. Predator Dynamic är också ställbar på höjden och ska mygg fångas in så bör den justeras till en låg nivå då myggen flyger lägre. För knott som flyger högre ska den vara justerad till högsta punkten.

Precis som alla andra modeller i vårt bäst i test av myggdödare så ska den användas så tidigt som möjligt på säsongen. På så sätt hinner inte myggen lägga så många ägg och resultatet blir bättre. Givetvis kan den startas mitt i säsongen men det kan dröja 1-2 veckor för att nå önskat resultat.

Skillnaden mellan denna och t.ex. bäst i test vinnaren är doft-tabletterna som ska imitera doften från människor. Men precis som Mosquito Magnet så använder denna även gasol för att skapa koldioxid d.v.s. det vi andas ut. Att kombinera dessa två varianter ska förbättra resultatet. Myggdödaren fångar in mygg på två sätt varav den ena är vanligt vakuumtryck med en behållare som tar 3,7 liter mygg. Men sen finns där även ett klisterpapper som fångar de mygg som inte sugs in med hjälp av vakuum.

Hur snabbt resultat kan man förvänta sig? Givetvis varierar det något beroende på hur det ser ut i området men också när på säsongen du börjar använda den. Efter 1 vecka ska du märka ganska stor skillnad och efter 4-6 veckor ska beståndet vara närmast obefintligt. Installationen är väldigt enkel och kräver inte heller någon extern strömkälla så du slipper elkablar genom trädgården.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i flera oberoende test av myggdödare
 • Speciella doft-tabletter för både mygg och knott
 • Sladdlös, gasoldriven mygg- och knottfångare
 • Anpassad för svenska förhållanden och klarar av ytor upp till 5000 m2
 • Enkel installation/montering utan några verktyg
 • Närmast ljudlös
 • Ställbar höjd för inriktning på mygg eller knott
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mosquito Magnet Executive - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Mosquito Magnet Executive bild
ButikPris
17995:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Mosquitofixes.com
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som har testat

Mosquito Magnet Executive är den bästa modellen för hustomter med stora problem med både blodsugande mygg och knott. Modellen har det största fångstnätet av alla modeller och är perfekt för dig som inte har möjlighet till att tömma regelbundet. Mosquito Magnet har bland annat fått bäst i test hos svenska SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under 2011.

Denna gasoldrivna myggfångare är framförallt framtagen för hustomter/områden med problem med stora myggsamhällen. Detta är tyvärr en relativt dyr investering, men du kan i alla fall räkna med att myggpopulationen kommer kollapsa inom några veckor.

Starta myggfångare med uppladdningsbart batteri

Testvinnaren startas med hjälp av ett laddbart batteri och kräver därför ingen tillgång till elnätet likt modeller som t.ex. bäst i test vinnaren Mosquito Magnet Pioneer. Det medföljande batteriet är laddningsbart i den batteriladdare som medföljer. Har du möjlighet att dra en elkabel till där du vill sätta din myggfångare så är Pioneer-modellen ett billigare alternativ.

Det unika för Mosquito Magnet Executive är att den är utrustad med några smarta funktioner så som t.ex. intervaller och temperaturmätare för att spara bränsle. Executive har 4 olika sparfunktioner som kan ställas in så som t.ex. klocka och temperaturmätning.

Du kan t.ex. välja att endast köra under de timmar som myggorna är som mest aktiva d.v.s. natt och skymning. Du kan även ställa in så den automatiskt sätter på/av när temperaturen faller under 10 grader då myggor inte längre är aktiva. Dessa programinställningar styr myggfångaren genom att starta/stoppa maskinen automatiskt.

Miljövänligt alternativ som är doftfritt och ljudlöst

Precis som alla andra myggfångare på gas så är även denna modell helt doftfri och ljudlös. Dessutom slipper du alla farliga kemikalier som skadar oss människor och andra viktiga insekter som bin och humlor.

Detta är helt klart en av de bästa myggfångare på gasol som finns att köpa idag. Enligt oberoende källor så ska det efter 4 till 6 veckor vara närmast myggfritt.

