Skinnförkläde – Tips för att hitta det bästa skinnförklädet

Vi hjälper dig att hitta det bästa skinnförklädet.

Skinnförkläde har länge varit väldigt populärt att använda för att skydda sina kläder och sig själv. Spenciellt i köket, men också inom olika hantverkaryrken. Så som t.ex. smiden eller hantverk där man använder händerna mycket.

Där skinnförklädet verkligen gör sitt jobb och är speciellt smidigt är inom köket. Vaxade eller målade skinnförkläden är att föredra då de är enklare att torka av och hålla rena. Tygförkläden har ju problemet med att de fort blir fläckiga och fula efter lite användning. Medans skinnförkläden inte alls är lika känsliga och efter några års användning så får de ett rustikt utseende som många gillar.

För de som älskar att grilla så är ett ordentligt skinnförkläde det bästa, då det inte alls är lika känsligt för gnistor med mera. Perfekt när BBQ-säsongen står för dörren och man vill grilla i sina finkläder under t.ex. en bjudning.


Witloft skinnförkläde – Många färger att välja mellan

ButikPris
1695:-Besök
1895:-Besök

Witloft är idag ett väldigt känt märke när det gäller skinnförkläden och förkläden är handgjorda hemma i Holland. Witloft har inte funnits mer än ett par år på marknaden, men har redan börjat bli ett känt märke inom läderprodukter.

Frank som är grundaren bakom Witloft hade länge saknat ett ordentligt förkläde och därför startade han sin egna tillverkning hemma i sitt trädgårdsskjul. Där började han skapa sina första skinnförkläden med bara vanligt grovt läder, sedan utvecklades processen med färgade alternativ för enklare renhållning.

Förklädet Witloft Collection

De autentiska Witloft-skinnförklädena är tillverkade av riktigt italienskt koläder som är extra slitstarkt. Vegetabiliskt garvat sadelskinn. Alla förkläden är gjorda förhand, vilket gör att varje skinnförkläde har ett eget unikt utseende och karaktär.

Det finns ett stort antal olika färger att välja mellan som t.ex. grön, beige, svart, marin, vanlig läderfärg, taupe och ljusrosa. Utseendet på dessa skinnförkläden är åt det rustika hållet och kommer bara bli snyggare efter lite användning.

Skinn / läder har den stora fördelen att det blir snyggare efter användning och efter ett par års användning så kommer skinnförklädet få sin egna karaktär.

 • Längden är 85 cm.
 • Bredd på 58 cm.
 • Kommer med nackrem samt midjrem som är justerbara.
 • Passar både herr och dam.
 • Stort antal olika färger att välja mellan.

Outset skinnförkläde – Grillmästare

ButikPris
649:-Besök
735:-Besök

Outset är ett känt märke från USA och som tillverkar olika grilltillbehör / grillverktyg. Så som t.ex. grilltermometer, grillhandskar, grillvantar, grillknivar och diverse olika hållare i metall för grillning av olika råvaror. Outset tillverkar även grymt bra grillhandskar som håller värmen borta från händerna. Även dessa är tillverkade av läder som skyddar bra.

Outset grillförkläde av läder

Outset skinnförkläde kommer i en storlek som är 75 cm lång och 66 cm bred. Detta skinnförkläde är något kortare än vanliga förkläden då det är ganska skönt med ett kortare när man ska röra sig mycket. Speciellt framtaget när man ska grilla utomhus, men vill kunna springa ut och in i huset på ett smidigare sätt.

Skinnförklädet kommer i ett tjockare / tuffare koläder som har fodrats med bomullstyg på insidan. Ett förkläde framförallt framtaget för grillning med sina två fickor på framsidan för olika grillverktyg eller tillbehör.

Outset – Populärt märke inom barbeque-världen

Outset är kända för sina innovativa / designade grilltillbehör och det märks att Outset BBQ-skinnförkläde är framtaget för grillandet. Sedan 2002 har Outset tillverkat de mest avancerade grillverktygen på marknaden och är ett av de märken som många vill ha inför grillsäsongen.

Även om Outset skinnförklädet är av det kortare alternativet så fungerar detta förkläde minst lika bra inne i köket och faktum är att många föredrar den kortare varianten i stället för den extra långa.

 • Brunt tjockt läder / mocka-liknande.
 • 75 cm långt och en maxlängd på 110 cm med nackremmen. Nackremmen är justerbar.
 • 66 cm bredd.
 • Bra och billigt skinnförkläde.

Dutchdeluxes skinnförkläde – Classic

ButikPris
1545:-Besök
1699:-Besök

Dutchdeluxes tillverkar snygga och populära köksprodukter som är handgjorda från Eindhoven, Holland. De tillverkar allt från unika skärbrädor i ek eller valnät till snygga skinnförkläden i olika färger. Att de bästa skinnförklädena kommer från Holland är inget konstigt då förkläden är en stor del av deras kultur.

Dutchdeluxes classic skinnförkläden

Dutchdeluxes tillverkar förstklassiga skinnförkläden i flera olika modeller och färger. Det finns både kortare förkläde som går från midjan och nedåt. Men också det mest traditionella alternativet som går från bröstet och ned till knäna. Vilket alternativ man föredrar är väldigt personligt och för många räcker det med den kortare varianten.

Det finns ett enormt utbud av olika färger på classic-skinnförklädet som t.ex. rött, gult, grått, brunt, grönt, blått, svart, snake black, snake brown, beige och även vitt som är väldigt ovanligt.

Priset på dessa skinnförkläden från Dutchdeluxes är inte mer än ungefär 1 500 kronor beroende på butik. Ett väldigt lågt pris för något som är handgjort och håller väldigt extremt hög kvalité. Dessutom är de skitsnygga. En investering av förkläde som kan hålla livet ut om man behandlar det väl.

 • 100% läder.
 • Handtillverkat i Holland.
 • Flera färger att välja mellan.
 • Behandlat / Smutsavvisande.
 • Perfekt som present för någon som älskar att stå i köket.

Skötselråd för skinnförkläden

Skinn eller läder som det ibland kallas för är ett levande material som behöver skötas om. Hur ofta ett skinnförkläde måste tvättas och smörjas in varierar lite beroende på vem du frågar. Många hävdar att man ska göra det regelbundet medans andra tycker att en gång om året räcker.

De flesta är dock överens om att en gång om året räcker långt och har förklädet varit med om mycket yttre påverkan så kan det vara en bra idé att lägga in en extra gång per år. Detta är något man själv behöver avgöra under årens lopp beroende på personlig användning.

Tvättråd & årlig behandling

Minst en gång per år måste du tvätta av skinnförklädet med t.ex. galltvål och sedan låta förklädet torka. Efter det kan du smörja in förklädet med t.ex. läderfett eller läderolja som finns att köpa på nätet.

Med detta årliga underhåll så kommer skinnförklädet att hålla under väldigt lång tid och det är inte helt ovanligt att dessa håller en livstid. Vilket är bra för plånboken och ger ett betydligt mindre avtryck på naturen än om du hade köpt 10 – 15 förkläden under din livstid. Bara ett kilo bomull kostar ett par tusen liter vatten vid tillverkning.

Regelbundet skötselråd

Spiller du på förklädet så försök torka av det redan samma dag för att undvika onödiga fläckar. Ju längre spillet sitter kvar, desto större chans att det blir permanenta fläckar. Nu kommer förklädet att få fläckar under årens lopp, men ofta är detta ganska transparenta fläckar som kommer får förklädet att se bättre ut i framtiden.

Lite slitage och mindre transparenta fläckar kommer få skinnförklädet att se snyggare ut med lite ålder.

Förvaring

Dessa skinnförkläden ska helst förvaras hängandes på en ordentlig krok eller vara hoprullade. Detta då läder inte gillar att förbli vikt under en längre tid. Det bästa är så klart att låta förklädet hänga någonstans i köket så det verkligen kommer till användning. Men om du vill långtidsförvara det någonstans så ska det helst vara hoprullat för bästa förvar.


Är ett förkläde en del av ett mode?

Det verkar faktiskt som att förkläden överlag är en del av ett mode, så kallat förklädesmode. Vart detta kommer från är lite okänt. Men varför skulle man inte vilja se snygg ut medans man grillar i trädgården eller står i köket?. Kanske är det viktigare att ha ett snyggt förkläde när man lagar mat i sin finkläder under t.ex. en middagsbjudning hemma. Då är det t.ex. inte så kul att plocka fram sitt skitiga tygförkläde.

Det som gör skinnförklädet extra snyggt är att det faktiskt är av naturligt material, men också för att det är funktionellt. Det är kraftfullt på det sätt att det tål mycket yttre påverkan så som t.ex. eld eller varmt spill som kokande vatten. Där är tygförklädet helt hopplöst och även de som finns i plast.

Ett skinnförkläde ska finnas med en under en lång tid, vilket då också gör att detta blir en av sina vänner i köket. Detta leder till att förklädet får en liten egen karaktär som växer på en under en längre tid. Lite som ens favorittofflor eller liknande.