bästa proteinbaren testad

Bästa Proteinbar för träning & mellanmål

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Att äta protein efter träningen är något som är viktigt om du vill maximera proteinsyntesen och därmed muskeluppbyggning. Det är därför som man bör få i sig i alla fall 20 gram protein i form av proteinpulver eller proteinbar för att påskynda muskeltillväxten

Proteinbars är också ett bra mellanmål så länge de inte innehåller för mycket socker. Det finns stora skillnader mellan olika märken och många proteinbars innehåller mer socker än protein. I vår sammanställning av bästa proteinbars har vi valt produkter med höga proteinhalter och låg sockerhalt.

I vår lista över de bästa produkter har vi tagit hänsyn till proteininnehåll, sockerhalt, smaker, konsistens och pris. Dessa faktorer har vi sedan kombinerat med kundomdömen från butiker och marknadsplatser för att kora en testvinnare.

Barebells Proteinbar - Bästa proteinbar

Bästa valet
Barebells Proteinbar bild
ButikPris
265:-Besök
269:-Besök
295:-Besök
299:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos flera butiker där flera hundra konsumenter testat proteinbaren
 • Årets återhämtningsprodukt 2017 av Swedish Health Awards

Barebells proteinbars blev på kort tid väldigt populära i Sverige, men också utomlands på grund av den fantastiska smaken och konsistensen. Det är tydligt att Barebells har jobbat med att få fram en klockren smak och konsistens på sina proteinbars som närmast efterliknar en vanlig chokladbar.

Smakar som godis, men innehåller väldigt lite kolhydrater

Något vi gillar med proteinbaren från Barebells är att den har fått ta emot priset ”Årets återhämtningsprodukt 2017” av Swedish Health Awards. Vilken annan proteinbar har fått ta emot detta pris egentligen?

"Testvinnaren" har ett väldigt lågt kolhydrat/socker innehåll och har endast 16 gram kolhydrater varav 1,7 gram sockerarter. Enligt de flest användare så smakar dessa proteinbars nästan precis som ”riktigt godis” och de flesta verkar vara överens om att de är löjligt goda. Är detta bra eller dåligt? Vi låter dig avgöra det själv.

Med ett högt proteininnehåll på 20 gram per bar och ett väldigt lågt kolhydratinnehåll, så blir detta ett perfekt snacks för dig som vill ha något efter träningen. Men proteinbaren fungerar minst lika bra för dig som bara vill ha ett enkelt och smidigt mellanmål under dagen. Den höga proteininnehållet är perfekt för att stilla hungern en längre period och så slipper du det onödiga sockret.

Barebells proteinbar finns i några olika smaker så som t.ex. caramel & cachew, coconut choco, cookies & cream, salty peanut och white chocolate almond som är för många den bästa proteinbaren. Hur Barebells har fått ihop denna goda proteinbar när den är så nyttig är för många helt obegripligt.

Vem bör köpa Barebells?

Är detta den bästa proteinbaren just nu? Vi tycker det. Smak, konsistens, innehåll och utbudet av olika sorter gör detta till en värdig testvinnare. Det enda negativa är kanske priset som ligger något högre än andra alternativ men det kan det vara värt om det smakar bra.

Konsistensen är bara snäppet sämre än Barebells Soft proteinbar, men är trots allt över förväntan för att vara en proteinbar. Barebells original har däremot mer proteininnehåll som är viktigt för proteinsyntesen vid muskeltillväxt.

 • Skäl att köpa
 • Vann "Årets återhämtningsprodukt 2017" hos Swedish Health Awards
 • Väldigt lite kolhydrater, endast 1,7 gram sockerarter
 • Många väldigt bra smaker som t.ex. Caramel Cashew, Salty Peanut
 • Innehåller 36% protein och i princip inget rent socker
 • Toppbetyg bland kundrecensioner och oberoende test
 • Passar perfekt som efter träning för återhämtning eller bara som ett vanligt nyttigt mellanmål under dagen.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt55 gram
Fett9,4 gram
Kolhydrater12,6 gram
Varav sockerarter1,4 gram
Fiber4 gram
Protein20 gram
Salt0,15 gram

Star Nutrition Proteinbar - Fantastisk smak och konsistens

Särskilt rekommenderad
Star Nutrition Proteinbar bild Star Nutrition Proteinbar bild
ButikPris
215:-Besök
215:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos flera butiker, baserat på ett stort antal kundrecensioner

De flesta har troligtvis hört talas om Star Nutrition som är ett av Norra Europas mest populära märke inom kosttillskott, dessutom är det ett svenskt varumärke. Star Nutrition Protein Bar är en av deras senaste proteinbars och denna gången har de verkligen lyckats ta fram något med god smak.

0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar

För den som är på jakt efter en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, så är Star Nutrition proteinbar ett av de bästa alternativen på marknaden. Beroende på smak så innehåller en proteinbar endast 0,6 till 1,6 gram sockerarter och har endast omkring 13-14 gram kolhydrater totalt.

Proteininnehållet är 20 gram per bar och fungerar perfekt för de som vill ha ett nyttigt mellanmål under dagen eller för de som vill ha något snabbt efter träningen. Det är dock värt att nämna att detta inte kan ersätta den normal kosten, utan är endast ett komplement.

När man läser kommentarerna kring denna populära proteinbar, så inser man ganska snabbt att Star Nutrition verkligen har lyckats med smak och konsistent. Just nu finns det endast tre smaker att välja mellan, vilket är choco brownie, coconut dream och salted caramel. Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare smaker i framtiden.

Det är uppenbart att Star Nutrition satsar på att ta fram en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, men som ändå har en fantastisk smak. Vissa skulle till och med hävda att denna är godare än Barebells på grund av den kräm som finns i mitten av proteinbaren. På så sätt så känns inte proteinbaren lika torr som vissa andra konkurrenter.

De flesta är också överens om att detta i princip smakar godis och på något sätt har Star Nutrition lyckats få fram en icke syntetisk smak som ofta förekommer när man använder sötningsmedel.

Vem bör köpa Star Nutrition Proteinbar?

Är detta den bästa proteinbaren på marknaden? Enligt oss och befintliga kunder så är detta definitivt en av marknaden bästa proteinbars just nu. Många skulle nog hävda att de är godare än "testvinnaren" Barebells då konsistensen faller många i smaken.

Prismässigt vinner Star Nutrition med ett betydligt lägre pris och som ofta säljs ut under kampanj. Vid kampanj kan man hittar 36 proteinbars för 559 kr vilket endast är 15,50 stycket. Svårslaget pris med tanke på smak, konsistens och innehåll.

 • Skäl att köpa
 • 195 till 202 kcal, beroende på smak
 • 20 gram protein per bar
 • 0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar
 • Glutenfri proteinbar
 • Toppbetyg gällande smak och konsistens
 • Passar perfekt som mellanmål och återhämtning efter träning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Kcal198
Vikt55 gram
Fett7.3 gram
Kolhydrater15 gram
Varav sockerarter1.8 gram
Fiber 4.4 gram
Protein20 gram
Salt0.34 g

Barebells Soft Proteinbar - Smakupplevelse

Särskilt rekommenderad
Barebells Soft Proteinbar bild Barebells Soft Proteinbar bild
ButikPris
20:-Besök
29:-Besök
269:-Besök
 • Toppbetyg hos butiker från vanliga konsumenter som testat proteinbaren
 • Toppar försäljningsstatistiken hos både butiker och marknadsplatser

Barebells olika proteinbars har länge varit en av marknadens mest populära val. Vilket är mycket på grund proteinmängden men också deras fantastiska smakkombinationer. Att deras proteinbars inte innehåller tillsatt socker är för många också en viktig faktor. Deras nya serie Soft proteinbar har snabbt blivit en av favoriterna på marknaden med nya smaker och konsistens.

Barbells nya recept med mjukare konsistens

Barebells Soft Proteinbars är en ny serie av proteinberikade bars som introducerades under vintern 2021. Barebells klassiska proteinbar har länge varit marknadsledande med unika smaker och konsistens. Men vad skiljer egentligen mellan gamla och nya soft proteinbar?

Största skillnaden mellan nya Soft proteinbar och gamla varianten är smakerna och konsistensen. Den nya serien har som kanske namnet antyder en bättre och mjukare konsistens. Smak och konsistens påminner lite om klassisk karamellfugde.

