black week 2022 närmar sig

Black Week 2022 – Årets största rea- och shoppingperiod närmar sig

Black Week och Black Friday är årets viktigaste shoppingvecka för både butiker och konsumenter. Butiker behöver sälja ut och tömma sina lager medans vi konsumenter gärna hittar önskvärda produkter på kampanj.

Samtidigt är svenska kronan rekordsvag mot dollarn och vi har en hög inflation som vi inte har sett på över 30 år. Detta kommer givetvis påverka beteendet hos både butiker och konsumenter som kämpar med att få ihop ekonomin. Men hur kommer detta påverka årets viktigaste shoppingsäsong?


När är Black Week 2022?

Traditionellt brukar Black Week infalla måndagen samma vecka som Black Friday och fortsätter hela veckan ut till och med söndagen. Men många butiker tjuvstartar sin rea tidigt så är det svårt att säga exakt när det startar. Senast den 21 november bör de flesta butiker vara igång med sin rea som sedan övergår till Black Friday under fredagen.

Vi blir inte förvånade om butiker startar sina kampanjer redan i början på november. Trenden visar tydligt att vi går mot längre reaperioder vilket både har sina fördelar och nackdelar.

Det är däremot inte alla butiker som kör Black Week och satsar i stället på Black Friday som infaller natten till den 25e november. Vill du vara tidigt ute för de bästa erbjudanden så kan det vara värt att besöka butikens hemsida när klockan slår 00:00 till den 25e. Ofta är det då många butiker släpper sin kampanjsida med erbjudanden. Det kan också värt att besöka butikens hemsida flera gånger under veckan då de oftast uppdaterar med nya produkter allt eftersom veckan fortlöper.

Men världsläget ser helt annorlunda ut jämfört med 2021. Många kommer troligtvis hålla hårt i plånboken i och med ökade kostnader i form av el, lån med mera. Samtidigt har vi en svag krona vilket gör att importvaror blir dyrare. Så vad kan vi förvänta oss av Black Week 2022?

Glöm inte bort att följa vår undersida för Black Week kampanjer. Här listar vi bland annat lite information samt när butiker har startat sin kampanj.

black week viktigt för butiker

Rean kommer vara viktigare än någonsin för både butiker och konsumenter

De flesta siffror visar på att både butiker och e-handlare har det minst lika tufft som konsumenter. Försäljningen har minskat i flera olika produktkategorier och flera e-handlare har redan gått i konkurs. Så läget är tufft för både e-handlare och konsumenter.

Reaperioden Black Week och Black Friday är oerhört viktig för många butiker och speciellt nu när försäljningen minskar. Det kan också vara så att många butiker nu också sitter med alldeles för stort lager av olika produkter då försäljningen har minskat under 2022. Vilket så klart är positivt för oss konsumenter. Detta gäller så klart bara produkter där tillgången inte har drabbats av coronapandemins olika problem.

Vi är övertygade om att både e-handlare och fysiska butiker kommer slåss hårt om konsumentens plånbok som i nuläget har en ganska begränsad budget. Här kommer butiker vara extra påhittiga som t.ex. starta rean tidigare än förgående år. När Svensk Handel frågade e-handelsföretag vilken reaperiod som var viktigast svarade 48% Black Friday.

Butiker kan starta Black Week betydligt tidigare än förut

tidigare start av black weekDet första som kom till Sverige var Black Friday som snabbt blev årets största shoppingdag. Men att bara hålla rea under en dag är problematiskt då alla butiker slåss om konsumenterna under ett dygn bara. Det är också därför som många butiker har gått över till att köra Black Week för att få mer tid att sälja.

Under 2020 fick vi även se att vissa butiker införde Black Month som löper hela november. Tittar vi på den statistik som Prisjakt har tillhandahållit så öka Black Month 13% (2021) jämfört med året innan. Vi misstänker att betydligt fler butiker kommer införa detta under 2022 för att öka chansen att sälja mer. Speciellt i dessa tider då försäljningen har rasat inom många produktkategorier.

Men statistiken avslöjar också att Black Friday har de bästa priserna. Därför kan det i vissa fall löna sig att vänta tills fredagen om det är en särskild produkt du är ute efter. Samtidigt finns risken att produkten inte säljs på rea eller säljer slut under Black Week.

Dollarn gör många produkter dyrare

dyrare dollar under black weekDen svenska kronan är rekordsvag jämfört med dollarn och faktum är att dollarn är på högsta nivån på 20 år. I skrivandes stund kostar en dollar 10 kronor och 88 öre vilket är närmare 25% dyrare än bara för något år sen. Men vad innebär det i praktiken?

Hög dollarkurs innebär att allt vi importerar blir dyrare och framför allt vissa produkter som t.ex. elektronik, kläder med mera. Troligtvis har butiker redan nu börjat höja priset på populära importvaror vilket i sin tur kommer påverka prissättningen under Black Week. Det är däremot inte säkert att det påverkar alla produkter då vissa helt enkelt är utgående modeller som ska säljas slut.

Den höga dollarkursen påverkar allt från elektronik, mat och kläder d.v.s. allt som importeras. Du har troligtvis redan märkt av höjningen på flera produkter.

Våra förutsägelser inför Black Week

Här nedanför listar vi våra egna förutsägelser inför Black Week och givetvis kan vi bara gissa vad som ska hända. Men genom att titta på tidigare år kan vi göra en kvalificerad gissning.

– Butiker startar sin rea extra tidigt

Vi är övertygade om att butiker kommer köra igång sina kampanjer betydligt tidigare än föregående  år. Kanske så tidigt som i början på november för flera butiker. Vissa butiker går säkert över till Black Month och kör sina kampanjer hela november. Allt för att maximera sin försäljning.

– Inga försäljningsrekord under Black Week

Vi tror inte det blir några försäljningsrekord i år med tanke på hur läget ser ut idag. Med ökade kostnader för både konsumenter och butiker så kommer många hålla hårt i plånboken. Däremot tror vi att konsumenter kommer planera sina inköp betydligt bättre jämfört med tidigare år. Att handla julklappar inför julen är vettigt för att spara på pengar.

– Fortfarande brist på särskilda varor

Under 2021 var det enorm brist på ett stort antal produkter på grund av leverans- och tillveckningsproblem som vi fick av coronapandemin. I dagsläget ser det betydligt bättre ut och det mesta finns i lager hos butikerna. Men det finns också särskilda produkter som aldrig har återhämtat sig sen pandemin så som t.ex. Playstation 5 och så vidare.

– Fler konsumenter kommer planera sina inköp

Både Black Week och Black Friday är ett utmärkt tillfälle att handla alla sina julklappar. Det är i princip sista reaperioden innan julafton. Många konsumenter kommer troligtvis spara in på shoppingen men samtidigt är det ett bra tillfälle att köpa julklappar för att hålla ner kostnaden.

Konsumenter kommer också funderar mer över sina inköp om det är en nödvändighet eller inte. Troligtvis har många butiker redan tänkt på detta kring vilka produkter som bör reas ut. Terrassvärmare som drar 3 000 watt är kanske inte det som säljer bäst just nu med tanke på elkostnaderna.

– Många produkter kommer vara dyrare än normalt

Du kommer troligtvis märka av högre priser trots att det är bra kampanjpriser. Ökade tillverkningskostnader och dyrare dollar gör att importvaror snabbt har blivit dyrare.