bästa proteinbaren testad

Bästa Proteinbar för träning & mellanmål

Det är alltid bra att säkerställa säg att man får i sig något näringsrikt direkt efter sin träning. På så sätt kan du påskynda kroppens återhämtning och även tillsätta protein så att kroppens muskelproteinsyntes kickas igång d.v.s. den process som får oss att bygga muskler.

Proteinbars fungerar också väldigt bra som ett nyttigt mellanmål så länge det inte innehåller allt för mycket socker. Här skiljer det sig väldigt mycket från märke till märke och många proteinbars innehåller faktiskt mer socker än protein. Men i vår sammanställning över bästa proteinbars har vi inriktat oss på produkter som innehåller bra nivåer av protein och så lite socker som möjligt.

I vår topplista hittar du några av marknadens bästa proteinbars där vi tagit stor hänsyn till proteininnehåll, sockerhalt, smaker, konsistens, pris och kundrecensioner.

Barebells Proteinbar - Bästa proteinbar

Barebells Proteinbar bild 1
ButikPris
22:-Besök
249:-Besök
300:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos flera butiker där flera hundra konsumenter testat proteinbaren
 • Årets återhämtningsprodukt 2017 av Swedish Health Awards

Barebells proteinbars blev på kort tid väldigt populära i Sverige, men också utomlands på grund av den fantastiska smaken och konsistensen. Det är tydligt att Barebells har jobbat med att få fram en klockren smak och konsistens på sina proteinbars som närmast efterliknar en vanlig chokladbar.

Något vi gillar med proteinbaren från Barebells är att den har fått ta emot priset ”Årets återhämtningsprodukt 2017” av Swedish Health Awards. Vilken annan proteinbar har fått ta emot detta pris egentligen?

Smakar som godis, men innehåller väldigt lite kolhydrater

"Testvinnaren" har ett väldigt lågt kolhydrat/socker innehåll och har endast 16 gram kolhydrater varav 1,7 gram sockerarter. Enligt de flest användare så smakar dessa proteinbars nästan precis som ”riktigt godis” och de flesta verkar vara överens om att de är löjligt goda. Är detta bra eller dåligt? Vi låter dig avgöra det själv.

Med ett högt proteininnehåll på 20 gram per bar och ett väldigt lågt kolhydratinnehåll, så blir detta ett perfekt snacks för dig som vill ha något efter träningen. Men proteinbaren fungerar minst lika bra för dig som bara vill ha ett enkelt och smidigt mellanmål under dagen. Den höga proteininnehållet är perfekt för att stilla hungern en längre period och så slipper du det onödiga sockret.

Barebells proteinbar finns i några olika smaker så som t.ex. caramel & cachew, coconut choco, cookies & cream, salty peanut och white chocolate almond som är för många den bästa proteinbaren. Hur Barebells har fått ihop denna goda proteinbar när den är så nyttig är för många helt obegripligt.

Är detta den bästa proteinbaren just nu? Vi tycker det. Smak, konsistens, innehåll och utbudet av olika sorter gör detta till en värdig testvinnare. Det enda negativa är kanske priset som ligger något högre än andra alternativ men det kan det vara värt om det smakar bra.

 • Vann "Årets återhämtningsprodukt 2017" hos Swedish Health Awards
 • Väldigt lite kolhydrater, endast 1,7 gram sockerarter
 • Många väldigt bra smaker som t.ex. Caramel Cashew, Salty Peanut
 • Innehåller 36% protein och i princip inget rent socker
 • Toppbetyg bland kundrecensioner och oberoende test
 • Passar perfekt som efter träning för återhämtning eller bara som ett vanligt nyttigt mellanmål under dagen.
Vikt55 gram
Fett9,4 gram
Kolhydrater12,6 gram
Varav sockerarter1,4 gram
Fiber4 gram
Protein20 gram
Salt0,15 gram

Star Nutrition Proteinbar - Fantastisk smak och konsistens

Star Nutrition Proteinbar bild 1Star Nutrition Proteinbar bild 2
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos flera butiker, baserat på ett stort antal kundrecensioner

De flesta har troligtvis hört talas om Star Nutrition som är ett av Norra Europas mest populära märke inom kosttillskott, dessutom är det ett svenskt varumärke. Star Nutrition Protein Bar är en av deras senaste proteinbars och denna gången har de verkligen lyckats ta fram något med god smak.

