pastamaskin bäst i test

Pastamaskin Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Hemmalagad färsk pasta är något alldeles speciellt, allt från unika smakkombinationer till egna val av ingredienser. Även om en pastamaskin inte är en nödvändighet för att lyckas med pasta så underlättar det processen och resultatet blir konsistent.

Idag finns det helautomatiska pastamaskiner som gör allt från grunden. Sen finns det både manuella och elektriska där du matar maskinen med en pastadeg. För de allra flesta räcker en manuell pastamaskin, men för större satser rekommenderas en elektrisk modell.

Här nedanför hittar du marknadens bästa pastamaskiner baserat på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Viktiga funktioner och egenskaper har också legat till grund för hur vi valt ut produkterna.

Marcato Atlas 150 manuell - Bäst i test

Bäst i test
Marcato Atlas 150 manuell bild Marcato Atlas 150 manuell bild Marcato Atlas 150 manuell bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 stjärnor hos Spruce Eats i deras test av pastamaskinen 2019
 • 5 av 5 stjärnor när CookingWorld testa pastamaskinen Atlas 150 manuell
 • 4,7 av 5 på italienska Amazon efter att över 9 000 kunder testat pastamaskinen
 • Bästa pastamaskin 2020 när Reviewed.com testa modeller

Det finns nog ingen pastamaskin på marknaden som är så populär som Marcato Atlas 150 och som samtidigt fått så bra kundomdömen. I skrivande stund har modellen fått ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 efter att 9 000 kunder har fått testa pastamaskinen. Modellen levererar också maxpoäng i flera produktrecensioner där pastamaskinen har fått testas ordentligt.

En fulländad pastamaskin med utrymme att växa

Marcato Atlas 150 är utan tvekan marknadens bästa pastamaskin och det blir extra tydligt när vi jämför kundomdömet hos andra liknande modeller. Bäst i test vinnaren Atlas 150 finns som både manuell och elektrisk variant men den manuella är betydligt populärare.

Modellen från italienska Marcato är den pastamaskin som ses som originalet och det är ingen slump att deras maskiner fortfarande är toppsäljare efter 90 år i branschen. Marcato har nämligen flera viktiga patent på sina pastamaskiner som ger perfekt resultat varje gång.

Med testvinnaren Marcato Atlas 150 kan du göra allt från lasagneplattor, fettucine och tagliolini utan några extra tillbehör. Något som också göra denna modell unik är alla de tillbehör som går att köpa till så att du kan utveckla ditt intresse för pasta. Det går bland annat att köpa till nya pastavalsar som t.ex. capellini, spaghetti, lasagnette, linguine, trennette, raviolini, ravioli med mera.

Modellen har dessutom flera bra inställningsmöjligheter som t.ex. ett vred på sidan där du ställer in tjockleken med upp till 10 olika nivåer. Modellen är också utrustad med ett easy-to-grip handtag och gummifötter så att maskinen håller sig på plats.

Marcato Atlas 150 är en pastamaskin av högsta kvalitet och med tanke på priset så är den mer eller mindre oslagbar. Det är också värt att nämna att Marcatos pastamaskiner levereras med 10 års garanti.

 • Skäl att köpa
 • Bästa pastamaskin baserat på kundomdömen, produktrecensioner, pris och kvalitet
 • Pastamaskinen kan skapa 3 olika pastasorter i sitt grundutförande
 • Över 13 olika tillbehör att köpa till för andra typer av pastasorter
 • Hög kvalitet med en aluminium konstruktion
 • 10 st olika tjocklekar som justeras med ett vred på sidan
 • Levereras med 10 års garantitid
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Marcato Atlas 150 Motor - Bästa elektriska

Bästa valet
Marcato Atlas 150 Motor bild
ButikPris
1549:-Besök
 • 4,7 av 5 på italienska Amazon efter 2 000 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska ehandlare

Marcato Atlas 150 är en mycket populär pastamaskin som har vunnit flera priser och har även fått ta emot fantastiska kundrecensioner genom åren. Faktum är att de flesta webbutiker listar denna pastamaskin som det bästa valet.

