val av friluftskök

Så väljer du bästa friluftskök

Är du på jakt efter ett friluftskök att ha med dig på kommande turer, utflykter och äventyr? I så fall har du kommit rätt. Här kan du bli guidad bland friluftskök för att hitta en lämplig modell som passar dig och dina framtida upplevelser, stora som små. Du kan läsa om faktorer som är viktiga att ha i åtanke inför ditt val men också om olika bränsletyper som är minst lika avgörande.

Faktorer som avgör ditt val

Stormkök, trangiakök, spritkök, gasolkök och friluftskök – det finns en mängd olika varianter att välja på. Hur, var och när du planerar att använda ditt friluftskök avgör i mångt och mycket vilket typ av kök som passar dig. Utifrån följande faktorer kommer du få en uppfattning om vilket typ av kök som kommer passa dig bäst. Många väljer att köpa ett trangia stormkök med antingen gas eller t-sprit då det passar de allra flesta personer. Men det är nödvändigtvis inte det bästa alternativet alltid om ditt äventyr ställer höga krav på utrustningen.

Miljö och årstid

När kommer du använda friluftsköket som mest? Det är nämligen avgörande när och var du (främst) kommer att använda ditt friluftskök. Vissa modeller och bränsletyper är bättre anpassade för vinter och kyla än andra. Det är också viktigt att tänka igenom vart du kommer använda det, är det i Sverige eller utomlands?

Hur mycket tid vill du lägga?

Är det viktigt att det går snabbt och smidigt att få ihop köket eller spelar det mindre roll? Om du är ute på en lång vandring är det fullt förståeligt att du inte vill lägga ner tid och energi på att få ihop själva köket utan istället lägga tiden på vandringen. Faktorer som hur lätt det är att tända köket, justera värmen och rengöra samt eventuellt reparera köket är faktorer som kan avgöra val av kök.

Stabilitet

Underlaget är som du säkert vet inte alltid optimalt när man är ute i naturen, och då kan det vara bra att leta efter ett stabilt friluftskök där en kastrull utan problem kan balansera på köket.

Friluftskökets storlek

Hur stort kök du behöver beror på hur många du ska laga mat till, ett par kontra en familj på fyra ska inte köpa friluftskök av samma storlek. Köper du ett för litet kök finns risken att du måste laga mat i flera omgångar. Att göra det någon gång ibland är kanske inte hela världen men att alltid behöva göra det kan kännas omständligt och tråkigt.

Val av mat

Vilken mat du avser att tillaga kan avgöra hur välutrustat ditt kök behöver vara. Har du först och främst planerat att äta frystorkad mat räcker det med ett enklare kök då du bara behöver värma upp vatten. Ska du däremot laga en riktig måltid är det skönt att ha flera grytor och ett lätthanterligt kök som du kan justera värmen på, det vill säga lågan. Läs tips på vad du kan tillaga på stormköket.

Bränsletyp

Valet av bränsle hänger ihop med många av de andra punkterna eftersom vissa typer av bränsle är lättare att hitta i olika delar av världen. Vissa bränslesorter fungerar bättre i olika miljöer och temperaturer.

Olika bränsletyper till friluftskök

bränsletyper till friluftskök

Valet av bränsle är, som du kanske har förstått nu, en stor del i att välja friluftskök och därför kommer en redogörelse av olika bränsletyper, hur de fungerar och vilka fördelar och nackdelar de kommer med.

  • Fotogen
  • Gas
  • T-röd
  • Bensin
  • Diesel
  • Multifuelkök

Fotogen

Detta är ett bränsle att rekommendera om du har tänkt att ta med dig ditt friluftskök utomlands. Det antänder inte heller lätt och är billigt. Det luktar däremot illa och blir ofta ganska smutsigt. Fotogenet ska också värmas upp och du behöver pumpa upp ett tryck innan användning.

Gas

Gas är ett smidigt bränsle om du främst tänkt använda ditt friluftskök under sommarhalvåret för då är det smidigt och enkelt att använda och lätt att justera lågan. Bränslet är i övrigt också rent och effektivt. Bortsett från att gasen inte är att rekommendera när temperaturen stiger under noll är det också något dyrare än andra bränslen, men det kanske det kan vara värt.

T-röd – Spritkök

Detta är det mest miljövänliga bränsle som finns, men likt gas fungerar det inte bra i minusgrader, inte heller på höga höjder. Det har också låg effekt, men om du har gott om tid vid matlagningen är det inget problem. Ett spritkök är perfekt om du främst tänkt använda det i Sverige under sommarhalvåret, eftersom det kan vara svårt att finna utomlands. Det kräver också mer bränsle än andra varianter, sotar och är svårt att justera lågan med.

Bensin – Gasolkök

Bensin är ett bra allround bränsle som fungerar på de flesta höjder och i de flesta miljöer och går att köpa världen över, det är också effektivt och billigt så länge du väljer ren bensin. Det negativa med bensin är att det är lättantändligt och explosivt, luktar och sotar (om den inte är ren). Det är också ofta ganska svårt att justera lågan med bensin som bränsle.

Diesel

Diesel är mer utav ett nödfalls-bränsle eftersom det är lätt att hitta världen över och hyfsat billigt, men i övrigt kommer det främst med onödiga risker och andra nackdelar. Det är extremt lättantändligt, svårjusterat och gör köket oerhört sotigt, dessutom luktar det mycket. Precis som med fotogen, behöver diesel pumpas upp med ett tryck innan det kan användas.

Multifuelkök

Här har du ett flexibelt friluftskök som du kan använda med flera olika sorters bränsle, vilket gör det ultimat att använda i olika länder, klimat och miljöer. Men till följd av det kommer med ett högre pris och mer underhåll, behöver du exempelvis byta till ett annat munstycke om du vill använda gas.

Allmänna tips för dig med friluftskök

Här hittar du saker som är bra att tänka på i samband med köp av friluftskök men också innan, under och efter användning.

  • Vindskydd och lock sparar bränsle och gör matlagningen mer effektiv.
  • Genom att köpa till värmeväxlare blir värmen mer koncentrerad och bränsleeffektiv.
  • Ha alltid med dig tändstickor eller tändare (även om det finns piezotändare).
  • Testkör alltid köket inför varje tur för att vara på den säkra sidan.
  • Om du har flytande bränsle förvara det i en påse för att skydda övrig packning.
  • Ta reda på hur du på bästa sätt gör rent och underhåller ditt kök för lång hållbarhet.