bästa potatispress testad

Bästa potatispress för mos och puré

Potatispressen är kanske det verktyg som oftast glöms bort när köket ska utrustas med olika köksredskap. Men faktum är att potatispressen är ett av de verktyg som går att använda till en rad olika maträtter så som t.ex. pressa barnmat, frukt, grönsaker, rotfrukter och så vidare.

Så klart är potatispressen minst lika bra till att göra vanlig eller fluffig potatismos som tar maträtten till nya nivåer. Dessutom slipper du klumparna som man ofta missar. Perfekt investering för att kunna variera ens matlagning på ett intressant och enkelt sätt.

Nedanför hittar du marknadens bästa potatispressar baserat på kundrecensioner, produktrecensioner, funktioner och egenskaper. Framför allt har funktion och pris varit något som vi har vägt in i vår jämförelse.

Senast uppdaterad Januari 2023

Chef´n FreshForce potatispress - Bästa potatispress

Bästa valet
Chef´n FreshForce potatispress bild 1
ButikPris
490:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
799:-Besök
 • 4,8 av 5 hos amerikanska Amazon efter 2300 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer potatispressen

Chef´n FreshForce har bland annat fått toppbetyg hos svenska butiker som säljer produkten och har dessutom fått topprecensioner hos bland annat Amazon USA med 4,8 av 5 stjärnor.

Unik utväxling för enklare användning

Chef’n är ett relativt populärt/känt märke inom köksutrustning och är kända för sina innovativa produkter så som t.ex. mortlar, potatispressar, mandoliner med flera. Potatispressen Chef’n FreshForce är definitivt en av marknaden bästa potatispressar och är en av få modeller som har en mekanik som underlättar användning.

Något som gör Chef’n FreshForce till en av marknadens bästa modeller är den unika utväxlingsmekaniken. Vare sig du är gammal eller har svaga nypor så kan du använda denna potatispress på ett betydligt enklare sätt än andra konkurrenter. Lider du däremot reumatiker kan Joseph Joseph Helix vara ett bättra alternativ.

Mekaniken som möjliggör extra utväxling vid pressande/användning gör att hela funktionen blir betydligt smidigare. Det krävs betydligt mindre kraft för att pressa igenom potatis eller andra grönsaker. Från vad vi har sett på marknaden och utbudet av köksutrustning så är detta något ganska unikt för potatispressar.

En annan viktig detalj är så klart enkelheten av att rengöra potatispressen och potatispressen från Chef´n har det absolut enklare systemet med avtagbar presskorg. Dessutom klarar potatispressen av att diskas direkt i diskmaskin.

Vem bör köpa Chef´n FreshForce potatispress?

Trots ett ganska saftigt pris så förblir Chef´n FreshForce potatispress vårt val av bästa potatispress. Älskar du att göra potatismos, pressad potatis, barnmat, äpplemos eller liknande så är denna potatispress ett utmärkt val. Modellen håller dessutom hög kvalitet och är enkel att rengöra.

 • Skäl att köpa
 • Robust konstruktion
 • Unikt utväxling som gör det enklare att pressa igenom potatis eller liknande
 • Passar perfekt för personer som inte är så starka i nyporna
 • Passar bra till äldre personer
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr

WMF Gourmet Potatispress - Prisvärd potatispress

WMF Gourmet Potatispress bild 1
ButikPris
499:-Besök
499:-Besök
549:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor hos Amazon DE efter över 1700 kunder testat potatispressen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumentomdömen

Potatispressen från WMF har fått bra betyg från helt vanliga konsumenter hos både svenska butiker och utländska marknadsplatser. Men några klagar över att pressen inte fungerar så bra till att göra den tyska maträtten spätzle då degen är för tjock för pressen.

Potatispress från en av värdens största producenter av rostfria kökstillbehör

WMF är ett 160 år gammalt varumärke som bland annat är känt för sina fantastiska rostfria bestickserier. Men WMF producerar även ett stort antal olika kökstillbehör så som t.ex. den här potatispressen med blankpolerat Cromargan rostfritt stål. Ett stål som håller högsta klass och som även tål att diskas diskmaskin.

Gourmet potatispressen från WMF är framför allt anpassad för att pressa kokt potatis eller liknande rotfrukter. Antingen för att göra potatismos, potatisplättar eller för att göra fluffig pressad potatis som ger en ny dimension till maträtten.

