Ooni Koda 16 - Bäst i test
Butik | Pris | |
---|---|---|
5990:- | Till butik |
- 5 av 5 stjärnor i TomsGuides test av Ooni Koda 16 2021
- 4,5 av 5 när BBCGoodFood testa Ooni pizzaugn 2020
- 4 av 5 stjärnor i svenska M3 med motiveringen "Grym pizzaugn"
- 4,5 av 5,0 hos Amazon USA efter över 700 kunder testat pizzaugnen
- Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner
Det finns väldigt få pizzaugnar som säljer så bra som Ooni Koda 16. Modellen toppar försäljningen hos både butiker och marknadsplatser. Ooni pizzaugn har bland annat fått toppbetyg hos svenska M3, BBCGoodFood och när TomsGuide testa ugnen 2021.
Snabb pizzaugn med gasol som gräddar pizzan på ungefär 60 sekunder
Ooni Koda 16 är en av marknadens mest populära pizzaugnar och det finns flera skäl till detta. För det första är det en väldigt enkel pizzaugn som drivs med hjälp av gasol. Något som många redan har investerat i då samma system används till gasolgrillar. Dessutom är gasoldrivna pizzaugnar smidiga och snabba att komma igång med.
En annan sak som utmärker pizzaugnen Oooni Koda 16 är storleken. Som namnet antyder tar ugnen pizzastorlekar upp till 16 tum d.v.s. ungefär 40 centimeter. Vissa butiker nämner familjepizzor men det är väl kanske lite att ta i med. Men 40 cm är en bra storlek som passar de allra flesta pizzaälskare.
Uppvärmningstiden är på ungefär 20 minuter och ska kunna nå temperaturer upp till 500°C. Men när vi läser tester och kundrecensioner kan Ooni Koda 16 ha lite problem med detta om det blåser utomhus. I och med pizzaugnan saknar lucka så kan den vara lite känslig för vinden vilket några påpekar.
Men när väl ugnen är uppvärd blir pizzan gräddad väldigt snabbt (60 sekunder) så se till att ha pizzaspaden redo för att vända på pizzan. På insidan sitter där nämligen en L-formad värmare som gör att pizzan behöver vändas under halva tillagningstiden på 60 skeunder.
Andra saker som uppskattas med pizzaugnen är de hopvikbara benen för smidigare förvaring. Även den inbyggda gaständningen är ett stort plus.
Vem bör köpa Ooni Koda 16?
Det enda negativa med modellen är att den saknar en lucka. Har du en trädgård där det blåser mycket kan det vara bra att hitta ett läge där det blåser mindre. Pizzaugnen kommer kommer att ha lite problem att komma upp i 500°C om vinden står på.
Men trots detta är Ooni Koda 16 fortfarande en av marknadens bästa pizzaugnar med gas så länge man känner till ugnens svaga sidor. Vilket också är den enda svagheten vi har lyckats hitta.
Avslutningsvis är Ooni Koda 16 en enkel och utmärkt pizzaugn. Gasen gör den extra smidig att starta upp samt att det är enklare att hitta korrekt temperatur för ens pizzor. Den ger så klart inte någon röksmak som med vedeldade pizzaugnar men man kan använda en liten röklåda för att generera röksmak. Baserat på allt detta samt testresultat, kundrecensioner och pris vinner Ooni Koda 16 vår utmärkelse bäst i test.
- Skäl att köpa
- Pizzaugn som klarar stora pizzor upp till 40 cm
- Snabb uppvärmning med gas, 20 minuter för temperaturer mellan 400-500 grader
- Enkel att starta upp tack vare gasen
- Lätt att reglera temperaturen
- Smidigt att vända ens pizzor tack vare storleken
- Skäl att inte köpa
- Saknar lucka vilket kan göra den lite känslig för vind
Sage The Smart Oven Pizzaiolo - Bästa pizzaugn på el
Butik | Pris | |
---|---|---|
7946:- | Till butik | |
7990:- | Till butik |
- 4,5 av 5 när BBC Good Food testa pizzaugnen 2021
- 5 av 5 stjärnor hos IdealHome UK 2022
- 5 av 5 stjärnor hos tekniksidan T3
- Toppbetyg hos svenska butiker från svenska konsumenter
- 4,5 av 5 hos Amazon USA efter 60 kundomdömen
Med Sage The Smart Oven Pizzaiolo kan du skapa äkta napolitansk pizza direkt i ditt kök. Den här ugnen har blivit högt lovordad av flera källor, från BBC Good Food och IdealHome UK till svenska konsumenter. Är detta den bästa elektriska pizzaugnen på marknaden?