Mosquito Magnet Executive vinner utmärkelsen bästa premium myggfångare av tre enkla anledningar:

 • Bra betyg i test och kundrecensioner
 • Startar med hjälp av ett uppladdningsbart batteri och kräver alltså ingen elektricitet
 • Störst fångstnät

Specifikationer för Mosquito Magnet Executive myggfångare

 • Skäl att köpa
 • Batteridriven och automatisk start och stopp
 • Laddbart batteri med batteriladdare
 • Spara gasol genom att endast köra myggfångaren vissa tider och temperaturer
 • Största fångstnätet av alla modeller
 • Väderbeständig konstruktion som tål regn och så vidare.
 • Närmast myggfritt efter 4 till 6 veckor med ett gott resultat redan efter 1 till 2 veckor
 • Fångar både mygg och knott
 • Miljövänligt alternativ som är både doftfri och ljudlös.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

MO-EL AIT - Myggfångare för inomhus

Särskilt rekommenderad
MO-EL AIT bild
ButikPris
1749:-Besök
 • 4 av 5 poäng när svenska M3 testa myggfångaren inomhus

Under sommaren 2022 testade svenska M3 modellen under ett trädgårdsparty där myggfångaren fick stå i dörröppningen. Enligt deras lilla test lyckades myggfångaren hålla myggen borta ganska väl.

En av få myggfångare för inomhusbruk

Surrande mygg inomhus är ett vanligt förekommande om huset då ligger nära en sjö eller vattenområde. Det räcker att man glömmer stänga dörr eller fönster på kvällen så har man gott om inkräktare inomhus.

Utbudet av myggfångare för inomhusbruk är ganska svalt och väldigt få modeller fungerar. Men Mo-el AIT eller Insectivoro som den ibland kallas för har visat sig fungera ganska väl trots allt. Tekniken är väldigt enkel men förvåandsvärt effektiv.

Då gas och inomhusbruk inte fungerar speciellt väl har MO-EL valt att använda helt vanligt UV-ljus för att locka till sig myggen. Bakom lampan sitter där en roterande fläkt som suger in inkräktarna och fångar de i en behållare. Behållaren kan man sedan tömma utomhus.

Trots att myggfångaren fungerar bra vill vi ändå varna om att fläkten saknar ett skydd mot fingrar. Detta är så klart inget problem för vuxna personer men för mindre barn bör enheten stå på ett ställe där den inte kan nås. Den kanske inte kapar några fingrar men kan såklart traumatisera barn.

Troligtvis är det nödvändigt att där inte finns något skydd för att myggfångaren ska fungera effektivt. Vi tycker däremot inte det är en dealbreaker så länge man är medveten om fläkten.

Vem bör köpa MO-EL AIT myggfångare?

Det finns flera bra användingsområden med MO-EL AIT myggfångare. Den passar minst lika bra i förtältet till husvagnen eller när man ska ligga över några nätter i stugan. Ska du sova med myggfångaren igång så fungerar det bra även om där är ett litet surrande ljud från fläkten. Ljudnivån är mer än godkänd och man vänjer sig snabbt.

Vi tycker däremot att modellen är dyr jämfört med andra lösningar. Konstruktionen känns också ganska billig. Har du däremot inte helt orimliga krav på tekniken så kan myggfångaren för inomhusbruk vara ett bra alternativ.

 • Skäl att köpa
 • En av få fungerande myggfångare för inomhusbruk
 • Locka till sig mygg med UV-ljus och fångar de med en fläkt/behållare
 • Fångar även in andra insekter som lockas till UV-ljuset
 • Behållaren töms sedan utomhus dagen efter
 • Säker att använda inomhus och helt luktfri
 • Ska kunna locka till sig insekter på en yta upp till 150 m2
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr trots en billig plastkonstruktion
 • Saknar fingerskydd för fläkten

ThermaCell MR300 - Bästa myggskydd

ThermaCell MR300 bild ThermaCell MR300 bild ThermaCell MR300 bild
ButikPris
499:-Besök
583:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor efter över 15 000 kundrecensioner på Amazon USA
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat svenska ThermaCell
 • 5 av 5 stjärnor när svenska M3 testa myggskydd

ThermaCell MR300 har funnits länge på marknaden och är än idag en av marknadens mest populära myggskydd. Det är också den modell som vi har valt till bästa myggskydd när vi sammanställde produkter mot mygg. Modellen har bland annat fått högsta betyg när svenska M3 testade produkter 2019 men också andra testkällor gav myggskyddet toppbetyg.

En av marknadens mest populära myggskydd

Nu är detta inte en myggfångare i den bemärkelsen att den fångar in och dödar mygg. ThermaCell MR300 är nämligen en mycket populär produkt som håller både mygg och knott borta från användaren eller sällskapet. 

Läser vi produktbeskrivningen så kan enheten skapa en skyddszon på 20 m² genom att utsöndra ett doftämne som insekter avskyr. Till största del stämmer detta väldigt bra men blåser det i omgivningen så är myggapparaten inte alls lika effektiv längre. Flera stora test av myggskyddet har däremot uppvisat väldigt positiva resultat vilket också är tydligt när vi läser kundrecensioner på produkten.

