bästa PWO kosttillskott

Bästa PWO för ökad uthållighet

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

PWO pre-workout kosttillskott har länge varit ett av de bästa hjälpmedel för att öka sin uthållighet och prestationsförmåga. PWO-kosttillskott fungerar egentligen till det mesta inom sport och träning, men det har framförallt blivit väldigt populärt inom styrketräning. Oavsett vilket resultat du är ute efter, bygga muskler, förbränna fett eller prestera bättre inom en sport så fungerar PWO-kosttillskott som en prestationshöjare.

Nu innehåller PWO-produkter lite olika ingredienser och därför är det svårt att säga vilken effekt det ger dig på individnivå. Vissa ingredienser fungerar väldigt bra på en typ av människor, medans hos någon annan så är det inte lika effektivt. De flesta personer får däremot en väldigt tydlig effekt av att använda prestationshöjande PWO innan träningen.

Vi har gått igenom hela marknaden i jakten på bästa PWO-kosttillskott och har kommit fram till ett par några storsäljare. Nu är det svårt att hitta ett PWO som är bäst för alla personer då alla regerar olika på innehållet. Men vi har valt ut några PWO-produkter som har fått ta emot ett stort antal positiva recensioner och bra betyg.

RAW Rampage - Bästa PWO-kosttillskott

Bästa valet
RAW Rampage bild
ButikPris
329:-Besök
 • 4,2 av 5 stjärnor efter över 500 kundrecensioner hos SvensktKosttillskott

Om du är på jakt efter en prestationshöjande PWO som uppfyller alla krav för att vara 100% dopingfri och laglig, så är RAW Rampage det bästa alternativet på marknaden. RAW Rampage har fått ta emot fantastiska kundrecensioner och klassas som en av marknadens bästa PWOs trots att den en är 100% dopingfri.

RAW Rampage har funnits på marknaden under väldigt många år och har länge varit den ledande produkten inom prestationshöjande PWO-kosttillskottet. Den har däremot gått igenom lite förändringar genom åren och idag (2018) är det version 1.1, som också innehållet ämnet Rhododendrobium. Detta extrakt från växtriket sägs kunna öka ens fettförbränning under träning.

Fokus på muskelpump

RAW Rampage PWO är framförallt framtagen för de som fokuserar på styrketräning och det är också där som de flesta ser det bästa resultatet. Rampage innehåller ingredienser som är framförallt fördelaktigt inom styrketräning d.v.s. beta-alanin, rosenrot, koffein, zink, kalium, tyrosin, taurin, magnesium och så klart kreatin för pump.

Nu innehåller denna PWO flera olika kreatinmolekyler för den bästa musekpumpen, men den innehåller också den nya kreatinmolekylen kreatin-nitrat som ska vara extra effektiv. Nitratet har också blivit något som har uppmärksammats ordentligt den senaste tiden då flera idrottsforskare har sett fantastiska resultat.

Det bästa med detta PWO för många som sysslar med styrkträning, är den stickade känslan i kroppen som uppstår en kort tid efter intag. Vissa älskar denna känsla av stickningar, medans andra avskyr den och om du är ny till denna typ av kosttillskott så finns där alternativ utan beta-alanin.

Som med all annan PWO så rekommenderar de att nybörjare endast börjar med en ½ dosering för att se hur kroppen reagerar. Full portion på 25 gram är ganska mycket och är det första gången du använder RAW Rampage så bör du sakta stega upp till 20-25 gram. Gå inte direkt från ½ dosering till full på en gång, ge din kropp chansen att vänja sig med det nya kosttillskottet innan du går på 100% dosering.

Ökat träningsfokus

Det bästa med RAW Rampage är de ingredienser som hjälper till att öka ens träningsskärpa. Det händer nämligen något i kroppen under hård styrketräning som kallas för ”fight or flight”, vilket är en funktion i kroppen som reglerar hur kroppen reagerar under tuffa scenarion. Rampage innehåller en aminosyra som kallas för L-tyrosin som fungerar ungefär som adrenalin, eller rättare sagt början till adrenalin.

Sen innehåller detta prestationshöjande PWO även vanliga ingredienser som rosenrot och koffein som hjälper till med den mentala prestationen. Dessa två kosttillskott är framförallt viktiga när kroppen börjar bli trött och behöver ökat fokus.

 • Skäl att köpa
 • 500 gram, räcker till 20 portioner vid 100% dosering
 • Innehåller rhododendrobium som sägs kunna öka fettförbränning
 • Version 1.1 med en starkare formula
 • Fokus på muskelpump / styrketräning
 • Innehåller viktiga mineraler som magnesium och zink
 • Innehåller beta-alanin som kan ge stickningar i kroppen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

GAAM Pump - Utan koffein

Särskilt rekommenderad
GAAM Pump bild
ButikPris
299:-Besök
299:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat PWO-kosttillskottet

GAAM Pump har fått väldigt bra omdömen från vanliga användare som testat produkten. Även om produkten inte innehåller koffein så ger det både ökad pump och fokus under träningspasset.

Ett PWO som kan intas även på kvällen

Många av de PWO-produkter som finns på marknaden innehåller rikliga mängder av koffein och andra uppiggande preparat. Detta kan så klart skapa problem för personer som tränar på kvällen och som kan påverka sömnen negativt.

Halveringstiden för bland annat koffein är någonstans mellan 3 till 7 timmar beroende per person. Det beskriver tiden det tar för att koffeinet i kroppen ska brytas ner till hälften av det man har intagit under dagen. Så hela dagens intag påverkar koffeinhalten vid läggdags vilket i sin tur påverkar sömnen.

GAAM Pump inriktar sig till personer som tränar sena kvällar och som vill ha extra muskelpump. Perfekt för dig som vill kunna styrketräna effektivt på kvällen men som fortfarande vill kunna sova gott. Både sömn och återhämtning är minst lika viktigt som träningspasset.

Vem bör köpa GAAM Pump?

När vi läser kundrecensioner på GAAM Pump är det tydligt att många uppskattar avsaknaden av koffein som stör sömnen. Speciellt för personer som tränar på kvällen. I och med koffein har så lång halveringstid så är detta PWO även aktuellt till personer som tränar under dagen. Konsumenter som testat GAAM Pump beskriver produkten som väldigt bra med extra pump vid två skopor.

 • Skäl att köpa
 • Innehåller inte koffein som kan störa sömnen på kvällen
 • Goda smaker, Kaktus lime, sur cola och sura hallon
 • Framför allt framtagen för styrkträning
 • Ger ökad pump, energi och prestation
 • Ger snabb effekt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

GAAM Candy Series P.W.R - Kraftfull & god

Särskilt rekommenderad
GAAM Candy Series P.W.R bild
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • Toppbetyg hos bland annat Proteinbolaget

Efter över 400 kundomdömen så har GAAMs PWO candy serie fått en samlat betyg på 4 av 5 stjärnor. Som många skriver så är detta en av marknadens godaste PWO och ger fantastisk effekt under träningen.

Stort fokus på häftiga smaker som cola, sura remmar och fizzy bottles

När vi läser kundrecensioner så är det tydligt att många uppskattar smaken och varför ska inte en PWO smaka gott? Även om det har funnits ett stort fokus på att framställa en häftig smakkombination så är GAAM Candy Series en utmärkt PWO-produkt.

Enligt de flesta konsumenter så är detta en utmärkt Pre-Workout att inta innan träningen. Många användare nämner att GAAM PWO ger ordentligt med energi och klarar betydligt fler repetitioner. Däremot upplever vissa stickningar i kroppen men som sedan försvinner efter ett par gångers användning.

Så vad innehåller då GAAM Candy Series? Med två skopor får du i dig närmare 500 mg koffein och 5 000 mg beta-alanin. Koffeinmängden är väldigt hög och ska vi jämföra med en vanlig kopp svart kaffe så motsvarar det ungefär 10 koppar kaffe. Beta-alanin är framförallt ett kosttillskott som förbättrar prestationsförmågan. Om du vill testa produkten så rekommenderas det att du först provar med en skopa då två i värsta fall kan kännas obehagligt om kroppen inte är van.

Andra viktiga ämnen som medföljer är tri-kreatinmalat, L-citrulinmalat, Betain, AAKG, Rödbetspulver, Vitamin-C, B5 och B6. Innehållet liknar det vi ser i andra PWO-produkter i vår jämförelse.

 • Skäl att köpa
 • Marknadens godaste PWO? Många unika smaker som liknar populärt godis
 • Smaker som finns är äpple, cola, fizzy bottles, hallon, körsbär och vattenmelon
 • Rikt på både koffein och beta-alanin som förbättrar prestationsförmågan
 • Innehåller 360 gram vilket är 28 portioner
 • Rikt på tri-kreatinmalat och AAKG
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

The Butcher - Grym muskelpump med bästa fokus

Särskilt rekommenderad
The Butcher bild
ButikPris
429:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor hos Gymgrossisten efter över 170 kundomdömen

Det är allmänt känt i träningskretsar att The Butcher PWO ger en riktig boost i prestation och uthållighet. The Butcher tillverkas av Swedish Supplements och har ett gott rykte om sig att leverera. PWOet från Swedish Supplements är inget undantag och detta syns tydligt på alla de positiva kundrecensioner produkten har fått på diverse hemsidor/butiker.

Detta är definitivt en av marknadens mest intressanta preworkoutprodukter och är en efterföljare på den omåttligt populära prestationshöjande Fucked Up.

Perfekt för hobbyträning

The Butcher är en av de bästa PWO-produkterna på marknaden och har ett gott rykte om att leverera bra med boost. Däremot innehåller produkten ämnet higenamine som inte blev godkänt av World Anti Doping Agency 2017 och tävlar du så bör du definitivt undvika detta PWO. Ämnet är därmeot inget olagligt att inta regelbundet och därför lämpar denna produkten sig bra till de som sysslar med hobbyträning.

The Butcher PWO ger som sagt en ordentlig muskelpump och sitter i ganska länge. Tränar du t.ex. kvällar så kan det vara lite problematiskt då den sitter i ganska länge, även efter träningen. Har du t.ex. sömnsvårigheter så är detta ingen PWO vi rekommenderar.

The Butcher Battlefield innehåller rikligt med aminosyror som hämmar mjölksyrans effekt i muskulaturen. Den ger en ordentlig NO stimulering som hjälper till med muskelpump och själva trycket.

Det bästa är ändå effekten av kraftig muskelpump, men kosttillskottet ger också ett skarpt träningsfokus som väldigt få PWO-kosttillskott kan leverera. Detta är också något som blir extra tydligt när man läser alla de positiva kundrecensioner som kosttillskottet har fått.

Swedish Supplements och flera års utveckling

Prestationshöjande The Butcher PWO är inget kosttillskott som bara har kommit till över några månader, utan är en produkt som har testats sig fram under flera års utveckling. Swedish Supplements har under väldigt lång tid samlat ihop kunskap baserat på vetenskapen kring kosttillskott och träning.

Deras PWO innehåller alla de nya populära ingredienserna som t.ex. buffrade salter, L-citrulin, L-AAKG med mera. Även ett stort antal olika aminosyror och olika örtextrakt som ger ett träningsfokus som är ett av de bästa.

 • Skäl att köpa
 • 525 gram, räcker till 26 portioner
 • Starkt uppiggande, se därför till att inte träna för sent på kvällen
 • Gott om olika aminosyror som hämmar mjölksyreeffekten
 • Ger ett träningsfokus som inte kan jämföras med andra prestationshöjande kosttillskott
 • Produkten rekommenderas av Daniel Atterhagen från TV4 Gladiatorerna
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

I am fucked up Joker Edition - PWO med kolinbitartrat

I am fucked up Joker Edition bild
ButikPris
379:-Besök
379:-Besök
 • Högt kundomdöme (4 av 5 stjärnor) hos flera svenska butiker

Tittar vi på kundomdömen hos butiker som säljer I Am Fucked Up så är det tydligt att det är ett väldigt omtyckt PWO. Hos flera butiker har produkten fått över 4 av 5 stjärnor efter ett stort antal kundrecensioner.

PWO för ökad pump, intensitet, fokus och ökad mjölksyretolerans

I am fucked up från svenska Swedish Supplements är ett populärt PWO som funnits länge ute på marknaden men som nu har förbättrats med bland annat kolinbitartrat. Men vad är egentligen kolinbitartrat?

Kolin/kolinbitartrat är ett ämne som stimulera kroppens centrala nervsystem och förbättra musklers funktion samt ger bättre muskelkontroll. Näringsämnet produceras i kroppen men i väldigt små mängder, däremot kan det hittas i livsmedel så som ägg eller kött. 

Förutom kolinbitartrat innehåller PWO-pulvret koffein, kreatin och beta-alanin som är de mest vanliga ingredienserna i en PWO. 

Vem bör köpa I Am Fucked Up? Denna produkt passar bra till dig som vill testa ett PWO som har funnits ute länge på marknaden och är beprövad. De allra flesta kundomdömen vittnar om en bra effekt innan och under träningen. Däremot nämner flera att produkten ger mindre effekt om du är en rutinerad användare av PWO-tillskott.

 • Skäl att köpa
 • Välbeprövat PWO från Swedish Supplements
 • Förbättrat recept med Kolinbitartrat som ger bättre muskelfunktion och kontroll
 • Flera goda smaker som ananas, cola, hallon, äpple och jordgubb
 • Intas 20-30 minuter innan träningspasset
 • 300g per burk, 30-60 portioner
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Core Performance - Långvarig energiboost

Core Performance bild
ButikPris
399:-Besök
399:-Besök

Core Performance har funnits på marknaden sen 2015 och säljs endast av Svensk Kosttillskott som också är de som står bakom PWO-Produkten. Något vi gillar med Core Performance är att produkten är framtagen och utvecklad i samarbete med kända profiler inom crossfitting. Personer som Lukas Högberg, Peter Blåha, Timmy Thernström är några av de crossfit-atleter som står bakom denna PWO.

Det bästa är ändå att produkten har fått ta emot fantastiska kundrecensioner och att det just nu backas av flera kända profiler inom crossfitting på elitnivå. Produkten är framtagen med kända träningsprofilen Peter Blåha som är en känd rugbyspelare i landslaget och som är aktiv inom crossfitting på elitnivå.

Det är klart att kända profiler bakom en produkt ger en stor effekt på hur vi upplever produkten och det känns på så sätt säkrare att även nyttja dessa PWO-kosttillskott.

Långvarig energiboost

Målet med Core Performance PWO har länge varit att ta fram en prestationshöjande kosttillskott som kan leverera en energikick samt fokus på en jämn nivå. Men också så att själva boosten det sitter i under hela träningspasset, något som många PWO-tillskott har problem med. Dessutom ska energikicken komma relativt snabbt, vilket också kan vara ett problem med många andra prestationshöjande kosttillskott.

Produkten innehåller vanlig kokosolja som är ett helt naturligt fett och fungerar ungefär samma som vanliga kolhydrater d.v.s. snabb energiboost, men det bästa är att det inte kan lagras i fettvävnad.

Något som PWO-kosttillskottet fokuserar bäst på är att leverera snabba och långsamma kolhydrater och intensivt mentalt fokus från helt vanlig guarana och rosenrot. Många som har testat Core Performande har snabbt blivit förälskade över hur himla bra produkten är och har oftast aldrig provat en liknande produkt tidigare. Vårt tips är att läsa kommentarerna som finns hos Svenskt Kosttillskott som står bakom denna produkten, då får du troligtvis en smak på hur andra personer upplever produkten.

Ger bra och naturlig mental fokus

Något vi gillar med Core Performance är användandet av Gurana som innehåller helt naturligt ungefär 20% koffein. Du får samma effekt som vanligt koffein, men du slipper få den där pirrande effekten som du kan få när du dricker för mycket kaffe/koffein.

Passar perfekt till dig som håller på med löpning eller andra aktiviteter som är lite känsligt med allt för hög puls, men som ändå vill ha den där kraftiga energiboosten.

 • Skäl att köpa
 • 640 gram, ger ungefär 20-25 portioner beroende på dosering
 • Ger snabb och långvarig energiboost
 • Snabbare återhämtning
 • Backas av flera kända elitidrottare
 • Innehåller gurana som ger naturligt koffein utan biverkningar som gör en pirrig
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Guide – Vem bör inta prestationshöjande PWO?

varför är det bra att ta pwo pre-workout?

PWO (pre-workout) är ett kosttillskott som du tar innan träningen för att öka på energinivån i kroppen och på så sätt så får du en ökad prestationsförmåga. Det är så klart frivilligt att ta PWO-tillskott innan träningen, men de flesta som tar PWO regelbundet får en betydligt högre prestationsförmåga. Vissa personer väljer att ta det innan varje träningspass, medans andra väljer att ta kosttillskottet på dagar då man har låg energi.

Tester har däremot visat att de som tar PWO får ut mycket mer av sin styrketräning och når sina mål snabbare. Vissa skulle till och med hävda att man dessutom återhämtar sig fortare efter träning, men det är inget som har kunnat bevisas i test.

Kosttillskottet tas ungefär 30 till 45 minuter innan styrketräningen, så att kroppen hinner ta upp all koffein och aminosyror. Nu innehåller inte alla PWO-tillskott samma ingredienser, men koffeinet gör att du snabbt får upp din prestationsförmåga och aminosyror hjälper till på flera sätt som att minimera mjölksyra i muskler.

Men den bästa anledningen till att ta PWO innan styrketräningen är för att öka ens prestationsförmåga och dagar då man har en lägre energinivå, så kan PWO vara väldigt hjälpsamt.

Hur stor effekt PWO ger är svårt att säga

De flesta personer kan räkna med att få en relativt stor energikick och kommer antagligen orka träna hårdare, men också längre. Hur denna energikick kan se ut är lite olika, allt från ökade repetitioner till ökad uthållighet.

Hur stor effekt get det bästa PWO-kosttillskottHur du och din kropp kommer svara på prestationshöjande kosttillskott är omöjligt att säga. Vissa känner en stor energiboost direkt, medans andra får en liten boost och vissa personer får ingen energikick alls. Det kan vara en idé att testa lite olika produkter, så att du hitta det bästa PWO alternativet för din kropp och så att du hittar något som passar din kropp bäst.

Hur effekten ser ut är högst individuellt och det finns många parametrar som kan påverka resultatet som sinnesstämning, ingredienser, hur stor dos, tolerans och så vidare.

Skulle det visa sig att PWO-tillskottet inte ger någon direkt effekt, så är det definitivt värt att prova en annan produkt och se om det kanske gör någon skillnad. Det är inte helt ovanligt att de som byter PWO-produkt får en ökad energikick, något som fungerar på person, kanske inte fungerar på en annan.

Vem behöver ta PWO kosttillskott?

Vi skulle säga att vem som helst som tränar skulle troligtvis dra nytta av prestationshöjande kosttillskott som PWO. Men framförallt personer som tränar styrketräning drar stor nytta av att använda PWO och även personer som håller på med tuffa sporter som producerar mjölksyra.

Men PWO passar egentligen till alla som håller igång med någon form av träning och som vill uppnå sina mål.

De flesta PWO-kosttillskott innehåller nämligen aminosyran beta-alanin, som potentiellt kan minska produktionen av mjölksyra i musklerna. Oftast finns där också aminosyror som hjälper till med fettförbränningsförmågan och så vidare. Där finns också aminosyror som även ökar muskelstyrka och liknande prestationshöjande effekter.


kan PWO vara farligt?

Är PWO-kosttillskott farligt?

Det har varit en hel del skriverier i media om att PWO kan vara farligt och att de även kan innehålla narkotikaklassade ingredienser. Vissa artiklar stämmer till 100%, medans andra är bara helt påhittade och är endast ett så kallat klickbete.

Vad som stämmer är att det har funnits/finns PWO-tillskott ute på marknaden som innehåller ingredienser som är narkotikaklassade. Vissa PWO-produkter har försvunnit sen t.ex. SVT Plus gjorde ett reportage om denna typ av produkter, där de kom fram till att t.ex. N.O.Xplode och Fucked Up använde otillåtna preparat. Ämnen som hittades i dessa produkter var bland annat efedrin och synefrin, vilket ej är godkänt.

Man bör därför ha stor respekt för kosttillskott och det gäller även enkla kosttillskott som t.ex. multivitamin eller helt vanliga d-vitamin tabletter. Används dessa på fel sätt så kan även dessa vara skadliga för koppen och detta gäller så klart även PWO-produkter.

Så klart så eftersträvar vi att endast rekommendera de bästa PWO-kosttillskotten och PWO-produkter som inte använder några olagligt eller farliga ingredienser. Om du medvetet letar efter otillåtna PWO-produkter så kommer du inte hitta det här och vi avråder dig att använda dessa preparat, då det kan ge allvarliga konsekvenser.

Om du tar medicin

Var försiktig med att blanda medicin med kosttillskottOm du tar läkemedel för t.ex. ADHD eller andra besvär och vill ta PWO eller helt vanliga kosttillskott som multivitamin, så är det alltid bäst att rådfråga med din läkare innan du börjar. Många personer har en tro om att helt vanliga kosttillskott eller andra naturliga ämnen inte kan vara skadligt i kombination med medicin. Men det är helt fel, se därför till att alltid kolla med din läkare om kosttillskottet fungerar med din medicin.

Förgiftningar har uppstått för personer som tar medicin för sin ADHD och som sedan även tar kosttillskott. Många av dessa kosttillskott är direkt centralstimulerande, vilket kan så klart förvärra ADHD-diagnosen så man lätt bli för speedad eller hyperaktiv.

Tänk på dosering

Läs alltid igenom de doseringsanvisningar som medföljer produkten och läsa nog hur du ska börja din dosering av PWO-kosttillskott. De flesta produkter rekommenderar att man börjar med en halverad dos i början och sedan för att stega upp doseringen till 100% efter en eller tåv veckor. På så sätt lär du känna hur din kropp reagerar på doseringen och också hur de olika ingredienserna påverkar din kropp.

Då alla PWO-kosttillskott har olika ämnen och ingredienser, så är det omöjligt att veta hur din kropp kommer reagerar på preparatet. Därför är alltid rekommenderad att börja med en betydligt mindre dos för att säkerställa så att du inte reagerar negativt.

Undvik att gå över de doseringsrekommendationer som tillverkaren har kommit med. Det finns nämligen en anledning till varför dessa finns och varför det är viktigt att följa dessa. Vissa PWO-kosttillskott har en rekommendation på att endast intas ungefär 3-4 gånger per vecka och anledningen till detta är för att man helst inte vill bygga på sin toleransnivå. Om din toleransnivå för t.ex. koffein eller taurin ökar så kommer det hela tiden krävas en högre dos för samma resultat. Detta vill man undvika till varje pris.

Följ därför alltid de doseringsanvisningar som medföljer paketet och undvika att mixtra med dessa.

Biverkningar av att ta PWO

Som med allt annat i livet så finns där nästan alltid någon form av biverkningar och även om PWOs är ett effektivt sätt att öka på sin prestationsförmågan, så kan där uppkomma biverkningar. Som med allt annat inom medicin och kosttillskott, så kan det uppkomma biverkningar av att ta ett preparat och det är också därför som man gärna börjar försiktigt med en lägre dos.

Den vanligaste biverkningen av PWO är vanliga magbesvär som t.ex. magont, diarré och som också kan skapa illamående. Vissa hävdar att kreatin i PWO kan vara lite besvärligt till en början för magen och börjar man inte långsamt så är risken för diarré relativt stor.

För höga doseringsnivåer så finns där även risk för skador på ens njurar och detta gäller egentligen all typ av kosttillskott. Att överdosera kosttillskott kan vara väldigt allvarligt och alla typer av kosttillskott kan vara extremt farligt att överdosera. Följer man de doseringsanvisningar som medföljer så ska det inte finnas risk för överdosering, men det kan vara en bra idé att skippa multivitamin de dagar man tar PWO.

Överträning kan faktiskt också vara en biverkning på att ta PWO och även om det känns som man har fått oändligt med träningsenergi, så måste man ändå sätta egna gränser för vad som är rimligt. Lyssna alltid på vad din kropp berättar för dig och kör inte bara på tills det kraschar.

Du bör framförallt vara uppmärksam i början när du börjar med PWO och även om det känns som du har mer att ge under träningspasset, så kan det vara smart att börja långsamt. Så klart stegar du upp träningen successivt så att kroppen hinner ställa in sig till den ökade träningsmängden.

Koffein och taurin som oftast återfinns i PWO-kosttillskott kan ha en effekt på hjärtrytm och i väldigt ovanliga fall även ge hjärtinfarkt. Detta är extremt ovanligt och oftast har man då redan haft dolda fel på hjärtat när detta uppstår.

Men koffein och taurin kan också påverkar hjärtats arbetstrytm och kan också öka stresshormoner i kroppen. Även en ökad mängd adrenalin kan vara en av de biverkningar från att använda PWO. Upplever du t.ex. stickningar på kroppen och får mindre hjärtklappningar så är det ett tecken på att du bör sänka din dosering.


FAQ – Vanliga frågor om PWO

 1. Vilken PWO är bäst på marknaden?
 2. Vad är PWO bra för?
 3. Hur länge sitter PWO i kroppen?
 4. Vad är PWO?
 5. När bör man ta PWO?

Vilken PWO är bäst på marknaden?

Att utse bästa PWO är inte helt lätt då de har olika effekt på kroppen. D.v.s. vissa PWO-produkter är anpassade för olika ändamål så som t.ex. styrketräning, lågintensiva träningspass och när man känner sig trött och ofokuserad. Däremot finns det flera bra och balanserade PWO-produkter som försöker ökar allt från fokus till pump och uthållighet.

Vad är PWO bra för?

PWO kan vara bra till olika saker. Intar du ett PWO som satsar på bred prestationshöjande effekt så ökar det bland annat ens förmåga att fokusera, muskelpump och uthållighet. Många PWO-alternativ innehåller också uppiggande ämnen som t.ex. koffein och beta-alanin som ger en stark energibuffert.

Hur länge sitter PWO i kroppen?

Det är svårt att säga exakt hur länge effekten vara när man tar PWO. Du kan i alla fall räkna med 1-2 timmar varav effekten avtar under tiden. Andra saker som påverkar tiden är hur mycket PWO du intar och vilken sort/produkt.

Vad är PWO?

PWO är ett prestationshöjande kosttillskott med flera olika ingredienser som ska öka ens uthållighet, pump och fokus under träningen. Syftet är att man ska kunna få ut så mycket som möjligt av träningspasset vilket man får om kroppen orkar mer och speciellt inom styrketräning.

När bör man ta PWO?

PWO står för pre workout vilket så klart betyder att kosttillskottet ska intas innan träningen. Effekten är ganska omgående och det bör räcka att ta det ungefär 30 minuter innan träningen börjar. Oftast står det på produkten när och hur länge innan träningen det bör intas för bästa effekt.


Källor & forskning

Det är viktigt att visa hela bilden av att använda PWO eller kosttillskott överhuvudtaget. Det finns gott om positiva signaler med att inta kosttillskott regelbundet och det finns även mindre positiva signaler. För du själv ska kunna bilda dig en egen uppfattning så har vi tagit med ett par studier på ämnet som kan vara intressant att läsa vid kaffet.

Karlstads Universitet

Karlstads Universitets lilla studie på PWO-kosttillskott. Länk här.

Örebro Universitet

Effekten av ett pre workout preparat på prestationen. Länk här.