På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.
Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.
Portabel AC är för många det enda alternativet när värmeböljan är som värst och senaste åren har det varit extra långa perioder med höga temperaturer. Vanligtvis så ser vi bara korta perioder med höga temperaturer och då är det inte så farligt. Nu kommer det även rykten om att sommaren 2023 kanske blir en upprepning av rekordsommaren 2018.
Inomhustemperaturer på 27-30 grader påverkar en både mentalt och fysiskt. Allt från problem till att sova eller till att ens kunna utföra sitt arbete på kontoret. Värst är det för våra äldre som har det ännu svårare under den värsta värmeböljan vilket så klart också kan vara farligt. Portabel AC är kanske inte det mest effektiva men för många är det enda alternativet för att få ner inomhustemperaturen.
Är du redo för sommaren 2023? Här nedanför hittar du vår sammanställning över bästa portabla luftkonditionering. Jämförelsen är baserad på oberoende tester från kända och populära testkällor. Vi har även tagit hänsyn till kundomdömen, funktioner, egenskaper och givetvis pris.
Bästa modeller just nu
Här hittar du snabblänkar till de bästa modellerna enligt vår testjämförelse, forskning och analys. Om du vill se fler modeller och guider kan du enkelt scrolla ner på vår hemsida.
5 av 5 när Aftonbladet testa Woods AC Cortina Silent G 2021
Testvinnare 2020 när Aftonbladet testa luftkonditioneringar
Bäst i test i Aftonbladets stora test av portabla AC under 2019
Toppbetyg från kunder som har testat modellen
Woods Cortina Silent G är en portabel AC som bland annat har fått bäst i test i Aftonbladets stora test av luftkonditionering under 2019 och 2021. Enligt deras test så var denna luftkonditionering den mest tystgående modellen med en låg ljudnivå mellan 53 till 64 dB beroende på inställning.
Portabel AC som uppfyller EU:s nya miljöregler för 2020
Det är bra att tillverkare som Woods ligger ett steg före gällande de nya miljödirektiven som börjar gälla under 2020. Woods portabla AC Cortina Silent G uppfyller alla de krav som börjar gälla nästa år och som bland annat innebär miljövänligare gas R290 d.v.s. det kylmedium som kyler luften.
Bäst i test vinnaren Cortina Silent G är en AC som har hög kylkapacitet och som passar de allra flesta hem eller rum. Med en kylkapacitet på 3500 W så har du en portabel AC som kapabel att kyla utrymmen upp till 35 m². Dessutom är det en modell som är bra mycket tystare än många andra konkurrenter på marknaden. Med en ljudnivå på 53 dB på lägsta nivå och som högst 64 dB vid full kraft.
Ett stort plus med denna portabla luftkonditionering är det enkla fönsterkit som medföljer med både luftrör och skena. För de allra flesta fönster så är det bara att klämma fast själva skenan i fönstret och kräver alltså ingen speciellt montering.
A-klassad för bra energieffektivitet
Just denna modell har också blivit A-klassad i energiklassen energieffektivitet ”EER” d.v.s. Energy Efficiency Ratio och är ett värde du bör känna till när du kollar på luftkonditionering. Just denna modell har ett värde på 2,6 EER.
Woods AC Cortina Silent G har också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera önskad rumstemperatur på avstånd. Det finns också funktioner för att sätta på/av, timer, sleep med mera.
Woods portabla AC har också en snygg och stilren design som matchar de flesta svenska hem. För dig som tänker förflytta AC:n till olika rum t.ex. till sovrummet under natten så är det enkelt tack vare enheten står på hjul. Det är trots allt en luftkonditionering som väger 33 kg.
Tänk på att modellen finns både med och utan WiFi-stöd. Prismässigt är det ingen större skillnad mellan de två modellerna och har du möjlighet bör man kanske välja Cortina Silent 12K med WiFi.
Andraplats när Aftonbladet testa luftkonditionering 2022
4 av 5 plus när Aftonbladet testa Woods Venezia 18K G 2021
Tredjeplats när Aftonbladet testa luftkonditionering 2019
Toppbetyg från konsumenter som testat Woods luftkonditionering
Woods portabla AC Venezia 18K G är den mest kraftfulla modellen i vårt bäst i test och under 2019 plockade enheten hem en tredjeplats i Aftonbladets AC test. Luftkonditioneringen har också fått väldigt bra kundrecensioner hos svenska butiker som säljer modellen.
En kraftfull portabel luftkonditionering för större rum
Vi vet sen tidigare att Woods erbjuder några av de bästa portabla AC-enheter som marknaden har att erbjuda. Woods Venezia 18K G är något ut över det vanliga med sin enorma kylkapacitet på 18 000 BTU vilket kan jämföras med 9 000-12 000 hos de allra flesta modeller. Med så hög kylkapacitet så klarar luftkonditioneringen enkelt av större utrymmen upp emot 50 m². Kostnaden för detta blir givetvis en högre elkostnad då modellen drar hela 2 000 watt från väggen.
Likt de bästa AC-enheterna så är även denna utrustad med en avfuktningsfunktion som klarar av 52,8 liter per dag. Men tyvärr har den ingen uttagbar vattenbehållare för smidigare tömning. Detta kan egentligen lösas ganska enkelt genom att ställa luftkonditioneringen på en platå/bord så att du kan tömma ut i en balja eller liknande. Eller så får du helt enkelt rulla ut den i badrummet och tömma den i golvbrunnen eller liknande.
Woods portabla AC har också en enkel fjärrkontroll för att styra saker som t.ex. temperatur, timer, fläkt med mera. Timerfunktionen kan vara bra om du inte vill att den ska köras igång mitt i natten eller liknande.
Läser vi kundrecensioner om produkten så är alla överens om att luftkonditioneringen kyler på väldigt bra jämfört med andra modeller. Så är denna portabla AC bäst för dig? Kanske. Om du vill vara säker på att du köper en portabel luftkonditionering som klarar av ditt utrymme så är denna enhet ett av de bästa valen.
Ska du däremot kyla mindre rum på 10-25 m² så är kanske denna modell något överdriven. Däremot har vi sett flera kundrecensioner som har valt att använda luftkonditioneringen i vardagsrummet eller liknande utrymmen och då lämpar det sig perfekt med en stark modell.