En motoriserad pastamaskin för fria händer

Den allra största fördelen med en elektrisk pastamaskin är att du får båda händerna fria. Har du bra tillgång till vägguttag i köket så kan det vara rätt skönt med en elektrisk modell. Även om det inte är en nödvändighet.

Marcato Atlas 150 finns även utan motor för de som är intresserade och den är även billigare. Den manuella varianten är också den modell som vann vårt bäst i test av pastamaskiner. Men egentligen delar både den manuella och elektriska modellen vår utmärkelse ”Bäst i test”.

Tre olika sorters pasta med grundmaskinen

Marcato Atlas 150 kan göra tre olika pastasorter och med de tillbehör som medföljer så kan du göra fina lasagneplattor, tagliolini och sedan vanlig fettuccini. Ett stort plus är att det enkelt går att justera tjockleken på pastan med ett vred på sidan.

En annan väldigt stor fördel med testvinnaren är att det finns många tillbehör att köpa till och de kallas för pastavalsar. Dessa pastavalsar hjälper till att forma pastan på ett särskilt sätt t.ex. så finns det pastavalsar som gör ravioli, spagetti, reginette med många flera. Idag finns det över 13 olika pastavalsar att köpa till för att bygga ut sitt intresse.

Rengöring kanske ser väldigt komplicerad ut men så är inte fallet. Tvärtom så är själva rengöring väldigt enkel och du behöver bara borsta av rullarna i maskinen samt torka av med en trasa.

Specifikationer & fördelar med elektriska Marcato Atlas 150

 • Skäl att köpa
 • Pastamaskin med elektrisk motor, perfekt om du vill ha 2 händer fria
 • Grundtillbehören gör att du kan göra lasagneplattor, tagliolini och sedan vanlig fettuccini
 • Finns över 13 st pastavalsar att köpa till för att utöka sina möjligheter
 • Väldigt enkel att rengöra
 • Medföljer en vev om du vill veva för hand
 • Pastamaskinen kan fästas på bordet med sitt bordsfäste
 • Originalet från Italien
 • Levereras med 10 års garanti
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips Viva Collection HR2345 - Helautomatisk pastamaskin

Särskilt rekommenderad
Philips Viva Collection HR2345 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 på Amazon UK efter över 2 000 kundrecensioner
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat pastamaskinen

Philips Viva Collection HR2345 är troligtvis en av marknadens mest populära modeller och som toppar flera stora marknadsplatser. Pastamaskinen har även sålt bra på QVC i Italien och fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat den elektriska pastamaskinen. 

Pasta & nudelmaskin

Philips Viva HR2345 är en kombinationsmaskin som gör både pasta och nudlar. Gillar du lite variation på pastasorter så finns det möjlighet till att göra spagetti, penne, fettuccini och lasagne. Detta görs enkelt genom att byta mellan de medföljande munstyckena.

Den största fördelen med Philips Viva Collection HR2345 är att det är en helautomatisk pastamaskin. Detta betyder att du bara behöver lägga ner ingredienserna i behållen och sedan sköter maskinen resten. Den knådar degen helt automatiskt tills att den är redo att pressas igenom de pastaformskivor som medföljer. Det enda du behöver göra är att fånga den pasta som kommer ut och sedan koka upp det.

Enkel förvaring med kompakt design

Ett annat stort plus med pastamaskinen från Philips är den kompakta storleken på 35 x 13,5 x 28,7 cm och med denna formfaktorn så blir det enkelt att förvara pastamaskinen upprätt. De flesta andra konkurrenter har betydligt klumpigare modeller som är svåra att förvara. Dessutom har modellen en egen integrerad förvaringslåda i själva pastamaskinen där pastaformskivorna kan förvaras.

Detta är alltså en pastamaskin som gör allt jobb åt dig och på bara 18 minuter så gör denna pastamaskin 450 gram färsk pasta, helt automatiskt. Men bara för att pastamaskinen gör allt jobb så betyder det inte att du inte kan leka med smaker till pastan.

Varför inte prova alternativa pastaingredienser så som t.ex. byta ut mjölet emot fullkorn, durum, dinkel eller andra alternativ som finns. Sedan kan man också leka med olika örter eller varför inte testa någon juice från t.ex. morot, rödbeta eller spenat?.

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan testa att implementera i din egen gjorda pasta.

Kort film som visar Philips Viva Collection HR2345 när den används

 • Skäl att köpa
 • Pastamaskin som är helautomatisk
 • 4 olika pastaformskivor medföljer
 • Rengöringsverktyg, mätbägare och receptbok medföljer
 • De olika delarna tål maskindisk
 • Vikt 4,7 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Funktion Pastamaskin - Billig pastamaskin

Bästa budgetval
Funktion Pastamaskin bild
ButikPris
464:-Besök
579:-Besök
 • Bra kundrecensioner hos de olika nätbutikerna

Det hade inte känts rätt att inte ta med en lite billigare pastamaskin då det inte är alla som gör färsk pasta regelbundet. Trots att man inte gör det regelbundet så är det många personer som ändå gillar möjligheten till att göra egen pasta med olika smaker och så vidare.

Funktion pastamaskin gör precis det den är tillverkad att göra d.v.s. fantastisk färsk pasta. Med denna pastamaskin kan du göra vilka bra färsk pasta som de lite dyrare alternativen. Även om det kanske är lite mer extra jobb jämfört med de helautomatiska alternativen eller de med elektrisk motor.

En snygg och prisvärd pastamaskin

Det är ändå ganska fantastiskt vad man kan få för ett par hundralappar när pastamaskinen är nedsatt i pris. Det är inte ovanligt att just denna modellen säljs för någonstans mellan 300 – 400 kronor, vilket också gör detta till den mest prisvärda pastamaskinen.

Designen är både snygg samt funktionell och är perfekt till att göra färsk pasta regelbundet om du kan vänja dig med vevarmen. Med denna pastamaskin kan du göra både tagliatelle och lasagneplattor.

Vevarmen på Funktions pastamaskin är extra stor så att det underlättar vevandet vid pastatillverkningen. Konstruktionen är också robust och är tillverkat i rostfritt stål som är enkel att rengöra med den borste som medföljer.

Det är inget som hindrar dig från att göra minst lika bra pasta som i de lite dyrare modellerna och även bäst i test vinnarna. Kan du komma över denna pastamaskin billigt så fungerar den mycket väl och du kan då också känna av om pastatillverkningen är din grej. Skulle det visa sig att du älskar att göra egen pasta så finns alltid möjligheten till att uppgradera till ett lite mer avancerat alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Manuell pastamaskin med vev
 • Billig och prisvärd pastamaskin
 • Bänkfäste ingår
 • Kan göra lasagneplattor och tagliatelle
 • Tjockleken på pastan kan justeras
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Marcato Pasta Fresca - Semi-automatisk

Marcato Pasta Fresca bild Marcato Pasta Fresca bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,1 av 5 stjärnor på italienska Amazon efter 60 kundomdömen

Den semi-automatiska pastamaskinen Marcato Fresca är en relativt populär modell på den italienska marknaden. I skrivandes stund har modellen fått ett samlat kundomdöme på 4,1 av 5 stjärnor efter att över 60 kunder har testat pastamaskinen.

En elektrisk och semi-automatisk pastamaskin

Marcato Pasta Fresca är inte helt automatisk likt Philips Viva Collection HR2345 där du endast häller ned ingredienserna och ut kommer pasta. Men med Pasta Fresca får du automatisk knådning av degen och slipper veva på vevarmen när du ska göra pasta.

Vi hävdar att Marcato Pasta Fresca är betydligt bättre än modellen från Philips då du inte är begränsad till enklare pastasorter som spaghetti och liknande. Likt bäst i test vinnaren kan du göra lasagneplattor (15 cm), fettuccine och tagliolini, vilket är tre pastasorter som räcker långt för de allra flesta personer.

När det gäller degknådaren så är den ordentligt stark och kan göra färdig deg på bara tre minuter. Det bästa är däremot att du kan blanda olika mjölblandningar för önskat resultat och klarar upp till 750 gram åt gången. Detta öppnar också upp möjligheten till att göra andra degar så som till t.ex. pizza och bröd.

Vi rekommenderar att du ser den korta videon som visar pastamaskinens process med knådning och så vidare. Detta är utan tvekan en av de mer intressanta pastamaskinerna som har kommit de senaste åren.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från användare som testat pastamaskinen
 • Semi-automatisk pastamaskin där du slipper knåda degen
 • Degknådaren kan också användas till andra degar som t.ex. pizzadeg eller bröddeg
 • Knådar färdigt 500 gram deg på bara 3 minuter
 • Medföljande pastavalsar för lasagneplattor, fettuccine och taglionlini
 • 100% tillverkad i Italien från den bästa tillverkaren av pastamaskiner i världen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bästa pastamaskinen

köpguide pastamaskin val av bästa modell

Vem som helst kan egentligen köpa färsk pasta direkt i matbutiken och för de allra flesta så är detta tillräckligt bra. Det är dessutom relativt billigt och ganska smidigt men är det tillräckligt för dig? Att göra sin egna pasta är för många ett hantverk och älskar du pasta med olika smaker så är pastamaskin nästan magisk.

Du köper däremot inte en pastamaskin för att göra färsk pasta billigare, utan målet med denna köksmaskin är att öppna upp nya smaker och konsistenser. Köper du en bra pastamaskin så är du inte bara begränsad till att göra tagliatelle, fettuccine eller spagetti. Något som gör pastamaskinen extra magisk är enkelheten av att kunna göra egen ravioli eller tortellini fyllda med eget innehåll.

Elektrisk eller manuell pastamaskin?

bästa manuella pastamaskinDetta är troligtvis den mest vanliga frågan när det gäller pastamaskiner och det är svårt att ge ett definitivt svar på den frågan då vi alla har olika förväntningar. En elektrisk och motordriven pastamaskin är för många ganska onödigt då processen inte är speciellt svår eller jobbig.

Till en början kan det vara lite knepigt att få in tekniken med att använda en vevad modell men det är något som snabbt hamnar i muskelminnet. Det är rätt så skönt att slippa ytterligare en köksmaskin som behöver kopplas in för att användas så länge inte pastamaskinen själv kan knåda degen. Dessutom tar en manuell pastamaskin mindre förvaringsutrymme.

Enda gången vi ser fördelar med en elektrisk pastamaskin är om den även kan blanda ihop alla ingredienser som t.ex. Marcato Pasta Mixer eller Philips helautomatiska Viva Collection HR2345. En elektrisk skulle däremot vara bättre om du planerar att göra stora satser till större evenemang eller för att torka och spara.

En manuell pastamaskin som t.ex. bäst i test vinnaren Marcato Atlas 150 är troligtvis det bästa valet för de allra flesta pastaälskare. Men har du en riktigt bra plats i köket med nära till ett vägguttag så kan den motordrivna vara ett alternativ för dig som vill ha två fria händer.

Fördelar med elektrisk pastamaskin

 • Fria händer – Det är ganska skönt med helt fria händer som kan hålla och hantera pastadegen.
 • Snabbare – I och med pastamaskinen är motoriserad så kommer den jobba igenom degen snabbare. Ska du göra en stor sats pasta så är den elektriska varianten betydligt smidigare.

Tips – Om du har köpt den manuella varianten av Marcato Atlas 150 eller 180 och vill gå över till elektrisk så finns motorn att köpa löst. Det är bara att dra ut veven och sätta på motorn så är den elektrisk.

Pastamaskinens funktion & design är viktig

Tittar vi på manuella pastamaskiner så ser de flesta ut som att de kommer från samma tillverkare d.v.s. italienska Marcato. Men vad är det egentligen som skiljer de åt? De kanske ser likadana ut men på detaljnivå har de ganska stora skillnader. Saker som skiljer kan vara allt från inställningar av tjocklek till de olika tillbehör som finns att köpa

Justerbar tjocklek

tunn pastaAtt kunna rulla ut pasta med önskad tjocklek är kanske något av det viktigaste när det gäller pastamaskiner. Antingen efter egna önskemål eller vilken typ av pasta du tänker göra. Oftast är pastamaskinen utrustad med ett vred för justering av tjocklek men hur tunt eller tjockt varierar kraftigt mellan modeller.

Om vi jämför två populära modeller så som t.ex. Marcato Atlas 150 och Imperia 150. Så erbjuder Marcato en tjocklek mellan 0,6 till 4,7 mm, medans Imperia endast har 0,9 till 4,3 mm.

Tillbehör & Pastavalsar

pastamaskiner och tillbehörDe flesta pastamaskinsprodukter har inte så många medföljande tillbehör. Oftast i sitt grundutförande kan de göra lasagneplattor, fettuccine och tagliolini. Men givetvis vill man kunna ha möjligheten att köpa till nya tillbehör för andra pastasorter.

Tips – Köp en pastamaskin som funnits länge på marknaden och som tillhandahåller gott om tillbehör.

Några exempel på pastavalsar som finns att köpa:

 • Pastavals för spagetti
 • Ravioli
 • Reginette
 • Bandpasta
 • Tortellini
 • Farfalle

Om man vill leka med smaker och annan typ av mjöl?

pasta med olika smaker och färgerAtt kunna leka med smaker och ingredienser är nästan ett måste när man gör sin egen färsk pasta. Det är kanske det mest roliga med hela processen då vi får uppleva nya smaker som man annars aldrig fått testa.

Smaksättning av pastadeg kan göras men en rad olika örter och grönsaker. Ja det går till och med att göra svart pasta med bäckfiskbläck. Det är inte bara smaken som påverkas utan även synen som är en viktig del i matupplevelsen. Det är bara fantasin som sätter stop när det gäller smaker och färger. Här nedanför kommer några exempel som är populära.

 • Röd pasta med tomatsmak – Antingen kan du välja att använda tomatpuré eller så finns det tomatpulver att köpa. Smaken blir både intressant och syrlig.
 • Svarta pasta med bläckfiskbläck – Kanske något av det märkligaste när det gäller pasta. Förutom att pastan nästan blir helt svart så förändras smaken avsevärt med en underton av hav.
 • Lila pasta med rödböter – Även här finns det möjlighet att köpa rödbetspulver som sätter liv i pastan.

Därför du ska köpa en pastamaskin om du älskar pasta

färsk pasta från pastamaskinÄven om torkad pasta är en fantastisk uppfinning med helt okej smaker så är det ändå inget som kommer i närheten av en god färsk pasta. Färsk pasta i butik är helt okej smakmässigt men de allra flesta är ändå överens om att hemmagjord färsk pasta blir betydligt bättre.

För någon som inte har testat göra egen pasta i en pastamaskin så kan det verka ganska omständligt och många ställer sig också osäkra till att det faktiskt blir godare. Gör du egen färsk pasta hemma så blir den oftast tunnare och har mer smaker då den är helt färsk. Skillnaden är större än vad många tror.

Är du en person som älskar ravioli, tortellini eller liknande pastasorter så är en pastamaskin något av det bästa du kan köpa. Givetvis kan du göra en större sats och om du inte äter upp det direkt så kan du alltid spara det i kylen några dagar eller helt enkelt torka det.

Pastamaskinen är också perfekt för dig som gärna håller koll på vad för ingredienser som används i maten. Är du glutenallergiker så finns det även recept för detta och här är det enklare att använda en pastamaskin för att kavla ut degen. Läs också vår artikel om hur du gör pasta med en pastamaskin.

Därför är pastamaskiner från Marcato så populära

marcato logoMarcato räknas som originalet från Italien och det finns gott om tillbehör att köpa till om du verkligen vill breda dina möjligheter. Det stämmer också att du kan göra avsevärt mer på en Marcato än t.ex. en helautomatisk pastamaskin från Philips.

Det finns nämligen nästan oändligt med tillbehör till Marcato Atlas 150. Det du däremot bör känna till är att dessa tillbehör även kosta en del och vill du bygga ut möjligheterna så var redo på att betala. De flesta nöjer sig dock med grundutbudet som medföljer paketet. Oftast köper du inte alla tillbehör på en gång och i stället komplettera man efterhand som intresset ökar.

Men vad är det egentligen som gör Marcato pastamaskiner så unika jämfört med andra konkurrenter?

Marcato är inget nytt märke på marknaden, faktum är att företaget grundades redan 1930 och drivs idag av tredje generationen Marcato. Marcato pastamaskiner har flera patent men ett som gör maskinerna unika är deras patent på valsarna som ger ett fantastiskt resultat. De anodiserade valsarna säkerställer också att inga partiklar kan lossna och hamna i degen.

Pastamaskiner från Marcato har också den bästa garantitiden på 10 år vilket så klart skvallrar om vilken kvalitet dessa maskiner levererar. Marcato har också bästa och flest tillbehör för alla typer av pastasorter. Skulle din pastamaskin gå i sönder efter garantitiden så finns där också alltid reservdelar att köpa vilket är svårt när det gäller andra märken.

Marcato är däremot inte de billigaste pastamaskinerna på marknaden men de är inte heller så mycket dyrare än andra alternativ. Därför är en pastamaskin från Marcato nästan ett givet köp för de allra flesta som jagar en bra pastamaskin som ska hålla under en lång tid framöver.

Marcato pastamaskiner vinner med:

 • Kvalitet i toppklass
 • Viktiga patent för ett lyckat resultat
 • Både manuella och elektriska alternativ
 • Gott om olika tillbehör och reservdelar
 • Lång garantitid på 10 år

FAQ – Vanliga frågor om pastamaskiner

 1. Hur använder man en pastamaskin?
 2. Hur rengör man en pastamaskin?
 3. Hur gör man pasta utan en pastamaskin?
 4. En manuell eller elektrisk pastamaskin?

Hur använder man en pastamaskin?

Det första du behöver göra är att skapa degen och recept på det finns antingen på nätet eller receptboken som medföljer. Sedan är det bara till att köra igenom degen 5-6 gånger så att önskad tjocklek uppnås. Det kan hända att du behöver tillföra lite mjöl under processen så att det inte fastnar. När degen har fått rätt tjocklek flyttar du veven till nästa moment där degen kommer fördelas till pasta eller vad du nu väljer att göra.

Men det finns även helautomatiska pastamaskiner där du mer eller mindre tillsätter alla ingredienser så sköter maskinen resten. Philips Viva HR2345 är en sådan pastamaskin som blandar, knådar och trycker ut pastan. Marcato Pasta Fresca är en annan semi-automatisk pastamaskin som har en egen del för att knåda degen.

Hur rengör man en pastamaskin?

Rengöring av en pastamaskin skiljer sig ganska mycket beroende på vilken modell det är. Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Marcato Atlas så ska den helst endast rengöras med en borste och en fuktig trasa. Den kan alltså inte diskas i diskmaskin eller sköljas under kranen då kullager kan ta skada. Däremot har t.ex. Philips Viva HR2345 delar som kan diskas i diskmaskin så det gäller att kolla upp noggrant i manualen kring rengöring då det skiljer sig från modell till modell.

Hur gör man pasta utan en pastamaskin?

Det går att göra pasta utan en pastamaskin även om det är lite mer jobb att kavla ut degen. Det bästa sättet är att köpa en ordentlig bakkavel samt en baksporre för att dela/skära upp pastadegen i önskad storlek. Största fördelen med en pastamaskin är enkelheten av att kavla degen tunn och att tjockleken kan ställas in så att pastans tjocklek inte varierar.

En manuell eller elektrisk pastamaskin?

Generellt så väljer de allra flesta en manuell pastamaskin. Den är både enkel att använda samt att du slipper ytterligare kablar i köket. Ska du inte göra enorma mängder pasta regelbundet så räcker en manuell pastamaskin väldigt långt. Enklast är oftast det bästa.


Så valde vi ut bästa pastamaskin

Bäst i test - cykellamporDet finns väldigt få oberoende test av pastamaskiner och därför har det varit extra viktigt med kundomdömen till vårt bäst i test. Däremot så vi endast valt att använda oss av pastamaskiner där det finns ett stort antal kundrecensioner och gärna över 100 kundomdömen per produkt.

Tar vi t.ex. bäst i test vinnaren Marcato Classic Atlas AT 150 som är en vansinnigt populär pastamaskin från Italien så har bara den modellen över 9 000 kundomdömen på Amazon. Samma modell med motor har färre kundomdömen med ligger ändå över 2 000 kundomdömen med ett toppbetyg på 4,7 av 5 stjärnor.

Det finns bara en pastamaskin som har fått så höga kundomdömen och det är originalet Marcato Classic Atlas 150. Det finns ingen pastamaskin som kommer i närheten av kvalitet, mångsidighet, tillbehör, reservdelar och pris. Modellen finns också som både elektrisk och manuell. Vi har valt den manuella som bäst i test vinnare av flera skäl men den elektriska kan fortfarande vara ett alternativ för många.

Vi och många andra finner den elektriska något onödig för att knåda ut degen då det ändå är så enkelt. Dessutom måste du alltid ha någonstans att koppla in pastamaskinen vilket gör att du hela tiden behöver tänka på vart du använder den. En annan fördel med att använda en manuell är att du får bättre känsla för matandet av degen och slipper motorljudet.

Men är Marcato Atlas 150 med motor fortfarande ett bra köp? Trots att prislappen är det dubbla kan det vara värt det om man vill få fria händer. Däremot anser många det vara något onödigt för ett moment som är ganska enkelt redan från början.

Uppdatering 2022 – Marcato Atlas 150 behåller utmärkelsen bäst i test. Även om den kostar lite mer än liknande pastamaskiner så har den viktiga patent som gör den så effektiv och smidig. Dessutom erbjuder de 10 års garantitid på maskinen vilket inget annat märke gör.

Källor

Kundomdömen

Vanligtvis brukar vi inte väga in kundomdömen så tungt som vi har gjort i detta test av pastamaskiner. Men det går inte att blunda för modeller som har över 8 000 kundomdömen som det här fallet med Marcato Atlas 150. Av alla produktkategorier på Inspekto så finns det ingen produkt som har fått så många kundrecensioner. Och som dessutom har fått närmast högsta kundbetyg.

Modeller som t.ex. Funktion Pastamaskin liknar originalet från Marcato och även om priset är något högre för originalet så rekommenderar vi den lilla extra investering. Pastamaskiner från Marcato har betydligt för tillbehör och reservdelar, dessutom levereras de med 10 års garanti.

The Cooking World – Marcato Atlas 150 manuell

Den manuella Marcato Atlas 150 har bland annat testats av The Cooking World och där lyckades pastamaskinen kamma hem full pott 5 av 5. Likt de flesta andra produktrecensioner på nätet så säger TheCookingWorld att detta är den pastamaskin du bör köpa om du vill ha något som levererar och som kommer hålla en livstid. Modellen vann på bland annat kvalitet, tjockleken av pasta, tillebehör och pris. Läs mer om deras produktrecension här.

Spruce Eats

TheSpruceEats har en bra genomgång av pastamaskinen Marcato Atlas 150 som är den manuella maskinen. Några saker eller egenskaper som utmärkte sig mest var bland annat den stadiga konstruktionen, kapar nudlar/pasta smidigt, mångsidig, snygg design och enkel att förvara. Marcato Atlas 150 kammade hem högsta betyg med 5 av 5 stjärnor. Läs mer här.

Reviewed

Reviewed.com testade pastamaskiner 2020 med modeller som Marcato Atlas 150, OxGord KAPM-01, VonShef 07/252, CucinaPro 178 och Gourmia GPM9980. Bäst i test utmärkelsen fick Marcato Atlas 150 med motiveringen att den var en fröjd att använda. Den var inte lika snabb som KitchenAids pastatillbehör och så kostar Marcato betydligt mindre och kräver inte heller en köksassistent. Läs mer här.


Modeller som varit med tidigare

Här nedanför lista vi pastamaskiner som tidigare varit med i vår jämförelse. Antingen har produkten utgått från tillverkaren eller så har modellen blivit ersatt av något bättre i vår jämförelse.

Philips Avance Collection HR2355 - Populär modell

Philips Avance Collection HR2355 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos italienska Amazon efter 300 kundrecensioner

Philips Avance HR2355 liknar Philips HR2345 på många sätt och vissa skulle nog hävda att det nästan är samma pastamaskin. Egentligen finns där inte så mycket som skiljer dessa två maskiner i mellan, men det finns ändå vissa skillnader som vi kommer gå igenom.

Något de båda pastamaskinerna har gemensamt är det höga betyget de har fått från sina befintliga kunder och båda maskinerna är lika enkla att använda samt rengöra. Philips Avance HR2355 levereras med ett speciellt rengöringsverktyg som underlättar rengöringen avsevärt.

En fulländad pastamaskin som gör pasta på 15 minuter

Där finns egentligen inget negativt kring denna pastamaskinen från Philips. Det enda är att denna pastamaskin tar något större plats vid förvaring, men för den kostnaden får du också en lite starkare pastamaskin. Faktum är att denna pastamaskin har ett tryck på 725 kg när degen pressas ut genom pastaformskivan.

Philips Avance HR2355 är en funktionell pastamaskin som kan göra pasta från grunden på bara 15 minuter från att du har hällt ned alla ingredienser. Sedan räcker det att koka pastan ett par minuter för att få god pasta på tallriken.

Även denna pastamaskinen har en smart integrerad förvaringslåda för de formskivor som medföljer. Det som medföljer är 4 stycken standardskivor för att göra spagetti, penne, fettuccini och vanlig lasagne. Enligt Philips själva så ska det finnas ytterligare formskivor att köpa som tillbehör.

Receptbok medföljer med bra exempel

Något som fler tillverkare bör lägga ner tid på är att förbättra det medföljande recepthäfte som ofta följer med paketet. Philips har verkligen förstått detta och har därför gjort en receptbok på 20 olika pastarätter och sedan 24 olika smaksättningar.

Det finns enormt många valmöjligheter när det kommer till smaksättning av pasta och detta är också något som Philips själva uppmuntrar. I deras receptbok hittar du ett stort antal olika smaksättningar och det finns nästan oändligt med olika smakkombinationer du kan leka med ut över det. De flesta gillar att leka med ingredienser som att byta ut mjölet emot t.ex. dinkel eller liknande.

Eller varför inte testa använda olika grönsaksjuice som smaksättare t.ex. morot, gurka, spenat eller andra häftiga örter. Dessa kombinationer finns så klart inte att köpa färdigt i affären, men det också detta som gör pastamaskinen så intressant.

Kort film som visar Philips HR2355

 • Skäl att köpa
 • Helautomatisk pastamaskin med stark motor
 • Integrerad förvaringslåda för alla pastaformar
 • Kan göra 500g pasta på bara 15 min
 • Fin receptbok medföljer med 20 olika pastarätter och med 24 olika smaksättningar
 • Mätbägare för mjöl och vatten medföljer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt