bästa pizzastenen

Pizzasten & Pizzaplåt Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Att baka den perfekta pizzan hemma kan vara en konstform, och för att bemästra den krävs både skicklighet och de rätta verktygen. Att använda en pizzasten eller ett pizzastål kan göra underverk för din hemlagade pizza.

Pizzastenar och pizzastål är så viktiga eftersom de jämnt fördelar värmen över pizzans botten, vilket ger en jämn gräddning och en krispig yta. Medan en vanlig ugnsplåt kan leda till ojämn gräddning och en mindre krispig skorpa, erbjuder både pizzastenen och pizzastålet högre värmeledning, vilket resulterar i en snabbare och mer konsekvent gräddning av pizzan.

Nedanför presenterar vi bästa pizzastål och pizzasten baserat på oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, material, egenskaper och pris. Läs också vår korta köpguide som går igenom allt från material till vilka verktyg som är nödvändiga.

Lodge Pizzaplåt - Bäst i test

Bäst i test
Lodge Pizzaplåt bild
ButikPris
967:-Besök
982:-Besök
 • 4,8 av 5 när SpruceEats testa pizzaplåten 2019
 • 4,7 av 5 hos Amazon UK efter närmare 7000 kundrecensioner

Lodge Pizzaplåt är en fantastisk produkt för att baka pizza hemma och har fått höga betyg från både SpruceEats (4,8 av 5) och Amazon UK (4,7 av 5 efter närmare 7000 kundrecensioner). Vi anser att pizzaplattan är ett utmärkt val tack vare dess gjutjärnsmaterial som ger jämn uppvärmning och utmärkt värmeisolering för en krispig pizzabotten varje gång.

Vi uppskattar att pizzaplattan är inbränd på förhand med olja vilket ger den en naturlig non-stick-beläggning. Den har dessutom två handtag för enkel hantering i och ur ugnen. Plattans diameter är 35 centimeter, och med handtagen är den 49 centimeter bred. 

En unik aspekt av Lodge Pizzaplåt är dess mångsidighet, då den kan användas för flera olika ändamål, såsom att laga kyckling eller till och med som en stekhäll för pannkakor. Kunder har även uppskattat att den är lätt att rengöra, även om det är viktigt att följa rätt skötselråd.

Skötselråden är väldigt enkla och som inkluderar att vänta tills plattan har svalnat innan rengöring och att undvika diskmedel. Behandla den som en helt vanlig gjutjärnspanna.

Vi känner dock till några nackdelar med produkten. Den är ganska tung, vilket kan vara svårt för vissa användare att hantera. Dessutom kräver den samma omsorg som annat gjutjärn. Men vi anser att fördelarna överväger dessa små nackdelar.

Slutligen vill vi nämna kundrecensioner där Lodge pizzaplåt användes i en Minimax Big Green Egg. Nu hänger det lite på vad fö Big Green Egg man har men det kan vara värt att mäta grillen innan om du tänker använda den på grillen. Den är betydligt billigare än det officiella Big Green Egg-alternativet.

Sammanfattningsvis är Lodge Pizzaplåt en utmärkt investering för den som vill baka pizza hemma. Den har fått höga betyg från både tester och kunder, och dess unika egenskaper gör den både mångsidig och praktisk. Vi rekommenderar varmt denna pizzaplåt för alla hemmakockar.

 • Skäl att köpa
 • Pizzaplåt som ger fantastisk värmefördelning
 • Diameter är 35 centimeter, 49 cm med handtagen
 • Behandlas precis som om det vore en stekpanna av gjutjärn
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska tung pjäs på 4,5 kg

Kockums Jernverk Pizzaform - Genomtänkt

Särskilt rekommenderad
Kockums Jernverk Pizzaform bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testad av Youtube-profilen Matgeek
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat pizzastålet

Vi har tittat närmare på Kockums pizzastål som är en svenskproducerad produkt. Modellen har fått höga betyg hos bland annat KitchenTime (4,7 av 5,0) och visats upp i en av MatGeeks pizzaklipp. Det är inte utan anledning som den har blivit så populär bland kunder och fått så goda recensioner.