Bäst i test när Byggahus testa fem portabla luftkonditioneringar
Tristar AC-5529 har bland annat testats av svenska nättidningen Byggahus 2017 där den också vann utmärkelsen bäst i test. Några andra modeller som också var med i testet var Electrolux WP71-265WT samt Andersson ARC 3.1 som både vann andra- och tredjeplats.
Bra portabel AC i budgetklassen
Luftkonditioneringen Tristar AC-5529 är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda enheter med ett pris strax över 3 000 kr. I Byggahus test under 2017 så visade det sig att modellen kylde minst lika bra som den dyrare Electrolux AirFlower Well P7. Vilket ändå bör ses som ett ganska gott betyg.
Tittar vi på specifikationerna för modellen så har den en kylkapacitet på 9000 BTU vilket är i klass med de allra flesta portabla AC-enheter. Så varken sämre eller bättre. Vilket borde vara perfekt till mindre utrymmen och kontorsrum på ungefär 20 kvadratmeter.
Ljudnivån pendlar mellan 59 och 65 dB beroende på vilken effekt/läge du kör. Ganska högt men ljudet är kontinuerligt. Det är också värt att nämna att denna luftkonditionering inte är speciellt avancerad med fina finesser eller liknande. Den har däremot både timer, avfuktning, fjärrkontroll och ett fläktläge.
Tristars portabla AC har också allt som du behöver för att starta upp maskinen d.v.s. ett fönsterkitt, slang med mera. Enligt Byggahus så liknar modellen det NetOnNet säljer som heter Andersson ARC men avger inte något doft av kemikalier.
Är detta den bästa portabla luftkonditioneringen på marknaden? Kanske inte. Men baserat på oberoende test, kundrecensioner och egenskaper så vinner Tristar AC-5529 vår utmärkelse bästa budgetval.
Testvinnare och bra kundrecensioner från vanliga konsumenter
Billig portabel AC med bra prestanda
Kyleffekt som klarar av rum upp till 20 m²
Fönsterkitt och slang medföljer
Timerfunktion, fläktläge
Inbyggd avfuktare som klarar 28.8 l/dygn
Enkel att använda och komma igång med
Skäl att inte köpa
Inget negativt
Elförbrukning
980 W
Kyleffekt
2630 W (9 000 BTU)
Energieffektivitet
2,6 EER Energiklass A
Avfuktning
28,8 l/dygn
Kylmedia
R290
Maxyta
20 m²
Luftflöde
380 m³/h
Uppvärmning
Nej
Ljudnivå
59 till 65 dB
Vikt
19 kg
Whirlpool PACW29COL - Testvinnare Råd & Rön
❮
❯
noname
Butik
Pris
Hittade inga butiker.
Bäst i test 2020 när Råd & Rön testa 10 olika portabla AC-enheter
Amerikanska Whirlpool har flera olika luftkonditioneringar på marknaden och under 2020 så vann Whirlpool PACW29COL bäst i test när Råd & Rön testa portabla AC-enheter. Nedkylningsförmågan var avsevärt snabbare än t.ex. storsäljaren Electrolux EXP26U338CW som annars är en väldigt effektivt och energisnål luftkonditionering.
Högre energiförbrukning men snabbare nedkylningsförmåga
Bäst i test vinnaren Whirlpool PACW29COL är inte lika energieffektiv jämfört med många andra modeller i testet. Däremot är Whirlpool betydligt snabbare på att kyla ned rummet och enligt Råd & Röns test så tog det bara hälften så lång tid att kyla ned ett rum jämfört med storsäljaren Electrolux EXP26U338CW. Whirlpools flyttbara AC är nämligen utrustad med en JET-funktion som snabbt ska kunna kyla ned rummet med ungefär 5°C på bara 10 min.
Whirlpool PACW29COL kylkapacitet på 9000 BTU gör att enheten klarar av rum upp emot 70 m³. Notera att det är kubikmeter och inte kvadratmeter så att du inte förväntar dig att enheten kan kyla ned hela lägenheten. Läser vi kundrecensioner så är där flera konsumenter som har missat detta och är givetvis besvikna. Kylkapaciteten bör däremot räcka till ungefär 20-30 m² (kvadratmeter) vilket är i klass med andra portabla AC-enheter på marknaden.
Förutom kylfunktion så är modellen även utrustad med avfuktningsfunktion med en kapacitet på 1,3 liter per timme. Avfuktningsfunktion är lite underskattat när det gäller portabla luftkonditioneringar och när det är som mest klibbigt så är det skönt att få bort fuktan i luften. Det enda negativa är att enheten inte har en portabel behållare för att tömma av vattnet. Vår rekommendation är att ställa maskinen på en platå så att du enkelt kan tömma ur vattnet i en balja eller liknande. Annars kommer du få rulla i väg ACn till en golvbrunn eller liknande.
Något av det bästa med modellen är utan tvekan fjärrkontrollen som du kan styra allt från temperatur, ställa in timer, tystläge, sömnläge med mera. Around-you-funktionen gör att luftkonditioneringen anpassar sig efter temperaturen vid fjärrkontrollen med den inbyggda temperatursensorn.
Med Whirlpool aircondition så medföljer där både rör och fönsterkitt för att ankra röret i fönstret.
Snabb nedkylningsförmåga med JET-funktion (5 grader på 10 min)
Luftkonditionering med flera smarta funktion som styr temperaturen runt om dig
HEPA-filter som fångar upp 99,9% av alla partiklar
Smidig fjärrkontroll som styr hela ACn
Inbyggd temperatursensor i fjärrkontrollen
Avfuktningsfunktion som klarar av 1,3 liter per timme
Skäl att inte köpa
Inget negativt
Elförbrukning
1100 W
Kyleffekt
2 800 W (9 000 BTU)
Energieffektivitet
2,6 EER Energiklass A
Avfuktning
1,3 liter per timme
Kylmedia
R290
Maxyta
30 m²
Luftflöde
380 m³/h
Uppvärmning
Nej
Ljudnivå
64 dB
Vikt
34 kg
Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW - Toppbetyg i tester
noname
Butik
Pris
Hittade inga butiker.
Fjärdeplats i test hos Råd & Rön
Bäst i test när Pricerunner testa modeller 2022
Testvinnare hos Bäst-i-test.se
Toppbetyg hos butiker från vanliga kundrecensioner
Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW är en portabel AC som vi har tittat närmare på. Den har fått bra betyg i flera stora tester, bland annat en fjärdeplats hos Råd & Rön, bäst i test hos Pricerunner 2022 och testvinnare hos Bäst-i-test.se. Kundrecensionerna hos butiker är även de mycket positiva.
