Portabel AC – Bäst i test

portabel AC bäst i test

Portabel AC är för många det enda alternativet när värmeböljan är som värst och senaste åren har det varit extra långa perioder med höga temperaturer. Vanligtvis så ser vi bara korta perioder med höga temperaturer och då är det inte så farligt. Men senaste tiden har värmeböljor sträckt sig över flera veckor vilket då får inomhustemperaturen att öka markant. Värmen hinner alltså inte lämnar möbler, väggar eller husgrund.

Inomhustemperaturer på 27-30 grader påverkar en både mentalt och fysiskt. Allt från problem till att sova eller till att ens kunna utföra sitt arbete på kontoret. Värst är det för våra äldre som har det ännu svårare under den värsta värmeböljan, vilket så klart också kan vara väldigt farligt.

En portabel AC är det bästa och mest enkla sättet för att få ner temperaturen inomhus till rimliga nivåer. Portabel luftkonditionering kanske inte kan kyla ner ett helt hus eller lägenhet men kan i alla fall ganska enkelt kyla ner små till stora rum. I vårt bäst i test av portabel AC hittar du modeller med olika kapacitet och som passar alla typer av ytor.

Woods AC Cortina Silent G – Bästa portabla AC

Bäst i test
Woods AC Cortina Silent G bild 1Woods AC Cortina Silent G bild 2
ButikPris
6489:-Besök
 • Bäst i test i Aftonbladets stora test av portabla AC under 2019
 • Toppbetyg från kunder som har testat modellen

Woods Cortina Silent G är en portabel AC som bland annat har fått bäst i test i Aftonbladets stora test av luftkonditionering under 2019. Enligt deras test så var denna luftkonditionering den mest tystgående modellen med en låg ljudnivå mellan 53 till 64 dB beroende på inställning.

Portabel AC som uppfyller EU:s nya miljöregler för 2020

Det är bra att tillverkare som Woods ligger ett steg före gällande de nya miljödirektiven som börjar gälla under 2020. Woods portabla AC Cortina Silent G uppfyller alla de krav som börjar gälla nästa år och som bland annat innebär miljövänligare gas R290 d.v.s. det kylmedium som kyler luften.

Bäst i test vinnaren Cortina Silent G är en AC som har hög kylkapacitet och som passar de allra flesta hem eller rum. Med en kylkapacitet på 3500 W så har du en portabel AC som kapabel att kyla utrymmen upp till 35 m². Dessutom är det en modell som är bra mycket tystare än många andra konkurrenter på marknaden. Med en ljudnivå på 53 dB på lägsta nivå och som högst 64 dB vid full kraft.

Ett stort plus med denna portabla luftkonditionering är det enkla fönsterkit som medföljer med både luftrör och skena. För de allra flesta fönster så är det bara att klämma fast själva skenan i fönstret och kräver alltså ingen speciellt montering.

A-klassad för bra energieffektivitet

Just denna modell har också blivit A-klassad i energiklassen energieffektivitet ”EER” d.v.s. Energy Efficiency Ratio och är ett värde du bör känna till när du kollar på luftkonditionering. Just denna modell har ett värde på 2,6 EER.

Woods AC Cortina Silent G har också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera önskad rumstemperatur på avstånd. Det finns också funktioner för att sätta på/av, timer, sleep med mera.

Woods portabla AC har också en snygg och stilren design som matchar de flesta svenska hem. För dig som tänker förflytta AC:n till olika rum t.ex. till sovrummet under natten så är det enkelt tack vare enheten står på hjul. Det är trots allt en luftkonditionering som väger 33 kg.

