Bästa Nyponpulver mot ledvärk eller andra ledbesvär

Nypon har länge setts som en superfrukt med enormt mycket olika hälsoämnen och faktum är att nypon är den frukt som innehåller mest antioxidanter. Till och med mer än våra blåbär. Nyponpulver har blivit väldigt populärt för personer som lider av långvarig smärta i leder eller andra typer av ledbesvär. Även djur som hästar och hundar kan ta nyponpulver för bättre ledrörlighet.

Många som lider av artros eller liknande sjukdomar vittnar om att besvären kan lindras med hjälp av dagligt intag av nyponpulver. Studier har också visat att nyponpulver kan ha en positiv påverkan och inte bara en så kallad placeboeffekt, men mer studier krävs för att exakt hur det påverkar.

I denna bästa nyponpulver guiden så har vi valt ut några de mest populära alternativen på marknaden och här hittar du allt från ekologiskt nyponpulver i pulverform till kapslar med 100% strandnypon. Passa också på att läsa vår guide: Allt du behöver veta om nyponpulver.


Movo nyponpulver från Bringwell – ✅ Bästa nyponpulvret

movo nyponpulver kapslar

ButikPris
289:-Besök
289:-Besök
299:-Besök

Movo nyponpulver är helt klart en av marknadens mest populära alternativ och är oftast det märke som de flesta vänder sig till. Nyponpulvret från Bringwell är framställt på nypon från danska Hyben Vital och är också framställt via en patenterad torkningsprocess som ska vara unik i sitt slag.

Patenterad torkningsprocess GOPO®

Med sin unika torkningsprocess så säkerställs det att alla viktiga och nyttiga hälsoämnen finns kvar när produkten är redo att säljas. Nyponpulvret från Bringwell innehåller alla de viktiga hälsoämnen som ska bibehålla ledernas rörlighet så som t.ex. c-vitamin, galaktolipiden GOPO som ska ha smärtlindrande egenskaper och sedan 40 andra viktiga hälsoämnen.

Just denna produkten av MOVO nyponpulver använder sig av kapslar, men där finns också rent pulver om du föredrar det istället. Fördelen med kapslar är att du kan ta det när som helst och allt du behöver är lite vatten för att skölja ner kapslarna.

Doseringen är 4-6 kapslar dagligen och köper du detta dubbelpack så innebär det att du får en kur på ungefär 2 månader eller lite längre om du intar färre kapslar än sex dagligen. Sex kapslar MOVO nyponpulver motsvarar ungefär 4,5 gram rent nyponpulver.

Specifikationer för MOVO nyponkapslar

 • Anses vara original nyponpulvret.
 • 380 kapslar som vara ungefär 2 till 2,5 månad med 4-6 kapslar dagligen.
 • 0,27 mg GOPO för 6 kapslar.
 • 21 mg C-vitamin för 6 kapslar.
 • Patenterad torkningsprocess som bibehåller alla näringsämnen.
 • Finns i både kapselform och helt vanligt nyponpulver.

Nyponpulver Eko från Healthwell – Ekologiskt

Nyponpulver Healthwell

ButikPris
249:-Besök
249:-Besök

De flesta personer som på något sätt har kommit i kontakt med kosttillskott känner troligtvis till varumärket Healthwell som ägs av SvenskHälsokost och SvensktKostillskott. Healthwell har en rad olika populära produkter på deras hemsida och där hittar du även deras populära ekologiska nyponpulver Eko.

Storpack av rent nyponpulver gjort på 98% nyponskal

Nyponpulvret Eko från Healthwell är ett rent pulver som kan användas i maten du äter eller dricker dagligen och på så sätt slipper du svälja flera kapslar dagligen. Perfekt för dig som har svårt för att svälja flera kapslar dagligen. Ett tips är att blanda pulvret i din gröt eller din dagliga smoothie/juicedricka. Föredrar du kapslar så rekommenderar vi vårt förstaval Movo.

Med ett storpack på 600 gram nyponpulver så får du flera månaders dosering för en relativt billig peng och doserar du 5 gram per dag som är högsta dosering, så räcker det till 4 månader. Nyponpulver Eko är definitivt en av marknadens mest prisvärda alternativ, kanske ett av de billigaste till och med.

Nyponpulvret är nästan endast gjort på den bästa delen av nyponet d.v.s. nyponskalet. Innehållet i nyponpulvret Eko består av 98% nyponskal d.v.s. den del som innehåller högst koncentration av alla hälsoämnen du vill åt, de resterande 2% är kärnor från nyponet. Är detta en av marknadens bästa nyponpulver? kanske.

Med ekologiskt odlade nypon som växer i europeiska bergskedjan Karpaterna så kan du vara säker på att innehållet är helt fritt från olika bekämpningsmedel. Dessutom är detta nyponpulver tillverkat och processat enligt de regler som finns för RAW-food d.v.s. en högsta temperatur på 42 grader för att bibehålla alla näringsämnen.

Specifikationer för Healthwell Nyponpulver Eko

 • Ekologiskt nyponpulver från europeiska bergskedjan Karpaterna.
 • Storpack på 600 gram, finns även upp till 1 kg att köpa om så önskas.
 • Framställt och godkänt som RAW food.
 • Dosering 2,5 till 5 gram per dag.
 • Kan blandas ner i mat eller i din dagliga hälsodryck.

Orkla Litomove – 100% strandnypon

ButikPris
209:-Besök

Orkla Litomove är ett annat relativt populärt nyponpulver som är tillverkat av 100% strandnypon och som finns i både dubbelpack samt vanligt enkelpack. LitoMove säljer också andra kosttillskott som t.ex. deras populära Litomove kollagen som ska ha liknande effekter som nyponpulver.

Litomove nyponpulver i olika varianter

Precis ”testvinnaren” så innehåller Litomove nyponkapslar och är också den modell som de flesta föredrar. Men Litomove finns också i andra varianter som rent pulver men också som tablettform.

Vilken form som passar dig bäst är så klart upp till dig, men om du väjer att köpa det i pulverform så är det viktigt att du blandar pulvret med något som inte håller alldeles för hög värme. Oftast blandar du i pulvret i din dagliga dricka eller frukostgröten, men undvik att blanda det i mat som håller en högre temperatur än 40 grader. Då förstörs nämligen de viktiga hälsoämnena som du vill få ut från kosttillskottet. Väljer du tablettform eller kapslar så är detta inget problem.

Litomove innehåller 100% strandnypon av sorten Rosa Canina L från Chile och handplockas endast. Av någon anledning tycker många att strandnypon ska vara det bästa alternativet, men det är inget vi har kunnat bevis för. Däremot ska Litomove ha flera positiva effekter som förbättrar rörlighet, leder och muskler.

Specifikationer för Litomove nyponpulver

 • Storpack på 200 kapslar.
 • Dosering på 3 kapslar per dag.
 • Kapslarna kan delas och strös över din mat.
 • 100% strandnypon.

Allt du behöver veta om nyponpulver

Nyponpulver ska inte förväxlas med helt vanlig nyponsoppa i affären och även om det är samma sak så ger nyponpulvret en större effekt då det är betydligt mer koncentrerat. Så klart kan du äta nyponsoppa också, men du bör inte förvänta dig några hälsoeffekter.

Nyponpulvret som säljs hos olika hälsobutiker innehåller betydligt fler hälsoämnen än en helt vanlig nyponsoppa och ska därför inte jämföras på något sätt. Nyponpulvret innehåller enormt många olika hälsoämnen och kan därför ses lite som en form av multivitamin för kroppen.

Forskning och studier har visat att nyponpulver inte bara ger är en placeboeffekt gällande vissa saker så som t.ex. sänkning av LDL kolesterol (det dåliga) och att även en sänkning av blodtrycket. Dessutom har det visat sig att nyponpulver har en positiv effekt på personer som lider av någon form av långvarig smärta så som t.ex. artros eller liknande ledbesvär.

Forskningen kring nypon pågår än idag och än så länge så får vi förlita oss på de studier som finns kring ämnet. Att nypon har en positiv effekt på kroppen är inte direkt något nytt och faktum är att nypon rent generellt har varit lite av en folkmedicin i flera hundra år.

Vad innehåller nyponpulver?

Nyponpulver är lite som en hälsobomb och det bästa med nyponpulver är troligtvis den stora variationen av olika ämnestillskott. Dessutom är koncentrationen hög och bara en matsked nyponpulver innehåller 50 gånger mer c-vitamin än en helt vanlig citrusfrukt.

Så klart innehåller nyponpulver betydligt fler vitaminer och hälsoämnen än bara helt vanlig c-vitamin. Nyponpulvret är bland annat rikt på vitaminer, aminosyror, fosfor, järn, jod, kalium, antioxidanter och så vidare.

Nypon är också den frukt som innehåller mest antioxidanter jämfört med alla andra frukter, på andraplats kommer granatäpple och sedan blåbär på tredjeplats.

C-vitamin

Nyponpulvret innehåller framför allt mycket c-vitamin som hjälper till att stärka ens naturliga immunförsvar, som i sin tur ska skydda mot infektioner och diverse olika förkylningar. Men c-vitamin har också en rad andra olika positiva egenskaper och är också en av våra viktigaste vitaminer för att kroppen ska kunna fungera på ett bra sätt.

Betakaroten

Nyponpulvret innehåller också en hel del betakaroten som är en viktig antioxidant, som sedan kan omvandlas till till A-vitamin efter behov i kroppen . Betakaroten ger också en ökad pigmentering i vår hud och ger oss en liten brunare ton, speciellt om du solar så kommer effekten snabbare.

Kroppen kan omvandla betakaroten till A-vitamin efter behov och är också en vitamin som är viktig för mörkerseende. A-vitamin skyddar och stärker också andra system i vår människokropp.

Nyponpulver innehåller betydligt fler viktiga och bra ämnen som ger vår kropp positiva egenskaper. Här under hittar du en lista över några av de mest vanliga hälsoämnen i nyponpulver.

 • B2
 • Järn
 • Magensium
 • Kaium
 • Litium
 • Biopektin
 • E-vitamin
 • Flour
 • Fosfor
 • Kisel
 • Selen
 • Krom
 • Zink
 • Jod
 • Järn
 • och så vidare

Visste du att nypon innehåller över 40 olika hälsoämnen som är bra för våra kroppar?

Nyponpulver kan hjälpa mot olika besvär

På grund av det breda ämnesinnehållet i nyponpulver så har det visat sig att där finns en rad olika positiva egenskaper för olika kroppsliga besvär. Där finns också en hel del studier som har visat att nyponpulver faktiskt har en positiv effekt och är alltså inte bara en placeboeffekt.

Än idag så forskas det väldigt mycket gällande de effekter som nyponpulver sägs kunna lindra eller bota. Tyvärr så tar denna typ av forskning lång tid och troligtvis så får vi vänta några år till innan vi får svart på vitt. Men som tur är så finns där redan relativt många studier kring ämnet och de flesta har visat sig vara väldigt positiva.

Nyponpulver mot verkande leder / artros

Något som nyponpulver är speciellt känt för så är det den positiva effekten mot långvarig smärta och stelhet i leder. Många som lider t.ex. av artros som är en sjukdom som kommer smygandes i form av smärta i knän, handleder, höft och fingrar så har vissa personer i bästa fall blivit av med smärtan. Det är till och med så att vissa personer blir av med besvären helt och hållet.

Idag finns där inget botemedel för personer som lider av artros, men det finns bromsmedicin och värktabletter. Ibland lindrar inte dessa mediciner tillräckligt mycket och därför söker sig många personer som lider av dessa besvär till alternativa läkemedel. Förutom mediciner och kosttillskott så bör man dessutom röra på sig regelbundet och det är bättre om du kontaktar en sjukgymnast som kan skräddarsy ett träningsprogram som anpassat efter dina besvär.

Det finns flertalet olika skandinaviska studier som visar på att nyponpulver kan lindra smärta och enligt många personer som äter nyponpulver regelbundet så kan besvären nästan försvinna helt.

Många personer med artros eller andra ledbesvär vittnar om att skillnaden redan kommer efter någon vecka och efter ett par veckor så kan besvären nästan ha försvunnit helt. Så klart är detta väldigt individuellt. Flera personer vittnar också om att besvären återkommer så fort de slutar ta nyponpulvret bara efter några dagar.

Ny kan inte nyponpulver eller annat läkemedel bota artros, däremot kan det kanske lindra smärtor i leder och kanske till och med bromsa utvecklingen. Om nyponpulvret verkligen bromsar sjukdomen eller inte får vi se i framtida studier och forskning.

Nypon innehåller en aktiv substans som kallas för GOPO och är ett aktivt ämne som ska öka ens rörlighet i leder. Detta galaktolipid ska ha antiinflammatoriskt och smärtstillande egenskaper som gör att svullnaden minskar i ens leder och på så sätt får du en bättre rörlighet.

Källa:

Nypon sänker blodtryck och kolesterol

Enligt en annan studie som genomfördes redan 2012 på möss och människor så visades det sig att nyponpulver hade en väldigt positiv effekt på människor med högt blodtryck och kolesterol.

När det testades på möss så hade nypon en positiv effekt på möss som hade övervikt d.v.s. de tappade i vikt efter en diet på nyponextrakt. Andra effekter som forskarna också såg var att mindre blodsocker, mindre fett i levern och även lägre kolesterolnivåer.

Detta var så klart ett väldigt intressant resultat och därför beslutade forskarna att även prova studien på oss människor. I studien ingick 28 personer som var helt friska, men som hade kraftig övervikt.