Vi ser att ChillFlex Pro erbjuder en rad användbara funktioner, som timer på 24 timmar och sleep-funktion för en behaglig temperatur i sovrummet. Avfuktningsfunktionen förbättrar inomhusklimatet, och den är energisnål tack vare sin kylkapacitet och användning av miljövänlig R290-gas.
ChillFlex Pro passar för rum upp till 50 kvadratmeter och har en kylkapacitet på 3,4 kW. Avfuktningskapaciteten ligger på 38,4 liter per dygn, vilket är högre än hos många konkurrenter. Trots att den väger 33 kg är den lätt att flytta tack vare handtag och transporthjul.
Något att tänka på är att portabla AC-enheter kan vara högljudda, och ChillFlex Pro är inget undantag med sina 62 decibel. Sleep-funktionen minskar dock ljudnivån, vilket gör det lättare att sova med AC:n på. Men för de flesta personer är det fortfarande för hög ljudnivå för att kunna sova med luftkonditioneringen igång.
Vi anser att Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW är ett bra val för dig som söker en portabel AC med många funktioner och bra betyg i tester. Electrolux har några av marknadens bästa luftkonditioneringar och EXP34U338CW är utan tvekan en av dessa.
4,3 av 5 stjärnor efter närmare 200 kundrecensioner på Amazon DE
DeLonghi PAC N93 ECO har fått bra kundomdömen på flera stora marknadsplatser. Överlag är konsumenter nöjda med kapaciteten som ger bra kyleffekt men några klagar över ljudnivån. Även om luftkonditioneringen har relativt låg ljudnivå så är det fortfarande ett ganska störigt ljud från kompressorn. I skrivande stund har luftkonditioneringen ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor efter närmare 200 omdömen.
Låg ljudnivå för att vara portabel luftkonditionering
Har du höga krav på ljudnivåer så kan DeLonghi PAC N93 var ett bra alternativ med en max ljudeffektsnivå på 64 dB. Kör du den på lägre nivåer så faller ljudnivån ytterligare till 50 dB som lägst vilket i klass med testvinnaren Woods AC Cortina SIlent G som har motsvarande ljudnivå.
Är det tillräckligt för att kunna sova med enheten igång? Kanske inte. Många upplever ljudet som väldigt störande även om det bara är 50-63 dB som motsvarar ljudet från regn eller diskmaskin. Stor anledning är troligtvis för att kompressorn startar och stannar regelbundet.
Kapaciteten på 10500 BTU/t gör luftkonditioneringen lämplig för mindre rum där du sitter eller sover regelbundet. På pappret ska den klara ungefär 35 m² vilket verkar överrensstämma med det vanliga konsumenter säger. DeLonghi PAC N93 fungerar också som luftavfuktare om du behöver avfukta t.ex. källaren eller dylikt. Kapaciteten på avfuktning är 36 liter per 24 timmar.
DeLonghi PAC N93 har också inbyggd termostat och timer-funktion där du kan reglera önskad temperatur med medföljande fjärrkontroll. Luftkonditioneringen är också portabel på så sätt att den är utrustad med fällbara hjul på undersidan.
Med dagens elpriser så är givetvis elförbrukningen minst lika viktigt och DeLonghi PAC N93 ECO bör ändå anses som effektiv. Med energiklass A så förbrukar den 1000 watt (1 kwh) men har en kylkapacitet på 2600 watt.
Vem bör köpa DeLonghi PAC N93 ECO? DeLonghi tillverkar inte bara bra kaffemaskiner och faktum är att deras luftkonditioneringar oftast presterar bra i oberoende tester. De konsumenter som har testat DeLonghi PAC N93 ECO har varit väldigt nöjda med både kapacitet och funktionalitet. Söker du en tyst portabel AC för rum i storlekarna 20 till 30 m² så är DeLonghi PAC N93 ett utmärkt val.
Whirlpool PACW212CO har bland annat varit med i Råd & Rön 2020 när de testa 10 stycken olika portabla lufkonditioneringar. Modellen kom på en andraplats och presterade därför lite bättre än Electrolux ChillFlex Pro.
Högre kyleffekt än testvinnaren Whirlpool PACW29COL
Whirlpool PACW29COL plockade hem bäst i test när Råd & Rön testa 10 st flyttbara AC-enheter under 2020. Whirlpool PACW212CO kom däremot på en andraplats men vad är det egentligen som skiljer de två modellerna?
Whirlpools portabla AC PACW212CO är något mer kraftfull med en kyleffekt på 12 000 BTU vilket kan jämföras med 9 000 på testvinnaren. Så om 9 000 BTU räcker till ungefär 25-30 kvadratmeter så bör denna AC i stället klara av utrymmen upp till ungefär 35 kvm. Är det riktigt varmt så kan denna siffran vara något mindre.
Annars är de två modellerna identiska och Whirlpool PACW29COL har också alla de smidiga funktioner som kommer med fjärrkontrollen. Speciellt Around-you-funktionen gillar vi där ACn anpassar sig efter hur klimatet är runt fjärrkontrollen och inte bara runt själva AC-enheten.
Whirlpools portabla luftkonditionering har också en avfuktningsfunktion som klarar av 1,4 liter per timme. Avfuktningen gör att klimatet i rummet blir betydligt mindre klibbigt och är något som är väldigt underskattat på den här typen av maskiner. Tyvärr lider denna AC av samma problem som testvinnaren d.v.s. tömning av vattentanken. Där finns helt enkelt ingen uttagbar vattenbehållare vilket är ganska dåligt. Du kommer därför antingen behöva rulla i väg med maskinen för att tömma eller så placerar du maskinen på ett litet bord så att du enkelt kan tömma behållaren i en balja.
Så vilken modell av Whirlpool portabla AC är bäst för dig? Om du vill ha så mycket kyleffekt som möjligt så är det denna du ska välja då den klarar av att kyla ned större rum. Visst, testvinnaren PACW29COL har något högre elförbrukning men i slutändan så har det knappt någon betydelse. Har du ett mindre rum på 10-20 m² så kanske testvinnaren är det bästa valet då du egentligen inte tjänar något på en kraftfullare modell.
