Så gör du den perfekta islatten hemma

Så gör du den perfekta islatten hemma

Är du en av oss som gillar kaffe? Har du också funderat på att göra en svalkande kaffedrink hemma men kanske tvekat för att det känns svårt? Då ska du läsa vidare för här kommer en massa tips på hur du ska göra världens godaste islatte. Det enda du behöver är kaffe, isbitar, mjölk och något sött. Mer ingredienser än så krävs faktiskt inte för att tillreda sommarens godaste dryck.


Fixa godaste islatten – steg för steg

För att göra en islatte som en proffsbarisa är det bäst att börja med kaffet. Brygg en kopp med riktigt gott kaffe eller espresso. För att islatten ska få mycket smak så kan du göra kaffet lite starkare än normalt. Nästa steg är att fylla ett stort glas med iskuber. Häll sedan det varma kaffet över den kalla isen.

Sedan är det dags för mjölken. En tumregel är att ta ungefär lika mycket mjölk som kaffe. Innan du häller mjölken i kaffet så ska du tillsätta något sötningsmedel. Det ska inte vara så mycket, ungefär 1 tsk är lagom. Om du inte har i något sött så kommer iskaffet att smaka beskt. Sötningsmedel kan till exempel vara:

  • Socker
  • Vaniljsocker
  • Råsocker
  • Kaffesirap eller vanlig sirap
  • Honung

Häll mjölkblandningen över kaffet. För att få mer styrka så ökar du andelen kaffe eller använder en starkare kaffesort. Smaka av och njut!

Kallbryggning kan göra islatten ännu godare

Har du aldrig hört talas om kallbryggt kaffe? Då är du inte ensam. Kallbryggning är fortfarande ganska ovanligt men på senare år har tekniken blivit allt mer populärare då det ger en slätare smak. Så vad är egentligen kallbryggning och hur smakar det?

Att göra kallbryggt kaffe är väldigt enkelt. Bryggmetoden går ut på att lägga grovmalet kaffe i blöt i 20-24 timmar i kylen och sedan filtrera det. Ut kommer något som har godare och bättre smak än varmbryggt kaffe. Smaken är mycket lenare och finare utan toner av beska. På något sätt påminner smaken om choklad.

Lästips: Så kallbrygger du kaffe på ett enkelt sätt

vilken mjölk till islatte

Vilken mjölk passar bäst när man gör iskaffe?

Det går bra att göra iskaffe på alla sorters mjölk. Lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk, sojamjölk, havremjölk eller grädde. Skummad mjölk är festligt och smakar gott. För en riktigt lyxig iskaffe så toppas kaffet med gräddglass.

Det är egentligen bara tycke och smak som avgör vilket alternativ som är bäst. Och fetthalten såklart. En islatte som är gjord på grädde innehåller naturligtvis många fler kalorier än vad det fettsnåla alternativet gör. Å andra sidan tycker vissa att det blir lite väl blaskigt när man gör islatten på lättmjölk.

Isbitar i kaffedrinken

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för hur isbitarna kan se ut i en iskaffe. En del föredrar hela iskuber. Andra vill gärna ha krossad is. Ett kul tips är att frysa in kaffe i iskuber. På så sätt undviker man att drinken blir vattnig när isen smälter. Fiffigt, eller hur?

Så gör du den snyggaste islatten

För att få islatten att skikta sig ska du börja med att röra ihop varmt kaffe med sötningsmedlet. Lägg isbitar som kommer direkt från frysen i ett högt glas och fyll omedelbart på med mjölk. Sedan är det dags att försiktigt hälla det varma kaffet över iskuberna. Kaffet kommer långsamt att kylas och sjunka till botten och du har fått en tjusig islatte.

goda sätt att smaksätta islatten

5 goda sätt att smaksätta islatten

Det är egentligen bara din fantasi som sätter stopp för vilka extra tillbehör som passar till islatten. Allt från enkla smaker med vanilj till mer udda som karamell och popcornsmak. Här nedanför listar vi några intressanta smakkombinationer som höjer islatten till något ut över det vanliga.

Chokladsmak

En riktig favorit. Addera 2 msk kakao i kaffet och vips har du fått en islatte med chokladsmak.

Asiatisk touch

Tillsätt ett par matskedar kondenserad mjölk till en stor kopp kaffe. Fyll glaset med massor med is och toppa med mynta. Sippa långsamt och njut.

Islatte med jordgubbar

Börja som vanligt med kaffet som du sedan mixar med lika mycket mjölk, en kula glass och lite koncentrerad jordgubbssaft. Fyll på med isbitar. Garnera med en färsk jordgubbe och du har fått en sommarfavorit.

Islatte med popcornsmak

Har du inte testat denna något oväntade kombination så är det dags nu. Receptet tar lite längre tid att göra än en vanlig islatte men det är det verkligen värt.

Börja med att mixa 4 dl popcorn med 2 dl mjölk och 1 krm salt. Ställ in i kylskåpet och låt stå i ett par timmar. Därefter ska popcornmjölken silas och sedan mixas med 4 kulor glass och en kopp kaffe. Häll den kalla drycken i ett stort glas och dekorera med några popcorn. Detta är definitivt en drink som kommer få mycket uppmärksamhet!

Iskaffe med lakritssmak

Vispa ihop önskade delar kallt kaffe och mjölk. Tillsätt lite råsocker och en gnutta lakritspulver. På 4 dl mjölk kan det vara lagom med 1 tsk av varje. Vispa med elvisp eller använd en shaker till dess att sockret har löst sig. Servera i fina glas med sugrör.