Men hur fungerar då dessa myggavskräckare?

ThermaCell MR300 har gjort produkten extremt enkel att använda genom att tillhandahålla både gaspatroner samt doftmatter som placeras på en värmeplatta. Användningen är enkel: skruva först i en gaspatron, tryck in en doftmatta och klicka igång apparaten. En doftmatta räcker till 4 timmars skydd medans en gaspatron räcker till 12 timmar. Det är också helt ljudlöst och luktfritt.

Vem bör köpa ThermaCell MR300? Nu är inte ThermaCell MR300 en permanent lösning likt de myggfångare vi har listat i vårt bäst i test. Men är du på jakt efter en provisorisk lösning för att slippa myggen så är ThermaCell MR300 en av marknaden bästa alternativ. ThermaCell myggskydd kan också vara ett bra komplement till myggfångare som arbetar i bakgrunden innan myggkolonin har kollapsat. 

 • Skäl att köpa
 • Skapar en skyddszon som håller mygg och knott borta med upp till 20 m²
 • Håller effektivt borta mygg och knott genom doft
 • Doftmattor och gaspatroner medföljer
 • 1 doftmatta räcker till 4 timmars skydd, 12 timmars drift med gaspatron
 • Helt ljudlös och luktfri
 • Portabelt myggskydd som även kan bäras med på fisketuren eller tältsemester
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Halley 2138 - Insektsdödare för inomhus och utomhus

Halley 2138 bild
ButikPris
2380:-Besök

Helley 2138 är en klassisk myggdödare/insektsdödare som drivs med hjälp av vanlig elektricitet och som lockar till sig insekter med hjälp av vanligt UV-ljus. När väl insekten flyger mot det strömförande gallret så dör den omedelbart och är godkänd att användas både inomhus och utomhus.

För dig som vill ha något enklare

Halley 2139 insektsdödare är kanske inte lika effektiv som våra dyrare alternativ från Mosquito Magnet men är fortfarande relativt effektiv på mindre områden. För någon som vill ha en enkel och effektiv insektsdödare att hänga ovanför uteplatsen så kan detta vara det bästa valet. Halley 2138 är också godkänd att hängas/ställas inomhus om du har ett myggproblem där.

Verkningsområdet är faktiskt upp till 150 m² vilket passar perfekt till en liten uteplats i trädgården där du vill sitta ostört. Insektsdödaren från Halley har också en skyddsklass på IP44 vilket betyder den är sprutsäker och sköljtätt mot regn.

Även denna myggfångare behöver tömmas regelbundet och det görs genom att kopplar bort den löstagbara botten. Modellen kan antingen hängas upp på väggen eller placeras ståendes vid önskat område.

Halley 2138 är bra emot alla sorters insekter som t.ex flugor, mygg, mal och liknande.

 • Skäl att köpa
 • Smidig insektsdödare för både inomhus och utomhus
 • Drivs endast av 230 V-uttag
 • Verkningsområde från 100 till 150 m²
 • Skyddsklass: IP44
 • Lysrör: 2x15 W
 • Längd: 510 mm
 • Bredd: 120 mm
 • Höjd: 385 mm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Allt du behöver veta om myggfångare och myggmaskiner

Gasol myggfångare - Allt du behöver veta

Mygg eller knott kan vara en fruktansvärd plåga för många familjer som bor i områden där myggen kan frodas under vår och sommar. På vissa platser så går det knappt att vistas utomhus även om det är mitt på dagen och sol. Det har inte heller blivit bättre med det klimat vi har haft de senaste åren som har hjälpt myggen att frodas nästan hejdlöst.

Det är skillnad mellan ett enkelt myggskydd och en myggfångare som jobbar för att utrota en hel myggkoloni/knott inom en viss radie. Ett enkelt myggskydd i form av olja eller en portabel ThermaCell är bara en tillfällig lösning för att kunna röra sig utomhus utan att behöva bli sönderbiten. Men ett vanligt enkelt myggskydd är inget som hjälper med grundproblemet.

I vårt bäst i test av myggfångare och myggdödare har vi koncentrerat oss på maskiner som mer eller mindre utrotar mygg/knott inom en stor radie upp till 4000 m². Detta är en permanent åtgärd och faktum är att du snabbt märker av ett resultat redan första eller andra veckan du har startat upp myggfångaren. Efter 4 till 6 veckor så ska i princip alla blodsugande insekter vara borta från tomten.

Dessa myggfångare är särskilt byggda för hustomter med stora problem med mygg eller andra blodsugande insekter och det måste därför vara värt att investera i en sådan här dyr maskin.