Visst, pizzaugnar med ved eller gasol har högre prestanda, men då måste man också stå utomhus. Men här kan du grädda dina pizzor direkt i köket med en imponerande maxtemperatur på 400°C vilket ger en perfekt gräddad och krispig pizzabotten varje gång. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för väderförhållandena eller att köpa och förvara bränsle.
Vidare är Pizzaiolo utformad för att rymma både hemgjorda pizzor och frysvarianter. Om vi ska nämna något om storleken på pizzorna (max 30 cm) så hade vi föredragit att stenen var något större för att passa pizzor upp till i alla fall 40 cm. Men det är helt enkelt begränsningen av att använda el och får ändå ses som väldigt godkänt.
Något som verkligen fascinerade oss var det innovativa Element iQ®-systemet. Genom att anpassa värmeregleringen till den specifika pizzatypen du bakar så säkerställer den optimal tillagning varje gång. Dessutom kommer den med flera olika program och är lika effektiv för att laga en djup panna som en traditionell napolitansk pizza.
Trots dess något stora prislapp är Sage The Smart Oven Pizzaiolo en investering värd att överväga. Ja, det är mer kostsamt än vissa alternativ men för den passionerade pizzalälskaren kan det vara väl värt priset. Dessutom med tanke på användarvänligheten, effektiviteten och resultatens kvalitet, kan vi inte annat än ge Sage Pizzaiolo våra högsta rekommendationer.
Dock, som med alla produkter så finns det utrymme för förbättring. Till exempel, ugnen tar upp en hel del utrymme på köksbänken och rengöring kan vara något knepigt. Dessutom skulle den kanske inte vara det mest praktiska valet för de som har begränsat utrymme. Men dessa är små detaljer i jämförelse med den totala prestandan och fördelarna med denna pizzaugn.
Slutligen, det är värt att notera att Sage Pizzaiolo kommer med alla de tillbehör du behöver för att komma igång, inklusive en pizzasten och en pizzaspade. Uppvärmningen tar ungefär 25 minuter för att nå 400°C och gräddar pizzan på några minuter.
För att sammanfatta, om du letar efter en pizzaugn för inomhusbruk som kan generera autentiska, högkvalitativa resultat, och du inte har något emot att spendera lite mer, skulle vi definitivt rekommendera Sage The Smart Oven Pizzaiolo.
- Skäl att köpa
- Pizzaugn för inomhusbruk eller för de som inte har möjlighet till gas eller ved
- Snabb uppvärmning, 25 min 400°C
- Klarar av pizzor upp till 30 cm
- Inbyggd pizzasten, pizzaspade samt stekpanna för panpizza medföljer
- 7 olika program, stenugnsbakad, New York, panpizza, tunn, krispig eller fryst
- Pizzanugnen gräddar jämnt och pizzan över inte snurras
- Skäl att inte köpa
- Väldigt dyr för att vara en pizzaugn
- För stor för att förvaras framme
Ariete Pizza Maker - Bästa budgetval
Butik | Pris | |
---|---|---|
973:- | Till butik | |
1781:- | Till butik |
- 4,4 av 5 stjärnor efter över 7 000 kundrecensioner hos Amazon UK
- Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat Ariete Pizza Maker
När vi kollade kundomdömen på Arietes elektriska pizzaugn var vi till en början väldigt skeptiska. Men modellen överraskar både oss och många konsumenter som testat pizzaugnen. Bara hos Amazon UK har modellen ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor efter över 7 000 recensioner.
Billig och bra elektrisk pizzaugn för hemmet
Kan verkligen en elektrisk pizzaugn för 1 000 kronor vara något att ha? Ariete elektriska pizzaugn är förvånadsvärt effektiv, den gräddar betydligt godare pizzor än en vanlig köksugn. Vilket är tack vare den höga temperaturen som når 400°C vilket är hela hemligheten till godare pizzor.
Modellen är utrustad med både en pizzasten och två värmelement. Stenen som är behandlad för enklare rengöring har ett eget värmeelement medans det större elementen hänger ovanför. Dessa två värmelement på 1200 watt tillsammans värmer också upp pizzaugnen snabbt till 400°C på bara 12-13 minuter.