Men det finns både positiva och lite negativa saker. Om vi börjar med smak och konsistens så är den nya varianten lite bättre. Det finns även flera nya intressanta smaker som vi inte tidigare har sett så som t.ex. Banana Dream, Caramel Choco, Marchmallow Rocky Road och Salted Peanut Caramel. Stort plus är också användatet av både sötningsmedel och helt fri från palmolja.

Proteinhalten har däremot försämrats lite med 16-17 gram protein per bar. Detta är kanske inte en deal breaker för de flesta personer men för de som kör hård träning kanske behöver något ytterligare efter träningen. Rekommendationen för att kickstarta muskeluppbyggnaden efter styrketräning är ungefär 20-30 gram protein.

Vem bör köpa Barebells nya soft proteinbar?

Vi tycker att proteinbaren har mycket som talar för produkten. Visst, proteinmängden är lite låg men samtidigt räcker det som mellanmål eller något snabbt efter träningen. Tränar du däremot tungt så kommer du behöva extra protein från antingen två proteinbars eller från någon annan källa.

Smaken är däremot helt fantastisk och smakmässigt är detta troligtvis den godaste proteinbaren på marknaden. Barebells klassiska original serie är fortfarande väldigt goda jämfört med konkurrenterna men soft bar är snäppet bättre.

 • Skäl att köpa
 • Den godaste proteinbaren på marknaden
 • Bästa konsistensen av alla konkurrenter
 • Acceptabel proteinmängd mellan 16-17 gram beroende på smak
 • Innehåller inget tillsatt socker
 • Fri från palmolja
 • Finns i ett par olika unika smakkombinationer
 • Skäl att inte köpa
 • Lite dyra
 • Proteinmängden kunde varit lite högre

Core Proteinbar 2.0 - Toppbetyg

Core Proteinbar 2.0 bild
ButikPris
229:-Besök
429:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos SvensktKosttillskott

Core Protein Bar 2.0 tillverkas av Svenskt Kosttillskott som är en av marknadens största butiker inom kosttillskott i Sverige. Deras proteinbar har länge varit ett väldigt populärt alternativ för de som varit sugna på ett smidigt mellanmål eller något för att återhämta sig efter träningen.

Väldigt lite kolhydrater och sockerarter

Core proteinbar 2.0 har länge varit en av marknadens billigaste alternativ och så är det än idag. Priset för en proteinbar ligger omkring 14 kronor om man köper en hel låda på 12 stycken och dessutom är det fri frakt över 100 kronor. Det är inte heller ovanligt att dessa proteinbar säljs med kampanjpris.

Core proteinbar innehåller 17 gram protein d.v.s. 37% och är också den mängd som de flesta andra konkurrenter har valt att använda. Nytt för Core Protein Bar 2.0 är en betydligt lägre nivå av socker. Tittar vi på innehållet så är det endast ungefär 13 g kolhydrater varav 1 gram rent socker (ungefär). Mängden kolhydrater och sockerarter skiljer sig något gram hit/dit beroende på smak.

För någon som försöker hålla nere sin dagliga sockermängd så är dessa proteinbars något av det bästa just nu. Detta gör dessa proteinbars extra intressanta för vem som helst som behöver ett mellanmål eller något direkt efter träningspasset.

Det finns inget värre än proteinbars som är sega och torra, som dessutom kräver vatten för att sväljas. Core proteinbar är inte en av dessa och enligt de flesta kundrecensioner så är smaken en av de bättre alternativen. Dessutom är konsistensen precis rätt och efterliknar en vanlig chokladbar.

De smaker som finns idag är chokladbomb, chokladfudge, salt karamell och äppelpaj. Alla Core proteinbars är helt fria från gluten.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kundrecensioner
 • Flera goda smaker Chokladbomb, Chokladfudge, Salt karamell, äppelpaj
 • 100% glutenfritt
 • 34% vassleprotein per proteinbar
 • Fungerar utmärkt som mellanmål eller direkt efter träningspasset
 • En av marknadens bästa proteinsbars baserat på pris, innehåll och smak
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt50 g
Fett7,2 g
Kolhydrater13,7 g
Varav sockerarter0,6 g
Fiber5,1 g
Protein17 g
Salt0,29 g

Star Nutrition Vegan Proteinbar - För veganer

Star Nutrition Vegan Proteinbar bild
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • Toppbetyg från konsumenter som testat vegan proteinbar

När vi läser kundrecensioner på denna proteinbar för veganer så anser många om att det här är en marknadens bästa veganska proteinbar. Konsumenter lyfter bland annat fram både konsistens och smak som något av det bästa på marknaden. 