Kockums pizzastål är tillverkat av 6 mm tjockt kolstål och kan användas inte bara för att baka pizza, utan även som ett bakstål. Vi uppskattar att det är så mångsidigt och fungerar i ugn, på alla spishällar, på grill eller över öppen eld. Stålet väger 5730 g och har måtten 37x33x3 cm vilket ger dig gott om utrymme för att baka dina pizzor.

Ett unikt inslag hos detta pizzastål är den vikta kanten som underlättar hantering av pizzorna med en pizzaspad vid och efter gräddning. Vi anser att detta är en smart detalj som gör produkten mer användarvänlig och ger dig möjlighet att enkelt ta ut din perfekt gräddade pizza ur ugnen.

När det gäller underhåll av Kockums pizzastål är det viktigt att låta det svalna innan rengöring. Rengör stålet med hett vatten och undvik att använda diskmaskin eller diskmedel. Efter rengöring, torka stålet torrt och smörj in det med olja för att bevara dess kvalitet. Kom ihåg att förvara det torrt.

En intressant fakta om detta pizzastål är att det är svensktillverkat vilket innebär att det är producerat med högkvalitativa material och enligt strikta produktionsstandarder. Detta kan vara en viktig faktor för dig som kund att ta hänsyn till när du väljer en produkt för ditt kök.

Vi ser på Kockums pizzastål som ett utmärkt val för dig som vill baka de bästa pizzorna på bara några minuter. Med höga kundomdömen och smarta funktioner är detta en produkt vi varmt kan rekommendera för den passionerade hemmakocken. 

 • Skäl att köpa
 • Har en vikt kant som stoppar pizzan vid gräddning
 • Pizzastålet har också ett bra handtag som förenklar hanteringen
 • Fungerar på alla värmekällor, ugn, grill, öppen eld med mera
 • Perfekt storlek på 37 x 33 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska tungt pizzastål över 5 kg

Nordwik Bakstål - Testad av Matgeek

Nordwik Bakstål bild Nordwik Bakstål bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testad av Youtube-profilen Matgeek
 • 4.8 av 5,0 hos KitchenTime efter att över 150 kunder testat pizzaplåten

Vi har tittat närmare på Nordwik pizzastål som är en pizzaplåt på 37 cm och som erbjuder restaurangkvalitet för hemmabruk. Denna produkt används bland annat av Youtube-profilen Matgeek och har ett snittbetyg på 4,8 av 5,0 hos KitchenTime efter över 150 kundrecensioner.

Nordwik Bakstål är tillverkat av svenskt stål från Kirunas gruva och bearbetas för hand i Norrlands inland. Detta ger en extremt hållbar produkt som kan användas i generationer. Vi uppskattar att pizzaplåten fungerar både som en pizzasten och ett stekbord på grillen, vilket gör den mycket mångsidig.

Storleken på bakstålet är 37 x 33 cm, med en tjocklek på 0,6 cm och en vikt på cirka 6 kg. Det kan användas i ugn och på grill, och det massiva stålet gör att det värms upp och kyls ner utan att slå sig eller spricka. En unik aspekt av Nordwik Bakstål är dess användning av varmvalsat stål från Norrland, vilket ger en slipad och putsad yta som behandlas med rapsolja, vilket gör att det inte finns något ytskikt som kan nötas ner eller gå sönder.

Enligt recensioner kan Nordwik Bakstål ge snabb och jämn gräddning av pizza och vissa kunder ser också fram emot att baka bröd på det. Dock finns det några som inte upplever samma snabba och höga värme vid användning. Det kan vara viktigt att värma upp stålet ordentligt innan användning för bästa resultat.

Vi anser att Nordwik Bakstål är en bra investering för dem som vill förvandla sin vanliga ugn till en stenugn och njuta av pizza och bröd av högsta kvalitet. Dess hållbarhet och mångsidighet gör den till ett intressant alternativ för pizzabakning, och det faktum att det är tillverkat av svenskt stål från Kiruna är en extra bonus för de som värderar lokalt producerade produkter. Det är dock viktigt att följa råden om skötsel och förvaring för att undvika rostbildning och förlänga produktens livslängd.