DeLonghi är ett märke som är välkänt inom portabel luftkonditionering och som tillverkar en rad olika modeller i flera prisklasser. DeLonghi Pac N90 Silent Eco är en av deras mest kraftfulla modeller som klarar utrymmen upp till 34 m². Modellen har fått väldigt bra kundrecensioner hos de butiker som säljer produkten, men även på marknadsplatser har kundomdömet varit högt.
Låg ljudnivå trots hög kapacitet
Trots sin höga kylkapacitet så är detta en av marknadens tystaste modeller med en lägstanivå på endast 48 dB och på max så hamnar det på 64 dB. Med en kylkapacitet på 2500 W så klarar denna av utrymmen upp till 34 m² d.v.s. större rum eller en mindre lägenhet.
Portabla luftkonditioneringen N90 Silent Eco från DeLonghi använder också den nyare naturgasen R290 som uppfyller EU:s nya miljödirektiv för 2020. Precis som flera andra testvinnare i detta bäst i test av portabla AC så har DeLonghi valt att förbättra kylsystemet genom miljövänligare kylmedia men också en Eco-funktion.
Eco Plus-funktionen arbetar kontinuerligt med att kontrollera / justera strömnivåerna baserat på vilken rumstemperatur du väljer. På så sätt sparar luftkonditioneringen ström och förbättrar energiförbrukningen. Modellen har en klass A certifiering på 2,6 EER (Energy Efficiency Ratio).
Avfuktningsfunktion upp till 34 liter per dygn
Avfuktningsfunktion är något som verkligen uppskattas när värmen är som värst och är det bästa sättet för att få ett inomhusklimat utan den där klibbigheten. Detta innebär också att kan använda denna maskin som avfuktare i t.ex. källarutrymmen eller liknande.
Precis som de flesta andra aircondition i detta test så har även denna timerfunktion för start- och stopptider. Modellen har givetvis också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera önskad rumstemperatur, timerfunktion med mera.
DeLonghi luftkonditionering levereras också alltid komplett med fönsterkit med enkel installation.
4 av 5 stjärnor på Amazon UK efter att 200 kunder testat luftkonditioneringen
Bra kundrecensioner hos svenska butiker
DeLonghi Pinguino PAC EX120 är en kraftfull portabel luftkonditionering som fått högt kundomdöme från vanliga konsumenter. 4 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter över 200 kundrecensioner måste ändå anses vara ganska bra betyg hos konsumenterna.
Bra kyleffekt och tystgående AC
Egentligen gillar vi inte att skriva att en portabel AC är tystgående då det lätt kan misstolkas. Ingen portabel luftkonditionering är egentligen tyst nog att sova med. Men om vi jämför med andra modeller så är DeLonghis luftkonditionering relativt tyst med endast 49 dB på lägsta inställning. Max ljudnivå är 65 dB.
Det bästa med luftkonditioneringen från DeLonghi är däremot kyleffekten på 11 500 BTU som borde räcka till utrymmen på ungefär 30-35m². Läser vi kundrecensioner så vittnar flera konsumenter om att rummet blir kyligt redan efter ungefär 7-10 minuter för ett normalstort rum på 20m².
Luftkonditioneringen är också utrustad med en medföljande fjärrkontroll för att styra timern för start/stopp men också för att styra vilken körläge den ska använda. Precis som många andra modeller i vårt bäst i test så är Pinguino PAC EX120 också utrustad med en avfuktningsfunktion.
Designen är kanske det som utmärker sig mest med DeLonghis portabla AC och är enligt oss en av de snyggaste på marknaden med modern svart finish. Däremot är medföljande fönsterkitt och slang vitt.
Modellen är ganska dyr jämfört med liknande enheter med ungefär samma prestanda. Men ser du ljudnivå och design som två viktiga egenskaper så är DeLonghi Pinguino PAC EX120 ett bra köp. Prestandamässigt ligger enheten i topp med väldigt bra kyleffekt men prismässigt ligger den i klass med Woods Venezia 18K G som har betydligt högre kyleffekt.
Andraplats i Bygghus test av portabel luftkonditionering
Bra kundrecensioner
Electrolux AirFlower Well P7 är troligtvis en av marknadens mest intressanta modeller när det gäller portabla AC-enheter. Förutom den fantastiska designen så har modellen bland annat hamnat på andraplats i Byggshus test av portabel AC under 2017.
Unik portabel AC design och stöd för WiFi-anslutning
Något av det bästa med just Electrolux Well P7 AC är designen och för många de som gillar inredning så kan denna luftkonditionering vara ett alternativ. Men det är inte bara den snygga designen som utmärker sig, utan även WiFi-funktionalitet. Med WiFi och Electrolux Home Comfort-appen kan du styra din aircondition med hjälp av telefonen. Detta möjliggör också att den kan styras på distans. För dig som inte inte är intresserad av app-styrning så medföljer det även en vanlig fjärrkontroll.
Designen på denna portabla AC är något unik och de flesta skulle nog kunna tro att detta är framtaget för att göra maskinen snyggare, men riktigt så är det inte. Hela utformningen av AC-enheten har ett syfte för att förbättra kylning och luftcirkulation. Ett litet problem som i princip alla portabla AC har är att utblåset av den kalla luften sker sidledes och kanske lite vertikalt. Men Electrolux Well P7 sker utblåset uppåt och på så sätt kyler enheten indirekt. Perfekt för dig som extra känslig för drag.
Men denna formfaktor förbättras också luftcirkulationen med intag av varmluft och utblås för kalluft. Resultatet blir en jämnare och snabbare kylningsprocess för rummet med bättre komfortabel miljö.
Hög kapacitet med väldigt bra energiklass
Om vi tittar på övriga modeller i vårt bäst i test av portabla AC enheter så har Electrolux Well P7 en enastående A+ energiklass. Även denna luftkonditionering är redo för EU:s nya miljökrav för 2020 d.v.s. krav på mer miljövänligt kylmedel. Likt de flesta andra modeller i vårt test så använder Electrolux AirFlower Well P7 naturgasen R290.
Med en kylkapacitet på 2600 W så kan denna AC kyla ytor upp till 24 kvadratmeter och skulle det vara så att du någon vinter behöver extra värme så har denna modell också uppvärmningsfunktion. Den har också ett program för avfuktning med upp till 24 liter per dygn om det är av intresse.
Precis som de flesta andra modeller i vårt test så levereras enheten komplett med enklare fönsterkit.