Det är kanske inte samma temperatur som på dyrare vedeldade och gasdrivna pizzaugnar men det är tillräckligt högt för att få goda pizzor. Det är trots allt nära gränsen för napolitansk pizza. Tillagningstiden vid 400°C gör att pizzan är färdig på bara fyra minuter.
Storleksmässigt är pizzaugnen mer än godkänd då den tar pizzor upp till 32 cm. Vilket är större än många andra gas och vedeldade modeller. När vi läste kundrecensioner så upptäckte vi att många även använder pizzaugnen för annat än just pizzor. Allt från värma upp bröd till att grädda på fryspizzor på några minuter.
Vem bör köpa Ariete elektriska pizzaugn?
Trots att pizzaugnen inte når temperaturer på 500°C så är det fortfarande en utmärkt pizzaugn som snabbt ersätter den vanliga ugnen. 400°C är fullt tillräckligt för att snabbt tillaga fina och goda pizzor. Största fördelen med en elektrisk pizzaugn är ju att den kan användas inomhus vilket är perfekt för dig som bor i lägenhet där det ej är tillåtet med gas eller ved.
Baserat på alla kundomdömen, pris och egenskaper vinner Ariete Pizza Maker vår utmärkelse "Bästa budgetval". Den är kanske inte lika bra som Sage SPZ820 Pizzaiolo men samtidigt kostar den sju gånger så mycket.
- Skäl att köpa
- Når höga temperaturer upp emot 400 grader
- Snabb uppvärmning kring 12 minuter
- Snabb tillagningstid på 4 minuter
- Bra storlek på pizzor upp till 32 cm
- Kan användas inomhus
- Har flera andra bra användningsområden
- Behandlad pizzasten för smidigare rengöring
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Ooni Fyra - Träpellets
Butik | Pris | |
---|---|---|
2995:- | Till butik | |
3362:- | Till butik |
- 4,5 av 5 stjärnor när Techadvisor testa Ooni Fyra 2021
- 4,2 av 5 stjärnor efter att BBCGoodFood testa pizzaugnen 2020
- 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 1 100 kundrecensioner
Ooni Fyra har prisats som både smidig och snabb pizzaugn. Modellen har bland annat testats av TechAdvisor och BBC Good Food där pizzaugnen fått ett toppbetyg på 4,5 av 5 stjärnor. Även vanliga konsumenter har rankat pizzaugnen som en av marknaden bästa alternativ.
Vedeldad pizzaugn med pellets
Det kanske låter omständligt att starta pizzaugnen med träpellets men det är förvånadsvärt enkelt och smidigt. Trots att det är pellets så värms pizzaugnen upp snabbare än t.ex. Ooni Koda 16 som använder helt vanlig gasol. Det tar bara ungefär 15 minuter för att nå 500°C vilket är 5 min snabbare än Ooni Koda med gasol.
Men det bästa med en pizzaugn med träpellets är trots allt smaken som det ger. Träpellets ger en unik vedeldad smak som är ett av kraven för att göra riktig napolitansk pizza. Dessutom är det enkelt att ta med pizzaugnen hem till någon eller uteplats då ingen gasoltub måste följa med.
Ooni Fyra har en normalstor kapacitet på 30 cm vilket är det mest vanliga när det gäller vanliga pizzaugnar. Tillagningstiden är precis lika bra som vilket annan pizzaugn som helst som når hög temperaturer d.v.s. runt 60 sekunder. Perfekt om man har flera gäster på besök.
Det är även enkelt att fylla på med ny pellets ovanifrån medans pizzaugnen är igång ifall man har många pizzor på gång. 3 kg pellets ska räcka till ungefär 2-3 timmar och pellets bör man köpa i stora 10 kilos säckar. Antingen Oonis egna märke eller annan pellets som är godkänt för mat.
Stort plus är också locket som medföljer som är användbart vid uppvärmning och när det blåser mycket utomhus. Då pizzaugnen från Ooni använder pellets måste den stå utomhus då det kan ryka lite.
Vem bör köpa Ooni Fyra?