Vill du däremot använda den som spätzlepress kan vi tyvärr inte rekommendera den då degen skjuts upp från sidorna d.v.s. bakom pressen. Men för enklare/mjuka råvaror så som kokt potatis fungerar den väldigt väl.

Vem bör köpa Gourmet Potatispress från WMF?

Så länge du ska använda potatispressen för just kokt potatis eller andra rotfrukter så är WMF potatispress ett prisvärt alternativ. Perfekt till pressad potatis, potatismos, barnmat, äppelmos med mera.

 • Skäl att köpa
 • Potatispress av hög kvalitet med polerat stål för enklare rengöring
 • Passar bra till pressad potatis, potatismos, äpplemos med mera
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Längd ca 27 cm, höjd 10 cm, diameter på 9,5 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Fungerar inte till att göra tysk spätzle

Joseph Joseph Helix Potatispress - Unik vridfunktion

Joseph Joseph Helix Potatispress bild 1Joseph Joseph Helix Potatispress bild 2
ButikPris
269:-Besök
269:-Besök
269:-Besök
 • 4,6 av 5 på Amazon USA efter att över 4200 kunder testat potatispressen
 • 4,5 av 5 hos Bed Bath & Beyond

Var vi än vänder oss så har Joseph Joseph Helix fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat modellen. På amerikanska Amazon har produkten ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor. Men även hos andra utländska butiker så som t.ex. Bed Bath & Beyond har potatispressen fått toppbetyg.

Innovativ potatispress från tvillingbröderna Joseph och Joseph

Tvillingbröderna Joseph är kända för sina innovativa köksredskap som förbättrar både ergonomi och som ger nya tekniska lösningar till köket. Deras unika köksredskap är internationellt erkända och prisbelönta. Så hur presterar då deras potatispress Helix?

Det bästa med potatispressen är utan tvekan den unika vridfunktionen. Som du kanske ser på bilderna så är hela pressfunktionen helt annorlunda jämfört med vanliga potatispressar. I stället för klassisk klämrörelse med handstyrka så har denna potatispress en horisontell vriddesign.

Vridfunktionen gör att pressen använder armstyrka i stället för styrka i händerna. Givetvis finns det betydligt mer styrka i armarna vilket gör att processen blir enklare. Lider du av t.ex. ledgångsreumatism/artrit så bör denna potatispress vara betydligt smidigare.

En annan sak vi gillar med potatispressen är den 2-delade designen som underlättar rengöring och som även är diskmaskingodkänd. Konstruktionen är stark med både stål och BPA-fri nylonplast. Nu handlar vårt test av potatispressar om just pressar för potatis men Joseph Joseph Helix passar bra till andra saker också som t.ex. puré med mera.

Är Joseph Joseph Helix den bästa potatispressen? Baserat på kundrecensioner så är detta en av marknadens mest populära och bästa alternativ. Vridfunktion är effektiv men det är viktigt att delarna sätts ihop på korrekt för att det ska fungera. Därför har tillverkaren målat två röda prickar som ska vara riktade emot varandra vid montering av de båda delarna. 

 • Skäl att köpa
 • Unik vridfunktion som gör pressandet enklare då armstyrka används i stället för handstyrka
 • Modellen passar till äldre och personer som lider av ledgångsreumatism
 • 2-delad design som underlättar rengöring
 • Potatispressen kan också diskas i diskmaskin
 • Passar till potatis eller annan typ av puré
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Dorre Poppy Potatispress - Prisvärd potatispress

Dorre Poppy Potatispress bild 1
ButikPris
279:-Besök
307:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer modellen

Modellen har fått högt betyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter som testat potatispressen. Den beskrivs som enkel, funktionell, bra kvalitet och billig.

Potatispress med funktionell och klassisk design i rostfritt stål

Från svenska familjeföretaget Dorre får vi kanske den mest klassiska potatispressen med en robust konstruktion av rostfritt stål som kommer att hålla i en livstid. Designen är väldigt enkel och ibland är det inte nödvändigt med något komplicerat. Den gör trots allt sitt jobb väldigt väl i köket.

Potatispressen är stabil, lätt att hantera, byggd för att överleva en livstid och är lätt att använda samt rengöra. Den tål också diskmaskin. Modellen lämpar sig till både potatismos eller fluffig pressad potatis. Den kan också användas för att göra olika grönsakspure eller varför inte härlig äppelmos.

