Skärmaskin Test – Bästa modellerna 2018

Skärmaskin Test

Skärmaskinen är kanske inte är den mest vanliga köksmaskinen i köket, men den är ändå ganska populär för många svenskar som älskar att få till perfekta skivor av t.ex. kött eller bröd. Det bästa med en bra skärmaskin är ändå möjligheten till att skiva olika livsmedel som ost, skinka, korv, bröd, grönsaker med mera.

Storleken på skärmaskiner varierar, vissa är relativt stora medans andra är mindre och det kräver trots allt sin lilla plats i köket. Antingen framme någonstans på en köksbänk eller i skåpet där den enkelt kan tas fram vid behov. Den är trots allt en arbetsmaskin som ska få jobba i köket regelbundet och det är också då som man börjar se fördelarna med att använda en sådan köksmaskin.

Priset för de bästa skärmaskinerna på marknaden landar någonstans kring 50 000 kr eller högre, dessa är däremot gjorda för industriellt bruk och vårt skärmaskin test är endast avsett för konsumentmodeller. Även konsumentmodeller kan vara dyra så finns det trots allt billigare alternativ som levererar ett minst lika bra resultat, som t.ex. bäst i test vinnaren Ritter MultiSlicer E 16.


Ritter MultiSlicer E 16 – ✅ Bäst i test

Ritter MultiSlicer E 16

ButikPris
1434:-Besök
2295:-Besök
 • Bäst i test vinnare i tyska Haus & Garten 2015.
 • Bäst i test vinnare i tyska Haus & garden 2011.
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 900 kundrecensioner.

Ritter MultiSlicer E 16 är enkelt en av marknadens mest prisvärda modeller och är även Tysklands mest sålda skärmaskin. Skärmaskinen från kända tyska Ritter har fått ta emot flera stora priser, men har också vunnit flera stora bäst i test i hemlandet Tyskland.

Ritter MultiSlicer E16 har bland annat fått bäst i test i tyska Haus & Garten 2015. Förutom alla priser så har denna skärmaskin fått fantastiska kundrecensioner och när detta test skrivs så har modellen fått ett betyg på 4,5 av 5 efter 900 kundrecensioner.

En skärmaskin som vunnit flera test

Om du är ute efter en elektrisk skärmaskin och som dessutom inte kostar alldeles för mycket, så är Ritter E16 MultiSlicer ett perfekt val. 1 000 kundrecensioner på Amazon och flertalet olika bäst i test av skärmaskiner har inte fel gällande sitt betyg på denna fantastiska produkt. Med ett pris under 2 000 kronor så finns där knappast en bättre skärmaskin att välja mellan.

Ritter MultiSlicer E16 är tillverkad av tysk kvalitetsstål, vilket också ger lite vikt till skärmaskinen och detta underlättar när julskinkan ska skivas inför middagen. Dessutom ger det är väldigt bra känsla av kvalité.

Modellen bör räknas som en liten skärmaskin jämfört många andra modeller på marknaden och måtten på skärmaskinen är 20,5 x 23 x 33,5 cm. Maskinen är enkel att ställa undan och förvara, eller så kan du välja att ha den framme då den tar inte tar så mycket plats.

Beroende på vilken butik som säljer Ritter skärmaskinen, så medföljer där en standard klinga på 17 cm som standard. Det kan hända att vissa butiker levererar skärmaskinen med en ytterligare extra klinga i vissa fall. Skärmaskinen klarar av att skiva de flesta livsmedel som t.ex. ost, korv, skinka, bröd och mycket mer.

Skivbredden är max 20 mm och kan ställas in med en fantastisk precision för extra tunna skivor.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Ritter MultiSlicer E16

 • Mest sålda skärmaskinen i Tyskland.
 • Grym precision för inställning av tjockleken på skivorna. Max skivtjocklek är 20 mm.
 • Skivar allt du kan tänka dig.
 • Motoreffekt på 65 watt, kan köras kontinuerligt eller med pulsdrift.
 • Vikt 2,9 kg.