God smak, hög proteinhallt och helt glutenfri

Det är flera saker som talar för denna veganska proteinbar från Star Nutrition. Innehållsmässigt är den i klass med flera andra populära alternativ. Hög proteinhalt på 18 gram och väldigt lågt sockerinnehåll på 1 gram. Men precis som med andra märken kan detta innehåll skilja sig något lite beroende på vilken smak du väljer. Däremot skiljer det inte sig mer än något gram hit och dit.

Nu är detta ett veganskt alternativ vilket innebär att proteinet kommer från växtriket. I det här fallet består proteinet av en blandning av både ärtproteinisolat och sojaproteinisolat. Är du glutenintolerant så kan vi också meddela att proteinbaren är helt glutenfri.

Proteinbaren har en tydlig konsistens med både hård/krispig utsida och en mjuk kärna med fyllning. I dagsläget finns det tre olika smaker att välja mellan vilket är Karamell choklad, jordnötter choklad och hallon choklad. Troligtvis kommer där fler smaker i framtiden då Star Nutrition har betydligt fler smaker på sin ordinarie proteinbar.

Är detta bästa vegan proteinbar? Innehållsmässigt är den utan tvekan något av det bästa vi har kunnat hitta på den svenska marknaden. Smakmässigt verkar den också leverera när vi läser kundomdömen och vi vet sen tidigare att Star Nutrition kan göra bra proteinbars. Detta är definitivt värt att testa om du vill äta veganskt.

 • Skäl att köpa
 • Bra konsistens med krispig utsida och mjuk fyllning
 • Hög proteinhalt på 18 gram per proteinbar
 • Veganskt protein ärtproteinisolat och sojaproteinisolat
 • Helt fri från gluten
 • Väldigt låg sockerhalt
 • Passar som proteintillskott efter träning och som ersättare till godis
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt55 gram
Fett11 gram
Kolhydrater7,1 gram
Varav sockerarter1 gram
Fiber9,7 gram
Protein18 gram
Salt0,39 gram

Star Nutrition Protein Block - Hög proteinhalt (29 g)

Särskilt rekommenderad
Star Nutrition Protein Block bild Star Nutrition Protein Block bild
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • Toppbetyg från svenska konsumenter

Svenska konsumenter ställer sig väldigt positiva till Star Nutrition Protein Block. Bara hos Gymgrossten har produkten fått närmast maxpoäng där flera lyfter fram både smak och innehåll. 50% proteinhalt och lågt sockerinnehåll gör produkten extra intressant.

För dig som jagar ännu mer protein efter träningen

Star Nutrition är en av Sveriges största märken inom kosttillskott och har så varit sen 1999. De har levererat några av marknadens bästa proteinbars med både god smak och bra näringsinnehåll. Till skillnad från många andra märken så satsar Star Nutrition på ett innehåll av hög proteinhalt och lite kolhydrater.

Star Nutrition Protein Block utmärker sig ganska mycket med ett extra högt innehåll av protein. Vanligtvis innehåller en bra proteinbar ungefär 20 gram protein men med Protein Block får du 29 gram vilket är 50% av proteinbaren. Den innehåller också lite kolhydrater (14 g) varav 1,3 g är sockerarter.

Med så hög proteinhalt kan man tycka att proteinbaren bör få en sämre smak. Men när vi läser kundomdömen på produkten så är alla överrens om att det smakar väldigt bra. Några hävdar till och med att proteinbaren skapar ett ha begär. Kan en proteinbar vara för god? Den är däremot inte söt, så om du föredrar sött är det kanske inte det bästa alternativet.

Vem bör köpa Protein Block från Star Nutrition?

Produktbeskrivningen säger att det är en proteinbar framtagen för seriösa atleter. Även om vi håller med om det så passar den minst lika bra som ett bra mellanmål som till efter träningen. Den är något dyrare på grund av sin höga proteinhalt och räcker då 20 gram protein så rekommenderar vi i stället vanliga Star Nutrition proteinbar.

