Bästa Portabla högtalare

Bästa portabla resehögtalare

Så vilken är då den bästa portabla bluetooth högtalaren egentligen? Förutom självklara saker som bra vattentålighet och skydd mot damm, så finns det också andra saker som avgör vilken högtalare man bör välja. Bland annat har det betydelse vilka äventyr som högtalaren ska få följa med på och då kan saker som vikt, batteritid och storlek ha extra stor betydelse.

Portabla högtalare med bluetooth har idag blivit så pass bra att många personer har slutat använda stationära, de nya är helt enkelt bättre med ljud, storlek, portabilitet med mera. Dessutom kan man välja att ta med högtalaren när man ska iväg på resa eller besöka någon.

Utbudet av portabla utomhushögtalare är enormt och det är långt ifrån alla som erbjuder ett bra ljud, batteritid med mera. I jakten på de bästa portabla högtalare så har vi gått igenom ett stort antal olika bäst i test på nätet, men också tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt.


JBL Charge 3 – ✅ Bäst i Test

Bästa utomhushögtalaren JBL Charge 3

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1 797 recensioner.
 • 9 av 10 hos svenska M3.
 • Särskilt rekommenderad av svenska Ljud & Bild.

JBL Charge 3 är en av marknadens mest sålda bluetooth högtalare rent generellt och är också nummer #1 på marknaden för portabla bluetooth högtalare. Med en ip-klassning på IPX7 så klarar denna fantastiska högtalare av både damm och bad i vatten.  Ta med den till poolen eller när du ska ut i skogen, utan att behöva vara rädd för att den ska gå i sönder.

Bäst i test vinnaren JBL Charge 3 har fått topprecensioner hos nästan alla testpaneler och har också fått ett enormt många positiva kundrecensioner. Bara på amerikanska Amazon så har denna outdoor-högtalare ett betyg på 4,5/5 efter nästan 1 800 recensioner.

Perfekt outdoor-högtalare med bra batteritid

Förutom ett perfekt stereoljud som kan utklassa även betydligt dyrare högtalare så har bäst i test vinnaren JBL Charge 3 en väldigt bra batteritid på 20 timmar. Ett stort plus är det stereoljud som kommer från högtalaren, stereo är tyvärr något som saknas i allt för många bluetooth högtalare. Stereo är när ljudet kommer från två ljudkällor vilket vi är vana med gällande stationära högtalare.

JBL Charge 3 är både skyddad mot damm och vatten. Du kan till och med råka tappa den i sjön eller poolen utan att det egentligen händer något, eller varför inte lyssna på musik medans det regnar. IP-klassningen på JBL Charge 3 är IPX7, villket innebär att den tål ligga i vatten ned till en meter under 30 minuter.

Men skulle den åka i vattnet så är det ingen risk att den hamnar längre ner än en meter då det faktiskt flyter ovanpå vattenytan. Det är också därför som många ser detta som den bästa outdoor-högtalaren.

Ladda mobilen

Om du är iväg på camping eller liknande och behöver ladda mobilen på högtalarens batteri, så är det bara att plugga in en USB-kabel och ladda mobilen. Detta är en finess som många missar eller förbiser när de väljer en portabel bluetooth högtalare.

Specifikationer för bäst i test vinnaren JBL Charge 3

 • Dammsäker och vattentät ner till en meter, högtalaren flyter. IPX7.
 • Batteritid på 20 timmar, 6000 mAh.
 • Laddningstid 4,5 timme.
 • Kraftigt och klart stereoljud.
 • Använder sig av Bluetooth för både Android och IOS.
 • USB-kontakt för att ladda t.ex. mobiltelefon.
 • Vikt 800 gram.
 • Storlek: 213 x 88 x 87 mm.

JBL Flip 4 – Ultra portabel högtalare

Bästa portabla utomhushögtalaren JBL Flip 4

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon ‎efter 2 865 recensioner.
 • Toppbetyg hos svenska Ljud & Bild.

För den som tycker att bäst i test vinnaren JBL Charge 3 är alldeles för stor att ha med sig på sin utflykt kan istället spana in ultra portabla JBL Flip 4. Om man har platsbrist eller behöver en bluetooth högtalare som är extra enkel att ta med, så är JBL Flip 4 den perfekta utomhushögtalaren.

Ultra portabel outdoor-högtalare

Bäst i test vinnaren JBL Charge 3 är en drömhögtalare för många personer, men ibland räcker inte det. Det finns tillfällen då storlek och vikt är en avgörande faktor i valet av portabel högtalare. JBL Flip 4 väger nästan 300 gram mindre än JBL Charge 3 och är också betydligt mindre.

