pulsklocka bäst i test

Pulsklocka Bäst i test

Träna effektivare med hjälp av en smart träningsklocka

Hösten 2022 är äntligen här och det är dags att tappa semesterkilona. En träningsklocka med pulsmätning är utan tvekan det bästa verktyget för att lyckas med sin träning och motivation. Idag är träningsklockor så pass smarta att de kan guida dig hur du ska lägga upp din träning både effektivt och optimalt.

Även om du tränar hårt flera gånger per vecka så är det inte säkert du tränar optimalt beroende på vad du vill uppnå. Vare sig du vill förbättra din kondition eller bara vill förbränna fett så behöver du träna smart. Risken är annars att du ”kastar” bort värdefull träningstid. En pulsklocka med hjärtfrekvensmätare är din bästa träningscoach som berättar när du behöver öka eller minska din träningsintensitet för att uppnå ett effektivare resultat.

Vårt bäst i test är baserat på oberoende tester men också kundrecensioner, funktioner, egenskaper och pris. Om du är osäker på vad du behöver för funktioner i din pulsklocka så rekommenderar vi att du läser vår köpguide. Sammanställningen lämpar sig för både nybörjare och personer på högre nivå.

Senast uppdaterad Augusti 2022

Garmin Forerunner 245 Music - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Garmin Forerunner 245 Music bild 1Garmin Forerunner 245 Music bild 2Garmin Forerunner 245 Music bild 3Garmin Forerunner 245 Music bild 4Garmin Forerunner 245 Music bild 5
ButikPris
2790:-Besök
2790:-Besök
2790:-Besök
3199:-Besök
 • 5 av 5 när The Guardian gjorde sitt test av pulsklockan
 • 8 av 10 när svenska Mobil.se testa träningsklockan
 • 4,5 av 5 på amerikanska Amazon efter 1 000 kundomdömen
 • 4 av 5 när TechRadar testa pulsklockan 2019
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer Forerunner 245 Music

Garmin Forerunner 245 Music blev snabbt en kundfavorit när den lanserades under 2019 och en stor anledning till detta är att träningsklockan nu erbjuder många av de funktioner så hittas på dyrare modeller.

Flera oberoende test av Garmin Forerunner 245 Music är överens om att detta är en av marknadens bästa men också mest prisvärda pulsklocka just nu. Även kundomdömena är väldigt positiva och bara på amerikanska Amazon har modellen ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter hela 1 000 kundomdömen.

Bäst i test vinnare med många funktioner och framförallt ett bra pris

Bäst i test vinnaren Forerunner 245 finns egentligen i två olika modeller varav den ena helt saknar stöd för musik i offline-läge. Om du alltid spelar musik via mobilen när du t.ex. löptränar så kanske den utan musikstöd är ett alternaitv. Den är också billigare. Men en av styrkorna med Forerunner 245 Music är just stödet för musik i offline-läge och där kan du spara ned upp till 500 låtar med Spotify-premium.

När det gäller batteritid så ligger Garmin Forerunner 245 i klass med övriga Garmin-pulsklockor. Med GPS påslaget så klarar träningsklockan 24 timmar ute på spåret och utan GPS så är det ungefär 7 dagar. Springer/tränar du med musik och GPS så får du räkna med ungefär 6 timmar.

Pulsklockan från Garmin är utrustad med både Bluetooth och Wi-Fi. Båda alternativ har sina användningsområden varav Wi-Fi framförallt används för att synkronisera musik men också annan aktivitetsdata.

Pålitlig GPS och pulsmätning i toppklass

Vad har då den bästa pulsklockan för 2020 att erbjuda gällande navigation och pulsmätning? I princip alla oberoende test av Garmin pulsklockan var väldigt imponerade över träffsäkerheten med GPS. Dessutom hittar den satelliter väldigt fort jämfört med andra modeller och oftast tar det inte mer än några sekunder efter att du har lämnat hemmet. Även personer som bor i London eller liknande städer där det finns mycket höghus har inte upplevt några problem.

När det gäller pulsmätning så har testvinnaren Forerunner 245 Music nu den tredje generationen pulsmätare med pålitlig optisk sensor. Modellen är nu också utrustad med Puls Oximeter som oftast hittas på dyrare pulsklockor och som kan mäta syremättnaden i blodomloppet.

Garmin Forerunner 245 Music har nästan allt som vi förväntar oss av en bra träningsklocka och passar perfekt till dig som antingen sysslar med löpning, gym, cykling eller simning. Vill du komma igång med t.ex. löpning så har pulsklockan också stöd för Garmin Coach som lägger upp ett färdigt träningsprogram för dig.

Garmin Forerunner 245 Music är utan tvekan en av marknadens bästa pulsklockor sett till funktioner och pris. Men det bästa är trots allt tillgången till Garmin Connect vilket är där all träning och aktivitetsdata hamnar. Det är också där som du kommer spendera en hel del tid för att följa dina framsteg och förbättra träningen.

 • Skäl att köpa
 • Musikspelare i offline-läge med upp till 500 låtar
 • Bluetooth, ANT+ och Wi-Fi för synkronisering av data samt musik
 • Väldigt pålitlig pulsmätning direkt på handleden, men också stöd för pulsband
 • Pålitlig satellitnavigering genom GPS, Galileo, GLONASS
 • Bra batteritid
 • Skärm som alltid är påslagen men som också är extra tydlig i direkt solljus
 • Visar viktig träningsdata som t.ex. träningsbelastning, återhämtning, VO2max, träningsstatus med mera
 • Garmins olycksfunktion som meddelar närstående om du faller och slutar röra dig
 • Forerunner 245 har nu också stöd för PacePro
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS24 h
Batteritid utan GPS7 dagar
Inbyggd musikJa
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät50 m
Storlek42,3 x 42,3 mm
Vikt38 gram
Lanseringsår2019

Garmin Forerunner 45 - Bästa instegsmodell

Bästa budgetval
Garmin Forerunner 45 bild 1Garmin Forerunner 45 bild 2Garmin Forerunner 45 bild 3Garmin Forerunner 45 bild 4
ButikPris
799:-Besök
1290:-Besök
1490:-Besök
1633:-Besök
 • 4 av 5 när TechRadar testa Forerunner 45 pulsklocka
 • Bästa budgetval enligt ExpertReviews UK
 • 4,5 av 5 hos Wareable.com i deras test av träningsklockan
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 600 kundomdömen

Garmin Forerunner 45 har bland annat fått utmärkelsen ”bästa budgetmodell” av brittiska ExpertReviews men har också fått toppbetyg i flera andra oberoende test av pulsklockan. Även användarna är väldigt nöjda med modellen vilket vi ser på amerikanska Amazon där den har fått ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 600 kundomdömen.

Perfekt instegsmodell för nybörjare och prismedvetna personer

Vårt bästa budgetval Forerunner 45 är en utmärkt instegsmodell för dig som vill komma igång med träning i någon form så som t.ex. löpning eller cykling. Men egentligen passar träningsklockan vilken motionär som helst som vill kunna mäta sin prestation och träning.

Garmin Forerunner 45 är ersättaren till populära Forerunner 35 som lanserades under 2016 och även om de inte skiljer sig så mycket så finns där ändå några viktiga förbättringar. Modellen finns nu i två olika storlekar: 39 mm (Forerunner 45S) och 42 mm (Forerunner 45).

Nytt är också en ordentlig färgskärm där du även kan byta/modifiera urtavlan genom Garmin IQ. Träningsklockan har också fått stöd för Garmin Coach där du kan välja färdiga träningsmallar för att t.ex. klara av att springa första 5 km eller 10 km och så vidare.

Likt Garmins lite dyrare pulsklockor så har Forerunner 45 fått stöd för Body Battery som är en funktion som kan uppskatta användarens energinivå. Detta mäts genom hjärtfrekvens, stress, aktiviteter och har visat sig vara pålitligt. Genom att kunna se din energinivå under dagen kan du enklare planera din träning under dagen.

Träningsklocka som fungerar bäst för löpning

Garmin Forerunner 45 är utan tvekan en av marknadens bästa pulsklockor i sitt prissegment och även om klockan ses som en generell träningsklocka så fungerar den egentligen bäst till dig som sysslar med löpning. Sysslar du med t.ex. styrketräning så tror vi det finns bättre alternativ i dagsläget.

En annan ny funktion på Garmin Forerunner 45 är möjligheten att kunna se din konditionsnivå (VO2max). Denna funktion har tidigare endast funnits på dyrare modeller från Garmin men som nu även finns deras billigare pulsklockor. En viktig funktion för att kunna se hur ens kondition förbättras genom träningen.

Löparklockan Forerunner 45 har egentligen allt som behövs för att komma igång med löpning och lite till. Modellen har inbyggd optisk pulsmätning i handleden men också en GPS-mottagare som har visat sig vara väldigt noggrann i flera oberoende test. Antagligen för att den numera har stöd för flera olika satelliter d.v.s. GPS, GLONASS och Galileo

Andra väldigt bra funktioner för joggare och löpare är: Live tracking via mobilen, väder, vibration/ljud notifieringar, full stöd för Garmin Connect, VO2Max, olyckslarm med mycket mera.

Givetvis får du också tillgång till Garmin Connects hemsida och app. Vilket är där du kommer kunna hitta all din data över träning, sömn, hälsa och andra aktiviteter.

