Myggfångare är bra, men de är inte alltid den bästa lösningen. Kanske behöver man något smidigt och portabelt som håller myggorna borta på vandringen, resan eller båtturen. Eller så har man redan en myggfångare, men behöver ett kompletterande hjälpmedel.
Vilka skydd mot mygg och knott finns det då för olika situationer, och vilka passar bäst när?
Här tar vi en titt på olika myggskydd, sorterade efter när de kan tänkas passa bäst.
På resande fot
Så fort sommarresan går någon annanstans än till en stad finns myggorna nästan alltid där. På vandringen, utanför husvagnen och på matstället. Överallt dyker de surrande objudna gästerna upp lagom till skymningen. I sådana lägen kan ett lätthanterligt myggskydd vara en räddare i nöden.
Det finns flera olika sorter: Vissa kan ställas upp utanför tältet eller på bordet, andra är lätta att bära med sig. Vissa givna klassiker bär man direkt på kroppen. Här presenterar vi några favoriter.
Skydd på kroppen
Myggmedel som sprayas eller rollas på kroppen är en tidlös klassiker. För en del är kanske den distinkta doften av myggmedel en omistlig del av sommarsemestern. Andra skulle hellre slippa den.
Oavsett vad man tycker om doften, så är myggmedel ett av de mest lättanvända skydden mot myggor, knott och vissa andra blodsugare. Bästa myggmedlet håller myggen borta upp till 6-7 timmar med ett väldigt gott resultat. Den stora fördelen är att det är lätt att ta med sig, men doften kan vara en nackdel. För en del kan det dessutom kännas olustigt att lägga kemikalier på huden. Då kan det vara bra att ha några andra alternativ.
Bärbara myggskydd
Om man hellre slipper kladd med spray och roll-on så finns andra lösningar, till exempel bärbara myggskydd som man lätt kan hålla i handen, lägga på bordet eller hänga på ryggsäcken eller där det passar. Den lilla apparaten skrämmer bort myggor genom att hetta upp en liten platta med myggmedel. När myggmedlet värms upp sprids en doft som människor inte känner, men som myggorna hatar.
På så sätt får du en myggfri zon på upp till ca 20 m2, och du kan vandra i fred. Myggmedlet värms upp med en liten inbyggd värmare som drivs av utbytbara bränslekapslar.
Till tältet eller campingplatsen
När man har slagit läger vill man kunna pusta ut utan att behöva oroa sig för att bli uppäten av myggor. Lyckligtvis finns det lösningar för lägerplatsen också.
Metoden med att värma upp myggmedel finns inte bara för handhållna myggskydd, utan också som mer stationära, stadigare varianter. Det finns till exempel särskilda lyktor som, förutom att lysa upp tältet eller lägerplatsen, också skapar samma myggfria zon som sina handburna kusiner. Om du inte vill köpa särskilda bränslekapslar för att använda myggmedlet finns det varianter som du enkelt kan sätta på samma tank som du använder till gasköket. Perfekt på kvällen när middagsmaten är färdig!
Myggskydd hemma eller till stugan
Även om vandringar är berömda för att vara särskilt myggbemängda, så är hemmet eller stugan tyvärr knappast någon fristad heller. Därför finns det gott om hjälpmedel för att inte bara fånga in myggorna, utan även hålla dem helt borta. Här finns lite olika metoder att tillgå, så välj den som passar dig bäst.
Inomhus
Har du någon gång hållits vaken av en enveten mygga när allt du vill är att sova? Det behöver du inte längre! På samma sätt som en del hjälpmedel använder gasol eller annat bränsle för att värma upp myggmedel, så finns även elektriska lösningar för vägguttaget därhemma. När du pluggat in dessa myggskrämmor sprider de ut en skyddande skärm av luktfritt myggmedel i rummet och ger dig lugn och ro. Myggskrämmor som pluggas in i vägguttag är anpassade för inomhusbruk, men det är viktigt att komma ihåg några saker: Eftersom dessa myggskrämmor alstrar värme får de, precis som elektriska element, inte täckas över. Dessutom kräver myggmedlet att de bara används i rum med god ventilation där inga barn under två år vistas, eftersom medlet kan irritera slemhinnorna om det förekommer i alltför höga koncentrationer.
Utomhus
Alltför många gånger har man fått fly in från middagsbordet i trädgården och stänga igen fönster och dörrar när ett moln av myggor kommit på kvällsbesök. För att förlänga de mysiga kvällarna på uteplatsen finns ett antal olika lösningar.
Till att börja med finns en del produkter som liknar de myggmedelsvärmande lyktorna som nämndes ovan. De bygger på samma princip som sina campinganpassade syskon, med en liten bränsledriven värmare och ett myggmedel som sprider sitt skydd över upp till 20m2. Skillnaden är att här är lyktorna anpassade för att stå mitt på middagsbordet, utan att störa matgästerna.
Vidare finns även lösningar som snarare liknar trädgårdslampor och är gjorda för att placeras runt om uteplatsen. Dessa myggskrämmor säljs vanligen i flerpack och kan tillsammans skapa en myggsäker barriär runt ett större område. Om du vill myggsäkra hela gräsmattan kan du enkelt utvidga genom att lägga till några extra myggskrämmor.
Hindra myggen tidigt
Nog kan det vara bra att hålla myggen borta från uteplatsen, men vore det inte ännu bättre om man kunde hålla myggen borta från hela tomten? Det kan låta som en dröm, men för den hugade finns möjligheten att försöka.
Om du har stillastående vatten någonstans i ditt område har du troligtvis också mygg. Mygghonor lägger nämligen gärna sina ägg i just stillastående vatten, vilket gör gölar och pölar till riktiga myggfabriker. För just sådana ställen finns en slags silikonbaserad mineralolja. När den hälls i vatten lägger den sig som en tunn hinna över vattenytan och gör att varken myggans puppor eller larver kan ta sig upp för att andas. Hinnan gör även att mygghonorna inte vill lägga ägg där. Eftersom hinnan är mycket tunn och oljan inte är giftig så påverkas vare sig djur eller natur, förutom myggorna förstås. Placerad på rätt plats och vid rätt tidpunkt kan några droppar mineralolja göra susen för sommarsäsongens utehäng.