Prismässigt är Ooni Fyra väldigt prisvärd om man jämför med andra alternativ. Pellets är förvånadsvärt smidigt att använda när man väl har lärt sig att hantera tändning och så vidare. Det kan krävas ett par gånger innan man har lärt sig hantera temperatur och mängden pellets. Har du en infraröd termometer hemma är det ännu enklare.
- Skäl att köpa
- Snabb uppvärmning med pellets (15 min)
- Träpellets sätter god smak på pizzan
- Enkel att fylla på med pellets under drift
- Ett medföljande lock till uppvärmning och när det blåser
- Enkel att ta med till vän eller uteplats
- Når temperaturer upp till 500°C
- Skäl att inte köpa
- Man behöver testa sig fram några gånger innan man hittar rätt teknik och temperatur
Ooni Karu 12 - Ved, kol och gasol
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- 4,7 av 5 stjärnor efter över 900 kunder testat pizzugnen hos Amazon USA
- 4,5 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa Ooni Karu 12 våren 2022
- Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter
Det är tydligt att många konsumenter vänder sig till Ooni pizzaugnar. De tillverkar ugnar av hög kvalitet och lämnar garanti på att resultatet ska vara perfekt. I skrivandes stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter närmare 1000 recensioner.
Pizzaugnen har även fått toppbetyg i oberoende tester där bland annat Outdoorgearlab gav pizzaugnen 4,5 av 5 stjärnor.
En pizzaugn som kan drivas med kol, ved och även gas
Ooni Karu 12 är en väldigt intressant pizzaugn med många möjligheter. Nu denna pizzaugn i sitt grundutförande gjord för att eldas antingen med kolbricketter eller ved. Men faktum är att modellen även kan använda gasol om man köper till en gasbrännare som tillbehör.
I sitt grundutförande använder Ooni Karu Multi-fuel pizzaugn antingen kol och ved. Största fördelen med kol är att det brinner längre men samtidigt får man inte den där underbara röksmaken. Därför väljer många användare att blanda kol med vedbitar för att få det bästa ur två världar.
Köper du till en gasbrännare kan du själv välja mellan ved eller gas. Gasol har den fördelen att det är enklare att komma igång och hålla korrekt temperatur. Gasbrännaren finns att köpa hos flera butiker på nätet för mellan 800-1000 kronor. Perfekt om man är osäker på att välja en vedeldad eller gasdriven pizzaugn.
Likt de flesta andra Ooni pizzaugnar kan även denna uppnå temperaturer upp till 500 grader på bara 15 minuter. Detta tack vare den medföljande luckan. Detta innebär också att pizzan gräddar väldigt snabbt och på bara 60 sekunder ska pizzan var färdig. Ooni Karu 12 är också en normalstor pizzaugn som tar pizzor upp till 30 cm.
Vem bör köpa Ooni Karu 12?
Vi skulle säga att Ooni Karu 12 passar vem som helst som vill komma igång med vedeldade pizzor. Men som samtidigt vill kunna ha möjligheten till att konvertera till gasol. Är man osäker på vilken värmekälla som passar en allra mest så är detta en bra lösning.
Likt de flesta andra vedeldade pizzaugnar så bränner veden eller pelletsen upp ganska fort. Ska du göra flera pizzor kommer det krävas flera påfyllningar under processen. Vissa tycker detta är något omständligt ibland och då kan det vara skönt att kunna konvertera ugnen till gas.
- Skäl att köpa
- Kan använda både kol och ved
- Gasbrännare finns att köpa till om man vill konvertera till gas
- Snabb uppvärmning, 450-500 grader på 15 minuter
- Medföljande lucka som trotsar vinden
- Enkel att fälla ihop för transport
- Skäl att inte köpa
- Ved behöver fyllas på regelbundet för att behålla värmen mellan pizzorna
Köpguide – Så väljer du den bästa pizzaugnen
Vi är många som älskar pizza men om du ska lyckas göra en pizza lika god, och till och med godare, än den du köper på restaurang är det viktigt att den gräddas på hög temperatur. Det är här pizzaugnen kommer in.
Hela hemligheten bakom en lyckad pizza är temperaturen. En pizza som gräddas i en vanlig köksugn kan inte jämföras med en som bakas i en varm pizzaugn. Resultatet är som natt och dag.