 • Skäl att köpa
 • Kan användas som helt vanligt stekbord
 • Tillverkad i Sverige
 • Pizzastål som kommer hålla i generationer
 • Utmärkt att använda till både pizza och bakning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Eppicotispai Pizzasten - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Eppicotispai Pizzasten bild
ButikPris
403:-Besök
595:-Besök
 • 4.9 av 5,0 hos Bagaren & Kocken efter närmare 100 kundomdömen
 • 4,7 av 5,0 hos KitchenTime efter över 100 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos Cervera

Eppicotispai pizzasten är en produkt som har fått höga betyg från användare. Den har fått 4,9 av 5,0 hos Bagaren & Kocken efter närmare 100 kundomdömen och 4,7 av 5,0 hos KitchenTime efter över 100 kundrecensioner. Dessutom har den fått toppbetyg hos Cervera.

Eppicotispai pizzasten är ett set som inkluderar en bakspade och en baksten gjord av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien. Detta ger stenen en unik karaktär och hög kvalitet. Stenen kan användas i ugn, på grillen och på gasolhällen. Den fungerar även utmärkt till stekning av fisk, grönsaker och kött, tack vare den täta stenmassan som gör att inget fastnar och inget fett behövs.

Något som vi anser är viktigt att tänka på är att stenen måste värmas upp långsamt för att undvika sprickor, och avsvalning bör ske gradvis. Innan användning bör stenen tvättas av med saltvatten och torkas av. Undvik att använda kemiska rengöringsmedel. För att underhålla stenen rekommenderas att smörja in den med olja och låta torka i 24 timmar. Vid rengöring efter bakning kan en trasa med vinäger vara till hjälp.

Bakspateln som ingår i setet är tillverkad av vackert björkträ. Trots att vissa användare upplever spateln som något klumpig att hantera pizzan med verkar det inte påverka det övergripande intrycket av produkten.

Bland kundrecensioner framgår det att pizzorna blir jättegoda med bakstenen, men vissa användare har upplevt problem med att pizzan fastnar och brinner. Det är därför viktigt att experimentera med olika mjölsorter och tekniker för att få den perfekta pizzan. Stenen fungerar även bra för surdegsbröd, men några användare önskar att den varit lite större.

Sammanfattningsvis är Eppicotispai Pizzasten en högkvalitativ produkt med ett unikt ursprung. Dess förmåga att användas i flera olika sammanhang gör den till en mångsidig och värdefull investering för hemmakocken. Modellen är förvånadsvärt prisvärd med tanke på vad som medföljer kittet.

 • Skäl att köpa
 • Pizzaspade medföljer stenen
 • Pizzastenen kommer från Från vulkanen Etna på Sicilien
 • Väldigt prisvärd pizzasten
 • Utmärkt resultat på både bröd och pizza
 • Skäl att inte köpa
 • Vissa användare klagar på att pizzaspaden är för tjock
 • Måste värma upp stenen långsamt för att undvika sprickor

Gourmetstål Light pizzastål - Toppbetyg

Gourmetstål Light pizzastål bild
ButikPris
795:-Besök
 • 4.9 av 5,0 hos Bagaren & Kocken från vanliga konsumenter

Vi har tittat närmare på Gourmetstål Light pizzastål, det svenska originalet från Norrland, som har fått höga betyg hos bland annat Bagaren & Kocken. Vi anser att detta pizzastål kan vara ett utmärkt alternativ för den som vill få en vedeldad ugn-känsla i sin vanliga ugn. Med detta pizzastål kan du laga pizza med restaurangkvalitet på bara 2 minuter och tunnbröd på endast 1 minut.

