När kan man använda värmedyna mot smärta?
Den som har en värmedyna vet hur avslappnande och skön den kan vara. Om man har spänningshuvudvärk eller ont i nacken kan den till och med lindra smärtan eller helt ta bort den.
Samtidigt finns det också typer av smärta som behandlas bättre med kyla. När kan man då behandla smärta med värmedynan, och när bör man helst låta bli?
Här vill vi ge några tips på tillfällen när värmedynan kan fungera som en effektiv smärtlindrare och ge några fingervisningar om när det kan vara bättre att behandla på annat vis.
Värme ökar blodgenomströmningen
Det som gör värme så effektivt mot smärta är att det ökar blodgenomströmningen i den del av kroppen som värms upp. Detta är precis vad som behövs när man till exempel är stel i nacken eller går omkring och spänner musklerna ofrivilligt. Den ökade genomströmningen gör nämligen att musklerna slappnar av, vilket ofta bidrar till minskad stelhet och ibland även lindrad huvudvärk.
Sträckningar och whiplash
När man får en sträckning är det oftast på grund av att muskeln man sträckte inte var tillräckligt mjuk och uppvärmd för belastningen man utsatte den för. Som tur är värme hjälpa till också efteråt.
När man väl har sträckt sig kan smärtan nämligen lindras genom att man värmer upp muskeln i efterhand, till exempel med en värmedyna. Samma sak gäller för de allra flesta sorters sträckningar och även efter en whiplashskada.
Om du har drabbats av en whiplashskada kan nacken kännas väldigt stel långt efter att du fick skadan. Även här kan en värmande dyna hjälpa till, eftersom värmen får musklerna i nacken att slappna av. Detta är dock inte det första du bör tänka på om du misstänker att du fått en whiplashskada. Istället bör du uppsöka en vårdcentral, eller en akutmottagning om du har mycket ont.
Det är också viktigt att komma ihåg att inte all muskelsmärta orsakas av att musklerna är stela eller har för lite blodgenomströmning och att värme inte hjälper mot all smärta.
Vi har också sammanställt en lista över marknadens bästa värmedynor som är baserat på oberoende tester och produktrecensioner. Både elektriska och batteridrivna alternativ.
Värme är inte alltid det bästa
Vid många typer av skador på muskler, muskelfästen och/eller leder så orsakas smärtan av att vävnaden har svullnat upp, har fått en förslitning och/eller fått en blödning. Här hjälper absolut inte värme. Värme kan tvärtom förvärra både skadan och smärtan.
Istället bör du behandla smärtan och svullnaden med något kallt, till exempel en kylklamp, en ispåse eller en kylande gel. Samma sak gäller, enligt de flesta rön, när det kommer till inflammationer. Här menar vissa att värme faktiskt förvärrar både problemet och smärtorna.
I sammanfattning kan man säga att värme från till exempel en värmedyna kan hjälpa när musklerna är kalla och stela, men inte vid blödningar, svullnad eller inflammation. Som bekant består dock kroppen av mer än muskler. Värme kan hjälpa till på en del av dessa kroppsdelar.
- Akut muskelskada – Undvika värmedyna om du har fått en akut muskelskada. Värmen kommer bara öka på den inflammatoriska processen i muskeln. Detta i sin tur kommer leda till ökad svullnad och smärta. Du bör i alla fall vänta upp till en vecka innan du använder en värmedyna.
- Spända muskler – Har du spända muskler är det bara att sätta igång med värmebehandlingen omgående. Du kan till och med behandla flera gånger per dag så muskeln slappnar av ordentligt.
- Ledsmärta – Generellt brukar kyla fungerar bättre till typiska ledsmärtor. Men ibland kan det vara svårt att avgöra varför leden smärtar vilket kan bero på flera saker. Det kan antingen vara en skada eller bara enkel överbelastning. Men båda typer kan leda till ökad inflammation och irritation som inte ska lindras med värme.
- Ryggskott – Ryggskott är lite lurig ibland och här kan man faktiskt behöva testa sig fram till vad som fungerar bäst. Antingen kyla eller värme.
Mer än bara muskler och leder
Förutom musklerna finns det fler områden där värme från en värmedyna hjälper.
Till exempel upplever många som drabbats av artros, ledvärk eller fibromyalgi att värme minskar smärtorna och gör kroppen mer rörlig. Här kan en värmedyna användas som komplement till exempelvis varma bad, en värmande halsduk eller kanske en resa till soligare breddgrader.
Sist men inte minst är det också väl dokumenterat att en värmande dyna, till exempel över magen, kan lindra smärtan något vid mensvärk.
Bra mot mer än smärta – Avkoppling
Förutom smärtlindringen är värmen dessutom avkopplande. Om man har ont någonstans är det lätt att man känner sig orolig eller stel och har svårt att komma till ro. Då kan till exempel en värmedyna under täcket eller över nacken hjälpa till för att du ska kunna koppla av och känna dig lugn och harmonisk.
Tillsammans med en skön soffa, något gott att äta och en god bok eller bra film kan en värmedyna kanske till och med få dig att inte tänka på smärtan längre. Tänk på att värmedynor är en färskvara som inte ska blir för gammal. Läs vår guide om hur du på ett säkert sätt kan använda en värmedyna.