Trots sitt lilla format så spelar JBL Flip 4 ett perfekt stereoljud och som många att häpnar över. Så klart är batteritiden något sämre än bäst i test vinnaren, men med JBL Flip 4 får du trots allt 12 timmars musiktid.

IP-klassningen på JBL Flip 4 är IPX7, vilket innebär att du kan dränka högtalaren ned till en meter under 30 minuter. Men om det skulle hända att den högtalren hamnade i vattnen, så flyter den. IPX7 innebär också att högtalaren är helt dammsäker.

JBL Flip har också stöd för de nya smarta assistenterna som hittas i våra mobiler d.v.s. Siri och Google Now. JBL Flip 4 har också funktionen att sammankoppla flera enheter för att spela högre musik.

Specifikationer för JBL Flip 4 ultra portabel utomhushögtalare

 • Dammsäker och tål vatten ner till en meter under 30 minuter. Däremot så flyter högtalaren. (IPX7).
 • 12 timmars batteritid, 3 000 mAh.
 • Laddas fullt på 3,5 timme.
 • Vikt 515 gram.
 • Fantastiskt stereoljud.
 • Kan kopplas ihop med assistenter som Siri och Google Now.
 • Storlek 175 x 70 x 68 mm.

Sony SRS-XB30 – Kraftig musikspelare

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 ‎hos amerikanska Amazon efter 246 recensioner.

Sony SRS-XB30 är en fantastiskt portabel högtalare som rekommenderas av både svenska M3 och Ljud & Bild. Bluetooth högtalaren har också fått ett fantastiskt betyg från alla de som har skrivit en kundrecension och det är tydligt att Sony SRS-XB30 levererar ett kristallklart stereoljud.

En utomhushögtalare för de som väger ljud högre än allvädersskydd

Sony SRS-XB30 är nästan den perfekta portabla högtalaren för dig som vill kunna ta med sig sin musik på enklare utflykter eller runt hem och trädgård. Sonys SRS-XB30 starka sida är helt klart det fantastiska stereoljudet, däremot har den ”bara” IPX5. IPX5 innebär att högtalaren är spolsäker med ett lägre vattentryck och så länge du inte ska iväg på sjön, så fungerar denna högtalare mycket väl.

Sony SRS-XB30 levererar ett perfekt stereoljud som bland annat har stöd för EXTRA BASS-teknologi och använder sig också av något som kallas för LDAC. LDAC är en komprimering av data som skickas via Bluetooth mellan mobil och högtalare. Med LDAC-encoding så går det att skicka data (musik) tre gånger så snabbt som vanlig komprimering och på så sätt får du ett ljud som är både högupplöst och klarare.

Väldigt bra batteritid

Batteritiden på Sony SRS-XB30 är hela 24 timmar och kan det ska vara inräknat med Sonys EXTRA BASS-teknologi som ger en ordentligt skjuts på ljudet. Bluetooth högtalaren från Sony har också stöd för olika ljusprofiler med hjälp av deras App tll både IOS och Android. Där kan du välja hur högtalaren ska lysa när den spelar musik eller ljud.

Likt bäst i test vinnaren JBL Charge så har Sony SRS-XB30 även stöd för att ladda mobilen, vilket är så klart perfekt om mobilen inte orkar hänga med under dessa 24 timmar.

Specifikationer för Sony SRS-XB30

 • Vattentålig IPX5.
 • Batteritid på 24 timmar, 4200 mAh.
 • Kan ladda mobilen medans den spelar musik.
 • Vikt 980 gram.
 • NFC, Wifi med mera.
 • Stereoljud.
 • Kan kopplas ihop med flera av samma högtalare.
 • Kan ändra ljusprofil med hjälp av Sonys App.

Ultimate Ears Wonderboom – Smidig

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon ‎efter 674 recensioner.

Är du på jakt efter en ultra portabel strandhögtalare som är både vattentät och kan spela musik i 360°? Då är detta definitivt den rätta outdoor-högtalaren för dig. Ultimate Ears är en relativt ”ny” tillverkare av resehögtalare och faktum är att företaget bakom är faktiskt det kända företaget Logitech.

Ultimate Ears Wonderboom rekommenderas av bland annat Ljud & Bild och har också fått enormt många positiva kundrecensioner hos bland annat amerikanska Amazon.

Super-bärbar bluetooth högtalare med allväderskydd

Det viktigaste med en bra portabel högtalare är så klart skydd mot dåligt väder och så klart oönskade olyckor som t.ex. att man tappar högtalaren i vattnet. Precis som bäst i test vinnaren så har denna lilla utomhushögtalare skydd mot både vatten och damm. Ultimate Ears Wonderboom har IP67-klassning, vilket innebär att du kan dränka högtalaren ned till en meter vatten under 30 minuter utan att något händer. Högtalaren flyter också.