Så här fungerar en myggfångare

Så här fungerar en myggfångare

De bästa myggfångarna är extremt effektiva på att göra sig av med mygg eller knott och efter bara ett par veckor så märker man av minskningen avsevärt. Efter 4 till 6 veckor så ska det vara närmaste fritt från denna typ av blodsugande insekter på hustomten.

Men för att det ska fungera under hela säsongen så måste myggfångaren stå igång kontinuerligt och då kvarstår också resultatet. Du kan alltså inte köra myggfångaren sex veckor och sedan stänga av den helt under resten av säsongen.

Så hur fungerar myggfångaren egentligen?

För att myggfångaren ska kunna locka till sig mygg eller knott i områden så behöver maskinen omvandla gasol till helt vanlig koldioxid. Det är precis det som människan eller andra djur producerar i sin utandningsluft och det är helt enkelt det som attraherar myggor.

Denna koldioxid sprids ut över tomten för att kalla in alla blodsugande insekter och för att göra det ännu effektivare så används även dofttabletter. Dessa dofttabletter innehåller octenolparfym som efterliknar människans egna doft och på så sätt så lockas myggorna närmare.

När myggorna är tillräckligt nära så sugs de in i en behållare/uppsamlare med hjälp av en vakuumteknik. Väl inne i behållaren så torkar de ut och dör tillslut. Denna behållare kan du sedan tömma i soporna eller ute i skogen.

Koldioxiden samt octenolparfymen är helt luktfritt för oss människor och hela processen är helt ljudlös. Dessutom slipper du använda farliga bekämpningsmedel eller liknande som kan påverka bin och humlor som är så viktiga för vår natur.

Ju tidigare du börjar, desto bättre resultat

Starta myggfångare tidigt

Om du verkligen vill ha en myggfri vår och sommar så är det bra om du börjar tidigt på säsongen. Nu är det så klart svårt att säga exakt på året när du kan starta upp myggfångaren då vi har lite olika klimat i vårt avlånga land. Men så länge det är frost så kan du inte köra myggfångaren.

Men så fort det börjar bli lite varmt med ungefär 10 grader stadigt så kan det vara värt att fundera på om det är dags att sätta igång. Över 10 och upp till 20 grader så blir myggen väldigt aktiva, det är också då som fortplantningen börjar på allvar.

Ju tidigare du börjar med din myggfångare, desto svårare blir det för mygg eller andra blodsugande insekter att föröka sig. Är du ute i god tid så får du snabbt kontroll över populationen av dessa insekter och de hinner helt enkelt inte få något fotfäste.

Börjar du senare på säsongen så kommer det ta lite längre tid innan myggpopulationen kollapsar helt och hållet. Så se därför till att börja i god tid för det bästa och snabbaste resultatet.

Även om du köper den bästa myggfångaren som t.ex. bäst i test vinnaren så kommer det ta lite längre tid att uppnå ett bra resultat om du väntar för länge med att starta maskinen. Om du börjar mitt i säsongen så kan du räkna med ett gott resultat efter 4 till 6 veckor. Men om du börjar tidigt på säsongen så är det inte ens säkert du kommer märka av myggen redan efter 1 till 2 veckor.

Placering av myggfångaren

Placera myggfångaren

Vart du placerar myggfångaren kan ha stor betydelse på resultatet och det många gör fel är att ställa den på verandan eller så nära huset som möjligt. Men det är oftast helt fel beroende på hur tomten ser ut.

När det gäller myggfångare som producerar koldioxid så vill du att gasen ska spridas till det område där myggorna föds upp eller befinner sig. Har du en trädgård som gränsar till en skog eller en våtmark som t.ex. ett kärr så är det oftast bättre att prova ställa myggfångaren där det gränsar till skog eller våtmark.

D.v.s. du vill ställa myggfångaren på en plats som gränsar mellan dig och det område som myggen kläcks.

Det bästa resultatet blir när koldioxiden kan spridas till ett område där myggor eller andra blodsugande insekter lever eller föds upp. På så sätt kan gasen locka ut honorna i dessa kolonier och som gör att deras fortplantningscykel snabbt påverkas negativt. Koldioxid sprids med hjälp av vinden och därför vill du placera enheten så att gasen sprids till de områden där mygg kläcks.

Test har också visat sig att det kan vara värt att testa sig fram genom att placera myggfångaren på flera platser för att kunna få ut det bästa resultatet. Olika oberoende test har också visat att myggfångaren fungerar som bäst om den står på en plats där det är skugga.

