bästa rosenrot mot trötthet och orkeslöshet

Bästa rosenrot tillskott

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Rosenrot har länge setts som det bästa kosttillskottet för ökad prestation/energi och sägs även kunna minska stresshormonet kortisol. Vissa skulle till och med hävda att rosenrot kan öka det bra hormonet serotonin för välbefinnande. Huruvida allt detta stämmer har diskuterats mycket de senaste 15 åren, men fortfarande behövs mer forskning kring rosenrot.

Det finns många studier som talar för att det inte alls ger någon effekt. Men det finns lika många studier som pekar på att rosenrot hjälper avsevärt för de som lider av utbrändhet eller stress. Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare forskning kring rosenrot inom de närmsta åren.

Även om forskningen inte är överens om effekterna så pekar mycket på att rosenrot har en positiv effekt på personer som lider av utmattning eller stress. Det kan därför vara värt att testa om du lider av stress eller nedstämdhet. Tänk på att ta kontakt med läkare om du inte upplever något förbättring.

Nedanför hittar du de bästa alternativen baserat på mängden rosenrotextrakt, omdömen och pris per kapsel. Vi har också skrivit ihop en guide där vi djupdyker i forskningen kring rosenrot.

Rosenrot Plus - Bästa valet

Bästa valet
Rosenrot Plus bild
ButikPris
179:-Besök
179:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Svenskt Kosttillskott

Rosenrot Plus innehåller betydligt högre dos än många andra alternativ på marknaden. Tittar man på de studier som finns så ska en högre dosering ge betydligt bättre resultat och dessutom utan biverkningar. Samtidigt är detta en av marknadens mest prisvärda alternativ med en kostnad på 1,61 kr per kapsel.

Rosenrot Plus från Healthwell är en relativt billig produkt

Healthwell tillverkar Rosenrot Plus och tittar vi på mängden innehåll av rosenrotextrakt och mängden tabletter så ser vi att detta är en av marknadens billigaste alternativ. Dessutom har produkten fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat produkten.

Kundrecensioner vittnar om att de fått ökad energi, men också ökad sexlust som många eftersöker gällande denna typ av naturläkemedel. Mer om vad det betyder kan du läsa i vår guide längst ner i denna artikel.

Denna produkt framtagen för snabb effekt och enligt doseringsanvisningarna så ska du kunna ta 1 – 2 tabletter per dag. I en tablett så finns det 450 mg rosenrotextrakt, vilket är dubbel så mycket som före detta testvinnaren Arctic Root. Rosenrot Plus innehåller också vitamin B5 för att öka ens möjligheter till att få en bra balans i kroppen så som prestation, trötthet och utmattning.

Enligt de flesta studier så styrker det tesen om att personer som har obalans i kroppen på grund av stress eller liknande drar störst nytta av att äta rosenrot regelbundet. Är du däremot en fullt fungerande människa utan några som helst besvär så finns det ingen anledning till att äta rosenrot.

Enligt Healthwell så ska du kunna ta dessa rosenrot-tabletter för att snabbt få energi till träningen. Vi tycker nog att det känns lite onödigt om du är en normalpresterande person. Effekten av att äta rosenrot ska också vara ganska omgående och sägs kunna ge effekt redan efter 30-40 minuter.

Vem bör köpa Rosenrot Plus?

Är du på jakt efter rosenrotskapslar med stor dos av rosenrotsextrakt så är Rosenrot Plus från Healthwell en av de bästa på marknaden. Priset per kapsel är också det billigaste vi har kunnat hitta på marknaden. Baserat på detta vinner Rosenrot Plus vår utmärkelse "Bästa valet".

 • Skäl att köpa
 • 1 – 2 tabletter per dag
 • 1 tablett innehåller 450 mg rosenrotextrakt Innehåller också pantotensyra (vitamin B5) som sägs kunna förbättra trötthet och utmattning
 • Toppbetyg från konsumenter som testat produkten
 • Marknadens billigaste rosenrot?
 • Vegetabiliska kapslar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bioroot Rosenrot Forte - Populärt märke

Bioroot Rosenrot Forte bild
ButikPris
179:-Besök
179:-Besök
179:-Besök
299:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat rosenrot

De flesta har nog hört talas om Rosenrot Forte från Bioroot och är också en av de rosenrot alternativ som är mest eftersökta på nätet. Rosenrot Forte är precis som vår vinnare ”bästa rosenrot”, marknadsförd som naturligt läkemedel emot stressrelaterad trötthet. Den sägs också kunna hjälpa till med uthållighet vid träning eller andra sporter.

Toppbetyg med en effekt efter 1 timme?

Läser man i flera studier så visar testen på att rosenrot faktiskt kan ge snabb effekter redan efter någon timme, något som Rosenrot Forte också marknadsför. Däremot så visar testen/studierna att du inte får 100% av effekten redan efter en timme, utan det kan ta upp till ett par veckor för maximal effekt vid intag av rosenrot.

Några studier visar däremot på att personen får en betydligt bättre fokuseringsförmåga redan efter en timme. Även humör och energinivå ska snabbt kunna bli positivt påverkat.

Doseringen för Rosenrot Forte är 1-2 tabletter per dag och varje tablett innehåller 200 mg rosenrotextrakt. 200 mg rosenrotextrakt motsvarar 2500 mg ren rosenrot. Dessutom innehåller varje tablett ett annat patenterat pepparextrakt (bioperine) som ska ge ytterligare effekter i form av ökad energi, ork och även prestationsförmåga.

Pepparextraktet ska också kunna underlätta kroppens upptagningsförmåga av örter, mineraler och vitaminer.

 • Skäl att köpa
 • 1-2 tabletter per dag
 • 1 tablett innehåller 200 mg rosenrot högkoncentrat
 • Innehåller dessutom bioperine pepparextrakt för ytterligare energi
 • Ska ge effekt redan efter 1 timme
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr per kapsel

Elexir Pharma Rosenrot - För veganer

Elexir Pharma Rosenrot bild
ButikPris
124:-Besök
165:-Besök
169:-Besök
 • Bra kundomdömen hos svenska butiker

För veganer är utbudet ofast lite sämre när det gäller kosttillskott men de senaste åren har det äntligen börjat dyka upp lite alternativ. När det gäller rosenrot finns det ett par olika produkter att välja mellan så som t.ex. Exlir Pharma som innehåller högkoncentrerat extrakt av rosenrot.

Doseringen är antingen en tablett per dag eller två vid perioder där du känner dig antingen stressad eller lider av ökad trötthet. Doseringen är ganska hög jämfört med flera konkurrenter på marknaden och en tablett levererar 300 mg rosenrotextrakt. Full dos ger hela 600 mg.

Förutom rosenrotextraktet så innehåller varje tablett vitamin B5 som kan hjälpa till att minska trötthet/utmattning och upprätthålla den mentala förmåga/prestation. Svartpepparextrakt är också något som oftast syns i denna typ av produkter vilket Elexir Pharma Rosenrot också innehåller. Detta är en patenterad teknik som ska förbättra upptagningsförmågan av vissa näringsämnen.

Det bästa med rosenrot kosttillskott är att det tillhör gruppen adaptogener vilket är en kategori med växter och svampar som innehåller bioaktiva substanser. Dessa kan hjälpa kroppen att återhämta sig på flera sätt men fortfarande krävs det mer forskning. Även om denna typ av kosttillskott kan hjälpa dig med kortvarigt stressiga situationer så behöver grundproblemet lösas.

 • Skäl att köpa
 • Hög dosering av rosenrot med 300 mg per tablett
 • Välj mellan 1 eller 2 tabletter dagligen
 • Kan hjälpa mot stress, trötthet, eller för att öka mental prestationen och fokus
 • Innehåller svartpepparextraktet Bioperin för ökad upptagningsförmåga
 • Veganskt alternativ
 • Bra pris per kapsel
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Arctic Root - Bra alternativ

Arctic Root bild
ButikPris
189:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumentomdömen

Har du någon gång köpt rosenrot förut så finns det stor chans att det var just Artic Root Rosenrot som du har testat. Detta är definitivt en av marknadens mest populära rosenrotsprodukter och har också blivit det bästa alternativet för de kvinnor som vill öka chanserna att bli gravid. Om denna studie stämmer eller inte låter vi ha osagt då det krävs mer forskning.

Extra starkt rosenrot extract

Om man läser de studier som finns gällande rosenrot så pekar mycket forskning på att det krävs ganska höga doser av rosenrot för optimalt resultat. Arctic Root ger dig hela 144 mg SHR-5 rosenrotextrakt per tablett vilket kan tas upp till 2 gånger per dag.

Läser vi runt på olika forum så som Familjeliv så verkar Arctic Root vara extra populärt för de som önskar att bli gravida. Enligt många på dessa forum och enstaka studier så ska rosenrot kunna öka ens chanser att bli gravid.

Arctic Root har bland annat blivit omnämnt i tidningen Din Hälsa i januari 2010 och har fått toppbetyg hos de butiker som säljer produkten. Arctic Root har dessutom blivit godkänt enligt Livsmedelsverkets hård krav för traditionella växtbaserade läkemedel.

Då Arctic Rosenrot innehåll högre dos än alternativa produkter så rekommenderas det att man endast tar produkten i högst två månader åt gången. Vanligtvis så behövs dessa naturläkemedel endast intas under kortare perioder i fall man känner av nedstämdhet eller känner orkeslöshet.

Det bästa kan vara att börja med Arctic Root för att snabbt komma igång med en högre dos och sedan köra vidare med en annan rosenrot-produkt som inte innehåller lika hög dos. På så sätt kan du köra det året runt i förebyggande syfte.

 • Skäl att köpa
 • En tablett 1-2 gånger per dag
 • En dos innehåller 144 mg SHR-5 rosenrot
 • Två månader max för varje behandlingstillfälle, på grund av den höga dosen
 • Barn under 12 år bör ej ta detta
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

allt om rosenrotAllt om rosenrot och dess effekter

Rosenrot är en av våra äldsta mediciner i norden och har troligtvis använts i mer än tusen år tillbaka i tiden. Forskare inom medicin och historia tror att rosenrot har använts av vikingarna för att förbättra sin mentala och fysiska prestationsförmåga under t.ex. krig. Rosenrot som medicinalväxt har dock använts i över 5 000 år runt om i världen.

Men där finns så mycket mer till rosenrot och som gör den så intressant. Där finns gott om studier kring rosenrot och dess effekter på psyket, de flesta studier visar på att rosenrot ger avsevärd förbättring i form av mental förmåga.

Så vad är rosenrot bra för?

vad är rosenrotRosenrot har visat sig ha flera väldigt bra effekter på kroppen och på en persons mentala förmåga. Den första effekten som personer känner av när de äter rosenrot regelbundet är en ökad ork och att de blir mindre oroliga.

I vissa studier har det visat sig att rosenrot sänker halten kortisol d.v.s. kroppens stresshormon och dessutom ökar serotonin, som är kroppens välbefinnande hormon.

Om du lider av t.ex. trötthet och allmän oro så kan rosenrot göra stora förändringar hos dig. Det är inte alls ovanligt att personer ställer sig skeptiska till denna naturmedicin och som sedan fortsätter äta rosenrot under flera år när de får erfara den positiva effekten.

Speciellt för personer som är allmänt trötta och oroar sig för mycket under dygnet kan få enorma förbättringar bara genom att äta rosenrot varje dag. För vissa personer är det som natt och dag efter några veckor/månaders behandling.

Rosenrot säga vara bra för:

 • Motverkar trötthet
 • Motverkar oro
 • Minskar stresshormonet kortisol
 • Ökar det välbefinnande hormonet serotonin
 • Ökar koncentration
 • Ökar lust och glädje
 • Uppiggande

Något som troligt förvånar de flesta som börjar äta rosenrot är den snabba effekten som kommer redan efter ett par timmar. Nu är det ingen stor effekt som kommer tidigt och det tar faktiskt upp till några veckor innan du får full effekt av att äta rosenrot.

Det finns också andra substanser som t.ex. nikotin och koffein som påverkar ens energi nästan direkt. Däremot ger rosenrot en annan pigghet då det är en adaptogen som påverkar kroppens hormoner på så sätt att den försöker uppnå optimal hormonbalans (homeostas).

Koffein och nikotin påverkar det centrala nervsystemet, vilket inte alls är samma sak och dessutom kan det ha negativa effekter i form av hjärtklappningar, sömnproblem med mera.

De flesta som börjar äta rosenrot lider oftast av något stressrelaterat eller trötthet och det kan bero på allt från mindre ljus på vintern till det höga tempot i vardagen. Allt detta belastar kroppen på något sätt och även om du är aktiv inom träning så belastas kroppen. Belastar vi kroppen tillräckligt mycket så kommer vi få känna av det på något sätt i form av stress eller trötthet.

Studier visar på att rosenrot kan vara effektivt vid träning och för snabbare återhämtning

Där finns flera studier som pekar på att rosenrot även kan förbättra träningsprestationen och dessutom finns det även en studie som visar på att adaptogenernas effekter ger en förbättrad återhämtningstid efter träning.

studier av rosenrotRosenrot är inte heller dopingklassat om det tillverkas av en godkänd tillverkare och det är också väldigt många atleter som just tar rosenrot för att öka den fysiska prestationsförmågan.

Något av det bästa som studien visade var att de personer som tog rosenrot hade en betydligt lägre puls efter fystestet, än de som fick placebotabletter.

Men sen finns det också flera studier som visar på att rosenrot i princip inte ger någon ökad prestation överhuvudtaget. Flera studier har testat cyklister med rosenrot och där visade det sig att ingen speciellt hände.

Om du funderar på att äta rosenrot för att förbättra din träningsprestation så tycker vi att du bör överväga att skippa detta naturläkemedel. Där finns flera studier som visar på att det fungerar, men det finns minst lika många som visar på att det inte fungera. Så klart kan du testa själv och se om det ger dig någon effekt, men i dagsläget så finns där ingen forskning som visar på att det skulle ge någon effekt.

En svensk studie från Uppsala Universitet visar på att rosenrot hjälper utbrända personer

I en svensk studie på Uppsala Universitet så fick 60 olika patienter med utbränd symptom testa en kur rosenrot. Den ena gruppen fick helt vanliga placebotabletter medans den andra halvan fick 576 mg extrakt per dag, vilket är en relativt hög dos.

Resultatet blev att gruppen som tog rosenrot dagligen i en månad visade sig vara signifikant piggare rent allmänt, dessutom var deras värden betydligt bättre i slutet på månaden.

Just nu så ska denna studie upprepas även i Danmark och sedan i USA.

Mycket talar för att rosenrot hjälper för de som lider av orkeslöshet eller bara är allmänt trötta på grund av stress. Hur stor denna effekt är verkar vara väldigt svår att mäta och det är därför som många läkare ställer sig negativa mot rosenrot.

Biverkningar av rosenrot

I princip alla studier visar på väldigt lite biverkningar gällande rosenrot och det är egentligen också det enda som studierna är överens om.

Läser på Fass.se så ska inte t.ex. Artic Root rosenrot ha några eventuella biverkningar om man bara följer anvisningarna gällande dosen.

Äter du däremot annan medicin mot depression så bör du alltid rådfråga din läkare innan, för att vara på den säkra sidan.

Vi vill också lyfta ett finger angående rosenrot och depression. Om du lider av depression så ska du inte självmedicinera dig genom att ta rosenrot och du bör alltid söka kontakt med läkare. Rosenrot kan inte ersätta vanliga läkemedel mot depression.

Vi vill dock lyfta en liten varning om att det finns historier på nätet från förstagångsanvändare om att rosenrot har slagit fel och har påverkat negativt i stället för positivt. Rosenrot kan kanske ändå ha någon form av biverkning på personer som är överkänsliga, men det verkar vara väldigt ovanligt.

Detta är inget som vi kan bevisa överhuvudtaget, utan är något som vi har kunnat läsa oss till under research till denna bäst i test artikel.

Tankar angående studier om rosenrot

En sak är säker och det är att det behövs betydligt mer forskning gällande rosenrot och dess effekter. Rosenrot är väl dokumenterat och har använts under flera tusen år genom urminnes tider och vi äter den än idag av samma anledning som de gjorde då.

Vad vi vet så finns det en bra bit över 100 studier på bara rosenrot, framförallt den ryska varianten av rosenrot har fått vara med i ett stort antal olika tester i Ryssland. Där finns dock andra alternativ som inte har fått gå igenom några tester överhuvudtaget.

Flera studier har också visat sig ha bristande neutralitet och har då haft något ekonomiskt intresse av att få till bra resultat. Här måste forskarvälden se till att skapa fler studier som är helt opartiska så att vi får fram studier som visar på hur rosenrot egentligen påverkar oss.

Det är dock intressant att läsa hur användare upplever rosenrot och de flesta verkar vara överens om att där finns positiva effekter när det intas regelbundet. För vissa personer fungerar det tillfredsställande och med goda resultat av ökad ork, mindre stress, mer energi, större fokus med mera.

Medans andra personer märker i princip ingen skillnad alls och det är egentligen helt okej. Det är definitivt värt att prova och om det inte fungerar så har du blivit av med 100 kr bara.


FAQ – Vanliga frågor om rosenrot

 1. Vilken tid på dygnet ska man ta rosenrot?
 2. Hur snabbt verkar rosenrot?
 3. Hur mycket rosenrot kan man äta per dag?
 4. Kan man äta rosenrot när man är gravid?
 5. Vad är rosenrot egentligen?
 6. Hur länge kan man äta rosenrot?
 7. Vad är rosenrot bra för?

Vilken tid på dygnet ska man ta rosenrot?

Rosenrot bör intas direkt på morgonen då det kan öka ens prestation och energinivåer. Speciellt för personer som har sömnsvårigheter ska inte rosenrot så tidigt som möjligt.

Hur snabbt verkar rosenrot?

Många pesoner upplever snabb effekt med rosenrot och enligt de flesta källor tar det mellan 30-45 minuter för att få önskad effekt. Effekten kan skilja sig lite beroende på person men oftast upplever personer ökad energi, koncentration, prestation, mental skärpa och i vissa fall även lugnande effekt.

Hur mycket rosenrot kan man äta per dag?

Det är alltid säkrast att följa de doseringsanvisningar som finns på produkten. Att överdosera kosttillskott är inget som rekommenderas.

Kan man äta rosenrot när man är gravid?

Rosenrot bör eh intas när man är gravid. Prata med din kontaktperson på BVC och rådfråga alltid om vad som är okej att äta under graviditet.

Vad är rosenrot egentligen?

Rosenrot är en blomma från släktet fetbladsväxter som växer i norra Sverige och i andra länder. I det här fallet gör man rosenrot-tabletter på själva roten som är rik på vitamin C. Rosenrot har använts så länge som tillbaka till forntiden då den ansågs kunna göra sjuka personer friska.

Hur länge kan man äta rosenrot?