Graef H9 manuell skärmaskin – Toppbetyg

Graef H9

ButikPris
1847:-Besök
1847:-Besök
2299:-Besök
2299:-Besök
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter 90 kundrecensioner.

Märket Graef är kanske inte det mesta vanliga märket i Sverige gällande köksutrustning, men det är trots allt ett väldigt populärt märke för många i Sverige som älskar kvalitetsprodukter. Graef är däremot enormt i sitt hemland Tyskland och är ett märke som klassas som ett av de bästa på marknaden.

Nu tillverkar inte Graef bara skärmaskiner, utan tillverkar också andra produkter som brödrostar, kaffebryggare och så vidare. Graef H9 är en av tysklands mest populära skärmaskiner som dessutom är manuell d.v.s. saknar en elektrisk motor. Det kan tyckas lite omständligt att behöva veva för att skiva bröd eller liknande, men det är mer behändigt än du tror och denna manuella skärmaskin passar minst lika bra i köket, som att ta med den på resan där det saknas ström.

Smidig manuell skärmaskin med retrodesign

Det är ganska tydligt att Graef har velat ta fram en manuell skärmaskin som liknar de gamla klassiska modellerna från förr i tiden och det har de verkligen lyckats med. Däremot är designen förnyad i form av stål och aluminium för att få ner vikten något, vilket troligtvis de flesta personer uppskattar. Vikten på denna skärmaskin är 2,72 kg och kommer med moderna gummifötter som suger sig fast i bänken för stadigt användande.

Det medföljer en tandad klinga för att skära t.ex. bröd, ost, frukt, grönsaker med mera. En tandad klinga är inte det bästa för att skära väldigt tunna skivor som t.ex. carpaccio eller liknande, då bör du införskaffa dig en slät klinga istället. Däremot kan du göra ganska tunna skivor även med en tandad klinga, som t.ex. rostbiff eller liknande och Graef H9 har möjligheten till att skära skivor upp till 15 mm, vilket är något sämre än bäst i test vinnaren som klarar 20 mm.

Graef H9 manuell skärmaskin är troligtvis den bästa manuella skärmaskinen på marknaden och vill du undvika elektriska prylar så är detta det bästa valet.

Specifikationer för manuella skärmaskinen Graef H9

 • Manuell skärmaskin utan ström.
 • Tandad klinga medföljer som kan skära både bröd, korv, grönsaker, frukt, ost med mera.
 • Vikt 2,72 kg.
 • Storleken är 375 x 365 x 245 mm.
 • Finns endast för högerhänta personer.

Graef Classic C 20 – Tyst skärmaskin

Graef Classic C 20

ButikPris
2744:-Besök
2744:-Besök
2849:-Besök
 • Topprodukt i tyska Haus & Garten test av skärmaskiner 2015.
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter 80 kundrecensioner.

Graef Classic C20 är en väldigt modern skärmaskin med flera smarta lösningar, men som ändå har flera klassiska egenskaper. Märket Graef är världskända för sin elektriska skärmaskiner och just denna modell är extra populär på grund av den tysta motorn.

Modellen har bland annat fått toppbetyg hos tyska Haus & Garten som testade skärmaskiner 2015 och produkten har också fått toppbetyg från alla de kundrecensioner som finns på tyska Amazon.

Tyst elektrisk skärmaskin

För många som köper sin första skärmaskin så kan ljudnivån vara något av det viktigaste vid val av modell. Graef Classic c20 är kanske inte den tystaste modellen, men den är däremot väldigt tyst jämfört med många andra modeller i detta prissegment. Motorn är helt enkelt väldigt tyst.

Skärmaskinen levereras med en tandad klinga, precis som bäst i test vinnaren i detta test och detta gäller de flesta modeller som säljs idag. Tandad klinga är helt enkelt den klinga som är mest allsidig och går att användas till nästan allting.

Ett stort plus med denna modell är det barnlås som medföljer och är något som egentligen alla skärmaskiner bör implementera för bättre säkerhet.

