hemmagjord iste

Så gör du perfekt hemmagjort iste

Läskande iste är den ultimata drycken när det är varmt ute. Drycken är enkel att göra och ett hälsosamt alternativ till saft och läsk. Hur gör man då egentligen en perfekt iste? Finns det några tips som gör att isteet blir extra smakrikt och vad ska man undvika?

Det tänker vi ta reda på i den här artikeln. Är du intresserad av att hur man tillreder en riktigt grym iste så är det läge att läsa vidare. Glöm inte bort att iste kan drickas året runt även om den svalkar bäst när det är varmt.


Kallbryggt eller varmbryggt te?

Te kan antingen bryggas som vanligt och kylas ner eller så kan den kallbryggas. Trenden med Cold brew började bland kaffedrickare men har på senare tid även blivit populärt bland teälskare. Läs vår artikel om vad kallbryggning är för något.

Experterna hävdar att kallbryggning ger ett fylligare iste med naturlig sötma vilket gör att det inte är nödvändigt att tillsätta något sötningsmedel. Risken för att resultatet blir beskt är heller inte lika stor som när man varmbrygger. När man kallbrygger te blandas tebladen direkt med kallt vatten och får sedan stå och dra länge i kylen. Tänk ungefär 2–3 msk teblad per liter vatten.

Grunden till ett varmbryggt iste

Det som är så bra med iste är att det kan förberedas i förväg. Förvara isteet i kylen och drick under dagen eller ta med på utflykten till stranden. En bra bas är att brygga en liter te av valfri sort. Receptet nedan är ett klassiskt nybörjarrecept. Om du gör iste på tepåsar ska kan du klippa sönder dem. För att inte teet ska bli blaskigt när isen smälter så är ett tips att göra iskuber på jordgubbssaft eller te.

  1. Koka 1 l vatten. Lägg i 4 tepåsar eller teblad.
  2. Låt dra över natten. Sila eller ta ur tepåsarna.
  3. Söta med ½ dl socker, honung eller råsocker.
  4. Låt svalna och sätt in kannan i kylen.
  5. Tillsätt citron eller lime.
  6. Låt drycken stå i kylen i minst en timme.
  7. Servera den kylda drycken i ett glas med is.
  8. Toppa med lite mynta eller citronmeliss.

olika sorters te

Välj te med omsorg

Svart te – När man tänker på ett traditionellt te så är det svart som avses. Svart te är smakrikt och får sin färg när tebladen efter torkningen knådas och därmed reagerar med syret i luften.

Vitt eller gult te – För att göra ett vitt te så använder man bara tebuskens allra finaste skott. Tack vare den avancerade processen så blir det ett festligt och exklusivt te. Vitt te är hälsosamt och sägs vara mycket bra för mage och immunförsvar.

Rött te – kallas även för Rooibos. Teet får sin röda färg och lite nyponaktiga smak från den buske som den kommer från. Rött te är koffeinfritt och sägs vara bra för sömnen. Tvärtemot andra tesorter så blir rött te inte beskt när det får dra en stund. Rött te är nyttigt för att det innehåller både mineraler och vitaminer.

Eftersom rött te inte blir beskt så är det perfekt att göra iste på. Gör en stor kanna som räcker hela dagen. Lägg i massor av färsk frukt som jordgubbar, skivad melon och citron. Addera en rosmarinkvist som pricken över i:et.

Grönt te – behöver inte dra lika länge som exempelvis vitt te utan det räcker med halva tiden. Rekommendationen är att brygga grönt te på en lägre temperatur. Cirka 60 grader brukar räcka. En positiv egenskap hos grönt te är att det anses vara alldeles extra hälsosamt. Det innehåller nämligen antioxidanter som är kanon för immunförsvaret. Grönt te innehåller mindre koffein än ett traditionellt te.

iste smaksättning med socker och andra kryddor

Smaksättning och eventuellt sötningsmedel

För att söta teet så kan du tillsätta någon typ av sötningsmedel som socker, flytande honung, råsocker, sirap eller muscovado. Om du väljer att kallbrygga behöver du oftast inte tillsätta något sötningsmedel.

Örter är bra att använda som smaksättning av iste. Mynta är en klassiker men även basilika och citrontimjan är gott att ha i iste. Fläder och rabarber är andra populära smaksättare liksom frukt som citronskivor, nektariner eller persika. Kanske vill du testa färska bär, hackad gurka, mint eller guava?

Blommor och örter ska du låta dra med ditt te innan bladen silas bort. Frukt och bär är det däremot bäst att tillsätta när teet svalnar.

Goda smakkombinationer:

  • Kamomill, apelsin & mynta
  • Pepparmint, ingefära & honung
  • Jordgubbar & basilika
  • Lime, persika & mynta
  • Lakrits & citron
  • Citron & blåbär

Tips – Om du gillar iste kanske du även gillar islatte som kan göras på både varm- och kallbryggning. Läs vår guide om hur du gör godaste islatten hemma.