Det kan därför vara värt att testa sig fram för att hitta den mest optimala platsen för att uppnå det bästa resultatet. Oftast märker du direkt om det fungerar eller inte genom att spana in myggbehållaren dagligen.

Gasoldriven myggfångare

Myggfångare på gasolMyggfångare som drivs med hjälp av gasol är definitivt det bästa sättet för att bli av med myggen under hela säsongen. Gasol spelar en form av nyckelroll för att kunna locka till sig alla mygghonor i området, detta genom att producera koldioxid som lockar till sig denna typ av insekter.

En annan stor fördel med gasol är att du kan köra myggfångaren under väldigt långa perioder utan att behöva röra utrustningen överhuvudtaget. När du väl har startat upp myggfångaren med antingen eldrift eller batteri så är den igång tills att gasolen är slut. Med en normalstor gasoltub som t.ex. P10 eller P11 så är myggfångaren igång ungefär 4-5 veckor innan det behövs påfyllning.

Gasoldriven myggfångare är också det absolut mest effektiva och du slipper alla skadliga bekämpningsmedel som dödar andra viktiga insekter som bin och humlor. Dessutom är den ljudlös och luktfri så den stör inte heller när ni man utomhus i trädgården. Det finns även andra effektiva myggfångare men inget som kommer i närheten av vad en gasoldriven myggfångare kan åstadkomma.

Fungerar myggfångaren till alla svenska mygg och andra blodsugare?

Myggfångare för mygg och knott

Bara i Sverige finns det över 50 olika sorters mygg och sen även en hel del andra blodsugande insekter som även lockas till myggfällan. Så länge insekten dras till koldioxid som kommer från gasolen så kan du räkna med att den fastnar i maskinen. Läs vår faktatext om svenska stickmygg och knott.

Däremot så kan större flyn som bromsar eller liknande insekter komma undan det vakuumsug som myggfångaren skapar. Men det händer då och då att även dessa fastnar i fällan, däremot så är det inget du bör räkna med.

Är det mygg eller knott så kan du i alla fall räkna starkt med att dessa kommer fastna i fällan. Bin och humlor dras inte till koldioxid så denna typ av insekter går säkra från myggfångaren. Det är också därför som en gasoldriven myggfångare är så effektiv i jämförelse med bekämpningsmedel och andra alternativ. Då humlor och bin är något vi alla måste vara rädda om för naturen.

Så är en myggfångare 100-procentig?

fri från mygg i trädgårdenDet korta svaret är nej. Ingen myggfångare är 100-procentig på ett sådant sätt att du aldrig igen kommer se en mygga så länge maskinen är igång. Men du kan räkna med att 90% av alla mygg försvinner från tomten och ju längre maskinen används desto mindre mygg kommer du se om dagarna.

Läser vi de kundomdömen som finns tillgängligt på nätet så vittnar de flesta om att nästan alla mygg har försvunnit. Sen kan det så klart dyka upp några få mygg då och då, men det är inget som är ett problem egentligen.

De som väljer att investera i denna typ av myggfångare har oftast massiva problem med enorma mängder mygg och då är det inget problem om några enstaka mygg dyker upp. För många personer som har provat en myggfångare ett par veckor säger själva att det är som natt och dag efter de har kört myggfällan ett par veckor. V

ill du nästan bli 100-procentig så kan du alltid komplettera med ett bra myggskydd vid t.ex. middagar och så vidare. Läs mer i stycket nedan.

Komplettera med ett bra myggskydd vid middagar utomhus

thermacell

Insektsfångare på gasol är extremt effektiva och ska till största del utrota nästan alla mygg/knott inom en viss radie. Men även om myggfångaren är väldigt effektiv så kommer där så klart dyka upp en eller några mygg då och då. Detta är så klart helt oundvikligt då mygg kan transporteras med vind från okända områden och så vidare.

För att hålla de sista myggen helt borta så finns där ett par olika hjälpmedel som du kan använda för att förbättra ditt utomhusklimat. Håller du t.ex. middagar utomhus så kanske det inte är så kul om alla gäster behöver bära myggolja för att undvika myggbett.

Det finns t.ex. ThermaCell myggskydd som skapar en skyddszon upp till 20 m² som är både doftfritt och ljudlös. Detta myggskydd kan också bäras med om du ska ut i skog där det kan finnas knott eller mygg. Detta är enligt oss och andra det bästa myggskyddet som inte inkluderar någon olja eller spray som ska appliceras på kläder och kropp.