Det som talar för modellen är utan tvekan priset. Handtaget är kanske inte det bästa på marknaden men för många är det ett icke problem.

Vem bör köpa Dorre Poppy Potatispress?

Är du prismedveten så är denna potatispress från svenska Dorre ett utmärkt köp. Den kanske inte har samma bra ergonomi som de dyrare konkurrenterna men den gör trots allt sitt jobb väldigt väl.

 • Skäl att köpa
 • Billig och bra potatispress från svenska Dorre
 • Lämpar sig bra till potatismos, fluffig pressad potatis, äppelmos med mera
 • Gedigen konstruktion av rostfritt stål
 • Tål rengöring i diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Handtaget är inte direkt ergonomiskt

Masterclass potatispress - Enkel och bra modell

Masterclass potatispress bild 1
ButikPris
349:-Besök
 • Bra betyg hos svenska butiker från vanliga kunder som testat potatispressen

Ute efter en relativt billig potatispress? Masterclass potatispress har fått bra recensioner från vanliga konsumenter som testat modellen. I skrivande stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor hos KitchenTime.

En enkel och billig potatispress för mos eller puré

Potatispressen från Masterclass är egentligen inget ut över det vanliga med sin enkla klassiska design. Modellen är enkel i sitt utförande och har ett bra handtag som ger både bra grepp samt komfort. För att underlätta rengöring så är modellen också tredelad och kan diskas i diskmaskin.

Modellen fungerar lika bra till att göra fluffig potatis som vanlig potatismos utan klumpar. Den kan också användas för att göra puré av potatis eller andra rotfrukter.

Läser vi kundomdömen på potatispressen så är de flesta överrens om att konstruktionen är både smidig och håller hög kvalitet. Den har däremot inte samma utväxling som t.ex. vinnaren Chef´n FreshForce som är det bättre valet för äldre personer.

 • Skäl att köpa
 • Klassisk konstruktion och design
 • Enkel och smidig tredelad konstruktion för lättare rengöring
 • Passar till både mos och puré
 • Material av stål
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Mer om potatispressen

köpguide potatispress

Potatispressen är ett av de där verktygen i köket som ofta glöms bort, men när man väl börjar använda det regelbundet så är det svårt att sluta. Potatismos är så klart väldigt gott och väldigt klassiskt, men en fluffigt pressad potatis kan vara något av det bästa till vissa måltider. Potatis/potatismos är så klart oftast väldigt kompakt och när smaklökarna får prova fluffig pressad potatis så njuter man på ett helt annat sätt då det är så främmande på något sätt

Potatispress eller potatisstöt?

potatisstötEnligt oss och många andra så är potatispressen överlägsen då den är betydligt mångsidig. Vill du däremot endast göra potatismos så fungerar en potatisstöt väldigt bra, men då kan du nästan lika bra använda din elvisp för att bra potatismos.

Vill du däremot göra pressad/fluffig potatis så är det pressen som gäller för bästa resultat. Flera av de modeller av potatispressar vi har tagit med i detta test, kan du även göra den klassiska tyska måltiden spätzle. En spätzlepress för att göra spätzle är nämligen en identisk till en potatispress. Degen som används för att göra spätzle är också nästan identisk med den deg som används för att göra pasta.

Spätzle finns också att köpa färdigt, det är dock inte så vanligt i Sverige som i Tyskland. Men spätzle ska göras färsk och är väldigt enkelt att göra.

Potatispress för att barnmat

Potatispressen är också väldigt bra för barnmat och beroende på vad du vill göra så fungerar den minst lika bra till att pressa potatis som grönsaker eller andra rotfrukter. Gör du egen barnmat i stora kvantiteter för att säkerställa att barnet får i sig det bästa, så underlättar potatispressen det mesta av arbetet.

Potatispressen är också populär bland vegetarianer

Köttätandet minskar allt mer i Sverige för varje år som går och vi har därför sett ett ökat intresse för potatispressen. Att gå över till att bli en 100% vegetarian kan många gånger vara problematiskt då de gamla matmenyerna måste göras om.

Men potatispressen har visat sig vara perfekt för att pressa olika produkter för att få till den där goda vegetariska biffen eller liknande. Konsistensen av att pressa i stället för att hacka eller stöta blir betydligt bättre. Speciellt när du gör färs av olika sorters böner.