Resultatet blev inte riktigt samma som på mössen d.v.s. personerna i studien gick alltså inte ner i vikt så som mössen gjorde. Däremot så såg de en väldigt tydlig sänkning av det onda LDL kolesterol och även en sänkning av blodtrycket.

Detta är så klart en viktig vinst i kriget mot hjärt- och kärlsjukdomar och troligtvis så kommer vi får se ytterligare forskning av nypon i framtiden.

Källa:

Finns där några biverkningar av att ta nyponpulver?

Detta är en väldigt bra fråga och från vad vi har kunnat läsa oss till så ska där inte finnas några direkt biverkningar så länge du håller dig till rätt dosering. Något vissa personer däremot kan klaga över är att nyponpulvret kan sätta igång magen och om det blir ett problem så kan du prova att sänka doseringen något.

Det kan också vara så att din kropp behöver vänja sig med dosering och själva nyponpulvret.

För de som går på smärtstillande läkemedel mot t.ex. artros så finns där enormt många biverkningar och kan i vissa fall vara skadligt i längre perioder. Det kan därför vara värt att testa ett bra nyponpulver som troligtvis inte har några biverkningar och som kanske kan ge ungefär samma smärtstillande effekt.

Däremot ska du inte inta någon form av nypon om du är nyponallergiker och enligt livsmedelsverket så har det hänt att en person får en allergisk reaktion. Så om du är en nyponallergiker så ska du undvika detta kosttillskott till varje pris. Om du är nyponallergiker, som är extremt ovanligt så kan där förekomma utslag eller klåda.

Vi tycker också det kan vara en bra idé att kolla med sin läkare först om man redan tar mediciner för att vara extra säker på att inget krockar vid medicineringen.

Ekologiskt nyponpulver – Det bästa alternativet

Vi märker att där finns ett ökat intresse kring ekologiska produkter och många verkar leta efter just ekologiskt nyponpulver. Vi på Inspekto.se tycker att du endast ska kolla efter nyponpulver som är ekologiskt odlat som de flesta produkter faktiskt är.

Det finns helt enkelt ingen giltig anledning till att odla och sälja nypon/nyponpulver som har använt sig av någon form av bekämpningsmedel. Dessutom så ska de också vara av så kallad RAW-food d.v.s. råvaran ska inte ha upphettats över 42-47 grader. Värms råvaran / nypon över 40 grader så förlorar man mycket av de positiva hälsoämnen som råvaran ger.

Många av de ekologiska nyponpulver-produkter som säljs idag kommer från vilt växande nyponbuskar och så ser vi gärna att det förblir hädanefter.

Så vilket är det bästa nyponpulvret?

Det finns lite olika typer av nyponpulver och det som rekommenderas av de flesta personer är den varianten som till största del är gjord på nyponskal. Även om innehållet och kärnorna innehåller bra ämnen så är det inte lika koncentrerat som i skalet.

Om vi tittar på de mest populära produkterna inom nyponpulver så är de bästa gjorda på 98% nyponskal och 2% nyponkärnor. Sen finns det också nyponmjöl som är gjort på 50% nyponskal och 50% nyponkärnor, men då är koncentrationen av nyttiga hälsoämnen inte alls lika hög. Oftast är nyponmjöl också billigare.

Så om du vill vara extra säker på att du får det bästa möjliga nyponpulvret så ska du helst kolla upp vad produkten är gjord av. 90-98% nyponskal är trots allt något som du bör kolla efter för att vara säker på att du får i dig en ordentlig kur hälsoämnen.

Det kan också vara en bra idé att kolla så att nyponpulvret också har gjorts enligt RAW-food modellen, på så sätt så bevaras alla de bra hälsoämnena utan att något får förlorat i själva  tillverkningen.

Ett ekologiskt nyponpulver är så klart också något som de flesta föredrar att köpa. Vi får redan i oss alldeles för många olika bekämpningsmedel i andra produkter.

Vissa hävdar att strandnypon skulle ha en högre halt av GOPO som har en antiinflammatorisk effekt, men det är inte något vi har kunnat hitta någon information kring. Så troligtvis så finns där ingen skillnad på vanliga nypon och så kallade strandnypon.

Var en kritisk konsument

Som vanligt när det gäller olika naturläkemedel och annan hälsokost så ska du alltid vara lite kritisk till om det fungerar eller inte. Det finns ingen garanti att t.ex. nyponpulver skulle fungerar för just dig och även om det fungerar för vissa personer så är det inte säkert att effekten blir lika positiv för dig.

När det gäller kosttillskott som t.ex. nyponpulver så ska där inte finnas några risker med att testa i alla fall och märker du ingen skillnad efter 1 till 4 veckor så kan du vara ganska säker på att det inte fungera för just dig. Sen kan det hända att du märker av en delvis förbättring och då får du helt enkelt överväga om det är värt att fortsätta med kosttillskottet eller inte.

Det finns däremot en hel del historier om personer som lider av artros eller annan långvarig värk och som mer eller mindre har fått tillbaka sitt vardagliga liv utan smärtor. Men för vissa har det endast blivit en delvis förbättring med mindre smärtor, medans andra inte alls märker av någon skillnad.

Om du lider av olika ledbesvär så är det definitivt värt att testa, men någonstans behöver du utvärdera om det ger någon effekt. Om du inte känner av någon skillnad efter ett par veckor så kan du upphöra med kosttillskottet och kanske då märker du om det har hjälpt eller inte. Ganska många personer som har märkt av en positiv förändring med mindre smärta vittnar också om att besvären återkommer inom ett par dagar efter att de har slutat med nyponpulver.

Vad som är placeboeffekt eller inte kan så klart vara väldigt svårt att veta, men så länge du känner en förbättring så gör det kanske ingen skillnad. Om det är något som vi underskattar så är det placeboeffekten, en av vetenskapens stora mysterier. Så länge du känner av en förbättring så är det så klart positivt att fortsätta med kosttillskottet, även om det bara är en placeboeffekt.

Men det är aldrig fel att vara kritisk till denna typ av produkt, men det är också värt att ge det en chans.

Nyponpulvret används även till djur så som hästar och hundar

Men kanske skulle kunna tro att nyponpulvret endast används till oss människor, men faktum är att nyponpulvret även sägs ha positiva egenskaper för djur som hästar. Hästar eller hundar som springer mycket kan ofta få problem med sina leder på grund av överbelastning och så vidare.

Gör man en snabb sökning på Google så ser man att många matar sina hästar med en skvätt nyponpulver i den dagliga dieten. Detta sägs kunna ha en väldigt effektiv påverkan på stela leder eller lederna är slitna på något sätt. Liknande används för även för hundar som lider av ledproblem, speciellt när hunden börjar bli äldre så brukar dessa problem uppstå.

Det bästa med nyponpulver för djur är att det en billig naturmedicin och som dessutom kan ge en enorm positiv effekt på bara någon vecka. Men som allt annat gällande denna typ av kosttillskott så är det ingen garanti att det fungerar, men många personer vittnar om att deras djur mår avsevärt bättre efter några veckors behandling med nyponpulver. Där finns inte heller några kända biverkningar, men det är ändå rekommenderat att prova med en lägre dos till en början.

Så här har vi valt ut det bästa nyponpulvret till vår guide

Det finns en mängd olika märken och produkter att välja mellan, så vilket nyponpulver är då bäst?

Det finns så klart inga bäst i test av nyponpulver som vi kan använda oss av för att ta fram en lista över de bästa produkterna. Däremot har vi valt ut produkter som är väldigt populära på marknaden och som vi tycker passar in i vår guide. Vi har bland annat valt ut originalet som slog igenom på marknaden föra några år sen, men också produkter som är ekologiska eller som är gjorda enligt raw food reglerna.

Allt detta har vi tagit hänsyn till när vi har valt ut vilka produkter som vi vill ha med i vår jämförelse av nyponpulver. Även saker som pris har spelat en viss roll över vilka produkter vi har valt ut, men däremot har inte kapsel- eller pulverform varit en avgörande faktor. Hur du vill inta ditt nyponpulver är så klart individuellt och många föredrar pulverform av den enkla anledningen att du kan blanda det i drycken eller maten. Vissa kapslar går så klart att dela på, men då slänger du en bit av kostnaden för kapslarna och då kan du lika bra köpa rent nyponpulver redan från början.

Vi har också försökt länka till studier och forskningsartiklar som stödjer påståenden om de positiva effekter som nyponpulvret sägs kunna ge. Det enda vi egentligen vet idag är att där finns en effekt och att denna effekt inte bara är en placeboeffekt. Vissa personer får en enorm effekt medans andra kanske inte får någon överhuvudtaget, hur detta hänger ihop får vi låta den framtida forskningen berätta.

Men då det inte finns några kända biverkningar så kan det alltid vara värt att testa nyponpulvret och se hur ens kropp reagerar. Däremot så kan där finnas personer som är allergiska mot nypon och då ska man så klart hålla sig borta från att inta detta kosttillskott. Livsmedelsverket har fått in några fåtal ärenden om misstänkt nyponallergi kring denna typ av produkter, men det är bara en handfull av ärenden.