Toppbetyg från kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser
Kom på andraplats i Byggahus test av portabla AC enheter
Klarar av utrymmen upp till 24 m²
Unik och snygg design som fyller ett syfte
En design för bättre luftflöde som förbättrar effektivitet och motverkar drag
Energiklass A+
Både avfuktning och uppvärmningsmöjligheter
Ljudnivå 58 till 64 dB
Fönsterkit redo för installation medföljer
Skäl att inte köpa
Inget negativt
Elförbrukning
1300 W
Kyleffekt
2600 W (9 000 BTU)
Energieffektivitet
Energiklass A
Avfuktning
24 liter per dag
Kylmedia
R290
Maxyta
24 m²
Luftflöde
320 m³/h
Uppvärmning
Ja
Ljudnivå
53-64 dB
Vikt
35 kg
Köpguide – Så väljer du bästa portabla AC
Försäljningen av portabel AC / luftkonditionering har mer eller mindre exploderat de senaste två åren på grund av alla värmeböljor. Under 2018 så fick vi se hur snabbt dessa maskiner försvann från butikshyllorna och även under 2019 så var det periodvis omöjligt att ens hitta en portabel AC i butikerna. Liknande var det under 2020 då det mesta sålde slut tidigt på säsongen vilket troligtvis beror på corona nu när allt fler jobbar hemma.
Detta är så klart lite problematiskt om du vill köpa en mobil luftkonditionering som fått bäst i test då dessa ryker först av alla. När de väl är slutsålda så är det väldigt få testvinnare som fylls på under säsongen och butiker försöker mest köpa in vad de kan kommer över ute hos leverantörerna. Så vårt viktigaste tips är att helt enkelt vara ute i god tid om du vill kunna köpa portabel luftkonditionering som fått bra betyg i tester.
Vi kommer i denna guide att lite kort gå igenom funktioner och egenskaper som är värda att titta på när man väljer portabel luftkonditionering. Allt från vilken kapacitet du bör välja för ditt rum/utrymme, men också egenskaper som t.ex. avfuktning med mera.
Tips: var ute i god tid – Portabel AC försvinner snabbt från butikshyllorna
Under de varma vår- och sommardagarna 2018 och 2019 så såg vi att i princip alla butikshyllor stod helt tomma med total utförsäljning av både AC samt vanliga fläktar. Att få tag i en bra portabel AC under dessa varma perioder var närmast omöjligt, även sämre modeller var också helt utsålda.
Sen värmeböljan 2018 har det mer eller mindre varit kaos att få tag i en luftkonditionering från våra svenska butiker, men även ute i Europa har butikshyllorna varit tomma. Det är nog ingen som trodde att efterfrågan av luftkonditionering skulle öka så pass mycket, inklusive tillverkare.
Nu blev inte sommaren 2019 lika varm som 2018 men tidigt på säsongen hade vi det väldigt varmt och många rusade till butikerna för att köpa en portabel luftkonditionering. Även om sommaren 2019 inte blev lika varmt som året innan så var det ändå en väldigt varm sommar trots allt.
Nu kommer där rykten och artiklar om att vi kanske får en upprepning av sommaren 2018 för 2023. Meteorologen på TV4 sa bland annat att man bör förbereda sig redan nu med fläktar ifall vi får se en varm sommar igen. När den väl är här är det oftast redan försent att inskaffa både fläkt och portabel AC.
Hur varm sommaren 2023 kommer bli är så klart helt omöjligt att förutspå men det finns en risk att hyllorna kommer stå tomma igen om prognosen stämmer. Butikerna kan bara ta in ett visst antal enheter då de tar mycket plats och som dessutom binder upp mycket pengar om de inte blir sålda.
Det bästa du kan göra är att helt enkelt vara ute i god tid d.v.s. göra inköpet redan på tidig vår innan värmen har anlänt. För när väl värmen har kommit så är det stor risk att butikshyllorna töms inom ett par veckor. Så har de i alla fall varit för både 2018, 2019 och 2020.
Om du planerar att köpa en mobil luftkonditionering till dina gamla föräldrar på äldreboendet eller liknande så är det lika bra att göra inköpet innan våren ens har börjat. Det finns d.v.s. ingen anledning att vänta med ett sådant köp då varma sommarveckor kommer förr eller senare.
Bor man i hus så kan en installation av en luftvärmepump med luftkonditionering vara ett bättre alternativ då de är mer effektiva och betydligt tystare. Om det inte är en möjlighet så finns där tyvärr inte några andra alternativ än en portabel AC i dagsläget.
Ljudnivåer – Tyst men inte så tyst
Det blir allt vanligare att vi ser tillverkare marknadsföra sina modeller som extra tysta eller som har något läge för sömn. Det låter bra på pappret men i själva verket är de inte så tysta tyvärr.
Tar vi t.ex. bäst i test vinnaren Woods AC Cortina Silent G så ska denna ha en ljudnivå på endast 53 dB på lägsta nivån. Jämfört med många andra enheter i vårt test så är detta ett väldigt bra värde men när man väl ska sova så är 53 dB fortfarande för mycket. På grund av detta har modellen fått rätt hårda kundrecensioner som klagar på ljudnivån då de helt enkelt hade helt andra förväntningar.
Det finns helt enkelt inga tysta portabla AC-enheter och det gäller att inte ha några omöjliga krav på detta. Vi kan inte rekommendera någon portabel luftkonditionering som fungerar till att sova med. Ett bättre val är i så fall att köpa en pelarfläkt eller liknande när man ska sova. Luftkonditioneringen kan stå och jobba tills det är dags att lägga sig för att sedan byta över till en vanlig fläkt.
Alternativ två är att köpa ett par öronproppar som dämpar ljudet ganska avsevärt men det är inte alla som har lust att sova med detta.
Bästa luftkonditioneringen är en modell med hög kapacitet
Det kan kanske kännas lite onödigt att köpa en portabel AC som har mer kapacitet än vad du egentligen behöver för att kyla ner ett utrymme. Men i det här fallet så är det värt att köpa en modell som är lite överdimensionerad för utrymmet av flera skäl.
Risken med att välja en alldeles för klen luftkonditionering är att den ständigt får jobba med att få ner temperaturen i rummet. Portabla AC enheter är nämligen inte speciellt tysta och de flesta modeller ligger någonstans mellan 60 till 70 dB. Och det är ganska skönt om luftkonditioneringen automatiskt kan ta lite paus när den väl har nått en viss temperatur i rummet.
