smörgåsgrillar bäst i test

Bästa smörgåsgrillen för frasiga smörgåsar

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Finns det något bättre än varma frasiga mackor med både rinnande ost och en bit god skinka? Smörgåsgrillen har länge varit favoriten i svenska hem då vi alltid har haft en förkärlek till smörgåsar. Grillad smörgås eller toast är framför allt uppskattad under höst och vinter då vi gärna vill äta något varmt på morgon eller kväll. Men den fungerar minst lika bra på sommaren.

Det finns några olika typer av smörgåsgrillar att välja mellan varav den vanligaste är för klassisk toast. Men det finns även större modeller som kan grilla större italienska smörgåsar som kallas för panini. Multi-grillar är också ett alternativ som kan grilla mer än bara smörgåsar så som t.ex. kött och grönsaker.

Nedanför hittar du smörgåsgrillar som är bäst i test. Jämförelsen är baserat på oberoende testkällor, produktrecensioner, kundrecensioner, funktioner, egenskaper och pris.

Krups Grcic FDK452 - Bäst i test

Bäst i test
Krups Grcic FDK452 bild Krups Grcic FDK452 bild
ButikPris
556:-Besök
759:-Besök
 • Bäst i Test i Råd & Rön
 • Bäst i Test i tyske TestFazit
 • Bäst i Test i danska Tænk

Det kan helt enkelt inte gå fel för den som väljer att köpa Krups Grcic FDK452 som har vunnit Bäst i Test i flera stora tester. Krups smörgåsgrill är en gedigen grill som ger bra resultat med enkla LED-lampor som visar när smörgåsen är färdig. Indikationslamporna visar även när smörgåsgrillen är redo att användas.

Läser man testen på Krups Grcic smörgåsgrill så förstår man direkt att detta är en smörgåsgrill som ger ett gott resultat. Modellen är stor, kanske en av de större bland konkurrenterna. För detta låg pris så är detta enkelt den mest prisvärda smörgåsgrillen på marknaden.

Designen på denna modell är enkel och påminner ganska mycket om det retro-mode som finns idag. Troligtvis så passar denna designen in i vilket kök som helst och med svart färg så blir det enkelt att hitta en egen plats för denna underbara smörgåsgrill. För den som inte vill ha den ståendes framme hela tiden så går det faktiskt att förvara smörgåsgrillen vertikalt. Detta gör att den inte tar speciellt mycket plats i skåpet vid förvaring.

Grillplattorna på Krups Grcic är stora och är kanske en av de större bland konkurrenterna på marknaden. Denna smörgåsgrill tar vilken storlek som helst på bröden, ungefär 120 x 120 mm. Det är bra större än de rostebröd som finns i butikerna och sedan finns det så klart möjlighet till att grilla även andra alternativa bröd. Att kunna experimentera med olika brödsorter är ett måste när det gäller dessa smörgåsgrillar. Därför underlättar det med större grillplattor som just denna modellen har.

Smörgåsgrill med väldigt bra kundrecensioner

Det är alltid lika intressant att läsa några av de kundrecensioner som en produkt har fått och det är tydligt att kunderna är nöjda med produkten. Ord som ”Funkar utmärkt”, ”Bästa mackjärnet”, ”Enkel att rengöra och använda”, ”Äntligen hittat ett smörgåsjärn som levererar”.

 • Skäl att köpa
 • En smörgåsgrill med extra stora grillplattor
 • Locket är låsbart, vilket underlättar grillningen avsevärt
 • Förmågan att kunna förvaras vertikalt
 • Kabeln på denna modell är 120 cm. Ej avtagbar
 • Enkla indikationslampor som berättar när den är uppvärmd eller när smörgåsen är färdig
 • Effekten på Krups smörgåsgrill är 850 watt
 • Kraftfullt för att göra fina frasiga smörgåsar relativt snabbt
 • Billig & prisvärd smörgåsgrill
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OBH Nordica OptiGrill - Bästa multigrill

Bästa valet
OBH Nordica OptiGrill bild
ButikPris
2980:-Besök
 • 8 av 10 i danska ElektronikTest
 • 4 av 5 i TrustedReviews
 • 4,7 av 5 på Amazon DE efter 6 000 kundrecensioner

OBH Nordica OptiGrill är kanske lite överdriven för någon som bara vill göra ett par grillade mackor. Men för någon som vill prova på att grilla annat så som kött eller grönsaker så är detta den ultimata smörgåsgrillen att ha hemma i köket. Den passar även bra till de personer som gillar att gör extra stora grillsmörgåsar och som inte får plats i en enklare smörgåsgrill.

