Skärmaskin Bäst i test

Skärmaskin Bäst i test

Skärmaskinen är kanske inte är den mest vanliga köksmaskinen i köket, men den är ändå ganska populär för många svenskar som älskar att få till perfekta skivor pålägg eller bröd. Det bästa med en bra skärmaskin är ändå möjligheten till att skiva olika livsmedel som ost, skinka, korv, bröd, grönsaker med mera.

Storleken på skärmaskiner varierar, vissa är relativt stora medans andra är mindre och det kräver trots allt sin lilla plats i köket. Antingen framme någonstans på en köksbänk eller i skåpet där den enkelt kan tas fram vid behov. Den är trots allt en arbetsmaskin som ska få jobba i köket regelbundet och det är också då som man börjar se fördelarna med att använda en sådan köksmaskin.

I vårt bäst i test hittar du både elektriska och manuella skärmaskiner. Vad som passar dig bäst kan du läsa om i vår kortare köpguide lite längre ner. Testet är baserat på oberoende testkällor men också kundomdömen, pris, funktioner och egenskaper.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Graef Master M20 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Graef Master M20 bild 1Graef Master M20 bild 2
ButikPris
2755:-Besök
2758:-Besök
2758:-Besök
3059:-Besök
3241:-Besök
 • Bäst i test hos tyska testsidan Expertentesten.de 2020
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 220 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat skärmaskinen

Bäst i test vinnaren Graef Classic M20 är en väldigt modern skärmaskin med flera smarta lösningar, men som ändå har flera klassiska egenskaper. Märket Graef är världskända för sin elektriska skärmaskiner och just denna modell är extra populär på grund av den tysta motorn.

Skärmaskinen har bland annat plockat hem utmärkelsen bäst i test när tyska testsidan ExpertenTesten testa 18 olika modeller. Modellen har också fått toppbetyg från alla de kundrecensioner som finns på tyska Amazon men också svenska butiker.

Tyst elektrisk skärmaskin som klarar allt från bröd till tunna skivor kött

Graef Master M20 är utan tvekan en av marknadens mest tysta modeller och även om den är tyst så finns där gott om kraft bakom motorn med en effekt på 170 watt. Ett stort plus med denna skärmaskin är det barnlås som medföljer och är något som alla skärmaskiner bör ha.

Skärmaskinen levereras komplett med en slät klinga av härdat stål och fungerar bäst till pålägg så som t.ex. kött, grönsaker, ost med mera. Den släta klingan ska också klarar av bröd utan några problem. Men egentligen rekommenderas en tandad klinga för bröd vilket också finns att köpa som tillbehör. När det gäller byte av klinga eller rengöring så lossas klingan väldigt enkelt genom att använda en enkrona.

Skärmaskinen Graef Master M20 är perfekt till dig som verkligen vill få till tunna påläggsskivor t.ex. ostskivor, prosciuttoskinka, rostbiff eller liknande. Tjockleken bestämmer du själv med ett enkelt reglage och du kan välja allt mellan 0 till 20 mm.

 • Bästa påläggsmaskin i detta prissegment
 • Väldigt tyst skärmaskin som nästan viskar när du skivar pålägg
 • Kan skiva allt från tunna skivor ost, korv, skinka, rostbiff, grönsaker, bröd och så vidare
 • Slät klinga medföljer, men tandad går att köpa som tillbehör
 • Barnsäkring
 • Skivar mellan 0 till 20 mm
 • Storlek: 29,5 x 40,5 x 25,5 cm
 • Vikt 8,5 kg

Graef GRG50 Sliced Kitchen - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Graef GRG50 Sliced Kitchen bild 1
ButikPris
909:-Besök
1128:-Besök
1165:-Besök
 • 4,4 av 5 på tyska marknadsplatsen Amazon efter 50 kundomdömen

Om du är på jakt efter en billig skärmaskin för frukostpålägg eller liknande så kan Graef GRG50 Sliced Kitchen vara det bästa alternativet. Tittar vi på tyska Amazon så har modellen fått ett genomsnittsbetyg på 4,4 av 5 efter 50 kundomdömen.