Väljer du en portabel AC med för låg kapacitet så finns också risken att den inte orkar få ner temperaturen till den önskade nivån. Skulle det dessutom bli en plötslig värmebölja med extra höga temperaturer så kommer det blir ännu tuffare för luftkonditioneringen att nå rätt temperatur.
Det bästa du kan göra är att räkna på hur stort utrymme som behöver kylas och räkna att ungefär 70-80 W (kyleffekt) går åt per kvadratmeter. Detta är en generell uträkning då saker som husets isolering, fönster och så vidare påverkar värdet. Men låt oss säga att om du har ett utrymme på 40 kvadratmeter så kommer du behöva en AC som kan generera en kyleffekt på 2800 W.
Så mycket kyleffekt behövs för olika rumstorlekar
15 kvm – 1050 W
20 kvm – 1400 W
30 kvm – 2100 W
40 kvm – 2800 W
Nu gäller dessa siffror för optimala förhållanden och därför är det viktigt att välja en portabel AC som kan generera en kyleffekt som ligger högre än vad du egentligen behöver. Det är också värt att nämna att effekten som vi nämner här är inte samma effekt som dras från ditt vägguttag. Effekten från vägguttaget är oftast betydligt mindre än den kyleffekt som vi nämner här i artikeln.
Placering och montering av luftkonditionering
Innan du väljer ut en portabel AC så behöver du fundera över vart i hemmet/kontoret du behöver den och vart den kan placeras. Anledningen till detta är att där finns begränsningar med längden på luftslangen som inte kan förlängas än vad slangen själv tillåter. Du kan alltså inte åka och köpa en ny luftslang som är 10 meter för att enklare placera din nya AC.
Det bästa stället för placering av portabel luftkonditionering är direkt vid/under fönstret så att den varma luften kan ta sig ut snabbt och smidigt. Nu är dessa luftrör lite flexibla och kan förlängas något beroende på avståndet till fönstret. Men de flesta medföljande luftslangar räcker precis så att aggregatet kan stå direkt under fönstret.
Mycket längre än så blir inte luftröret tyvärr och därför behöver det finns plats direkt vid fönstret för placering av en portabel AC. Vissa modeller kräver också att den portabla AC:n kommer upp något så att den ligger i nivå med fönstret, men här räcker det oftast att du placera din luftkonditionering på något litet bord.
Olika lösningar av fönsterkitt och försegling
När det gäller kopplingen mellan luftutblåset (röret) och själva fönstret så finns där en del olika lösningar att välja mellan. Vissa väljer att bara hänga röret direkt ut genom fönstret och det kanske fungerar för många, men det är inte helt optimalt.
För att en portabel AC ska kunna jobba så effektivt som möjligt så behöver det vara någorlunda tätt där luftslangen leder ut varmluften i fönstret. Idag finns det en rad olika förseglingskit som kan ”monteras” i fönstret som förseglar så att varmluften inte kommer tillbaka in i rummet. Det kan vara allt från en plastplanka som kläms fast mellan fönster och fönsterkarm. Eller en segelduk som fästs över hela fönstret med hjälp av kardborrband.
När du köper din första portabla luftkonditionering så brukar det i flesta fall medfölja någon form av fönsterkit som du kan använda. Men om något sådant inte skulle medfölja så är det inte hela världen då det finns kit att köpa löst på nätet. Med en snabb sökning på Google på nyckelord som t.ex. ”fönstertätning portabel AC” så hittar du flera butiker som säljer färdiga lösningar.
Extra funktioner som avfuktning, värmefunktion med mera
När du ändå ska investera i en ganska kostsam luftkonditionering, varför då inte köpa en modell som både kan fungera som avfuktare och värmefläkt. Nu är det inte alla portabla luftkonditioneringar som erbjuder dessa funktioner men det finns trots allt några modeller som har möjligheten.
Det är kanske inte alla som behöver en avfuktare för att dra ut fukten är källaren, men avfuktning rent generellt är ganska skönt att kombinera med kall luft. En AC som både kyler och avfuktar samtidigt är perfekt för dig som vill få ett klimat där värmen är mindre klibbig. Inomhusklimatet på sommaren med hög luftfuktighet kan vara ganska jobbigt i längden och därför är det ganska trevligt med en AC som kan erbjuda avfuktning.
Vill du även få nytta av AC:n på vintern så finns där också modeller som kan fungera som värmefläkt. Nu är detta så klart inte så energieffektivt som andra typer av värmeelement men det kan finnas tillfällen då extra värme behövs när det är som kallast. Nu är det väldigt få modeller i vårt bäst i test som erbjuder denna funktionalitet och om det är intressant så var noga med att kolla upp specifikationer för modellen.
Även så kallade ”modes” d.v.s. program likt sleep-mode eller silent-mode kan vara aktuellt att kolla upp om du vill hitta en luftkonditionering som kan köras på natten i sovrummet. Det är väldigt få personer som kan sova till en AC med ljudnivåer upp till 65 dB. Med silent- och sleep-mode så erbjuder vissa modeller betydligt tystare drift under natten för bättre sovrumsklimat. Läs mer om vad du bör tänka på när du köper luftkonditionering.
Portabel luftkonditionering – Är det värt investeringen?
En portabel AC är inte direkt en billig lösning för att få ner temperaturen i hemmet och då menar vi inte själva driftkostnaden utan inköpet av själva AC-aggregatet. Det finns en hel del billiga modeller som enligt oss och många andra är något man bör undvika om du vill ha något som håller under många år. Om du ändå är uppe på kostnader över 3 000 kr så är det värt att lägga lite extra för att få en luftkonditionering som har presterat bra i bäst i test.
Om du tycker att en portabel AC är alldeles för dyr så hoppa inte på modeller som t.ex. Arctic Air Personal Space Cooler eller liknande luftkylare. Enligt tillverkaren så sägs det att den ska kunna kyla ned mindre rum men är enligt de flesta ett skämt som inte fungerar. Undvik helt enkelt denna typ av produkter och lägg i stället dina pengar på en bra fläkt.
Det bästa du kan göra om du tycker en portabel AC är för dyrt är att i stället investera dina pengar på en bra golvfläkt eller montera upp en takfläkt. Det finns nämligen ingen hokus pokus pryl som magiskt kan kyla ned temperaturen utan användning av mycket energi. Faktum är att det krävs dubbelt så mycket energi för att kyla än att värma upp.
Men är en portabel AC värt det?