Motorn kan antingen köras i kontinuerlig drift eller så kan du pulsera hastigheten med hjälp av ett knapptryck och just denna modellen klarar av att skiva mellan 0 till 20 mm. Graef Classic C 20 kommer med en motoreffekt på 170 watt och är därför väldigt stark jämfört med många konkurrenter.

Specifikationer för Graef Classic C 20

 • Tyst skärmaskin som nästan viskar när du skivar livsmedel.
 • Kan skiva allt mellan himmel och jord. Ost, korv, skinka, rostbiff, grönsaker, bröd och så vidare.
 • Tandad klinga.
 • Barnlås.
 • Skivar mellan 0 till 20 mm.
 • Storlek: 39 x 30,5 x 25 cm.

Graef Vivo V10

Graef Vivo V10

ButikPris
1728:-Besök
2370:-Besök
2370:-Besök
2599:-Besök
 • 4,2 av 5 hos tyska Amazon efter 30 kundrecensioner.

Graef Vivo V10 är en annan väldigt populär skärmaskin från tyska Graef och som dessutom har fått toppbetyg i form av kundrecensioner hos olika butiker. Enligt de flesta och även oss på Inspekto så har denna skärmaskin flera liknelser med testvinnaren Graef Classic C20, som vi också har tagit med i detta bäst i test av skärmaskiner.

Senaste tekniken för professionell skivning

Allt som gör Graef Vivo V10 till en skärmaskin i toppklass kommer med ett pris. Priset för att kunna bygga en skärmaskin för professionellt bruk kommer i form av hög vikt och just denna modellen väger in på 7,2 kg. Om du planerar att sätta undan och ta fram skärmaskinen regelbundet så bör du överväga en lite enklare modell. Graef Vivo V10 är helt enkelt framtagen för att användas regelbundet och bör alltså kunna stå framme någonstans i köket.

Vivo-serien har satsat extra på att förbättra några saker som t.ex. effektivare hantering, men också så att maskinerna blir enklare att rengöra. De har dessutom satsat på att förbättra energiförbrukningen gällande motor och skärmaskinens funktion.

Konstruktionen är nästan helt tillverkad av metall, därav den höga vikten. Motorn är knäpptyst och du hör bara ett viskande ljud när du skivar t.ex. kött eller liknande. Även denna modell har en tandad klinga som kan skiva det mesta som önskas.

Specifikationer för Graef Classic C20

 • Knäpptyst motor på 170 watt.
 • Tandad klinga på 17 cm, som skivar ost, bröd, kött, korv, skinka med mera.
 • Vikt 7,2 kg.
 • Barnlås för extra säkerhet.
 • Storlek 37 x 30 x 25 cm.

Mer om manuella och elektriska skärmaskiner

Det finns ett enormt utbud av olika skärmaskiner på marknaden och tyvärr finns där en hel modeller som presterar ganska dåligt. De flesta skärmaskiner klarar av att skiva t.ex. bröd eller grönsaker på ett enkelt sätt, om du däremot vill kunna skiva lite tunnare skivor av skinka och så vidare så ställs det lite högre krav på utrustningen.

Vill du komma över en bra skärmaskin, antingen en manuell eller en elektrisk så bör du räkna med att lägga över tusenlappen för en bra modell. Bäst i test vinnaren MultiSlicer E16 från Ritter är en värdig vinnare och som dessutom bara kostar en bit över tusenlappen vid erbjudanden. Vill du köpa en skärmaskin för under tusenlappen så bör du kanske kolla på en begagnad skärmaskin istället, en ny klinga och skärmaskinen är som ny.

Även om du kanske funderar på att köpa en elektrisk skärmaskin så bör du också spana på ett manuellt alternativ som t.ex. Graef H9 manuell. Det kan tyckas omständligt att behöva veva för att skiva saker som bröd, ost, skinka med mera, men faktum är att utväxlingen på vevsystemet gör att klingan skär igenom det mesta utan några problem.

Vad kan du använda skärmaskinen till?

För många kan skärmaskinen tyckas vara lite onödig och i mångas ögon är det bara ytterligare en onödig pryl i köket. Men för många personer så är skärmaskinen något kul och effektivt att använda regelbundet. Dessutom är skärmaskinen perfekt för att kunna förnya frukosten på morgnarna så som t.ex. skiva olika tjocklekar av korv, ost, bröd med mera, eller varför inte skiva överblivna matrester från dagen innan till frukosten.

Varför inte t.ex. skiva tunna skivor av kycklingfilé från dagen innan och ha det på mackan med lite remouladsås eller liknande. Om du gillar att göra stora frukostar med mycket alternativ till pålägg eller om du har en stor familj, så är skärmaskinen helt perfekt.

För äldre personer som har problem med att använda knivar på ett säkert sätt, kan också ha en stor nytta av att använda en skärmaskin för att skydda fingrarna. Det gäller så klart de modeller som har någon form av skydd när något ska skivas på maskinen.

Vilken typ av klingor finns där och vad rekommenderas?

Det finns både släta och tandade klingor att välja mellan, oftast medföljer där en tandad klinga då dessa är mest mångsidiga. En tandad klinga kan skiva allt från ost, bröd, skinka, grönsaker med mera.

När du däremot vill skiva extremt tunna skivor av t.ex. skinka eller korv så bör du välja en klinga som är slät och dessa klingor går att köpa separat, se bara till att du köper en skiva som passar d.v.a diameter och märke även i vissa fall.

Tittar vi på bäst i test vinnaren från Ritter så medföljer där en tandad klinga från början och vill man sedan komplettera med en slät klinga efteråt så finns det att köpa på nätet hos olika butiker. Detta gäller så klart även när den tandade klingan börjar bli sliten, även dessa finns att köpa som en form av tillbehör/reservdel.

Klingor kan också slipas om, men då bör man kanske överväga att skicka in klingan någonstans om man saknar den kunskapen.

Manuell skärmaskin eller en elektrisk?

Det är ganska bekvämt med att använda en skärmaskin som är elektrisk och de flesta väljer också att köpa denna typ. Men det finns tillfällen då en manuell skärmaskin verkligen är bättre och det är när maskinen ska användas på platser som saknar ström t.ex. sommarstugan eller liknande.

En icke elektrisk maskin är också enklare byggd och håller oftast längre då det är mindre delar som kan gå i sönder. Oftast håller en manuell skärmaskin en livstid om den är av bra kvalité och det är därför som många också går i arv inom familjen.

En elektrisk skärmaskin är däremot smidigare och mer användarvänlig.


Källor

Ritterwerk.de

Ritterwerk är Ritters egna hemsida som listar deras produkter på nätet och på deras hemsida kan du hitta en hel lista över vilka produkter som har vunnit olika test. T.ex. så listar Ritter sin bäst i test vinnare Ritter MultiSlicer E16, som också är den skärmaskin vi har valt ut som testvinnare.

Men du hittar även andra skärmaskiner och andra produkter som Ritter tillverkar som har vunnit pris för något. Allt från vanliga bäst i test till pris för bästa design eller konstruktion. Ritterwerk Awards.

Haus & Garten Test

På Graefs hemsida hittar du mer information om just Graef Vivo V10 och som också är en av deras bästa skärmaskiner någonsin. Förutom att du hittar extra information om just Vivo V10 så hittar du även de testkällor som har satt toppbetyg på modellen.

Bland annat har tyska Haus & Garten satt Graef Vivo V10 som testvinnare i något test och har även fått toppbetyg i något annat tyskt test. Läs mer.

Amazon

Som vanligt när vi sammanställer testvinnare inom olika produktkategorier så använder vi oss av Amazon och den största anledningen till detta är att alla recensioner hos Amazon är verifierade. Detta innebär att många eller de flesta kundrecensioner är väldigt pålitliga och dessutom får man en bra bild ute efter ett stort antal kundomdömen.