bästa pannkakspanna

Bästa pannkakspanna

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Visste du att recept på pannkakor är det recept som får flest sökningar i Sverige. Men ett bra recept är inte det enda som krävs för att lyckas med pannkakor. Man behöver också ett bra pannkaksjärn som kan grädda pannkakan ordentligt.

Att välja den bästa pannkakspannan kan vara lite av en utmaning. Särskilt med så många alternativ på marknaden. För att underlätta ditt val har vi sammanställt en lista över de bästa pannkakspannorna baserat på tester, produktrecensioner och kundomdömen.

Här presenterar vi  pannkakspannor i olika material, såsom gjutjärn, kolstål och non-stick-belagda pannor. Vi har tagit hänsyn till faktorer som pris, prestanda, hållbarhet och användarvänlighet för att ge dig en klar bild av vad varje panna har att erbjuda.

De Buyer Mineral B Element Ø 24 - Bästa pannkaksjärn

De Buyer Mineral B Element Ø 24 bild De Buyer Mineral B Element Ø 24 bild
ButikPris
408:-Besök
417:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • En av sveriges mest sålda pannkakspannor enligt marknadsplatser
 • 4,5 av 5,0 hos Amazon efter 1300 kunder testat pannkakspanna

Vi har tittat närmare på De Buyer pannkakspanna i kolstål, en populär produkt som fått högt betyg på olika marknadsplatser, inklusive 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken och 4,5 av 5,0 hos Amazon. Vi anser att denna pannkakspanna är en utmärkt investering för den som vill ha en slitstark och högkvalitativ stekpanna som kommer hålla en livstid.

Pannkakspannan är tillverkad av 99 % stål vilket gör den mycket slitstark och hållbar. Kolstålsmaterialet ger en naturlig non-stick-egenskap efter hand som det används. Något unikt med denna pannkakspanna är att den kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion, och att den blir bättre ju mer den används.

En fördel med pannan är dess låga kanter vilket underlättar vändning av pannkakor och ger ett perfekt resultat. Pannan är även ugnssäker upp till 200 °C. Dock kräver pannan en viss skötsel, såsom handdisk med hett vatten utan diskmedel och gradvis uppvärmning och avsvalning för att undvika att järnet slår sig.

Priset kan vara något högre än för andra pannkakspannor, men med tanke på dess kvalitet och hållbarhet anser vi att det är en välgrundad investering.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi De Buyer crepe- och pannkakspanna i kolstål för den som söker en högkvalitativ, hållbar och användarvänlig pannkakspanna som ger utmärkta resultat. Det är en väl älskad produkt med höga betyg från både kunder och testare. Detta är enligt vår analys det bästa pannkaksjärnet för sitt pris och egenskaper.

Men kolstålspannor kräver däremot inbränning först för att skapa en bra non-stick beläggning. Innan man gör det är det viktigt att skrubba järnet ordentligt med hett vatten då den är behandlad med bivax som skyddar järnet mot rost.

När väl detta är bortskurat är det bara smörja in pannan med olja och bränna på så beläggningen skapas. Efter detta kommer pannkakan dansa runt på pannan utan att fastna. Är du osäker hur man gör kan du alltid läsa vår inbränningsguide längre ner.

 • Skäl att köpa
 • Utmärkt non-stick beläggning när den väl är inbränd, lika effektivt som teflon
 • En pannkakspanna som kommer hålla en livstid
 • Finns i flera storlekar, 24,28 och 30 cm
 • Innehåller endast stål och inga kemikalier
 • Låg kant för att enklare kunna vända pannkakan
 • Skäl att inte köpa
 • Kräver inbränning för att få non-stick egenskaper

De Buyer Carbone Plus Ø 24 - Utmärkt

Särskilt rekommenderad
De Buyer Carbone Plus Ø 24 bild
ButikPris
319:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken
 • Rekommenderas av oss på Inspekto.se i vårt egna test av pannkakslaggen
 • Toppbetyg hos svenska butiker

Vi har tittat närmare på de Buyer Carbone Plus, en crepe och pannkakspanna som fått mycket positiva omdömen från kunder och högt betyg hos svenska butiker. Den har bland annat fått 4,9 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken vilket visar på hög kvalitet och prestanda.