Men det finns några saker man bör fundera över innan man köper en pizzaugn. Allt från vilken storlek till vilken typ av värmekälla som ska användas. Värmekällan kan bland annat påverkas av vart man bor och vad man föredrar. I den här artikeln får du lära dig allt om pizzaugnar och vad man bör tänka på vid köp av en pizzaugn.
Olika typer av pizzaugnar – inomhus eller utomhus
Det finns pizzaugnar som du har utomhus på altanen eller i trädgården och det finns pizzaugnar som du kan använda inomhus i köket. En pizzaugn för utomhusbruk banar väg för många härliga sommarkvällar med familj och vänner. Ett förslag är att låta dina gäster baka sina egna pizzor. Då kan alla få sin egen favoritpizza!
För att få till den perfekta pizzan är en hög temperatur vid gräddning viktig och det finns många modeller av pizzaugnar på marknaden som klarar detta. För den som vill ha känsla av en äkta napolitansk pizza är en vedeldad pizzaugn som värms upp med trä eller träpellet ett utmärkt alternativ.
Men det finns egentligen två olika läger. Ena lägret föredrar gasoldrivna pizzaugnar medans andra lägret föredrar vedeldade alternativ. Men båda värmekällor har sina fördelar och nackdelar.
Pizzaugn med gasol
Många hemmabagare rekommenderar gasoldrivna pizzaugnar av den enkla anledning att det är betydligt smidigare. På med gasen och låt den värma upp pizzaugnen under 15-20 minuter. Sen är man igång med gräddningen. Dessutom slipper man ständigt fylla på med ved eller pellets medans man gräddar pizzor.
Ska man bjuda över vänner och familj för att göra egna pizzor så kan detta vara lite omständligt att behöva fylla på med nytt bränsle. Vilket man slipper med gasol. Pizzaugnar med gas är också enklare att reglera för att hitta önskad temperatur.
Nackdelen med gas är så klart smaken. Nu sätter inte gas någon bismak på pizzan men vill man göra äkta napolitansk pizza så vill man få med lite röksmak från ved. Det finns däremot ett enkelt sätt att få till vedsmak när man använder gasol. Och det är att använda en röklåda med rökspån.
Pizzaugnar med ved eller pellets
Många av de mest prisvärda pizzaugnar använder antingen ved eller träpellets. Största fördelen med ved är den snabba uppvärmningstiden och röksmaken som kommer från att grädda en pizza med ved. Här kan man även leka med olika smaker i form av olika träsorter så som t.ex. ek, äppelträ, körsbär med mera.
Största kruxet med ved är att få in tekniken med tändning och hålla korrekt temperatur. Men detta kan alla lära sig efter några gånger av experiment. Här hjälper det även att använda en infraröd termometer för att kolla av temperaturen i pizzaugnen.
En annan fördel med vedeldad pizzaugn är att man snabbare och lättare kommer upp i högre temperaturer. Vilket också är en liten nackdel då ny ved måste tillsättas regelbundet för att hålla igång pizzaugnen. Är det många pizzor som ska gräddas kan det behövas flera påfyllningar som görs medans pizzaugnen är i gång.
Elektriska pizzaugnar
Elektriska pizzaugnar är kanske det mest smidiga att använda. De ger snabb uppvärmning och kan användas inomhus i köket. Men samtidigt når inte elektriska pizzaugnar så höga temperaturer som t.ex. gas eller vedeldade pizzaugnar.
Däremot kan de flesta elektriska modeller nå temperaturer upp till 400°C vilket för många är fullt tillräckligt. Det är trots allt betydligt högre än en vanlig varmluftsugn som endast når ungefär 250°C. För äkta napolitansk pizza bör temperaturen ligga mellan 400-500 grader.
I och med pizzaugnar har en lägre temperatur så är även tillagningstiden betydligt längre. Med vedeldade och gasdrivna modeller är tillagningstiden endast runt 60 sekunder. Medans elektriska ligger någonstans mellan 3 till 5 minuter.
Men största fördelen med elektriska modeller är utan tvekan enkelheten av att komma igång samt att det finns billiga modeller att välja mellan. Dessutom kan personer som bor i lägenheten även använda pizzaugnen då gas eller ved oftast ej är tillåtet på balkong.
Viktiga tillbehör till pizzaugnen
Den perfekta pizzan med härligt krispiga och spröda brödkanter, smakrik tomatsås och massor av smält ost går faktiskt att få till hemma om du har en pizzaugn. Det är mycket svårare att grädda en pizza i en vanlig ugn eftersom temperaturen inte blir tillräckligt hög.