Ultimate Ears Wonderboom räknas till de portabla högtalare som är ultra portabla och ligger i klass med populära JBL Flip 4 i storlek. Trots sin lilla storlek så kommer där ut ett fantastiskt ljud och som dessutom skickas ut i 360 grader. Perfekt om man är ett litet gäng som vill kunna lyssna på musik i skogen, vid brasan, stranden, poolen eller vart du nu tänker använda den.

Ljudprofilen är både krispigt och stort på samma gång. Basen är också väldigt bra med tanke på det lilla formatet och om du vill så kan du också sammankoppla flera enheter med hjälp av Ultimate Ears egna App.

Batteriet räcker för 10 timmars musiktid och vikten på högtalaren är endast 420 gram. Perfekt för dig som älskar att ha med sig en outdoorhögtalare med på vandringen.

Specifikationer för super-bärbara Ultimate Ears Wonderboom

 • IP67 d.v.s. vattentät ned till en meter och dammskyddad.
 • Batteritid på 10 timmar.
 • Väger endast 420 gram.
 • Spelar musik i 360 grader.
 • Storlek 102 x 94 x 94 mm.
 • Flera enheter kan kopplas samman med hjälp av deras App.

Egenskaper för bra portabla högtalare

Det finns några egenskaper som en bra portabel bluetooth högtalare ska vara utrustad med och dessa egenskaper är också något som du bör kolla noggrannare på vid val an en ny högtalare. En trådlös högtalare ska klara allt från lite vatten till sand på stranden, utan att något egentligen händer. Då kan du också vara säker på att högtalaren klarar av att hänga med på din resa utomlands eller när du är i väg på din semester någonstans.

Vi kommer i denna guide att lista egenskaper som är framförallt viktiga i en bra outdoor- eller utomhushögtalare. Utan dessa egenskaper så bör högtalaren inte räknas som en bluetooth-högtalare att användas utomhus och bör istället stanna inomhus.

Ljudkvalité på portabla högtalare

Ljudkvalité

Ljudkvalitén är så klart extremt viktig när man tittar på att köpa en ny högtalare och om ljudet inte levererar så är det inte värt besväret. Dagens bluetooth högtalare är så fantastiskt bra att många personer har svårt att förstå hur det kan komma ut så bra ljud från en sådan liten sak.

Förutom bra ljud så är stereoljud något som de flesta föredrar, d.v.s. att ljudkällan producerar ljud från två högtalare/källor. Det är också så vi är vana med att musiken produceras och om musiken kommer från endast en källa så hör de flesta detta nästan direkt. Det låter lite som att något fattas på något sätt och är du ovan med monoljud så kan det vara ganska störigt till en början. Men som vanligt så kan man vänja sig, däremot låter stereoljud bättre.

Vattentäta högtalare

Skydd mot vatten och damm

För att vi ens ska kunna kalla en högtalare för portabel högtalare, så måste ju högtalaren klara av det väder som råder utomhus. Vädret är så klart något vi inte kan ändra på och väldigt ofta så förändras vädret till det sämre på bara en kort tid. Då måste så klart högtalaren klara av regn och så vidare.

För att du ska vara säker på att bluetooth högtalaren klarar av vatten så behöver du titta på kapslingsklassen/IP-klassning som tillverkaren har satt på produkten. Saknar mobilhögtalaren en IP-klassning så kan du vara säker på att högtalaren endast ska användas inomhus.

Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren JBL Charge 3 så har den en kapslingsklass med benämningen IPX7 och först siffan (X) står för partikelskydd d.v.s. dammsäkerhet. Den andra siffran visar på hur vattenskyddad kapslingen är och just IPX7 är en relativt hög klassning.

 • IPX5 – Spolsäker – Max 12,5 liter vatten per minut under 15 minuter.
 • IPX6 – Spoltätt – Max 100 liter per minut under 3 minuter.
 • IPX7 – Vattentålig – Kan sänkas ner i vatten upp till 1 meter under 30 minuter.
 • IPX8 – Tryckvattentät – Klarar av att sänkas ner djupare än 1 meter.

Beroende på vart du kommer använda din resehögtalare så kan det vara värt att fundera lite över vilken IP-klassning som duger. För de flesta personer så räcker IPX5 gott och väl till att använda högtalaren i trädgården eller vid tillfällen då mindre vatten riskerar att komma på högtalaren.

Ska du däremot ha med outdoor-högtalaren på eller vid vatten så bör du överväga en med IPX7. Då överlever högtalaren om du skulle råka stöta till den och om den skulle hamna i vattnet. De bästa utomhushögtalarna flyter dessutom så det kvittar egentligen hur djupt vattnet är.

Batteritid & USB-laddning

Det finns ju inget tråkigare än att behöva ladda ens högtalare stup i kvarten efter bara ett par timmars användning. Batteritiden är definitivt något av det viktigaste när det kommer till att välja blåtandshögtalare och de bästa modellerna idag kan spela musik upp till 24 timmar.

Någonstans mellan 10 – 24 timmar musikspelande är troligtvis tillräckligt för de flesta personer och de bästa modellerna har också stöd för att ladda mobilen via det inbyggda batteriet.

En finess som många personer ofta missar eller som de inte känner är speciellt viktig, är möjligheten till att ladda mobilen via högtalaren. Detta är en egenskap du bör överväga att kolla efter när du väljer en portabel bluetooth högtalare, på så sätt blir hela utrustningen portablare.

Anledningen till detta är för att det ganska ofta händer att mobilbatteriet inte orkar hänga med att spela musik under speciellt långa perioder. Mobilen måste trots allt spela musiken och sedan skicka det till högtalaren med hjälp av bluetooth.

Det inbyggda batteriet i den portabla högtalaren är oftast flera gånger större än det som finns i mobilen och därför kan det vara väldigt trevligt om man samtidigt kan ladda mobilen medans högtalaren spelar. Som en form av PowerBank.

Detta är definitivt en finess som många personer förbiser och som de sedan önskar att högtalaren kunde erbjuda.

Storlek & konstruktion

Storleken på en portabel högtalare kan så klart vara av intresse, speciellt för personer som älskar att röra sig ute i naturen och där packningen redan är ansträngd. Vilken storlek du bör välja är det endast du själv som kan avgöra och i vissa fall så lönar det sig att köpa två olika beroende på vilka aktiviteter du föredrar.

Portabla bluetooth högtalare som JBL Flip 4 och Ultimate Ears Wonderboom är två väldigt små modeller som passar bra även på flygresan. De tar inte mer plats än en pantburk och kan spela musik upp till 12 timmar beroende på modell. Dessutom väger båda alternativen kring 400 till 500 gram och passar bra att ta med flygresan för den som vill kunna spela musik på semestern.

Men om vikten och storleken inte spelar så stor roll så kan vi rekommendera modeller som JBL Charge 3 eller liknande modeller. De väger under ett kilogram och tar inte allt för mycket plats.

Dessa portabla högtalare vi precis har nämnt är byggda för att användas utomhus regelbundet, både i sol och regnväder. Tillverkarna har också därför byggt en konstruktion som ska tåla lite stötar eller enklare fall från mindre höjder. Konstruktionen på JBL högtalare är framförallt väldigt gedigen och så är det även på Ultimate Ears olika modeller.


Källor

M3 – JBL Charge 3

Svenska tidningen M3 har testat bland annat vår bäst i test vinnare JBL Charge 3 och enligt deras egna test av den trådlösa högtalaren så är denna det perfekta valet. Av flera anledningar. För det första så ger resehögtalaren ett perfekt ljud trots att du är utomhus, men den klarar också av både vatten och sand utan några större problem.

Några av de mest positiva saker som nämndes i deras test var bland annat ljudkvalitén så som toner och bas, hög IPX7-klassning d.v.s. vattentät ned till en meter vatten och så klart connect-funktionen. Det mest negativa var det höga priset och att det saknas byta-låt-knapp.

Deras testresultat gav ett betyg på 9/10. Läs här.

Ljud & Bild – JBL Charge 3

Även Ljud & Bild har testat storsäljaren JBL Charge 3 som mer eller mindre blev marknadens mest populära bluetooth högtalare för utomhusbruk. Några av positiva saker som Ljud & Bild nämnde angående modellen var bland annat den långa batteritiden, vattentålighet, möjligheten till att ladda mobilen eller surfplattan.

Den trådlösa högtalaren JBL Charge 3 har enligt Ljud & Bild exakt samma fantastiska ljudkvalité som föregångaren, men med lite starkare effekt och bas. Betyget blev ”Särskilt rekommenderad”. Läs här.

Ljud & Bild – JBL Flip 4

Ljud & Bild har också testat populära JBL Flip 4 som också är en av marknadens mest populära bluetooth högtalare för utomhusbruk. Om du läser deras test av JBL Flip 4 så inser du ganska snabbt att detta är den perfekta partyhögtalaren för aktiviteter utomhus så som poolen, stranden, sjön med mera.

Det fanns en hel del positiva saker med JBL Flip 4 och några av de saker som nämndes var bland annat det lägre priset, smidigt och litet format som passar bra på resor, tål stötar, vattentät, bra ljud och bas för att vara så liten med mera. Slutbetyget blev 5 av 6 poäng. Läs mer.