Gourmetstål Light skiljer sig från en vanlig pizzasten genom att den är tillverkad av värmevalsat stål istället. Detta gör att den tål kraftiga temperaturförändringar och inte riskerar att spricka. Stålet är dessutom tunnare och lättare än många andra pizzastenar, med en tjocklek på endast 0,6 cm och en vikt på 5,5 kg.

Något vi vill lyfta fram är att Gourmetstål Light även kan användas som stekbord på gasol- eller kolgrillen, vilket är en unik egenskap som gör produkten mycket mångsidig. Många kunder är nöjda med hur pizzastålet håller värmen och gör botten på pizzan krispig. Dock kan det ta lång tid att värma upp pizzastålet, så det är något att tänka på när du använder det.

En av nackdelarna med Gourmetstål Light är att det kan bli missfärgat av värmen, och fläckarna kan vara svåra att få bort. Men detta är inget som påverkar funktionaliteten. Trots detta är de flesta kunder mycket nöjda med sitt köp och rekommenderar pizzastålet till andra. Vi känner till att pizzastålet även kan användas på grillen under sommaren, vilket ytterligare förstärker dess mångsidighet.

Sammanfattningsvis tycker vi att Gourmetstål Light pizzastål är en utmärkt produkt för dig som vill förvandla din vanliga ugn till en vedeldad ugn-liknande upplevelse. Du kan göra pizzor, tunnbröd och mycket mer på bara några minuter, samtidigt som du har möjlighet att använda pizzastålet på både ugn och grill. Kom ihåg att värma upp pizzastålet i god tid innan användning och ha en pizzaspade till hands för en fulländad pizzabakningsupplevelse!

 • Skäl att köpa
 • Pizzastål för allt från pizzor till baka bröd
 • Fungerar även som stekbord på gasolgrill eller kolgrill
 • Prisvärt pizzastål
 • Mäter 37 x 33 x 0,6 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska tung och utan bärhandtag

Köpguide – Så väljer du bästa pizzastål eller pizzasten

pizzasten pizzaplåt köpguide

När man ska välja mellan en pizzasten och en pizzastål för att baka sin drömpizza, finns det både fördelar och nackdelar att beakta. Självfallet spelar personliga preferenser in, men det är också viktigt att tänka på huruvida du vill ha en krispig eller en mjuk botten.

Först och främst, låt oss undersöka pizzastenens mystiska värld. Den här typen av bakredskap, som ofta är gjord av keramik eller lera, har en unik förmåga att jämnt fördela värmen. Det innebär att pizzabotten får en härlig, krispig yta och en läckert luftig insida. Dessutom kan pizzastenen absorbera överflödig fukt, vilket ytterligare bidrar till den krispiga konsistensen. Men, kom ihåg att pizzastenen kräver lite mer tid att förvärma, samt försiktighet vid hantering då den kan vara skör.

Å andra sidan, pizzastål. Det är en gammal trotjänare som är både enkel att använda och lättskött. Pizzaplåten, oftast tillverkad av metall, leder värmen snabbt och effektivt. Det resulterar i kortare gräddningstider jämfört med pizzastenen, men det kan också innebära att pizzabotten blir mer mjuk och saftig, snarare än krispig. Ett litet tips: om du vill uppnå en krispigare botten med ett pizzastål, prova att förvärma plåten innan du lägger på pizzadegen.

Så, vilken ska man välja då? Tja, det beror på vad du är ute efter. Om du strävar efter den perfekta krispigheten och inte har något emot lite extra tid och arbete, är pizzastenen förmodligen din bästa vän. Men om du vill ha en snabb, smidig och pålitlig lösning, är pizzastålet ett utmärkt alternativ.

Slutligen bör vi ta hänsyn till variationerna mellan dessa två redskap. De erbjuder olika grader av krispighet och mjukhet, vilket ger varierade smakupplevelser. Därför kan det vara roligt att experimentera med båda för att hitta din egen personliga favorit.

Sammanfattningsvis finns det skillnader mellan pizzasten och pizzastål som kan påverka både smak och konsistens. Om du vill ha en riklig variation av pizzor och njuta av både krispiga och mjuka bottnar, prova att använda båda redskapen och upptäck vilket som passar just dig bäst!

Pizzasten:

Fördelar:

 1. Krispig botten: Absorberar fukt, vilket skapar en krispigare konsistens
 2. Autentisk: Sten ger liknande resultat som med vedugnsbakade pizzor
 3. Håller värmen: Kan hålla värmen under en lång tid, vilket är bra om du bakar flera pizzor i följd

Nackdelar:

 1. Förvärmningstid: Kräver längre tid att förvärma jämfört med en pizzaplåt
 2. Känslig: Pizzastenar kan vara sköra och kräver försiktighet vid hantering och rengöring
 3. Tyngre: Ofta tyngre än pizzaplåtar, vilket kan göra dem mer besvärliga att hantera

Pizzaplåt:

Fördelar:

 1. Snabbare gräddning: Värms upp snabbt och minskar därmed gräddningstiden
 2. Ingen risk för sprickor vid temperaturförändringar
 3. Lätt att hantera: Enklare att flytta och rengöra än en pizzasten
 4. Hållbarhet: Betydligt mer hållbara än pizzastenar
 5. Kan ibland användas som stekbord beroende på modell

Nackdelar:

 1. Oftast lite dyrare

Lista över användbara tillbehör och verktyg

När man arbetar med pizzastenar och pizzastål är det viktigt att ha rätt verktyg och tillbehör för att underlätta processen och förbättra slutresultatet. I denna text kommer vi att gå igenom några grundläggande tillbehör och verktyg som varje hemmapizzabagare bör överväga att investera i.

För det första är en pizzaspade oumbärlig. Den hjälper dig att enkelt föra in och ta ut pizzan ur den heta ugnen, vilket minskar risken för brännskador. Pizzaspadar finns i olika storlekar, material och prisklasser, så välj en som passar dina behov och budget.

En ugnstermometer är ett praktiskt tillbehör för att säkerställa att din ugn når rätt temperatur. Eftersom inbyggda ugnstermometrar ofta inte är helt precisa, kan en extern termometer ge dig den exakta temperaturen du behöver för att grädda din pizza perfekt. I det här fallet är kanske en infraröd termometer som läser av pizzastenen genom IR kanske det bästa valet. Så att kan säkerställa att stenen eller plåten har nått sin temperatur.

En pizzaskärare är avgörande för att enkelt och effektivt skära pizzan i bitar. Det finns flera typer av pizzaskärare, såsom hjulskärare och mezzaluner, som båda har sina fördelar och nackdelar.

Slutligen kan en degjäsningslåda vara användbar för att låta din pizzadeg jäsa ordentligt och få rätt konsistens. Lådan bevarar fuktigheten och håller degen skyddad från drag och temperaturväxlingar.

Genom att införskaffa dessa verktyg och tillbehör kan du göra din pizzabakningsupplevelse smidigare och mer professionell, samtidigt som du får en bättre förståelse för hur olika verktyg påverkar slutresultatet av dina pizzor.


Frågor & svar – Vanliga frågor om pizzasten och pizzastål

 1. Varför spricker min pizzasten efter några användningar?
 2. Kan man grilla pizza på en pizzasten eller pizzastål?
 3. Kan jag använda pizzasten eller pizzastål för att baka andra typer av bröd?
 4. Vilken temperatur ska jag använda när jag bakar pizza på en pizzasten eller pizzastål?
 5. Behöver jag förvärma min pizzasten eller pizzastål innan jag använder den?
 6. Vilket material ger bäst resultat för hemmapizzor: pizzasten eller pizzastål?
 7. Vad är skillnaden mellan en pizzasten och ett pizzastål?

Varför spricker min pizzasten efter några användningar?

Pizzastenar kan spricka på grund av temperaturskillnader, exempelvis om en kall sten placeras i en mycket varm ugn eller om en varm sten utsätts för kyla. För att undvika sprickor, se till att förvärma stenen i ugnen gradvis och låt den svalna naturligt efter användning.

Sammantaget finns det många frågor kring pizzasten och pizzastål, och det är viktigt att förstå deras egenskaper och användning för att få bästa möjliga resultat. 