Om du är en person som lider extremt mycket under den värsta värmeböljan så är en bra portabel luftkonditionering troligtvis en gåva från ovan. Speciellt för dig som ska utföra något arbete när det är som värst d.v.s. kontorsjobb eller liknande. Även för äldre personer så är luftkonditionering det enda alternativet i många fall beroende på hur bostadssituationen ser ut. Bor de i ett hus så kan installation av en värmepump med luftkonditionering vara ett bättre alternativ. Men bor de på äldreboende eller i lägenhet så finns det egentligen inga andra alternativ i dagsläget.
De flesta enheter av luftkonditionering håller också väldigt länge. 5 till 10 år är inte alls ovanligt när det gäller denna typ av produkter. Tyvärr tappar luftkonditioneringen sin kyleffekt när den blir äldre.
De allra flesta portabla luftkonditioneringar låter ganska mycket men det finns tystare modeller så som t.ex. Woods AC Cortina Silent G. Även om denna modell kan komma ner till ungefär 53 dB så är det fortfarande ett ganska störande ljud som kommer och går. Vårt bästa tips är att köra igång ACn på kvällen och stänga av den när du ska sova. Ett alternativ kan vara att använda öronproppar när du sover.
Hur installera portabel AC?
Satsa på att köpa en portabel AC som har ett medföljande fönsterkitt som inkluderar både skena och slang. Nu är oftast dessa skenor byggda för utländska skjutfönster men skenan kan oftast klämmas fast i fönsteröppningen. Annars finns det andra lösningar att köpa till i efterhand.
En portabel luftkonditionering kräver oftast ingen installation förutom fönsterdelen som kan vara lite bråkig och som ibland kräver egna små lösningar. Men oftast löser man problemet ganska enkelt genom att klämma skenan som medföljer.
Hur fungerar en portabel AC?
Dagens luftkonditioneringar har en väldigt enkel teknik som närmast kan likna det vi ser på helt vanliga kylskåp. Den utnyttja den fysikaliska lag som gör att vätska som avdunstar tar upp värme från rummet. Enheten har en kylfläns där flytande kylmedel leds in under tryck och när kylmedlet avdunstar till en gas så kyls systemet.
Vilka märken bör man kolla efter för bästa luftkonditionering?
Bra säkra märken är Woods, Electrolux, Whirlpool och DeLonghi. Det finns säkert fler väldigt bra märken att välja mellan men just nu är dessa de mest populära vi har med i vårt bäst i test. Flera av dessa märken har vunnit flera oberoende test men också fått bra kundrecensioner.
Hur mycket el drar en luftkonditionering?
Hur mycket ström en luftkonditionering förbrukar varierar lite beroende på kyleffekten. Oftast ligger det ungefär på en 1 kilowatt för en normalstor luftkonditionering. Däremot finns det kraftfullare enheter som drar närmare 2 kilowatt. Säg att elpriset ligger på 80 öre kilowattimmen så hamnar kostnaden på 80 öre per timme för att driva luftkonditioneringen.
Portabel AC - hur lång slang?
Det bästa är om modellen har en medföljande slang då dessa oftast är rätt dimensionerade från början. Slangen bör inte vara för lång eller för kort. Oftast står det i manualen hur lång slang det ska vara, annars är det bäst att kolla med tillverkaren.
Varför är alla luftkonditioneringar slutsålda?
Sen 2018 har det varit enorm efterfrågan på portabla luftkonditioneringar och det är också då vi hade den varmaste sommaren på mycket länge. Sedan dess har intresset för att kyla hemmen blivit ovanligt populärt även om sommarmånaderna inte varit så farlig. Nu senast tror vi det är coronapandemin som gav försäljningen extra skjuts då många fick börja jobba hemifrån.
Vill du vara säker på att få tag i en bra modell så rekommenderar vi att du är tidigt ute med beställningen. Helst innan maj eller juni. Efter juni månad brukar det allra mesta vara slutsålt.
Hur länge håller en portabel AC?
Allt från några år till 10 år. Livslängden varierar ganska kraftigt beroende på hur mycket den används men också hur bra märke du väljer att köpa. Men även om det är ett bra och välkänt märke så är det ingen garanti att den håller betydligt längre. Se till att spara kvittot så du kan utnyttja garantitiden på enheten.
Sammanfattning av vårt bäst i test av portabel AC
Det finns säkert flera hundra olika portabla AC på marknaden och i stort sätt så använder alla märken samma typ av teknik för att kyla ner luft. En gammal teknik som inte har förändrats senaste 50 åren och som dessutom äter väldigt mycket energi för att bara kyla ner våra hem. Men det är den kylteknik vi får använda fram tills att det finns något bättre ute på marknaden. Nya och mer energisnåla tekniker är på gång men det kommer dröja flera år innan det når marknaden.
Det vi försöker säga är att valet av bästa portabla AC inte riktigt hamnar på vilket märke som använder den bästa tekniken då alla helt enkelt använder samma teknik i grunden. Man får helt enkelt titta på andra egenskaper som ljudnivå, kapacitet, tillbehör, kvalité, funktioner med mera.
Att hitta bra oberoende bäst i test av portabla AC-aggregat är inte så lätt då det finns så många olika modellnamn och som dessutom bara är aktuella under några månader. Vi får helt enkelt tittat på modellserier och märken som har presterat i bra i olika test. Det är väldigt troligt att detta kommer förändras i framtiden då vi ser en ökad efterfrågan på just luftkonditionering. Electrolux har några modeller som troligtvis kommer säljas under några år med mindre förändringar så som t.ex. AirFlower Well P7.
Electrolux är väl kanske det märke som försöker sticka ut lite extra med sina modeller. Allt från stöd av WiFi-styrning till design som t.ex modellen Electrolux Well P7. En design som är ganska unik och som faktiskt fyller en funktion, en modell som passar dig som inte vill ha direkt kylning i form av drag.
Förutom vår bäst i test vinnare Woods AC Cortina Silent G så är rangordningen av vår lista över bästa portabla AC inte i listad över hur bra modellen presterar. Utöver vår bäst i test vinnare så listar vi andra modeller som vi vill rekommendera då det finns olika behov av kapacitet eller t.ex. design. Tristar AC-5529 vann vår utmärkelse bästa budgetval då den erbjuder liknande prestanda som många andra modeller i testet men till ett lägre pris.