 • Skäl att köpa
 • Bästa pulsklocka i budgetsegmentet för löpning
 • Stöd för både Bluetooth och ANT+ (uppkoppling till mobil och pulsband)
 • Noggrann optisk pulsmätning direkt på handleden, också stöd för externt pulsband
 • Godkänd batteritid med tanke på pris
 • Färgskärm som alltid är påslagen och som syns tydligt i solen
 • Satellitnavigering genom inbyggd GPS, GLONASS och Galileo
 • Träningsdata med träningsbelastning, energinivåer, återhämtningstid, VO2max (kondition) med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFinej
Batteritid med GPS13 h
Batteritid utan GPS7 dagar
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät50 m
Storlek42 x 42 mm
Vikt36 gram
Lanseringsår2019

Garmin Fenix 7 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Garmin Fenix 7 bild 1Garmin Fenix 7 bild 2Garmin Fenix 7 bild 3Garmin Fenix 7 bild 4Garmin Fenix 7 bild 5
ButikPris
6490:-Besök
7390:-Besök
7490:-Besök
8595:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor när TheGuardian testa Fenix 7 i början på 2022
 • 4,5 av 5 stjärnor när Techradar testa sportklockan 2022
 • 4,5 av 5 stjärnor i LiveScience test av Garmin Fenix 7
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 170 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Vi är inte speciellt förvånade över att Garmin Fenix 7 har presterat så bra i både oberoende tester och hos vanlig konsumenter. Det är trots allt Garmins flaggskepp inom träningsklockor vilket också syns på priset. I princip alla testkällor har satt högsta betyg på Garmin Fenix 7 och även vanliga konsumenter rankar sportklockan som något av det bästa just nu.

Sportklocka för all typ av träning - Bästa premiumvalet för 2022

Garmin Fenix 7 är utan tvekan flaggskeppet inom träningsklockor med stöd för all typ av träning både inomhus och utomhus. Fenix 7 kommer med en rad förbättringar jämfört med tidigare Fenix 6 där bland annat batteritiden nästan har fördubblats med GPS-läge från 72 till 136 timmar. En stor nyhet är det nya verktyget för mätning av uthållighet/stamina i realtid när du är ute och springer. På så sätt kan du kolla hur mycket som finns kvar i tanken och styra tempot beroende på hur mycket energi du har kvar i kroppen.

Annan förbättring är också den nyare puls- och pulsoximetrisensorn "Elevate 4" som ger mycket noggrannare mätning av både puls och syremättnaden i blodet. Den har också fått en bra touch-skärm som är både responsiv och snabb. Touch-skärmen kan tyckas vara lite onödig men har visat sig vara riktigt trevlig när man vill navigera sig på kartor. Garmin Fenix 7 har också den nya generationen av GPS-chip som stödjer flera satellitsystem samtidigt vilket ger en snabbare och noggrannare GPS-position.

När det gäller olika träningslägen/program så är Garmin Fenix 7 bäst i sin klass med stöd för flera nya sporter så som cykelcross med mera. Listan över olika träningsprogram är för många för att kunna listas här men den har allt inom löpning, simning, cykling, vandring, rodd, skidåkning, golf, surfning, klättring med mycket mera.

Förutom att GPS-klockan är fullproppad med träning- och aktivitetsprogram så är den även nu utrustad med Garmin Pay för kontaktlösa betalningar. Den har också inbyggd Spotify vilket gör att du slipper ta med mobilen när du ska ut och springa en kortare sträcka.

Vem bör köpa Garmin Fenix 7? - Om du är på jakt efter en pulsklocka för i alla typer av aktiviteter och sporter så är Garmin Fenix 7 det bästa valet. Touch-skärmen kanske inte faller alla i smaken men när det kommer till navigering av kartor på klockan så är det väldigt hjälpsamt. Däremot går det att stänga av touch om så önskas. Garmin Fenix 7 är en lite större klocka på 47 mm och har du små handleder så kan det vara ett problem.

Om inte pengar är ett problem och du i stället vill gå över till OLED-skärm så finns alltid Garmin Epix 2. OLED-skärmen gör klockan lite bättre som både vardagsklocka och träningsklocka.

 • Skäl att köpa
 • Sportklocka som lämpar sig till allt inom löpning, simning, klättring, golf, surfning med mera
 • Förbättrat GPS-chip med multi-band för noggrannare positionering
 • Nya generationen pulssensor
 • Mät din energinivå/uthållighet i realtid under träningspasset
 • 57 timmars batteritid med GPS
 • 18 dagars batteritid i smartklocka-läge
 • Touch-skärm för snabbare navigering på klockan
 • Skäl att inte köpa
 • Knapparna kan upplevas lite mer svampigare jämfört med Fenix 6
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS57 h
Batteritid utan GPS18 dagar
Inbyggd musikJa (Spotify)
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät100 m
Storlek47 mm
Vikt73 gram
Lanseringsår2022

Garmin Forerunner 255 Music - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Garmin Forerunner 255 Music bild 1Garmin Forerunner 255 Music bild 2Garmin Forerunner 255 Music bild 3Garmin Forerunner 255 Music bild 4
 • 255
 • 255S
ButikPris
3440:-Besök
3799:-Besök
4295:-Besök
4295:-Besök
4295:-Besök
ButikPris
3649:-Besök
4295:-Besök
4295:-Besök
 • 4,5 av 5 när CoachMag testa pulsklockan 2022
 • 5 av 5 när teknikmagasinet T3 testa sportklockan 2022
 • Expertreviews gav löparklockan 5 av 5 stjärnor
 • 4,9 av 5 stjärnor på Amazon USA efter 50 kundrecensioner

Vart vi än vänder oss för produktrecensioner och oberoende tester så har Forerunner 255 fått närmast toppbetyg. Även vanliga användare berömmer modellen för sina funktioner och egenskaper. Bara hos Amazon har pulsklockan ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor.

Är Forerunner 255 Music bättre än testvinnaren Forerunner 245 Music?

Forerunner 255 Music är ganska mycket bättre. Men samtidigt kostar den ungefär 1 000 kr mer och kanske är den värd det. För vanliga motionärer som joggar två mil i veckan är Forerunner 245 betydligt mer prisvärd. Däremot har Forerunner 255 några nya funktioner som kan tilltala vissa personer.

Så vad är egentligen nytt med Forerunner 255? För det första finns det nu två olika storlekar, 42 mm och 46 mm. Den större varianten erbjuder längre batteritid med upp till 30 timmar med GPS och 14 dagar i smartwatch-läget. Den mindre varianten 255S erbjuder upp till 26 timmar med GPS och 12 dagar i smartwatch-läge. Båda modeller har avsevärt bättre batteritid än testvinnaren Forerunner 245 Music.

Nytt är också Garmin Pay som erbjuder kontaktfria betalningar och stödet för triathlon/multisportläge. Forerunner 255 har också fått den nyare Elevate V4 sensorn som bland annat mäter syremättnad i blodet. På så sätt kan vi få fram stress, andning, morgonrapport för sömn/träning med mera. Största uppdateringen är troligtvis stödet för multisport/triathlon som annars endast har funnits på dyrare Garmin-pulsklockor.

En annan efterlängtad funktion är satellitspårning med multi-band för bättre precision och snabbare lokalisering. Förutom dessa funktioner har Garmin Forerunner 255 samma funktioner som testvinnaren Forerunner 245. Så som t.ex. ladda ner musik (Spotify) direkt till klockan (500 låtar), livetrack där vänner kan följa dig, stressövervakning med mycker mera.

Vem bör köpa Garmin Forerunner 255 Music? Både Forerunner 245 och 255 är två fantastiska pulsklockor. Forerunner 245 Music är däremot ett bättre köp för vanliga motionärer som vill jogga några gånger i veckan. Samtidigt har Forerunner 255 bättre batteritid, Garmin Pay, multiband GPS (för bättre precision) och så klart multisport-/triathlon-läge. 

Prislappen är tyvärr lite stor. Men troligtvis kommer den gå ner i pris efter några månader och då kommer den troligtvis ersätta bäst i test vinnaren Garmin Forerunner 245. Om dessa extra funktioner och egenskaper är något för dig så är Forerunner 255 det bästa valet.

 • Skäl att köpa
 • Musik (Spotify) i offline-läge med upp till 500 låtar
 • Batteritid på 14 dagar i smartwatch-läge och upp till 30 timmar i GPS-läge
 • Nu stöd för multisport och triathlon
 • Äntligen GPS-multiband
 • ANT+ och Wi-Fi för synkronisering av data samt musik
 • Visar viktig träningsdata som t.ex. träningsbelastning, återhämtning, VO2max, träningsstatus, sömn med mera
 • Kontaktfri betalning med Garmin Pay
 • Två olika storlekar 255 (46 mm) och 255S (42 mm)
 • Skäl att inte köpa
 • Lite stor prislapp
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS26(255S) och 30 (255) timmar
Batteritid utan GPS12 och 14 dagar
Inbyggd musikJa
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS (multiband)
Vattentät50 m
Storlek42 och 46 mm
Kontaktfri betalningGarmin Pay
Lanseringsår2022

Garmin Forerunner 945 - För elitnivå

Garmin Forerunner 945 bild 1Garmin Forerunner 945 bild 2Garmin Forerunner 945 bild 3Garmin Forerunner 945 bild 4Garmin Forerunner 945 bild 5
ButikPris
5399:-Besök
6904:-Besök
 • Bästa sportklockan 2021 i OutdoorGearLab test av 11 pulsklockor
 • 5 av 5 stjärnor när T3 testa Forerunner 945 under början av 2021
 • "Ultimata löparklockan" Techradar
 • 5 av 5 stjärnor när Bikeradar testa träningsklockan 2021

Det är väldigt få träningsklockor som får så högt betyg som Garmin Forerunner 945. Vart vi än vänder oss så har klockan fått högsta eller nära toppbetyg. OutdoorGearLab prisar den lägre vikten och den något smalare formfaktorn jämfört med Fenix 6 Pro. Andra saker som har lyfts fram som extra positiva är kartfunktionen, batteritiden och tillförlitligheten med GPS/pulsmätning.

Garmin Forerunner 945 utmanar Bästa premiumvalet Fenix 6 Pro

Garmin Forerunner 945 är en direkt utmanare till premiumvalet Garmin Fenix 6 och frågan är vilken sportklocka som är bäst. Även om Forerunner 945 utmanar på flera sätt så stannar Garmin Fenix 6 som vårt val av bästa premiumval. Fenix 6 Pro har fortfarande större lagringsutrymme (32 GB), inställbar batterihantering, avancerad golf egenskaper, högre vattenklassning med mera.

Men varför bör man då välja Garmin Forerunner 945? Den är något mindre och väger ganska exakt 33 gram mindre än Fenix 6. Bortsett från några få funktioner och egenskaper så är Forerunner 945 nära identisk. Så värdesätter du det sportiga utseendet, lägre vikt och något mindre prislapp är denna pulsklocka ett utmärkt val.

Sportklockan Forerunner 945 har egentligen allt vi förväntar oss av en klocka på elitnivå. Den har en fantastisk batteritid på 10 timmar med både GPS och musik. UltraTrac-läget erbjuder en batteritid upp till 60 timmar och 2 veckor i vanligt smartwatch-läge. Klassiska GPS-läget räcker till 36 timmar.

Garmins träningsklocka har alla funktioner för att analysera din egna träningsform och så att du kan maximera dina prestationer. Den har alla grund- och avancerade funktioner som hittas på Garmins high-end-puslklockor. Eftesöker du kartfunktion med karta direkt på handleden så är Forerunner 945 ett utmärkt alternativ.

Vad som utmärker 900-serien från Garmin är att den är anpassad för flera olika sporter så som löpning, sprint, simning, cykling. För triathlon helt enkelt och här är klockan utrustad med ett speciellt läge för triathlon som ger dig möjligheten till att snabbt skifta mellan de olika grenarna.

En annan smidig och smart funktion är Garmin-pay som tillåter dig att betala kontaktlöst med klockan. En funktion som oftast endast finns på smartklockor och dyrare träningsklockor.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens bästa pulsklockor för simning, löpning och cykling
 • Kontaktlös betalning med Garmin-pay
 • Kan visa färgkarta direkt i displayen
 • Upp till 60 timmars batteritid med GPS i UltraTrac-läge
 • 10 timmars batteri i GPS-läge med musik
 • Höjdmätare, optisk pulsmätare, blodsyrenivå (SpO2), kompass med mera
 • Trådlös kommunikation med ANT+, Bluetooth och Wi-Fi
 • Navigationssystem genom GLONASS, GPS, Galileo
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiANT+, Bluetooth, Wi-Fi
Batteritid med GPS60 h
Batteritid utan GPS14 dagar
Inbyggd musikspelareJa
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät50 m
StorlekTjocklek 13,7 mm, bredd 47 mm
Vikt50 gram
Lanseringsår2019

Garmin Forerunner 35 - Bra budgetval

Garmin Forerunner 35 bild 1
ButikPris
1178:-Besök
1470:-Besök
1695:-Besök
 • Bäst i test hos LifeWire.com
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 800 kundrecensioner

Sportklockan har bland annat fått bäst i test hos LifeWire.com som testade en rad olika pulsklockor, men också ett toppbetyg på 4 av 5 hos Amazon efter hela 800 kundrecensioner.

Denna relativt billiga löparklocka har i princip allt som en löpare på amatörnivå kan tänkas behöva och har dessutom fullt stöd för aktivitetsmätning under hela dygnet. Garmin Forerunner 35 fick vår utmärkelse bästa budgetval under 2019 men som nu har blivit ersatt av Forerunner 45. Kan du hitta Forerunner 35 till ett bra pris så är denna modell fortfarande väldigt aktuell i budgetsegmentet.

Löparklocka och aktivitetsklocka i ett paket

Trots sitt låga pris så har Garmin Forerunner 35 en fulländad pulsmätare som mäter direkt på handleden och kan faktiskt mäta hela dagen/natten för bättre data. Den har även inbyggd GPS som registrerar hela din löparsträcka d.v.s. hur långt och snabbt du springer. Med denna data kan du synkronisera med Garmin-Connect där du kan utläsa alla data på en karta som finns på den rutt du precis sprang.

Garmin Forerunner 35 har likt tidigare bäst i test vinnaren Fenix 5 fullt stöd för flera löparfunktioner så som t.ex. intervallträning, profiler för löpning inomhus och utomhus, cykling och annan konditionsträning. Har även stöd för uppkopplade funktioner som smartavisering, LiveTrack och musikkontroll.

Aktivitetsspårning under dag och natt

I grunden är detta en pulsklocka för löpare, men faktum är att denna även fungerar som aktivitetsmätare som registrera allt under dygnet. Med aktivitetsspårning får du full koll på antal steg, distans, kalorier, sömn och även intensiva minuter per dygn.

Om du vill så kan löparklockan också meddela i form av vibrationsvarning när det är dags att röra på sig efter en viss tid av inaktivitet och så vidare.

 • Skäl att köpa
 • Skärm: 128 x 128 pixlar. Skärm som även är läsbar i direkt solljus
 • Storlek: 35,5 x 40,7 x 13,3 mm
 • Batteritid: Vanligt smart-läge 9 dagar, 13 timmar med GPS under löpning
 • Vikt: 37,3 gram
 • GPS/GLONASS
 • Bluetooth, ANT+
 • Aktivitetsmätare, sömnövervakning
 • GPS-fart, distans, intervallträning, Auto Lap, manuellt varv, VO2 Max, pulszoner, pulsvarning, pulskalorier med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Garmin Vivoactive 4 - Smart träningsklocka

Garmin Vivoactive 4 bild 1Garmin Vivoactive 4 bild 2Garmin Vivoactive 4 bild 3Garmin Vivoactive 4 bild 4Garmin Vivoactive 4 bild 5
ButikPris
2449:-Besök
2599:-Besök
2928:-Besök
 • 7 av 10 hos mobil.se i deras test av Garmin Vivoactive 4s
 • 4 av 5 när Techradar testa pulsklockan 2020
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 1 300 kundomdömen

Garmin Vivoactive 4 är en kombination mellan smartklocka och träningsklocka, men med ett större fokus på just träningsaspekten. Pulsklockan ha presterat väldigt bra i flera stora oberoende test och överlag verkar användarna också vara väldigt nöjda med modellen. Bara på amerikanska Amazon så har träningsklockan ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter 1 300 kundomdömen.

Träningsklocka med flera smarta funktioner

Garmin Vivoactive 4 är inte en smartklocka likt t.ex. Apple Watch men har ändå funktioner som påminner om dessa. Vivoactive 4 starka sida är att du helt enkelt får tillgång till Garmins träningsdata via Garmin Connect som egentligen ingen annan tillverkare kan erbjuda inklusive Apple.

Vivoactive 4 är bland annat utrustad med en touchskärm som alltid syns tydligt även i direkt solljus, något som både mobiler och smartklockor har problem med. Modellen är också utrustad med musikspelare vilket gör att du kan ladda ned låtar direkt från Spotify och sedan spela musiken utan mobil/internet.

Givetvis är träningsklockan också utrustad med kontaktlös betalning genom Garmin Pay vilket är smidigt när plånboken inte följer med. Garmin Pay har stöd för flera storbanker i Sverige som t.ex. Nordea, Swedbank, SEB, Länsförsäkringar, Danske Bank med flera.

Mer träningsklocka än smartklocka

Garmin Vivoactive 4 är i grunden en riktig träningsklocka och som ska bäras 24 timmar om dygnet. Pulsklockan kommer med 20 st förinstallerade appar för olika träningsprogram som t.ex. löpning, cykling, simning, yoga, golf med mera. Något vi gillar är de animerade träningsprogrammen som visar hur övningen ska utföras.

Likt de bästa pulsklockorna från Garmin så är nu även Vivoactive 4 utrustad med Pulse Ox1 sensor som mäter syremättnaden i blodet. Modellen har också Body Battery som talar om hur din energinivå ser ut över dagen vilket mäts genom hjärtfrekvens, stress, sömn med mera. På så sätt kan du hitta de bästa tiderna för att utföra ditt träningspass.

Givetvis är klockan också utrustad med både pulsmätning (handleden) och en GPS i toppklass. Allt för att du ska kunna registrera din utomhuslöpning i systemet men också kunna navigera. Nytt är också stödet för Garmin Coach som hjälper dig att uppnå nya mål som t.ex. 5km, 10km med mera.

 • Skäl att köpa
 • Bästa träningsklockan från Garmin med smarta-funktioner
 • Färgskärm med touch, alltid på, synd tydligt i direkt solljus
 • Förinstallerad med 20 olika appar för löpning, simning, cykling, yoga med mera
 • Body Battery för att mäta dina energinivåer
 • Registrering av menstrutationscyklar
 • Optisk pulsmätning direkt på handleden som också kan mäta syremättnad
 • Sömnövervakning, stress, andningsregistrering 24 timmmar
 • Kontaktlös betalning genom Garmin Pay
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS18 timmar
Batteritid utan GPS8 dagar
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät50 m
Storlek45 x 45 mm
Vikt50 gram
Lanseringsår2019

Garmin Forerunner 935 - Bra för triathlon

Garmin Forerunner 935 bild 1
ButikPris
3617:-Besök
4299:-Besök
4416:-Besök
 • Bäst i test hos Wareable.com i deras test av 10 pulsklockor
 • 4,2 av 5 hos Amerikanska Amazon efter 300 kundrecensioner

Garmin Forerunner 935 är utan tvekan en av marknadens bästa pulsklockor och just denna modell har flera liknelser med bäst i test vinnaren Garmin 5 Fenix. Denna pulsklocka är framtagen för personer som sysslar med triathlon eller som vill få tag i en sportklocka som klarar flera olika aktiviteter/träningsprogram.

Detta är egentligen två identiska multisportklockor som i princip har identiska funktioner och egenskaper. Garmin Forerunner 935 är kanske något billigare, men Garmin Fenix 5 har tuffare design och konstruktion som tål mer.

Triathlonklocka med alla funktioner som bäst i test vinnaren erbjuder

Garmin Forerunner 935 är en fantastisk multisportklocka på alla sätt och har exakt alla funktioner som Garmin Fenix 5 erbjuder. Batteritiden är också identisk, så frågan är om du ska välja denna eller Fenix 5.

Om du är på jakt efter en lättare multisportklocka så är det Garmin Forerunner 935 som gäller då den endast väger in på 49 gram. Tittar vi på bäst i test vinnaren Fenix 5 så har den en starkare konstruktion som väger 85 gram med silikonarmbandet. Är vikt en viktig aspekt så bör du välja Forerunner 935.

Vill du däremot ha en multisportklocka som tål mer så är det bäst i test vinnaren Garmin Fenix 5 du bör välja. Den klarar djupare vatten upp till 100m och har en stark konstruktion av rostfritt stål.

Annars är detta två identiska pulsklockor och det enda som egentligen skiljer är själva konstruktionen. Fenix 5 är mer för avancerade outdoor aktiviteter, medans Forerunner 935 är något smidigare. Men sysslar man med triathlon så kan man vill ha en hållbar sportklocka?

Egenskaper för Garmin Forerunner 935 multisportklocka

 • Skäl att köpa
 • Konstruktion: Fiberförstärkt polymer
 • Storlek: 47 x 47 x 13,9 mm
 • Skärm: 240 x 240x pixlar, läsbar i direkt solljus
 • Batteritid: 14 dagars vanligt användande, 24 timmar med GPS, 50 timmar UltraTrac
 • Vikt: 49 gram
 • Identiska egenskaper och funktioner som bäst i test vinnaren Garmin Fenix 5
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Garmin Fēnix 6 Pro - Bra premiumval

Garmin Fēnix 6 Pro bild 1Garmin Fēnix 6 Pro bild 2Garmin Fēnix 6 Pro bild 3Garmin Fēnix 6 Pro bild 4Garmin Fēnix 6 Pro bild 5
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 stjärnor i ExpertReviews test av Garmin Fenix 6 Pro
 • 4 av 5 stjärnor hos T3.com ”Solid update to the Garmin Fenix 5 Plus”
 • 4,5 av 5 hos DigitalTrends i deras test av minsta modellen 6S

Nytt för 2019 är Garmin Fenix 6 Pro som är uppföljaren på populära Fenix 5 som också är vår bäst i test vinnare. Den nya pulsklockan har fått flera nya uppgraderingar/förbättringar och är en värdig utmanare till den äldre serien Fenix 5 som kom ut 2017.

Garmin Fenix 6 och 6 Pro – Två modeller med flera storlekar

Precis som med tidigare versioner av Garmin Fenix så finns där två olika modeller att välja mellan. En vanlig version och sedan en pro-version. Bokstaven efter siffran t.ex. 6S och 6X berättar bara vilken storlek och alla modeller finns med eller utan safirglas (Sapphire).

Garmin Fenix Pro 6S: 42 mm

Garmin Fenix Pro 6: 47 mm

Garmin Fenix Pro 6X: 51 mm

Nytt för Garmin Fenix 6 Pro är alternativet med solpanel på den största versionen Pro 6X och även om det inte ger ett fulladdat batteri så ska det enligt källor förlänga batteritiden med 10-20%.

Pro-versionen av sportklockan har också fått ytterligare sport-funktioner i form av PacePro, Garmin Golf, Garmin Climbing (ClimbPro) och ytterligare funktioner för cyklister. PacePro är nog den funktion som är mest intressant för långdistanslöpare.

Batteritiden då? Det bästa med en ny generation pulsklockor är att vi får en bättre batteritid. Det är trots allt det som vi aldrig kan få tillräckligt av. Med nya Garmin Fenix 6 Pro får vi upp till 14 dagar på smartwatch-mode, GPS upp till 36 timmar, GPS med musik 10 timmar, UltraTrac-mode med GPS 72 timmar. Sen har det även tillkommit en Expedition GPS-mode som ger oss 28 dagars batteritid för längre vandringar. Batteritiden skiljer sig åt från de olika storlekarna.

Lagringsutrymmet har också ökat på till hela 32 GB och kan nu hålla ett stort arkiv av både musik och kartor. Enligt tillverkaren så kan nu pulsklockan hålla upp till 2 000 låtar.

En annan egenskap som gör Garmin Fenix 6 Pro extra unik är möjligheten till att mäta pulsen under vatten. Något som inte alls fanns på gamla Fenix 5 eller Fenix 5 Plus. Nu har även sportklockan fått pulsoximetrisensorer (PulseOX) och Garmin ELEVATE med mera. VO2Max kompenserar också för värme vilket det inte gjorde förut.

Garmin Fenix 6 Pro imponerar verkligen och det är svårt att förstå hur Garmin har lyckats lägga till så många nya funktioner i en liten pulsklocka. Men det är också anledningen till varför Garmin är ledande i detta segment. Detta är utan tvekan en av marknadens bästa sportklockor. Detta är givetvis ingen pulsklocka för den som bara vill kunna mäta sin puls på joggingturen, utan passar bättre till mer avancerade användare.

 • Skäl att köpa
 • Helt enkelt den bästa och mest avancerade sport- träningsklockan i dagsläget
 • Flera nya funktioner för golf, simning, cykling, klättring med mera
 • Förbättrad batteritid och fler GPS-program för längre batteritid
 • 32 GB lagringsutrymme, upp till 2 000 låtar
 • Nu stöd för WiFi-anslutning och kan stream musik med mera
 • Nu finns också en Solar-version med solpaneler som förbättrar batteritiden
 • Garmin-Pay finns nu också tillgängligt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS36 h
Batteritid utan GPS48 dagar
Inbyggd musikJa
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät100 m
Storlek47 × 47 mm
Vikt83 gram
Lanseringsår2019

Polar M430 - Bra budgetval

Polar M430 bild 1
ButikPris
1395:-Besök
1537:-Besök
 • 3,9 av 5 hos amerikanska Amazon efter 180 kundrecensioner

Polar M430 är en vidareutveckling av den populära storsäljaren Polar M400 som länge klassades som bästa budgetmodell för pulsklockor. Även om gamla M400 var väldigt populär så saknades det några funktioner som nyare M430 introducerar.

Modellen har bland annat fått toppbetyg på amerikanska Amazon efter närmare 200 kundrecensioner. Ett stort plus är också en den onlinetjänst (Polar Flow) som på ett pedagogiskt sätt visar all den data du genererar under dagens aktivitet eller träning.

Inbyggd pulsmätare i handleden

En av de viktigaste funktionerna som introducerades med M430 är pulsmätning direkt på handleden. Detta är enligt oss och många andra experter en funktion som alla pulsklockor ska ha idag. Förut har det kanske inte varit det bästa sättet för att mäta puls på ett pålitligt sätt, men idag har tekniken mognat och kan i princip mäta ungefär lika träffsäkert som pulsbälten.

Likt bäst i test vinnaren och andra populära pulsklockor så har även Polar M430 möjligheten till att göra en så kallat fitnesstest. Genom att göra ett femminuterstest med pulsmätaren så kan klockan tala om din nuvarande aeroba kondition. Genom att göra detta regelbundet så kan du se hur du utvecklas över tid.

Andra medföljande funktioner är utveckling av löpresultat. personlig anpassade träningsprogram, belastning under träningspass, feedback på din nuvarande träning, mäter kalorier per dygn, aktivitetsmätare under hela dygnet, sleep monitor, återhämtningsstatus och så vidare.

Vi har i detta test av sportklockor / pulsklockor valt ut två stycken budgetmodeller och det står just nu mellan Polar M430 samt Garmin Forerunner 35. Båda två modeller är väldigt bra med tanke på sitt låga pris. Vilken pulsklocka som passar dig bäst är svårt att avgöra, men vi tycker Garmin Forerunner 35 har ett litet försprång med Garmin Connect och batteritid.

Egenskaper för Polar M430 – Bra budgetval

 • Skäl att köpa
 • Tjocklek: 12 mm
 • Vikt: 51 gram
 • Display: 128 x 128 pixlar
 • Batteritid: Upp till 8 timmar med GPS-läge
 • GPS, aktivitetssensor, manuella och automatiska varvtider, vibrationsvarning
 • Pulsmätning på handleden
 • Stöd för Polar Flow
 • Sportprofiler
 • Stöd för löpning inomhus då GPS inte fungerar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Vilken pulsklocka passar bäst för din träning?

Så väljer du bästa pulsklocka för ditt ändamål

En bra pulsklocka/träningsklocka kan vara precis det du behöver för att ta din träning till en helt ny nivå. Pulsklockor som registrerar all träningsdata ger dig också all information du behöver för att du ska kunna förbättra din regelbundna träning.

Genom att få all träningsdata svart på vitt i form av grafer och tidtabeller så kan du ganska enkelt se hur din träning utvecklas, men också hur du kan utvecklas ytterligare. Träningsdata ljuger inte och du slipper själv hålla koll på alla tider/värden då många pulsklockor lagrar all data online.

Vårt mål med denna pulsklockaguide är att försöka hjälpa dig att hitta en träningsklocka som innehåller alla de egenskaper och funktioner som du behöver för din träning. Vilken typ av sportklocka du bör köpa styrs av flera faktorer så som t.ex. vilken träning, aktivitet eller sport du sysslar med.

Priset är så klart också en avgörande faktor för många och en pulsklocka kan kosta allt från 1 000 till närmare 10 000 kr beroende på vilka funktioner eller egenskaper du är ute efter. Men för någon som endast är ute på enklare aktiviteter som t.ex. ut och gå i skogen för att räkna antal steg så finns det ingen anledning till att köpa en dyr sportklocka för 5 000 kr.

Vem har nytta av att använda en pulsklocka?

Pulsklocka för olika aktiviteter och sporter

Hela syftet med att använda en pulsklocka är helt enkelt att kunna mäta hjärtats frekvens (HR) och på så sätt kunna styra ens träning beroende på vad man vill uppnå. Vill du t.ex. träna uthållighet så bör du ligga någonstans mellan 60 till 70% av din maximala hjärtfrekvens.

Vill du t.ex. få bättre lungkapacitet och laktattolerans så behöver du ligga mellan 80 till 90% av din maximala hjärtfrekvens. Mer om dessa olika hjärtfrekvenszoner hittar du lite längre ner i guiden.

 

Löpning

Sysslar du med löpning eller vill komma igång med denna typ av träningsform så är pulsklocka med HRM (Heart Rate Monitor) ett självklart val. Även om du är på nybörjarnivå så kommer en pulsklocka ge dig all data du behöver för att förbättra din träning successivt. Läs mer om hur en träningsklocka kan förbättra din löpning.

Joggning och vandring

Även om du bara sysslar med enklare joggning så kan du dra stor nytta av att veta i vilken zon din hjärtfrekvens ligger. Är målet fettförbränning eller aeroba målzoner?

Även för friluftsutövare som sysslar med vandring eller snabb gång i skogen kan få nytt av en hjärtfrekvensmätare. Men däremot så kanske de inte ha lika stor nytta av alla de andra funktioner som dyrare pulsklockor erbjuder.

Cykling

Precis som löpning så krävs det en god kondition för att klara av långa backar eller sträckor vid cykling. Cyklister har stor nytta av att använda rätt typ av pulsklocka som möjliggör HRM-övervakning, men också andra funktioner så som kadenssensor och så vidare.

Vare sig du bara är ute på väg, spår eller cyklar inomhus och vill uppnå bästa fettförbränning när tränar så är det viktigt att träffa rätt hjärtfrekvensområde för optimal träning. Genom att ligga i rätt pulsområde så kan du optimera och förbättra din träning avsevärt.

Triathlon

Triathleter sysslar med en rad olika träningsmoment och därför ställs det betydligt högre krav på träningsklockan. Förutom självklara HRM-funktionen som mäter hjärtfrekvens så krävs det även funktioner som kan mäta avstånd, takt, poollängder vid simning och så vidare.

Triathlon är kanske den sport som ställer högst krav på en sportklocka och ligger man på den nivån så har man oftast redan bra koll på vilka funktioner som krävs i en pulsklocka.

Skidåkning och klättring

Klättrare och även skidåkare kan också få nytta av att använda en pulsklocka som har HRM-övervakning. Förutom pulsmätning så finns det också andra smarta egenskaper som kan underlätta ens träning i form av höjdmätare/stigning med mera.

Generell viktminskning

Om du är en person som bara vill komma igång med sin viktminskning genom effektiv fettförbränning så är en bra pulsklocka det bästa hjälpmedlet.

Vare sig du vill syssla med cykling, löpning, joggning, snabb gång i skogen eller liknande så är det viktigt att hålla koll på ens hjärtfrekvensområde. Ligger du för lågt eller för högt så effektiviseras inte din fettförbränning och för att träna effektivare så behöver du veta vart din puls ligger.

För en effektiv fettförbränning så bör du ligga någonstans mellan 60 till 70% av din maxpuls. Ligger du lägre eller högre så är fettförbränningen inte alls lika effektiv och därför är pulsklockan så viktig för optimal träning. Det kan tyckas vara lite mycket information att ta in men det är ganska enkelt att komma igång med en träningsklocka då de mer eller mindre guidar dig med personliga träningsprogram.

Hjärtfrekvensområden: Bästa sättet för att uppnå specifika mål

Hjärtfrekvens d.v.s. ens egna puls är nyckeln till ett effektivt träningsresultat och genom att hålla sig inom särskilda pulszoner så kan du träna optimalt vid alla tillfällen. Vart eller vilken pulszon du bör ligga inom hänger på vad för typ av träningsresultat du jagar.

Men innan vi går in på vilka pulszoner som finns och vad de är bra till så måste man kolla upp ens egna maxpuls d.v.s. HRmax. Nu finns det en rad olika sätt för att beräkna vad ens maxpuls ligger på, men det enklaste sättet att beräkna ens HRmax är 220 – din egna ålder.

Exempel:

 • Om du är 25 år så blir resultatet 220 – 25 = 195 HRmax.
 • Om du är 35 år så blir resultatet 220 – 35 = 185 HRmax.

Denna uträkning av maxpuls är ganska säker. Men vill du vara 100% säker så behöver du maxa dig själv genom att sprinta/rodd så fort du bara orkar och se vart din maxpuls hamnar.

Men genom att få koll på sin maxpuls så kan du skräddarsy din träning och på så sätt uppnå de resultat mer optimalt när du tränar. Nu när du vet ditt HRmax så kan du kolla i vilken pulszon du bör ligga för att uppnå det resultat du är ute efter.

Mycket lätt intensitet: 50 till 60 % av maxpuls

Denna pulszon är bra för dig som behöver återhämta dig och främjar återhämtning av muskler. Intensiteten är väldigt låg och det ska vara väldigt lätt för både andning samt muskler.

Lätt intensitet: 60 till 70 % av maxpuls

Detta är den perfekta pulszonen för att träna uthållighet och maximera sin fettförbränning. Om du har som mål att förbränna fett och gå ner i vikt så är det här du vill ligga för effektiv viktminskning. Så även om du bara ska träna för viktnedgång så är pulsklockan väldigt viktig.

I denna intensitet så ska det vara lätt andhämtning med låg muskelbelastning.

Medelhög intensitet: 70 till 80 % av maxpuls

Här vill du ligga om du vill träna din aeroba konditionen d.v.s. kardiovaskulär träning och muskelstyrka. Även här ska andningen vara relativt enkel med lättare muskelansträngning och lättare svettning.

Hög intensitet: 80 till 90 % av maxpuls

Denna pulszon används för att maximera prestationsförmåga. Används vid intervallträning för att öka lungkapaciteten och laktattolerans. Andningen är tung och dina muskler blir trötta.

VO2 Max 90 till 100 % av maxpuls

Idrottare använder denna pulszon för att utveckla maximal prestanda och det går endast att träna på denna nivå i intervaller d.v.s. korta perioder. Andningen går på max och dina muskler blir snabbt trötta. Perfekt nivå för intervallträning.

Som du förstår så är en pulsklocka med HRM (Heart Rate Monitor) ett perfekt verktyg för att lyckas nå rätt typ av pulszon för effektivare träning. Med full kontroll över din puls så kan du mycket effektivare skräddarsy din träning och på så sätt uppnå träningsmålen snabbare.

Funktioner du bör kolla efter i en pulsklocka

Beroende på vilken aktivitet eller träning som du kommer utföra så finns där vissa funktioner som är mer värdefulla än andra och här lista vi bra egenskaper för de olika aktiviteterna.

Löpning, joggning eller generell motion

 • HRM Pulsmätning – En pulsklocka ska givetvis ha stöd för att mäta puls och det finns egentligen två olika typer av pulsklockor. Den ena varianten kan direkt mäta pulsen på handleden, medans andra modeller behöver hjälp av ett pulsband runt bröstet.Det bästa är om pulsklockan kan göra både och. Pulsband ger oftast mer exakt mätvärden och det gäller speciellt billigare pulsklockor.
 • GPS/GLONASS – En bra träningsklocka ska ha ett ordentligt stöd för GPS/GLONASS. Med hjälp av denna data så kan du få en mycket bättre överblick över hur din löparrunda fungerade som t.ex. vart på sträckan din puls steg och så vidare. Har pulsklockan stöd för ryska satellitnätverket GLONASS så får du även en bättre och precisionssäker satellitkoppling här på norra jordklotet. Helt enkelt snabbare och noggrannare mätresultat.
 • GPS-navigering – Det finns en rad olika typer av GPS-navigering i flera modeller av löparklockor och en bra funktion är t.ex. TrackBack som guidar dig hemåt med hjälp av den inbyggda GPSen. Springer du terräng så är GPS-navigering en väldigt bra hjälpfunktion och genom att förladda klockan med en rutt så behöver du inte mobilen längre.
 • Höjdmätare och barometer – Detta är något som många löpare missar när de tittar på en ny sportklocka och flera nya modeller har idag inbyggd höjdmätare samt barometer.

Simning

 • Intervall/repetera vid – När det kommer till simning inomhus så vill man gärna ha en funktion som möjliggör repetering. Om du t.ex. simmar intervaller med en starttid på 3:00 minuter och du simmar på 2:30 så får du 30 sekunders vila inför nästa intervall. Denna funktion kallas ofta för ”Repetera vid” eller liknande.
 • GPS/GLONASS – Simmar du på öppet vatten så är detta helt klart en funktion som du vill ha din klocka och helst GLONASS som fungerar betydligt bättre här i norr. Att kunna mäta distansen är givetvis ett måste när det gäller simning utomhus.
 • Vattentät – Givetvis vill du köpa en pulsklocka som tål vatten och de flesta nya modeller klarar av detta utan några som helst problem. De bästa har inga problem med djup ner till 100 meter under vatten.
 • Pulsmätning under vatten – För att pulsklockan ska kunna läsa av din puls på ett korrekt sätt så kommer du behöva köpa en ett pulsbälte som du parar med klockan. T.ex. HRM-TRI från Garmin.

Cykling

 • Kraftmätare/wattmätare – För de som sysslar med sporter inom cykling använder sig av någon form av kraftmätare i t.ex. pedaler eller vevparti. Nu har inte alla pulsklockor stöd för just cykling och dess olika tillbehör. Se därför till att du väljer en sportklocka som kan paras ihop med dessa olika enheter.

Golf

 • Stöd för golf – Med t.ex vissa pulsklockor från Garmin så finns där även stöd för golfrundor. Genom att hämta hem banor från Garmin-Connect så kan du hämta ut data så som avstånd till främre, bakre och mittdelen av greenen. Förutom detta finns det även statistik för fairwayträffar, greenvy, AutoShot med mera.

Generell viktminskning

 • Pulsmätare HRM – Pulsmätaren är nog det absolut viktigaste funktionen för en lyckad viktminskning. Pulsklockan i sig kanske inte behöver vara speciellt avancerad om du bara vill utläsa din puls. Däremot har modeller över 2 000 kr flera väldigt bra funktioner som kan hjälpa/motivera dig att fortsätta när det känns tufft.
 • Stegräknare – Väldigt många pulsklockor har också inbyggd stegräknare och i oberoende tester så har denna funktion visat sig vara väldigt effektiv. Genom att räkna steg dagligen och sedan sätta upp veckomål så blir motion lite roligare.