 • Fick bäst i test när Aftonbladet utförde sitt test av portabel AC.
 • En av marknadens tystade modeller.
 • Klarar av utrymmen upp till 25-35 m².
 • Energiklass A med ett EER värde på 2,6.
 • Låg ljudnivå på 53 dB på lägsta kylningsnivå.
 • Miljövänlig kylmedia R290 som uppfyller EU:s nya krav för 2020.
 • Fönsterkit medföljer.
 • Avfuktningsfunktion.
Elförbrukning1300 W
Kyleffekt3500 W (12 000 BTU)
Energieffektivitet EER2,6 - Energiklass A
Avfuktning 36 liter per dag
KylmediaR290
Maxyta35 m²
Luftflöde430 m³/h
UppvärmningNej
Ljudnivå53-64 dB
Vikt33 kg

DeLonghi PAC N90 Silent Eco – Kraftfull och tyst

DeLonghi PAC N90 Silent Eco bild 1DeLonghi PAC N90 Silent Eco bild 2
ButikPris
5181:-Besök
7775:-Besök
7825:-Besök
 • Toppbetyg från kundrecensioner

DeLonghi är ett märke som är välkänt inom portabel luftkonditionering och som tillverkar en rad olika modeller i flera prisklasser. DeLonghi Pac N90 Silent Eco är en av deras mest kraftfulla modeller som klarar utrymmen upp till 34 m². Modellen har fått väldigt bra kundrecensioner hos de butiker som säljer produkten, men även på marknadsplatser har kundomdömet varit högt.

Låg ljudnivå trots hög kapacitet

Trots sin höga kylkapacitet så är detta en av marknadens tystaste modeller med en lägstanivå på endast 48 dB och på max så hamnar det på 64 dB. Med en kylkapacitet på 2500 W så klarar denna av utrymmen upp till 34 m² d.v.s. större rum eller en mindre lägenhet.

Portabla luftkonditioneringen N90 Silent Eco från DeLonghi använder också den nyare naturgasen R290 som uppfyller EU:s nya miljödirektiv för 2020. Precis som flera andra testvinnare i detta bäst i test av portabla AC så har DeLonghi valt att förbättra kylsystemet genom miljövänligare kylmedia men också en Eco-funktion.

Eco Plus-funktionen arbetar kontinuerligt med att kontrollera / justera strömnivåerna baserat på vilken rumstemperatur du väljer. På så sätt sparar luftkonditioneringen ström och förbättrar energiförbrukningen. Modellen har en klass A certifiering på 2,6 EER (Energy Efficiency Ratio).

Avfuktningsfunktion upp till 34 liter per dygn

Avfuktningsfunktion är något som verkligen uppskattas när värmen är som värst och är det bästa sättet för att få ett inomhusklimat utan den där klibbigheten. Detta innebär också att kan använda denna maskin som avfuktare i t.ex. källarutrymmen eller liknande.

Precis som de flesta andra aircondition i detta test så har även denna timerfunktion för start- och stopptider. Modellen har givetvis också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera önskad rumstemperatur, timerfunktion med mera.

DeLonghi luftkonditionering levereras också alltid komplett med fönsterkit med enkel installation.

 • Toppbetyg från kundrecensioner och kundomdömen, både från butiker och marknadsplatser.
 • Energiklass A.
 • Levereras komplett med fönsterkit, både frånluftsslang och fönstermunstycke.
 • Kan också köras som både avfuktare och vanlig fläkt.
 • Hög kylkapacitet som klarar utrymmen upp till 34 m².
 • Väldigt tystgående AC, min 48 dB, max 64 dB.
 • Både Silent Mode och Eco Mode.
Elförbrukning940 W
Kyleffekt2500 W (9800 BTU)
Energieffektivitet EER2,6 - Energiklass A
Avfuktning 34 liter per dag
KylmediaR290
Maxyta34 m²
Luftflöde320 m³/h
UppvärmningNej
Ljudnivå48-64 dB
Vikt30 kg

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW – Toppsäljare

Electrolux ChillFlex Pro bild 1Electrolux ChillFlex Pro bild 2
ButikPris
3939:-Besök
4990:-Besök
4990:-Besök
5990:-Besök
6490:-Besök
 • Bra kundrecensioner på denna serie portabla AC-aggregat från Electrolux

Electrolux ChillFlex Pro är en serie portabla luftkonditionering som både är prisvärda men som också är väldigt populära bland många svenskar. Modellen har fått bra kundrecensioner när vi kollar kundomdömen hos de butiker som säljer denna modell.