0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar

För den som är på jakt efter en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, så är Star Nutrition proteinbar ett av de bästa alternativen på marknaden. Beroende på smak så innehåller en proteinbar endast 0,6 till 1,6 gram sockerarter och har endast omkring 13-14 gram kolhydrater totalt.

Proteininnehållet är 20 gram per bar och fungerar perfekt för de som vill ha ett nyttigt mellanmål under dagen eller för de som vill ha något snabbt efter träningen. Det är dock värt att nämna att detta inte kan ersätta den normal kosten, utan är endast ett komplement.

När man läser kommentarerna kring denna populära proteinbar, så inser man ganska snabbt att Star Nutrition verkligen har lyckats med smak och konsistent. Just nu finns det endast tre smaker att välja mellan, vilket är choco brownie, coconut dream och salted caramel. Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare smaker i framtiden.

En konkurrent till Barebells prisvinnande proteinbar?

Det är uppenbart att Star Nutrition satsar på att ta fram en proteinbar med väldigt lågt sockerinnehåll, men som ändå har en fantastisk smak. Vissa skulle till och med hävda att denna är godare än Barebells på grund av den kräm som finns i mitten av proteinbaren. På så sätt så känns inte proteinbaren lika torr som vissa andra konkurrenter.

De flesta är också överens om att detta i princip smakar godis och på något sätt har Star Nutrition lyckats få fram en icke syntetisk smak som ofta förekommer när man använder sötningsmedel.

Är detta den bästa proteinbaren på marknaden? Enligt oss och befintliga kunder så är detta definitivt en av marknaden bästa proteinbars just nu. Många skulle nog hävda att de är godare än "testvinnaren" Barebells då konsistensen faller många i smaken.

 • 195 till 202 kcal, beroende på smak
 • 20 gram protein per bar
 • 0,6 till 1,6 gram sockerarter per proteinbar
 • Glutenfri proteinbar
 • Toppbetyg gällande smak och konsistens
 • Passar perfekt som mellanmål och återhämtning efter träning
Kcal198
Vikt55 gram
Fett7.3 gram
Kolhydrater15 gram
Varav sockerarter1.8 gram
Fiber 4.4 gram
Protein20 gram
Salt0.34 g

Core Proteinbar 2.0 - Toppbetyg

Core Proteinbar 2.0 bild 1
ButikPris
18:-Besök
349:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos SvensktKosttillskott

Core Protein Bar 2.0 tillverkas av Svenskt Kosttillskott som är en av marknadens största butiker inom kosttillskott i Sverige. Deras proteinbar har länge varit ett väldigt populärt alternativ för de som varit sugna på ett smidigt mellanmål eller något för att återhämta sig efter träningen.

Core proteinbar 2.0 har länge varit en av marknadens billigaste alternativ och så är det än idag. Priset för en proteinbar ligger omkring 14 kronor om man köper en hel låda på 12 stycken och dessutom är det fri frakt över 100 kronor. Det är inte heller ovanligt att dessa proteinbar säljs med kampanjpris.

Väldigt lite kolhydrater och sockerarter

Core proteinbar innehåller 17 gram protein d.v.s. 37% och är också den mängd som de flesta andra konkurrenter har valt att använda. Nytt för Core Protein Bar 2.0 är en betydligt lägre nivå av socker. Tittar vi på innehållet så är det endast ungefär 13 g kolhydrater varav 1 gram rent socker (ungefär). Mängden kolhydrater och sockerarter skiljer sig något gram hit/dit beroende på smak.

För någon som försöker hålla nere sin dagliga sockermängd så är dessa proteinbars något av det bästa just nu. Detta gör dessa proteinbars extra intressanta för vem som helst som behöver ett mellanmål eller något direkt efter träningspasset.

Bra smaker och bra konsistens

Det finns inget värre än proteinbars som är sega och torra, som dessutom kräver vatten för att sväljas. Core proteinbar är inte en av dessa och enligt de flesta kundrecensioner så är smaken en av de bättre alternativen. Dessutom är konsistensen precis rätt och efterliknar en vanlig chokladbar.

De smaker som finns idag är chokladbomb, chokladfudge, salt karamell och äppelpaj. Alla Core proteinbars är helt fria från gluten.

 • Toppbetyg från kundrecensioner
 • Flera goda smaker Chokladbomb, Chokladfudge, Salt karamell, äppelpaj
 • 100% glutenfritt
 • 34% vassleprotein per proteinbar
 • Fungerar utmärkt som mellanmål eller direkt efter träningspasset
 • En av marknadens bästa proteinsbars baserat på pris, innehåll och smak
Vikt50 g
Fett7,2 g
Kolhydrater13,7 g
Varav sockerarter0,6 g
Fiber5,1 g
Protein17 g
Salt0,29 g

Swebar proteinbar - Populär med många smaker

Swebar proteinbar bild 1
ButikPris
345:-Besök
 • 4,7 av 5 toppbetyg hos flera olika butiker, baserat på ett par hundra kundrecensioner

Swebar proteinbar är nog en av marknadens mest sålda proteinbars och har många intressanta smaker att välja mellan. Smak är som sagt något av det viktigaste när det gäller proteinbars och där måste finnas utrymme för flera smakvariationer. Risken är annars att du tröttna på smaken och tillslut går det inte att äta längre.

Fungerar bra som ett mellanmål och direkt efter träningen

Det bästa med Swebar proteinbar är att den nästan passar vem som helst, allt från de som bara söker efter ett enkelt mellanmål under dagen, till personer som vill ha något enkelt före/efter sitt träningspass. Kör du extrema träningspass så finns det dock bättre alternativ på marknaden, som t.ex. gainers eller proteinpulver.

Proteinbaren från Dalblads innehåller 17 gram protein och har en kolhydratmängd på 17 gram, varv 13 gram är sockerarter. Denna proteinbar innehåller rätt mycket mer rent socker än andra alternativ i vårt bäst i test vilket kan vara bra att känna till om du försöker undvika socker.

Det vi gillar med Swebar är användandet av fruktos och glukos som är kolhydratinnehållet i denna proteinbar. Fruktos har nämligen en egenskap som gör att sockret inte påverkar ens blodsocker lika mycket. Glukos är den snabba typen av energi som snabbt forslas upp i ens muskler och på så sätt fyller på energireserven igen.

Swebar fungerar perfekt som ett helt vanligt mellanmån under dagen och tack vare det höga proteininnehållet så får man dessutom en liten mättnadskänsla. Protein är nämligen känt för att ge den där extra mättnadskänslan, samt att det också varar längre än andra näringsämnen.

Gott om smaker för ökad variation

Det är väldigt svårt för proteinbar-tillverkare att få till en god smak utan att använda för mycket socker, men Swebar proteinbar har verkligen lyckats med att ta fram flera goda alternativ.

Några av de mer unika smaker som finns är blueberry cheesecake, hallon/lakrits, marängsviss, päronglass och många fler. För den som vill köpa hem ett litet lager, så rekommenderar vi att du köper ett par olika smaker för att varierar lite. Sett till pris, innehåll och smak så är detta en proteinbar som förtjänar en plats i topplista.

 • Toppbetyg från kunder som testat Swebar proteinbar
 • Högt innehåll av protein (31%)
 • 100% glutenfri
 • Bra pris per proteinbar vid köp av hel låda
 • Många olika smaker som t.ex. choklad, blåbärs cheesecake, coco, hazelnöt, hallon/lakrits med flera
 • Innehåller lite mer socker än andra alternativ i vårt test
Kcal210
Vikt55 gram
Fett8,3 gram
Kolhydrater17 gram
Varav sockerarter13 gram
Protein17 gram
Salt0,3 gram

frågor om proteinbars

Allt om proteinbars – Vanliga frågor

I vår sammanställning har vi framförallt valt ut alternativ som har fått gott betyg, men också produkter som har fått pris för bland annat sin goda smak. För att jämföra proteinbars så kan vi inte bara gå på mängden proteininnehåll, utan vi behöver även jämföra andra saker som t.ex. smak, pris, sorter, konsistens med mera.

Huvudsyftet med proteinbars är så klart proteininnehållet och nästan alla proteinbars på marknaden innehåller ungefär samma proteinmängd omkring 20 gram per bar.

Om du är osäker på vilken typ av proteinbar som passar dig och ditt liv bäst, så finns några av de vanligaste frågorna här nedanför.

Så vilken är den bästa proteinbaren?

Det finns egentligen inget självklart eller definitivt svar på den frågan och faktum är att vi äter proteinbars av flera olika anledningar. Vissa personer vill bara ha ett enkelt proteinrikt mellanmål och då är proteinbars väldigt smidiga, dessutom smakar de bästa alternativen riktigt gott.

Den andra skaran som också är väldigt intresserade av proteinbars är de som tränar och som gärna vill ha lite protein för återhämtning direkt efter träningen. Protein är den absolut viktigaste näringskällan för att maximera muskeluppbyggnad i kroppen.

vilken är den bästa proteinbarenTränar man dessutom hårt i form av styrketräning eller annan intensiv träning, så är det viktigt att man får i sig tillräckligt med protein under hela dygnet för att maximera kroppens muskelproteinsyntes.

Så gällande bra proteinbars så ser det lite olika ut om du ska använda det som mellanmål eller något för att du snabbt ska kunna återhämta dig efter träningen. Vårt tips är att du väljer en proteinbar med en lägre mängd sockerarter, om det är tänkt att användas som ett vanligt mellanmål under dagen.

Om du vill ha något för att återhämta dig efter träningen, så hade vi också rekommenderat välja ett alternativ med mindre socker. Så klart fungerar även de alternativ som har en del sockerarter, men det är inget krav egentligen då vi oftast får i oss tillräckligt med kolhydrater under dagen.

Det bästa med proteinbars är ändå själva proteininnehållet och bör därför ligga kring 17-30 gram protein per bar. Enligt livsmedelsverket så ska en vuxen person som tränar regelbundet äta någonstans mellan 1,4 – 1,8 gram protein per kilo kroppsvikt. För att kunna nå det målet så är proteinbars ett av de bästa alternativen för att kompletta annan kost. Vi kan helt enkelt inte trycka i oss bara kött för att nå dessa gränser, det är direkt farligt (cancer) och dessutom inte miljövänligt.

Nyttiga proteinbars?

Vi skulle säga att det finns både nyttiga och ganska onyttiga alternativ på marknaden. Just nu är vi inne i en tid då alla är mer eller mindre rädda för minsta lilla socker och ibland även kolhydrater. Kolhydrater behöver nödvändigtvis inte vara onyttigt och det finns olika typer av kolhydrater d.v.s långsamma och snabba.

Vill du hitta proteinbars som är nyttiga så bör du kolla efter alternativ som har liten eller ingen mängd sockerarter d.v.s. snabba kolhydrater. Proteinbars som Barebells och Star Nutrition har i princip inga sockerarter alls. Visst har de lite kolhydrater men inget rent socker.

En liten mängd kolhydrater kommer det alltid finnas i proteinbars, för annars hade det aldrig gått att äta överhuvudtaget. Till och med 99% choklad har lite kolhydrater och det är i princip oätbart.

Proteinbars är perfekt som ett mellanmål och tack vare den större mängden protein så får du även en bättre mättnadskänsla jämfört med andra typer av mellanmål. En bra proteinbar är definitivt ett nyttigt mellanmål.

Vilket är bäst: proteinbars eller proteinpulver?

Vi skulle säga att den mest smidiga varianten är det bästa alternativet i det här fallet och så länge du inte jagar enorma proteinmängder så fungerar proteinbars minst lika bra. Vill du däremot upp i 30-40 gram protein efter träningen, så blir proteinbars grymt dyrt och ineffektivt.

Proteinbars är gjort för att vara smidigt och är betydligt smidigare än proteinpulver eller liknande. Det är också en av de största anledningarna till varför denna typ av produkt har blivit så populär. Idag är smaken dessutom helt outstanding och slå de flesta proteinpulver på marknaden.

Men allt kommer egentligen ner på vad du själv föredrar att stoppa i dig direkt efter träningen, vissa gillar att dricka, medans andra fördrar att äta. Välj det som passar dig bäst.

Något som dock talar för proteinpulver är det lägre priset per portion. Kostnaden för proteinpulver per portion är betydligt lägre än t.ex. proteinbars.


Källor

Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets rekommendationer är oftast ganska sunt att följa och de finns där helt enkelt av en anledning. Mycket av de rekommendationer som finns på Livsmedelsverket är baserat på stora forskningsresultat gällande kost och så vidare.

Om du är intresserad av att läsa lite angående deras rekommendationer för protein, så finns där en hel del att lära sig via deras artikel om protein. Där kan du hitta tabeller som talar om vilken mängd protein du bör äta dagligen och hur mycket extra du behöver äta när du tränar. Länk.

Swedish Health Awards

Barebells proteinbar lyckades under 2017 plocka hem förstapris för bästa återhämtningsprodukt. Det är ett relativt stort pris som Barebells har lyckats kamma hem och det förklarar kanske hur bra dessa proteinbars verkligen är.

Smaken och konsistensen på dessa proteinbars är något som vi aldrig tidigare har sett och är något som verkligen har gjort Barebells något unika inom proteinbar-branschen. Om du vill läsa mer, så finns all information tillgängligt på Swedish Health Awards hemsida. Länk.