 • Skäl att köpa
 • 50% proteinhalt (30 gram)
 • Lågt kolhydratinnehåll, 14 g varav 1,3 g sockerarter
 • God smak och bra konsistens
 • Fungerar bra som både mellanmål och efter träningen
 • Tre smaker, soft banana, creamy peanut och chocolate toffee
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt60 gram
Fett7,2 gram
Kolhydrater14 gram
Varav sockerarter1,3 gram
Protein29 gram
Salt0,49 gram

Köpguide – Val av bästa proteinbaren

proteinbar svenskt kosttillskott

I vår sammanställning har vi framförallt valt ut alternativ som har fått gott betyg, men också produkter som har fått pris för bland annat sin goda smak. För att jämföra proteinbars så kan vi inte bara gå på mängden proteininnehåll, utan vi behöver även jämföra andra saker som t.ex. smak, pris, konsistens med mera.

Huvudsyftet med proteinbars är så klart proteininnehållet och framför allt behöver de innehålla rätt typ av protein så som t.ex. animaliska proteinkällor. För någon som tränar bör även mängden protein ligga på en nivå omkring 20 gram protein per bar om den ska tas efter träning och stimulera muskeltillväxten.

Tyvärr är det många produkter på marknaden som inte når upp till dessa nivåer och i flera fall innehåller de mer socker än protein. 20 gram protein är lite av en ”sweet spot” för att maximera proteinsyntesen och där mer protein oftast inte ger någon ökad effekt på muskeltillväxt. Väger man däremot mer än det ”normala” kan det hända att ännu mer protein kan vara effektivt.

Så vilken är den bästa proteinbaren?

Det finns egentligen inget självklart eller definitivt svar på den frågan och faktum är att vi äter proteinbars av flera olika anledningar. Vissa personer vill bara ha ett enkelt proteinrikt mellanmål och då är proteinbars väldigt smidiga, dessutom smakar de bästa alternativen riktigt gott.

Den andra skaran som också är väldigt intresserade av proteinbars är de som tränar och som gärna vill ha lite protein för återhämtning direkt efter träningen. Protein är den absolut viktigaste näringskällan för att maximera muskeluppbyggnad i kroppen.

Barbells soft proteinbar – Salted Peanut Caramel

Tränar man dessutom hårt i form av styrketräning eller annan intensiv träning, så är det viktigt att man får i sig tillräckligt med protein under hela dygnet för att maximera kroppens muskelproteinsyntes.

Så gällande bra proteinbars så ser det lite olika ut om du ska använda det som mellanmål eller något för att du snabbt ska kunna återhämta dig efter träningen. Vårt tips är att du väljer en proteinbar med en lägre mängd sockerarter, om det är tänkt att användas som ett vanligt mellanmål under dagen.

Om du vill ha något för att återhämta dig efter träningen, så hade vi också rekommenderat välja ett alternativ med mindre socker. Så klart fungerar även de alternativ som har en del sockerarter, men det är inget krav egentligen då vi oftast får i oss tillräckligt med kolhydrater under dagen.

Det bästa med proteinbars är ändå själva proteininnehållet och bör därför ligga kring 17-30 gram protein per bar. Enligt livsmedelsverket så ska en vuxen person som tränar regelbundet äta någonstans mellan 1,4 – 1,8 gram protein per kilo kroppsvikt. För att kunna nå det målet så är proteinbars ett av de bästa alternativen för att kompletta annan kost. Vi kan helt enkelt inte trycka i oss bara kött för att nå dessa gränser, det är direkt farligt (cancer) och dessutom inte miljövänligt.

Nyttiga proteinbars?

Vi skulle säga att det finns både nyttiga och ganska onyttiga alternativ på marknaden. Just nu är vi inne i en tid då alla är mer eller mindre rädda för minsta lilla socker och ibland även kolhydrater. Kolhydrater behöver nödvändigtvis inte vara onyttigt och det finns olika typer av kolhydrater d.v.s långsamma och snabba.