En varmluftsugn kan till exempel värmas upp till ungefär 250 °C. I en pizzaugn ligger temperaturen på mellan 400–500 °C och eftersom temperaturen är så hög tar det bara någon minut för pizzan att bli klar. Med så höga temperaturer krävs några tillbehör för att lyckas vilket vi listar nedan.
Pizzaspade
Om du väljer att köpa en icke elektriska pizzaugn kommer du behöva en pizzaspade för att kunna vända på pizzan. Tillagningstiden i en gas eller vedeldad pizzaugn är mycket kort där 60 sekunder räcker för att bränna pizzan.
Värmekällan är också utformad på så sätt att en stor del av värmen endast ligger på halva delen av pizzan. Så efter halva tillagningstiden behöver man snurra på pizzan. I och med tillagningstiden endast är på 30 sekunder för halva pizzan behöver man kunna snurra pizzan snabbt med en pizzaspade. Annars bränner man pizzan.
Infraröd termometer
Näst bästa tillbehöret är en helt vanlig termometer som mäter av innertemperaturen med hjälp av ”laser”. På avstånd kan du enkelt mäta temperaturen på värmekällan och pizzastenen så att önskad temperatur har uppnåtts.
När du väljer ut en handhållen IR-termometer bör du välja en som klarar av högre temperaturer upp till i alla fall 500°C. Priset för dessa IR-termometrar ligger någonstans mellan 400-700 kr beroende på modell.
Denna typ av termometrar kan även användas till annat i hemmet så som t.ex. när du grillar i den vanliga grillen eller liknande.
Några viktiga punkter att ta med före ett köp av en pizzaugn
- Fundera på vilket typ av uppvärmning av pizzaugnen du föredrar. Ved, gas eller el?
- Bestäm också var pizzaugnen ska stå så att du har koll på hur stor ugn du kan köpa. Det finns pizzaugnar i alla möjliga storlekar, både stora och små, och det finns till och med portabla pizzaugnar.
- Det är också viktigt att tänka på användarvänligheten. Det ska vara smidigt att komma igång, ugnen ska snabbt komma upp i tillräckligt höga temperaturer och den ska vara enkel att rengöra.
- Till sist måste du bestämma hur mycket din nya pizzaugn får kosta. På marknaden finns modeller från några hundralappar upp till flera tusen kronor.
När du har bestämt dig för vilken pizzaugn som passar dig bäst börjar det roliga arbetet med att tillaga pizzan och allt börjar med degen. Degen ska göras på bra råvaror och gärna knådas för hand.
Nästa steg är att få till en riktigt god tomatsås med fina råvaror om du inte ska göra en pizza bianco förstås. Sedan kan du egentligen välja vad du vill lägga på din pizza och det är det som är så bra – alla i familjen och alla kompisar kan skapa sin egen favoritpizza!
FAQ – Vanliga frågor om pizzaugnar
- Kan man använda vanlig pellets till pizzaugn?
- Kan man använda pizzaugnen inomhus?
- Vilken är den bästa pizzaugnen?
- Hur varm är en pizzaugn?
- Vad kostar en pizzaugn?
- Varför är en bra pizzasten så viktigt?
Kan man använda vanlig pellets till pizzaugn?
Det finns de som använder vanlig träpellets till sin pizzaugn. Men vår rekommendation är att köpa träpellets som är avsett och certifierat för matlagning.
Kan man använda pizzaugnen inomhus?
Både vedeldade och gasdivna pizzaugnar bör användas utomhus där det finns gott om ventilation. Vissa väljer däremot att köra sina pizzaugnar med gas i uterummet och det fungerar så länge ventilationen är bra. Men den enda pizzaugnen som faktiskt fungerar inomhus är den elektriska varianten.
Vilken är den bästa pizzaugnen?
Det finns flera bra modeller på marknaden och det som egentligen avgör vad som passar en bäst är själva värmekällan. Många föredrar gasdrivna pizzaugnar på grund av enkelheten att komma igång. Medans andra föredrar vedeldade modeller som ger lite röksmak på pizzan.
Hur varm är en pizzaugn?
De bästa pizzaugnarna som går att köpa kan hålla en temperatur mellan 400 till 500°C. Detta är framför allt viktigt om man vill kunna göra äkta napolitansk pizza. Med så höga temperaturer blir pizzan också färdig på bara 60-100 sekunder. Vilket betyder att alla i sällskapet kan njuta av sin egen pizza samtidigt.
Vad kostar en pizzaugn?
På marknaden finns pizzaugnar från många olika varumärken. De kommer i olika modeller och storlekar. Pizzaugnens konstruktion, dess drivmedel och material styr priset. Det går att få till bra pizzor på de flesta men för att verkligen få till den där perfekta pizzan måste pizzaugnen klara riktigt höga temperaturer.
En elektrisk pizzaugn för inomhusbruk kan du få för någon tusenlapp. Pizzaugnar för utomhusbruk, om du ska ha en lite bättre, kan du hitta för runt 3000 till 4000 kr. Självklart finns det också mycket dyrare pizzaugnar på marknaden.
Det finns också enklare alternativ av pizzaugnar som du ställer direkt på din kol- eller gasolgrill, så kallade pizzainsatser. Dessa är ofta billigare än fristående modeller.
Varför är en bra pizzasten så viktigt?
En pizzasten ser till att pizzan håller en jämn och hög temperatur. Det är viktigt att stenen är riktigt varm innan du gräddar pizzan. När du köper en pizzaugn ingår ofta en pizzasten men det går också att köpa pizzastenar separat. Vill du kunna servera stenugnsbakade pizzor är pizzastenen helt enkelt nödvändig!
Så valde vi ut bästa pizzaugnar
För att få en djupare förståelse av pizzaugnars prestanda har vi sammanvävt resultaten från oberoende tester med helt vanliga kundrecensioner från faktiska kunder. En av anledningarna till att vi tar med kundrecensioner är att de ofta reflekterar över en längre tids användning, vilket är en period då många problem upptäcks. Något som traditionella tester ofta missar. Kundrecensioner har därför spelat en oerhört viktig roll i att säkerställa att våra resultat är heltäckande och pålitliga.
Så vilken är den bästa pizzaugnen att investera i? Enligt allmän konsensus tycks gasdrivna pizzaugnar vara det bästa alternativet. De har snabb uppstart, uppnår höga temperaturer och ger utmärkt gräddning, vilket gör dem till det mest smidiga alternativet. Pizzaugnar som använder pellets är också bra, då ved kan bidra med extra smak till pizzan, men de kräver lite mer arbete.
El-drivna pizzaugnar ger också goda resultat, med kapacitet att nå temperaturer upp till 400 grader. Även om detta kanske inte är lika högt som gas- eller veddrivna alternativ så gräddar de fortfarande mycket effektivt. Dock är det viktigt att noga utvärdera vilken eldriven modell du väljer då många på marknaden lämnar mycket att önska.
Detta gäller också för vissa gas- och vedeldade pizzaugnar där vissa modeller har svårt att nå önskad temperatur. Ett exempel är Mustang Vomero 16 som är en relativt billig gasol-driven pizzaugn, som har problem med att nå tillräckligt hög temperatur.
Vårt främsta råd är att fokusera på beprövade och pålitliga märken när det gäller pizzaugnar, som till exempel Ooni och som är kända för att tillverka några av de bästa pizzaugnarna på marknaden. Visst, det kan vara en dyrare investering, men förhållandet mellan kvalitet och prestanda är oslagbart. En undermålig pizzaugn riskerar att snabbt bli oanvänd och hamna i förrådet eller på avfallshanteringen.
Källor
- Tomsguide – Ooni Koda 16 5 av 5 stjärnor – Länk
- BBC Good Food – Ooni Koda 16 – 4,5 av 5 stjärnor – Länk
- BBC Good Food – Ooni Fyra – 4,2 av 5 stjärnor – Länk
- M3 – Ooni Koda 16 – Länk
- Techadvisor – Ooni Fyra – 4,5 av 5 stjärnor – Länk
- OutdoorGearLab – Ooni Karu 12 – 4,5 av 5 stjärnor – Länk
- T3 – Sage The Smart Oven Pizzaiolo – 5 av 5 – Länk
- IdealHome UK – Sage The Smart Oven Pizzaiolo – 5 av 5 – Länk
- BBC Good Food – Sage The Smart Oven Pizzaiolo – 4,5 av 5 – Länk