Tittar vi på populära rosenrot-produkter så som t.ex. Arctic Root så är längsta behandlingstiden maximalt 2 månader. Tänk på att ta kontakt med läkare om inte symtomen förbättras.

Vad är rosenrot bra för?

Rosenrot sägs kunna vara bra för en rad olika saker. Men effekten som de flesta är ute efter är rosenrotens förmåga att öka kroppens motstånd mot stress, ångest, trötthet och utmattning. Rosenrot sägs även kunna förbättra minnet, göra dig gladare, öka kroppens energinivåer, öka koncentrationen, öka ens mentala skärpa med mera.

Det är viktigt att påpeka att många av dessa effekter inte är bevisade i studier eller forskningar.


Så valde vi ut bästa rosenrot produkter

2022 bästa val - RosenrotDet finns flera studier som visar på att rosenrot kan ge en effekt och speciellt på personer som lider av stressrelaterad utmattning. Det finns bland annat en stor studie från Uppsala universitet som genomförde ett försök på 60 patienter som led av stress. De som fick rosenrot i stället för placebo var markant piggare och hade bättre värden efter en månad.

Doseringen i studien var 576 mg rosenrotextrakt vilket är mer än det som finns i de produkter i har med i vår jämförelse. Hur stor dos som rekommenderas är omöjligt att säga då det inte finns några rekommendationer. Däremot finns det ingen kända biverkningar av att äta rosenrot.

Det finns därför väldigt få saker vi kan använda oss av för att rekommendera produkter. Vi har däremot sammanställt innehåll, pris per kapsel och vad vanliga konsumenter säger om produkten. Men då produkters innehåll är ungefär är det samma, förutom mängden rosenrotextrakt så är pris per kapsel betydligt viktigare.

Prisskillnaden per kapsel är förvånansvärt stor mellan de olika produkterna. Jämför vi billigaste alternativet och det dyraste så är det 100% skillnad. Trots att de innehåller ungefär samma kosttillskott så som vitaminer eller pepparextrakt.

Även om studier och forskningar inte helt påvisar alla positiva effekter med rosenrot kan det vara värt att testa så länge du inte är helt frisk. Det finns ingen anledning att äta rosenrot om du känner dig frisk och har normal energinivåer.

Källor, studier och forskning

Läkemedelsvärlden

En intressant artikel som tar upp om rosenrot är bluff eller en mirakelmedicin som kan hjälpa de personer som lider av trötthet. De pekar på flera studier som talar för att rosenrot ger önskat resultat, men också studier som pekar på inget resultat alls.

De nämner även att alla eller flest studier är gjorda på den ryska rosenroten, medans där inte finns någon alls på fjärilsranka. En definitivt intressant artikel på ämnet som är väl värd att läsa om du vill få insyn över vilka studier som säger vad angående detta naturläkemedel. Läkemedelsvärden.

US Natioinal Library of Medicine

US National Library of Medicine har gått igenom ett stort antal olika studier och kollat hur dessa studier har gått till. I flera fall har flera studier inte uppfyllt de krav för hur testen ska se ut och därför ställer sig NCBI något kritiskt till om rosenrot fungerar eller inte. De hävdar dessutom att flera studier även har direkt ekonomiskt intresse gällande resultatet. länk.

Umeå universitet

Syftet med studien var att testa rosenrot och dess kliniska effekter vid behandling av stress, depression och trötthet. Resultatet i de olika studierna hade varierande resultat då det fanns olika preparat och doseringar. Slutsatsen var däremot att rosenrot hade viss klinisk effekt på trötthet, stress och depression. Biverkningar fanns men var väldigt milda så som t.ex. magbesvär. Samtidigt nämner de att man ska vara försiktig med rosenrot om man går på andra mediciner men det gäller all typ av kosttillskott. Kolla därför alltid med läkare om du äter annan medicin så inte det stör din nuvarande medicin. Länk.