Bästa skinnförklädet för matlagning

Bästa skinnförklädet för matlagning

Skinnförkläde har länge varit populärt att använda i köket för att skydda sina kläder och sig själv. Speciellt i köket men också inom olika hantverkaryrken så som t.ex. smiden eller hantverk där man vill skydda sig från vassa föremål.

Vaxade eller målade skinnförkläden är att föredra då de är enklare att torka av och hålla rena. Tygförkläden har ju problemen med att de snabbt blir fläckiga och fula efter lite användning. Medans skinnförkläden inte alls är lika känsliga och efter en tids användning så får de dessutom ett rustikt utseende som många gillar.

För de som älskar att grilla så är ett ordentligt skinnförkläde det bästa alternativet då det inte alls är lika känsligt för gnistor med mera. Perfekt när BBQ-säsongen står för dörren och du vill kunna grilla i finkläder under en fest eller bjudning.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Scandinavian Home buffelförkläde - Toppbetyg

Scandinavian Home buffelförkläde bild 1
ButikPris
997:-Besök
1030:-Besök
1099:-Besök
1099:-Besök
1138:-Besök
1299:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Skinnförklädet från Scandinavian Home gör sig inte rättavisa på bilderna vilket flera svenska konsumenter nämner i kundrecensioner. Skinnförklädet är enligt de flesta konsumenter  betydligt finare i verkligheten med både vackert läder och kvalitet.

Toppbetyg från svenska konsumenter som testat skinnförklädet

Om du vill köpa ett skinnförkläde med klassisk design så är Scandinavian Homes buffelförkläde ett av de mer prisvärda alternativen. Skinnförklädet har bland annat två smidiga framfickor där du kan förvara saker medans du lagar mat i köket eller grillar i trädgården. På sidan finns det också en liten ögla där du hänger kökshandduken.

Buffelläder som används är både vackert och slitstarkt. Buffelläder har också en varmande känsla med en fin struktur som många alternativ saknar. Men det är också ett ganska känsligt material gällande fläckar och därför är skinnförklädet vaxat från butik. Detta innebär också att förklädet kommer åldras med dig och din matlagning som ger skinnförklädet en egen karaktär.

Något som inte synd på produktbilderna är det snygga och klassiska fodermönstret på baksidan. Här har tillverkaren valt att använda ett rutigt flanellfoder som höjer kvalitetskänslan ytterligare.

 • Slittåligt buffelläder som är vaxat vid leverans
 • Snyggt flanellfoder på baksidan
 • Två smidiga fickor och en ögla till kökshandduken
 • Ställbart band till halsen
 • Passar lika bra framför grillen eller spisen
 • Storlek 66 x 78 cm

Nordwik skinnförkläde - Toppsäljare

Nordwik skinnförkläde bild 1Nordwik skinnförkläde bild 2Nordwik skinnförkläde bild 3
ButikPris
1048:-Besök
1199:-Besök
1199:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen hos svenska butiker

Det svenska och handtillverkade skinnförklädet från Nordwik är ett väldigt populär förkläde som fått toppbetyg från vanliga kundomdömen. Bara hos Kitchentime har modellen nästan fått maxpoäng efter 37 stycken kundrecensioner.

Skinnförkläde med svensk kvalitet

Nordwik grundades 2017 och är fortfarande ett ganska nytt märke på marknaden men har snabbt etablerat sig inom flera olika köksprodukter. En av deras mest populära produkter är bland annat Nordwik skinnförklädet som har blivit en riktig storsäljare hos flera butiker.

Skinnförklädet från Nordwik är av bästa kvalitet och är också handtillverkat av äkta koskinn. Ett stort plus är också att lädret har oljebehandlats från tillverkaren vilket ger en snygg rustikt utseende men som också skyddar lädret.

Förklädet har en smidig passform som mäter 93 x 67 cm och bör passa de allra flesta personer. På sidan om skinnförklädet hittar du en ögla för att hänga en kökshandduk vilket är något som vi har önskat länge på dessa förkläden. Givetvis finns där också en magficka för diverse saker så som t.ex. olika köksredskap.

Skinnförklädet fungerar minst lika bra framför grillen i trädgården som framför spisen. Prismässigt ligger förklädet bra till jämfört med andra modeller i vår sammanställning och är därför väldigt prisvärt.

 • Svenskt handtillverkat skinnförkläde av koskinn
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen hos svenska butiker
 • Smidig passform som mäter 93 x 67 cm
 • Praktisk sidoögla för att hänga kökshandduken och en magficka
 • Oljebehandlad för bättre hållbarhet

Outset grillförkläde - Grillmästare

Outset grillförkläde bild 1
ButikPris
724:-Besök
724:-Besök
724:-Besök
724:-Besök

Outset är ett känt märke från USA och som tillverkar olika grilltillbehör / grillverktyg. Så som t.ex. grilltermometer, grillhandskar, grillvantar, grillknivar och diverse olika hållare i metall för grillning av olika råvaror. Outset tillverkar även grymt bra grillhandskar som håller värmen borta från händerna. Även dessa är tillverkade av läder som skyddar bra.

Outset grillförkläde av läder

Outset skinnförkläde kommer i en storlek som är 75 cm lång och 66 cm bred. Detta skinnförkläde är något kortare än vanliga förkläden då det är ganska skönt med ett kortare när man ska röra sig mycket. Speciellt framtaget när man ska grilla utomhus, men vill kunna springa ut och in i huset på ett smidigare sätt.

Skinnförklädet kommer i ett tjockare / tuffare koläder som har fodrats med bomullstyg på insidan. Ett förkläde framförallt framtaget för grillning med sina två fickor på framsidan för olika grillverktyg eller tillbehör.

Outset – Populärt märke inom barbeque-världen

Outset är kända för sina innovativa / designade grilltillbehör och det märks att Outset BBQ-skinnförkläde är framtaget för grillandet. Sedan 2002 har Outset tillverkat de mest avancerade grillverktygen på marknaden och är ett av de märken som många vill ha inför grillsäsongen.

Även om Outset skinnförklädet är av det kortare alternativet så fungerar detta förkläde minst lika bra inne i köket och faktum är att många föredrar den kortare varianten i stället för den extra långa.

 • Brunt tjockt läder / mocka-liknande
 • 75 cm långt och en maxlängd på 110 cm med nackremmen. Nackremmen är justerbar
 • 66 cm bredd
 • Bra och billigt skinnförkläde

Dutchdeluxes skinnförkläden - Klassiskt

Dutchdeluxes skinnförkläden bild 1
ButikPris
579:-Besök
579:-Besök
1271:-Besök
1699:-Besök

Dutchdeluxes tillverkar snygga och populära köksprodukter som är handgjorda från Eindhoven, Holland. De tillverkar allt från unika skärbrädor i ek eller valnät till snygga skinnförkläden i olika färger. Att de bästa skinnförklädena kommer från Holland är inget konstigt då förkläden är en stor del av deras kultur.

Dutchdeluxes classic skinnförkläden

Dutchdeluxes tillverkar förstklassiga skinnförkläden i flera olika modeller och färger. Det finns både kortare förkläde som går från midjan och nedåt. Men också det mest traditionella alternativet som går från bröstet och ned till knäna. Vilket alternativ man föredrar är väldigt personligt och för många räcker det med den kortare varianten.

Det finns ett enormt utbud av olika färger på classic-skinnförklädet som t.ex. rött, gult, grått, brunt, grönt, blått, svart, snake black, snake brown, beige och även vitt som är väldigt ovanligt.

Priset på dessa skinnförkläden från Dutchdeluxes är inte mer än ungefär 1 500 kronor beroende på butik. Ett väldigt lågt pris för något som är handgjort och håller väldigt extremt hög kvalité. Dessutom är de skitsnygga. En investering av förkläde som kan hålla livet ut om man behandlar det väl.

 • 100% läder
 • Handtillverkat i Holland
 • Flera färger att välja mellan
 • Behandlat / Smutsavvisande
 • Perfekt som present för någon som älskar att stå i köket

Witloft skinnförkläde - Många färger att välja mellan

Witloft skinnförkläde bild 1
ButikPris
1995:-Besök
1995:-Besök
1995:-Besök

Witloft är idag ett väldigt känt märke när det gäller skinnförkläden och förkläden är handgjorda hemma i Holland. Witloft har inte funnits mer än ett par år på marknaden men har redan börjat bli ett känt märke inom läderprodukter.

Frank som är grundaren bakom Witloft hade länge saknat ett ordentligt förkläde och därför startade han sin egna tillverkning hemma i sitt trädgårdsskjul. Där började han skapa sina första skinnförkläden med bara vanligt grovt läder, sedan utvecklades processen med färgade alternativ för enklare renhållning.

Förklädet Witloft Collection

De autentiska Witloft-skinnförklädena är tillverkade av riktigt italienskt koläder som är extra slitstarkt. Vegetabiliskt garvat sadelskinn. Alla förkläden är gjorda förhand, vilket gör att varje skinnförkläde har ett eget unikt utseende och karaktär.

Det finns ett stort antal olika färger att välja mellan som t.ex. grön, beige, svart, marin, vanlig läderfärg, taupe och ljusrosa. Utseendet på dessa skinnförkläden är åt det rustika hållet och kommer bara bli snyggare efter lite användning.

Skinn / läder har den stora fördelen att det blir snyggare efter användning och efter ett par års användning så kommer skinnförklädet få sin egna karaktär.

 • Längden är 85 cm
 • Bredd på 58 cm
 • Kommer med nackrem samt midjrem som är justerbara
 • Passar både herr och dam
 • Stort antal olika färger att välja mellan

Köpguide & skötselguide för skinnförkläden

Skinn eller läder som det ibland kallas för är ett levande material som behöver skötas om. Hur ofta ett skinnförkläde måste tvättas och smörjas in varierar lite beroende på vem du frågar. Många hävdar att man ska göra det regelbundet medans andra tycker att en gång om året räcker.

De flesta är dock överens om att en gång om året räcker långt och har förklädet varit med om mycket yttre påverkan så kan det vara en bra idé att lägga in en extra gång per år. Detta är något man själv behöver avgöra under årens lopp beroende på personlig användning.

Nedan kommer vi även gå igenom vad du bör funderar över innan du väljer ut ett skinnförkläde. Allt från storlek till vilka egenskaper som kan vara av intresse.

Tänk på storleken

Storlekarna varierar lite beroende på märke och modell. Längden brukar ligga någonstans mellan 70 till 80 cm förutom de lite längre modellerna som närmar sig en meter. Vår rekommendation är att inte välja en för kort modell då förklädet ska skydda så bra som möjligt. Men det får inte heller vara så att förklädet hänger ned på marken och nästan gör så att du snubblar. Bästa längden är den som både skyddar och som inte hänger i vägen när du utför dina sysslor i köket.

Bredden på förklädet är också viktigt om du är en lite större person som behöver extra bredd. De största skinnförklädena har en bredd på upp emot 70 cm medans det mer vanliga är omkring 55 till 65 cm. Här kan det vara bra att ta fram ett måttband så att storleken passar ens kroppsfigur.

Försök välja ett skinnförkläde med en eller två fickor

När vi läser kundomdömen på förkläden som saknar ficka eller fickor så är det tydligt att många konsumenter saknar detta. Det bästa skinnförklädet har en eller flera smidiga fickor för både kök- och grillredskap. Om inte annars så är det smidig förvaring av mobiltelefonen när du vandrar mellan köket och grillen i trädgården.

En annan väldigt underskattad detalj är öglan som ska kunna hålla kökshandduken medans du lagar mat. Det är avsevärt smidigare att använda den anpassade öglan som håller handduken på plats istället för att använda axeln som hängare.

Tvättråd & behandling

rengöring läderMinst en gång per år måste du tvätta av skinnförklädet med t.ex. galltvål och sedan låta förklädet torka. Efter det kan du smörja in förklädet med t.ex. läderfett eller läderolja som finns att köpa på nätet.

Med detta årliga underhåll så kommer skinnförklädet att hålla under väldigt lång tid och det är inte helt ovanligt att dessa håller en livstid. Vilket är bra för plånboken och ger ett betydligt mindre avtryck på naturen än om du hade köpt 10 – 15 förkläden under din livstid. Bara ett kilo bomull kostar ett par tusen liter vatten vid tillverkning.

Regelbundet skötselråd

Spiller du på förklädet så försök torka av det redan samma dag för att undvika onödiga fläckar. Ju längre spillet sitter kvar, desto större chans att det blir permanenta fläckar. Nu kommer förklädet att få fläckar under årens lopp, men ofta är detta ganska transparenta fläckar som kommer får förklädet att se bättre ut i framtiden.

Lite slitage och mindre transparenta fläckar kommer få skinnförklädet att se snyggare ut med lite ålder. Vilket typ av skinn/läder du väljer kommer också påverka hur förklädet kommer se ut efter några år i och med de har olika egenskaper. Ett exempel är buffelläder som är relativt slitstarkt men som är ganska känsligt för fläckar om det är obehandlat.

Förvaring

Dessa skinnförkläden ska helst förvaras hängandes på en ordentlig krok eller vara hoprullade. Detta då läder inte gillar att förbli vikt under en längre tid. Det bästa är så klart att låta förklädet hänga någonstans i köket så det verkligen kommer till användning. Men om du vill långtidsförvara det någonstans så ska det helst vara hoprullat för bästa förvar.

FAQ – Vanliga frågor om skinnförkläden

 1. Är förkläden av läder bättre än vanligt tyg?
 2. Behöver jag smörja in mitt skinnförkläde?
 3. Hur ska skinnförklädet tvättas av?
 4. Hur länge håller ett skinnförkläde?
 5. Är ett förkläde en del av ett mode?

Är förkläden av läder bättre än vanligt tyg?

Skinnförkläden är egentligen mer praktiska på så sätt att de är enklare att hålla rent om du spiller på förklädet. Precis som med skinnsoffor så är det bara att torka av efter förklädet har använts och har blivit smutsigt. Om du är glad i att grilla så är det också mer lämpligt med ett förkläde av läder än t.ex. vanligt tyg på grund av brandrisken.

Behöver jag smörja in mitt skinnförkläde?

Precis som med vilket läder som helst så krävs det att du tar hand om det då det är ett naturmaterial. Däremot behöver du inte smörja in läderförklädet varje vecka eller månad, utan oftast räcker det med en gång per år. Det finns både läderfett och läderolja att använda sig av vilket är enkelt att hitta på nätet.

Hur ska skinnförklädet tvättas av?

Om du bara spiller något på förklädet under matlagningen så räcker det oftast med en enkel trasa och helt vanligt vatten. Vill du däremot göra djupare rengöring så rekommenderar vi att du köper galltvål. Efter en djup rengöring med galltvål måste du återfukta lädret igen med läderfett eller läderolja.

Hur länge håller ett skinnförkläde?

Där finns faktiskt ingen tidsgräns för hur längre lädret kommer hålla men mycket hänger på hur det används och hur du tar hand om det. Ett tips är att inte hänga skinnförklädet i direkt solljus då detta över tid kan torka ut lädret.

Är ett förkläde en del av ett mode?

Det verkar faktiskt som att förkläden överlag är en del av ett mode, så kallat förklädesmode. Vart detta kommer från är lite okänt. Men varför skulle man inte vilja se snygg ut medans man grillar i trädgården eller står i köket?. Kanske är det viktigare att ha ett snyggt förkläde när man lagar mat i sin finkläder under t.ex. en middagsbjudning hemma. Då är det t.ex. inte så kul att plocka fram sitt skitiga tygförkläde.

Det som gör skinnförklädet extra snyggt är att det faktiskt är av naturligt material, men också för att det är funktionellt. Det är kraftfullt på det sätt att det tål mycket yttre påverkan så som t.ex. eld eller varmt spill som kokande vatten. Där är tygförklädet helt hopplöst och även de som finns i plast.

Ett skinnförkläde ska finnas med en under en lång tid, vilket då också gör att detta blir en av sina vänner i köket. Detta leder till att förklädet får en liten egen karaktär som växer på en under en längre tid. Lite som ens favorittofflor eller liknande.