Bra kylkapacitet på 2 600 W

Electrolux ChillFlex Pro är en serie olika mobila luftkonditioneringar där EXP26U338CW erbjuder kylning till rum upp till ungefär 35 m². Enligt vissa källor så ska den klara utrymmen upp till 40 m² men är nog något som man bör ta med en nypa salt.

Likt flera modeller i vårt test av portabel luftkonditionering så har även denna modell en sleep-funktion som anpassar sig inför natten. Perfekt för dig som vill kunna använda aircondition under natten för bättre sömntemperatur när det är som värst.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW AC har energiklass ”A” och använder samma R290 naturgas som alla andra modeller i testet. Godkänd enligt de miljökrav som EU har för år 2020.

För någon som vill köpa en prisvärd portabel luftkonditionering så är Electrolux ChillFlex Pro serie troligtvis ett av marknadens bästa val. Sett till prestanda och pris så är detta mycket AC för pengarna. Köper du på vintern eller t.ex. under Black Friday/mellandagsrea så är ett pris under 4500 kr inte omöjligt.

Mobil luftkonditionering med flera lägen

Electrolux portabel luftkonditionering har ingen uppvärmningsfunktion, men har däremot avfuktning på 28,8 liter per dygn. De olika lägena är Auto, kyla, torka och vanlig fläkt. Modellen har också timerfunktion med upp upp till 24 timmars fördröjning som du enkelt kan justera med den medföljande fjärrkontrollen.

Med denna AC medföljer det även en 1,4 meter lång frånluftsslang med en diameter på 14 cm.

 • Portabel AC med bra kundomdöme.
 • Serien ChillFlex Pro finns i flera olika storlekar beroende på behov.
 • Denna modell klarar av rum upp till 35-40 m².
 • Energiklass A.
 • Erbjuder avfuktningsfunktion, men ej värme.
 • Sleep-mode.
 • 1,4 m frånluftsslang medföljer.
 • Gott om inställningar via fjärrkontrollen.
Elförbrukning1000 W
Kyleffekt2600 W (9 000 BTU)
Energieffektivitet EER2,6 - Energiklass A
Avfuktning 28,8 liter per dag
KylmediaR290
Maxyta35 m²
Luftflöde390 m³/h
UppvärmningNej
Ljudnivå64 dB
Vikt31,5 kg

Electrolux AirFlower Well P7 – Unik design med syfte

Electrolux Well P7 bild 1Electrolux Well P7 bild 2
ButikPris
8490:-Besök
8490:-Besök
 • Andraplats i Bygghus test av portabel luftkonditionering
 • Bra kundrecensioner

Electrolux AirFlower Well P7 är troligtvis en av marknadens mest intressanta modeller när det gäller portabla AC-enheter. Förutom den fantastiska designen så har modellen bland annat hamnat på andraplats i Byggshus test av portabel AC under 2017.

Unik portabel AC design och stöd för WiFi-anslutning

Något av det bästa med just Electrolux Well P7 AC är designen och för många de som gillar inredning så kan denna luftkonditionering vara ett alternativ. Men det är inte bara den snygga designen som utmärker sig, utan även WiFi-funktionalitet. Med WiFi och Electrolux Home Comfort-appen kan du styra din aircondition med hjälp av telefonen. Detta möjliggör också att den kan styras på distans. För dig som inte inte är intresserad av app-styrning så medföljer det även en vanlig fjärrkontroll.

Designen på denna portabla AC är något unik och de flesta skulle nog kunna tro att detta är framtaget för att göra maskinen snyggare, men riktigt så är det inte. Hela utformningen av AC-enheten har ett syfte för att förbättra kylning och luftcirkulation. Ett litet problem som i princip alla portabla AC har är att utblåset av den kalla luften sker sidledes och kanske lite vertikalt. Men Electrolux Well P7 sker utblåset uppåt och på så sätt kyler enheten indirekt. Perfekt för dig som extra känslig för drag.

Men denna formfaktor förbättras också luftcirkulationen med intag av varmluft och utblås för kalluft. Resultatet blir en jämnare och snabbare kylningsprocess för rummet med bättre komfortabel miljö.

