bästa röklåda till kolgrill och gasolgrill

Bästa röklåda till grillen

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Älskar du den unika smaken som varmrökt lax och andra maträtter med rökig smak har? Du kan enkelt få samma resultat hemma i din trädgård med en enkel grill och en bra röklåda. Placera röklådan på kolbädden eller brännarna på din gasolgrill för att ge din mat den där extra smaken som förstärker hela matupplevelsen.

Röklådan är nyckeln till den perfekta röksmaken, eftersom den tillför en subtil och unik smak som annars inte skulle finnas där. Så, om du vill ta din grillmat till nästa nivå, prova att använda en röklåda.

Nedanför hittar du några av marknadens bästa röklådor för grillen. Vår jämförelse är baserad på kundrecensioner, egenskaper, pris och där funktionen ligger i fokus. Glöm inte bort att läsa vår korta guide hur du bäst använder röklådan när det är dags för varmrökning.

Weber Universal röklåda - Bästa valet

Bästa valet
Weber Universal röklåda bild Weber Universal röklåda bild
ButikPris
399:-Besök
399:-Besök
 • 4,6 av 5,0 hos Amazon USA efter över 3 000 kundrecensioner

Weber Universal är en röklåda som ger dig möjlighet att lägga till röksmak på din grillade mat. Den här röklådan är utformad för att placeras direkt på grillgallret eller grillens Flavorizer Bars och fungerar med alla typer av grillar. Använd den tillsammans med rökflis i olika smaker som hickory, äpple, ek eller körsbär för att förhöja smakupplevelsen.

Weber Universal röklåda har fått ett betyg på 4,6 av 5 hos Amazon USA efter över 3 000 kundrecensioner, vilket tyder på att den är en populär och omtyckt produkt. Den är tillverkad i rostfritt stål och har måtten 5,08 x 11,94 x 24,64 cm. 

Enligt användarna är röklådan effektiv på både kol- och gasolgrillar. Vissa användare tycker dock att det kan vara svårt att få igång röklådan, så det är viktigt att följa instruktionerna noggrant. Ett tips som en användare delar med sig av är att blötlägga rökfliset i 30 minuter innan det placeras i röklådan och läggs direkt på glöden. Detta ger en långvarig rökning.

En annan användare påpekar att det är viktigt att låta röklådan ligga på grillen i minst 20 minuter innan rökning börjar. När röken väl kommer, fungerar lådan utmärkt. Men här kan man behöva testa sig fram lite innan man fått in tekniken. Det uppskattas också att locket är lätt att öppna och att röklådan kan placeras var som helst på grillen.

Ett bra tips för att förhindra att rökflisen börjar brinna är att täcka botten av röklådan med aluminiumfolie om man väljer att inte blötlägga rökfliset. På så sätt blir det en långsammare förbränning och minskar risken för att fliset antänds. Om fliset ändå börjar brinna, rekommenderar vi att använda en liten sprayflaska med vatten för att släcka eller lägga blötlagda rökflis över de brinnande flisen.

Sammantaget kan vi konstatera att Weber Universal röklåda är en flexibel och effektiv produkt för att ge din grillade mat en härlig röksmak. Den goda kvaliteten och det rostfria stålet bidrar till att röklådan håller länge och ger många smakrika grillupplevelser. Baserat på detta anser vi att Weber Universal är en av marknadens mest prisvärda och bästa röklådor.

 • Skäl att köpa
 • Röklåda med stabil konstruktion
 • Bra och smidigt lock som även kan öppnas under drift för att fylla på rökflis
 • Ganska stor röklåda som rymmer bra med flis
 • Skäl att inte köpa
 • Det kan krävas lite användning innan man fått in tekniken

Broil King Premium - Bra premiumval

Broil King Premium bild Broil King Premium bild
ButikPris
499:-Besök
 • 4,4 av 5 hos Amazon USA efter över 270 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat röklådan

Vi har nyligen tittat närmare på Broil King Premium, en smart och smidig röklåda som utmärker sig på marknaden. Med sitt betyg på 4,4 av 5 hos Amazon USA efter över 270 kundomdömen och toppbetyg hos svenska butiker har den fått mycket positiv respons från användare.

Designen är både stilren och praktisk, med en konstruktion i rostfritt stål som passar perfekt för användning på gasolgrillar. Lådan är utformad för att placeras direkt på stålvågorna Flav-R-Wave eller på grillgallret, vilket ger snabbare uppvärmning och rökning. Det som verkligen gör denna röklåda speciell är dess två kammare, vilket ger dubbel rökkraft och möjligheter att experimentera med olika smakkombinationer. Du kan fylla den med träflis för autentisk röksmak eller lägga flis i ena kammaren och vätska i den andra för subtil rök, arom och extra fuktighet.

Broil King Premium en mycket högkvalitativ röklåda som fungerar utmärkt med deras Broil King-grill. Den hårda rostfria ståldesignen är tålig och klarar av värme och rök, även om den kan bli svårare att öppna när den är varm. Ett par grillhandskar för grillning rekommenderas för att hantera lådan säkert.

En annan unik aspekt är det inbyggda luftspjället i det gångjärnsförsedda locket. Detta ger dig möjlighet att justera rökmängden efter eget önskemål. Vilket vi gärna hade önskad på fler modeller. Dessutom kan du prova olika kombinationer av träflis och vätskor som juice, vin, öl eller vatten för att hitta den perfekta balansen mellan rök, smak och fuktighet.

Vi anser att Broil King Premium är en utmärkt investering för den seriösa grillkocken som vill förhöja sina smakupplevelser. Även om den minskar den tillgängliga grillytan något när den används, erbjuder den ändå fantastiska möjligheter att experimentera med olika smaker och tekniker. Det skulle vara intressant att se om Broil King i framtiden utvecklar någon form av redskap för att enkelt lyfta bort gallret och fylla på röklådan under grillning. Men tills dess kan du vara säker på att denna röklåda är ett utmärkt tillskott till din grillupplevelse.

 • Skäl att köpa
 • En röklåda som öppnar upp nya möjligheter för den inbitna entusiasten
 • Kan använda både flis och någon god vätska som kan sätta smak
 • Röklåda med luftspjäll för att reglera syretillförsel
 • Skäl att inte köpa
 • Passar bäst till Broil King, men kan även användas till andra modeller
 • Den rymmer tyvärr inte så mycket

Broil King Röklåda - Billig och bra

Bästa budgetval
Broil King Röklåda bild Broil King Röklåda bild
ButikPris
199:-Besök
 • 4,2 av 5,0 hos Amazon USA efter 90 kundomdömen

Vi har nyligen gått igenom Broil Kings billigaste röklåda. En populär produkt bland grillentusiaster som vill lägga till en rökig smak på sina grillrätter. Röklådan har fått betyget 4,2 av 5,0 hos Amazon USA efter 90 kundomdömen, vilket indikerar att den generellt är väl mottagen av användare.

Designen hos Broil King röklåda är både praktisk och funktionell. Den är tillverkad i rostfritt stål, vilket ger en hög hållbarhet och tålighet mot väder och vind. Dess smarta handtag och ledat lock gör det enkelt att hantera och fylla på med rökflis. Storleken på röklådan är 33,5 x 8,5 x 4,5 cm, vilket innebär att den passar de flesta grillar utan att ta upp för mycket utrymme.

När det gäller funktioner erbjuder Broil King Röklåda en enkel användning och möjlighet att justera smakintensiteten. Vi har läst att det är viktigt att blötlägga träflis i vatten i några timmar innan användning, vilket hjälper till att förbättra rökproduktionen. Ett tips vi hittade är att placera röklådan under grillgallret ovanpå brännaren innan grillen värms upp till full effekt. När köttet läggs på grillen ska brännarna under det stängas av, och brännaren under röklådan ska sänkas för att hålla temperaturen runt 135 °C.

Sammanfattningsvis är Broil King Röklåda en utmärkt produkt för dig som vill ta din grillupplevelse till nästa nivå och njuta av smakrika, rökiga rätter. Med sin robusta design, enkel användning och möjlighet att justera rökintensiteten, ger röklådan alla förutsättningar för en lyckad grillkväll. Den behöver inte vara mer avancerad än så här för att lyckas med rökiga maträtter.

 • Skäl att köpa
 • Billig och bra röklåda för den som vill testa på rökiga rätter
 • Enkel att komma igång med och fungerar med både vått och torrt flis
 • Skäl att inte köpa
 • Röklådan kunde varit lite större
 • Lite för enkel för vissa entusiaster

Muurikka röklåda - För eldstaden

Muurikka röklåda bild Muurikka röklåda bild
ButikPris
1048:-Besök
 • Bra betyg från kunder som testat Muurikkas röklåda

Muurikka större röklåda är en mångsidig och användarvänlig lösning för alla som vill röka mat över öppen eld, kolgrill eller gasolgrill. Det här är en röklåda som erbjuder både kvalitet och flexibilitet när det kommer till matlagning. Tänk däremot på att den är ganska stor så egentligen passar den allra bäst till en öppen eldstad.

Röklådan är tillverkad av högklassigt rostfritt stål, vilket gör den både hållbar och lätt att rengöra. Vi uppskattar dess mångsidighet, då den kan användas över en öppen eld, en grill eller en gasolgrill. Den inkluderar två galler och en dropplåt, vilket underlättar användning och rengöring. Lådans mått är 44 cm i längd, 27 cm i bredd och 18,5 cm i höjd. Rökgallrets mått är 23 x 39 cm.

För att använda röklådan strös rökspån på lådans botten, och vi rekommenderar att experimentera med enbärskvistar eller sockerbitar för att ge maten en unik smak och färg. Dropplåten placeras ovanpå rökspånen, och maten som ska rökas läggs på gallren. Sedan placeras locket på röklådan, och maten röks i 20-50 minuter beroende på storlek och eldens intensitet. Vi anser att röklådans design gör det enkelt att övervaka matens framsteg och justera eldstyrkan vid behov.

Muurikka röklåda har fått högt betyg av vanliga konsumenter och är mycket positiva. Användare uppskattar framför allt lådans mångsidighet och enkelhet, samt den goda kvaliteten på det rostfria stålet.

En intressant och unik aspekt av Muurikka röklåda är att den kan användas med olika typer av rökspån, vilket öppnar upp för kreativitet och experiment med smaker. Vi har sett att det kan göra stor skillnad i resultatet och ge en mängd olika smakprofiler.

Sammanfattningsvis anser vi att Muurikka röklåda är en utmärkt investering för den som vill njuta av rökt mat hemma eller vid utomhusaktiviteter. Den kombinerar funktioner, design, storlek och temperaturkontroll på ett sätt som gör den till en användarvänlig och mångsidig produkt. Vill du röka din nyfångade regnbåge är detta en utmärkt produkt.

 • Skäl att köpa
 • Utmärkt sätt för att snabbt kunna röka maten när man befinner sig i vildmarken
 • Stor röklåda som enkelt rymmer både fisk och kött
 • Lämpar sig bäst till öppen eld
 • Skäl att inte köpa
 • Stor låda som inte riktigt passar till grillen

Köpguide – Allt du behöver veta om röklådor och träslag

köpguide - röklåda till grillen

Vad är en röklåda och varför ska du använda en?

En röklåda är en behållare som används för att tillföra smak och doft till mat som tillagas på en grill, antingen med kol eller gasol. Röklådor finns i olika former och storlekar och kan användas med olika typer av trä eller andra rökämnen för att ge maten en unik smakprofil.

Anledningen till att använda en röklåda är att den ger en extra dimension till maten som tillagas på grillen. Genom att använda en röklåda kan man tillföra en subtil rökig smak som annars inte skulle finnas där. Det är särskilt användbart när man grillar mat som vanligtvis inte har en stark smakprofil, som kyckling eller fisk. Dessutom kan en röklåda användas för att imitera smaken av mat som har tillagats på en träkolgrill, även om man använder en gasolgrill.

Att använda en röklåda är relativt enkelt. Man fyller helt enkelt lådan med det rökämne man vill använda, placerar den på grillen bredvid maten och låter det röka i takt med maten. Genom att placera röklådan på en plats som inte är direkt under maten, till exempel på sidan av grillen, kan man också kontrollera mängden rök som kommer i kontakt med maten och därmed justera smaken efter behov.

Sammanfattningsvis är en röklåda ett enkelt och effektivt sätt att tillföra en extra dimension av smak och doft till mat som tillagas på en grill. Med olika typer av rökämnen och placeringar av röklådan kan man anpassa smaken efter sin egen smak och skapa unika smakprofiler som annars inte skulle finnas där.

Populära träslag du kan använda

Här är en lista över några vanliga rökspån som används för att tillföra smak till maten på grillen, samt vilken typ av mat de passar bäst till:

 1. Hickory: En klassisk röksmak som passar bra till fläsk, nötkött, kyckling och lax.
 2. Mesquite: En stark och robust röksmak som fungerar bra med nötkött, fläsk och fågel.
 3. Äppelträd: En mild och fruktig smak som passar bra till kyckling, fläsk, lax och grönsaker.
 4. Körsbärsträd: En söt och fruktig smak som passar bra till kyckling, fläsk och lax.
 5. Al: En mild och naturlig smak som passar bra till fisk och skaldjur.
 6. Pekan: En nötig och mild smak som passar bra till fläsk, fågel och nötkött.
 7. Ek: En stark och traditionell smak som fungerar bra med nötkött, fläsk och grönsaker.

Det är också viktigt att tänka på att olika träspån har olika intensiteter av smak och doft. Om man vill ha en starkare röksmak kan man använda mer spån, medan om man vill ha en mildare smak kan man använda mindre. Dessutom är det viktigt att matcha smaken av träspånen med maten som man grillar, för att uppnå den bästa smakupplevelsen.

Hur man använder en röklåda på rätt sätt

Att använda en röklåda på rätt sätt kan vara skillnaden mellan att skapa en fantastisk smakprofil på din grillade mat eller att skapa en oönskad smak eller textur. Här är några viktiga tips för att använda en röklåda på rätt sätt:

För det första är det viktigt att välja rätt typ av röklåda och rökämne för maten som ska grillas. Träspån och pellets kommer i olika smaker och intensiteter, så det är viktigt att välja en som passar till maten som ska grillas. Till exempel, om du grillar lax kan en mild smak som äpple eller alder vara passande, medan en stark smak som hickory eller mesquite kan passa bättre till nötkött eller fläsk.

När du har valt en lämplig röklåda och rökämne är det viktigt att förbereda röklådan korrekt. Fyll röklådan med de träspån eller pellets som du har valt och placera den på en del av grillen som inte har direkt värme. Detta hjälper till att reglera mängden rök som kommer i kontakt med maten.

När du har placerat röklådan på grillen och den börjar att röka är det viktigt att övervaka temperaturen. Eftersom röklådor inte har någon direkt värme bör man se till att temperaturen på grillen är tillräckligt hög för att maten ska grillas på rätt sätt. Det är också viktigt att kontrollera mängden rök som kommer i kontakt med maten genom att justera placeringen av röklådan på grillen.

Slutligen är det viktigt att veta när man ska ta bort röklådan från grillen. Röklådan bör tas bort från grillen när maten har nått den önskade smaken och doften, vanligtvis efter cirka 30-60 minuter beroende på smak och mängd rökämne som används.

Genom att följa dessa tips kan man använda en röklåda på rätt sätt och skapa en fantastisk smakprofil på sin grillade mat. Att välja rätt typ av röklåda och rökämne, förbereda röklådan korrekt, övervaka temperaturen och kontrollera mängden rök som kommer i kontakt med maten är avgörande för att uppnå de bästa resultaten när man grillar med en röklåda.

Vanliga misstag att undvika vid användning av röklådor

Att använda en röklåda på grillen kan vara en fantastisk upplevelse, men det är också lätt att göra misstag som kan påverka resultatet av maten. Här är några vanliga misstag att undvika när man använder en röklåda:

 1. Att använda för mycket rökämne: En vanlig misstag är att använda för mycket rökämne när man använder en röklåda. Detta kan göra maten för rökig och överväldigande. Det är viktigt att använda en lämplig mängd rökämne som passar till maten som grillas.
 2. Att placera röklådan på fel plats: Placeringen av röklådan på grillen är viktig för att reglera mängden rök som kommer i kontakt med maten. Om röklådan placeras för nära maten kan det leda till att maten blir för rökig eller överkokt. Det är viktigt att placera röklådan på en plats på grillen som inte har direkt värme.
 3. Att inte förbereda röklådan korrekt: Det är viktigt att förbereda röklådan på rätt sätt genom att fylla den med rätt mängd rökämne och placera den på rätt plats på grillen. Om röklådan inte är förberedd på rätt sätt kan det leda till att maten blir oönskat rökig eller smaklös.
 4. Att inte övervaka temperaturen: Temperaturen på grillen är viktig när man använder en röklåda. Om temperaturen är för låg kan maten inte grillas ordentligt, medan om temperaturen är för hög kan maten brännas eller bli torr. Det är viktigt att övervaka temperaturen på grillen för att säkerställa att maten grillas på rätt sätt.
 5. Att ta bort röklådan för tidigt: Röklådan bör tas bort från grillen när maten har uppnått den önskade smaken och doften. Att ta bort röklådan för tidigt kan leda till att maten inte har fått tillräckligt med smak.

Sammanfattningsvis är det viktigt att undvika vanliga misstag när man använder en röklåda på grillen. Att använda rätt mängd rökämne, placera röklådan på rätt plats, förbereda röklådan korrekt, övervaka temperaturen och ta bort röklådan när maten har uppnått den önskade smaken och doften är avgörande för att få de bästa resultaten när man grillar med en röklåda.


FAQ – Vanliga frågor om röklådor

 1. Hur fyller jag på röklådan under grillningen om mer träflis behövs?
 2. Vilken temperatur ska jag använda när jag röker med en röklåda?
 3. Kan jag använda röklåda på en gasolgrill eller endast på kolgrillar?
 4. Hur lång tid ska träflisen blötläggas innan användning?
 5. Vilket träslag ska jag använda för att röka?

Hur fyller jag på röklådan under grillningen om mer träflis behövs?

Om du behöver fylla på röklådan med mer träflis under grillningen, använda skyddshandskar eller grilltång för att lyfta locket och lägga i mer blötlagd träflis. Se till att göra detta snabbt och försiktigt för att minimera värmeförlusten och undvika att bränna dig.

Vilken temperatur ska jag använda när jag röker med en röklåda?

Den optimala temperaturen för rökning varierar beroende på vilket kött eller grönsaker som ska rökas. Generellt sett bör temperaturen hållas mellan 95-135 °C för långsam och låg rökning, vilket ger en läcker, rökig smak och möra rätter.

Kan jag använda röklåda på en gasolgrill eller endast på kolgrillar?

Röklådor kan användas på både gasol- och kolgrillar. Om du använder en gasolgrill, placera röklådan direkt över en brännare. På en kolgrill placeras röklådan på sidan av kolen, så att den blir utsatt för indirekt värme.

Hur lång tid ska träflisen blötläggas innan användning?

Det rekommenderas att blötlägga träflisen i vatten i cirka 1-2 timmar innan användning. Detta hjälper träflisen att brinna långsammare och producera en jämn rökmängd under grillningen.

Vilket träslag ska jag använda för att röka?

Det finns flera olika träslag att välja mellan för rökning, och valet beror ofta på personliga preferenser och vilken smakprofil man vill uppnå. Några populära träslag för rökning inkluderar al, hickory, äpple, körsbär och ek. Vissa träslag ger en starkare smak, medan andra ger en mildare och fruktigare ton.


Källor

 • Kundrecensioner – I den här sammanställningen har vi framför allt använt oss av kundrecensioner då det helt enkelt inte finns några tester av röklådor. Därför har många kundomdömen och recensioner varit oerhört viktigt när vi valde ut de bästa modellerna. Något som är tydligt när vi läser omdömen är att modellerna skiljer sig ganska mycket mellan varandra. Många röklådor har problemet med att flisen tar fyr och brinner upp snabbt vilket inte är speciellt uppskattat. Flisen ska bara precis få tillräckligt med syre så ingen öppen låga startar. På så sätt får man ut den bästa röken från flisen.