Myggbett är irriterande för alla, men de kan vara värre för vissa än för andra. Medan de flesta får en liten röd, kliande svullnad som går bort efter bara någon dag, så kan en del drabbas av väldigt långvarig klåda, stora svullnader eller till och med nässelutslag på helt andra delar av kroppen.
Hur vet man om man är överkänslig mot myggbett? Vad kan man göra för att lindra besvären?
Här vill vi ge några tips på hur du kan upptäcka överkänslighet och dämpa dess effekter. Glöm inte bort att det finns väldigt bra myggskydd idag att använda för att hålla myggen borta. Även om du är på resande fot så finns det flera bra myggskydd som håller myggen borta.
Symptom på överkänslighet
Överkänslighet mot våra svenska myggor leder som tur är inte till riktigt allvarliga symptom, men kan ändå vara nog så plågsamt för den som drabbas. För att upptäcka om du kanske är överkänslig kan du börja med att jämföra dina bett med andras.
Om dina bett blir större och mer intensivt röda än vad de blir på andra, så kan det vara ett tecken på överkänslighet. Nästa tecken märks ofta efter att du har kliat på bettet. Om bettet, förutom den vanliga röda färgen, börjar skifta i blått så kan även det vara en signal. Ytterligare en indikation på att du är överkänslig mot myggbett är om klådan inte blir mindre, utan fortsätter vara kraftig och kanske till och med stör din nattsömn.
Det sista och tydligaste tecknet är att du får nässelutslag, alltså en prickig, varm rodnad, på andra delar av kroppen än där myggan stack. Det här gäller förstås bara om du inte kan hitta någon annan orsak till nässelutslagen. Denna reaktion är ganska ovanlig, men kan ibland inträffa om du fått flera myggbett samtidigt.
I korta drag är tecknen på överkänslighet alltså:
- Betten blir mycket mer svullna och mycket rödare än de blir på andra personer
- Bettet fortsätter klia kraftigt även efter några dagar
- Bettet börjar skifta i blått
- Du får nässelutslag även på andra delar av kroppen
Överkänslighet mot myggbett är i sig inget farligt, men det kan vara väldigt plågsamt.
Vad kan man då göra för att lindra symptomen?
Det kan du göra om du är överkänslig
Det är nästan oundvikligt att ett myggbett kliar och det är mycket svårt att få bort klådan helt.
Däremot kan man dämpa både klådan och andra eventuella besvär som myggbett orsakar.
Här kommer några tips på vad du kan göra.
- Låt bli att klia – När du kliar på bettet blir området känsligare för klåda, och om du kliar sönder bettet riskerar det att bli infekterat.
- Svalka av bettet – Använd till exempel is, kylklampar, kylbalsam eller något annat som kyler bettet. Ett kallt bett kliar faktiskt mindre.
- Använd salva på bettet – Hydrokortisonsalva/-kräm lindrar klådan en aning och kan köpas receptfritt på apoteket. Det finns även andra produkter som t.ex. Lifesystems Bite Relief som anses fungerar väldigt bra.
- Vauumpump – Aspivenin är en liten mini-pump som kan användas för att dra ut giftet från insektsbett och ska fungera till både mygg samt vanliga getingstick. Det kan låta lite extremt men ska fungera ganska väl om bettet behandlas ganska snabbt.
- Ät antihistamin i förebyggande syfte – Överkänslighet mot myggbett fungerar som de flesta allergier och är alltså oftast en konsekvens av att kroppens immunförsvar överreagerar. Antihistamin är en allergimedicin som finns receptfritt på apoteket och gör på sikt att överreaktionerna dämpas, så att dina besvär blir mindre.
Innan du blir biten
Om du är överkänslig mot myggor är det bästa förstås att inte bli biten. Här är några grundläggande råd:
- Täck över huden, så att myggorna inte kommer åt lika lätt.
- Klä dig i ljusa färger, myggor dras nämligen till mörkare färger.
- Till sist: Använd myggskydd som myggmedel och myggnät, myggfällor eller andra hjälpmedel för att hålla myggorna borta från dig. Kom ihåg att små barn och vuxna med särskilt känslig hud inte bör använda myggmedel. Istället bör de använda andra hjälpmedel, som till exempel myggnät.
- Försök välja ett myggmedel som inte innehåller DEET då det finns bättre alternativ som t.ex. Sjö och Hav myggmedel. Detta myggmedel använder i stället ämnen från växtriket som är minst lika effektivt och som ger betydligt färre biverkningar.