Billiga myggdödare är inte effektiva

Investeringen av en effektiv myggjagare är tyvärr ganska dyrt fortfarande och tyvärr finns där inga billiga modeller som presterar tillräckligt bra. Är det en alldeles för dyr investering så rekommenderar vi i stället att du tittar på olika myggskydd som faktiskt fungerar relativt effektivt. Det är en viss lösning på själva symptomen men löser inte grundproblemet.

Nedan listar vi myggdödare som inte riktigt håller måttet

AMT 100+ RapidAction

AMT 100 är en mindre myggdödare som drivs med hjälp av patroner och el. Aftonbladets test 2019 gav modellen ett hyffsat betyg på 3 av 5 stjärnor men det verkar inte stämma överens med vad vi har läst i andra oberoende tester eller kundrecensioner. Idén är bra med en billigare myggdödare men tyvärr verkar den inte räcka till, trots att den ska klara av upp till 1500 kvm.

Ryobi myggskydd

Ryobi vill tydligen också in på marknaden med sin batteridrivna Ryobi OBR1800. Är du redan investerad i Ryobis One+ produkter så kanske det är värt ett test. Men det finns rätt många kundrecensioner som säger att den inte fungerar speciellt effektivt.

På papper ska den ge ett skydd mot myggen upp till 20 kvadratmeter men många kunder skriver att myggen totalt struntar i maskinen.

Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100

En annan relativt billig myggdödare är Silverline Mosquito & Insect-free IS 100. Den använder ljus för att attrahera mygg och insekter. Enligt tillverkaren ska den täcka omkring 100 kvadratmeter men läser vi kundrecensioner så fångar den knappt något. Allt låter effektivt på papper men tyvärr fungerar inte denna teknik så bra när det gäller mygg. Det är mycket möjligt att den fångar andra typer av insekter som framförallt dras till ljus men när det gäller mygg behövs något helt annat.


FAQ – Vanliga frågor om mygg och myggfångare

 1. Hur fungerar myggfångare?
 2. Hur mycket gasol använder en myggfångare?
 3. Vart på tomten bör man ställa myggfångaren?
 4. Ska myggfångaren stå igång dag och natt?
 5. När på säsongen bör myggfångaren startas?
 6. Hur effektiva är myggfångare med gasol?

Hur fungerar myggfångare?

Det finns lite olika tekniker för att fånga in mygg. Den mest effektiva varianten använder gasol för att bilda koldioxid som påminner det vi människor/djur andas ut. Detta är närmast oemotståndligt för både mygg och knott som sugs in när de kommer för nära myggfångaren. Därefter torkar de ut och dör i behållaren.

Hur mycket gasol använder en myggfångare?

Köper du en ganska stor gasoltub som t.ex. PC10 som rymmer ungefär 10 kg gasol så räcker den ungefär 1 månad. Du ska däremot spara ungefär 30% om myggfångaren stängs av på dagen då myggen inte är så aktiva längre. Påfyllning av 10 kg gas kostar omkring 300 kronor beroende på vart du vänder dig.

Vart på tomten bör man ställa myggfångaren?

Myggor trivs ju som bäst vid skuggiga områden och därmed är det oftast bättre att placera myggfångaren i dessa områden. Myggfångaren behöver nödvändigtvis inte stå så nära din uteplats utan bör stå en bit bort och gärna i anslutning till området där de lägger ägg.

Ska myggfångaren stå igång dag och natt?

Mygg är oftast inte så aktiva under dagen och därför väljer många att stänga av myggfångaren för att spara på gasol. Det kan däremot vara bra att låta myggfångaren stå igång hela dygnet i början för bästa resultat. Men genom att stänga av på dagen går det att spara en hel del gasol. 

När på säsongen bör myggfångaren startas?

Det är faktiskt orehört viktigt att starta myggfångaren så fort du börjar se mygg på tomten vilket borde vara en kort period innan midsommar. Givetvis kan temperaturer och vart i landet du bo påverka när myggen vaknar. Ju tidigare på säsongen du startar myggfångaren, desto snabbare kommer också resultatet när myggpopulationen kollapsar.

Hur effektiva är myggfångare med gasol?

Pratar vi om gasoldrivna myggfånare så är dessa extremt effektiva om de startas tidigt på säsongen. Ju tidigare den körs igång på säsongen, desto snabbare kollpasar myggpopulationen i området. Resultatet är slående om maskinen startas tidigt och de enda myggen som kommer närma sig tomten är mygg som kommer med vinden från andra områden vilket borde vara få.


Så valde vi ut bästa myggfångare som utrotar hela myggpopulationer

Bästa myggfångaren 2023De myggmaskiner som vi rekommenderar i vårt test har visat sig vara väldigt effektiva i oberoende tester och de flesta personer som har köpt denna typ av myggfångare har varit näst in till lyriska över resultatet.

