Proteinbars är inte alltid så nyttiga
Ett snabbt och enkelt snack som du kan stoppa i dig efter träningen eller mellan måltiderna är proteinbars. De ger dig en bra energikick och ökar mättnadskänslan, vilket gör att du inte lika lätt riskerar att falla för suget på något onyttigt.
Men är alla proteinbars egentligen nyttiga? Kanske inte. Om du jämför med en Snickers eller liknande godisbars så är oftast de flesta proteinbars betydligt nyttigare. Men det finns faktiskt vissa bars du bör se upp för om du inte vill få i dig för mycket socker.
Vad räknas som en proteinbar?
Många proteinbars är täckta med choklad och innehåller kolaliknande fyllningar som är rika på både socker och snabba kolhydrater. I den här artikeln kommer du därför att få bra tips på vad du bör tänka på när du köper proteinbars i butiken, men också ett tips på recept för att göra egna proteinbars där du har full kontroll över innehållet.
Till att börja med kan det vara bra att reda ut vad en proteinbar egentligen är och vad den bör innehålla för att få kallas för just proteinbar. Marknaden erbjuder nämligen en mängd olika bars, alltifrån återhämtningsbars, lågkolhydratsbars och energibars, så ibland kan det kännas svårt att hitta rätt i djungeln.
Det som skiljer proteinbars från de övriga varianterna är att de har ett högre proteininnehåll, vilket bör ligga på omkring 20 gram protein per bar. Det gör dem till ett bra snack efter träning eftersom de ger din kropp både näring och proteiner som kan hjälpa till att bygga upp musklerna.
När du tränar kommer nämligen kroppens behov av protein att öka för att den ska kunna reparera musklerna efter träningspasset och bibehålla den ökade muskelmassan på lång sikt. Du som styrketränar och vill bygga upp din muskelmassa bör försöka få i dig cirka 1,4–2,2 gram protein/kroppsvikt/dag och behovet ökar ju mer du tränar och ju längre du har tränat.
En proteinbar som innehåller 20 gram proteiner räcker alltså inte för att täcka dagsbehovet, men det är ett smidigt mellanmål som ger dig många proteiner per gram. Dessutom ger protein en bra mättnadskänsla vilket är extra gynnsamt om baren ska fungera som ett mellanmål och viktkontroll.
Tänk på detta när du ska köpa proteinbars
Förutom att ge kroppen bra näring och gott om proteiner i samband med träning fungerar proteinbars även utmärkt som mellanmål. Proteiner är nämligen det näringsämne som mättar bäst per kalori och det är enkelt ta med dig en bar i väskan när du vill kunna äta på språng. Det gäller dock att se upp för de proteinbars som innehåller alldeles för mycket socker.
De olika tillverkarna och varumärkena kan skilja sig mycket åt och det finns faktiskt bars som marknadsförs som proteinbars fast de innehåller betydligt mer socker än protein. Var därför alltid noggrann med att läsa innehållsförteckningen på förpackningen för att vara säker på att den innehåller rätt mängd proteiner och har ett lågt innehåll av socker.
Du ska dock inte stirra dig blind på mängden kolhydrater eftersom även dessa är viktiga för att förse kroppen med energi, utan det är endast det rena sockret och de snabba kolhydraterna som du bör se upp med.
Om du vill äta proteinbar för att få i dig protein efter träningen bör du välja en produkt som innehåller minst 20 gram protein. 20-30 gram protein efter träningen är oftast rekommendationen. Tyvärr finns det proteinbars som innehåller endast 10 gram protein och det skulle i så fall betyda att du behöver äta två proteinbars för att få i dig rätt mängd protein för bland annat muskeluppbyggnad. Vill du ha tips på produkter kan du läsa vår jämförelse av bästa proteinbar där vi listar de mest proteinrika alternativen.
Så är proteinbars nyttiga överhuvudtaget?
Detta är kanske den vanligaste frågan vi ser på olika forum om proteinbars och den är inte helt självklar. För att kunna besvara frågan behöver vi egentligen veta vad vi jämfört med och vilka behov som finns.
Om vi jämför vi med t.ex. en snickersbar så är proteinbar oftast betydligt nyttigare då den innehåller betydligt mindre socker. Men jämför vi med t.ex. ägg eller kvarg så har detta mer näring. Samtidigt är det inte speciellt smidigt att bära runt på både ägg och kvarg. Är man på resande fot så vinner proteinbaren ganska enkelt.
Det är viktigt att poängtera att proteinbars inte ersätter den vanliga kosten då de inte innehåller all den näring vi behöver för att må bra.
Det finns också en annan sak som påverkar valet av proteinbars och det är faktiskt själva proteinet. Olika protein har olika uppbyggnad i form av aminosyror. Vissa är bra och vissa är tyvärr ganska meningslösa.
Flera tillverkare har börjat lägga till kollagenprotein i stället för animaliska proteiner så som t.ex. mjölkprotein. Det är betydligt billigare men ska enligt flera källor inte ge samma goda effekt som med animaliska proteiner. Så läs alltid innehållsförteckningen och se vilka proteinkällor som används.
Baka dina egna proteinbars
Ett bra tips för att du inte ska behöva oroa dig för att få i dig onödigt socker eller tomma kalorier är helt enkelt att baka dina egna proteinbars. På så sätt får du full kontroll över innehållet och kan känna dig trygg med att få i dig den mängd proteiner du önskar. Nedan kommer ett grundrecept på proteinbars som du kan utgå från, men sedan variera med olika smaker på proteinpulvret eller olika bär beroende på vad du gillar.
Proteinbars med smak av vanilj och tranbär (20 bars)
Ingredienser:
- 380 g proteinpulver med vaniljsmak
- 6 dl fibersirap
- 250 g torkade tranbär
Receptet ger 20 proteinbars och varje bar har följande näringsvärde:
- Cirka 179 kcal
- 18 g protein
- 15 g kolhydrater
- 2 g fett