Modellen säljs under både OBH Nordica och TEFAL utomlands. Tittar vi på oberoende test av multigrillen så har den fått ett väldigt högt testresultat hos bland annat TrustedReviews men också danska ElektronikTest. Men det bästa resultatet är trots allt från vanliga kundomdömen där den bland annat fått 4,7 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter över 6 000 kundrecensioner.

En smörgåsgrill som kan grilla mer än bara smörgåsar

Den ser ganska enkelt ut på bilden, men faktum är att denna kontaktgrill är ganska så avancerad. Bland annat har den automatisk tid och temperaturreglering som styrs genom att grillen känner av mängd samt tjocklek på råvaran så att resultatet blir perfekt. Detta gör att resultatet blir fantastiskt och du får ett perfekt resultat när du grillar smörgåsar eller andra råvaror.

Men för att detta ska fungera så finns där program att välja innan man sätter igång med att grilla. De olika programmen som finns att välja är hamburgare, korv, fisk, kyckling, nötkött, bacon och så klart smörgåsar. Funktionen för att grilla kött är extra smidig där indikatorlampan visar tydligt när temperaturen i köttet når rare, medium och well done.

Du kan alltså inte misslyckas med dina smörgåsar i denna smörgåsgrill och den öppnar även upp till annan typ av grillning så som kött, fisk eller varför inte grilla ett par korvar. Fördelen med denna typ av smörgåsgrill är att grillytan är större än enklare smörgåsgrillar och gillar man större bröd så är en sådan här grill att föredra. Vanliga smörgåsgrillar tar oftast bara vanliga rostbröd men denna kan ta mindre baguetter om så önskas.

Tyvärr har vi inte kunnat hitta Tefal OptiGrill GC702D i något bäst i test, men efter att ha kollat ett par produktrecensioner samt vanliga kundrecensioner så är vi övertygade. Detta är den ultimata smörgåsgrillen att ha hemma om du vill ha något som är mångsidigt i köket. 

 • Skäl att köpa
 • Kraftfull grillning med en effekt på 2000 watt
 • Stor grillyta för smörgåsar eller andra saker som fisk, kött med mera
 • Enkel att använda med sina olika programinställningar
 • Automatisk temperaturreglering
 • Grillplattor är även avtagbara för enklare rengöring
 • Non-stick beläggning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OBH Nordica Sandwich Maker Onyx - Billig smörgåsgrill

OBH Nordica Sandwich Maker Onyx bild OBH Nordica Sandwich Maker Onyx bild
ButikPris
412:-Besök
449:-Besök
503:-Besök
 • 8/10 när norsla Tek.no testa smörgåsgrillen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat paninigrillen
 • Toppbetyg på svenska marknadsplatser

Paninigrillen OBH Nordica Onyx är ett utmärkt val för de som vill komma över något billigt. Modellen har presterat bra i oberoende tester och hos vanliga konsumenter. När norska tek.no testa smörgåsgrillen fick den utmärkelsen "Mycket bra".

Marknadens mest prisvärda paninigrill?

Den absolut största fördelen med klassiska smörgrås- och paninigrillar är förmågan att kunna grilla stora mackor. Dessutom har tjockleken på mackan ingen större betydelse då järnet anpassar sig efter smörgåsens tjocklek. Något som OBH Nordica Onyx klarar av utan problem.

Vi kan väl börja med att säga att smörgåsgrillen egentligen inte erbjuder några funktioner eller egenskaper ut över det vanliga. Däremot är den billig och ger det som är nödvändigt för att kunna göra goda paninimackor. 

Några saker som talar för modellen är den större grillplattan, völdigt snabb uppvärmning, enkel att rengöra och ett lock som inte pressar för hårt. Den tar inte heller speciellt mycket förvaringsutrymme när den väl förvaras då den kan ställas vertikalt. Den har också ett litet uppsamlingstråg som fångar upp smulor. Den saknar däremot både strömbrytare och termostat, men gör det något? 

