så fungerar en vertikalskärare

Så fungerar vertikalskärare för friskare gräsmatta

Har du en tråkig och ful gräsmatta som kanske är full med mossa? I så fall borde du investera i en vertikalskärare med mossrivare eftersom det är ett redskap som gör din gräsmatta både grönare och friskare.

Vertikalskäraren ser nästan ut som en manuell gräsklippare men istället för att gräset kapas med blad och knivar gör vertikalskäraren skåror i gräsmattan med sina knivvalsar. Dessa knivar går ner några centimeter i jorden och delar gräsplantorna genom att skära av gräsets rötter. På så sätt stimuleras gräset att skjuta till nya sidoskott och på så sätt blir gräsmattan tätare.

Detta påverkar också syretillförseln till rotområdet som är ett stort problem med vanliga gräsmattor. Har du en gräsmatta på t.ex. lerig och tung jord så är detta oftast ett vanligt problem där rötterna inte får tillräckligt med syre. Men genom att skära ner i gräsmattan så kan rötterna andas bättre och gräset mår bättre. Det påverkar också gräsets förmåga att ta upp vatten när det regnar, vilket i sin tur leder till mindre mossa.

Varför blir gräsmattan finare med en vertikalskärare?

Vertikalskäraren består som sagt av valsar försedda med knivar som skär skåror i gräsmattan och det gör att rötterna luftas då det kommer in mer (tillräckligt) med syre. Detta gör i sin tur att rötterna stimuleras och plantorna blir friskare, tätare och fler. Rötterna får även lättare att ta upp näringsämnen och vatten när gräsmattan luftas. En gräsmatta som inte luftas blir lättare mättad och mossig, speciellt om den får utsätts för slitage och har en lerig och tung jord.

Lufta gräsmattan – Så här gör du

Här kommer en guide för hur du ska vertikalskära din gräsmatta och ta hand om den på bästa sätt för att få en så frisk och fin gräsmatta som möjligt. Det är viktigt att vertikalskära gräsmattan varje vår för att gräsmattan ska vara välmående, och beroende på skick och typ av jord kan det även behövas göras en gång på hösten också.

Att tänka på innan

  • Innan du börjar med att vertikalskära är det bra om gräset inte är för långt. Det ska vara ungefär 2–4 centimeter högt. Så fram med en bra gräsklippare och klipp gräset innan du startar vertikalskäraren.
  • Tänk även på att inte vertikalskära en gräsmatta som är blöt eller uttorkad. Om den är för torr är risken att knivarna inte kommer ner i jorden. Gräsmattan ska helt enkelt vara torr, men inte uttorkad eller blöt. Kör inte igång alldeles för tidigt på säsongen då gräsmattan oftast är som mest blöt då.
  • Om du har en nyanlagd gräsmatta ska du inte lufta den, ge den 2–3 år att rota sig och därefter kan du göra det.
  • Har du ett område på gräsmattan som är tillplattat/packad från t.ex. utemöbler kan det vara bättre att lufta för hand. Detta kan du göra genom att trycks ner en grävgrep och i hålen fyller du sedan på med helt vanlig luftig dressjord.

Hur du gör

  • När du kör vertikalskäraren på din gräsmatta är det bra att göra det i jämn och (lite) snabb takt.
  • Det räcker att du skär gräsmattan i en riktning så länge den inte är eftersatt, då är det bäst om du korsar tidigare skär som ett kryss.

Vad du ska tänka på efteråt

  • När du har luftat hela gräsmattan kommer du behöva kratta upp all mossa och annat material som rivits upp. Även om vertikalskäraren har en uppsamlare så kan det vara smidigare att köra utan då dessa kan fyllas snabbt. Det kan till och med ha bildats några kala områden och där är det bäst om du sår nytt gräs.
  • Efter en vertikalskärning är det bra att ge gräsmattan några veckors återhämtning och under den tiden inte beträda den. Har det varit torrt och soligt behöver du också vattna gräsmattan efteråt.
  • Att toppdressa gräsmattan och tillföra näring till jorden är också viktigt efter att du har luftat den. Toppdressen består av grovkornig sand (0,5-33mm) som gör att det blir luftigare i jorden och gör gräsmattan tätare och finare.
  • Det kan också vara läge stödså vissa partier av gräsmattan där det har tagit hårt med vertikalskäraren. Tänk däremot på att vattna försiktigt några gånger per dag så att gräsfröna inte flyter omkring och klumpar sig.

Olika typer av vertikalskärare

vertikalskärare med mossrivare

Det finns tre olika typer av vertikalskärare, manuella, motordrivna och elektriska. Du bör välja modell utifrån gräsmattans storlek, skick och ergonomi. Det finns även skärare utan sladd, men dessa kan ha svårare att uppnå samma höga nivå som de med sladd.

Det finns även vertikalskärare med en så kallad uppsamlare som samlar upp mossa, vilket låter smidigt men kan faktiskt ge motsatt effekt. Anledningen är att det ofta är mycket mossa som rivs upp, vilket kan leda till ännu mer arbete eftersom du då kommer behöva tömma uppsamlaren flera gånger. Av det skälet är det nästan smidigare att välja en vertikalskärare utan uppsamlare och bara kratta ihop all mossa i efterhand istället.

Vad är skillnaden mellan vertikalskärare och mossrivare?

Om du är intresserad av att investera i en vertikalskärare kanske du har kommit över benämningen mossrivare, ett redskap som många förväxlar med vertikalskäraren eftersom den på sätt och vis fyller samma funktion. Skillnaden ligger i deras uppbyggnad och utformning vilket också påverkar funktionen hos respektive redskap. Till skillnad från en vertikalskärare går en mossrivare inte in på djupet utan ger mer utav en ytlig behandling. Och istället för valsar med knivar har en mossrivare stålpinnar som river bort mossan.

Kombinerad vertikalskärare och mossrivare

Vore det inte bäst att kombinera en vertikalskärare och mossrivare kanske du tänker? Jo, det stämmer och det finns många redskap som gör just det, de kan ibland kallas för gästmatteluftare. Men du kan också på egen hand kombinera de två redskapen, men börja i så fall med mossrivaren för att få bort själva mossan och använda dig sedan av vertikalskärare för att lufta gräsmattan.