Ganska ofta kan man se orden ”myggfångare” och ”myggskydd” användas bredvid varandra.
Ofta är det sällan helt glasklart vad som egentligen är skillnaden mellan dem. Är inte en myggfångare ett skydd mot myggor? Om du är en av alla som undrar så kan du glatt läsa vidare.
Här följer en guide på skillnaderna mellan myggfångare och olika myggskydd och hur de används på bästa sätt.
Ska man locka eller skrämmas?
Den mest grundläggande skillnaden mellan myggfångare och myggskydd är att de använder helt olika taktiker för att bli kvitt myggorna och knotten. Båda fungerar bra och kan med fördel användas som komplement till varandra. Låt oss börja med myggfångare.
Myggfångare
Myggfångare har som mål att styra myggorna bort ifrån där vi människor vill vara, för att istället fånga eller elchocka dem. Det finns två sorter som dominerar marknaden just nu. Den ena försöker locka till sig myggor genom att härma doften av ett bytesdjur, till exempel människor, medan den andra lockar genom att lysa med samma ultravioletta ljus som myggorna vanligen orienterar sig efter vid månklara nätter.
De myggfångare som lockar med doft använder oftast gasol och oktanol. Gasolen omvandlas i myggfångaren till koldioxid, den allra vanligaste gasen i människors och andra däggdjurs utandningsluft. Oktanol är ett ämne som ofta finns i både svett och utandningsluft hos människor och flera andra djur. När myggorna kommit nära nog fångas de i en behållare, där de blir kvar och dör. Detta är den bästa myggfångaren för utomhus om du har stora problem med mygg runt tomten. Ju tidigare myggmaskinenen startas på säsongen, desto bättre blir resultatet och i bästa fall kan hela myggpopulationen kollapsa.
Myggfångare som lockar med ljus drar istället nytta av att många insekter orienterar sig efter månens ljus på natten. Genom att härma månen får myggfångaren myggorna att orientera fel och slutligen dras till själva lampan. Väl där så möts myggorna av ett finmaskigt, strömförande galler med högspänningsström som effektivt dödar myggorna.
Myggskydd
Myggskydd, å andra sidan, försöker istället skrämma bort myggorna. Målet är att skapa en liten myggfri zon runt om myggskyddet, eller åtminstone få myggorna att inte stickas. Det finns många olika sorters myggskydd, men de allra flesta fungerar enligt några få grundläggande principer. Den vanligaste metoden grundar sig i vad vi ofta kallar myggmedel. Precis som med de gasdrivna myggfångarna är det doften som spelar den avgörande rollen.
Myggmedel används i flera former. En av de mest kända är den sort som kommer i spray- eller roll-on-form. Även om doften av roll-on-myggmedel kan kännas ganska skarp även för en människas näsa, så håller den åtminstone myggorna borta ganska bra. Om man inte gillar kladdet och lukten så finns det fler alternativ.
En annan typ av myggmedelsbaserade myggskydd använder istället en sorts luktfritt myggmedel som blir effektivt först när det hettas upp. Här används en värmekälla som till exempel ett inbyggt elelement, en inbyggd brännare eller gasollågan från ett stormkök för att värma upp en liten platta med myggmedel. Denna variant av myggskydd finns i många olika utföranden, där de minsta lätt kan bäras i handen eller hängas på ryggsäcken, medan de mest utförliga istället kan kombineras till ett skydd som täcker hela bakgården.
Förutom olika varianter av myggmedel finns ytterligare en sorts myggskydd, som verkligen går till grunden med myggproblemet. Det här myggskyddet är en silikonbaserad olja som man blandar i de stillastående vattensamlingar där mygghonorna lägger sina ägg. Oljan lägger sig som en tunn film över vattenytan och gör det omöjligt för puppor och larver att komma upp till ytan och andas. Dessutom gör oljehinnan att mygghonorna inte vill lägga ägg i just den vattenpussen. Eftersom oljehinnan är så tunn och inte heller är giftig så påverkar myggskyddet inte andra växter och djur än just myggor.
Olika taktiker, olika placering
I korta drag är alltså skillnaden att fångare lockar till sig och dödar myggor och knott, medan skydd håller dem borta på olika sätt. Just på grund av dessa olikheter bör man tänka lite olika när man placerar ut dem.
Gasdrivna myggfångare lockar till sig myggor med hjälp av dofter. Eftersom dofter lätt förs vidare av vinden är det viktigt att doften inte blåser in över till exempel uteplatsen. Det skulle ju locka myggorna just till uteplatsen. Istället bör man se till att myggfällan står en bit ifrån där människor vill vara, samt att vinden oftast blåser bort den lockande doften därifrån.
De myggfångare som fungerar med lampor fungerar inte på lika stora avstånd som gasmyggfångarna, men bör ändå placeras en liten bit bort för att locka iväg myggorna och knotten någon annanstans. Man kan till exempel hänga dem en bit upp och ca 2-3 meter bort från matbordet.
Myggskydd, å andra sidan, vill man helst ha nära sig. Myggmedel med roll-on har man ju ofta inpå bara skinnet. Med andra myggskydd kan det vara svårt att komma så nära, men man vill gärna placera dem mitt på den plats där man vill slippa myggorna. Allra bäst är om hela sällskapet kan få plats i den myggfria zon som myggskyddet skapar.
Om man kombinerar alla sorter av mygghjälpmedel så kan man säga att man vill ha mineraloljan där myggorna kommer ifrån, gasmyggfångaren mellan uteplatsen och kläckningsplatsen, ljusmyggfångaren i utkanten av uteplatsen och myggskydden mitt på uteplatsen. Kan du bocka av alla dessa så har du goda chanser till en nästan helt myggfri uteplatssäsong.