Vem bör köpa smörgåsgrillen från OBH Nordica?

OBH Nordica Onyx panini och smörgåsgrill är kanske inte den mest avancerade modellen på marknaden. Men med tanke på priset så bör detta vara en av marknadens mest prisvärda och bästa paninigrillar. Så länge du är ute efter att grilla större smörgåsar och inte klassiska toast. För då finns det kanske bättre modeller att välja mellan.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens mest prisvärda smörgåsgrillar
 • Väldigt snabbt uppvärmning jämfört med konkurrenterna, effekt på 1000 watt
 • Lock och grillplattor som lämpar sig till både mindre och stora mackor
 • Enkel att rengöra och har smidig förvaring vertikalt
 • Uppsamlingstråg för smulor
 • Skäl att inte köpa
 • Lite plastig
 • Saknar termostat och strömbrytare

WMF Lono toastjärn - För små och stora toasts

WMF Lono toastjärn bild WMF Lono toastjärn bild WMF Lono toastjärn bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,7 av 5 stjärnor efter över 2200 kunder har testat toastjärnet på Amazon DE

WMF Lono har fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat toastjärnet hos både butiker och marknadsplatser. Prismässigt ligger den lite högt men har trots allt några egenskaper som utmärker modellen jämfört med billigare alternativ.

Ordentligt toastjärn från populära WMF för stora och små bröd

Finns det något som slår en varm dubbelmacka med skinka och rinnande ost en kall höst- eller vinterdag? Knappast. Toastjärnet WMF Lono kanske ser ut som ett enklare toastjärn men faktum är att den gömmer några genomtänkta egenskaper och funktioner.

Detta toastjärn är anpassat för att kunna göra två toast åt gången men då avskiljaren i mitten inte är så stor så passar järnet även till betydligt större varma mackor. Dessutom har WMF Lono även en höjdjusterare på låsmekanismen som gör att du kan fylla dina toasts ordentligt. Storleken för toast är däremot 13 x 13 cm vilket är den traditionella storleken.

Funktionellt är WMF Lono väldigt enkel men ger ett fantastiskt resultat med krispig utsida och saftig insida. På framsidan hittas endast en on/off-knapp med LED-indikator som indikerar med rött ljus för uppvärmningsfas och vitt när optimal temperatur är uppnådd. Stort plus är den enkla kabelförvaringen under toastjärnet samt att järnet kan stå vertikalt för mindre förvaring.

Vem bör köpa toastjärnet WMF Lono?

Är det toast du är ute efter så kan du inte gå fel med WMF Lono. Den gör precis det den ska göra med ett fantastiskt resultat. Vi kan däremot tycka att priset är lite för högt när vi jämför med Krups Grcic FDK452 som vunnit bäst i test. Men WMF Lono tar lite större smörgåsar samt kan låsas i två olika nivåer. Det är definitivt två egenskaper du bör överväga innan du klickar hem ett toastjärn.

 • Skäl att köpa
 • Kan göra stora toasts upp till 13 x 13 cm
 • Tar också större mackor då avskiljaren i mitten inte är så stor
 • Låsmekanismen har två lägen vilket gör att den klarar av mackor med mycket innehåll
 • Kabelförvaring på undersidan och kan förvaras vertikalt
 • Effekten på 800 watt ger snabb uppvärmning
 • Skäl att inte köpa
 • Lite dyr

C3 Ciabatta 2 - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
C3 Ciabatta 2 bild C3 Ciabatta 2 bild C3 Ciabatta 2 bild
ButikPris
449:-Besök
 • Delad bäst i test vinnare Råd & Rön 2015
 • Bra betyg från vanliga konsumenter som testat smörgåsgrillen

C3 Ciabatta testades av Råd & Rön 2015 där den delade förstaplatsen med bäst i test vinnaren Krups Grcic FDK452. Modellen har däremot något sämre kundomdömen än Krups men är något billigare.

Prisvärd smörgåsgrill som vunnit oberoende test

Nu testa Råd & Rön den första generationen av C3 Ciabatta men som nu är inne på generation två. Några saker som utmärkte sig mest var hanterbarheten med att komma igång snabbt samt rengöring. Den fick också toppbetyg i frasighet, konsistens, uppvärmning och grilltid. Smörgåsgrillen var inte snabbast i testet men presterade i toppen.