Hög kapacitet med väldigt bra energiklass

Om vi tittar på övriga modeller i vårt bäst i test av portabla AC enheter så har Electrolux Well P7 en enastående A+ energiklass. Även denna luftkonditionering är redo för EU:s nya miljökrav för 2020 d.v.s. krav på mer miljövänligt kylmedel. Likt de flesta andra modeller i vårt test så använder Electrolux AirFlower Well P7 naturgasen R290.

Med en kylkapacitet på 2600 W så kan denna AC kyla ytor upp till 24 kvadratmeter och skulle det vara så att du någon vinter behöver extra värme så har denna modell också uppvärmningsfunktion. Den har också ett program för avfuktning med upp till 24 liter per dygn om det är av intresse.

Precis som de flesta andra modeller i vårt test så levereras enheten komplett med enklare fönsterkit.

 • Toppbetyg från kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser.
 • Kom på andraplats i Byggahus test av portabla AC enheter.
 • Klarar av utrymmen upp till 24 m²
 • Unik och snygg design som fyller ett syfte.
 • En design för bättre luftflöde som förbättrar effektivitet och motverkar drag.
 • Energiklass A+.
 • Både avfuktning och uppvärmningsmöjligheter.
 • Ljudnivå 58 till 64 dB.
 • Fönsterkit redo för installation medföljer.
Elförbrukning1300 W
Kyleffekt2600 W (9 000 BTU)
EnergieffektivitetEnergiklass A
Avfuktning24 liter per dag
KylmediaR290
Maxyta24 m²
Luftflöde320 m³/h
UppvärmningJa
Ljudnivå53-64 dB
Vikt35 kg

Köpguide – Så väljer du bästa portabla AC

köpguide så väljer du bästa portabla luftkonditionering

Försäljningen av portabel AC / luftkonditionering har mer eller mindre exploderat de senaste två åren på grund av alla värmeböljor. Under 2018 så fick vi se hur snabbt dessa maskiner försvann från butikshyllorna och även under 2019 så var det periodvis omöjligt att ens hitta en portabel AC i butikerna.

Detta är så klart lite problematiskt om du vill köpa en mobil luftkonditionering som fått bäst i test då dessa ryker först av alla. När de väl är slutsålda så är det väldigt få testvinnare som fylls på under säsongen och butiker försöker mest köpa in vad de kan kommer över ute hos leverantörerna. Så vårt viktigaste tips är att helt enkelt vara ute i väldigt god tid om du vill kunna köpa portabel luftkonditionering som fått bra betyg i test.

Vi kommer i denna guide att lite kort gå igenom funktioner och egenskaper som är värda att titta på när man väljer portabel luftkonditionering. Allt från vilken kapacitet du bör välja för ditt rum/utrymme, men också egenskaper som t.ex. avfuktning med mera.

portabel luftkonditionering slutsåld

Tips: var ute i god tid – Portabel AC försvinner snabbt från butikshyllorna

Under de varma vår- och sommardagarna för 2018 och 2019 så såg vi att i princip alla butikshyllor stod helt tomma med total utförsäljning av både AC samt vanliga fläktar. Att få tag i en bra portabel AC under denna period var i princip omöjligt, även sämre modeller var också helt utsålda.

Sen värmeböljan 2018 har det mer eller mindre varit kaos att få tag i en luftkonditionering från våra svenska butiker, men även ute i Europa har butikshyllorna varit tomma. Det är nog ingen som trodde att efterfrågan av luftkonditionering skulle öka så pass mycket, inklusive tillverkare.

Nu blev inte sommaren 2019 lika varm som 2018 men tidigt på säsongen hade vi det väldigt varmt och många rusade till butikerna för att köpa en portabel luftkonditionering. Även om sommaren 2019 inte blev lika varmt som året innan så var det ändå en väldigt varm sommar trots allt.

Hur varm sommaren 2020 kommer bli är så klart helt omöjligt att förutspå men vi misstänker att butikshyllorna kommer stå lika tomma när det är som värst. Butikerna kan bara ta in ett visst antal enheter då de tar mycket plats och som dessutom binder upp mycket pengar om de inte blir sålda.