Myggfångare är däremot en dyr investering och lider du inte av myggen så är det antagligen inte värt att investera i en sådan dyr myggdödare. Men plågas du och din familj dagligen av dessa mygg och knott så kan denna investering vara guld värd.

Driftkostnaden är inte så farlig som själva inköpet av myggfångaren men du bör räkna med ungefär en gasoltub i månaden. Vissa modeller har även automatisk på/av funktion när det blåser eller intervallinställningar som kan spara ganska mycket gasol.

Denna typ av myggfälla är så klart inte hundraprocentig som allt annat och även om myggfångaren är igång så kan det dyka upp några få myggor. Men du kan räkna med en 90% minskning av mygg eller mer i trädgården. Om du funderar på att hålla midsommarfirandet utomhus så går det att komplettera med en ThermaCell eller liknande myggskydd för att få bort de enstaka mygg som dyker upp.

De flesta tror att myggfångaren är en ganska ny uppfinning, men faktum är att dessa myggmaskiner har funnits väldigt länge utomlands. Tekniken är så pass gammal att patenten har gått ut för längesen, men av någon anledning så har det dröjt innan denna typ produkt började säljas i Sverige. Tittar vi t.ex. i Finland så har dessa myggdödare sålts under en lång tid.

Detta är ingen ny teknik och tekniken är väldigt välbeprövad på många håll i världen med ett väldigt gott resultat. Sen finns där lite olika märken och modeller att välja mellan men rent generellt så är Mosquito Magnet det märke som de flesta väljer att köpa. Det är också det märke som var först i världen med att producera myggfällor som omvandlar gasol till koldioxid för ett effektivare myggfångande.

Uppdatering inför myggsäsongen 2023 – Mosquito Magnet Pioneer behåller utmärkelsen bäst i test medans myggfångaren Predator Dynamic utmanar på flera sätt. Till rätt pris är Predator Dynamic ett minst lika bra val som populära Magnet Pioneer. Båda modeller har vunnit toppbetyg i flera oberoende tester.

Nytt för 2023 är MO-EL AIT myggfångare för inomhusbruk. Det är en väldigt enkel myggfälla som kommer från kända italienska Mo-el som säljer en rad olika insektsfällor på marknaden. Modellen har visat sig vara godkänd på att fånga in mygg och insekter.


Källor

Aftonbladet Plus 2019

Under sommaren 2019 gjorde Aftonbladet ett test på 11 olika myggprodukter som hade ett syfte med att fånga in eller skrämma bort mygg. Enligt deras test så var både Predator Dynamic och Mosquito Magnet Pioneer likvärdiga men givetvis dyra vid inköp. Bäst i test hamnade på Thermacell MR150 som är en fantastisk produkt för att skapa en myggfri zon. Vi tycker däremot inte det är en bra jämförelse då det är två helt olika produkter.

Men vi tycker ändå det är ett väldigt intressant test då Aftonbladet jämför pris och resultat. Produkterna har däremot egentligen helt olika användningsområden även om vi tycker Thermacell MR150 är en fantastisk produkt. Spana in vårt test av myggskydd.

Det är definitivt värt att läsa Aftonbladets Plus om du vill få en bra överblick gällande maskiner/produkter mot mygg samt knott. Spana in Plus-artikeln här.

Svenska M3

Sveriges Prylsajt M3 har tagit en närmare titt på storsäljaren Predator Dynamic som är en av marknadens bästa myggdödare. Myggjagaren drivs med hjälp av både gasol och doft-tabletter och enligt M3 så presterade modellen över förväntan. Den var väldigt effektiv för att utrota myggbeståndet men tyvärr inte lika effektiv gällande knott. Några fördelar som nämndes var bland annat elanslutning som inte behövdes. Läs hela produktrecensionen här.

Acreto

Acreto har gjort två väldigt utförliga test av myggfångare där de bland annat har testat Mosquito Magnet Independence, Mosquito Slayer S3 Master-Satellite Camba och SkeeterVac SV-35. Vi rekommenderar att du läser deras test på länken nedan då den innehåller en hel del väldigt bra information gällande dessa myggfångare.

I deras test av dessa myggmaskiner får du reda på vad du bör förvänta dig för resultat efter första veckan, andra veckan och så vidare. Resultatet av att köra en myggfångare i kontinuerlig drift ger ett resultat som de flesta knappt kan förstå och har svårt att tro på. För många testare så har myggen mer eller mindre försvunnit helt från tomten, något som är svårt att förstå för någon som har enorma problem med mygg på tomten.