Vill du hitta proteinbars som är nyttiga så bör du kolla efter alternativ som har liten eller ingen mängd sockerarter d.v.s. snabba kolhydrater. Proteinbars som Barebells och Star Nutrition har i princip inga sockerarter alls. Visst har de lite kolhydrater men inget rent socker.

En liten mängd kolhydrater kommer det alltid finnas i proteinbars, för annars hade det aldrig gått att äta överhuvudtaget. Till och med 99% choklad har lite kolhydrater och det är i princip oätbart.

Proteinbars är perfekt som ett mellanmål och tack vare den större mängden protein så får du även en bättre mättnadskänsla jämfört med andra typer av mellanmål. En bra proteinbar är definitivt ett nyttigt mellanmål om man jämför med t.ex. vanliga chokladbars. Lästips – Proteinbars är inte alltid så nyttiga.

Proteinbars utan tillsatt socker

proteinbar utan tillsatt sockerProteinbars utan tillsatt socker är en bra val för de som följer en lågkolhydratdiet eller vill undvika onödiga sockerhalter i sin kost.

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas det att mindre än tio procent av våra dagliga kalorier kommer från socker, så många proteinbars innehåller sockeralkoholer som maltitol eller sorbitol för att minska kaloriinnehållet. Dessa sockeralkoholer kan dock vara laxerande om man äter för mycket av dem.

En proteinbar utan tillsatt socker är ett bra alternativ för träningsentusiaster som behöver en snabb energikick mellan passen. Dessa bars är också bra för de som vill hålla sig mätt mellan måltiderna utan att få i sig onödiga kalorier från socker.

I jämförelse med vanliga proteinbars, som ofta innehåller höga halter av tillsatt socker, är proteinbars utan tillsatt socker ett mycket hälsosammare alternativ. De kan vara en bra lösning för de som vill hålla sitt blodsocker i schack och undvika en kraftig insulinkick.

Så om du letar efter en proteinrik snack som inte belastar din kropp med onödigt socker, är en proteinbar utan socker ett bra val. Dessa bars finns i en mängd olika smaker och ger dig en hälsosam boost av protein utan att skada din hälsa.

Vilket är bäst: proteinbars eller proteinpulver?

Vi skulle säga att den mest smidiga varianten är det bästa alternativet i det här fallet och så länge du inte jagar enorma mängder protein så fungerar proteinbars minst lika bra. Vill du däremot upp i 30-40 gram protein efter träningen, så blir proteinbars en dyr historia.

Proteinbars är gjort för att vara smidigt och är betydligt smidigare än proteinpulver eller liknande. Det är också en av de största anledningarna till varför denna typ av produkt har blivit så populär. I dag är smaken dessutom helt outstanding och slå de flesta proteinpulver på marknaden.

Men allt kommer egentligen ner på vad du själv föredrar att stoppa i dig direkt efter träningen, vissa gillar att dricka, medans andra fördrar att äta. Välj det som passar dig bäst.

Något som dock talar för proteinpulver är det lägre priset per portion. Kostnaden för proteinpulver per portion är betydligt lägre än t.ex. proteinbars. Proteinpulver kan också innehålla andra viktiga mineraler och vitaminer som maximerar muskeltillväxten.


FAQ – Vanliga frågor om proteinbars

frågor om proteinbars

 1. Kan man inte baka egna proteinbars?
 2. Viktminskning med proteinbar?
 3. Vad är proteinbar bra för?
 4. Hur mycket protein ska en proteinbar innehålla?
 5. Hur många kalorier i en proteinbar?
 6. Vilken proteinbar är nyttigast?

Kan man inte baka egna proteinbars?

Visst kan du baka egna proteinbars med hjälp av proteinpulver och andra bra ingredienser. Det är lite mer jobb men samtidigt kan du spara pengar på att göra det själv och dessutom få kontroll över innehållet. Vill du få tips på recept kan du läsa vår artikel om hur du bakar egna proteinbars.

Viktminskning med proteinbar?

Proteinbar ska inte ersätta en vanlig varierad kost men samtidigt kan det vara ett hjälpmedel till ens viktminskning. Många väljer att äta en proteinbar som ett mellanmål under dagen vilket gör att du får full kontroll på hur mycket du äter. Den höga proteinhalten ger också en ökad mättnadskänsla. Men även om det är viktigt att tänka på vad man äter så är levnadsförändringar som t.ex. träning minst lika viktigt för en effektiv viktminskning.

