så gör du pasta med en pastamaskin

Så gör du pasta med pastamaskin

Det finns väl få saker som slår färsk pasta när det gäller både smak och konsistens, men det är nog inte så många som faktiskt gör sin egen pasta hemma. Du kanske tror att det är krångligt och svårt och drar dig för att skaffa ännu en köksmaskin som får stå i ett skåp och samla damm för att du inte riktigt vet hur den ska användas.

Det är faktiskt inte alls så svårt som du tror att göra din egen pasta hemma, men det är några saker som kan vara bra att tänka på för att resultatet ska bli lika gott som på en bra italiensk restaurang.


Skapa pastadeg är väldigt enkelt

göra färsk äggpastaFör att kunna göra egen pasta måste du först och främst göra degen som pastan sedan ska tillverkas av. Här är bra råvaror verkligen a och o, så använd gärna ett riktigt bra mjöl och en fin olivolja. Även valet av ägg spelar roll för slutresultatet. En bra mjölblandning för pasta är vetemjöl tillsammans med mjöl från durumvete, som passar extra bra för riktigt god pasta som i Italien.

När du skaffat de rätta råvarorna är det dags att göra degen. Många tycker det är enklast att göra en ”grop” i mjölet och där hälla i ägg och olja och sedan hälla på mjöl ”utifrån” lite i taget. När allt mjöl blandats i är det dags att knåda. Man kan också använda matberedare för den första knådningen.

När degen är färdig ska den ligga i kylen i ungefär en timme. Efter en timme är det dags att kavla ut degen och forma den som den pasta du vill ha, innan den torkas. Här kan du underlätta mycket genom att använda en pastamaskin som kavlar åt dig. Oftast får du kavla lite grann för att degen ska gå in i maskinen, men därefter är det maskinen som gör jobbet!

Recept på pastadeg

 • 450 gram durumvetemjöl
  Här kan man testa sig fram med olika typer av mjöl. Olika mjöl har olika karaktär och det är inte helt ovanligt att blanda 50% vetemjöl och 50% durumvetemjöl. Testa dig fram för bästa färska pasta. De flesta föredrar durumvetemjöl då det är en hårdare vetesort med högre proteinhalt. Durumvetemjöl ger också gulare, godare och pasta med lite tuggmotstånd.
 • 4 stycken hela ägg plus 1 äggula
  Färsk pasta kan se lite olika ut gällande ägg. Antingen håller du det enkelt med 5 hela ägg eller så använder du 4 hela ägg och plus 1 äggula.
 • 1 tsk salt
 • 2 msk vatten
 • 1 msk jungfruolivolja

Instruktioner

 1. Häll upp mjölet på bordet och skapa en grop i mitten.
 2. Placera äggen i gropen, tillsätt också oljan i gropen.
 3. Plocka fram en gaffel och börja vispa upp äggen först. Vispa sedan in mjölet i gropen lite åt gången.
 4. När väl degen är skapad så bör du lägga degen i plastfolie och sedan låta den vila i kylen i ungefär 30-40 minuter.

Använda pastamaskin är väldigt enkelt

kör igenom degen ett par gånger i pastamaskinen

Det första du gör är att ”mata in” din deg i pastamaskinen för att få rätt tjocklek. Kör gärna igenom degen flera gånger för att den ska bli mjuk och smidig. Vik degen mellan varven och tillsätt mjöl om det behövs.

Därefter kan du på många pastamaskiner välja ett annat reglage där du skär till pastan i önskad form, till exempel spagetti eller lasagneplattor. Vill du göra någon form av fylld pasta, exempelvis ravioli, så låter du pastamaskinen valsa fram jämna plattor som du sedan kan stansa ut ravioli ur. Många pastamaskiner har olika valsar för olika typer av pasta, och du kan också reglera tjockleken på pastan, så att den passar den mat du tänkt laga.

Det finns flera olika typer av pastamaskiner på marknaden idag, från helt automatiska till de traditionella manuella maskinerna. De helt automatiska lämpar sig väl för dig som vill ha en maskin som gör allt, från deg till färdig pasta, då den även hjälper till med tillverkningen av degen och knådningen av den.

Ett vanligt val för den som köper pastamaskin idag är den automatiska varianten där du själv gör degen, men slipper att veva valsarna på maskinen för att göra pastan. För tips på modeller kan du läsa vår jämförelse av pastamaskiner som är bäst i test. Tester har visat att även manuella pastamaskiner med vev är smidiga då man slipper bry sig om strömförsörjning och hängande kablar.

Torka pastan eller inte?

torka pastan en stund innan användning

När du eller maskinen vevat fram den pasta du vill ha i rätt form är det antingen dags att koka den eller att bevara den till ett senare tillfälle. Om du vill koka den direkt får du en härligt färsk pasta som inte behöver koka särskilt länge för att bli klar. Ofta slår färsk pasta till och med snabbmakaroner i koktid.

Måste man torka sin färska pasta innan kokning?

Inte nödvändigtvis men vill du få till den där fantastiska smakupplevelsen med perfekt tuggmotstånd så bör pastan hängtorka en kort period. Torktiden varierar lite men hemmagjord pasta bör hängtorka 1-3 timmar för att få rätt tuggmotstånd och så att vi blir av med smaken av deg.

Nu finns det olika torkställningar för pasta att köpa men upphängningen behöver inte vara så avancerad. Du kan använda egentligen vad som helst för att hänga upp pastan för torkning. Använd t.ex. ett kvastskaft eller något galler från ugnen.

Låt fantasin flöda när du gör egen pasta med olika smaker

pasta med olika smaker

När du gör din egen pasta kan du variera den nästan i det oändliga, från vilken typ av mjöl du använder till om du vill smaksätta den med något, exempelvis örter och kryddor. Du kan också experimentera med olika former och storlekar och varför inte med olika typer av fyllning i till exempel ravioli?

När du gör din egen pasta kan du också vidga dina vyer med nya smaker och känna tillfredsställelsen av att ha skapat något från grunden, helt själv. Här nedanför listar vi några ingredienser som kan användas för att lyfta din hemmagjorda färsk pasta.

 • Spenat – Finns att köpa som pulver
 • Tomat – Finns att köpa som pulver
 • Bläckfiskbläck
 • Färsk persilja
 • små besilikablad