Stekpannan är tillverkad av kolstål och passar perfekt för att steka pannkakor tack vare dess låga kanter. Den har en storlek på 24 cm och är kompatibel med induktionsspisar. Det är viktigt att notera att stekpannan inte är lämplig för maskindisk. Men använder man den endast till pannkakor och crepes är rengöring är enkel med varmt vatten och hushållspapper.

De Buyer Carbone Plus är en äkta fransk restaurangstekpanna i kolstål som bara blir bättre ju mer den används. Innan första användning måste pannan stekas in vilket bidrar till dess non-stick egenskaper. Non-stick egenskaperna blir minst lika bra som teflon, men utan farliga ämnen.

Skillnaden mellan denna panna och de Buyers Mineral B är att Carbone Plus ursprungligen är tillverkad för restaurangbranschen och därför inte är rostskyddad. Det innebär att det vid leverans kan förekomma små ytliga rostfläckar som är lätt putsar bort. Sedan ska den brännas in för att skydda pannan.

Kundrecensionerna berömmer crepe- och pannkakspannan för dess enkla användning, smidighet och prisvärdhet. Många konsumenter menar att det är den bästa pannkaksjärnet de någonsin använt och att det ger en otrolig smak till pannkakorna. Det är dock värt att nämna att användning på högsta nivåerna på induktionshäll inte rekommenderas, utan medelnivån bör användas för att undvika att järnet slår sig.

Sammanfattningsvis är de Buyer Carbone Plus 24 cm en prisvärd och högkvalitativ stekpanna med utmärkta egenskaper för stekning av pannkakor. Med tanke på dess storlek, material, non-stick egenskaper och positiva kundomdömen, rekommenderar vi att överväga denna stekpanna för ditt kök.

Tips: Läs vår korta guide om hur man enkelt bränner in sin kolstålspanna. Det är enklare än vad man tror och när den väl är inbränd kommer pannkaksjärnet prestera precis som ett teflonjärn.

 • Skäl att köpa
 • Kolstål som kommer hålla en livstid
 • Inbränd panna ger "teflon-liknande" non-stick egenskaper
 • Lågt pris för ett utmärkt pannkaksjärn
 • Klarar av induktionshäll och ugn
 • Skäl att inte köpa
 • Kräver inbränning för att få non-stick egenskaper

Tefal Start Easy Ø 25 - Non-stick beläggning

Tefal Start Easy Ø 25 bild
ButikPris
379:-Besök
379:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat pannkaksjärnet
 • 4,3 av 5,0 hos Amazon UK efter 400 kundomdömen

Vi har granskat Tefal Start'Easy pannkakspanna vilket är en mycket omtyckt produkt bland konsumenter. Hos svenska butiker har den fått toppbetyg och 4,3 av 5,0 hos Amazon UK efter 400 kundomdömen. 

Pannkakspannan från Tefal är tillverkad i Frankrike och är utrustad med en TITANIUM non-stickbeläggning med ett extra skyddande lager.  Detta garanterar både hållbarhet och enkel rengöring. Den slittåliga beläggningen, förstärkt med titanpartiklar, gör att pannkakorna inte bränner fast och gör matlagningen enklare.

Thermo-Signal som är Tefals temperaturindikator är en innovativ funktion som ändrar färg när temperaturen är optimal för att starta stekningen. Detta innebär att man inte längre behöver gissa sig fram till när det är tillräckligt varmt. Den effektiva induktionsbottnen Thermo-Fusion garanterar också snabb uppvärmning och jämn värmefördelning.

En unik aspekt av denna pannkakspanna är dess 100% säkra non-stickbeläggning. Det gör den mycket lämplig för dem som vill laga hälsosam och välsmakande husmanskost utan bekymmer. Pannan har en diameter på 25 cm och är kompatibel med induktion.

Tefal Start'Easy pannkakspanna är ett utmärkt val för dem som vill ha en pålitlig och funktionell pannkakspanna. Den har en bra storlek, material som både har fördelar och nackdelar, samt imponerande non-stick egenskaper.

Dess pris är också värt att notera då kundomdömena tyder på att pannan levererar en utmärkt prestanda. Överlag är detta en pannkakspanna som vi varmt rekommenderar om du är på jakt efter ett pannkaksjärn med non-stick beläggning.

 • Skäl att köpa
 • Tefals klassiska temperaturindikator
 • Utmärkt non-stick beläggning med titanpartiklar
 • Lagom storlek på 25 cm till pannkakor
 • Fungerar på induktionshäll
 • Skäl att inte köpa
 • Non-stick beläggning, varar inte för evigt

Hexclad Hybrid Pannkakspanna Ø 30 - Gordon Ramsay

Hexclad Hybrid Pannkakspanna Ø 30 bild Hexclad Hybrid Pannkakspanna Ø 30 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5,0 hos Amazon USA efter 1 000 kundrecensioner
 • Gordon Ramsays favoritpannor

Hexclad Hybrid pannkakspanna är en fantastisk produkt som fått betyget 4,4 av 5,0 hos Amazon USA efter 1 000 kundrecensioner. Hexclad är dessutom det märke som Gordon Ramsay använder både hemma och på sina restauranger.

Den unika hybridteknologin hos Hexclad kombinerar hållbarheten hos en gjutjärnspanna, prestandan hos en stålpanna och non-stick-egenskaperna i en och samma produkt. Pannan är ugnssäker upp till 260 grader och har extremt effektiv och god värmefördelning.

Vi ser på Hexcladpannans non-stick-beläggning som är tillverkad i Japan och innehåller diamantdamm. Detta ger kokkärlen en hållbarhet och robusthet olik allt annat. Pannan kan diskas med borste, svamp och till och med stålull, samt är diskmaskinssäker.

En intressant fakta är att Hexclad är den enda på marknaden som är non-stick på både insidan och utsidan vilket gör det möjligt att laga allt från ömtåliga fiskrätter till saftiga och perfekt brynta biffar. Handtagen är tillverkade av stål med en ergonomisk design som gör att de inte tar upp värme under användning.

Hexclad Cookware använder en tri-ply-konstruktion med ett lager aluminium inkapslat mellan två lager rostfritt stål som ger en perfekt värmefördelning. Pannan är kompatibel med alla typer av spisar inklusive induktion, gas, el och keramik.

Pannkakspannan mäter cirka 30 cm i diameter och väger 2,27 kg. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att förbehandla och rengöra pannan för att säkerställa bästa prestanda. En del användare har nämnt att pannan inte är helt plan i mitten vilket kan göra att oljor rinner till kanterna, men de flesta kunder verkar nöjda med pannans prestanda.

Vi anser att crepe och pannkakspannan Hexclad Hybrid är en utmärkt investering för alla som älskar att laga mat och vill ha en mångsidig och högkvalitativ panna. Den unika kombinationen av material och non-stick-teknologi gör den till en dröm för både professionella kockar och hemmakockar.

Tyvärr är detta också ett premiummärke vilket syns på priset och frågan är om man verkligen behöver lägga över 1 000 kronor för att få ett bra pannkaksjärn. Vi tycker inte det.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt bra non-stick egenskaper
 • Hybridpanna d.v.s. både rostfritt stål och non-stick beläggning
 • Bra storlek på 30 cm till både crepes och pannkakor
 • Skäl att inte köpa
 • Kostsam modell
 • Non-stick beläggning som kan bli skadad

Skeppshult Pannkaksstekpanna Ø 23 - Bra gjutjärn

Skeppshult Pannkaksstekpanna Ø 23 bild
ButikPris
659:-Besök
 • 4,8 av 5,0 hos Bagaren & Kocken efter att 30 kunder testat gjutjärnspannan

Skeppshults pannkakspanna har fått ett imponerande betyg på 4,8 av 5,0 från kunder hos Bagaren & Kocken. Det är inte konstigt att denna pannkaksstekpanna är populär med sin fantastiska gjutjärnskvalitet.

Det är viktigt att veta att Skeppshults gjutjärnsprodukter består av rent tackjärn vilket bidrar till ett hälsosammare gjutjärn. Vid tillagning i gjutjärn avger pannan en liten mängd järn till maten som kan gynna vår hälsa. Ett unikt faktum är att Skeppshults Gjuteri är det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn och många moment i tillverkningen är fortfarande hantverk.

Vi känner till att denna pannkaksstekpanna fungerar på alla typer av värmekällor inklusive öppen eld. När det gäller storlek och material är pannan 23 cm i diameter och tillverkad av gjutjärn, vilket ger en hållbar och stabil konstruktion. Priset är förväntat högre än en panna med teflonbeläggning men det är en investering som håller i generationer.

