baka dina egna nyttiga proteinbars

Så kan du baka dina egna nyttiga proteinbars

Proteinbars är ett riktigt bra mellanmål som är enkelt att ha med i väskan och äta efter träningen eller när hungern faller på. Dock kan det bli en dyr vana eftersom att de bars som säljs i butikerna har ett ganska högt styckpris. Ett tips är då att baka dina egna proteinbars! Det är både superenkelt och supergott och du kan välja både ingredienser och smak.

Fortsätt läsa för att få förslag på två recept på riktigt smarriga och enkla proteinbars. Baka många på samma gång och frys in de du inte kommer att använda direkt. På så sätt är du alltid redo att kunna packa ner ett proteinrikt mellanmål i träningsväskan eller matsäcken!


Recept på två typer av goda och proteinrika bars

Proteinbars med smak av jordnötter

För att ge dig lite inspiration till hur hemgjorda proteinbars kan se ut kommer här förslag på ett par goda recept som är både enkla och roliga att följa. För att en bar ska räknas som en proteinbar bör den bestå av cirka 20–40 % protein och det är också då du får ut den effekt du önskar av proteinet.

Proteinbars med smak av jordnötter och choklad (20 bars)

Ingredienser:

  • 400 g proteinpulver (gärna med chokladsmak)
  • 2 dl mjölk eller vatten
  • 200 g havregryn
  • 100 g honung eller sirap
  • 100 g jordnötssmör
  • 60 g mörk choklad (kan uteslutas)
  • 60 g kakao

Gör så här:

  • Börja med att blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan ner jordnötssmör och honung/sirap.
  • Tillsätt lite av mjölken/vattnet i taget och blanda hela tiden för att se när den har fått en kladdig, men fast konsistens. Du behöver inte alltid använda all vätska.
  • Fördela smeten i en fyrkantig form eller på en bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen och bred ut den över massan. Detta ger dig proteinbars med en chokladtäckt undersida, men detta steg kan alltså uteslutas om så önskas.
  • Låt formen eller brickan stå kallt i kylen tills massan har stelnat.
  • Sedan är det dags att skära upp den i lagom stora proteinbars. Plasta därefter in dem styckvis med plastfolie och förvara kallt. De kan förvaras i kylen i upp till en vecka eller i frysen om du vill att de ska hålla längre.

Receptet ger 20 proteinbars och varje bar har följande näringsvärde:

  • Cirka 200 kcal
  • 19,2 g protein
  • 14,4 g kolhydrater
  • 6,5 g fett

 

Proteinbars med smak av tranbär och vanilj (20 bars)

Ingredienser:

  • 380 g proteinpulver med vaniljsmak
  • 6 dl fibersirap
  • 250 g torkade tranbär (fungerar även med andra torkade bär, exempelvis blåbär)

Gör så här:

  • Börja med att blanda torkade tranbär och proteinpulver i en skål.
  • Värm fibersirapen i en kastrull tills det börjar bubbla. Ta då direkt bort kastrullen från plattan och häll ner sirapen i skålen med tranbär och proteinpulver.
  • Rör ihop till en smulig smet.
  • Pressa ut smeten till en jämn kaka i en form klädd med plastfolie och ställ in i kylskåpet. Låt smeten svalna i minst två timmar, men gärna längre.
  • Ta ut formen när smeten har stelnat och skär den sedan i 20 lika stora bars.
  • Förvara sedan i kylen eller i frysen och packa ner dem i väskan när du vill ha ett snabbt, gott och proteinrikt mellanmål!

Receptet ger 20 proteinbars och varje bar har följande näringsvärde:

  • Cirka 179 kcal
  • 18 g protein
  • 15 g kolhydrater
  • 2 g fett

Fördelen med att göra egna proteinbars

fördelen med att baka egna proteinbars

Proteinbars är ett utmärkt snacks som fungerar som en energikick i samband med träning eller som ett mättande mellanmål under dagen. Det höga innehållet av protein främjar muskeluppbyggnaden och gör dessutom att barsen blir ännu mer mättande än klassiska energibars utan protein. Protein är nämligen det näringsämne som erbjuder störst mättnadskänsla per kalori.

Det finns många anledningar att baka egna proteinbars istället för att köpa färdiga i butik. Det är både kul och enkelt, samtidigt som det kommer att sätta betydligt mindre press på plånboken.

Även om marknaden idag erbjuder ett hav av olika smakkombinationer kommer du att kunna bestämma helt över vilka ingredienser och smaker du vill att din hemgjorda proteinbars ska bestå av. Du kanske är allergisk mot nötter eller gluten? Då är det enkelt att bara utesluta dessa ingredienser istället för att behöva krångla med att läsa på förpackningarna i butiken.

En annan stor fördel med att baka egna proteinbars är att du själv bestämmer över näringsinnehållet. Du kan faktiskt göra nyttigare alternativ än de som säljs i butik om du bara väljer rätt råvaror. Och glöm inte bort att experimentera med olika ingredienser för här är det bara fantasin som sätter stopp.

Några exempel på bra ingredienser

  • Proteinpulver – Välj ett proteinpulver som är animaliskt d.v.s.. vasselprotein, undvik kollagenprotein. Även här finns det gott om olika smaker att välja mellan, allt från choklad till olika frukter.
  • Torkad frukt – Torkad frukt i bitar kan ge proteinbaren lite mer textur och konsistens. Dessutom smakar det gott.
  • Choklad – Vill du undvika kolhydrater så gott som möjligt finns det t.ex. Lindts 85% med 19 gram kolhydrater per 100 gram.
  • Nötter – Nötter är helt fantastiskt i både smak och konsistens. De är också rika på både protein och nyttiga fetter. Men räknar du kalorier så bör nötter begränsas.

Om du inte har lust att baka så finns det faktiskt väldigt bra alternativ att köpa. Se vår jämförelse över marknadens bästa proteinbars. Men det finns tyvärr också sämre alternativ som har ett innehåll som närmast kan jämföras med vanliga chokladbars. I de värsta fallen innehåller de mer socker än protein och kallas ändå proteinbar. Läs också – Proteinbars är inte alltid så nyttiga.