Bäst i test vinnaren blev Mosquito Magnet Independence och är också den modell som vi rekommenderar. Den har både batteristart och ligger relativt bra i pris för någon som vill komma över en myggfångare som ger ett fantastiskt resultat.

Vill du spana in hela testet så hittar du PDF-filen på den här länken.

Mosquito Magnet hos MosquitoFixes

MosquitoFixes har tittat närmare på Mosquito Magnet Executive som är en av marknadens bästa myggfångare. Modellen fick nästan maxpoäng gällande resultat men fick något sämre betyg på underhåll då det trots allt går åt lite gasol och tömning. Men som de säger i testet så finns det inget på marknaden som är lika effektivt för att ta bort stora mängder mygg. Ett stort plus var LCD-display som tydligt visar när det är dags för att ladda batteriet eller om gasolen är tom.

Vi rekommenderar att du tar en närmare koll på deras recension om du är intresserad av Mosquito Magnet Executive. MosquitoFixes

Byggahus

Svenska sidan Byggahus har testat Mosquito Magnet Patriot som ska vara den tidigare versionen av Pioneer. Testpersonen som fick testa enheten var väldigt positiv med ett gott resultat. Redan efter två veckor så märktes stor skillnad med den minskade myggpopulationen och personen kunde nu sitta utomhus dagtid, men också i skuggan. Efter tre veckor gick det att sitta utomhus även på kvällar.

Personen som testa Mosquito Magnet Patriot sa också att en gasoltub håller ungefär en månad av kontinuerlig drift. Var det var värt priset? Enligt testpersonen så var det värt det då denna annars aldrig hade kunnat sitta utomhus överhuvudtaget under sommaren. Modellen fick ett toppbetyg på 7 av 10. Läs mer här.


Myggfångare som har utgått

Här listar vi tidigare produkter som varit med i vår sammanställning men som antingen har utgått ur sortimentet eller som har ersatts med en bättre produkt.

Mosquito Magnet Independence - Tidigare testvinnare

Mosquito Magnet Independence bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos Acreto.se 2011
 • Bäst i test hos Acreto.se 2012

Den största fördelen med Mosquito Magnet Independence jämfört med andra myggfångare är att tändningen sköts med hjälp av ett laddbart batteri. På så sätt slipper du dra elkabel till maskinen och det underlätta en hel del när myggfångaren ska placeras längre bort eller om du saknar el. Batteriet håller till 15 starter och är också laddbart med den laddare som medföljer.

Eliminerar mygg och knott upp till 4000 m²

Myggfångaren Independence har också ett extra stort fångstnät så att du ska slippa tömma allt för ofta och med en effektiv arbetsradie på 4000 m² så kan där bli en hel del mygg i påsen. Om du verkligen vill mer eller mindre eliminera mygg och knott på tomten så är detta en av de bästa myggmaskinerna på marknaden.

Det bästa med att använda denna typ av myggfångare är att processen är helt tyst och doftfri. Du slipper också att använda farliga kemikalier som kan skada andra viktiga insekter i naturen så som t.ex. bin och humlor. Dessutom slipper du själv att utsättas för dessa hormonstörande kemikalier.

Börjar fånga blodsugande insekter direkt efter start

Det bästa med en myggfångare så som denna är att den börjar fånga mygg och knott nästan direkt efter start. Ju tidigare du börjar på säsongen, desto snabbare kollapsar myggans fortplantningsmöjligheter.

Oberoende tester har visat att effekten redan kommer efter 1-2 veckor beroende på när du startar upp myggfångaren på säsongen. Men efter 4 till 6 veckor så ska det vara närmaste myggfritt och då ska myggsamhället ha kollapsat helt. Resultatet ska också vara ihållande resten av säsongen så länge du kör den kontinuerligt.

Myggfångaren drivs med hjälp av gasol och förbrukar ungefär en gasoltub per månad. Sen används även så kallade octenolparfym-tabletter för att förbättra effekten och dessa varar en månad.

Specifikationer för Mosquito Magnet Independence

 • Skäl att köpa
 • Fångar in mygg och knott effektivt upp till 4000 m²
 • Resultat redan efter 1-2 veckor och mer eller mindre myggfritt efter 4-6 veckor
 • Miljövänligt alternativ d.v.s. inga kemikalier
 • Batteridriven start, kräver alltså ingen el
 • Ljud- och doftfri
 • Förbrukar en gasoltub och en parfymtablett per månad
 • Använder PK10 eller P11 gasoltub
 • Enkel installation och användning
 • Väderbestående
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt