Ny lagstiftning börjar gälla under black friday och black week

Ny lagstiftning ska motverka prisfusk under Black Week

Många har skyhöga förväntningar på årets största reasäsong både under Black Week och Black Friday. Förhoppningen för många är att ens favoritprylar ska säljas till ett starkt rabatterat pris och att man lyckas klicka hem ett exemplar. Men de som har koll på priset för sina favoritprylar kan ibland ha märkt av att butiker har smyghöjt priset innan rean.

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2022 ska däremot försöka motverka detta genom en rad olika prisinformationsändringar. Nya nya lagen ska tillämpas både i fysiska och online butiker.


Hur prisfusket har fungerat under Black Week

Du har troligtvis redan läst om hur priset på produkter höjs inför både Black Week och Black Friday. Kanske har du trillat över en av dina favoritprodukter och tyckt att priset är lite suspekt. Då har butiken troligtvis smyghöjt priset på produkten inför kampanjen som nu reas ut.

Bluffen går ut på att butiker höjer sina priser efter sommaren eller en kort period innan november för att sedan kunna rabattera priset ytterligare under kampanjveckan. Detta får rean att se bättre ut än vad den egentligen är. Så kallade lockpriser. Oktober brukar vara den månad då många produkter olyckligtvis ökar i pris.

Prisfusket har under flera år varit utbrett hos flera butiker och framför allt inom särskilda produktkategorier. Värst prisfusk har varit på produkter inom byggverktyg, byggmaterial, spisar och ugnar och träningsutrustning.

Men det är också viktigt att poängtera att både efterfråga och tillgång styr priset. Många leverantörer har fortfarande problem med logistik och komponentpris. Dessutom har vi den högsta inflationen på 30 år vilket givetvis kommer göra produkter ännu dyrare för 2022.

så kommer priser presenteras med den nya prisinformationslagen

Så här ska nya prisinformationslagen fungera vid prissänkning

Trots den nya lagen så finns det redan regler kring rea och prisinformation. Gamla lagen gäller fortfarande att butiker inte får höja priset på en produkt eller tjänst precis innan den går på rea då det är vilseledande. Men den nya lagen som trädde i kraft 1 september 2022 förstärker prisinformationslagen ytterligare.

Nu innehåller lagen ganska mycket information och utan att vi går in alldeles för djupt så finns det framför allt en sak som kommer förbättra prisinformationen. Ett av kraven handlar om ytterligare information om tidigare pris för produkten. Så om en produkt får nedsatt pris under en kampanj ska butiker även skriva ut lägsta pris för de senaste 30 dagarna. Detta referenspris kommer fungera mycket bättre än det som används idag som t.ex. ”ordinarie pris” eller ”rekommenderat pris”. Detta gäller både fysiska varor och tjänster.

Detta innebär att du som konsument snabbt kommer kunna avgöra om rabatterat pris är bra eller inte. Det finns däremot några undantag då butiker inte behöver uppge ”lägsta pris desenaste 30 dagarna” och det gäller framför allt varor som snabbt bli gamla eller som har kort förbrukningsdatum.

E-handlare har redan börjat tillämpa nya lagen, men inte alla

kampanjpris med lägsta pris 30 dagar
Kampanjpris hos Webhallen

Det ska bli intressant att följa hur butiker kommer implementera prisinformationslagen. Vi på Inspekto.se har redan spanat lite hos butiker för att se om någon har infört dessa ändringar.

Första butiken som vi hitta var Webhallen som listar ”Lägsta pris 30 dagar” på vissa kampanjvaror. På bilden kan man tydligt se både ordinarie pris och lägsta priset under de senaste 30 dagarna. Däremot verkar det inte som att prisinformationen finns på alla kampanjvaror. Varför vet vi inte.

Några andra butiker som också har infört ”lägsta pris 30 dagar” är Sova och Sporttema. Men där tar det också stopp för vår snabba research där vi valde ut 20 slumpmässiga butiker. Det verkar som få butiker har tillämpat dessa regler och frågan är om de hinner göra det tills Black Week startar. Men faktum är att lagen gäller nu och butiker riskerar böter om de inte efterföljs.

Vi är i alla fall övertygade om att lagen kommer gynna både butiker och konsumenter. Både Black Week och Black Friday har fått lite dålig publicitet de senaste åren på grund av alla bluffreor. Så en ökad transparens gällande pris och kampanjpris gynnar troligtvis hela branschen.

Tips – Följ vår sida för Black Week där vi listar alla butiker och när deras rea startar. Black Week är en lite annorlunda då e-handlare startar sin rea vid olika tidpunkter. Därför har vi infört en sida som snabbt listar butiker och som indikerar ifall deras rea har startat.

Slutligen

Det är viktigt att poängtera att det inte är alla butiker som bluffar och att höjt pris i dessa tider kan bero på andra saker. Hur många butiker som har bluffhöjt priser under Black Week känner vi inte till då vi inte har kunnat hitta någon data på det.

Men det är viktigt att känna till att vi just nu lever i extrema tider med både hög inflation och kvarvarande fraktkris. Att många priser redan har höjts nu i höst hänger säkerligen ihop med inflation och kronförsvagningen mot dollarn. Alla produkter som importeras drabbas av detta tyvärr.

Dessutom har vi en energikris som gör tillverkningen av produkter dyrare än vanligtvis. Det är som sagt en ganska unik situation just nu och troligtvis kommer allt detta påverka prissättningen på kampanjvaror under Black Week.