C3 Ciabatta 2 har stora räfflade grillytor som mäter 22 x 14 cm vilket passar de allra flesta rostbröd på marknaden. Modellen kan göra två mackor samtdigt eller så kan du välja att köra större brödskivor då denna smörgåsgrill inte har någon avskiljare i mitten. Som namnet kanske antyder så går det bra att grilla ciabattabröd eller liknande. Ett stort plus enligt konsumenter.

Användarvänligheten är något av det bästa med C3 Ciabatta. Enklare än så här blir det inte. På ovansidan finns det två indikationslampor som tydligt talar om när du kopplar in enheten i vägguttaget samt när järnet når bästa temperatur. Grillytan har också vanlig non-stick beläggning för att underlätta rengöring.

Det är få smörgåsgrillar som kan utmana C3 Ciabatta i denna prisklass. Förutom bäst i test utmärkelsen så har C3 Ciabatta något som många modeller saknar vilket är en grillyta som tillåter bröd större än vanliga rostbröd.

 • Skäl att köpa
 • Stor grillyta utan en avskiljare så att större bröd kan rostas
 • Räfflad grillyta som mäter 22 x 14 cm, en stor eller två normalstora rostbröd
 • Non-stick beläggning för enklare rengöring
 • Två indikationslampor som talar om nätspänning samt uppnådd temperatur
 • Effekt på 700 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Mackorna blir lite för platta
 • Ganska klen konstruktion

Hällmark Smörgåsjärn - Smörgåsjärn för öppen eld

Hällmark Smörgåsjärn bild Hällmark Smörgåsjärn bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra betyg från kunder som testat smörgåsjärnet

Grilla smörgåsar över öppen eld ute i naturen är för många oslagbart. Av någon anledning smakar maten mycket godare när den tillagas utomhus och varför då inte grilla smörgåsarna när du gör utflykter. Nu finns det många olika smörgåsjärn att välja mellan men vi har valt att ta med Hällmarks smörgåsjärn i gjutjärn.

Smörgåsjärn som kan användas till mer än bara smörgåsar

Smörgåsjärnet från Hällmark är avsett att grilla smörgåsar men egentligen kan det användas till mycket annat. Några exempel är biffar, korvar, hamburgare eller annat kött som annars är svårt att grilla på galler eller med träpinne.

Modellen har fått bra kundomdömen hos flera butiker men några tycker att smörgåsjärnet är något litet i storlek. Själva plattorna mäter 21 x 11 cm vilket inte är lika stort som elektriska smörgåsgrillar. Vår misstanke är att Hällmark håller ned storleken på grund av vikten från gjutjärnet som annars väger en hel del. Trots den smala formfaktorn så väger modellen in på hela 2,2 kg.

Något som konsumenterna gillar är handtaget som är långt och bra för att hålla ett säkert avstånd till elden. Det går också att skruva av handtagen ifall du enklare vill kunna packa modellen när den ska med på äventyret. Smörgåsjärnet passar bra till både sommarstugan eller när det ska vandras.

 • Skäl att köpa
 • Smörgåsjärn av gjutjärn
 • Bra långa avtagbara handtag
 • Handtag av trä för isolering mot värmen
 • Plattorna mäter 21 x 11 cm
 • Ett bra alternativ för vandring, camping eller i sommarstugan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Tefal Snack Collection SW852D -

Tefal Snack Collection SW852D bild
ButikPris
901:-Besök
 • Bra kundrecensioner
 • 8 av 10 i danska tweak.dk

Tefal Snack Collection är ganska unik jämfört med andra konkurrenter, som namnet kanske avslöjar så är denna smörgåsgrill betydligt mer mångsidig. Du som användare får själv välja / avgöra vad för bordsgrill det ska vara för tillfället. Det går nämligen att smidigt byta ut grillplattorna i grillen genom att bara trycka på en knapp.

Det blir allt svårare att hitta helt renodlade smörgåsgrillar som endast är avsedda till att grilla smörgåsar och troligtvis så kommer vi se allt fler multi-bordsgrillar. Det är en ganska smart lösning på ett problem som de flesta kök har och det är nämligen platsbrist. Kan man ha en smörgåsgrill som kan göra flera saker i stället för att ha en grill till varje sak så är det helt klart bättre. Detta förutsätter så klart att grillen kan göra ett bra jobb inom flera olika områden.

