Bästa proteinbar 2019 – Hela listan

bästa proteinbar 2018

Det är alltid bra att säkerställa såg att man får i sig något näringsrikt direkt efter sin träning. På så sätt kan du påskynda kroppens återhämtning och även tillsätta protein så att kroppens muskelproteinsyntes kickas igång d.v.s. den process som får oss att bygga muskler. Proteinbars är en väldigt smidig och bra källa för att tillföra protein direkt efter träningen och de flesta föredrar detta alternativ framför vanligt proteinpulver, då det är betydligt smidigare.

Proteinbars fungerar också väldigt bra som ett nyttigt mellanmål, så länge det inte innehåller allt för mycket socker. Att få till en god proteinbar utan en större mängd socker är ganska problematiskt, men där finns trots allt en hel del tillverkare som har lyckats.

Alla proteinbars är inte ”supernyttiga” och många alternativ innehåller mer socker än protein d.v.s. det liknar mera godis än något annat. Lite kolhydrater är dock inte fel då det snabbt fyller på vårt energiförråd i våra muskler d.v.s. ens glykogenlager. Bra proteinbars innehåller någonstans mellan 20-30 gram protein och är också den gräns som rekommenderas för att maximera kroppens muskeluppbyggnadsfas (muskelproteinsyntes). Studier har visat att det är inom denna gräns som rekommenderas för bästa muskeluppbyggnad.

I vårt test så hittar du några av marknadens bästa proteinbars och vi har tagit stor hänsyn till pris, smak, innehåll och så klart betyg från kundrecensioner.


Uppdaterad våren 2018


Swebar proteinbar – ✅ Bästa proteinbar 2018

swebar proteinbar bästa alternativet

ButikPris
20:-Besök
20:-Besök
 • 4,7 av 5 toppbetyg hos flera olika butiker, baserat på ett par hundra kundrecensioner.

Swebar proteinbar är nog en av marknadens mest sålda proteinbars och är också den produkt som har flest intressanta smaker att välja mellan. Smaken är som sagt något av det viktigaste gällande denna typ av kosttillskott/måltid och där måste finnas utrymme för smakvariationer. Annars är risken stor att man kommer tröttna på smaken och tillslut går det inte att äta längre.

Swebar proteinbar blev alltså bästa proteinbar 2018 och är enligt oss är innehållet välbalanserat d.v.s bra mängd protein, ganska lite socker, lagom med kolhydrater och dessutom till ett relativt lågt pris. Idag ligger priset på 299 kr för 20 stycken proteinbars, vilket blir nästan 15 kr stycket och är ett bra pris för ett enklare mellanmål.

Fungerar bra som ett mellanmål och direkt efter träningen

Det bästa med Swebar proteinbar är att det nästan passar vem som helst, allt från de som bara söker efter ett enkelt mellanmål under dagen, till personer som vill ha något enkelt efter sitt träningspass. Kör du extrema träningspass så finns det dock bättre alternativ på marknaden, som t.ex. gainers eller proteinpulver.

Proteinbaren från Dalblads innehåller 17 gram protein och har en kolhydratmängd på 17 gram, varv 13 gram är sockerarter. Visst hade vi gärna sett ett något högre proteininnehåll för de som tränar, men 17 gram är bra nära den gräns som rekommenderas.

Det vi gillar med Swebar är användandet av frukos och glukos, som är kolhydratinnehållet i denna proteinbar. Fruktos har nämligen en egenskap som gör att sockret inte påverkar ens blodsocker speciellt mycket. Glukos är den snabba typen av energi som snabbt forslas upp i ens muskler och på så sätt fyller på energireserven igen.

Swebar fungerar perfekt som ett helt vanligt mellanlån under dagen och tack vare det höga proteininnehållet så får man dessutom en liten mättnadskänsla. Protein är nämligen känt för att ge den där extra mättnadskänslan, samt att det också varar längre än andra näringsämnen.

Gott om smaker för ökad variation

Det är väldigt svårt för proteinbar-tillverkare att få till en god smak utan att använda för mycket socker, men Swebar proteinbar har verkligen lyckats med att ta fram flera goda alternativ. Faktum är att Swebar troligtvis är den tillverkare som har flest smaker ute på marknaden och idag finns det över 14 olika smaker att välja mellan.

Några av de mer unika smaker som finns är blueberry cheesecake, hallon/lakrits, marängsviss, päronglass och många fler. För den som vill köpa hem ett litet lager, så rekommenderar vi att du köper ett par olika smaker för att varierar lite. Annars finns risken att man tröttnar, för det är väl ingen som köper hem en låda snickers och äter det tre veckor framåt.

Specifikationer för bästa proteinbar 2018 – Swebar

 • 17 gram protein.
 • 17 gram kolhydrater, varav 13 gram socker.
 • Billig.
 • Många smaker att välja mellan.
 • Positiva kundrecensioner.
 • Fungerar minst lika bra som mellanmål och direkt efter träningen.

Barebells proteinbar – Prisvinnande proteinbar 2017

Barebells proteinbar

ButikPris
215:-Besök
239:-Besök
239:-Besök
300:-Besök
 • 4,6 av 5 toppbetyg hos alla butiker, baserat på över hundra kundrecensioner.
 • Årets återhämtningsprodukt 2017 av Swedish Health Awards.

Barebells proteinbars har på kort tid fått väldigt stor uppmärksamhet i Sverige, men också utomlands på grund av den fantastiska smaken och även konsistensen. Det är tydligt att Barebells har jobbat med att få fram en klockren smak och konsistens på sina proteinbars.

Något vi gillar med proteinbaren från Barebells är att den har fått ta emot priset ”Årets återhämtningsprodukt 2017” av Swedish Health Awards. Vilken annan proteinbar har fått ta emot detta pris egentligen, det är också därför som det var svårt att välja ut en vinnare mellan Barebells och Swebar. Båda förtjänar i alla fall att ligga i toppen.

Smak som godis, men i princip inget socker

Likt ”bäst i test vinnaren” så har dessa proteinbars ett väldigt lågt kolhydrat/socker innehåll och har endast 16 gram kolhydrater varav 1,7 gram sockerarter. Enligt de flest användare så smakar dessa proteinbars nästan precis som ”riktigt godis” och de flesta verkar vara överens om att de är löjligt goda. Är detta bra eller dåligt?, vi låter dig avgöra det själv.

Med ett högt proteininnehåll på 20 gram per bar och ett väldigt lågt kolhydratinnehåll, så blir detta ett perfekt snacks för dig som vill ha något efter träningen. Men proteinbaren fungerar minst lika bra för dig som bara vill ha ett enkelt och smidigt mellanmål under dagen. Den höga proteininnehållet är perfekt för att stilla hungern en längre period och så slipper du det onödiga sockret.

Barebells proteinbar finns i några olika smaker så som t.ex. caramel & cachew, coconut choco, cookies & cream, salty peanut och white chocolate almond som är för många den bästa proteinbaren. Hur Barebells har fått ihop denna goda proteinbar när den är så nyttig, är för många helt obegripligt.

Det är värt att nämna att denna proteinbar är perfekt som ett mellanmål, men den ska absolut inte ersätta den vardagliga kosten. Detta är endast en komplettering till din vanliga kost.

Specifikationer Barebells proteinbar – bästa återhämtningsprodukt 2017

 • Vann ”Årets återhämtningsprodukt 2017” hos Swedish Health Awards.
 • 20 gram protein.
 • 13 gram kolhydrater, varav 1,7 gram sockerarter.
 • Relativt billig.
 • Många riktigt bra smaker. Smakar som godis enligt de flesta användare.
 • Toppbetyg bland kundrecensioner.
 • Passar perfekt som efter träning för återhämtning eller bara som ett vanligt nyttigt mellanmål under dagen.

Star Nutrition proteinbar

Star Nutrition Proteinbar

ButikPris
189:-Besök
189:-Besök
 • Toppbetyg hos flera olika butiker, baserat på ett stort antal kundrecensioner.

De flesta har troligtvis hört talas om Star Nutrition som är ett av Norra Europas mest populära märke inom kosttillskott, dessutom är det ett svenskt varumärke. Star Nutrition Protein Bar är en av deras senaste proteinbars och denna gången har de verkligen lyckats ta fram något med god smak, som dessutom innehåller väldigt lite socker.

0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar

För den som är på jakt efter en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, så är Star Nutrition proteinbar ett av de bästa alternativen på marknaden. Beroende på smak så innehåller en proteinbar endast 0,6 till 1,6 gram sockerarter och har endast omkring 13-14 gram kolhydrater totalt.

Proteininnehållet är 20 gram per bar och fungerar perfekt för de som vill ha ett nyttigt mellanmål under dagen eller för de som vill ha något snabbt efter träningen. Det är dock värt att nämna att detta inte kan ersätta den normal kosten, utan är endast ett komplement.

När man läser kommentarerna kring denna populära proteinbar, så inser man ganska snabbt att Star Nutrition verkligen har lyckats med smak och konsistent. Just nu finns det endast tre smaker att välja mellan, vilket är choco brownie, coconut dream och salted caramel. Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare smaker i framtiden.

En konkurrent till Barebells prisvinnande proteinbar?

Det är uppenbart att Star Nutrition satsar på att ta fram en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, men som ändå har en fantastisk smak. Vissa skulle till och med hävda att denna är godare än Barebells på grund av den kräm som finns i mitten av baren. På så sätt så känns inte proteinbaren lika torr som vissa andra konkurrenter.

De flesta är också överens om att detta i princip smakar godis och på något sätt har Star Nutrition lyckats få fram en icke syntetisk smak, som ofta förekommer när man använder sötningsmedel.

Är detta den bästa proteinbaren på marknaden?, enligt oss och befintliga kunder så är detta definitivt ett av de bästa alternativen just nu.

Specifikationer för populära Star Nutrition proteinbar

 • 195 till 202 kcal, beroende på smak.
 • 20 gram protein per bar.
 • 0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar.
 • Glutenfri proteinbar.
 • Toppbetyg gällande smak och konsistens.
 • Passar perfekt som mellanmål och återhämtning efter träning.

Core Protein Bar

Core proteinbar

ButikPris
11:-Besök
18:-Besök
 • 4,5 av 5 hos Svenskt Kosttillskott, baserat på ett par hundra kundrecensioner.

Core Protein Bar tillverkas av Svenskt Kosttillskott som är en av marknadens största butiker inom kosttillskott i Sverige. Deras proteinbar har länge varit ett väldigt populärt alternativ för de som varit sugna på ett smidigt mellanmål eller något för att återhämta sig efter träningen.

Core proteinbar har länge varit en av marknadens billigaste alternativ och så är det än idag. Priset för en proteinbar ligger precis över 13 kronor om man köper en hel låda på 12 stycken och dessutom är det fri frakt över 100 kronor.

Något högre mängd sockerarter än andra konkurrenter

Core proteinbar innehåller 20 gram protein och är också den mängd som de flesta andra konkurrenter har valt att använda. Däremot har Svenskt Kosttillskott valt att använda lite mer snabba kolhydrater i form av sockerarter och i varje proteinbar finns det 21 gram sockerarter. Totalt finns det 24 gram kolhydrater i varje proteinbar.

För någon som försöker hålla nere sin dagliga sockermängd så kommer detta alternativ troligtvis gå bort direkt och då finns det bättre alternativ. Men för någon som tränar hårt eller bara vill ha ett billigt mellanmål så fungerar Core proteinbar utmärkt. Med snabba kolhydrater så fylls ens energiförråd på snabbt d.v.s ens glykogenlager.

Core proteinbar är framförallt framtagen/anpassad för de som vill återhämta sig snabbt efter sin träning. Vilket gör denna proteinbar till en av de bästa alternativen för snabb återhämtning efter träningen.

Bra smaker och bra konsistens

Det finns inget värre än proteinbars som är sega och torra, som dessutom kräver vatten för att sväljas. Core proteinbar är inte en av dessa och enligt de flesta kundrecensioner så är smaken en av de bättre alternativen, dessutom är konsistensen precis rätt och efterliknar en vanlig chokladbar.

De smaker som finns idag är Chocolate cookie crunch, Chocolate fudge, Coconut och populära Lemon Cheesecake. Alla Core proteinbars är helt fria från gluten.

Specifikationer för Core Protein Bar från Svenskt Kosttillskott

 • 20 gram protein, vilket är högre än ”bäst i test” vinnaren Swebar.
 • 21 gram sockerarter.
 • 257 kcal per bar.
 • Glutenfri.
 • Billig proteinbar.
 • Toppbetyg.
 • Passar bäst för de som tränar och behöver snabb återhämtning. Något högt sockerinnehåll för att vara ett enkelt mellanmål.

frågor om proteinbars

Allt om proteinbars – Vanliga frågor

I vårt proteinbar test så har vi framförallt valt ut alternativ som har fått gott betyg, men också produkter som har fått pris för bland annat sin goda smak. För att jämföra proteinbars så kan vi inte bara gå på mängden proteininnehåll, utan vi behöver även jämföra andra saker som t.ex. smak, pris, sorter, konsistens med mera.

Huvudsyftet med proteinbars är så klart proteininnehållet och nästan alla proteinbars på marknaden innehåller ungefär samma proteinmängd omkring 20 gram per bar.

Om du är osäker på vilken typ av proteinbar som passar dig och ditt liv bäst, så finns några av de vanligaste frågorna här nedanför.

Så vilken är den bästa proteinbaren?

Det finns egentligen inget självklart eller definitivt svar på den frågan och faktum är att vi äter proteinbars av flera olika anledningar. Vissa personer vill bara ha ett enkelt proteinrikt mellanmål och då är proteinbars väldigt smidiga, dessutom smakar de bästa alternativen riktigt gott.

Den andra skaran som också är väldigt intresserade av proteinbars är de som tränar och som gärna vill ha lite protein för återhämtning direkt efter träningen. Protein är den absolut viktigaste näringskällan för att maximera muskeluppbyggnad i kroppen.

vilken är den bästa proteinbarenTränar man dessutom hårt i form av styrketräning eller annan intensiv träning, så är det viktigt att man får i sig tillräckligt med protein under hela dygnet för att maximera kroppens muskelproteinsyntes.

Så gällande bra proteinbars så ser det lite olika ut om du ska använda det som mellanmål eller något för att du snabbt ska kunna återhämta dig efter träningen. Vårt tips är att du väljer en proteinbar med en lägre mängd sockerarter, om det är tänkt att användas som ett vanligt mellanmål under dagen.

Om du vill ha något för att återhämta dig efter träningen, så hade vi också rekommenderat välja ett alternativ med mindre socker. Så klart fungerar även de alternativ som har en del sockerarter, men det är inget krav egentligen då vi oftast får i oss tillräckligt med kolhydrater under dagen.

Det bästa med proteinbars är ändå själva proteininnehållet och bör därför ligga kring 17-30 gram protein per bar. Enligt livsmedelsverket så ska en vuxen person som tränar regelbundet äta någonstans mellan 1,4 – 1,8 gram protein per kilo kroppsvikt. För att kunna nå det målet så är proteinbars ett av de bästa alternativen för att kompletta annan kost. Vi kan helt enkelt inte trycka i oss bara kött för att nå dessa gränser, det är direkt farligt (cancer) och dessutom inte miljövänligt.

Nyttiga proteinbars?

Vi skulle säga att det finns både nyttiga och ganska onyttiga alternativ på marknaden. Just nu är vi inne i en tid då alla är mer eller mindre rädda för minsta lilla socker och ibland även kolhydrater. Kolhydrater behöver nödvändigtvis inte vara onyttigt och det finns olika typer av kolhydrater d.v.s långsamma och snabba.

Vill du hitta proteinbars som är nyttiga så bör du kolla efter alternativ som har liten eller ingen mängd sockerarter d.v.s. snabba kolhydrater. Proteinbars som Barebells och Star Nutrition har i princip inga sockerarter alls. Visst har de lite kolhydrater men inget rent socker.

En liten mängd kolhydrater kommer det alltid finnas i proteinbars, för annars hade det aldrig gått att äta överhuvudtaget. Till och med 99% choklad har lite kolhydrater och det är i princip oätbart.

Proteinbars är perfekt som ett mellanmål och tack vare den större mängden protein så får du även en bättre mättnadskänsla jämfört med andra typer av mellanmål. En bra proteinbar är definitivt ett nyttigt mellanmål.

Vilket är bäst: proteinbars eller proteinpulver?

Vi skulle säga att den mest smidiga varianten är det bästa alternativet i det här fallet och så länge du inte jagar enorma proteinmängder så fungerar proteinbars minst lika bra. Vill du däremot upp i 30-40 gram protein efter träningen, så blir proteinbars grymt dyrt och ineffektivt.

Proteinbars är gjort för att vara smidigt och är betydligt smidigare än proteinpulver eller liknande. Det är också en av de största anledningarna till varför denna typ av produkt har blivit så populär. Idag är smaken dessutom helt outstanding och slå de flesta proteinpulver på marknaden.

Men allt kommer egentligen ner på vad du själv föredrar att stoppa i dig direkt efter träningen, vissa gillar att dricka, medans andra fördrar att äta. Välj det som passar dig bäst.

Något som dock talar för proteinpulver är det lägre priset per portion. Kostnaden för proteinpulver per portion är betydligt lägre än t.ex. proteinbars.


Källor

Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets rekommendationer är oftast ganska sunt att följa och de finns där helt enkelt av en anledning. Mycket av de rekommendationer som finns på Livsmedelsverket är baserat på stora forskningsresultat gällande kost och så vidare.

Om du är intresserad av att läsa lite angående deras rekommendationer för protein, så finns där en hel del att lära sig via deras artikel om protein. Där kan du hitta tabeller som talar om vilken mängd protein du bör äta dagligen och hur mycket extra du behöver äta när du tränar. Länk.

Swedish Health Awards

Barebells proteinbar lyckades under 2017 plocka hem förstapris för bästa återhämtningsprodukt. Det är ett relativt stort pris som Barebells har lyckats kamma hem och det förklarar kanske hur bra dessa proteinbars verkligen är.

Smaken och konsistensen på dessa proteinbars är något som vi aldrig tidigare har sett och är något som verkligen har gjort Barebells något unika inom proteinbar-branschen. Om du vill läsa mer, så finns all information tillgängligt på Swedish Health Awards hemsida. Länk.