Det bästa du kan göra är att helt enkelt vara ute i god tid d.v.s. göra inköpet redan på våren innan värmen har kommit. För när väl värmen har kommit så är det stor risk att butikshyllorna töms bara inom ett par veckor. Så har de i alla fall varit för både 2018 och 2019.

Om du planerar att köpa en mobil luftkonditionering till dina gamla föräldrar på äldreboendet eller liknande så är det lika bra att göra inköpet innan våren ens har börjat. Det finns d.v.s. ingen anledning att vänta med ett sådant köp då varma sommarveckor kommer förr eller senare.

Bor man i hus så kan en installation av en luftvärmepump med luftkonditionering vara ett bättre alternativ då de är mer effektiva. Om det inte är en möjlighet så finns där tyvärr inte några andra alternativ än en portabel AC i dagsläget.

AC med hög kapacitet

Bästa luftkonditioneringen är en modell med hög kapacitet

Det kan kanske kännas lite onödigt att köpa en portabel AC som har mer kapacitet än vad du egentligen behöver för att kyla ner ett utrymme. Men i det här fallet så är det värt att köpa en modell som är lite överdimensionerad för utrymmet av flera skäl.

Risken med att välja en alldeles för klen luftkonditionering är att den ständigt får jobba med att få ner temperaturen i rummet. Portabla AC enheter är nämligen inte speciellt tysta och de flesta modeller ligger någonstans mellan 60 till 70 dB. Och det är ganska skönt om luftkonditioneringen automatiskt kan ta lite paus när den väl har nått en viss temperatur i rummet.

Väljer du en portabel AC med för låg kapacitet så finns också risken att den inte orkar få ner temperaturen till den önskade nivån. Skulle det dessutom bli en plötslig värmebölja med extra höga temperaturer så kommer det blir ännu tuffare för luftkonditioneringen att nå rätt temperatur.

Det bästa du kan göra är att räkna på hur stort utrymme som behöver kylas och räkna att ungefär 70-80 W (kyleffekt) går åt per kvadratmeter. Detta är en generell uträkning då saker som husets isolering, fönster och så vidare påverkar värdet. Men låt oss säga att om du har ett utrymme på 40 kvadratmeter så kommer du behöva en AC som kan generera en kyleffekt på 2800 W.

Så mycket kyleffekt behövs för olika rumstorlekar

 • 15 kvm – 1050 W
 • 20 kvm – 1400 W
 • 30 kvm – 2100 W
 • 40 kvm – 2800 W

Nu gäller dessa siffror för optimala förhållanden och därför är det viktigt att välja en portabel AC som kan generera en kyleffekt som ligger högre än vad du egentligen behöver. Det är också värt att nämna att effekten som vi nämner här är inte samma effekt som dras från ditt vägguttag. Effekten från vägguttaget är oftast betydligt mindre än den kyleffekt som vi nämner här i artikeln.

montering fönster luftkonditionering

Placering och montering av luftkonditionering

Innan du väljer ut en portabel AC så behöver du fundera över vart i hemmet/kontoret du behöver den och vart den kan placeras. Anledningen till detta är att där finns begränsningar med längden på luftslangen som inte kan förlängas än vad slangen själv tillåter. Du kan alltså inte åka och köpa en ny luftslang som är 10 meter för att enklare placera din nya AC.

Det bästa stället för placering av portabel luftkonditionering är direkt vid/under fönstret så att den varma luften kan ta sig ut snabbt och smidigt. Nu är dessa luftrör lite flexibla och kan förlängas något beroende på avståndet till fönstret. Men de flesta medföljande luftslangar räcker precis så att aggregatet kan stå direkt under fönstret.

Mycket längre än så blir inte luftröret tyvärr och därför behöver det finns plats direkt vid fönstret för placering av en portabel AC. Vissa modeller kräver också att den portabla AC:n kommer upp något så att den ligger i nivå med fönstret, men här räcker det oftast att du placera din luftkonditionering på något litet bord.

Olika lösningar av fönsterkit och försegling

När det gäller kopplingen mellan luftutblåset (röret) och själva fönstret så finns där en del olika lösningar att välja mellan. Vissa väljer att bara hänga röret direkt ut genom fönstret och det kanske fungerar för många, men det är inte helt optimalt.