Ett negativt inslag som nämnts av kunder är att handtaget på pannan snabbt blir varmt så det är nödvändigt att använda grytlappar. Några användare upplevde även att smeten fastnade i början men det löstes genom att sänka värmen.

Det är viktigt att följa skötselråden som gäller både gjutjärnspannor och kolstålspannor för att bibehålla non-stick egenskaperna. Det rekommenderas att diska den för hand med varmt vatten utan diskmedel och att bränna in produkten med rapsolja efter grovrengöring innan användning.

En intressant aspekt är att användare har rapporterat att pannkakorna smakar bättre när de gräddas i denna gjutjärnspanna jämfört med teflonpannor. Men det låter vi ha osagt.

Sammanfattningsvis är Skeppshults pannkakspanna ett utmärkt val för dem som vill ha en hållbar och hälsosam stekpanna. Med rätt skötsel kommer denna panna att hålla i generationer, och tack vare det naturliga non-stick skyddet blir användningen enklare.

 • Skäl att köpa
 • Gjutjärnspanna som kommer hålla generationer
 • Fungerar på induktionshäll
 • Svensktillverkad och kommer med garanti på 25 år
 • Skäl att inte köpa
 • Måste brännas in för att få bra non-stick egenskaper
 • 23 cm är i minsta laget

Köpguide – Så väljer du bästa crepe- och pannkakspanna

inbränd De Buyer Carbone Plus när vi på inspekto testa modellenDe Buyer Carbone Plus – Efter vi på inspekto.se testa att bränna in kolstålspannan. Efter det hade pannkakspannan fantastiskt bra non-stick egenskaper.

Att hitta den perfekta pannkakspannan kan vara nyckeln till att lyckas med dina frasiga pannkakor och eleganta crêpes. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken panna som passar just dina behov och förväntningar. I denna köpguide kommer vi att guida dig genom de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer den bästa pannkakspannan för ditt kök.

Vi kommer att diskutera olika material, såsom gjutjärn, kolstål och non-stick-belagda pannor, samt hur deras egenskaper påverkar pannkakspannans prestanda och användarvänlighet. Dessutom kommer vi att gå igenom vilken storlek och form du bör välja för att få den ultimata pannkaksupplevelsen.

Slutligen kommer vi att ge tips om hur du tar hand om din nya pannkakspanna för att säkerställa att den håller länge och ger dig perfekt stekta pannkakor gång på gång.

Materialval för pannkaksjärn: Gjutjärn, non-stick och kolstål

Att välja rätt material för sitt pannkaksjärn eller pannkakspanna är viktigt för att få bästa möjliga resultat och för att underlätta matlagningen. Det finns flera material att välja mellan, men de tre mest populära är gjutjärn, non-stick-belagda pannor och kolstål.

De flesta förespråkar däremot pannkakslagg med kolstål tack vare den effektiva non-stick beläggningen som skapas med helt vanlig inbränd olja. Om inbränningen sker på ett korrekt sätt så kan non-stick egenskaperna närmast jämföras med teflon. Men utan några kemikalier. Lite längre ner på sidan hittar du hur du ska göra för att lyckas med inbränningen av kolstål.

I denna artikel kommer vi även gå igenom de tre vanligaste materialen och diskutera deras fördelar och nackdelar.

Kolstålspannor

Kolstål är ett material som liknar gjutjärn i vissa avseenden, men det är lättare och värms upp snabbare. Precis som gjutjärn kan kolstål få en naturligt non-stick-yta genom korrekt inbränning vilket i sig är ganska enkelt så länge man vet hur man ska göra.

Fördelar:

 • Lättare än gjutjärn
 • Jämn värmefördelning
 • Naturligt non-stick när det är väl inarbetat (genom korrekt inbränning)
 • Kan använda stekspade av metall
 • Lång livslängd

Nackdelar:

 • Kräver inbränning
 • Kan vara känsligt för rost om man inte torkar av järnet efter diskning
 • Bör endast diskas med vatten

Gjutjärnspannor

Gjutjärn är ett klassiskt material för pannkaksjärn och har använts i århundraden. Det är känd för sin höga värmeledningsförmåga, vilket innebär att det värms upp jämnt och håller värmen länge. Detta gör det enkelt att få en perfekt gyllenbrun yta på pannkakorna.

Fördelar:

 • Jämn värmefördelning
 • Lång livslängd, håller generationer
 • Naturligt non-stick när det är väl inarbetat (genom korrekt inbränning)

Nackdelar:

 • Tungt och svårhanterligt
 • Kräver inbränning och noggrann skötsel
 • Kan vara svårt att reglera temperaturen

Non-stick-belagda pannkaksjärn

Non-stick-belagda pannor är populära tack vare deras bekvämlighet och lätthanterlighet. Non-stick-beläggningen, vanligtvis bestående av Teflon eller keramik, förhindrar att pannkakorna fastnar på ytan, vilket underlättar stekningen.

Fördelar:

 • Utmärkt non-stick egenskaper
 • Lätt att hantera
 • Lätt att rengöra
 • Kräver mindre fett vid stekning

Nackdelar:

 • Beläggningen kan skadas över tid vilket leder till att den förlorar sina non-stick-egenskaper
 • Non-stick beläggningen blir sämre med tiden
 • Kan inte användas på hög värme
 • Betydligt kortare livslängd än gjutjärn och kolstål

Sammanfattningsvis kan valet av material för ditt pannkaksjärn bero på dina personliga preferenser och behov. Gjutjärn är det klassiska valet och erbjuder jämn värmefördelning och lång livslängd, men kan vara tungt och svårhanterligt.

Non-stick-belagda pannor är enkla att använda och rengöra men har generellt en kortare livslängd och kan inte användas på hög värme. Kolstål är en kompromiss mellan de två, med lättare vikt och snabbare uppvärmning än gjutjärn men kräver lite skötsel för att behålla sina non-stick-egenskaper.

I slutändan är det viktigt att välja det material som bäst passar dina behov och matlagningsvanor. Oavsett vilket material du väljer kommer du att njuta av att laga läckra pannkakor på din pannkaksjärn.

köpguide pannkakspannor och crepespannor

Storleken på pannkaksjärnet

När du väljer storlek på en pannkakspanna för att kunna laga både pannkakor och crêpes, bör du överväga följande faktorer:

 1. Spisens storlek: Tänk på storleken på din spis och vilken storlek på pannkakspanna som passar bäst på värmekällan. För en normalstor spis är en panna med en diameter på 24-28 cm vanligtvis lämpligt.
 2. Pannkaks- och crepesstorlek: Om du vill göra större pannkakor och crêpes, behöver du en lite större panna. En panna med en diameter på 26-28 cm är en bra storlek för att göra både pannkakor och crêpes i en generös storlek.
 3. Hanterbarhet: En större panna kan vara svårare att hantera, särskilt när du ska vända pannkakor och crêpes. Om du är mindre erfaren eller har svårt att hantera större pannor kan en mindre diameter som 24-26 cm vara ett bättre val.
 4. Antal portioner: Om du oftast lagar mat för en större familj eller grupp kan det vara mer effektivt att använda en större panna som låter dig göra större pannkakor och crêpes åt gången.

Sammanfattningsvis kan en pannkakspanna med en diameter på 24-30 cm vara lämplig för att laga både pannkakor och crêpes. Vilken storlek som passar dig bäst beror på din spis, dina matlagningsvanor och din personliga preferens.

Om du är osäker kan det vara en bra idé att börja med en panna i mitten av storleksspannet, som en 24-26 cm panna. Eftersom den ger en bra balans mellan hanterbarhet och flexibilitet för olika typer av pannkakor och crêpes.

Så bränner du in din nya pannkakspanna av kolstål

storlek på pannkaksjärn

Att bränna in sin nya panna är viktigt för att skapa en naturlig non-stick-yta och för att skydda den mot rost. Här är en steg-för-steg-guide för att bränna in sin kolstålspanna som är behandlad med bivax:

 1. Avlägsna bivaxet eller den förbehandling järnet har: Först måste du ta bort det skyddande bivaxlagret som används för att förhindra rost under transport och förvaring. Fyll pannan med varmt vatten och sätt den på spisen på låg värme. Låt vattnet bli varmt tills bivaxet smälter och löser upp sig i vattnet. Du kan också skrubba järnet ordentligt under rinnande varmvatten.
 2. Töm och rengör pannan: När bivaxet har smält, ta bort pannan från spisen och häll försiktigt ut vattnet. Använd en mjuk svamp eller trasa och milt diskmedel för att rengöra pannan ordentligt. Skölj sedan pannan under varmt vatten och torka den noggrant med en ren trasa eller hushållspapper.
 3. Förbered för bränning: Sätt pannan på spisen på låg till medelhög värme för att torka den helt och värma upp den inför bränningen. Under tiden kan du förbereda en trasa eller hushållspapper och en liten skål med matolja med hög rökpunkt, såsom rapsolja eller solrosolja.
 4. Applicera olja: När pannan är varm, doppa försiktigt trasan eller hushållspapperet i oljan och applicera ett tunt lager av olja på pannans insida. Var försiktig så att du inte bränner dig, använd eventuellt en tång för att hålla trasan eller hushållspapperet. Se till att täcka hela ytan, inklusive kanterna.
 5. Bränna in pannan: Hetta upp pannan på medelhög till hög värme tills oljan börjar ryka. Det indikerar att oljan håller på att polymerisera och bilda en skyddande yta på pannan. Fortsätt att värma pannan tills det börjar ryka och färgen börjar skifta till det mörka hållet. Upprepa detta ett par gånger.
 6. Låt pannan svalna: Ta bort pannan från spisen och låt den svalna helt. När den har svalnat kan du torka bort eventuellt överskott av olja med en ren trasa eller hushållspapper.
 7. Upprepa vid behov: Beroende på pannans tillverkare och rekommendationer kan det vara nödvändigt att upprepa steg 4-6 två eller tre gånger för att bygga upp en ordentlig non-stick-yta.

Frågor & svar – Vanliga frågor om crepe- och pannkakspannor

 1. Hur rengör jag min pannkakspanna?
 2. Varför fastnar mina pannkakor på pannan?
 3. Kan jag använda metallredskap på min pannkakspanna?
 4. Vilken storlek på pannkakspanna bör jag välja?
 5. Vilket material är bäst för en pannkakspanna?

Hur rengör jag min pannkakspanna?

För gjutjärn och kolstålspannor, använd en mjuk borste eller trasa och varmt vatten för att rengöra pannan. Använd inget diskmedel om det inte är absolut nödvändigt. Mer än så behövs inte så länge det endast är pannkakor du steker. För non-stick-belagda pannor kan du använda en mjuk svamp, varmt vatten och milt diskmedel.

Varför fastnar mina pannkakor på pannan?

Det kan bero på flera faktorer, så som otillräcklig inbränning, för låg värme eller för lite fett. Se till att din panna är korrekt inbränd och använd tillräckligt med fett vid stekning. Är det en panna med non-stick beläggning kan den ha blivit sliten med tiden.

Kan jag använda metallredskap på min pannkakspanna?

Undvik att använda metallredskap på non-stick-belagda pannor, eftersom de kan skrapa och skada beläggningen. För gjutjärn och kolstålspannor kan metallredskap användas, men använd dem försiktigt för att undvika repor.

Vilken storlek på pannkakspanna bör jag välja?

En panna med en diameter på 24-30 cm är generellt lämplig för att laga både pannkakor och crêpes. Det exakta valet beror på din spis, dina matlagningsvanor och din personliga preferens. Men mindre än 24 cm så börjar pannkakan kännas ganska liten.

Vilket material är bäst för en pannkakspanna?

Det finns inget definitivt bästa material, men de flesta förespråkar kolstål som har ungefär samma egenskaper som teflon när den väl är inbränd. Men varje material har sina egna fördelar och nackdelar så det beror på dina personliga preferenser och matlagningsbehov.


Källor

 • Konsumentomdömen – Vi har framför allt använt oss av konsumentomdömen i vårt test av pannkaksjärn. Detta är en fantastisk källa för att hitta populära modeller och faktiskt se vilka pannor som presterar bäst. Speciellt om produkten har flera hundra kundrecensioner som talar för och emot de olika modellerna. Dessa omdömen är granskade och analyserade hos både marknadsplatser och butiker.
 • Inspekto.se egna test av De Buyer Carbone Plus pannkaksjärn – Vi har själva fått testa De Buyer Carbone Plus som är en av marknadens mest populära järn. Efter inbränningen fick pannkaksjärnet en utmärkt non-stick beläggning som kan jämföras med teflon. Pannkakan glider dansar runt med bara endast lite smör. Vi har däremot inte testat utan smör då pannkakor utan smör inte är något vidare.