salt och pepparkvarn bäst i test

Salt & Pepparkvarn Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Det är inte helt ovanligt att man får ärva gamla salt- och pepparkvarnar. Anledningen till detta är att personen som man ärver från har helt enkelt köpt en kvarn av god kvalitet. Det är stor skillnad mellan en billig pepparkvarn och en pepparkvarn från ett känt märke som t.ex. Peugeot, Zassenhaus eller Stoha.

Bästa tipset är att köpa något ordentligt och du får en eller två nya vänner i köket för resten av livet. Engångskostnaden är kanske lite högre men slår du ut det på 20-30 år så blir det inte många kronor. Köper du dessutom rätt märke så får du livstidsgaranti eller en garantitid på 25 år.

Nedanför hittar du kryddkvarnar som är bäst i test och som fått höga kundomdömen. Jämförelsen är baserad på testresultat, produktrecensioner, kundomdömen, egenskaper och funktioner. Allt från klassiska till moderna elektriska kryddkvarnar med inbyggt batteri.

Zassenhaus München kryddkvarn - Bäst i test

Bäst i test
Zassenhaus München kryddkvarn bild
 • Svart
 • Vit
ButikPris
625:-Besök
ButikPris
899:-Besök
 • 4 av 5 hos Mitt Kök i deras test av salt- och kryddkvarnar 2018
 • Toppbetyg från kundomdömen hos butiker och marknadsplatser
 • Svenska Kocklandslaget använder Zassenhaus

Zassenhaus München är utan tvekan en av marknadens bästa pepparkvarnar. Pepparkvarnen München har i princip fått toppbetyg i varje test vi har kunnat hitta och fick bland annat 4 av 5 när Mitt Kök testa nio olika pepparkvarnar under 2018. Modellen har också fått väldigt bra betyg från vanliga konsumenter som testat pepparkvarnen.

Klassisk design som tilltalar de flesta hemmakockar

Det kända keramiska malverket är precis lika bra som på alla andra pepparkvarnar från Zassenhaus. Närmast omöjlig att slita ut under en livstid enligt vissa källor. YouTube-profilen MatGeek gick ett steg längre genom att testa mala grus vilket den klarade av utan problem. Även andra profiler på Youtube har testat att mala grus utan att det keramiska malverket tog skada.

Nu bör man inte testa kryddkvarnen med grus men faktum är att keramiskt malverk är hårdare än stål. Men det bästa med ett keramiskt malverk är trots allt att det kan användas till vad som helst. Det kvittar om du väljer salt eller peppar i kvarnen så tar den inte skada. Tittar vi på andra modeller från t.ex. Peugeot så kan man inte använda salt i deras kryddkvarnar då de kan börja rosta.

Malverken från Zassenhaus är helt enkelt toppklass som dessutom är ställbara för önskad malningsgrad. På undersidan finns det ett enkelt reglage för att ställa in önskad önskad fin- eller grovhet på pepparn. När du väl har ställt in kornstorleken så behålls inställningen även efter lång tids användning. Något som är ett vanligt problem på t.ex. Peugeot Paris u'Select. Grovheten kan ställas in med sex olika nivåer.

Zassenhaus München kryddkvarn finns att hitta i flera olika färger och storlekar. Allt från svart, vit, guld med flera. När det gäller storleken på kryddkvarnen kan du hittar allt mellan 15 och 45 cm.

Vem bör köpa Zassenhaus pepparkvarn?

Det finns egentligen två saker som utmärker kryddkvarnen och som gör den till testvinnare. Det första är det keramiska malverket som utklassar det mesta på marknaden. Det andra är reglaget för malningsgrad som sitter på undersidan. När man väl har hittat korrekt malningsgrad så behåller den inställningen utan att man råkar komma åt reglaget.

En annan sak som gör malverket till en vinnare är enkelheten med att rengöra verket. Lossa på spärren med en kniv och sedan kan man enkelt plocka isär malverket för rengöring. Baserat på testresultat, egenskaper och funktioner vinner Zassenhaus München vår utmärkelse bäst i test. Att malverket har en garantitid på 25 år stärker också vår övertygelse.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i oberoende tester av kryddkvarnar
 • Keramisk malverk som klarar av både salt och peppar
 • Malverket är enkelt att plocka isär för rengöring
 • 25 års garanti på själva malverket
 • Enkel att ställa in peppargrovhet (1-6) som dessutom håller inställningen trots långtidsanvändning
 • Snygg och modern design som finns i flera olika färger
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Peugeot Paris U´Select - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Peugeot Paris U´Select bild Peugeot Paris U´Select bild
ButikPris
679:-Besök
779:-Besök
 • 88 av 100 när vi testa Peugeot Paris U´Select 2023
 • Testvinnare hos TechGearLab 2023
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat modellen

Peugeot Paris U'Select är verkligen en pärla i köket. Vi anser att denna modell är ett utmärkt exempel på Peugeots styrkor inom kvalitet och design. Det här är inte bara en pepparkvarn, det är Peugeots flaggskepp.

Vårt egna test av pepparkvarnen 2023 gav poängen 88 av 100 och har också blivit testvinnare hos TechGearLab 2023 talar för dess överlägsna kvalitet. Kunderna är också nöjda, med toppbetyg från dem som har använt denna modell.

Kvarnen i Peugeot Paris U'Select är tillverkad av hållbart stål och erbjuder sex olika inställningar för malningsgraden. Du behöver bara vrida på ringen för att justera kornstorleken som ger en perfekt malning varje gång. Livslång garanti på malverket är verkligen ett plus. Det ger oss en känsla av trygghet och tillförsikt i produkten.

Test av Peugeot Paris U´Select utmärkelse - utmärkt 2023

En intressant och kanske mindre känd faktor att tänka på är den tvåstegs malningsmekanismen. Denna mekanism knäcker först pepparkornen och maler dem sedan jämnt. Detta ger en konsekvent storlek på malningen varje gång och skapar en smakupplevelse som är svår att matcha.

Vi vet att storlek och material spelar en stor roll vid valet av pepparkvarn. Peugeot Paris U'Select kommer i flera storlekar och färger vilket gör att den passar in i de flesta köken. Den solida konstruktionen av trä och stål, kombinerat med det eleganta designet gör den till ett självklart val för köksbänken eller bordet.

Peugeot Paris U'Select är kanske inte helt perfekt men det är mycket nära. Dess eleganta design, högkvalitativa malverk, justerbar malningsgrad och livslånga garanti gör den till ett utmärkt val för alla som vill förbättra sina kulinariska upplevelser. Dessutom kommer den från en tillverkare som har förfinat sin teknik sedan 1810. Det är en del av dess styrka och det är något vi verkligen uppskattar.

Så om du är ute efter en pålitlig, högpresterande och elegant pepparkvarn är Peugeot Paris U'Select definitivt värd att överväga.

 • Skäl att köpa
 • Gott om storlekar och färger att välja mellan
 • Två-stegs-malverk som först knäcker pepparkornen och sedan krossar
 • Smidigt att justera malningsgrad genom att snurra på bottendelen
 • Livslång garanti på malverket
 • Skäl att inte köpa
 • Känsligt malverk gällande storleken på pepparkornen

Peugeot Paris U-Select elektrisk - Elektrisk pepparkvarn i trä

Peugeot Paris U-Select elektrisk bild
ButikPris
1242:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA

Den elektriska pepparkvarnen Peugeot Paris U-Select är fortfarande ganska ny på marknaden men det finns trots allt några kundrecensioner. På amerikanska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor. Även hos svenska butiker som t.ex. Bagaren & Kocken har pepparkvarnen fått toppbetyg från vanliga kunder.

Första pepparkvarnen i trä som är elektrisk

Peugeot Paris U-Select har länge varit en av marknadens mest populära pepparkvarnar där du enkelt kan justera mellan 6 olika malningsgrader. Men Peugeot har nu lanserat sin första pepparkvarn i trä som använder både U-Select malningsystem och elektriskt malverk.

U-Select är utan tvekan den mest smidiga pepparkvarn-serien på marknaden där du enkelt kan välja malningsgrad genom att rotera foten av kvarnen. På foten finns det även små markeringar som indikerar vilken malningsgrad du har valt. Själva malverket är också toppklass med Peugeots patenterade system som först knäcker kornen och sedan maler det finare. Malverket är också antirostbehandlad som med alla malverk från Peugeot.

Det bästa med den nya pepparkvarnen är däremot den nu elektriska malkvarnen som smidigt maler pepparkornen till önskad storlek. Processen är väldigt enkel och det räcker med en hand/tumme för att starta malprocessen.

Modellen drivs med hjälp av ett inbyggt och uppladdningsbart batteri. För att ladda pepparkvarnen behöver huvudet avlägsnas och väl där hittas ett uttag för micro-USB. Det finns även en LED-lampa som indikerar när laddprocessen är färdig.

Vem bör köpa elektriska Peugeot Paris U-Select? Elektriska pepparkvarnar är framförallt smidigt för äldre personer som saknar styrkan men det är också väldigt smidigt för vanliga hemmakockar. Om du inte har något emot ännu fler laddprylar i hemmet så är elektriska Peugeot Paris U-Select en fantastisk modell.

 • Skäl att köpa
 • Elektrisk pepparkvarn med inbyggt och uppladdningsbart batteri
 • Laddas med micro-USB
 • Använder Peugeot U-Select-system där du kan välja mellan 6 olika malningsgrader
 • Patenterat malverk som först knäcker och sedan maler pepparkornen
 • Klassisk design av pepparkvarn med trä
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zassenhaus Berlin salt- & pepparkvarn - Bra alternativ

Zassenhaus Berlin salt- & pepparkvarn bild
ButikPris
799:-Besök
 • Rekommenderas av ICAKurien som ett alternativ till Peugeot
 • Toppbetyg bland kundrecensioner

Tyska Zassenhaus räknas också som ett av de toppmärken när det kommer till salt- och pepparkvarnar. Zassenhaus Berlin pepparkvarn har blivit prisad flera gånger på grund av sin kvalité och förmåga att mala riktigt fina pepparkorn. Företaget Zassenhaus har tillverkat pepparkvarnar ända sedan 1867 och räknas som en av världens bästa kvarntillverkare.

När det gäller Berlin-modellen från Zassenhaus så kan det helt enkelt inte gå fel, det är nämligen företagets största storsäljare som har vunnit flera bäst i test runt om i världen under flera års tid. Svenska kocklandslaget har också valt att köra peppar- och saltkvarnar från Zassenhaus . Något som så klart ökar intresset kring dessa kvarnar.

Utseendet skiljer sig inte speciellt mycket från bäst i test vinnaren Peugeot Paris

Det är faktiskt väldigt många personer som knappt kan känna igen skillnaden mellan dessa två olika pepparkvarnar. Zassenhaus Berlin har flera liknelser med bäst i test vinnaren rent designmässigt, men de är ändå ganska olika om vi tittar på insidan. Nu tillverkar Zassenhaus flera andra bra modeller med lite mer unikt utseende, så om du är ute efter något mer unikt så finns det att hitta.

Något som vi däremot är väldigt glada för är att Zassenhaus har valt att använda keramisk malverk i både salt- och pepparkvarnen. Så om du köper en Zassenhaus kvarn så kvittar det egentligen vad för krydda / salt du slänger ner i den, den tar nämligen båda. Bäst i test vinnaren har inte detta och därför är det extra viktigt att välja rätt kvarn för rätt ändamål.

Det går även rykten om att dessa pepparkvarnar klarar av krossa grus, men det är inget vi vill rekommenderar att du testat. De kostar trots allt en del pengar och troligtvis så köper du endast en Zassenhaus pepparkvarn och en saltkvarn då de troligtvis håller livet ut.

Det är dock inte livstidsgaranti på kvarnar från Zassenhaus som t.ex. bäst i test vinnaren från Peugeot. De har däremot 25 års garanti på malverket om något konstigt skulle uppstå, så se till att spara kvittot.

6 olika malningsgrader

Med Zassenhaus Berlin pepparkvarn så får du sex olika malningsgrader att välja mellan och när du väl har satt önskad storlek på pepparn som kommer ut så hålls inställningen även om du maler i flera år. Detta är något som många kvarntillverkare har problem med d.v.s. inställningen ändras successivt efter en del malande.

Just denna modellen från Zassenhaus finns i flera olika färger så som t.ex. svart, vit, bok, mässing, choklad, blå, creme, rosa, röd, grön, grå och många andra fler. De är tillverkade av träslaget bok, samma material som används i testvinnaren.

 • Skäl att köpa
 • 25 års garanti på malverket
 • Finns i flera olika storlekar, från 12 - 30 cm
 • Finns också i ett stort antal olika färger
 • Både salt- och pepparkvarnen använder keramiskt malverk. Detta gör att det inte har någon betydelse om du väljer att använda salt eller peppar i kvarnen då det inte kan rosta
 • 6 olika inställningar för malningsgrad
 • Ett stort plus är att svenska kocklandslaget använder dessa salt- och pepparkvarnar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Peugeot Paris salt- & pepparkvarn 18 cm - Rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Peugeot Paris salt- & pepparkvarn 18 cm bild
ButikPris
789:-Besök
 • Bäst i test hos svenska ICA Kuriren
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat Peugeot Paris pepparkvarn
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon efter över 2800 kundrecensioner

Salt- pepparkvarnen Paris från Peugeot är kanske den mest klassiska pepparkvarnen som de flesta kan känna igen eller relatera till. Peugeot är också ett av de märken som har vunnit flest bäst i test och som även fått toppbetyg hos konsumenter som testat modellen.

Kryddkvarn med klassisk tidlös design i olika storlekar

Testvinnaren Peugeot Paris salt- och kryddkvarn finns i flera olika storlekar. Modellen finns i flera olika färger men vi har valt att visa den svart / vita modellen som är mest populär hos butikerna. Det finns så klart andra alternativa färger att välja mellan och även storlekar.

Peugeot Paris har en klassisk design som är tidlös och som passar in i de flesta hem och kök. Storleken på pepparkvarnen varierar från 12 till 30 cm och från vad har hittat så ska det finns ännu större modeller att hitta. Färgvariationen på dessa peppar- saltkvarnar från Peugeot är extremt många och det är inte ovanligt att de kommer ut med limiterade utgåvor vid vissa tillfällen.

Några av de färger som är mest populära är svart, vit, choklad, brun, rostfritt, koppar, röd, träfärg, cerise, ocean, volcanic och många fler. Sen finns det även olika utföranden på dessa färger där färgen är antingen matt eller klarlackad.

Skillnad på saltkvarn och pepparkvarn när det gäller Peugeot

En viktig aspekt när man väljer salt- och pepparkvarn från Peugeot är att man väljer korrekt kvarn. Anledningen till detta är att Peugeot endast använder keramiskt malverk i saltkvarnen och inte i pepparkvarnen. Det keramiska malverket kan inte rosta och därför är det viktigt att du väljer rätt kvarn för rätt ändamål.

Pepparkvarnar som t.ex. testvinnaren Peugeot Paris pepparkvarn använder vanligt rostfritt stål. Man kanske skulle tycka att även Peugeot skulle gå över helt till keramiskt malverk likt andra kända märken så som t.ex. Zassenhaus eller Stoha. Men malverket i Peugeot har några fördelar.

En stor fördel med malverket från Peugeot är att malverket är avsett för att knäcka eller krossa pepparkornen innan det går vidare till malning. Genom att göra på detta sätt så blir resultatet snäppet bättre jämfört med andra tillverkare.

Tänk på att köpa Paris u'Select om du vill ha inställning för malningsgrad. Paris u'Select har nämligen en nederdel som man kan rotera för att ändra malningsgrad för pepparn. Köper du den vanliga Peugeot Paris får du inte denna möjlighet.

 • Skäl att köpa
 • Livstids garanti på själva malverket
 • Många storlekar att välja mellan, från 12 – 30 cm och uppåt
 • 10–20 olika färger att välja mellan
 • Pepparkvarnen har ett malverk av rostfritt stål, medans saltkvarnen har ett keramiskt
 • Enkel justering av malningsgrad genom att vrida den nedre delen av kvarnen. (finns endast på u'Select versionen)
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Skeppshult Brunbok Pepparkvarn 18 cm - Med gjutjärnsdetaljer

Skeppshult Brunbok Pepparkvarn 18 cm bild Skeppshult Brunbok Pepparkvarn 18 cm bild
ButikPris
465:-Besök
 • Bra betyg från konsumenter som testat Skeppshult pepparkvarn

Pepparkvarnen Skeppshult Brunbok har funnits länge ute på marknaden och flera kundrecensioner vittnar om flera års användning utan problem. Pepparkvarnen har fått toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat modellen.

Gedigen svensk pepparkvarn från Småland

Skeppshult är tyvärr enda kvarvarande gjuteriet i norden men som idag tillverkar några av marknadens mest intressanta gjutjärnsprodukter. Men kan verkligen gjutjärn och pepparkvarnar fungera? Förutom en fantastisk design så blir ju pepparkvarnen lite tyngre vilket kanske inte uppskattas av alla. Smaksak helt enkelt. Med sina 750 gram (18 cm modell) står den däremot stadigt och känns gedigen i handen.

Om vi tittar närmare på materialvalet så har Skeppshult använt betsad bok för kroppen och gjutjärn för både ovandel samt underdel. Underdelen är också lackad för att undvika att gjutjärnet färgar av sig på underlaget. Modellen finns i två storlekar, 18 och 27 cm.

Skeppshult Brunbok har ett keramiskt malverk och som kan justeras för önskad kornstorlek. Huruvida malverket även fungerar för salt låter vi ha osagt men Skeppshult har också saltkvarn av samma modell. Det finns även ett gjutjärnsställ att köpa som rymmer båda kvarnar.

Vem bör köpa Skeppshult Brunbok Pepparkvarn? Detta är definitivt en pepparkvarn för hemmakockar som älskar gjutjärn och som föredrar rustik design. Detta är också en ganska tung pepparkvarn jämfört på grund av gjutjärnsdetaljerna vilket inte passar alla. Några konsumenter klagar däremot på att justeringshjulet för pepparstorlek är av plast.

 • Skäl att köpa
 • Ställbart och keramiskt malverk
 • Ovan- och underdel av gjutjärn
 • Väger in på 750 gram som ger en bra känsla i handen
 • Betsad bok med rustig design
 • 25 års gjutjärnsgaranti
 • Finns i två storlekar, 18 och 27 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Tung i handen, kanske inte uppskattas av alla
 • Vissa delar i malverket är av plast

Peugeot Zeli Duo - Bra elektrisk kryddkvarn

Peugeot Zeli Duo bild
ButikPris
1185:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner
 • 4,3 av 5 hos amerikanska Amazon efter över 280 kundrecensioner

Peugeot har länge tillverkat elektriska pepparkvarnar och en av deras modeller vid namn Elis har fått bäst i test hos bland annat Smartsons stora test av pepparkvarnar under 2011. Peugeot Zeli Duo är en nyare modell som har kommit efter Elis-versionen, men som nu verkar ha blivit ersatt av just denna modellen.

Det är många personer som föredrar elektriska salt- och kryddkvarnar, det är både behändigare samt att man kan välja att bara använda en hand åt gången. Är detta då en pepparkvarn som håller livet ut? kanske då mekanismen har livstids garanti och det är ganska fantastiskt skönt att slippa vrida på den där knoppen. För äldre personer som saknar styrkan så är detta en perfekt present som kommer uppskattas varmt.

Väldig praktisk användning

Frågan är egentligen vart dessa salt- och pepparkvarnar passar bäst. Enligt oss så lämpar sig dessa bäst att ha ståendes på middagsbordet i fall någon vill peppra eller salt extra. Det är gärna då som man vill kunna ha enkelheten att kunna få lite extra krydda utan att behöva vrida på den där knoppen.

Vid matlagning så känns det inte lika praktiskt för då är man ändå igång med att göra en massa saker redan. Att vrida på knoppen är oftast då inte ett problem, men för äldre personer som har svårt med rörelsen samt styrkan så är detta ett perfekt verktyg i köket.

Peugeot Zeli Duo är båda utrustade med varsin lampa som belyser målet när du trycker ner knappen på ovansidan, perfekt om det är lite sämre belysning där du sitter och äter.

Fin- eller grovheten på det malda saltet / pepparn kan justeras genom att skruva på en skriv som sitter på undersidan.

Om du verkligen är intresserad av att köpa elektriska salt- och pepparkvarnar så kan vi varmt rekommendera dessa Peugeot Zeli Duo. När det kommer till elektriska kvarnar så ställs det betydligt högre krav på mekanismen och det är därför som det är extra viktigt att det används delar av god kvalité.

Peugeot själva är så säkra på sina elektriska pepparkvarnar att de lämnar livstids garanti på själva malverks-mekanismen. Något som ingen annan kvarntillverkare i världen gör och det säger en del om den kvalité som Peugeot lämnar på sina produkter.

 • Skäl att köpa
 • Livstids garanti på själva malverks-mekanismen
 • Drivs av 6 stycken AAA-batterier
 • Kan justera grovheten på pepparn genom att snurra på en skruv som sitter på undersidan
 • Både peppar och saltkvarnen har en lampa som aktiveras när knappen på ovansidan används. Perfekt om belysningen är sämre där du sitter och äter
 • Perfekt att ha ståendes på middagsbordet, men fungerar så klart även att använda vid matlagningen
 • Storleken på dessa är 14 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Relativt dyra jämfört med liknande konkurrenter

Kähler Hammershøi - Nordisk design

Kähler Hammershøi bild
ButikPris
465:-Besök
497:-Besök
 • Bäst i test när Mitt Kök testa 9 olika kvarnar

För dig som älskar unik design så kan Kähler Hammershøi salt- och pepparkvarn vara ett utmärkt val. Modellen har bland annat testats hos svenska Mitt Kök där den även tog hem utmärkelsen ”bäst i test”.

Unik design med trä och porslin

Designen på Kähler Hammershøi salt och pepparkvarn är typiskt nordisk med både trä samt ett huvud av porslin. Trämaterialet som används är ek och sedan en knopp av porslin som finns i olika färger för att kunna skilja på de olika kryddorna. Färgerna som finns är vit, antracit och indigoblå.

Enligt Mitt Köks test av salt- och pepparkvarnar så sitter modellen stadigt i handen. Den räfflade porslinknoppen ger också gott om grepp, men kanske något sämre vid våta händer. Kvarnen är också väldigt enkel att fylla på. Kvarnen maler också väldigt jämnt och fint.

Det enda direkt negativa var själva inställningen som styr vilken grovhet du vill få ut. Har du lite större händer så kan detta vara lite kruxigt.

 • Skäl att köpa
 • Utsedd till bäst i test vinnare av Mitt Kök under 2018
 • Populär och klassisk nordisk design som är inspirerad av Svend Hammershøis
 • Material av ek och porslin
 • Finns i olika storlekar men vi rekommenderar modellen på 17,5 cm
 • Knopphuvudet finns i tre olika färger
 • Skäl att inte köpa
 • Vredet verkar vara limmat på kvarnverket

Köpguide – Så väljer du bästa salt- & pepparkvarn

pepparkvarn köpguide

Nymalen peppar smakar utan tvekan bäst och skillnaden i smak är större än vad många tror. Om du älskar matlagning så är en pepparkvarn ett måste för att få ut den där behagliga hettan som svartpeppar ger.

Men vad bör du tänka på när du väljer en pepparkvarn? Det finns egentligen flera saker du bör funderar över innan du väljer vilken pepparkvarn som passar ditt kök. Allt från storlek, design, märke, malverk med mera. Nedan går vi igenom lite funktioner och egenskaper som kan vara till nytta vid val av pepparkvarn.

Design och material

eleganta salt och pepparkvarnarSalt- och pepparkvarnar är utan tvekan en stor del av köket då de alltid står framme. Det kan också vara så att man vill kunna ställa fram ett par snygga pepparkvarnar under middagar och då är det inte fel med ett par eleganta kvarnar som gästerna kan använda.

Därför kan designen vara ganska viktig för många men funktionellt så har det ingen större betydelse. Det finns allt från moderna pepparkvarnar i borstat stål till den mer klassiska modellen av trä med olika finish.

Pepparkvarnar med svart pianolack är oftast en favorit bland många hemmakockar och den är både snygg samt elegant. Pianolacken skyddar också pepparkvarnen från fläckar och gör den smidig att rengöra. Men det finns även andra material att välja mellan som t.ex. akryl, rostfritt stål med mera.

Pepparkvarnar med genomskinlig akryl har också fördelen att du kan se hur mycket som är kvar i kvarnen. Peugeot pepparkvarnar av rostfritt stål har också livstidsgaranti vilket ändå bör anses vara intressant.

Storlek på pepparkvarn

vilken storlek på pepparkvarnHar pepparkvarnens storlek någon betydelse? Både ja och nej. Stora pepparkvarnar är framförallt snygga rent designmässigt och de sticker ut när de står vid spisen. För många är det en viktig designdetalj i köket som en del av inredningen.

Stora pepparkvarnar rymmer också oftast betydligt mer pepparkorn och behöver därför inte fyllas på lika ofta. Har man grepp- och styrksvårigheter så kan också en större pepparkvarn vara enklare att använda så som t.ex. för äldre personer.

Men generellt så har storleken ingen jättestor betydelse förutom på priset. En extra stor pepparkvarn är mest en rolig sak som sticker ut lite extra.

Inställningar för malningsgrad

malningsgrad ställa in pepparkvarnDet är inte alla pepparkvarnar som har funktionen till att justera malningsgrad. Oftast har kvarnar denna funktion men det skiljer sig ganska stort mellan märken och modeller över hur dessa inställningar utförs. På vissa modeller behöver man justera malningsgraden under foten medans andra som t.ex. Peugeot Paris U-Select har en roterande fot för förinställda malgrader.

Vi och många andra förespråkar modeller som har en smidig justering av malningsgrad och det bör helst vara mer än några få alternativ bara. Ett annat problem som har visat sig i oberoende test av pepparkvarnar är att inställningen ändrar sig själv när man maler peppar över tid. En bra pepparkvarn ska kunna hålla önskad malningsgrad när den väl är inställd och inte vandra av sig själv bara för malverket används ett tag.

Kvarnverket har betydelse

Peugeot malverk pepparkvarnHela hemligheten bakom en bra pepparkvarn ligger i själva kvarnverket och här skiljer det sig enormt mycket beroende på vilket märke. Tittar vi t.ex. på kvarnar från tyska Zassenhaus så har många av deras modeller så kallade keramiska kvarnverk och dessa klarar av både salt/peppar. De är så pass tåliga att de kan mala grus som flera influensers som t.ex. Matgeek har testat.

Det finns också skillnader över hur kvarnverken fungerar i olika steg. Peugeot patenterade teknik knäcker först pepparkornet och sedan maler det till önskad storlek i nästa steg. Detta gör malningen enkel och kräver inte lika mycket styrka.

Kända märken som Zassenhaus och Peugeot har marknadens bästa kvarnverk. De är så säkra på sin kvalitet att de erbjuder en garantitid från 25 år till livstidsgaranti beroende på modell.

Undvik pepparkvarnar med kvarnverk i plast som är det mest vanliga på billiga modeller. Dessa håller inte speciellt länge och när plasten har åldrats så är det bara att slänga kvarnen.


FAQ – Vanliga frågor om kryddkvarnar

 1. Hur stor kryddkvarn bör man köpa?
 2. Kan man använda vilken kryddkvarn som helst till salt?
 3. Manuell eller batteridriven pepparkvarn?
 4. Varför har kryddkvarnen fastnat?
 5. Varför ska man använda en kvarn till varje krydda?

Hur stor kryddkvarn bör man köpa?

Alla har nog sett både stora och små kryddkvarnar. Men har det egentligen något betydelse? Kanske inte. Men samtidigt är kryddkvarnar en designdetalj till köket för många och då är det ganska trevligt men en stor och trevlig kryddkvarn. Förutom design så rymmer de mer kryddkorn och behöver inte fyllas på lika ofta. Men samtidigt ska inte kryddkornen bli gamla och tappa sin smak.

Kan man använda vilken kryddkvarn som helst till salt?

Ska du använda kryddkvarnen till salt så måste den vara anpassad för salt då de annars rostar. Kryddkvarnar från t.ex. Zassenhaus och Peugeot har båda kvarnverk som är behandlade för att motverka rost.

Manuell eller batteridriven pepparkvarn?

De allra flesta personer väljer en manuell salt- eller pepparkvarn då dessa ganska enkelt maler ner alla typer av kryddor. Men det är också ganska smidigt att kunna mala kryddor medans man lagar mat utan att behöva båda händerna. En batteridriven pepparkvarn är också enklare för äldre personer som saknar eller har börjat tappa sin styrka.

Varför har kryddkvarnen fastnat?

Det kan finnas flera anledningar till varför kryddkvarnen sätter igen och oftast har det med själva kryddblandningen att göra. Vanligtvis ska inte kvarnverk sätta igen med vanlig svartpeppar men med andra kryddor som grönpeppar och rosépeppar kan probelemet uppstå. Dessa kryddsorter har en mjukare konsistens vilket kan vara ett av problemen.

Det kan också vara så att du använder kryddkvarnen för nära när du lagar mat. Under matlagningen kan det ånga ganska mycket vilket i sin tur kan leta sig upp i kvarnen. Fukta och kryddor går inte ihop. Se därför till att försöka hålla pepparkvarnen på ett bra avstånd när du kryddar.

Varför ska man använda en kvarn till varje krydda?

Det sägs ofta att en kryddkvarn endast ska användas till en typ av krydda så som t.ex. svartpeppar. Anledningen till detta är för att vissa material behåller smaken som sedan följer med när en annan krydda ska malas. Här spelar material står roll och keramiska kvarnverk med akryl verkar inte lida av dessa problem. 


Så valde vi ut bästa pepparkvarnar

kryddkvarnar bäst i test 2023När vi har tittat på både salt- och pepparkvarnar har vi jämfört testresultat med vanliga konsumentomdömen. Det finns flera skäl till varför det är viktigt när det gäller den här typen av köksprodukter och kan inte jämföras med t.ex. stekpannor som bytas ut över ett par år.

För det första så ska en pepparkvarn hålla under många år och vara en pålitlig vän i köket. Detta är så klart svårt att testa i en vanlig produktrecension eller jämförelsetest. Hållbarheten kan bäst mätas från vanliga konsumentomdömen och speciellt produkter som sålts i 10 till 20 år. Pepparkvarnar som används av t.ex. Svenska Kocklandslaget är också en bra indikator huruvida det är bra eller inte. Mängden kundrecensioner är också viktigt då det ger en bättre översiktsbild.

Förutom betyg från olika testkällor har vi tittar närmare på både funktioner och egenskaper. Så som t.ex. materialval, vilken typ av malverk, justerbarhet gällande pepparstorlek och så vidare. Pris har inte varit avgörande i det här fallet då de bästa pepparkvarnarna ligger i ungefär samma prisklass.

Även pepparkvarnens storlek som kan variera kraftigt i pris har inte varit en faktor. Större är inte bäst i alla avseenden i det här fallet. Men samtidigt förstår vi varför man gärna väljer en stor modell då det är en del av kökets inredning samt att de rymmer mer peppar.

Uppdatering 2023 – Zassenhaus München plockar tillslut hem bäst i test utmärkelsen efter att Peugeot Paris har varit testvinnare under flera år. Zassenhaus München har helt enkelt ett bättre malverk och reglage för malningsgrad.

Det keramiska malverket är hårdare än stål och som dessutom är enkelt att plocka isär för rengöring. Reglaget som ändrar malningsgrad är också betydligt bättre än det som finns på Peugeot Paris u’Select. När väl man har hittat korrekt storlek på kornen så finns det ingen risk att det ändrar sig. Vilket är ett vanligt problem på Paris u’Select då vredet är hela underdelen på kryddkvarnen.

Källor

Inspekto.se testar Peugeot Paris U´Select

Under 2023 testa Inspekto.se en av marknadens mest populära pepparkvarnar, Peugeot Paris U´Select. En pepparkvarn som toppar försäljningen hos både butiker och marknadsplatser. Med höga förväntningar testade vi pepparkvarnen under flera månader. Vi fann både fördelar och nackdelar som vi inte riktigt förväntade oss.

Men trots några mindre nackdelar tycker vi att  Peugeot Paris U´Select är en utmärkt modell och framför allt om pepparstorleken ofta justeras av användaren. Modellen vann vår utmärkelse Utmärkt produkt. Läs hela vårt test av Peugeot Paris U´Select.

Mitt Kök 2018

Mitt Kök tog en närmare titt på nio olika pepparkvarnar där de bland annat testade grepp, resultat med mera. Modeller och märken som var med i testet var bland annat Zassenhause München, Anders Petter, Le Cruset, Peugeot, Rosendahl Grand cru, Skeppshult, Alessi Grind, Kähler Hammershøi och Clas Ohlson Akacia.

Det var flera pepparkvarnar som presterade väldigt bra men också flera modeller som inte alls gav ett särskilt bra resultat. Bäst i test blev Kähler Hammershøi men också modeller som Alessi Grind och Zassenhause München fick toppoäng. Här hittar du hela testet.

ICAKuriren

ICAKuriren testade några stycken pepparkvarnar och några av de modeller samt märken som testades var Peugeot, Zassenhaus och kvarn från Åhlens. Likt de flesta andra bäst i test av pepparkvarnar så är det kvarnar från Peugeot som leder listan och Zassenhaus placerar sig oftast precis bakom. Bäst i test blev klassikern från Peugeot och anledningen till detta är att den levererar ett grymt resultat, god kvalité, livstids garanti.

Något som också talar för Peugeots klassiska modell är den grymma mekanism som möjliggör enkel justering av hur fint pepparn ska malas. Detta gör man enkelt genom att vrida på den nedre delen av pepparkvarnen.

Zassenhaus placerade sig som näst bästa alternativ och vi tror att Zassenhaus hade plancerat sig bättre i tester om de erbjöd livstids garanti på sina kvarnar. De erbjuder redan 25 år garanti, men deras marknadsföring hade varit bättre om de ändrade till livstids garanti. Den malda pepparen som kommer ut från en Zassenhaus är där definitivt inget fel på, tvärtom så är det toppklass och det finns en anledning till varför det svenska kocklandslaget har valt att använda kvarnar från Zassenhaus.

Pepparkvarnen från Åhlens är något som de flesta bör undvika och fungerar troligtvis bättre som bokställ än pepparkvarn. ICAKuriren.