Vad är proteinbar bra för?

Proteinbar är bra till flera saker. Det är ett snabbt mellanmål med oftast mycket innehåll av protein som behövs vid regelbunden träning och styrketräning. Men samtidigt ger protein en ökad mättnadskänsla vilket gör den extra effektiv som ett snabbt mellanmål.

Hur mycket protein ska en proteinbar innehålla?

En bra proteinbar bör innehålla 20 gram protein, det är trots allt en proteinbar. Tyvärr finns det alldeles för många produkter på marknaden som snålar med detta och i vissa fall kan produkter räknas som rent godis. Så var noga med att kolla upp både proteinhalt och sockerarter.

Hur många kalorier i en proteinbar?

De bästa produkterna innehåller någonstans omkring 200 kcal per proteinbar. Givetvis finns det sämre alternativ där kalorierna snabbt springer i väg och därför är det viktigt att kolla upp innehållet. Där finns några skräckexempel där vissa proteinbars bör ändra namn till godisbar.

Vilken proteinbar är nyttigast?

Är det framförallt protein du är ute efter så finns det flera bra produkter så som t.ex. Barebells, Star Nutrition med flera som har hög proteinhalt. Söker du däremot snabb energi så bör du välja en produkt som innehåller mer socker.


Så valde vi ut bästa proteinbars

Bästa proteinbar 2023Muskler består till största delen av protein, och ju hårdare man tränar, desto mer protein behöver kroppen. De flesta experter är överens om att man bör äta minst ett gram protein per kilo kroppsvikt och mer om du kör hård träning. Elitidrottare som tränar hela dagar äter däremot betydligt mer protein och där rekommenderas upp till 1,9 gram per kilo kroppsvikt.

Givetvis har fokuset funnits på produkter som innehåller bra med protein och där anser vi att ungefär 20 gram protein per proteinbar bör vara standard. En annan sak som har varit en viktig faktor är mängden socker. Så klart är smaken viktig men idag finns det produkter som erbjuder både god smak och låg sockerhalt. 20-30% socker är inte en nödvändighet för god smak och därför trillar alternativ så som t.ex. Gainomax och Snickers bort.

Smaker och smak är givetvis en viktig faktor när det gäller den här typen av produkter. Det är också något subjektivt och högst individuellt. Därför har kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser varit den viktigaste källan till vår testsammanställning. Om en proteinbar smakar motbjudande så kommer det snabbt visas i kundrecensioner. Tillgången på olika smaker är också oerhört viktigt om man ska äta det regelbundet.

Vi har inte tagit hänsyn till vilket protein som produkten innehåller. Däremot har vi tagit med en vegansk proteinbar för de som inte äter vasselprotein. Kollagenprotein som proteinkälla har vi försökt undvika då det sägs vara betydligt sämre då aminosyrasammansättningen är av låg kvalitet. Tyvärr väljer många tillverkare att använda kollagenprotein som huvudprotein då det är billigare än t.ex. animaliska proteiner.

Uppdatering våren 2023 – Barebells klassiska proteinbar behåller utmärkelsen bästa proteinbar. Det finns fler skäl till det men framför allt fortsätter produkten toppa försäljningen hos butiker och marknadsplatser. Innehållet är också optimalt för en proteinbar.

Nyaste produkten i vår jämförelse är Barebells nya Soft Proteinbar som lanserades vintern 2021. Den är faktiskt snäppet bättre i smak och konsistens men faller lite på grund av proteinmängden har minskat.

Star Nutrition proteinbar får också en stark rekommendation på grund av smak och pris. Vill du prova på något prisvärt så är dessa definitivt värt ett försök. På kampanj kan dessa köpas för ungefär 15 kronor stycket vilket är bra mycket billigare än testvinnaren Barebells.