Billig skärmaskin men kraftfull

Trots det låga priset så är detta en en väldigt kompetent skärmaskin med hela 170 watt motoreffekt. En stor fördel med att köpa en skärmaskin från tyska märket Graef är givetvis den tysta motorn som är knäpptyst och som dessutom är optimerad för att spara energi. Just denna serie är framförallt framtagen till den lite yngre generationen som inte bor så stort, vilket innebär att skärmaskinen är något mer kompakt än andra modeller.

Just denna modell levereras med en tandad vågformad klinga som både fungerar till kött eller andra pålägg som t.ex. ost eller liknande. Med en tandad klinga får du också det bästa resultatet när du ska skiva helt vanligt bröd. När det gäller skivtjocklek så kan du själv välja mellan 0 till 20 mm via ett enkelt reglagehjul.

Precis som bäst i test vinnaren och andra skärmaskiner från Graef så är även denna givetvis utrustad med barnsäkerhetslås. En annan populär egenskap med maskiner från Graef är också enkelheten av att kunna rengöra alla delar effektivt.

Baserat på kundomdömen, egenskaper och pris så vinner denna skärmaskin vår utmärkelse ”Bästa budgetval”. Det finns väldigt få skärmaskiner i denna prisklass med den prestanda och betyg från kundomdömen.

 • Väldigt prisvärd och billig skärmaskin från en ledande tillverkare
 • Hög motoreffekt på 170 watt, som dessutom är knäpptyst
 • Levereras med tandad klinga
 • Enkel användning och rengöring av lösa delar
 • Vikt 2,4 kg
 • Storlek 38,5 x 27 x 27,3 cm
 • En skärmaskin för lite mindre kök

Wilfa Sharp FS-200W - Bra påläggsmaskin

Särskilt rekommenderad
Wilfa Sharp FS-200W bild 1Wilfa Sharp FS-200W bild 2Wilfa Sharp FS-200W bild 3Wilfa Sharp FS-200W bild 4
ButikPris
958:-Besök
1299:-Besök
1377:-Besök
1377:-Besök
1490:-Besök
1499:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken efter att kunder testat skärmaskinen
 • Toppbetyg hos KitchenTime från vanliga konsumenter
 • 4,6 av 5 stjärnor på tyska Amazon

Skärmaskinen Wilfa Sharp FS-200W har fått väldigt bra kundomdömen hos svenska butiker men också på Amazons tyska systersida. Både hos Bagaren & Kocken och KitchenTime har skärmaskinen över fyra stjärnor i betyg.

Skärmaskin som klarar skära/skiva bröd, ost och kött

Wilfa Sharp skärmaskin är en mycket kompetent modell som klarar av att skära eller skiva det mesta. Den starka motoreffekten på 200 watt gör att den klarar av allt från charkprodukter till vanligt bröd. Bladet som används är så kallat multi-blad som är anpassat för det mesta.

Läser vi kundrecensioner så är det tydligt att Wilfas skärmaskin klarar av att skiva väldigt tunna skivor. Tjockelen kan enkelt ställas in med vredet på sidan och där kan du välja allt mellan 0 till 15 mm.

Både anti-glid fötter och en konstruktion av aluminium gör att skärmaskinen känns väldigt stadig. Blad, skärbräda och presshandtag går också att avlägsna för smidigare rengöring. Det enda vi tycker är något negativt är att maskinen sätts igång med on/off knapp i stället för att aktiveras när skärbrädan skjuts fram eller liknande system.

Vem bör köpa Wilfa Sharp FS-200W? Om du vill köpa något relativt billigt så är Wilfas skärmaskin utmärkt och modellen klarar av att skära det mesta med sin multi-klinga. Klingor för endast kött eller bröd finns också att köpa. Effekten på 200 watt gör denna skärmaskin väldigt kraftfull.