FAQ – Vanliga frågor om potatispressar

 1. Finns det bra potatispressar för äldre personer som saknar styrka?
 2. Vilken typ av potatis bör man välja för bästa mosen?
 3. Varför inte bara använda en elvisp för potatismos?
 4. Potatispress eller helt vanlig potatisstöt?

Finns det bra potatispressar för äldre personer som saknar styrka?

Klassiska potatispressar som använder handstyrka kan vara problematiska för många äldre. Även för personer som lider av någon typ av ledgångsreumatism kan det vara problem. Joseph Joseph Helix är en potatispress som passar alla. Deras unika vridfunktion använder arm- och axelstyrka i stället för handstyrka.

Vilken typ av potatis bör man välja för bästa mosen?

Generellt går det att göra potatismos med vilken sort som helst. Antingen mjölig eller fast fungerar bra. Några anser att mjölig potatis ger bäst resultat men det är ingen regel. Stört betydelse har övriga ingredienser så som smör och mjölk.

Varför inte bara använda en elvisp för potatismos?

Potatismos har en tendens att bli väldigt klistrig när den antingen görs med elvisp, matberedare eller stavmixer. Dessa köksmaskiner är bra till mycket men inte potatismos även om det är smidigt. Därför rekommenderas det antingen en potatispress eller potatisstöt.

Potatispress eller helt vanlig potatisstöt?

Potatisstöt är kanske det mest vanliga och är antingen att endast göra potatismos så fungerar den bra. Potatispressen är däremot betydligt mer mångsidig och kan skapa mos eller puré som har helt annan konsistens. Potatispressen kan också användas till andra typer av rotfrukter och grönsaker. Vad sägs som att pressa fram en färsk avokadoröra?


Så här valde vi ut de bästa potatispressarna

Bästa potatispress 2023När det gäller potatispressar och liknande verktyg till köket så finns där tyvärr inga tester och därför har vi i stället använt en stor mängd kundrecensioner för att kora en vinnare. Vid de här tillfällena då det inte finns några oberoende tester så har vi använt oss av kundrecensioner från bland annat Amazon.

Oftast finns där flera hundra kundrecensioner att kolla på för att hitta den bästa produkten. En stor anledning till varför vi använder just Amazon som källa är för att deras kundrecensioner är verifierade. Verifierad kundrecension innebär att varje omdöme är gjort av en användare som verkligen har köpt produkten och som inte bara lägger ett omdöme för att förstöra eller vilseleda.

Tittar vi på andra tjänster så kan egentligen vem som helst lägga en kundrecension på en produkt och tyvärr så finns där en hel del fusk. Det är till och med så vissa tillverkare går in och lägger en fejkad kundrecension för att höja sin egna produkt på dessa tjänster. Detta är så klart svårt att bevisa i många fall men det händer.

Däremot har vi använt oss av några faktorer som vi anser förbättra produkten. En sådan faktor kan vara t.ex. enkelheten med rengöring eller en utväxlingsmekanik som hjälper till med pressfunktionen så som t.ex. vinnaren Chef´n FreshForce potatispress eller Joseph Joseph Helix. Pris har också varit en avgörande faktor.

2023 – Chef´n FreshForce har egentligen allt vi önskar oss av en potatispress. Gedigen konstruktion, utväxling som hjälper pressandet, enkel att använda och rengöra. Chef´n FreshForce vinner därför vår utmärkelse ”Bästa Valet”.

Joseph Joseph Helix Potatispress vinner utmärkelsen ”Bästa valet för reumatiker” baserat på stort antal kundrecensioner. Joseph Joseph Helix är en unik innovation som förenklar pressandet av både potatis och andra grönsaker. Men sin unika vridfunktion används armstyrka i stället för handstyrka. Perfekt till äldre personer eller personer som lider av t.ex. artrit.


Källor

Amazon

Amazon är en väldigt vanlig källa vi använder extra flitigt när det inte finns några riktiga bäst i test av någon typ av produkt. Anledningen till det är för att alla recensioner från kunder är verifierade och det är enligt oss väldigt viktigt.

Chef´n FreshForce potatispress blev bäst i test vinnare på grund av det höga kundomdömet hos Amazon, men också på grund av alla positiva kundrecensioner hos bland annat KitchenTime. Produkten har dessutom fått bra betyg hos andra svenska butiker.