Källor

 • Livsmedelsverket – Livsmedelsverkets rekommendationer är oftast ganska sunda att följa och de finns där helt enkelt av en anledning. Mycket av de rekommendationer som finns på Livsmedelsverket är baserat på stora forskningsresultat gällande kost och så vidare. Om du är intresserad av att läsa lite angående deras rekommendationer för protein, så finns där en hel del att lära sig via deras artikel om protein. Där kan du hitta tabeller som talar om vilken mängd protein du bör äta dagligen och hur mycket extra du behöver äta när du tränar. Länk.
 • Swedish Health Awards – Barebells proteinbar lyckades under 2017 plocka hem förstapris för bästa återhämtningsprodukt. Det är ett relativt stort pris som Barebells har lyckats kamma hem och det förklarar kanske hur bra dessa proteinbars verkligen är. Smaken och konsistensen på dessa proteinbars är något som vi aldrig tidigare har sett och är något som verkligen har gjort Barebells något unika inom proteinbar-branschen. Om du vill läsa mer, så finns all information tillgängligt på Swedish Health Awards hemsida. Länk.
 • Kundomdömen 2023 – Vi har valt att gå mycket på vad vanliga konsumenter säger om smak och konsistens. Förutom kundrecensioner hos butiker har vi även använt marknadsplatser så som t.ex. Amazon, Prisjakt och Pricerunner. Så dessa kundbetyg har legat till grund hur vi valt ut produkter i kombination med hur innehållet ser ut.

Tidigare proteinbars

Här hamnar tidigare produkter som varit med i vår jämförelse. Antingen har produkten utgått eller så har de blivit ersatta av något vi, test, recensioner anser vara bättre.

Swebar proteinbar - Populär med många smaker

Swebar proteinbar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,7 av 5 toppbetyg hos flera olika butiker, baserat på ett par hundra kundrecensioner

Swebar proteinbar är nog en av marknadens mest sålda proteinbars och har många intressanta smaker att välja mellan. Smak är som sagt något av det viktigaste när det gäller proteinbars och där måste finnas utrymme för flera smakvariationer. Risken är annars att du tröttna på smaken och tillslut går det inte att äta längre.

Fungerar bra som ett mellanmål och direkt efter träningen

Det bästa med Swebar proteinbar är att den nästan passar vem som helst, allt från de som bara söker efter ett enkelt mellanmål under dagen, till personer som vill ha något enkelt före/efter sitt träningspass. Kör du extrema träningspass så finns det dock bättre alternativ på marknaden, som t.ex. gainers eller proteinpulver.

Proteinbaren från Dalblads innehåller 17 gram protein och har en kolhydratmängd på 17 gram, varv 13 gram är sockerarter. Denna proteinbar innehåller rätt mycket mer rent socker än andra alternativ i vårt bäst i test vilket kan vara bra att känna till om du försöker undvika socker.

Det vi gillar med Swebar är användandet av fruktos och glukos som är kolhydratinnehållet i denna proteinbar. Fruktos har nämligen en egenskap som gör att sockret inte påverkar ens blodsocker lika mycket. Glukos är den snabba typen av energi som snabbt forslas upp i ens muskler och på så sätt fyller på energireserven igen.

Swebar fungerar perfekt som ett helt vanligt mellanmån under dagen och tack vare det höga proteininnehållet så får man dessutom en liten mättnadskänsla. Protein är nämligen känt för att ge den där extra mättnadskänslan, samt att det också varar längre än andra näringsämnen.

Gott om smaker för ökad variation

Det är väldigt svårt för proteinbar-tillverkare att få till en god smak utan att använda för mycket socker, men Swebar proteinbar har verkligen lyckats med att ta fram flera goda alternativ.

Några av de mer unika smaker som finns är blueberry cheesecake, hallon/lakrits, marängsviss, päronglass och många fler. För den som vill köpa hem ett litet lager, så rekommenderar vi att du köper ett par olika smaker för att varierar lite. Sett till pris, innehåll och smak så är detta en proteinbar som förtjänar en plats i topplista.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat Swebar proteinbar
 • Högt innehåll av protein (31%)
 • 100% glutenfri
 • Bra pris per proteinbar vid köp av hel låda
 • Många olika smaker som t.ex. choklad, blåbärs cheesecake, coco, hazelnöt, hallon/lakrits med flera
 • Innehåller lite mer socker än andra alternativ i vårt test
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Kcal210
Vikt55 gram
Fett8,3 gram
Kolhydrater17 gram
Varav sockerarter13 gram
Protein17 gram
Salt0,3 gram