 • Gedigen och kraftfull skärmaskin med 200 watt
 • Konstruktion i aluminium
 • Multi-klinga som tar allt från kött till bröd
 • Extra blad för endast kött och bröd finns att köpa
 • Justerbar tjocklek mellan 0 till 15 mm
 • Klinga, skärbräda och presstav är avtagbara för enklare rengöring

Graef H9 manuell skärmaskin - Bästa manuella

Graef H9 manuell skärmaskin bild 1
ButikPris
1279:-Besök
1296:-Besök
1965:-Besök
2299:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 200 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat skärmaskinen

Märket Graef är kanske inte det mesta vanliga märket i Sverige gällande köksutrustning, men det är trots allt ett väldigt populärt märke för många i Sverige som älskar kvalitetsprodukter. Graef är däremot enormt i sitt hemland Tyskland och är ett märke som klassas som ett av de bästa på marknaden.

Nu tillverkar inte Graef bara skärmaskiner, utan tillverkar även andra produkter som brödrostar, kaffebryggare och så vidare. Graef H9 är en av tysklands mest populära skärmaskiner som dessutom är manuell. Det kan tyckas lite omständligt att behöva veva för att skiva bröd eller liknande, men det är mer behändigt än de flesta tror. En sådan här skärmaskin fungerar också på platser där det saknas ström.

Smidig manuell skärmaskin med retrodesign

Det är ganska tydligt att Graef har velat ta fram en manuell skärmaskin som liknar de gamla klassiska modellerna från förr i tiden och det har de verkligen lyckats med. Däremot är designen förnyad i form av stål och aluminium för att få ner vikten något. Vikten på denna skärmaskin är endast 2,72 kg och kommer med moderna gummifötter som suger sig fast i bänken för stadigare användning.

Det medföljer en tandad klinga för att skära t.ex. bröd, ost, frukt, grönsaker med mera. En tandad klinga är däremot inte det bästa valet för tunna skivor avt.ex. prosciutto eller liknande. Då bör du införskaffa dig en slät klinga istället som finns att köpa som tillbehör. Däremot kan du göra ganska tunna skivor även med en tandad klinga som t.ex. rostbiff eller liknande. Skärmaskinen Graef H9 har möjligheten till att skära skivor upp till 15 mm, vilket är något sämre än bäst i test vinnaren som klarar 20 mm.

Graef H9 manuella skärmaskin är troligtvis den bästa manuella skärmaskinen på marknaden just nu och vill du undvika elektriska prylar så är detta utan tvekan ett av de bästa valen. Därför ger vi Graef H9 vår utmärkelse ”Bästa manuella skärmaskin”.

 • Bästa manuella skärmaskin utan ström
 • Tandad klinga medföljer för både bröd, korv, grönsaker, frukt, ost med mera
 • Slät klinga finns också att köpa som tillbehör
 • Vikt 2,72 kg
 • Storleken är 375 x 365 x 245 mm
 • Finns endast för högerhänta personer

Graef Vivo V10 - Väldigt prisvärd skärmaskin

Graef Vivo V10 bild 1
ButikPris
1858:-Besök
1990:-Besök
2039:-Besök
2045:-Besök
2183:-Besök
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 50 kundrecensioner

Graef Vivo V10 är en annan väldigt populär skärmaskin från tyska Graef och som dessutom har fått toppbetyg i form av kundrecensioner hos olika butiker. Enligt de flesta och även oss på Inspekto så har denna skärmaskin flera liknelser med testvinnaren Graef Classic C20, men är något enklare och billigare.

Senaste tekniken för professionell skivning

Vivo-serien har satsat extra på att förbättra några saker som t.ex. effektivare hantering och enklare rengöring. De har dessutom satsat på att förbättra energiförbrukningen gällande motor och skärmaskinens funktion.

Konstruktionen är nästan helt tillverkad av metall, därav den höga vikten. Motorn på 170 watt är knäpptyst och du hör bara ett viskande ljud när du skivar kött eller liknande livsmedel.

Graef Vivo V10 levereras med en allsidig tandad klinga som kan skiva det mesta som önskas. Om du vill komplettera med en slät klinga så finns även det att köpa som tillbehör. Skärmaskinen fungerar bäst till vanliga familjer som både vill skiva bröd men också andra råvaror som kött, ost, grönsaker eller liknande.

När det gäller säkerhet och rengöring så är Graefs skärmaskiner mer eller mindre ledande och har därför infört både knivbladsskydd och barnsäkerhetslås. Något vi också gillar är den automatiska avstängningen som sker efter 10 minuters inaktivitet. Även rengöringen är väldigt enkel på den här modellen.

 • Knäpptyst motor på 170 watt
 • Tandad klinga på 17 cm, som skivar ost, bröd, kött, korv, skinka med mera
 • Slät klinga finns även att köpa som tillbehör
 • Vikt 4,7 kg
 • Barnlås för extra säkerhet
 • Storlek 36,5 x 29,2 x 23,5 cm
 • Relativt billig skärmaskin med tanke på prestanda och egenskaper
 • Hög säkerhet med barnlås, knivbladsskydd och automatisk avstängning efter 10 min

Ritter MultiSlicer E 16 - Toppbetyg

Ritter MultiSlicer E 16 bild 1
ButikPris
1107:-Besök
 • Bäst i test vinnare i tyska Haus & Garten 2015
 • Bäst i test vinnare i tyska Haus & garden 2011
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 900 kundrecensioner

Ritter MultiSlicer E 16 är enkelt en av marknadens mest prisvärda modeller och är också en av Tysklands mest sålda skärmaskiner. Skärmaskinen från kända tyska Ritter har fått ta emot flera stora priser, men har också vunnit flera stora bäst i test i hemlandet Tyskland.

Ritter MultiSlicer E16 har bland annat fått bäst i test i tyska Haus & Garten 2015. Förutom alla priser så har denna skärmaskin fått fantastiska kundrecensioner och när detta test skrivs så har modellen fått ett betyg på 4,5 av 5 efter 900 kundrecensioner.

En skärmaskin som vunnit flera test

Om du är ute efter en elektrisk skärmaskin och som dessutom inte kostar alldeles för mycket, så är Ritter E16 MultiSlicer ett perfekt val. 1 000 kundrecensioner på Amazon och flertalet olika bäst i test av skärmaskiner har inte fel gällande sitt betyg på denna fantastiska produkt. Med ett pris under 2 000 kronor så finns där knappast en bättre skärmaskin att välja mellan.

Ritter MultiSlicer E16 är tillverkad av tysk kvalitetsstål, vilket också ger lite vikt till skärmaskinen och detta underlättar när julskinkan ska skivas inför middagen. Dessutom ger det är väldigt bra känsla av kvalité.

Modellen bör räknas som en liten skärmaskin jämfört många andra modeller på marknaden och måtten på skärmaskinen är 20,5 x 23 x 33,5 cm. Maskinen är enkel att ställa undan och förvara, eller så kan du välja att ha den framme då den tar inte tar så mycket plats.

Beroende på vilken butik som säljer Ritter skärmaskinen, så medföljer där en standard klinga på 17 cm som standard. Det kan hända att vissa butiker levererar skärmaskinen med en ytterligare extra klinga i vissa fall. Skärmaskinen klarar av att skiva de flesta livsmedel som t.ex. ost, korv, skinka, bröd och mycket mer. Skivbredden är max 20 mm och kan ställas in med en fantastisk precision för extra tunna skivor.

Ritter MultiSlicer E16 har tidigare varit vår bäst i test vinnare men många kundrecensioner vittnar om en del problem. Den är något klen när det gäller motoreffekt och knivbladet är också svårare att byta jämfört med andra konkurrenter. Därför ändra vi vårt skärmaskin test och tar bort denna modell som testvinnare, men det är fortfarande en väldigt prisvärd skärmaskin.

 • En av Tysklands mest sålda skärmaskiner
 • Bra precision för inställning av tjocklek, max skivtjocklek är 20 mm
 • Skivar i princip allt du kan tänka dig
 • Motoreffekt på 65 watt, kan köras kontinuerligt eller med pulsdrift
 • Vikt 2,9 kg

Köpguide – Välj bästa skärmaskin för dina egna behov

köpguide välj bästa skärmaskin efter dina behov

Det finns ett enormt utbud av olika skärmaskiner på marknaden och tyvärr finns där en hel modeller som presterar ganska dåligt. De flesta skärmaskiner klarar av att skiva t.ex. bröd eller grönsaker på ett enkelt sätt, om du däremot vill kunna skiva lite tunnare skivor av skinka och så vidare så ställs det lite högre krav på utrustningen.

Vill du komma över en bra skärmaskin, antingen en manuell eller en elektrisk så bör du räkna med att lägga över tusenlappen för en bra modell. Bäst i test vinnaren MultiSlicer E16 från Ritter är en värdig vinnare och som dessutom bara kostar en bit över tusenlappen vid erbjudanden. Vill du köpa en skärmaskin för under tusenlappen så bör du kanske kolla på en begagnad skärmaskin istället, en ny klinga och skärmaskinen är som ny.

Även om du kanske funderar på att köpa en elektrisk skärmaskin så bör du också spana på ett manuellt alternativ som t.ex. Graef H9 manuell. Det kan tyckas omständligt att behöva veva för att skiva saker som bröd, ost, skinka med mera, men faktum är att utväxlingen på vevsystemet gör att klingan skär igenom det mesta utan några problem.

Är skärmaskinen endast till kött?

skiva tunna skivor med skärmaskinFör många kan skärmaskinen tyckas vara lite onödig och i mångas ögon är det bara ytterligare en onödig pryl i köket. Men för många personer så är skärmaskinen något kul och effektivt att använda regelbundet.

Dessutom är skärmaskinen perfekt för att kunna förnya frukosten på morgnarna så som t.ex. skiva olika tjocklekar av korv, ost, bröd med mera, eller varför inte skiva överblivna matrester från dagen innan till frukosten.Skiva kycklingfilé från dagen innan och ha det på mackan med lite remouladsås eller liknande är ett väldigt gott exempel.

Om du gillar att göra stora frukostar med mycket alternativ till pålägg eller om du har en stor familj så är skärmaskinen helt perfekt. För äldre personer som har problem med att använda knivar på ett säkert sätt kan också ha stor nytta av att använda en skärmaskin för att skydda fingrarna.

Men skärmaskinen kan också användas till bakning om du behöver skära tunna skivor marsipan till tårtan eller liknande. Givetvis kan du också skära kakdeg eller liknande för att få exakt tjocklek på dina favoritkakor.

Bra användningsområden för en skärmaskin

 • Skära upp tunna skivor skinka, rostbiff, korv eller liknande pålägg
 • Potatisskivor till potatisgratängen
 • Övriga grönsaker
 • Äppel- eller päronskivor till pajen
 • Skiva upp större mängder ost
 • Bakning med marsipanskivor
 • Bröd med mycket mera

Vilken typ av klingor rekommenderas till skärmaskinen?

slät och tandad klinga till skärmaskinDet finns både släta och tandade klingor att välja mellan. oftast medföljer där en slät klinga då dessa är mest allsidiga. En tandad klinga kan skiva allt från ost, bröd, skinka, grönsaker med mera. Men när det gäller tunnare skivor av t.ex. pålägg eller liknande charkprodukter så är en slät klinga det bästa valet.

När du vill skiva extremt tunna skivor av t.ex. prosciutto eller korv så bör du välja/köpa en klinga som är slät alla dagar i veckan. Se bara till att du köper en skiva som passar d.v.a diameter och märke även i vissa fall. Om målet bara är att använda skärmaskinen till frukostpålägg så rekommenderar vi en modell som levereras med en slät klinga.