Vilket denna smörgåsgrill klarar av bra, baserat på alla recensioner och vanliga kundrecensioner. Den har dessutom klarat sig bra i olika tester.

Många olika grillplattor att välja mellan

När man köper Tefal Snack Collection multi-bordsgrill så hänger där med två olika plattor. En för smörgåsar och sedan en för belgiska våfflor. Sedan går det att köpa till nya grillplattor som tillbehör och det finns faktiskt 12 olika plattor att köpa om så önskas. Några av dessa grillplattor är t.ex. tunna våfflor, fattiga riddare, vanliga våfflor, pannkakor, bagel, biscuit, donut med flera.

Varje grillplatta kostar ungefär 150 kronor så möjligtvis så köper man till några man kan få användning av och inte alla.

Med avtagbara grillplattor blir denna smörgåsgrill ett multi-verktyg att ha hemma i köket och med löstagbara plattor så blir det även enklare att rengöra maskinen. Dessutom så klarar grillplattorna av att bli diskade i diskmaskinen, vilket vi vet att många personer föredrar.

 • Skäl att köpa
 • Mer än bara en smörgåsgrill. Kan byggas ut med olika grillplattor
 • Finns 12 olika grillplattor att köpa för olika grillegenskaper, en grillplatta kostar ungefär 150 kronor.
 • Två av de vanligaste grillplattorna följer med. Till smörgåsar samt våfflor
 • Enkel att rengöra då grillplattorna går att lossa. Grillplattorna är diskmaskinssäkra
 • Kraftig effekt på 700 watt
 • En smörgåsgrill med goda kundrecensioner samt vanliga produktrecensioner
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bästa smörgåsgrillen

köpguide - val av bästa smörgås- och paninigrill

Det finns ett par saker du bör fundera över innan du väljer ut en smörgåsgrill. Det finns nämligen egenskaper samt funktioner som är värda att överväga innan du gör ditt val. Så som t.ex. vilken typ av smörgåsgrill. Antingen en vanlig enkel smörgåsgrill för toast eller en multi-grill som även kan grilla kött och liknande råvaror.

I grunden finns det tre olika alternativ. En för toast, en för panini och multigrillen som gör allt förutom just toast. Alla typer av smörgåsgrillar har sina fördelar och nackdelar. Mer om de olika järnen hittar nedanför.

Paninigrill, toastjärn och multigrill – Vad skiljer mellan dessa järn?

Klassiska toastjärn är kanske det som de allra flest tänker på när man hör ordet smörgåsgrill. Men faktum är att det finns ett par olika alternativ att välja mellan beroende på vad för typ av smörgås du vill göra. Tredje alternativet är en så kallad multi-grill/bordsgrill som närmast liknar en paninigrill men som har anpassats för ytterligare matlagningsalternativ. Mer om detta lite längre ner.

Klassiska toastjärnet

Krups Grcic FDK452 toastjärn

Formfranska med både ost och skinka är en klassiker för många som vuxit upp under 80 och 90-talet. Krispig toast med två skivor formfranska och ingredienser som pressas ihop är för många en riktig klassiker. Är det toast med önskad fyllning du är ute efter så är toastjärnet det enda alternativet bland alla smörgåsjärn.

De flesta är uppväxta med toast med både skinka och ost men faktum är att det finns så många andra alternativ till fyllning. Varför inte testa göra tacotoast med både tacofärs och färskost. Eller en fransk Croque monsieur som toast med dijonsenap, tomat, ost och skinka.

Möjligheterna med toastjärn är många men det som gör smörgåsjärnet unikt är förmågan att pressa ihop två skivor formfranska till ett stycke toast. Det är något som de andra alternativen inte alls klarar av lika galant. Nackdelen med detta är att mängden fyllning är begränsad då de två järnen måste kunna pressas ihop.

Paninigrillar

paninigrillItalienska smörgåsar som t.ex. panini är för många en stor favorit av olika skäl. Panini består oftast av ett avlångt bröd som t.ex. ciabatta som sedan fylls med önskade ingredienser. Det kan vara allt från parmaskinka med grönsaker till uppskuren kyckling med pesto.