Sen har även modeller som Whirlpool PACW29COL och Woods Venezia 18K G fått vår ”Särskilt rekommenderad” utmärkelse. Speciellt Woods Venezia 18K G är extra intressant med sin höga prestanda som klarar utrymmen upp emot 50 kvadratmeter.
Uppdatering våren 2023 – Det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen och få testkällor har uppdaterat sina tester inför 2023. Av den anledningen behåller Woods AC Cortina Silent G sin utmärkelse bäst i test. Många kunder tycker den låter och bullrar mycket. Men tyvärr är det verkligheten med alla portabla AC-enheter där kompressorn befinner sig inomhus. Men jämför vi modellen med andra enheter är den tyst.
Däremot vinner Woods Venezia 18K G vår utmärkelse bästa premiumval för 2023. Det är en extra kraftfull luftkonditionering som erbjuder något ut över det vanliga. Nytt för i år i vår jämförelse är Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW som har placerat sig i toppen i flera stora oberoende tester.
Källor
Aftonbladet Plus 2020
2021 – För 2021 testa Aftonbladet 11 stycken luftkonditioneringar och där testades alla modeller i vanliga hemmamiljöer med olika rumsstorlekar. En av de sämsta modellerna blev faktiskt Dyson Pure Humidify + Cool som kostar över 7 000 kr. Märkligt med tanke på att Dyson ändå anses vara ett premiummärke. Inte helt oväntat så vann Woods AC Cortina Silent med högsta betyg igen. Läs mer här.
2020 – I testet för 2020 så testades både luftkonditioneringar och luftkylare. Inte så konstigt så presterade luftkylare som kyler luft med kallt vatten ganska dåligt. Något som vi har skrivit om tidigare i vårt bäst i test då dessa presterar alldeles för dåligt. Inte helt oväntat så vann Woods AC Cortina Silent G för andra året i rad med sin betydligt lägre ljudnivå och bra kyleffekt. Canvac CPA3802V plockade hem en andraplats och på tredjeplats hamnade Andersson ARC 1.3. Andersson ARC 1.3 från NetOnNet är en billig modell som verkar kantas av dålig kvalitet då många kundrecensioner säger att modellen inte höll längre än några dagar. Därför har vi inte kunnat rekommendera denna i vårt egna bäst i test. Hela testet hittar du här.
2019 – Så sent som våren 2019 testade Aftonbladet en rad olika portabla luftkonditioneringar och bäst i test fick Woods populära Cortina Silent G AC. Faktum är att på tredjeplats hittar vi också en Woods-modell. Nu är detta test bakom betalvägg men om du är intresserad av att att veta mer kring hur deras test utfördes och så vidare så rekommenderar vi att du betala några tior för att se testet. Det kan det trots allt vara värt. Läs hela testet här. Något vi också gillar med deras test är att de har valt ut modeller som fungerar bäst till sovrummet så om det låter intressant så rekommenderar vi att ni läser deras test.
Råd & Rön
2020 – Råd & Rön testa 10 olika portabla luftkonditioneringar under maj 2020. De tittade bland annat på egenskaper som kyleffekt, ljudnivå, hantering med mera. Bäst i test blev Whirlpool PACW29COL och på andraplats hamnade den lite mer kraftfulla Whirlpool PACW212CO. Tredjeplats tog Electrolux EXP26U338CW som är en av Sveriges mest populära enheter. Läs hela deras test här.
Byggahus 2017
Vi vill passa på att rekommendera Byggshus test av AC-enheter där de har testat allt från mindre till lite större enheter. Modeller som testades var bland annat Nordic Home Culture Medvind, Honeywell CS10XE, Andersson ARC 1.2, Tristar AC-5529 och Electrolux EXP09HSECI. Något vi däremot ställer oss funderande över är att deras syn på frånluftsslang eller inte. Det är lite klumpigt beskrivet men i deras test rekommenderar de att du väljer en portabel AC med frånluftsslang. Men det finns ingen fungerande portabel AC på marknaden utan sådan funktion då värmen måste skickas ut någonstans. Electrolux AirFlower Well P7 placerade sig däremot på andraplats efter bäst i test vinnaren Tristar AC 5529. Något Byggahus slog ner på var den tjocka frånluftsslangen vilket vi kan tycka är lite fel då alla portabla AC har en tjock frånluftsslang. Det är helt enkelt inget man kommer ifrån när det gäller denna typ av AC-enheter. Länk.
Borttagna och utgångna modeller
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW - Toppsäljare
❮
❯
noname
Butik
Pris
Hittade inga butiker.
Tredjeplats när Råd och rön testa luftkonditionering 2020
Bra kundrecensioner på denna serie portabla AC-aggregat från Electrolux
Electrolux ChillFlex Pro är en serie portabla luftkonditionering som både är prisvärda men som också är väldigt populära bland många svenskar. Modellen har fått bra kundrecensioner när vi kollar kundomdömen hos de butiker som säljer denna modell.
Bra kylkapacitet på 2 600 W
Electrolux ChillFlex Pro är en serie olika mobila luftkonditioneringar där EXP26U338CW erbjuder kylning till rum upp till ungefär 35 m². Enligt vissa källor så ska den klara utrymmen upp till 40 m² men är nog något som man bör ta med en nypa salt.
Likt flera modeller i vårt bäst i test så har även denna portabela luftkonditionering en sleep-funktion som anpassar sig inför natten. Perfekt för dig som vill kunna använda aircondition under natten för bättre sömntemperatur när det är som värst.
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW AC har energiklass ”A” och använder samma R290 naturgas som alla andra modeller i testet. Godkänd enligt de miljökrav som EU har för år 2020.
För någon som vill köpa en prisvärd portabel luftkonditionering så är Electrolux ChillFlex Pro serie troligtvis ett av marknadens bästa val. Sett till prestanda och pris så är detta mycket AC för pengarna. Köper du på vintern eller t.ex. under Black Friday/mellandagsrea så är ett pris under 4500 kr inte omöjligt.
Mobil luftkonditionering med flera lägen
Electrolux portabel luftkonditionering har ingen uppvärmningsfunktion, men har däremot avfuktning på 28,8 liter per dygn. De olika lägena är Auto, kyla, torka och vanlig fläkt. Modellen har också timerfunktion med upp upp till 24 timmars fördröjning som du enkelt kan justera med den medföljande fjärrkontrollen.
Med denna AC medföljer det även en 1,4 meter lång frånluftsslang med en diameter på 14 cm.