Tittar vi på bäst i test vinnaren från Graef så medföljer där en slät klinga och vill du sedan komplettera med en tandad klinga efteråt så finns det att köpa på nätet hos olika butiker. Detta gäller så klart även när klingan börjar bli sliten, även dessa finns att köpa som en form av tillbehör/reservdel.

Klingor kan också slipas om, men då bör man kanske överväga att skicka in klingan någonstans till t.ex. tjänster som Knivbrev eller liknande.

Manuell eller elektrisk skärmaskin?

fördelen med manuell skärmaskinDet är ganska bekvämt med att använda en skärmaskin som är elektrisk och de flesta väljer också att köpa denna typ. Men det finns tillfällen då en manuell skärmaskin verkligen är bättre och det är när maskinen ska användas på platser som saknar ström t.ex. sommarstugan eller liknande.

En icke elektrisk maskin är också enklare byggd och håller oftast längre då det är mindre delar som kan gå i sönder. Oftast håller en manuell skärmaskin en livstid om det är bra kvalité och det är därför som många också går i arv inom familjen.

En elektrisk skärmaskin är däremot smidigare och mer användarvänlig. Är du en person som älskar att skiva upp olika frukostpålägg eller liknande charkprodukter så är en elektrisk skärmaskin det bästa valet. Även om det går att skiva pålägg med en manuell så kommer det bli ganska omständligt efter ett tag.

Ska du däremot bara skiva upp bröd på morgonen så fungerar en manuell variant väldigt bra.

FAQ – Vanliga frågor om skärmaskiner

 1. Elektrisk eller manuell skärmaskin?
 2. Är skärmaskinen endast för bröd och charkprodukter?
 3. Är skärmaskinen bättre än en vanlig kökskniv?
 4. Vilket skärblad rekommenderas till skärmaskinen?
 5. Vad är största skillnaden mellan en billig och dyr skärmaskin?

Elektrisk eller manuell skärmaskin?

Om du har nära tillgång till ström så rekommenderas en elektrisk modell. Den manuella varianten är framförallt effektiv om maskinen står på en plats där det antingen inte finns ström eller på en plats i hemmet där det inte finns några strömuttag. Har du ett uteställe/stuga där ström saknas så är en manuell skärmaskin fullt tillräckligt.

Är skärmaskinen endast för bröd och charkprodukter?

De allra flesta väljer att använda skärmaskinen till att skiva frukostpålägg och bröd. Men det finns egentligen inget som säger att den inte kan användas till andra saker. Den kan också skiva både frukt och grönt så som potatisskivor till potatisgratängen. Vissa använder den till bakning för att skiva både kakdeg och t.ex. marsipan till tårtor.

Är skärmaskinen bättre än en vanlig kökskniv?

Många vill nog jämföra kökskniven med skärmaskinen och att skärmaskinen är ett onödigt verktyg i köket. Men faktum är att skärmaskinen underlättar så många saker under matlagningen och den kan skiva väldigt tunna skivor utan problem. Att kontinuerligt skiva tunna skivor charkprodukter är inte helt lätt med kniven.

Men skärmaskinen är också perfekt till andra saker så t.ex. göra potatisgratäng med tunna skivor potatis. Vanligtvis är detta ganska omständligt att göra med en vanlig kniv och här görs detta enkelt med skärmaskinen. Den sparar helt enkelt tid och energi.

Vilket skärblad rekommenderas till skärmaskinen?

Om du vill skiva allt möjligt så som bröd, grönsaker, frukt, pålägg eller ost rekommenderar vi en multi-klinga. Sen finns det även renodlade skärblad för både kött och bröd som är speciellt anpassade. Dessa är givetvis att föredra men det innebär också att man behöver byta mellan de olika bladen. Multi-blad räcker gott och väl till det mesta.

Vad är största skillnaden mellan en billig och dyr skärmaskin?

Lite finare modeller av skärmaskiner är oftast väldigt tysta och kan närmast jämföras med en viskning. De har också lite bättre säkerhetsfunktioner med barnlås och så vidare. Billiga skärmaskiner låter oftast mer men kan fortfarande skriva ganska väl.

Så valde vi ut skärmaskiner till vårt bäst i test

Bäst i testBackar vi tillbaka i tiden så har skärmaskinen i Sverige länge varit en populär köksmaskin att skiva bröd och liknande. Idag har skärmaskinen lite fler användningsområden än att bara skiva hembakat bröd i.

Är det stor skillnad mellan en dyrare eller billigare skärmaskin? Skillnaden är faktiskt relativt stor även om den skillnaden minskar för varje år. Den största fördelen med en lite finare skärmaskin är ljudnivå och styrka på motorn. Tittar vi t.ex bäst i test vinnaren Graef Master M20 eller liknande modeller från Graef så är de mer eller mindre knäpptysta och ger samtidigt en god motoreffekt. Något som billiga skärmaskiner har problem med.

I vårt val av bästa skärmaskiner så har vi framförallt tittat på marknader där charkprodukter är väldigt populärt så som i Tyskland men också Spanien där de är galna i tapas. Genom att kolla vad för modeller som säljer bäst i dessa länder kan vi se vilka som presterar och inte presterar. Tyska märket Graef är utan tvekan det märke som har fått högst kundomdöme när det gäller skärmaskiner i prisklassen 2000 – 4000 kr.

I det här testet har vi använt oss av både oberoende test men också vanliga kundomdömen på stora marknadsplatser som t.ex. Amazon. Med modeller som har flera hundra kundomdömen har vi viktat tyngre än resultat från oberoende test. En stor anledning till detta är för att det då och då händer att en modell presterar perfekt i testlabbet men som sedan faller platt när väl slutkunden får testa skärmaskinen. Men även pris och funktioner har varit en avgörande faktor.

Förutom en bäst i test vinnare har vi också valt ut några modeller som får speciella utmärkelser. Den manuella skärmaskinen Graef H9 blev bland annat vårt val av bästa manuella alternativ.

2021 – Wilfa Sharp FS-200W hoppar in vår topplista och utmanar ”Bästa budgetvalet” Graef GRG50. Skärmaskinen från Wilfa räcker inte riktigt fram då det saknas några säkerhetsfunktioner. Förutom detta så är Wilfa Sharp FS-200W en utmärkt skärmaskin i sin prisklass.


Källor

Ritterwerk.de

Ritterwerk är Ritters egna hemsida som listar deras produkter på nätet och på deras hemsida kan du hitta en hel lista över vilka produkter som har vunnit olika test. T.ex. så listar Ritter sin bäst i test vinnare Ritter MultiSlicer E16, som också är den skärmaskin vi har valt ut som testvinnare.

Men du hittar även andra skärmaskiner och andra produkter som Ritter tillverkar som har vunnit pris för något. Allt från vanliga bäst i test till pris för bästa design eller konstruktion. Ritterwerk Awards.

ExpertenTesten.de

Tyska testsidan ExpertenTesten.de har testat ett stort antal olika skärmaskiner i flera prisklasser. Modeller som är med i deras lista är bland annat Graef Master M20, Graef Master M90, Riiter AES 62 SR, Clatronic MA 2964, Ritter E 16 Duo, Ritter Icarmo 7 IM med många flera.

I deras skärmaskin test tog Graef Master M20 hem förstapriset och är också den modell som vann vårt eget test. På andraplats kom Graef Master M90 som är en lite dyrare skärmaskin och som presterar i absoluta toppen. Läs mer om testet här.

Amazon

Som vanligt när vi sammanställer testvinnare inom olika produktkategorier så använder vi oss av Amazon och den största anledningen till detta är att alla recensioner hos Amazon är verifierade. Detta innebär att många eller de flesta kundrecensioner är väldigt pålitliga och dessutom får man en bra bild ute efter ett stort antal kundomdömen.