Val av märke och onlinetjänst för din pulsklocka kan vara avgörande

Garmin-Connect

Nu finns det en rad olika märken att välja mellan när det gäller pulsklockor och diverse olika sportklockor. Alla märken har sina egna onlinetjänster där du kan registrera all din data som klockan genererar när du t.ex. simmar, springer eller vad du nu sysslar med.

Dessa onlineportaler ser lite olika ut beroende på vilket märke du väljer att köpa och mycket av värdet i pulsklockan hänger på hur bra dessa tjänster fungerar. Onlinetjänsten ska inte bara kunna spara all den data som du skapar genom din aktivitet. Den måste också kunna presentera denna träningsdata på ett användbart sätt med snygga grafer och diagram.

Tittar vi på den största aktören inom pulsklockor och annan träningsprylar d.v.s. Garmin så har de ett väldigt utvecklat system med community, statistik, grafer, diagram, spårplanering med mycket annat. Deras onlinetjänst Garmin-Connect kopplar samman alla enheter du har från Garmin, men också annan träningsutrustning du använder.

polar flows hemsidaÄven Polar har Polar-Flow som är ett liknande system som Garmin-Connect där du kan sammankoppla olika enheter från Polar. Även där får du statistik, grafer, diagram som visar hur din träningsprestation utvecklar sig över tid.

Vilken tjänst som passar dig bäst är så klart svårt att avgöra då båda tjänster har väldigt mycket att erbjuda. Vårt tips är att du registrerar dig på dessa tjänster och kolla över vilka funktioner/finesser som tilltalar dig mest.

Enligt oss är Garmin-Connect med Garmin IQ den bästa tjänsten just nu och är också den tjänst som de flesta personer förespråkar just nu. Den är både avancerad men också väldigt enkel att förstå redan från början och som dessutom har stöd för en mängd olika träningsprylar.

Både Garmin-Connect och Polar-Flow har app för både Android och IOS.


FAQ – Vanliga frågor om träningsklockor

 1. Använda vanliga smartklockor som träningsklocka?
 2. Vilken träningsklocka ska jag välja?
 3. Hur pålitligt är pulsklockor och kan man lita på sifforna?
 4. Hur mäter pulsklocka kalorier?
 5. Varför rekommenderas så många pulsklockor från Garmin?

Använda vanliga smartklockor som träningsklocka?

Smartklockor som t.ex. Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch är bra på många sätt, men som träningsklocka har de tyvärr visat sig vara relativt opålitliga gällande pulsmätning och så vidare. Om du är på jakt efter en pålitlig löparklocka eller en generell pulsklocka så rekommenderar de flesta att köpa en klocka som är framtagen för träning.

Förutom att det finns problem med att få pålitlig träningsdata från dessa smartklockor så går du även miste om de fantastiska onlinetjänster som t.ex. Garmin eller andra märken erbjuder. Deras molnlösning/onlinetjänst som sparar ner all din träningsdata och som sedan visar din utveckling i form av grafer och så vidare är oftast långt bättre än det som t.ex. Apple eller Samsung har att erbjuda.

Det är fullt rimligt att vi i framtiden endast kommer använda smartklockor som både smartklocka och träningsklocka, men så som det ser ut idag så finns där en bit kvar på utvecklingen. Det samma gäller för aktivitetsarmband som inte riktigt duger som träningsklocka vilket du kan läsa i vår artikel om valet mellan pulsklocka och aktivitetsarmband.

Vilken träningsklocka ska jag välja?

Det är inte helt lätt att veta vilken träningsklocka som är bästa valet om man inte redan är insatt i träning och träningsprylar. Ditt val av träningsklocka avgörs av flera saker men framför allt är det träningsnivå och vilka träningspass du vill utföra. Är du en glad motionsjoggare så fungerar egentligen vilken pulsklocka som helst i mellansegmentet så som t.ex. Garmin Forerunner 45 eller Forerunner 245. Båda träningsklockor är anpassade för löpning med alla önskvärda funktioner.

Ligger du på en högre träningsnivå och gärna sysslar med andra träningsmoment så som cykling eller simning finns det det andra alternativ att välja mellan.

Hur pålitligt är pulsklockor och kan man lita på sifforna?

Man kan få väldigt bra mätvärden från pulsklockor och oftast är dessa siffor pålitliga. Är det 100%? Inte alltid. Kör du t.ex. intervaller där pulsen snabbt stiger och sjunker så rekommenderas alltid ett externt pulsband som kopplas upp till klockan. Men för vanlig löprunda och joggtur så blir felmarginalen väldigt liten.

Hur mäter pulsklocka kalorier?

Pulsklockor mäter energiförbrukningen med hjälp av flera parametrar och några av dessa är armens rörelser, vikt, längd, kön, ålder, vilopuls, maxpuls och VO2max. Med hjälp av dessa parametrar kan pulsklockan räkna ut ganska exakt hur många kalorier som förbrukas.

Varför rekommenderas så många pulsklockor från Garmin?

Tyvärr har Garmin mer eller mindre monopol med sina fantastiska pulsklockor. Det finns så klart andra bra märken så som Suunto/Polar men när det gäller träningsdata så vinner Garmin med sin fantastiska onlinetjänst där all data sparas och presenteras på ett tydligt samt användarvänligt sätt. Denna information kan också delas till andra stora tjänster så som t.ex. Strava eller liknande.


Så valde vi ut den bästa pulsklockan

Bäst i testFör någon som inte redan har ägt en träningsklocka tidigare så kan det vara extremt överväldigande med alla funktioner och modeller. Frågor som ofta dyker upp är vilka funktioner som är nödvändiga för ens träningsnivå och träningsmål. Som användare vill man också kunna växa med sin pulsklocka och hitta nya utmaningar som kan förbättra ens hälsa samt resultat.

Vårt bäst i test är framförallt anpassat till nybörjare som vill komma igång och vana motionärer som vill uppgradera sin befintliga pulsklocka till något bättre. Vi har inte inriktat oss på professionella atleter då dessa redan vet vilka modeller som erbjuder de bästa funktionerna. Detta har i sin tur påverkat vårt val av bästa pulsklockan. Det finns t.ex. ingen anledning för någon som springer tre mil i veckan att investera i en dyr pulsklocka för 6 000 till 8 000 kronor.

När det gäller tillgång på oberoende test av pulsklockor så finns det flera väldigt stora testkällor att använda oss av. Pulsklockan har blivit mycket populär de senaste åren och idag erbjuder de en komplett träningsupplevelse med allt från coaching till träningsrekommendationer.

Är då en dyr träningsklocka ett måste? Knappast. Flera av de modeller vi har med i vår testsammanställning kostar inte skjortan och är fullt kompetenta för att följa/effektivisera träningen. Däremot kostar lyxiga funktioner så som t.ex. inbyggd musikspelare, kartfunktion, solcellsladdning och liknande egenskaper. Men även de väldigt billiga pulsklockorna med GPS och pulsmätning erbjuder mycket för någon som vill komma igång med motionsaktiviteter.

Uppdatering hösten 2022 – Garmin Fenix 7 plockar hem utmärkelsen ”Bästa premiumval” med sin fantastiska prestanda. Sportklockan är framför allt avsedd till mer avancerade användare som sysslar med flera olika träningsprogram och aktiviteter. Modellen har testats av flera stora testkällor där den vunnit toppbetyg men har också fått väldigt bra kundomdömen.

Garmin Forerunner 245 anser vi vara bästa valet för de allra flesta personer och behåller utmärkelsen ”Bäst i test”. Ingen träningsklocka kommer i närheten med alla de egenskaper och funktioner som klockan erbjuder till ett sådant lågt pris.

Däremot har Garmin släppt den nya Forerunner 255 som direkt utmanar 245 med både funktioner och egenskaper. Bästa nya funktioner är triathlonläge, Garmin Pay och förbättrad batteritid. Priset drar ner betyget något men troligtvis kommer Forerunner 255 plocka hem utmärkelsen ”Bäst i test” om några månader.

Källor

Mobil.se

Mobil.se har testat en stor del av de pulsklockor och sportklockor vi har tagit med i vårt test. De har många bra tester och produktrecensioner som är värda att spana in om du vill dyka djupare in i varje sportklocka vi har tagit med.

I deras produktrecensioner testas allt från batteritid till alla de funktioner som medföljer. Genom att väga fördelar mot nackdelar så tar de fram ett rättvist betyg i sina produktrecensioner.

 • Garmin Fenix 5 – toppbetyg 9 av 10 i deras test av bäst i test vinnaren hos mobil.se.
 • Garmin Forerunner 235 med ett toppbetyg på 7 av 10 hos mobil.se.
 • Garmin Vivoactive 3 med ett betyg på 7 av 10 hos mobil.se.

LiveScience

 • När LiveScience testa Garmin Fenix 7 under tidigt februari 2022 så blev de framför allt förvånade över batteritiden, noggranna sensorer och mätstatistik och alla egenskaper/funktioner. Det enda negativa de kunde hitta var givetvis den stora prislappen samt att den kanske upplevs som något stor för vissa användare. Fenix 7 fick toppbetyget 4,5 av 5 stjärnor. Läs mer här

Techradar

 • Techradar har testat premiumklockan Garmin Fenix 7 där den kammade hem 4,5 av 5 stjärnor. Största fördelarna som nämndes var bland annat alla träningsprogram, navigeringen med knappar och touch-skärm och den gedigna konstruktionen. Läs mer här.

The Guardian

The Guardian testar pulsklockor regelbundet och nu senast testa de även Garmin Fenix 7 som vann högsta poäng med 5 av 5 stjärnor. Några av de fördelar som hittades var bland annat alla egenskaper och funktioner som kan mäta allt mellan himmel och jord. Lång batteritid, offline Spotify, kartor, WiFi, stöd för flera GPS-satellitsystem samtidigt med mera. Nackdelarna var bland annat priset, storleken, inte så många smartklocka-funktioner, saknar mikrofon, sämre skärm än OLED i mörker. Läs mer här.

OutdoorGearLab.com

OutdoorGearLab.com är en enorm hemsida som regelbundet testar prylar inom träning och outdoor. Förutom riktigt bra och snygga produktrecensioner så jämför OutdoorGearLab även produkten med befintliga eller liknande modeller för en tydligare resultat.

I deras test av Garmin Fenix 5 så testades pulsklockan ordentligt utomhus inom flera aktiviteter och fick på så sätt fram ett väldigt rättvist resultat. Precis som de flesta andra bäst i test så kom de fram till att Garmin Fenix 5 mer eller mindre är den bästa sportklockan på marknaden just nu. I deras test så fick Garmin Fenix 5 ett toppbetyg på 86 av 100. Läs hela deras test här OutdoorGearLab.com.

T3.com – Bästa löparklocka 2019

 • Stora T3 har sammanställt alla de bästa pulsklockorna för 2019 och genom att jämföra 9 stycken pulsklockor så har de tagit fram Garmin Forerunner 645 som testvinnare. Andra sportklockor som också fick vara med i testet var Garmin Forerunner 630, Garmin Forerunner 235, Garmin Forerunner 935, Suunto 9 Baro, TomTom Spark 3 Cardio, FitBit Ionic, Polar M200, Suunto Spartan Sport. Läs hela deras test här T3.com.
 • T3.com har också recenserat senaste Garmin Fenix 6 Pro som är vårt ”bästa premiumval” och precis som de flesta andra test/recensionskällor så fick pulsklockan nästan bästa betyg. 4 av 5 stjärnor fick modellen och det mest positiva var kvalité, hög precision, bra och enkelt menysystem med mera. Det negativa? Avsaknaden av feedback när du trycker på knapparna, typ vibrationer. Även vikten var något negativt. Läs mer här.
 • T3 har också testat nya Forerunner 255 som lanserades 2022. I deras test av sportklockan fann de många positiva fördelar så som triathlon-läge, nyare hjärtsensor, multiband GPS med mera. Läs mer här.

LifeWire.com – Bästa GPS-klocka 2019

 • LifeWire.com har gjort ett test av bästa GPS-klocka för 2019 där 9 stycken träningsklockor fick testas. Pulsklockor som testades var bland annat Garmin Forerunner 35, Amazfit Bip Smartwatch, Garmin Forerunner 15, Epson Runsense SF-810, Sunnto Traverse Alpha, Casio Men’s Pathfinder, Polar V800 GPS Sports Watch, Suunto Traverse, Garmin vívoactive 3 Music.Bäst i test vinnaren i detta test blev Garmin Forerunner 35, läs hela testet hos LifeWire.com.

ExpertReviews

 • ExpertReviews har också tagit en närmare koll på nya Garmin Fenix 6 Pro och enligt deras test så är detta en pulsklocka som förtjänar bäst i test. Med ett betyg på 5 av 5 stjärnor så har modellen fått det högsta betyget, vilket väldigt få pulsklockor har fått överhuvudtaget. Det positiva med sportklockan var bland annat alla funktioner för träning och analys, PacePro som hjälper dig att hålla rätt takt, kartor, musik och nu även stöd för Spotify. Nackdelar? Priset så klart. Detta är ingen klocka för någon som bara är ute efter en enkel pulsklocka, utan passar mer personer som antingen sportar professionellt eller någon som tar sin träning väldigt seriöst. Läs hela testet här.
 • Under våren 2022 testa ExpertReviews Garmin Forerunner 255 som fick högsta betyg 5/5 stjärnor. Tre av klockan bästa egenskaper var bland annat den förlängda batteritiden, multiband GPS och att klockan nu finns i två olika storlekar. Läs mer här.

DigitalTrends

 • Garmin Fenix 6 Pro lyckades kamma hem nästan bästa betyg men föll något kort på grund av klockans vikt. 4,5 av 5 stjärnor är däremot ett betyg som väldigt få sportklockor med pulsmätare har fått tidigare. Det bästa med den nya pulsklockan från Garmin var bland annat förbättrad batteritid, taktmätning som tar höjdskillnader i beräkning, den slimmade designen med mera. Du hittar hela produktrecensionen här.

Garmin Forerunner 945

Forerunner 945 är utan tvekan en av marknadens bästa pulsklockor just nu men modellen inriktar sig framförallt till rutinerade träningspersoner inom triathlon. Det är en premiumklocka som täcker allt från simning till löpning där bland annat kartor kan visas direkt på skärmen. Pulsklockan prisas framförallt för sina funktioner men också den något mindre formfaktorn och lägre vikt.

 • OutdoorGearlab – #1 bästa GPS klocka 2021 – Länk
 • T3 – Bästa löparklockan 2021 – Länk
 • Techradar – 4 av 5 stjärnor – Länk

Amazon USA och Storbritannien

Som vanligt har vi tagit med Amazon i vår bedömning och med flera tusen verifierade kundrecensioner så får vi en väldigt bra bild över hur de olika modellerna presterar. Även om kundrecensioner inte är 100% korrekt så är det ändå en bra fingervisning över vilka modeller som är extra populära och som presterar bra.

Med en snabb sökning på Amazon så ser vi att Garmin är den ledande tillverkaren av pulsklockor och sportklockor. Deras modeller har överlägset flest kundrecensioner och har dessutom fått ett betydligt högre betyg än andra märken. Polar har också några modeller som har fått bra i olika oberoende tester av pulsklockor och även på Amazon så har flera av deras modeller ett toppbetyg.

I vårt bäst i test av pulsklockor så har Amazons kundomdömen varit en viktig faktor i avgörandet av bästa pulsklockan. I kombination med oberoende produkttester så har vi fått till en bäst i test lista som visar vilka pulsklockor som är värda att spana in.

Pulsklockor som inte längre är med i vårt bäst i test

Det kan finnas olika anledningar till varför modeller nedan inte längre är med i vårt jämförelsetest. En vanlig anledning är att modellen har utgått eller har blivit ersatt med en bättre modell.

Garmin 645 Music - Musik & Trådlös betalning

Garmin 645 Music bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos T3.com i deras test av löparklockor
 • 3,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 120 kundrecensioner

Garmin 645 är en fantastiskt löparklocka som bland annat har tagit hem priset bäst i test när T3.com testade flera olika löparklockor. Modellen är också ganska unik då den har stöd för lagrad musik med upp till 500 låtar och även stöd för Garmin Pay som erbjuder trådlös betalningsmetod.

Även om denna fantastiska löparklocka har stöd för dessa finesser så har den trots allt flera väldigt avancerade funktioner som berättar allt om din löpning.

Löparklocka med avancerad information om din löparteknik

Förutom att Garmin 645 gör det mest uppenbara så som mäta puls direkt vid handleden så har denna löparklocka flera väldigt bra funktioner för löpare. Den har bland annat en funktion som mäter löpdynamiken d.v.s. balans, steglängd, markkontakttid och även kvot för vertikal rörelse. Genom att mäta din löpdynamik så får du svart på vitt d.v.s. vad du behöver göra för att förbättra din löpteknik.

Det bästa med Garmin 645 Musik är den nya funktionen Träningsstatus som mäter din träningsprestation och berättar hur effektivt ditt nuvarande träningsprogram är. Den övervakar ditt träningsschema och även din återhämtning så att du tränar effektivt vid alla tillfällen. Tränar du för lite eller tränar du alldeles för mycket?

Mer än bara en smart löparklocka

Förutom funktioner som är kopplade till din träning så får du även stöd för att spela musik direkt från pulsklockan. Faktum är att du kan spara upp till 500 låtar på klockan och sedan streama din musiklista direkt till dina trådlösa bluetooth hörlurar. Nu slipper du helt ta med dig mobilen på löparrundan.

Precis som bäst i test vinnaren så ska detta vara en löparklocka som fungerar minst lika bra som en vardaglig smartklocka. Därför har Garmin även lagt in sin nya betallösningsmetod Garmin Pay Ready som möjliggör trådlös betalning i kortapparater. Detta innebär att du kan springa in om affären på vägen hem utan plånbok.

Egenskaper för löparklockan Garmin 645 Music

 • Skäl att köpa
 • Skärm: 240 x 240 pixlar, läsbar i direkt solljus, transflektiv MIP, Gorilla Glass 3
 • Mäter pulsen direkt på handleden
 • Kompass, gyroskop, accelerometer, termometer, barometrisk höjdmätare
 • Inbyggd musik upp till 500 låtar
 • Inbyggd Garmin Pay Ready för kontaktlös betalning
 • Bluetooth, ANT+, WiFi
 • Connect IQ, smartavisering, väder, kalender, sms, hitta min mobil, hitta min klocka
 • LiveTrack, stegräknare med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS12 h
Batteritid utan GPS7 dagar
Inbyggd musikJa (upp till 500 låtar)
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät50 m
Storlek42,5 × 42,5 mm
Vikt42 gram
Lanseringsår2018

Garmin Fenix 5 - Bra premiumval

Garmin Fenix 5 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg när OutdoorGearLab.com testade pulsklockan
 • 9 av 10 hos mobil.se när de testade Garmin Fenix 5
 • 4,2 av 5 hos Amerikanska Amazon efter 1 000 kundrecensioner

Garmin Fenix 5 är just nu en av marknadens mest populära pulsklockor och en stor anledning till detta är på grund av kvalitet, multisport, senaste teknologin, hållbarhet med mera. Denna multisportklocka har bland annat fått toppbetyg hos OutdoorGearLab.com, mobil.se, men också toppbetyget 4,2 av 5 på amerikanska Amazon efter 1 000 kundrecensioner.

Är detta en pulsklocka för någon som vill bara vill mäta pulsen? Kanske inte. Men på grund av den snygga/moderna designen så går det även att använda Garmin Fenix 5 som vardagsklocka och då blir priset inte alls lika farligt.

Multisportklocka för alla typer av sporter

Förutom att Garmin Fenix 5 ger dig pålitlig pulsmätning direkt på handleden så har klockan ett enormt stöd för olika aktiviteter och sporter. Sysslar du med triathlon så är detta den perfekta triathlonklockan med stöd för simning, cykling, löpning, skidåkning, golf och paddlingssporter så som t.ex. rodd.

Är du ultradistanslöpare så finns där även ett specialläge som ger dig 50 timmars spårningstid med GPS och så vidare. Även stöd för så kallad TracBack.

Testvinnaren Garmin Fenix 5 har också stöd för smarta aviseringar med SMS, e-post, varningar direkt i klockan. Stöd för GroupTrack så du kan följa dina uppkopplade vänner när ni är ute och tränar eller gör annan aktivitet.

Garmin Fenix 5,  Fenix 5 Plus, Fenix 5 Sapphire

I detta bäst i test av pulsklockor har vi valt att ta med den vanliga Garmin Fenix 5 som är den riktiga storsäljaren. Men faktum är att det finns ett par dyrare varianter av denna multisportklocka och dessa modeller är Fenix 5 Plus, Fenix 5x Sapphire, Fenix 5s.

Vill du t.ex. ha stöd för kartor direkt i pulsklockan så är det Fenix 5x Sapphire du ska titta på, däremot är det en betydligt större modell för handleden. Fenix 5 Plus har stöd för WiFi-synkronisering av data och har även ett safirglas som motstår repor bättre. Den vanliga Fenix 5 Plus som vi har tagit med i testet synkroniserar med Bluetooth. Fenix 5S är en något mindre modell för dig som gillar mindre klockor.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens bästa pulsklockor för triathlon
 • Multisportklocka: Löpning, ultradistanslöpning, golf, simning, rodd, paddling, cykling med mera
 • Kompass, gyroskop, höjdmätare, accelerometer, termometer
 • Bluetooth Smart, Wi-Fi och ANT+.
 • LiveTrack, GroupTrack, UltraTrac-mode
 • Stöd för både Android och iPhone
 • Connect IQ för appar av tredjepart
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
PulsmätningHandled och stöd för pulsband
BluetoothJa
WiFiJa
Batteritid med GPS24 h
Batteritid utan GPS14 dagar
Inbyggd musik(endast Fenix 5 Plus)
SatellitnavigeringGPS, Galileo, GLONASS
Vattentät100 m
Storlek47 x 47 x 15,5 mm
Vikt85 gram
Lanseringsår2017

Garmin Vivoactive 3 - Smartklocka / löparklocka

Garmin Vivoactive 3 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 7 av 10 hos mobil.se test av pulsklockor
 • 4,0 av 5 hos brittiska Amazon efter 290 kundrecensioner

Garmin Vivoactive 3 är ett försök att bygga en kombinerat sportklocka och smartklocka i en enhet. Faktum är att Garmin har lyckats med detta på ett väldigt bra sätt då pulsklockan fått bra i flera oberoende tester och även ett toppbetyg på Amazon efter 290 kundrecensioner.

Fördelen med Garmin Vivoactive 3 och andra smartklockor från t.ex. Apple eller Samsung är att alla smartklocka-funktioner är byggt ovanpå en riktigt träningsklocka. På så sätt påverkar inte dessa extra funktion pålitligheten av sportklockan.

Sportklocka med GPS, appar, Garmin Pay med mera

Det bästa med Garmin Vivoactive 3 pulsklocka är möjligheten till att träna effektivt, men samtidigt kunna använda klockan lite som en smartklocka för vardagen. Sportklockan har fullt stöd för GPS och kan också mäta pulsen direkt under handleden.

Möjlighet till att anpassa klockan med flera tusentals urtavlor, appar, widget med hjälp av Connect IQ. Fullt stöd för de flesta sporter inomhus och utomhus med hjälp av de appar som finns tillgängligt.

Få 100% koll på din konditionsnivå, metabolisk ålder, stress med mera. Du kan också hämta eller skapa egna träningspass inom cykling, löpning, cardio, styrketräning med mera. När du väl har skapat eller laddat ner ett befintligt träningspass så hjälper klockan dig med alla övningar och repetitioner.

Garmin Vivoactive 3 är också den första sportklockan från Garmin som fick stöd för Garmin Pay Ready som möjliggör trådlös betalning med hjälp av klockan. Du behöver alltså inte ta med din plånbok så länge du har med din träningsklocka.

Egenskaper för Garmin Vivoactive 3 smartklocka

 • Skäl att köpa
 • Storlek: 43,4 x 43,4 x 11,7 mm
 • Skärm: 240 x 240 pixlar, läsbar skärm i direkt solljus, Gorilla Glass 3
 • Vikt: 43 gram
 • Batteritid: Normalläge 7 dagar och upp till 13 timmar i GPS-läge
 • GPS/ GLONASS
 • Termometer, accelerometer, kompass, barometrisk höjdmätare, galileo
 • Bluetooth och ANT+
 • Connect IQ, Garmin Pay Ready
 • LiveTrack
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Garmin Forerunner 735XT - Avancerad löparklocka

Garmin Forerunner 735XT bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 240 kundrecensioner
 • Toppbetyg med 7 av 10 hos mobil.se

Om du sysslar med joggning eller löpning regelbundet så är detta en av marknadens bästa löparklockor med avancerad löparteknik diagnostik. Förutom ett toppbetyg med 4 av 5 på amerikanska Amazon efter 200 kundrecensioner så har den även fått toppbetyg i tidningen mobil.se.

Modellen klassas som en multisportklocka och kan även användas som triathlonklocka då den kan registrera aktiviteter som löpning, cykling, simning och så vidare.

Pålitlig pulsmätning direkt på handleden

Garmin Forerunner 735XT erbjuder så klart pulsmätning på handleden och kan då också varna om du ligger för högt i puls under din träning eller tävling. Den har också registrera din balans, steglängd, kvot vertikal rörelse, markkontakttid och så vidare. Alla denna data kan du sedan se i Garmin-Connect och som även ger dig tips på hur du kan utvecklas.

Likt bäst i test vinnaren så kan denna även beräkna mjölksyretröskel, ge råd för återhämtning, ge beräkningar för vad din tävlingstid kan bli och så vidare. Denna multisportklocka också full funktionalitet med GPS för djupare analys av dina olika träningsrutter.

Inbyggd aktivitetsmätare

Förutom alla cykel, löpning, simningsprogram så har Garmin Forerunner 735XT inbyggd aktivitetsmätare som sparar data 24 timmar om dygnet. Aktivitetsmätaren räknar bland annat kalorier, stegräknare och kan även registrera samt utvärdera din sömn varje natt.

Garmin Forerunner 735XT har också GPS, hälsotips, återhämtningshjälp, LiveTrack, smartavisering, möjlighet till att ändra urtavla med mera. Cyklar du med Varia-produkter så kan även dessa sammankopplas med pulsklockan.

Egenskaper för multisportklockan Garmin Forerunner 735XT

 • Skäl att köpa
 • Storlek: 44,5 x 44,5 x 11,9 mm
 • Skärm: 215 x 180 pixlar, läsbar skärm i direkt solljus
 • Vikt: 40,2 gram
 • Batteritid: 11 dagar i vanligt läge, 14 timmar i GPS-läge, upp till 24 timmar i UltraTrac-läge
 • GPS/GLONASS
 • Kompass, Garmin Elevate, accelerometer
 • Garmin IQ, skräddarsydda appar, urtavlor, datafält, widgets
 • LiveTrack
 • Triathlonklocka med stöd för simning, cykling, löpning med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Garmin Forerunner 235 - Bra löparklocka

Garmin Forerunner 235 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 7 av 10 när mobil.se testade sportklockan
 • 4,2 av 5 hos brittiska Amazon efter 990 kundrecensioner

Garmin Forerunner 235 är en väldigt prisvärd löparklocka som bland annat har fått toppbetyg på brittiska Amazon efter 990 kundrecensioner. Med sitt relativt låga pris så blir denna pulsklocka en av testets bästa löparklockor och fungerar lika bra på väg som ute i terräng.

Forerunner 235 har några år på nacken nu men fungerar fortfarande väldigt bra om du kan hitta den till ett bra pris. Men förmodligen är ”bästa budgetval” Forerunner 45 ett bättre val.

Mät pulsen direkt på handleden utan pulsband

Precis som bäst i test vinnaren så har Garmin Forerunner 235 pulsmätning direkt på handleden och enligt oberoende test så är detta mätvärde minst lika pålitligt som med pulsband.

Detta är enligt oss och andra test en av marknadens bästa renodlade löparklockor och har alla de funktioner som du behöver för att kunna förbättra din träning. Löparklockan håller koll på sträcka med GPS, tid, puls med mera. Denna löparklocka har också stöd för Garmin IQ som möjliggör en skräddarsydd urtavla och appar från tredjepartutvecklare.

Garmin Forerunner 235 fungerar minst lika bra på inomhusspår, löpband som ute i terrängen. Forerunner 235 använder sig av accelerometer som registrerar sträcka och tempo. För utomhus har den stöd för både GPS och GLONASS för snabbare/träffsäkrare positionering.

Löparklocka och aktivitetsmätare i en enhet

Det bästa med Garmin Forerunner 235 pulsklocka är att den också fungerar som aktivitetsmätare. Om du även vill ha en aktivitetsmätare som räknar dagliga steg (stegräknare), sträcka, kalorier och så klart din sömn så är detta rätt klocka för dig.

Egenskaper för löparklockan Garmin Forerunner 235

 • Skäl att köpa
 • Skärm: 215 x 180 pixlar, färgskärm och läsbar även i direkt solljus.
 • Storlek: 45 x 45 x 11,7 mm
 • Batteritid: Smartklocka-läge 9 dagar, GPS-läge upp till 11 timmar
 • Minne: 200 timmars aktivitetsdata
 • Vikt 42 gram
 • GPS/GLONASS
 • Connect IQ för appar, skräddarsydda urtavlor, datafält, widgets
 • Bluetooth, Ant+
 • LiveTrack
 • Vattentät upp till 50 m
 • Fungerar med både Android och IOS
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt