Salt & Pepparkvarn Bäst i test

Salt & Pepparkvarn Bäst i test

Det är inte helt ovanligt att man får ärva gamla salt- och pepparkvarnar. Aanledningen till detta är att personen som man ärver från har helt enkelt köpt en kvarn av god kvalitet. Det är stor skillnad mellan en billig pepparkvarn och en pepparkvarn från ett känt märke som t.ex. Peugeot, Zassenhaus eller Stoha.

Bästa tipset är att köpa något ordentligt och du får en eller två nya vänner i köket för resten av ditt liv. Engångskostnaden är kanske lite högre men slår du ut det på 30-50 år så blir det inte många kronor. Köper du dessutom rätt märke så får du livstids garanti eller en garantitid på 25 år.

Vi har gått igenom den svenska marknaden i jakten på de bästa salt- och pepparkvarnarna. Nedan hittar du alternativ som har fått bra betyg i oberoende test och kundrecensioner. Allt från klassiska kryddkvarnar till moderna elektriska kvarnar med inbyggt batteri.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Peugeot Paris salt- & pepparkvarn 18 cm - Bäst i test

Peugeot Paris salt- & pepparkvarn 18 cm bild 1
ButikPris
698:-Besök
698:-Besök
699:-Besök
 • Bäst i test hos svenska ICAKuriren
 • Toppbetyg bland konsumenter

Salt- pepparkvarnen Paris från Peugeot är kanske den mest klassiska varianten som nog de flesta personer kan känna igen eller relatera till. Peugeot är också det märke som har vunnit flest bäst i test när det gäller kryddkvarnar och har också fått toppbetyg hos de flesta konsumenter som har investerat i en Peugeot kryddkvarn.

Bäst i test vinnaren Peugeot Paris salt- och kryddkvarn finns i flera olika storlekar, men också färger. Vi har valt att visa den svart / vita modellen som är väldigt populär hos de flesta butiker. Det finns så klart andra alternativa färger att välja mellan och även storlekar.

Klassisk tidlös design

Peugeot Paris har en klassisk design som är tidlös och som nog passar in i de flesta hem eller kök. Det är också den design som de flesta personer är ute efter och som de kan relatera till. Färgerna på dessa kryddkvarnar varierar något enormt och så gör även storleken.

Storleken på pepparkvarnar från Peugeot varierar från 12 till 30 cm och från vad har hittat så ska det finns ännu större modeller att hitta. Färgvariationen på dessa peppar- saltkvarnar från Peugeot är extremt många och det är inte ovanligt att de kommer ut limited edition utgåvor vid vissa tillfällen.

Några av de färger som är populära är svart, vit, choklad, brun, rostfritt, koppar, röd, träfärg, cerise, ocean, volcanic och många fler. Sen finns det även olika utföranden på dessa färger där färgen är antingen matt eller klarlackad.

Skillnad på saltkvarn och pepparkvarn när det gäller Peugeot

En viktig aspekt när man väljer salt- och pepparkvarn från Peugeot är att man verkligen köper en saltkvarn till saltet och inte en pepparkvarn. Anledningen till detta är att Peugeot endast använder keramiskt malverk i saltkvarnen och inte i pepparkvarnen. Det keramiska malverket kan inte rosta och därför är det viktigt att du väljer rätt kvarn för rätt ändamål.

Pepparkvarnar som t.ex. bäst i test vinnaren Peugeot Paris pepparkvarn använder vanligt rostfritt stål och det är för att peppar inte kan få stålet att rosta. Vi tycker däremot det är dags för Peugeot att gå över helt till keramiskt malverk likt de andra kända kvarn tillverkare som t.ex. Zassenhaus eller Stoha.

En stor fördel med pepparkvarna från Peugeot är att malverket är avsett för att knäcka eller krossa pepparkornen innan det går vidare till malning. Genom att göra på detta sätt så blir resultatet snäppet bättre jämfört med andra tillverkare. Men frågan är om någon egentligen kan känna av skillnaden.

Pepparkvarnen har också en inställning för malningsgrad för pepparn som man kan justera genom att vrida på nederdelen av kvarnen. Detta är något som de flesta pepparkvarnar har som kommer från kända tillverkare.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Peugeot Paris salt- och pepparkvarn

 • Livstids garanti på själva malverket
 • Många storlekar att välja mellan, allt från 12 – 30 cm och ännu större
 • 10 – 20 olika färger att välja mellan
 • Pepparkvarnen har ett malverk av rostfritt stål, medans saltkvarnen har ett keramiskt
 • Enkel justering av malningsgraden genom att vrida den nedre delen av kvarnen. Ett patenterat U-Select system
 • De flesta Peugeot Paris kvarnar är tillverkade av bok

Zassenhaus München salt- & kryddkvarnar - Toppkvalité

Zassenhaus München salt- & kryddkvarnar bild 1
 • Svart
 • Vit
ButikPris
579:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
ButikPris
549:-Besök
549:-Besök
579:-Besök
779:-Besök
 • 4 av 5 hos Mitt Kök i deras test av salt- och kryddkvarnar 2018
 • Toppbetyg från kundomdömen hos butiker och marknadsplatser

Zassenhaus olika salt- och pepparkvarnar är utan tvekan en av marknadens bästa. Pepparkvarnen München har i princip fått toppbetyg i varje test vi har kunnat hitta och fick bland annat 4 av 5 när Mitt Kök testa nio olika pepparkvarnar under 2018. Modellen har också fått väldigt bra betyg från vanliga kundomdömen hos svenska men också utländska butiker.

Klassisk design som tilltalar de flesta hemmakockar

Det kända keramiska malverket är precis lika bra som på alla andra salt- och pepparkvarnar från Zassenhaus. Närmast omöjlig att slita ut under en livstid enligt vissa källor. YouTube-profilen MatGeek gick ett steg längre genom att testa mala grus vilket den också klarade av.

Det bästa med ett keramiskt malverk är också att de fungerar till precis vad som helst. Det kvittar om du väljer salt eller peppar i kvarnen, vilket det inte gör på andra märken. Men modellen finns trots allt i flera olika färger att välja mellan för att du enklare ska kunna skilja de åt.

Malverken från Zassenhaus är av toppklass och är väldigt enkla kan ställa in för att få önskad fin- eller grovhet på pepparn. När du väl har ställt in kornstorleken så behålls inställningen även efter lång tids användning, vilket många andra konkurrenter har problem med. Grovheten kan väljas med sex olika nivåer.

Är detta den bästa pepparkvarnen? Kanske. Zassenhaus München är utan tvekan ett av de bästa alternativen idag med sitt fantastiska malverk. Vi skulle säga att denna serie ligger i klass med bäst i test vinnaren Peugeot Paris.

 • Toppbetyg i oberoende test av pepparkvarnar och från vanliga kundomdömen
 • Keramisk malverk som klarar av både salt och peppar
 • Det finns också 25 års garanti på själva malverket
 • Enkel att ställa in peppargrovhet (1-6) som dessutom håller inställningen trots lång tids användning
 • Snygg och modern design som finns i flera olika färger

Peugeot Paris U-Select elektrisk - Elektrisk pepparkvarn i trä

Peugeot Paris U-Select elektrisk bild 1
ButikPris
849:-Besök
1044:-Besök
1049:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA

Den elektriska pepparkvarnen Peugeot Paris U-Select är fortfarande ganska ny på marknaden men det finns trots allt några kundrecensioner. På amerikanska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor. Även hos svenska butiker som t.ex. Bagaren & Kocken har pepparkvarnen fått toppbetyg från vanliga kunder.

Första pepparkvarnen i trä som är elektrisk

Peugeot Paris U-Select har länge varit en av marknadens mest populära pepparkvarnar där du enkelt kan justera mellan 6 olika malningsgrader. Men Peugeot har nu lanserat sin första pepparkvarn i trä som använder både U-Select malningsystem och elektriskt malverk.

U-Select är utan tvekan den mest smidiga pepparkvarn-serien på marknaden där du enkelt kan välja malningsgrad genom att rotera foten av kvarnen. På foten finns det även små markeringar som indikerar vilken malningsgrad du har valt. Själva malverket är också toppklass med Peugeots patenterade system som först knäcker kornen och sedan maler det finare. Malverket är också antirostbehandlad som med alla malverk från Peugeot.

Det bästa med den nya pepparkvarnen är däremot den nu elektriska malkvarnen som smidigt maler pepparkornen till önskad storlek. Processen är väldigt enkel och det räcker med en hand/tumme för att starta malprocessen.

Modellen drivs med hjälp av ett inbyggt och uppladdningsbart batteri. För att ladda pepparkvarnen behöver huvudet avlägsnas och väl där hittas ett uttag för micro-USB. Det finns även en LED-lampa som indikerar när laddprocessen är färdig.

Vem bör köpa elektriska Peugeot Paris U-Select? Elektriska pepparkvarnar är framförallt smidigt för äldre personer som saknar styrkan men det är också väldigt smidigt för vanliga hemmakockar. Om du inte har något emot ännu fler laddprylar i hemmet så är elektriska Peugeot Paris U-Select en fantastisk modell.

 • Elektrisk pepparkvarn med inbyggt och uppladdningsbart batteri
 • Laddas med micro-USB
 • Använder Peugeot U-Select-system där du kan välja mellan 6 olika malningsgrader
 • Patenterat malverk som först knäcker och sedan maler pepparkornen
 • Klassisk design av pepparkvarn med trä

Zassenhaus Berlin salt- & pepparkvarn - Bra alternativ

Zassenhaus Berlin salt- & pepparkvarn bild 1
ButikPris
749:-Besök
1238:-Besök
 • Rekommenderas av ICAKurien som ett alternativ till Peugeot
 • Toppbetyg bland kundrecensioner

Tyska Zassenhaus räknas också som ett av de toppmärken när det kommer till salt- och pepparkvarnar. Zassenhaus Berlin pepparkvarn har blivit prisad flera gånger på grund av sin kvalité och förmåga att mala riktigt fina pepparkorn. Företaget Zassenhaus har tillverkat pepparkvarnar ända sedan 1867 och räknas som en av världens bästa kvarntillverkare.

När det gäller Berlin-modellen från Zassenhaus så kan det helt enkelt inte gå fel, det är nämligen företagets största storsäljare som har vunnit flera bäst i test runt om i världen under flera års tid. Svenska kocklandslaget har också valt att köra peppar- och saltkvarnar från Zassenhaus . Något som så klart ökar intresset kring dessa kvarnar.

Utseendet skiljer sig inte speciellt mycket från bäst i test vinnaren Peugeot Paris

Det är faktiskt väldigt många personer som knappt kan känna igen skillnaden mellan dessa två olika pepparkvarnar. Zassenhaus Berlin har flera liknelser med bäst i test vinnaren rent designmässigt, men de är ändå ganska olika om vi tittar på insidan. Nu tillverkar Zassenhaus flera andra bra modeller med lite mer unikt utseende, så om du är ute efter något mer unikt så finns det att hitta.

Något som vi däremot är väldigt glada för är att Zassenhaus har valt att använda keramisk malverk i både salt- och pepparkvarnen. Så om du köper en Zassenhaus kvarn så kvittar det egentligen vad för krydda / salt du slänger ner i den, den tar nämligen båda. Bäst i test vinnaren har inte detta och därför är det extra viktigt att välja rätt kvarn för rätt ändamål.

Det går även rykten om att dessa pepparkvarnar klarar av krossa grus, men det är inget vi vill rekommenderar att du testat. De kostar trots allt en del pengar och troligtvis så köper du endast en Zassenhaus pepparkvarn och en saltkvarn då de troligtvis håller livet ut.

Det är dock inte livstidsgaranti på kvarnar från Zassenhaus som t.ex. bäst i test vinnaren från Peugeot. De har däremot 25 års garanti på malverket om något konstigt skulle uppstå, så se till att spara kvittot.

6 olika malningsgrader

Med Zassenhaus Berlin pepparkvarn så får du sex olika malningsgrader att välja mellan och när du väl har satt önskad storlek på pepparn som kommer ut så hålls inställningen även om du maler i flera år. Detta är något som många kvarntillverkare har problem med d.v.s. inställningen ändras successivt efter en del malande.

Just denna modellen från Zassenhaus finns i flera olika färger så som t.ex. svart, vit, bok, mässing, choklad, blå, creme, rosa, röd, grön, grå och många andra fler. De är tillverkade av träslaget bok, samma material som används i testvinnaren.

Specifikationer & fördelar med storsäljaren Zassenhaus Berlin salt- och pepparkvarn

 • 25 års garanti på malverket
 • Finns i flera olika storlekar, från 12 - 30 cm
 • Finns också i ett stort antal olika färger
 • Både salt- och pepparkvarnen använder keramiskt malverk. Detta gör att det inte har någon betydelse om du väljer att använda salt eller peppar i kvarnen då det inte kan rosta
 • 6 olika inställningar för malningsgrad
 • Ett stort plus är att svenska kocklandslaget använder dessa salt- och pepparkvarnar

Peugeot Zeli Duo - Bästa elektriska kryddkvarn

Peugeot Zeli Duo bild 1
ButikPris
1299:-Besök
1299:-Besök
1828:-Besök
1828:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner
 • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 20 kundrecensioner

Peugeot har länge tillverkat elektriska pepparkvarnar och en av deras modeller vid namn Elis har fått bäst i test hos bland annat Smartsons stora test av pepparkvarnar under 2011. Peugeot Zeli Duo är en nyare modell som har kommit efter Elis-versionen, men som nu verkar ha blivit ersatt av just denna modellen.

Det är många personer som föredrar elektriska salt- och kryddkvarnar, det är både behändigare samt att man kan välja att bara använda en hand åt gången. Är detta då en pepparkvarn som håller livet ut? kanske då mekanismen har livstids garanti och det är ganska fantastiskt skönt att slippa vrida på den där knoppen. För äldre personer som saknar styrkan så är detta en perfekt present som kommer uppskattas varmt.

Väldig praktisk användning

Frågan är egentligen vart dessa salt- och pepparkvarnar passar bäst. Enligt oss så lämpar sig dessa bäst att ha ståendes på middagsbordet i fall någon vill peppra eller salt extra. Det är gärna då som man vill kunna ha enkelheten att kunna få lite extra krydda utan att behöva vrida på den där knoppen.

Vid matlagning så känns det inte lika praktiskt för då är man ändå igång med att göra en massa saker redan. Att vrida på knoppen är oftast då inte ett problem, men för äldre personer som har svårt med rörelsen samt styrkan så är detta ett perfekt verktyg i köket.

Peugeot Zeli Duo är båda utrustade med varsin lampa som belyser målet när du trycker ner knappen på ovansidan, perfekt om det är lite sämre belysning där du sitter och äter.

Fin- eller grovheten på det malda saltet / pepparn kan justeras genom att skruva på en skriv som sitter på undersidan.

Om du verkligen är intresserad av att köpa elektriska salt- och pepparkvarnar så kan vi varmt rekommendera dessa Peugeot Zeli Duo. När det kommer till elektriska kvarnar så ställs det betydligt högre krav på mekanismen och det är därför som det är extra viktigt att det används delar av god kvalité.

Peugeot själva är så säkra på sina elektriska pepparkvarnar att de lämnar livstids garanti på själva malverks-mekanismen. Något som ingen annan kvarntillverkare i världen gör och det säger en del om den kvalité som Peugeot lämnar på sina produkter.

Specifikationer & fördelar med Peugeot Zeli Duo salt- och pepparkvarn

 • Livstids garanti på själva malverks-mekanismen
 • Drivs av 6 stycken AAA-batterier
 • Kan justera grovheten på pepparn genom att snurra på en skruv som sitter på undersidan
 • Både peppar och saltkvarnen har en lampa som aktiveras när knappen på ovansidan används. Perfekt om belysningen är sämre där du sitter och äter
 • Perfekt att ha ståendes på middagsbordet, men fungerar så klart även att använda vid matlagningen
 • Storleken på dessa är 14 cm

Kähler Hammershøi - Nordisk design

Kähler Hammershøi bild 1
ButikPris
439:-Besök
439:-Besök
 • Bäst i test när Mitt Kök testa 9 olika kvarnar

För dig som älskar unik design så kan Kähler Hammershøi salt- och pepparkvarn vara ett utmärkt val. Modellen har bland annat testats hos svenska Mitt Kök där den även tog hem utmärkelsen ”bäst i test”.

Unik design med trä och porslin

Designen på Kähler Hammershøi salt och pepparkvarn är typiskt nordisk med både trä samt ett huvud av porslin. Trämaterialet som används är ek och sedan en knopp av porslin som finns i olika färger för att kunna skilja på de olika kryddorna. Färgerna som finns är vit, antracit och indigoblå.

Enligt Mitt Köks test av salt- och pepparkvarnar så sitter modellen stadigt i handen. Den räfflade porslinknoppen ger också gott om grepp, men kanske något sämre vid våta händer. Kvarnen är också väldigt enkel att fylla på. Kvarnen maler också väldigt jämnt och fint.

Det enda direkt negativa var själva inställningen som styr vilken grovhet du vill få ut. Har du lite större händer så kan detta vara lite kruxigt.

 • Utsedd till bäst i test vinnare av Mitt Kök under 2018
 • Populär och klassisk nordisk design som är inspirerad av Svend Hammershøis
 • Material av ek och porslin
 • Finns i olika storlekar men vi rekommenderar modellen på 17,5 cm
 • Knopphuvudet finns i tre olika färger

Köpguide – Så väljer du bästa salt- & pepparkvarn

pepparkvarn köpguide

Nymalen peppar smakar utan tvekan bäst och skillnaden i smak är större än vad många tror. Om du älskar matlagning så är en pepparkvarn ett måste för att få ut den där behagliga hettan som svartpeppar ger.

Men vad bör du tänka på när du väljer en pepparkvarn? Det finns egentligen flera saker du bör funderar över innan du väljer vilken pepparkvarn som passar ditt kök. Allt från storlek, design, märke, malverk med mera. Nedan går vi igenom lite funktioner och egenskaper som kan vara till nytta vid val av pepparkvarn.

Design och material

eleganta salt och pepparkvarnarSalt- och pepparkvarnar är utan tvekan en stor del av köket då de alltid står framme. Det kan också vara så att man vill kunna ställa fram ett par snygga pepparkvarnar under middagar och då är det inte fel med ett par eleganta kvarnar som gästerna kan använda.

Därför kan designen vara ganska viktig för många men funktionellt så har det ingen större betydelse. Det finns allt från moderna pepparkvarnar i borstat stål till den mer klassiska modellen av trä med olika finish.

Pepparkvarnar med svart pianolack är oftast en favorit bland många hemmakockar och den är både snygg samt elegant. Pianolacken skyddar också pepparkvarnen från fläckar och gör den smidig att rengöra. Men det finns även andra material att välja mellan som t.ex. akryl, rostfritt stål med mera.

Pepparkvarnar med genomskinlig akryl har också fördelen att du kan se hur mycket som är kvar i kvarnen. Peugeot pepparkvarnar av rostfritt stål har också livstidsgaranti vilket ändå bör anses vara intressant.

Storlek på pepparkvarn

vilken storlek på pepparkvarnHar pepparkvarnens storlek någon betydelse? Både ja och nej. Stora pepparkvarnar är framförallt snygga rent designmässigt och de sticker ut när de står vid spisen. För många är det en viktig designdetalj i köket som en del av inredningen.

Stora pepparkvarnar rymmer också oftast betydligt mer pepparkorn och behöver därför inte fyllas på lika ofta. Har man grepp- och styrksvårigheter så kan också en större pepparkvarn vara enklare att använda så som t.ex. för äldre personer.

Men generellt så har storleken ingen jättestor betydelse förutom på priset. En extra stor pepparkvarn är mest en rolig sak som sticker ut lite extra.

Inställningar för malningsgrad

malningsgrad ställa in pepparkvarnDet är inte alla pepparkvarnar som har funktionen till att justera malningsgrad. Oftast har kvarnar denna funktion men det skiljer sig ganska stort mellan märken och modeller över hur dessa inställningar utförs. På vissa modeller behöver man justera malningsgraden under foten medans andra som t.ex. Peugeot Paris U-Select har en roterande fot för förinställda malgrader.

Vi och många andra förespråkar modeller som har en smidig justering av malningsgrad och det bör helst vara mer än några få alternativ bara. Ett annat problem som har visat sig i oberoende test av pepparkvarnar är att inställningen ändrar sig själv när man maler peppar över tid. En bra pepparkvarn ska kunna hålla önskad malningsgrad när den väl är inställd och inte vandra av sig själv bara för malverket används ett tag.

Kvarnverket har betydelse

Peugeot malverk pepparkvarnHela hemligheten bakom en bra pepparkvarn ligger i själva kvarnverket och här skiljer det sig enormt mycket beroende på vilket märke. Tittar vi t.ex. på kvarnar från tyska Zassenhaus så har många av deras modeller så kallade keramiska kvarnverk och dessa klarar av både salt/peppar. De är så pass tåliga att de kan mala grus som flera influensers som t.ex. Matgeek har testat.

Det finns också skillnader över hur kvarnverken fungerar i olika steg. Peugeot patenterade teknik knäcker först pepparkornet och sedan maler det till önskad storlek i nästa steg. Detta gör malningen enkel och kräver inte lika mycket styrka.

Kända märken som Zassenhaus och Peugeot har marknadens bästa kvarnverk. De är så säkra på sin kvalitet att de erbjuder en garantitid från 25 år till livstidsgaranti beroende på modell.

Undvik pepparkvarnar med kvarnverk i plast som är det mest vanliga på billiga modeller. Dessa håller inte speciellt länge och när plasten har åldrats så är det bara att slänga kvarnen.

FAQ – Vanliga frågor om kryddkvarnar

 1. Kan man använda vilken kryddkvarn som helst till salt?
 2. Manuell eller batteridriven pepparkvarn?
 3. Varför har kryddkvarnen fastnat?
 4. Varför ska man använda en kvarn till varje krydda?

Kan man använda vilken kryddkvarn som helst till salt?

Ska du använda kryddkvarnen till salt så måste den vara anpassad för salt då de annars rostar. Kryddkvarnar från t.ex. Zassenhaus och Peugeot har båda kvarnverk som är behandlade för att motverka rost.

Manuell eller batteridriven pepparkvarn?

De allra flesta personer väljer en manuell salt- eller pepparkvarn då dessa ganska enkelt maler ned alla typer av kryddor. Men det är också ganska smidigt att kunna mala kryddor medans man lagar mat utan att behöva båda händerna. En batteridriven pepparkvarn är också enklare för äldre personer som saknar eller har börjat tappa sin styrka.

Varför har kryddkvarnen fastnat?

Det kan finnas flera anledningar till varför kryddkvarnen sätter igen och oftast har det med själva kryddblandningen att göra. Vanligtvis ska inte kvarnverket sätta igen med vanlig svartpeppar men med andra kryddor som grönpeppar och rosépeppar kan det blir problem. Dessa kryddsorter har en mjukare konsistens vilket kan vara ett av problemen.

Det kan också vara så att du använder kryddkvarnen för nära grytan/stekjärnet när det ångar och på så sätt gör kryddorna mjuka.

Varför ska man använda en kvarn till varje krydda?

Det sägs ofta att en kryddkvarn endast ska användas till en typ av krydda så som t.ex. svartpeppar. Anledningen till detta är för att vissa material behåller smaken som sedan följer med när en annan krydda ska malas. Här spelar material står roll och keramiska kvarnverk med akryl verkar inte lida av dessa problem. 

Källor

Mitt Kök 2018

Mitt Kök tog en närmare titt på nio olika pepparkvarnar där de bland annat testade grepp, resultat med mera. Modeller och märken som var med i testet var bland annat Zassenhause München, Anders Petter, Le Cruset, Peugeot, Rosendahl Grand cru, Skeppshult, Alessi Grind, Kähler Hammershøi och Clas Ohlson Akacia.

Det var flera pepparkvarnar som presterade väldigt bra men också flera modeller som inte alls gav ett särskilt bra resultat. Bäst i test blev Kähler Hammershøi men också modeller som Alessi Grind och Zassenhause München fick toppoäng. Här hittar du hela testet.

ICAKuriren

ICAKuriren testade några stycken pepparkvarnar och några av de modeller samt märken som testades var Peugeot, Zassenhaus och kvarn från Åhlens. Likt de flesta andra bäst i test av pepparkvarnar så är det kvarnar från Peugeot som leder listan och Zassenhaus placerar sig oftast precis bakom. Bäst i test blev klassikern från Peugeot och anledningen till detta är att den levererar ett grymt resultat, god kvalité, livstids garanti.

Något som också talar för Peugeots klassiska modell är den grymma mekanism som möjliggör enkel justering av hur fint pepparn ska malas. Detta gör man enkelt genom att vrida på den nedre delen av pepparkvarnen.

Zassenhaus placerade sig som näst bästa alternativ och vi tror att Zassenhaus hade plancerat sig bättre i tester om de erbjöd livstids garanti på sina kvarnar. De erbjuder redan 25 år garanti, men deras marknadsföring hade varit bättre om de ändrade till livstids garanti. Den malda pepparen som kommer ut från en Zassenhaus är där definitivt inget fel på, tvärtom så är det toppklass och det finns en anledning till varför det svenska kocklandslaget har valt att använda kvarnar från Zassenhaus.

Pepparkvarnen från Åhlens är något som de flesta bör undvika och fungerar troligtvis bättre som bokställ än pepparkvarn. ICAKuriren.