Kan man grilla pizza på en pizzasten eller pizzastål?

Visst kan du det! Använd en pizzasten eller pizzastål på grillen för att få en krispig och välgräddad pizza. Förvärm stenen eller stålet på grillen innan du lägger på pizzan, och grilla med indirekt värme för att undvika att pizzan bränns. Se till att övervaka temperaturen och grilla pizzan tills den får en gyllene skorpa och bubblig topping. Du kan också testa använda lite rökflis om du vill få till rökig smak som i en vedeldad ugn. 

Kan jag använda pizzasten eller pizzastål för att baka andra typer av bröd?

Både pizzasten och pizzastål är utmärkta verktyg för att baka olika typer av bröd, som baguetter och focaccia, samt andra bakverk som behöver jämn värme och en krispig yta.

Vilken temperatur ska jag använda när jag bakar pizza på en pizzasten eller pizzastål?

Baka din pizza vid så hög temperatur som möjligt – runt 250-300 grader celsius (eller högre om din ugn tillåter det) – för att uppnå en krispig skorpa och snabb gräddningstid. Ju högre, desto bättre.

Behöver jag förvärma min pizzasten eller pizzastål innan jag använder den?

Absolut! Förvärmning är nyckeln till att få bästa möjliga resultat. Du bör förvärma pizzastenen eller pizzastålet i ugnen på högsta värme i minst 30-45 minuter. När det gäller pizzasten måste den värmas upp långsamt för att inte spricka.

Vilket material ger bäst resultat för hemmapizzor: pizzasten eller pizzastål?

Det finns inget enkel svar på denna fråga eftersom det beror på personliga preferenser och din ugn. Pizzastål tenderar att ge snabbare och mer konsekvent gräddning, men pizzasten kan också ge bra resultat om den används korrekt.

Vad är skillnaden mellan en pizzasten och ett pizzastål?

Pizzastenen, oftast tillverkad av lera eller keramik, är utformad för att sprida värme jämnt över pizzans botten och skapa en krispig yta. Pizzastålet, däremot, är tillverkat av stål och leder värme snabbare, vilket innebär att pizzan gräddas snabbare och får en krispigare skorpa. Båda har sina egna fördelar och nackdelar.


Källor

 • Lodge Pizzaplåt 4,8 av 5,0 – Under 2019 fick SpruceEats testa Lodge pizzaplåt som vann toppbetyget 4,8 av 5,0. Några saker som stack ut var bland annat att stålet var behandlat redan från fabrik vilket uppskattas av många. D.v.s. den är redan inbränd. Även de två greppvänliga handtagen sågs vara positivt. En annan liten detalj som uppskattades var att pannan har en liten kant så att pizzan håller sig kvar på stålet. Risken för att pizzan glider av när man sätter in pizzan är därför minimal. Läs mer på SpruceEats.
 • Matgeek – Matgeek, en välkänd YouTube-profil, besitter en imponerande kunskap om pizzabakning, vilket gör honom till en pålitlig källa när det gäller att välja rätt produkter för att lyckas med din pizza. Vi har granskat noggrant vilka produkter han använder i sina videor för att få insikt i de bästa verktygen och tillbehören på marknaden. En starkt bidragande faktor till att vi litar på Matgeeks omdöme är att han kontinuerligt utforskar och testar nya produkter på sin kanal, vilket ger honom en djup förståelse för vad som fungerar bra och vad som inte gör det. Med hans erfarenhet och expertis som grund kan vi känna oss säkra på att de produkter han rekommenderar är av hög kvalitet och värt att överväga för våra egna pizzabakningsäventyr.
 • Kundrecensioner – Förutom externa tester av pizzastål har vi tagit stor hänsyn till helt vanlig kundrecensioner. Det är trots allt slutkunden som testar dessa produkter regelbundet och för oss är det oerhört viktigt att kombinera resultatet från både tester och kundomdömen. Därför har vi använt oss av recensioner från både butiker och marknadsplatser.