Paninigrillen utmärker sig på flera sätt jämfört med ett traditionellt toastjärn. Oftast har dessa så kallade flytande gångjärn som anpassar sig efter tjockleken på det som grillas. Detta innebär att ovan järn som hissas ner alltid hamnar vågrätt även om smörgåsen är ordentligt tjock. På så sätt grillas hela smörgåsen även om den är fullproppad av ingredienser. Något som oftast inte finns på toastgrillen.

Ibland är även paninigrillar utrustade med droppbricka som fångar upp överblivet fett från det du grillar. Detta innebär att grillen kan grilla andra saker som t.ex. korv eller liknande. Men funderar du på att grilla annat än panini så rekommenderar vi i stället en multigrill.

Multigrillar

tefal optigrill - multi-grill
Tefal OptiGrill+ XL

Multigrillen liknar paninigrillen på flera sätt och är också den typ av grill som oftast kan ses användas hos olika gatukök. Multigrillen är betydligt mer mångsidig och tittar vi på t.ex. storsäljaren OBH OptiGrill så medföljer där ett stort antal automatiska tillagningsrogram.

En av marknadens bästa multigrillar är Tefal/OBH Nordica OptiGrill. Förutom att grilla smörgåsar kan den grilla kött, fisk, fågel med mera helt automatiskt. Multigrillen kan bland annat automatiskt känna av tjockleken och anpassa grilltiden beroende på om du vill ha rare eller well done.

Något som också utmärker multigrillar är själva dropptåget som fångar upp allt överblivet fett. Utan denna funktion blir det svårare att grilla feta stycken kött eller korvar. Det är inte heller ovanligt att grillplattorna är avtagbara för underlätta rengöringen.

Nu är en bra multigrill också lite dyrare än traditionella smörgåsgrillar men samtidigt har de betydligt fler möjligheter. Speciellt produkter som multigrillen OptiGrill som har något ut över det vanliga.

Därför bör du överväga en multi-grill

Om du är säker på att du endast kommer grilla smörgåsar / toastbröd så räcker Bäst i test vinnaren Krups Grcic FDK452 eller någon paninigrill. De gör precis det som den är tillverkade för. De gör det dessutom väldigt bra och resultatet är fantastiskt. Ett stort plus är väl att den är enkel att rengöra.

Men för den som är intresserad av att grilla t.ex. kött, fisk, skaldjur, korv eller grönsaker borde se sig om efter en lite mer avancerad smörgåsgrill. Priset blir högre men då får man också möjligheten till att grilla alternativa saker. Ju fler funktioner grillen har desto mindre andra prylar behöver förvaras.

Det blir inte så mycket dyrare i slutändan och du får en smörgåsgrill som klarar det mesta. Är du däremot bergsäker på att du endast kommer göra toasts så välj det enkla alternativet d.v.s. testvinnaren Krups Grcic.


FAQ – Vanliga frågor om smörgåsgrillar

 1. Vad för fyllning kan man ha i toastbröd?
 2. Går det att laga mat på en smörgåsgrill?
 3. Paninigrill eller klassisk smörgåsgrill?
 4. Hur rengöra en smörgåsgrill?

Vad för fyllning kan man ha i toastbröd?

Oftast använder vi bara ost och skinka men faktum är att det finns så många olika ingredienser som kan användas. På nätet kan du hitta gott om recept så som t.ex. tacotoast med tacofärs och ost. Eller varför inte stekta svampar med ost?

Går det att laga mat på en smörgåsgrill?

Smörgåsgrillen har flera bra användningsområden förutom just grillade smörgåsar. Varför inte steka korv, fisk eller annat kött direkt i grillen. Smörgåsgrillen kallas också för bordsgrill i vissa fall. Däremot rekommenderar vi en paninigrill för detta ändamål och gärna en modell med dropphållare som samlar upp överblivet fett. Klassiska smörgåsgrillen med handtagslås lämpar sig bäst till vanliga smörgåsar.

Paninigrill eller klassisk smörgåsgrill?

Största fördelen med en paninigrill är att den klarar av betydligt mer ingredienser i smörgåsen d.v.s. panini eller ciabattan kan vara ganska tjock. Klassiska smörgåsgrillen med handtagslås fungerar bäst till toast med formfranska och liknande. Denna typ fungerar lite som en press, ungefär som ett våffeljärn vilket blir ett problem när man vill använda rikligt med ingredienser i smörgåsen.

Hur rengöra en smörgåsgrill?

Rengöring av smörgåsgrillar är oftast inget problem och i vissa fall är även stekplattorna uttagbara för smidigare rengöring. En våt trasa eller hushållspapper är oftast det enda som behövs för att rengöra järnet.


Så valde vi ut bästa smörgåsgrillar

Bäst i testDet finns få saker som är så goda som ett par mackor under järnet med både skinka och rinnande ost. Det ska vara frasigt på utsidan och inte en konsistens som närmast liknar en svamp. Oberoende test av smörgåsgrillar visar att många modeller har problem med detta tyvärr vilket vi gärna undviker.

Marknaden för bra smörgåsgrillar har aldrig varit så bra som det är idag och med nyare modeller som vi kallar för multi-grillar öppnar det upp nya möjligheter. Med en multi-grill så kan du grilla kött, fisk, fågel, grönsaker och så klart mackor. Så bör du välja en vanlig smörgåsgrill eller en multigrill?

Det finns egentligen två modeller som utmärker sig mest när vi sammanställer testresultat och tar hänsyn till både funktioner samt pris. Krups Grcic FDK452 är utan tvekan den mest prisvärda smörgåsgrillen på marknaden sett till pris, egenskaper, testresultat och kundrecensioner. Är det bara smörgåsar du vill göra så är Krups smörgåsgrill en av de bästa på marknaden.

Nästa modell som utmärker sig är OBH Nordica OptiGrill GO702D som fått toppbetyg i produktrecensioner samt kundrecensioner. 6 000 kunder på Amazon kan inte ha fel där betyget i skrivandes stund ligger på 4,7 av 5 stjärnor. Hade det inte varit för den dubbla prislappen jämfört med Krups så hade OBH Nordica OptiGrill varit en given bäst i test vinnare när det gäller smörgåsgrillar.

Uppdatering vinter 2022/2023 – Krups Grcic FDK452 behåller utmärkelsen bästa smörgrås- och toastjärn. Nytt för vintern är WMF Lono toastjärn som har visat sig vara väldigt effektiv för att göra vanliga toast men också lite tjockare varianter. OBH Nordica Sandwich Maker Onyx tillkommer också som ett av våra bästa budgetalternativ när det gäller smörgås- och paninigrillar.

Källor

Råd & Rön

I Råd & Röns stora test av smörgåsgrillar den 21 april 2015 så testade de 15 olika smörgåsgrillar och kom fram till att Krups Grcic FDK452 var den bästa smörgåsgrillen. För någon som är intresserad av en väldigt enkel och billig smörgåsgrill så är detta definitivt det rätta valet.

Krups Grcic fick genomgå flera tester och Råd & Rön tittade bland annat på energiförbrukning, hur enkel är den att använda, byggkvalité men så klart även slutresultatet för själva grillningen.

Vill man bara göra enkla toasts så är detta den rätta maskinen. Vill du däremot kunna grilla andra saker så har vi valt ut ytterligare alternativ och många personer vill gärna ha en smörgåsgrill som klarar av andra saker också. Råd & Rön.

TrustedReviews

TrustedReviews är en mycket populär nättidning som producerar recensioner dagligen inom de flesta produktkategorier. Denna gången testade de Tefal OptiGrill och kom fram till att denna smörgåsgrill har en hel del att erbjuda.

Faktum är att just denna smörgåsgrill kan tillaga något som är fortfarande fryst, men ändå behålla alla smaker samt vätska. Vilket är en av de stora fördelarna med denna multi-bordsgrill. Tinad mat är dock alltid bättre att tillaga än fryst.

Nackdelen med denna är så klart storleken för den som har ont om plats i köket. Men för den som verkligen komma över en bordsgrill som grillar allt så är detta den perfekta produkten. TrustedReviews.

ElektronikTest

Redan 2015 gjorde danska ElektronikTest en ordentlig recension på Tefals OptiGrill som är en väldigt populär smörgåsgrill bland annat. Det som ElektronikTest fokuserade mest på vart designen men så klart även grillresultatet. I detta test lyckades Tefal Optigrill kamma hem hela 8 av 10 poäng. ElektronikTest.

Forbrugerrådet Tænk

April 2015 gjorde Forbrugerrådet Tænk ett stort bäst i test av 12 olika smörgåsgrillar och testvinnaren i detta test blev Krups Grcic FDK452. Krups Grcic har länge varit favoriten när det kommer till enkla smörgåsgrillar och för det låga priset så är det svårt att hitta ett bättre alternativ.

Har man som mål att endast göra ett par grillade smörgåsar med vanligt rostbröd så är detta helt klart den rätta smörgåsgrillen. Vill man göra mer än bara grilla smörgåsar så måste man tyvärr hitta en annan bordsgrill. Grillresultatet på Krups Grcic FDK 452 är ypperligt bra och grillen fungerar så som man kan förvänta sig av en smörgåsgrill. Billig och väldigt enkel att använda, med väldigt bra resultat. Tænk.

TestFazit

TestFazit är kanske inte den mest kända testsidan i Sverige men i Tyskland är det en ganska populär nättidning för olika bäst i test. Denna gången så testade TestFazit fem olika smörgåsgrillar och Krups Grcic blev bäst i test vinnare. Där fanns även ett par intressanta modeller från Cloer, men de är inte enkla att hitta här i Sverige. TestFazit.

Tek.no

Norska Tek.no har tittat närmare på flera olika smörgåsgrillar där bland annat billiga OBH Nordica Sandwich Maker Onyx fick toppbetyget 8 av 10. Även Krups populära toaster fick toppbetyg. läs mer här.


Borttagna modeller

Här hamnar tidigare toastjärn och smörgåsgrillar som varit med i vår jämförelse. Det kan finnas olika anledningar till varför en modell blir borttagen men oftast har produkten utgått hos tillverkaren. Är det på grund av andra anledningar så som t.ex. uppdagade problem så har vi skrivit till en liten notis.

Tefal Contact Grill 3in1 GC3060 - Toppbetyg

Tefal Contact Grill 3in1 GC3060 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos NetOnNet
 • Toppbetyg hos KitchenOne
 • Toppbetyg hos Amazon USA

Vi kände att vi var tvungna att ta med denna smörgåsgrill eller rättare sagt multigrill. Då den har fått så bra kundrecensioner. Just denna Tefal multigrill har inte hunnit vara med i några tester än, men från vad vi har kunnat läsa oss till så är denna bordsgrill fulländad. Denna bordsgrill är inte endast till för att grillar smörgåsar eller toasts, utan du kan även grilla annat som kött eller annat.

Mer än en vanlig smörgåsgrill

Tefal contact grill är egentligen inte en smörgåsgrill, men den fungerar minst lika bra till att grilla smörgåsar hemma på köksbordet. Detta är en dubbelsidig bordsgrill som används för att grilla t.ex. kött eller grönsaker. Men det går minst lika bra att grilla smörgåsar i denna och är i vissa fall även bättre beroende på hur mackorna ser ut.

Varför valde vi då att ta med denna som en smörgåsgrill?

Jo för att detta är en betydligt mer avancerad smörgåsgrill. Just denna modell kallas för 3-in-1 och det är för att man kan använda bordsgrillen på 3 olika sätt. Det första alternativet är det vanliga läget där man grillar något dubbelsidigt genom att stänga locket. Andra alternativet är att använda den lite som ett stekjärn med ett helt öppet lock. Det tredje är att locket kan justeras d.v.s. hur mycket locket ska vara öppet. Då blir bordsgrillen helt plötsligt en mindre ugn.

3-in-1 är kanske inte den viktigaste funktionen för den som vill ha en bra smörgåsgrill. Men något som är extra intressant med att använda denna som en smörgåsgrill är enkelheten med att rengöra insidan. Denna ”smörgåsgrill” har löstagbara grillplattor med non-stick beläggning som är helt diskmaskinssäkra.

Dessutom så finns det ett uppsamlingstråg som man kan plocka ur för att tömma och diska rent.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt kraftfull grill på 2000 watt
 • Enkel rengöring där grillplattorna är löstagbara och som även klarar av diskmaskinen
 • Där finns även ett uppsamlingstråg som går att lossa för att rengöra
 • Stora avtagbara grillplattor med non-stick beläggning
 • Fler funktioner än en enkel smörgåsgrill om man är intresserad av göra mer än bara grilla smörgåsar
 • Grymt bra kundrecensioner på diverse olika hemsidor
 • Relativt billig
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt