Bästa Rosenrot

bästa rosenrot preparatet

Rosenrot har länge setts som det bästa naturläkemedlet för ökad prestation/energi och sägs även kunna minska stresshormonet kortisol. Vissa skulle till och med hävda att rosenrot kan öka det bra hormonet för ens välbefinnande d.v.s. serotonin. Huruvida allt detta stämmer har diskuterats väldigt mycket de senaste 12 åren, fortfarande behövs mer forskning kring rosenrot.

Det finns många studier som talar för att det inte alls ger någon effekt. Men det finns lika många studier som pekar på att rosenrot hjälper avsevärt för de som lider av utbrändhet. Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare forskning kring rosenrot inom de närmsta åren.

Om det är en sak som forskare/studier är överens om så är det att rosenrot inte har några direkt biverkningar. Därför kan det vara värt att prova själv om rosenrot kan göra någon nytta överhuvudtaget. Vi har gått igenom hela utbudet i jakten på bästa rosenroten och har sedan valt ut de bästa alternativen baserat på kundrecensioner och pris.

Arctic Root – ✅ Bästa rosenrot alternativet

arctic root rosenrot

ButikPris
149:-Besök
205:-Besök
205:-Besök
219:-Besök

Har du någon gång köpt rosenrot förut så finns det stor chans att det var just Artic Root Rosenrot som du köpte. Detta är definitivt en av marknadens mest populära rosenrot och har också blivit det bästa alternativet för de kvinnor som vill öka chanserna att bli gravid. Om denna studie stämmer eller inte låter vi ha osagt, då det krävs mer forskning.

Extra starkt rosenrot extract

Om man läser de studier som finns gällande rosenrot, så pekar mycket forskning på att det krävs ganska höga doser av rosenrot för optimalt resultat. Arctic Root ger dig hela 144 mg SHR-5 rosenrotextrakt per tablett, vilket kan tas upp till 2 gånger per dag.

Läser vi runt på olika forum så som Familjeliv så verkar Arctic Root vara extra populärt för de som önskar att bli gravida. Enligt många på dessa forum och enstaka studier så ska rosenrot kunna öka ens chanser att bli gravid.

Arctic Root har bland annat blivit omnämnt i tidningen Din Hälsa i januari 2010 och har fått toppbetyg hos de butiker som säljer produkten. Arctic Root har dessutom blivit godkänt enligt Livsmedelsverkets hård krav för traditionella växtbaserade läkemedel.

Då Arctic Rosenrot innehåll högre dos än alternativa produkter så rekommenderas det att man endast tar produkten i högst två månader åt gången. Vanligtvis så behövs dessa naturläkemedel endast intas under kortare perioder i fall man känner av nedstämdhet eller känner orkeslöshet.

Det bästa kan vara att börja med Arctic Root för att snabbt komma igång med en högre dos och sedan köra vidare med en annan rosenrot-produkt som inte innehåller lika hög dos. På så sätt kan du köra det året runt i förebyggande syfte.

 • En tablett 1-2 gånger per dag.
 • En dos innehåller 144 mg SHR-5 rosenrot.
 • Två månader max för varje behandlingstillfälle, på grund av den höga dosen.
 • Barn under 12 år bör ej ta detta.

Rosenrot Plus – Billig & populär

rosenrot plus

ButikPris
329:-Besök
329:-Besök

Likt ”bästa rosenrot” vinnaren Arctic Root så innehåller denna produkt betydligt högre dos än många andra alternativ på marknaden. Tittar man på de studier som finns, så ska den högre doseringen ge betydligt bättre resultat och dessutom utan biverkningar.

Rosenrot Plus från Healthwell är en relativt billig produkt

Healthwell tillverkar Rosenrot Plus och tittar vi på mängden innehåll av rosenrotextrakt och mängden tabletter så ser vi att detta är en av marknaden billigaste alternativ. Dessutom har produkten fått väldigt bra betyg.

Läser vi de flesta kundrecensioner så vittnar de flesta om att de fått ökad energi, men också ökad sexlust som många personer också eftersöker gällande denna typ av adaptogena naturläkemedel. Mer om vad det betyder kan du läsa i vår guide längst ner i denna artikel.

Dosering av Rosenrot Plus

Denna produkt framtagen för snabb effekt och enligt doseringsanvisningarna så ska du kunna ta 1 – 2 tabletter per dag. I en tablett så finns det 300 mg rosenrotextrakt, vilket är dubbel så mycket som t.ex. vår vinnare Arctic Root. Rosenrot Plus innehåller också vitamin B5 för att öka ens möjligheter till att få en bra balans i kroppen så som prestation, trötthet och utmattning.

Enligt de flesta studier så styrker det tesen om att de personer som har obalans i kroppen på grund av stress eller liknande, drar störst nytta av att äta rosenrot regelbundet. D.v.s. är du en fullt fungerande människa utan några som helst besvär så finns det egentligen ingen anledning till att äta rosenrot.

Enligt Healthwell så ska du kunna ta dessa rosenrot-tabletter för att snabbt få energi till träningen. Vi tycker dog att det känns lite onödigt om du är en normalpresterande person.

Specifikationer för Rosenrot Plus

 • 1 – 2 tabletter per dag.
 • 1 tablett innehåller 300 mg rosenrotextrakt och 1 mg vitamin B5.
 • Inget om hur lång behandlingstid.
 • Toppbetyg.

Rosenrot Forte – Populärt märke

rosenrot forte

ButikPris
179:-Besök
189:-Besök
189:-Besök

De flesta har nog hört talas om Rosenrot Forte från Bioroot och är också en av de rosenrot alternativ som är mest eftersökta på nätet. Rosenrot Forte är precis som vår vinnare ”bästa rosenrot”, marknadsförd som naturligt läkemedel emot stressrelaterad trötthet. Den sägs också kunna hjälpa till med uthållighet vid träning eller andra sporter.

Toppbetyg med en effekt efter 1 timme?

Läser man i flera studier så visar testen på att rosenrot faktiskt kan ge snabb effekter redan efter någon timme, något som Rosenrot Forte också marknadsför. Däremot så visar testen/studierna att du inte får 100% av effekten redan efter en timme, utan det kan ta upp till ett par veckor för maximal effekt vid intag av rosenrot.

Några studier visar däremot på att personen får en betydligt bättre fokuseringsförmåga redan efter en timme. Även humör och energinivå ska snabbt kunna bli positivt påverkat.

Doseringen för Rosenrot Forte är 1-2 tabletter per dag och varje tablett innehåller 200 mg rosenrotextrakt. 200 mg rosenrotextrakt motsvarar 2500 mg ren rosenrot. Dessutom innehåller varje tablett ett annat patenterat pepparextrakt (bioperine) som ska ge ytterligare effekter i form av ökad energi, ork och även prestationsförmåga.

Pepparextraktet ska också kunna underlätta kroppens upptagningsförmåga av örter, mineraler och vitaminer.

Specifikationer för populära Rosenrot Forte

 • 1-2 tabletter per dag.
 • 1 tablett innehåller 200 mg rosenrot högkoncentrat.
 • Innehåller dessutom bioperine pepparextrakt för ytterligare energi.
 • Ska ge effekt redan efter 1 timme.

allt om rosenrotAllt om rosenrot och dess effekter

Rosenrot är en av våra äldsta mediciner i norden och har troligtvis använts i mer än tusen år tillbaka i tiden. Forskare inom medicin och historia tror att rosenrot har använts av vikingarna för att förbättra sin mentala och fysiska prestationsförmåga under t.ex. krig. Rosenrot som medicinalväxt har dock använts i över 5 000 år runt om i världen.

Men där finns så mycket mer till rosenrot och som gör den så intressant. Där finns gott om studier kring rosenrot och dess effekter på psyket, de flesta studier visar på att rosenrot ger avsevärd förbättring i form av mental förmåga.

Så vad är rosenrot bra för?

vad är rosenrotRosenrot har visat sig ha flera väldigt bra effekter på kroppen och på en persons mentala förmåga. Den första effekten som personer känner av när de äter rosenrot regelbundet är en ökad ork och att de blir mindre oroliga.

I vissa studier har det visat sig att rosenrot sänker halten kortisol d.v.s. kroppens stresshormon och dessutom ökar serotonin, som är kroppens välbefinnande hormon.

Om du lider av t.ex. trötthet och allmän oro så kan rosenrot göra stora förändringar hos dig. Det är inte alls ovanligt att personer ställer sig skeptiska till denna naturmedicin och som sedan fortsätter äta rosenrot under flera år när de får erfara den positiva effekten.

Speciellt för personer som är allmänt trötta och oroar sig för mycket under dygnet kan få enorma förbättringar bara genom att äta rosenrot varje dag. För vissa personer är det som natt och dag efter några veckor/månaders behandling.

Rosenrot säga vara bra för:

 • Motverkar trötthet.
 • Motverkar oro.
 • Minskar stresshormonet kortisol.
 • Ökar det välbefinnande hormonet serotonin.
 • Ökar koncentration.
 • Ökar lust och glädje.
 • Uppiggande.

Något som troligt förvånar de flesta som börjar äta rosenrot är den snabba effekten som kommer redan efter ett par timmar. Nu är det ingen stor effekt som kommer tidigt och det tar faktiskt upp till några veckor innan du får full effekt av att äta rosenrot.

Det finns också andra substanser som t.ex. nikotin och koffein som påverkar ens energi nästan direkt. Däremot ger rosenrot en annan pigghet då det är en adaptogen som påverkar kroppens hormoner på så sätt att den försöker uppnå optimal hormonbalans (homeostas).

Koffein och nikotin påverkar det centrala nervsystemet, vilket inte alls är samma sak och dessutom kan det ha negativa effekter i form av hjärtklappningar, sömnproblem med mera.

De flesta som börjar äta rosenrot lider oftast av något stressrelaterat eller trötthet och det kan bero på allt från mindre ljus på vintern till det höga tempot i vardagen. Allt detta belastar kroppen på något sätt och även om du är aktiv inom träning så belastas kroppen. Belastar vi kroppen tillräckligt mycket så kommer vi få känna av det på något sätt i form av stress eller trötthet.

Studier visar på att rosenrot kan vara effektivt vid träning och för snabbare återhämtning

Där finns flera studier som pekar på att rosenrot även kan förbättra träningsprestationen och dessutom finns det även en studie som visar på att adaptogenernas effekter ger en förbättrad återhämtningstid efter träning.

studier av rosenrotRosenrot är inte heller dopingklassat om det tillverkas av en godkänd tillverkare och det är också väldigt många atleter som just tar rosenrot för att öka den fysiska prestationsförmågan.

Något av det bästa som studien visade var att de personer som tog rosenrot hade en betydligt lägre puls efter fystestet, än de som fick placebotabletter.

Men sen finns det också flera studier som visar på att rosenrot i princip inte ger någon ökad prestation överhuvudtaget. Flera studier har testat cyklister med rosenrot och där visade det sig att ingen speciellt hände.

Om du funderar på att äta rosenrot för att förbättra din träningsprestation så tycker vi att du bör överväga att skippa detta naturläkemedel. Där finns flera studier som visar på att det fungerar, men det finns minst lika många som visar på att det inte fungera. Så klart kan du testa själv och se om det ger dig någon effekt, men i dagsläget så finns där ingen forskning som visar på att det skulle ge någon effekt.

En svensk studie från Uppsala Universitet visar på att rosenrot hjälper utbrända personer

I en svensk studie på Uppsala Universitet så fick 60 olika patienter med utbränd symptom testa en kur rosenrot. Den ena gruppen fick helt vanliga placebotabletter medans den andra halvan fick 576 mg extrakt per dag, vilket är en relativt hög dos.

Resultatet blev att gruppen som tog rosenrot dagligen i en månad visade sig vara signifikant piggare rent allmänt, dessutom var deras värden betydligt bättre i slutet på månaden.

Just nu så ska denna studie upprepas även i Danmark och sedan i USA.

Mycket talar för att rosenrot hjälper för de som lider av orkeslöshet eller bara är allmänt trötta på grund av stress. Hur stor denna effekt är verkar vara väldigt svår att mäta och det är därför som många läkare ställer sig negativa mot rosenrot.

Biverkningar av rosenrot

I princip alla studier visar på väldigt lite biverkningar gällande rosenrot och det är egentligen också det enda som studierna är överens om.

Läser på Fass.se så ska inte t.ex. Artic Root rosenrot ha några eventuella biverkningar om man bara följer anvisningarna gällande dosen.

Äter du däremot annan medicin mot depression så bör du alltid rådfråga din läkare innan, för att vara på den säkra sidan.

Vi vill också lyfta ett finger angående rosenrot och depression. Om du lider av depression så ska du inte självmedicinera dig genom att ta rosenrot och du bör alltid söka kontakt med läkare. Rosenrot kan inte ersätta vanliga läkemedel mot depression.

Vi vill dock lyfta en liten varning om att det finns historier på nätet från förstagångsanvändare om att rosenrot har slagit fel och har påverkat negativt i stället för positivt. Rosenrot kan kanske ändå ha någon form av biverkning på personer som är överkänsliga, men det verkar vara väldigt ovanligt.

Detta är inget som vi kan bevisa överhuvudtaget, utan är något som vi har kunnat läsa oss till under research till denna bäst i test artikel.

Tankar angående studier om rosenrot

En sak är säker och det är att det behövs betydligt mer forskning gällande rosenrot och dess effekter. Rosenrot är väl dokumenterat och har använts under flera tusen år genom urminnes tider och vi äter den än idag av samma anledning som de gjorde då.

Vad vi vet så finns det en bra bit över 100 studier på bara rosenrot, framförallt den ryska varianten av rosenrot har fått vara med i ett stort antal olika tester i Ryssland. Där finns dock andra alternativ som inte har fått gå igenom några tester överhuvudtaget.

Flera studier har också visat sig ha bristande neutralitet och har då haft något ekonomiskt intresse av att få till bra resultat. Här måste forskarvälden se till att skapa fler studier som är helt opartiska så att vi får fram studier som visar på hur rosenrot egentligen påverkar oss.

Det är dock intressant att läsa hur användare upplever rosenrot och de flesta verkar vara överens om att där finns positiva effekter när det intas regelbundet. För vissa personer fungerar det tillfredsställande och med goda resultat av ökad ork, mindre stress, mer energi, större fokus med mera.

Medans andra personer märker i princip ingen skillnad alls och det är egentligen helt okej. Det är definitivt värt att prova och om det inte fungerar så har du blivit av med 100 kr bara.


Källor, studier och forskning

Läkemedelsvärlden

En intressant artikel som tar upp om rosenrot är bluff eller en mirakelmedicin som kan hjälpa de personer som lider av trötthet. De pekar på flera studier som talar för att rosenrot ger önskat resultat, men också studier som pekar på inget resultat alls.

De nämner även att alla eller flest studier är gjorda på den ryska rosenroten, medans där inte finns någon alls på fjärilsranka. En definitivt intressant artikel på ämnet som är väl värd att läsa om du vill få insyn över vilka studier som säger vad angående detta naturläkemedel. Läkemedelsvärden.

US Natioinal Library of Medicine

US National Library of Medicine har gått igenom ett stort antal olika studier och kollat hur dessa studier har gått till. I flera fall har flera studier inte uppfyllt de krav för hur testen ska se ut och därför ställer sig NCBI något kritiskt till om rosenrot fungerar eller inte. De hävdar dessutom att flera studier även har direkt ekonomiskt intresse gällande resultatet. länk.