grilla säkert på balkong med elgrill

Reglerna för att grilla på balkong

När dagarna blir ljusare och luften varmare är det många som blir sugna på att grilla, men hur är det då om man bor i lägenhet och vill grilla på balkongen? Det och mycket mer kommer du få svar på här. Vi reder ut vilka lagar och regler som finns men också hur du grillar säkert på balkongen.

Grilla på balkongen – Lagar och regler

elgrill på balkongDet finns inga lagar eller regler som på ett övergripande plan förbjuder dig från att grilla på balkongen, däremot kan din bostadsrättsförening eller hyresvärd besluta att grillning är förbjudet (i sina egna stadgar och regler) eller begränsa vilka grillar som får användas.

Står det däremot ingenting om detta får du grilla på balkongen så länge det inte finns ett rådande eldningsförbud.

Visa hänsyn till grannar

Om din förening eller hyresvärd inte har regler som förbjuder grillning på balkong är det ändå viktigt att du visar hänsyn till dina grannar och är försiktig med tanke på att det alltid finns en brandrisk med grillning, oavsett om det finns förbud eller inte. Tänk även på att det inte är tillåtet att störa sina grannar, som rök kan göra, speciellt om man har väldigt nära till sina grannar.

En guide för att ta reda på vad som gäller för dig

Prata med dina grannarOm du är osäker på hur det fungerar med grillning i din förening eller hos din hyresvärd kan du ta hjälp av denna lista och se om det skulle kunna vara aktuellt för dig.

1. Kolla vilka regler som gäller för din bostadsrättsförening/hyresvärd

Det första du bör göra är att höra med din förening eller hyresvärd om de har några regler gällande grillning. Du hittar i regel kontaktuppgifter till din bostadsrättsförening i ditt trapphus, vid entrén.

2. Prata med dina grannar

Om din förening eller hyresvärd inte har några förbud gällande grillning kan nästa steg vara att höra med dina grannar om det är okej för dem, eller se till att grilla när de inte är hemma och har sina fönster öppna. Det är nästan alltid bättre att prata med sina grannar om ett eventuellt störningsmoment för då kommer de troligtvis vara mer förstående.

3. Vilken våning du bor på kan vara avgörande

Om du bor i mitten av ett bostadshus och har grannar åt alla kan det tyvärr bli svårt, speciellt om ni bor nära varandra och intilliggande balkong ligger tätt på din balkong. Bor du däremot på översta våningen är det större chans att din grillning och rök inte påverkar dina grannar och kan stiga fritt uppåt.

4. Grilla med en säker grill

Om du är en av de som bor i mitten av ett lägenhetshus eller har en hyresvärd/förening som har begränsat grillningsmöjligheterna kan det vara aktuellt att investera i en grill som är (mer) brandsäker. Nuförtiden är det också ganska vanligt att många föreningar och hyresvärdar enbart tillåter grillning med elgrill, eftersom det inte orsakar någon rök.

Elgrillen – Det bästa valet för balkongen

elektrisk grillElgrillen är för många det enda alternativet när det gäller grillning på balkong. Det finns flera väldigt bra elgrillar att välja mellan men det är inte alla som levererar gott resultat. Oberoende test av elgrillar har visat att många modeller har problem med att hålla temperaturen. Speciellt på balkonger där det oftast blåser lite. Testen har bland annat visat att elgrillar bör använda sig av lock för att minimera värmeförlusten.

Men elgrillen är ett väldigt bra alternativ till den klassiska kolgrillen, men hur fungerar den och vilka för-och nackdelar finns det med en elgrill?

Hur fungerar det?

När du använder en elgrill behöver du varken gasol eller kol, utan kopplar bara in grillens sladd i ett eluttag och sätter på grillen, därefter är det bara att börja grilla. Är det en bra elgrill du har köpt så ska den kunna ge samma grillsmak som en helt vanlig kolgrill eller gasolgrill. Grillsmaken kommer nämligen från fettet som droppar ner och förångas vilket tränger in i köttet. Läs mer om våra tips på hur du lyckas med grillning av kött.

Fördelar

På många sätt är det smidigare att ha en elgrill än en kolgrill eftersom det är lättare att hålla en jämn temperatur med dem i och med att det inte finns något kol som måste ta glöd. Till följd av det är de dessutom mycket lättare att rengöra. Du slipper också oroa dig för lågor och rök som kan vara både farligt och störande för dig och dina grannar. Genom att grilla med kol på balkongen finns det också en risk i att skadliga ämnen kommer i kontakt med din lägenhet. I övrigt är det också billigare att grilla med en elgrill, du slipper spendera pengar på kol eller gas/propan om du har en gasolgrill.

Nackdelar

Det kan ta lite längre tid att grilla med elgrill än kolgrill, men det handlar alltså bara om minuter. Så har du de rätta färdigheterna i köket och lite tålamod kan du få fram precis lika välsmakande middagar med elgrillen som med kolgrillen, och dessutom på ett säkert sätt.