För att en portabel AC ska kunna jobba så effektivt som möjligt så behöver det vara någorlunda tätt där luftslangen leder ut varmluften i fönstret. Idag finns det en rad olika förseglingskit som kan ”monteras” i fönstret som förseglar så att varmluften inte kommer tillbaka in i rummet. Det kan vara allt från en plastplanka som kläms fast mellan fönster och fönsterkarm. Eller en segelduk som fästs över hela fönstret med hjälp av kardborrband.

När du köper din första portabla luftkonditionering så brukar det i flesta fall medfölja någon form av fönsterkit som du kan använda. Men om något sådant inte skulle medfölja så är det inte hela världen då det finns kit att köpa löst på nätet. Med en snabb sökning på Google på nyckelord som t.ex. ”fönstertätning portabel AC” så hittar du flera butiker som säljer färdiga lösningar.

portabel ac med både värme och kyla

Extra funktioner som avfuktning, värmefunktion med mera

När du ändå ska investera i en ganska kostsam luftkonditionering, varför då inte köpa en modell som både kan fungera som avfuktare och värmefläkt. Nu är det inte alla portabla luftkonditioneringar som erbjuder dessa funktioner men det finns trots allt några modeller som har möjligheten.

Det är kanske inte alla som behöver en avfuktare för att dra ut fukten är källaren, men avfuktning rent generellt är ganska skönt att kombinera med kall luft. En AC som både kyler och avfuktar samtidigt är perfekt för dig som vill få ett klimat där värmen är mindre klibbig. Inomhusklimatet på sommaren med hög luftfuktighet kan vara ganska jobbigt i längden och därför är det ganska trevligt med en AC som kan erbjuda avfuktning.

Vill du även få nytta av AC:n på vintern så finns där också modeller som kan fungera som värmefläkt. Nu är detta så klart inte så energieffektivt som andra typer av värmeelement men det kan finnas tillfällen då extra värme behövs när det är som kallast. Nu är det väldigt få modeller i vårt bäst i test som erbjuder denna funktionalitet och om det är intressant så var noga med att kolla upp specifikationer för modellen.

Även så kallade ”modes” d.v.s. program likt sleep-mode eller silent-mode kan vara aktuellt att kolla upp om du vill hitta en luftkonditionering som kan köras på natten i sovrummet. Det är väldigt få personer som kan sova till en AC med ljudnivåer upp till 65 dB. Med silent- och sleep-mode så erbjuder vissa modeller betydligt tystare drift under natten för bättre sovrumsklimat.

Portabel luftkonditionering – Är det värt investeringen?

En portabel AC är inte direkt en billig lösning för att få ner temperaturen i hemmet och då menar vi inte själva driftkostnaden utan inköpet av själva AC-aggregatet. Det finns en hel del billiga modeller som enligt oss och många andra är något man bör undvika om du vill ha något som håller under många år. Om du ändå är uppe på kostnader över 3 000 kr så är det värt att lägga till lite extra för att få en luftkonditionering som har presterat bra i bäst i test.

Om du tycker att en portabel AC är alldeles för dyr så hoppa inte på modeller som t.ex. Arctic Air Personal Space Cooler. Enligt tillverkaren så sägs det att den ska kunna kyla ner mindre rum men är enligt de flesta ett skämt som inte fungerar. Undvik helt enkelt denna typ av produkter och lägg i stället dina pengar på en bra fläkt.

Det bästa du kan göra om du tycker en portabel AC är för dyrt är att i stället investera dina pengar på en bra golvfläkt eller montera upp en takfläkt. Det finns nämligen ingen hokus pokus pryl som magiskt kan kyla ner temperaturen utan användning av mycket energi. Faktum är att det krävs dubbelt så mycket energi för att kyla än t.ex. värma upp.

Men är en portabel AC värt det?

Om du är en person som lider extremt mycket under den värsta värmeböljan så är en bra portabel luftkonditionering troligtvis en gåva från ovan. Speciellt för dig som ska utföra något arbete när det är som värst d.v.s. kontorsjobb eller liknande. Även för äldre personer så är luftkonditionering det enda alternativet i många fall beroende på hur bostadssituationen ser ut. Bor de i ett hus så kan installation av en värmepump med luftkonditionering vara ett bättre alternativ. Men bor de på äldreboende eller i lägenhet så finns det egentligen inga andra alternativ i dagsläget.

De flesta enheter av luftkonditionering håller också väldigt länge. 5 till 10 år är inte alls ovanligt när det gäller denna typ av produkter

Sammanfattning av vårt bäst i test av portabel AC

Det finns säkert flera hundra olika portabla AC på marknaden och i stort sätt så använder alla märken samma typ av teknik för att kyla ner luft. En gammal teknik som inte har förändrats senaste 50 åren och som dessutom äter väldigt mycket energi för att bara kyla ner våra hem. Men det är den kylteknik vi får använda fram tills att det finns något bättre ute på marknaden. Nya och mer energisnåla tekniker är på gång men det kommer dröja flera år innan det når marknaden.

Det vi försöker säga är att valet av bästa portabla AC inte riktigt hamnar på vilket märke som använder den bästa tekniken då alla helt enkelt använder samma teknik i grunden. Man får helt enkelt titta på andra egenskaper som ljudnivå, kapacitet, tillbehör, kvalité, funktioner med mera.

Att hitta bra oberoende bäst i test av portabla AC-aggregat är inte så lätt då det finns så många olika modellnamn och som dessutom bara är aktuella under ett några månader. Vi får helt enkelt titta på modellserier och märken som har presterat i bra i olika test. Det är väldigt troligt att detta kommer förändras i framtiden då vi ser en ökad efterfrågan på just luftkonditionering. Electrolux har några modeller som troligtvis kommer säljas under några år med mindre förändringar så som t.ex. AirFlower Well P7.

Electrolux är väl kanske det märke som försöker sticka ut lite extra med sina modeller. Allt från stöd av WiFi-styrning till design som t.ex modellen Electrolux Well P7. En design som är ganska unik och som faktiskt fyller en funktion, en modell som passar dig som inte vill ha direkt kylning i form av drag.

Förutom vår bäst i test vinnare Woods AC Cortina Silent G så är rangordningen av vår lista över bästa portabla AC inte i listad över hur bra modellen presterar. Utan utöver vår bäst i test vinnare så listar vi andra modeller som vi vill rekommendera då det finns olika behov av kapacitet eller t.ex. design.

Källor

Byggahus 2017

Vi vill passa på att rekommendera Byggshus test av AC-enheter där de har testat allt från mindre till lite större enheter. Modeller som testades var bland annat Nordic Home Culture Medvind, Honeywell CS10XE, Andersson ARC 1.2, Tristar AC-5529 och Electrolux EXP09HSECI.

Något vi däremot ställer oss funderande över är att deras syn på frånluftsslang eller inte. Det är lite klumpigt beskrivet men i deras test rekommenderar de att du väljer en portabel AC med frånluftsslang. Men det finns ingen fungerande portabel AC på marknaden utan sådan funktion då värmen måste skickas ut någonstans.

Electrolux AirFlower Well P7 placerade sig däremot på andraplats efter bäst i test vinnaren Tristar AC 5529. Något Byggahus slog ner på var den tjocka frånluftsslangen vilket vi kan tycka är lite fel då alla portabla AC har en tjock frånluftsslang. Det är helt enkelt inget man kommer ifrån när det gäller denna typ av AC-enheter. Länk.

Aftonbladet 2019

Så sent som våren 2019 testade Aftonbladet en rad olika portabla luftkonditioneringar och bäst i test fick Woods populära Cortina Silent G AC. Faktum är att på tredjeplats hittar vi också en Woods-modell. Nu är detta test bakom betalvägg men om du är intresserad av att att veta mer kring hur deras test utfördes och så vidare så rekommenderar vi att du betala några tior för att se testet. Det kan det trots allt vara värt. Läs hela testet här.

Något vi också gillar med deras test är att de har valt ut modeller som fungerar bäst till sovrummet så om det låter intressant så rekommenderar vi att ni läser deras test.