Oxo Good Grips Potatispress är också en potatispress som är väldigt populär på amerikanska Amazon och faktum är att modellen har fått över 700 kundrecensioner.  Så många kundrecensioner är väldigt ovanligt, även på amerikanska Amazon. På grund av det höga antalet kundrecensioner, så speglar betyget hur bra produkten faktiskt är på ett trovärdigt sätt.

Övriga kundrecensioner

Kundomdömen hos svenska butiker har också varit en viktig källa till modeller som vanligtvis inte säljs på utländska marknadsplatsen Amazon. I de fallen där vi har använt kundrecensioner från en svensk butik så länkas det också i butikslistan.


Utgångna modeller

Här hamnar tidigare potatispressar som varit med i vår testjämförelse. Antingen har produkten utgått ur ordinarie sortiment eller så har modellen blivit ersatt av något bättre på marknaden.

Oxo Good Grips - Potatispress & spätzlepress

Oxo Good Grips bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 700 kundrecensioner

Oxo Good Grips är en annan potatispress som har fått toppbetyg hos bland annat amerikanska Amazon. Just nu finns det över 700 kundrecensioner på bara denna potatispress och med ett kundomdöme på 4,4 av 5 gör att denna potatispress blir en av marknadens bästa alternativ.

Funktionsmässigt och prismässigt så har denna modell flera liknelser med "testvinnaren" Chef´n FreshForce potatispress. Förstaplatsen vinner dock på sin smarta lösning med den unika utväxlingsfunktionen, men annars står det sig ganska jämnt mellan dessa två modeller.

Perfekt potatispress och även som spätzlepress

Precis som andra potatispressarn i vårt jämförelsetest så är Oxo Good Grips en mycket bra modell för att pressa potatis. Antingen för att göra potatismos utan klumpar eller varför inte fluffigt pressad potatis för att varierar konsistensen vid middagarna.

En annan bra sak med just denna modellen är möjligheten att använda den som en spätzlepress. För de som inte känner till vad spätzle är för något, så är det lite kort en populär maträtt som liknar pasta och degen är ungefär som helt vanlig pastadeg. Spätzlemåltider har sitt ursprung i Tyskland men är också väldigt populärt i länder som t.ex. Schweiz, Österrike och Ungern. Mer finns att läsa på Wikipedia.

Designen är väldigt enkel och robust, vilket gör att den är extra enkel att rengöra regelbundet. Materialet är rostfritt stål av hög kvalité.

 • Skäl att köpa
 • Robust potatispress i rostfritt stål
 • Enkel design som är enkel att rengöra vid regelbunden användning
 • Perfekt potatispress som också kan användas som spätzlepress
 • Fått toppbetyget 4,4 av 5 efter 700 kundrecensioner
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Judge potatispress i rostfritt stål - Enkel & klassisk

Judge potatispress i rostfritt stål bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat potatispressen

Ibland är det enklaste det bästa och om du är på jakt efter en enkel och klassisk modell av potatispress, så är Judge potatispress en av de bästa på marknaden. Potatispressen kanske inte har samma smarta utväxling som FreshForce från Chef´n men Judge potatispress är trots allt en väldigt stabil och bra modell.

Enkelheten är ibland det bästa

Det finns tillfällen då enkelheten slår allt och om du bara är ute efter en enkel potatispress så är detta den bästa valet på marknaden. Det bästa med denna modellen är enkelheten, men något annat som också får modellen att sticka ut något extra, är nämligen storleken. Jämfört med andra potatispressare så är denna modell något större än flera andra konkurrenter, vilket så klart betyder att du får plats med lite extra mat åt gången.

Modellen räknas är definitivt enkel och tack vare detta så är den extra enkel att rengöra för hand eller direkt i diskmaskinen. Hela modellen är tillverkad av rostfritt stål, som också gör det enklare att hålla den ren regelbundet. Med det rostfria stålet så blir modellen också extra kraftfull och handtagen är ordentligt dimensionerade för att du ska kunna pressa med ordentlig kraft.

Kraftig potatispress av rostfritt stål och som kommer med 25 års garanti, troligtvis så håller den livet ut.

 • Skäl att köpa
 • Enkel och kraftfull modell av rostfritt stål
 • 25 års garantitid
 • Kan enkelt diskas i diskmaskinen för enklare rengöring
 • Kan pressa potatis, rotfrukter, grönsaker med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Hål på sidorna förbättrar inte modellen